SZÜLŐSÉG

Gombatelepek a kisbaba szájában

2010. január 18., hétfő 09:40

Sokan úgy gondolják, hogy ciki, ha az újszülöttjüknek szájpenésze van: ez olyan téma a kismamák körében, mint a hüvelygomba a nőknél: inkább nem beszélnek róla. A szájpenész gombás fertőzés, amely általában a nem megfelelő sterilizálás következtében alakul ki. Ellenszere a recept nélkül kapható bórax glicerin és a baba cumijainak fertőtlenítése.

A szájpenész a szájnyálkahártya gombás fertőzése. Mivel az újszülötteknek gyenge az immunrendszerük, hajlamosak a gombás fertőzésre. A szájpenész tünete a fehér lepedékes nyelv, amelyet úgy lehet megkülönböztetni a szoptatás utáni tejlerakódástól, hogy utóbbi könnyen eltávolítható a nyelvről, míg a szájpenész esetében a lerakódás csak erőteljes dörzsöléssel tüntethető el.

A szájpenész gyógyszere a recept nélkül kapható bórax glicerin, amelyet steril gézlapra kell tenni és azzal kell dörzsölni a baba nyelvét és szájnyálkahártyáját. Kulcsszó az erős dörzsölés, tehát nem elég bekenegetni a gombatelepeket, hanem erősen kell törölgetni a lerakódásokat, tanácsolja a gyerekorvos. Ez nyilván nem fog tetszeni a babának, de ha nem távolítjuk el rendesen a telepeket, akár hónapokig kísérteni fog minket. A nehezen hozzáférhető helyeket, például az állkapcsok találkozását fülpiszkálóval lehet elérni.

Mivel a gombatelepek lenyelve átjutnak a bélrendszeren is, a végbélnyílás környéke kipirosodhat, pelenkakiütés jelenik meg, amely szintén fájdalmat, nyugtalanságot, nyűgösséget okozhat a babánál: gombaellenes popsikrémmel lehet kezelni. Tanácsos szoptatáskor a mellbimbókat is bekenni bórax-glicerinnel.

A szájpenész fájdalmat okozhat a babának, amely gátolhatja a szopásban, ezért különösen fontos a kezelés: minden szoptatáskor el kell végezni. Ha az éhségtől amúgy is sír a baba, könnyebb elérni a szájüreg belső felületeit, de szoptatás után is dörzsölhetjük a gombát. A sterilizálás különösen fontos, a nem kellően fertőtlenített cumiktól újra fellángolhat a szájpenész, mondja a gyerekorvos.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.01.18 14:58:57nanemárrr

  Rosa, értem, de mivel sosem volt állatom, valószínű nem is lesz, így ez számomra felfoghatatlan...amellett mindenki tudja, hogy mit vállal, amiért felelősséggel tartozik...a legtöbb esetben legalábbis!

 • 2010.01.18 14:59:22Rosa Rugosa

  Meg hát a kutyák sem értenek sokszor (csakúgy mint a gyerekek) a kérlelésből...:)))
  Ki a góré?
  Azt soha nem kell elfelejteni és ha kell, éreztetni.:D

 • 2010.01.18 15:00:36nanemárrr

  sobriné, én is dettó...frászt kapok mikor valaki olyan jön vendégségbe akiről innen-onnan állatszőrök lógnak, a gyerek meg ül az ölébe. Szerencsére ritka az már állatot tart otthon.

 • 2010.01.18 15:01:14Rosa Rugosa

  A lakásba én sem vagyok híve.
  Bár az egyik macskánk (a kicsi) az néha bent van, de múltkor kihalászta a halakat az akváriumból... hát, már nem kell bent lennie.:D

 • 2010.01.18 15:01:16Hűbele

  "szerintem ha állat van a gyerek közelében, a két okból is gáz. egyrészt soha nem tudhatod, hogy ha a macska alszik a gyereked közelében, éppen mikor hülyül meg és karmolja össze, vagy marja meg"

  Ésszel kell állatot tartani. A parazitamentesítés tényleg nem nagy cucc, az állat és a gyerek meg ne maradjanak felügyelet nélkül, ennyi. Viszont egy állattal együtt élni rengeteg pluszt ad a gyereknek, ha van rá lehetőség, kedv, kár ettől megfosztani.

  Mondjuk normáisan nevelt macska "csak úgy" nem hülyül meg és esik neki a gyereknek. A gyereket se árt megtanítani, hogy ne macerálja a cicát. Amíg pedig kicsi, felügyelet.

 • 2010.01.18 15:01:33nanemárrr

  Ez kimaradt az utolsó mondatból: ilyen ismerős, ha

 • 2010.01.18 15:03:37hedgehog85

  Az állat a lakásban kérdéskörhöz egy sztori. Bár ez az udavron történt igazából. Anyuka babauci és cicuska együtt játszottak. Anyuka 3 cm-re a kisfiától. A picurnak volt egy rossz mozdulata, amitôl a macska megijedt vagy támadásnak vélte, és belekarmolt a szemébe... 1tized másodperc alatt kábé. Hiába volt ott a szülô, esélye nem volt megakadályozni. Happy end, a gyereknek fél centin múlott a szeme világa, de következmény nélkül meggyógyult.

 • 2010.01.18 15:06:41Rosa Rugosa

  2010.01.18 15:01:16Hűbele

  Igen. Az alvó gyereket valószínűleg nem fogja megkarmolni.:D

  Egyébként meg kell tanulni a gyereknek bánni a macskával (a miénk pl. hihetetlen, mit elvisel és még dorombol is közben:D), szólni kell a gyereknek, hogy amikor elkezd csapkodni a farkával (pl.) akkor már nem biztos, hogy annyira bejön neki az a póz, amiben tartják.:)

 • 2010.01.18 15:07:28másutt

  Rosa, nekem akkor is haloval fedett akvariumom volt, amikor nem volt macskam.
  ugyanis a hal neha akkor is kiugrik, amikor nem halassza ki senki (pl a gyerek)
  feddbe es engedd be a cicat, hideg van. :)

  Egyebkent az en macskam mindig lakasban tarott volt, nem "udvari" vagy "utcai".
  Es ivartalanitott volt.
  Az egeszen mas kategoria.
  Mintahogyan egy palota pincsi is mas kategoria, mint egy pitbull.

 • 2010.01.18 15:12:23dodóó

  Ha a kislány alszik,akkor sem a macska sem a kutya nem mehet hozzá az ágyba.
  Ha a mi szobánkba alszik,akkor a cica oda szokott bújni mellé.
  A macskánk aki kb 8-9kg körül van még azt is tűri hogy a Mirella ráadjon egy kis pólót.
  A kutya másként játszik vele mint velünk.

 • 2010.01.18 15:13:02Rosa Rugosa

  A kiugrálós halak.
  Régen nekem is kivetődtek, de most évek óta nem.
  Talán másféléket tartok, nem tudom.
  Vagy jó a vízszűrőm benne, meg el is férnek, nem tudom.
  Van a tetején üveglap, csak az épp le volt szedve. A macska meg már napok óta az akvárium mellett aludt és egyszer csak eljött az ő ideje.:DDD

 • 2010.01.18 15:13:14Ribizlee

  gyerek és állat teljesen kompatibilis ha a gazdi/szülő a józan eszénél van.

 • 2010.01.18 15:17:38Rosa Rugosa

  Na, a nyáron a gyerekek kitisztították az akváriumot.
  Fogtak egy gumimedencét, megtöltötték vízzel és oda rakták át a halakt, amíg takarították az akváriumot.
  Aztán fürdőruhában kis hálóval horgászgatták a halakat a medencéből.
  Jól szórakoztak, a halak is túlélték.:D

 • 2010.01.18 15:20:25mspoppy

  jajjdebírom, amikor ugyanazok, akik korábban nem győzték hangsúlyozni, hogy ők milyen laza anyukák (ellentétben azokkal a biztosan-kompenzál-valamit tiszaságmániásokkal), most nem győzik bizonygatni, hogy hányszor sterilizálnak, csak hogy ne legyen szájpenész (oszt' mégis befigyel)... na ez a röhejes, nem a cici-tápi-csicsijja gügyögés. :D:D:D:D

  Egyébként a glicerium boraxatum + gézlapoknál létezik egy kényelmesebb megoldás: Pagavitnak hívják, és gyakorlatilag gyárilag gl.bo.-ba áztatott pálcákat jelent. 3 db van egy kis tasakba csomagolva, s asszem 25 tasak van egy dobozban. Szerintem könnyebb vele a gyerek szájába nyúlkálni, pláne, ha tiltakozik és a nehezen elérhető helyeken is könyebb a tisztítás. Preventíve is alkalmazható (a nagyobbik fiamnál sokat használtam, mert bukós volt.)

 • 2010.01.18 15:21:31szösznyúl

  Masutt, speciel egy palotapincsi konnyen lehet ugyanolyan agressziv, mint egy pitbull (az igaz, hogy max. ujjat es nem torkot kepes atharapni). Egesz egyszeruen azert, mert az ilyen kicsi kutyakat nagyon gyakran nem tanitjak be rendesen, kesobb sem fegyelmezik (konnyebb arrebb rakni) es ami a legfontosabb: gyakran kezben tartjak, felkapkodjak, ha nagyobb kutya, gyerek szalad fele, ettol a kutyaban kialakul az emberrel valo egyenrangusag.

  Ettol meg nem tartanek pitbullt kisgyerek melle (volt dobermanom, tudom, mirol beszelek, pedig az a vilag legjobb kutyaja volt).

 • 2010.01.18 15:23:38Kyrae

  Nekem az egyik legrosszabb élményem kapcsolódik a szájpenészhez. Szülés után mikor lekerültünk osztályra a babámmal nyomatták a teát a sotén(tejem még nem volt, meg ott ez szokás, na mind1). Én meg behozattam otthonról cumisüveget h abból igyon ne a kórháziból. A nővér mikor meglátta leordította a fejemet h az ő osztályán már mióta nincs szájpenész de az én babám most tuti hogy az lett. És megnézhetem mit csináltam mert az egész bélrendszere elfertőződik, és még a feneke is gombás lesz. Órákig sírtam, ez még jól rátett a baby blues-ra. Persze nem lett szájpenésze. Koszmós se volt sose, szerintem azért mert mindennap mostuk a haját. A bőre sajnos ennek ellenére elég rossz, mindig küzdünk valamivel de ez más téma.

  Állatot sose engednék a gyerek közelébe, semmilyet. Szerintem az ember való a lakásba, az állatnak semmi keresnivalója ott. Engem taszít a szőr, és egy kutya/macska mellett ha álló nap takarít az ember akkor is ott marad.

 • 2010.01.18 15:24:45nanemárrr

  mspoppy, én aztán igazán tisztaságmániás vagyok...hogy kompenzálok-e vele valamit, azt még nem sikerült kianalizálnom, majd egyszer...ennek ellenére nem sterilizáltam a kölök cuccait észnélkül, mert azért egy normál baciflóra nem árt. :)
  OFF, nem jelentkeztél még logopédus ügyben...vagy megoldódott?

 • 2010.01.18 15:26:18nanemárrr

  Kyrae, mi is minden nap mostuk a haját, mégis lett koszmó, de elmúlt gyorsan. :)

 • 2010.01.18 15:27:14másutt

  szosznyul, igen, es irtam is, hogy meg egy madarat sem hagynek egyedul egy ujszulottel.

  DE nem erdemes minden allatott fatalis modon egy kalap ala venni ("gyerek melle allatot SOHA, SOHA, SOHA")
  mert azert oriasi kulonbsegek vannak.
  veszelyben, elvezetben, eletstilusban.

  nyilvanvaloan en sem engedtem volna a csecsemomet egy olyan macska mellett aludni, ami egesz ejjel kinn vadaszott a faluban es egy eger veretol habos szajjal jott be reggel. nalunk egy 19 eves, enyhen elhizott, kenyerre kenheto, 5+ eve csak lakasban elo, minden ellen beoltott, ivartalanitott macska volt, aki a gyerek mellett aludt.

  asszem erzed a kulonbseget.

  en senkit allatra rabeszelni nem fogok, se szinglit, se sokgyerekeset. de az az orom, boldogsag es szorakozas (a GYEREK ARCAN!), amit a nekunk, itt a gyerek+macska kombo adott, mindenkinek csak ajanlani tudom.

 • 2010.01.18 15:34:03szösznyúl

  Masutt, erzem en, de mennyire, total egyetertunk! (smuz) Es olvasd at meg egyszer, amit irtam, en sem tartanek pitbullt.
  Kutyam viszont mindenkepp lesz ujra, amint eleg nagy lakasban elunk.

  Pont errol beszelek, mint te a macskaval, felelosseggel kell az allatot kivalasztani es tartani! A palotapincsi-pitbull osszehasonlitas viszont az egyik erzekeny pontom, ezert emeltem ki.

 • 2010.01.18 15:38:00Rosa Rugosa

  A kicsi kutyák tiszta agresszívek tudnak lenni.
  A miénk labrador és vizsla koktél, 1 perc alatt megtanul mindent és szörnyen ragaszkodó.
  És tudja, hol a helye. A gyerek után.

 • 2010.01.18 15:49:35mspoppy

  nanemárrr, re: off
  a héten még függőben van 2 dolog, utána jelentkezem, ha aktuélis marad, még 1xköszi :))

 • 2010.01.18 15:51:17másutt

  szosznyul, bocs azert, rossz pelda volt.

 • 2010.01.18 17:40:27foreigner

  Másutt!
  Akartál ikertesót valaha? Csak mert mintha én írnám a kommentjeidet :)

  (tudom, az ikrek nem egyformák agyilag)

 • 2010.01.18 20:50:26Border

  Kyrae,
  a koszmós haj nem a kosztól lesz, hanem a faggyúmirigyek túlműködésétől.

 • 2010.01.18 21:16:01Border

  :-))))))

  http://www.youtube.com/user/yolle555#p/u/0/Rums2zMvVn0

 • 2010.01.18 21:27:10csutkababa

  Azért az is valami, ha jössz haza, az üres lakásba reggel, ügyelet után, és a 3 macs ott sorakozik az előszobában...mindet fel kell venni egy kis dédelgetésre, köszönésre:)

  Már minden családtag lépteit megismerik.

 • 2010.01.18 21:32:00Békanőci

  A kisebbiknek három hete van szájpenésze, pedig minden olyan eszközt, ami baba szájába vagy a dudáimra álmodtak meg okos emberek, minden használat után sterilizálok. A nyelve tiszta, kétoldalt belül az orcája foltos, a vilivalagának sincs baja. Először kapta rá ezt a bóraxos cuccot, de nem csinált vele semmit, most pyaktaninos(jólírom?) ecsetelővel ecsetelem, naponta kétszer. Mambásítok. Utána ott pislog a babám, addig olyan mint máskor, aztán amikor elkezd vigyorogni olyan mint a fekete mamba. Totál sötétkék belül az egész szája, és sötétkéket bugyborékol és bukik. Sötétkék már az összes textilünk. Na ez már nem olyan vicces.

 • 2010.01.18 22:16:12Moira

  Békanőcia: én most amikor a kisebbik születése után jöttem haza a kórházból összeszedtem a szájpenészt. Bóraxgicerinem már nem volt, teafaolajos vízzel öblögettem egy pohár vízbe 1-2 csepp, hamar elmúlt, hogy ettől-e nem tudom biztosan. Viszont ezt nem szabad lenyelni. ÉS ez íze sem a legjobb.
  Nálunk a nagyobbinál annó bejött a bórax-glicerin.

 • 2010.01.18 22:33:15prozi

  csutkababa:)
  nálunk a három macska már akkor tudja, hogy mi jövünk, amikor a nyitjuk a lépcsőház ajtaját, pedig az elsőn lakunk:) a két csaj már akkor iszkol az ajtóhoz, a töksüket expasicica csak fél másodperccel lemaradva utánuk. mire az ajtót nyitod már ott az egész csapat és nem bírunk bejutni a hömpölygéstől:)

 • 2010.01.18 22:57:49Mrs. Fixit

  Ciki, nem ciki, nekem 23 évesen sikerült ezt elkapnom! Egy tüdőgyulladás miatti váltott (egyik féle gyógyszer aztán másik féle) antibiotikum-kúra a dokinő szerint úgy lepusztított minden természetes védőrendszert, hogy sikerült egy ilyen fertőzést is "bekapni" a végére.
  Egyébként nem volt vészes, nem is éreztem semmit, pár nap kenegetés és elmúlt.

 • 2010.01.18 23:37:46farkasokkal tancolo

  Békanőci, próbáld meg frissen csavart citromlével ecsetelni a kicsi száját, nekünk ezt javasolta a gyerekorvosnő, hogy ha szájpenész jönne, akkor ezt tegyük. Ő azt mondta, hogy ez a legerősebb természetes gombaölő.
  Mondjuk tapasztalatról nem tudok beszámolni, mert nem lett szájpenészes.

 • 2010.01.19 07:00:32Veg_

  2010.01.18 14:57:51sobri jóskáné
  Ilyenkor arra kapsz igazolást, hogy bizonyos embernek nem való állat. Lehet, hgoy nekik gyerek se, de állat tuti nem. Ugyanis egy normálisan nevelt, maga helyét ismerő (mármint tudja, hogy az utolsó a rangsorban) kutya egy esetben haraphat: ha véletlenül pl. rálépsz, amikor alszik, és félálomban odakap. Éber állapotban a félrenevelt (önmagát tartja falkavezérnek, mert sose tanitották meg semmire) vagy a tultenyésztés miatt idegbeteg (de ezt meg lehet tudni, ha valaki nem azt nézi, milyen ari a kölyök, hanem utána jár a kennelnek és a fajtajellemzőknek) haraphat csak családtagot. Normálisan nevelve még a harci kutyák se veszélyesek emberre (max ha védik pl. a gyereket idegentől), ugyanis kutyákra agresszivnak tenyésztették, ha nem igy lenne, akkor veszélyben lennének a kutyaviadalt tartók.
  Egyébként szerintem kizárt, hogy egy normálisan nevelt, kölyök kora óta a családban élő pl. uszkár, spániel, labrador, vagy más, emberimádó értelmes jószág rátámadjon bármelyik családtagra. + normális állattulaj első tevékenysége, hogy megtanitja arra az állatot, hogy az ujonc a rangsorban jóval felette áll (ezt többnyire maguktól is felfogják), illetve eleinte valamelyik családtagtól extra kényeztetést kap, hogy örüljön a jövevénynek, nehogy féltékeny legyen. Késöbb meg ugyis természetessé válik.
  A másik, hogy mielöbb valahogy meg kell értetni a gyerekkel, hogy állattal addig játszunk, amig el nem akar menni, utána hagyni kell. Szvsz ez a nehezebb része a dolognak, ami miatt fontos a szülői felügyelet, ha együtt vannak...
  A rotik meg nagyon jófejek tudnak lenni, viszont amig a gyerek nem tud leállni, játszani (frizzbidobálás és társai) nem szabad otthagyni vele egyedül, hajlamos egy pont után elfelejteni az erejét. Őrizni viszont a babakocsit a bolt elött remekül tudja, gyerekkel is :)

 • 2010.01.19 07:20:20Veg_

  Egyébként mindenkinek, aki szerint _állat_ nem való lakásb, érdeklődnék, hogy hova tenne egy kétdekás törpehörcsögöt? A hóra a földön a ház mellett? Mert akármilyen hihetetlen (nekem pláne, hogy ennyien gondolkodnak igy a 21 században) az állat szó nem azt jelenti, hogy kutya-macska, esetleg papagáj vagy hal. Még házikedvencben se. Aki nem hiszi, nézzen már körül egy kereskedésben. Nézze meg a tüskés egereket, törpehörcsögöket, aranyhörcsögöket a patkányokat, a mongol- és sundevall-futóegereket, a sokféle ugróegeret, a táncoló egeret, a csikos mókust, és még mindig csak a rágcsálórészleg egy részén vagyunk tul (és az egeret nem is emlitettem, mert a fentieknek semmi köze pl. a fehér egérhez fajilag). Vannak a hüllők, a törpesertés, a görény, a tengerimalacok, a törpe- és házinyulak, a csigák, a pókok, sáskák, skorpiók. Meg persze madárból se csak a sokfajta papagáj, hanem a diszgalambok, törpetyukok, kanári, pintyfélék, stb. És akkor még csak egy kisebb állatkereskedésben jártunk. Nos ezek 99%át nem tudod a lakáson kivül tartani. És az egotikus állatokat totál kihagytam a szórásból, ezek hétköznapi házikedvencek, amiket rengeteg ember tart. Ennyit arról, hogy állat nem való a lakásba. (bár megnézném a törpespiccet vagy máltai selyemkutyát, amit kikötve az udvaron tartanak futószáron, miközben mellette egerészik a kopasz macska :)

 • 2010.01.19 07:44:58anyamadár

  Most lehet, hogy el fogtok küldeni melegebbre, de Békanőci hozzászólásából jutott eszembe, hogy én pl. soha nem fertőtlenítettem. Egyszer főztem ki a cumisüveget vagy cumit azután melegvízzel mostam csak. A mellet minek fertőtleníteni pl.?
  Egyik gyerekem sem volt szájpenészes, viszont nagy sterilizálós ismerősök gyerekei meg igen (három legalább szenvedett ezzel jóideig).
  Nem mondom, hogy nem kell rendszeresebben fertőtleníteni mint én tettem, de szerintem a túlzásba vitt sterilizálás simán fordulhat szájpenészbe, mert a gyerek szervezete nem tanul meg ellenállni neki.
  NA ezt most jó értelmesen megmondtam, remélem ki lehet bogózni mit akartam. :)

 • 2010.01.19 07:50:30anyamadár

  "A másik, hogy mielöbb valahogy meg kell értetni a gyerekkel, hogy állattal addig játszunk, amig el nem akar menni, utána hagyni kell."
  Hát nálunk ezt korán megtanulták a gyerekek, ugyanis a macskánk elég markánsan jelzi, hogy na most vége van a játéknak! Elkezd csapkodni a farkával, majd hirtelen hanyatt vágódik, fúj egyet, közben (behúzott karmokkal) rácsap a gyerek kezére, vagy a gyerek felé. Szóval ők megtanulták, hogy farkcsóválás macskánál azt jelenti menj el, az apukám kutyájánál meg azt jelenti, simogass méééég!

  Érdekes, hogy felnőtteknél sokkal durvább.

 • 2010.01.19 08:10:16R2D2 & C3PO

  Az nem lehet, hogy felcserélitek az ok-okozatot?

  A gyerek adott, ha kevésbé érzékeny a környezeti hatásokra, akkor nem szükséges kínosan ügyelni a tisztaságra, ha viszont mindentől kijönnek rajta mindenféle gombák, ekcémák, köhögés, tüsszögés, stb., akkor meg a szülei elkezdenek kínosan ügyelni arra, hogy steril legyen minden, és féltik még a széltől is. Nem?

 • 2010.01.19 08:16:22anyamadár

  2010.01.19 08:10:16R2D2 & C3PO
  Honnan tudod születésekor, hogy érzékeny a környezeti hatásokra mikor megszületik?
  Egy ismerősünk kisgyereke pl. nagyon durván szájpenészes volt és kiderült, hogy a csaj a gyerek születésétől kezdve kínosan fertőtlenítette a mellét, minden szoptatás előtt.
  Itt még nem tudhatta, hogy a gyerek érzékeny-e vagy sem.

 • 2010.01.19 08:17:11anyamadár

  Na köszönöm. Fogalmazás mára egyes.
  Elnézést!

 • 2010.01.19 08:29:51R2D2 & C3PO

  Nem tudom, épp _ezért_ kérdeztem. ;-)

 • 2010.01.19 08:36:58anyamadár

  2010.01.19 08:29:51R2D2 & C3PO
  :)))
  Szóval szerintem nem tudhatod. :)))

 • 2010.01.19 08:52:38bmbsz

  hedgehog85, az udvaron teljesen más szabályok szerint viselkedik egy állat, mint a lakásban. anyuék macskája (kinti is, benti is) a nappali szőnyegén egy dögönyözhető plüssállat, a kertben viszont egy egérpusztító, bizalmatlan, ideges vadállat (főleg, mióta az utcából néhány gyerek megkínozta). a kert teljesen más viselkedésre ösztönzi az állatot, nem csodálom, hogy itt előfordult egy baleset.

  a tisztaság miatt aggódoknak:
  van egy barátnőm, aki tisztaságmániás. én is annak tartom magam, annak ellenére is, hogy egy szőrös kanapémacskával élek. ha a barátnőm átjön, hoz magával párnát, és arra ül le, nehogy macskaszőrös legyen a nadrágja. házimacskánk van, nincs túl sok szőr, de azért persze van. plusz folyton szörnyülködik, hogy "mennyi baci lehet a macska miatt mindenhol". erre szoktam azt mondani, hogy nem több, mint rajtad azután, hogy átbumliztál hozzánk a városon.

  egy tisztán, szigorúan bent tartott, oltott, ivartalanított macska mégis miért lenne antihigiénikus?

 • 2010.01.19 09:12:27Békanőci

  Köszönöm a citromos ötletet, így olvasva már leesett, hogy tudok arról, hogy az egyik legjobb természetes gombaölő, de még véletlenül sem jutott volna eszembe, hogy a gyerekem szájában ezzel irtsam a gombákat. :/
  Mindenképpen kipróbálom.
  Biztos, hogy van abban valami, hogy a túlzott sterilizálás miatt fogékonyabb az ember a fertőzésekre, de babám helyzetéhez hozzátartozik, hogy a tesó csomó olyan játékot is a kezébe(ő pedig a saját szájába)nyom, ami nem steril. Most vagy ettől vagy attól lett penészes, már mindegy, meg kell szüntetni.

 • 2010.01.19 10:46:24Veg_

  2010.01.19 07:50:30anyamadár
  Azt tapasztaltam, hogy a legtöbb ember mellett élő állat (nem véletlenül nem irok fajt) máshogy bánik gyerekkel, pláne, ha kicsi, vakkal, értelmi fogyatékossal mint az egészséges felnőttekkel (nagyobb állatok sokszor ezt a mozgássérültekre is kiterjesztik). Mintha megéreznék, hogy a vak véletlenül nyult a szemükbe/fülükbe, a gyerek és az értelmi fogyatékos meg véletlenül okozott fájdalmat, esetleg a behuzott karmu macska, aki ugy tanitja a távozásra, mintha kölyökmacska lenne. Szerintem amelyik állat ugyanugy viselkedik ilyenkor, ott valami baj van (megkinozták iskolás gyerekek, ugy nevelték, hogy ő az isten a családban, ilyesmi)

 • 2010.01.19 16:39:17Sünmalacka

  Azt pl. tudtátok, hogy a rossz hírű pitbullnak a másik neve "dajkakutya"? Mert annyira gyermekbarát? Megfelelő gazdik mellett, persze. De ez igaz MINDEN kutyafajtára. Nem jó dolog keverni a szezont a fazonnal - ha egy kutya emberre támad, az sosem a kutya hibája, minden esetben az emberé. Aki úgy tenyésztette, hogy minél vadabb legyen, aki elfelejtette, hogy a kutya nem ember, aki nem megfelelő körülmények között tartotta, aki nem figyelt az igényeire eléggé... A kutya az ember legjobb barátja - és ez igaz lehet a gyerekre is, ha felelősen tartunk állatot! A higiénia kérdése pedig megint más tészta szerintem. Nagyon kevés betegség van, ami emberről állatra terjed és viszont. Ezek pedig a fent említett felelős állattartás mellett kiküszöbölhetők. De én eléggé elfogult vagyok, mert nekem a probléma ott kezdődik, hogy az emberiség előtérbe helyezi magát az állat- és növényvilággal szemben... És ennek a felsőbbrendűségi tudatnak köszönhetően meg lehet nézni, hol tart a bolygó, amit olyan klasszul irányítunk :(
  Bocsánat, ez kikéredzkedett belőlem.

 • 2010.01.19 17:04:26fantaghiro lesz a lanyom

  En biza elorebb helyezem magam mint egy vizilo vagy kafferbivaly.
  Karcsubb vagyok ugyanis,kezdjuk most csak itt.

 • 2010.01.21 11:03:18Macskanya

  Nem akarom okoskodni, de sztem nem látott még együtt gyereket és macskát az aki fentebb a félelmeit leírta. Persze a félelmek léteznek és nyilván jogosak... de a macskák annyira félnek a kisgyerektől, hogy a macskát kellene jobban félteni. Kisbaba mellett is, rettenetesen, 2 hónap volt, mire meg merték messziről szagolni a feneke környékét, mikor nálam aludt. A szabályok amúgy arra valók, hogy betartsák őket. A 7 éves macskákat nem feltétlen kell kidobni a lakásból, mert itt a gyerek - na persze, van aki a gyerekét is kidobja, nem hogy dilemmát okozzon egy ilyen helyzet. Van persze olyan állat, aki nem fér meg, de ha eléggé szeret és jól nevelted, be tudod tartani az együttélés szabályait, csak jobban jártok, ha marad.

 • 2010.01.21 11:04:38Macskanya

  Mi a gombás popó óta a folyó csapvizes mosás mellett voksolunk és törlőkendő, ha nagyon muszáj, de csakis nyakig kakinál v, ha nem itthon vagyunk. Azóta gyönyörű a bőre.

 • 2010.01.21 11:07:00Macskanya

  Egyébként ébresztett már engem is a cica, hogy sír a lányom, sőt, állandóan figyelik, minden oké e. A dolgait pedig tisztelet övezi, hozzá sem mernek nyúlni. Persze először megszagolták, de ennyi.

  Ja, mi is 2 naponta fürdünk. Lemosom, ha koszos a keze, a csapvizes popsimosás folyóvízben untig elég. Minden alkalommal így csinálom.

 • 2010.01.21 11:43:20Sünmalacka

  2010.01.19 17:04:26fantaghiro lesz a lanyom

  Rita, ebben teljesen igazad van! Bár egy vízilónak egy másik víziló a szép :D És nekik a karcsúság nem szexi :)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta