SZÜLŐSÉG

Sorskísértés harmadik gyereket vállalni?

2010. január 16., szombat 10:29

Amikor teszem be a ruháimat a szekrénybe, mindig megakad a szemem azon a nagy kupac pocakos ruhán, amit a két terhességem alatt hordtam. Ilyenkor kicsit elfacsarodik a szívem, hogy talán soha nem hordhatom már őket. És ilyenkor hajlok arra, hogy bevállaljam a harmadikat.

Aztán jön egy olyan éjszaka, mint például a mai, amikor a 11 hónapos kislányom úgy döntött, nem alszik, és ha már buli van, abba bele kell vonni a szülőket is, nincs mese. Hajnali fél 4-kor aludt el először, és egészen fél 6-ig hagyott is pihenni. Közben egyszer a 2,5 éves fiam is felsírt, mert leesett az ágyról. Utóbbi intézését apuka bevállalta, aminek nagyon örültem, mivel a kislány több órás sírós-nyöszörgős-karattyolós produkcióját lazán végigaludta, mit aludta, végighorkolta. Ilyenkor rendkívül meggyőzően lebeszélem magam egy újabb babáról, helyette újabb vágyat fogalmazok meg magamban, miszerint: aludni szeretnék. (Szerencsére ritkák az ilyen éjszakák, de amíg egy is előfordul, addig hallani sem akarok újabb babáról.)

Napközben a kislányom nagyon jó fej, jön-megy, közlekedik, dumál, felfedezi maga körül a világot. Gyakran rácsodálkozom, hogy milyen nagylány. Hol vannak már azok az apró, pihe-puha babatappancsok, vékonyka karok, amiket alig mertem megfogni, mert attól féltem, összetöröm őket? Nem engedi már, hogy ölelgessem, dajkálgassam, hiszen neki folyton mennie kell - minden pillanat, amit a karomban tölt, elvesztegetett idő számára. Lassan nem tudom már kendőben magamon hordozni magamon, mert egyre nehezebb, az én derekam kapacitása pedig véges. Ilyenkor pedig újra feltámad bennem a vágy azután, hogy újra babázhassak.

De felmerül bennem a kérdés: két gyönyörű, egészséges, tervezetten született gyermek után nem kísértem-e meg a sorsot azzal, hogy bevállalok egy harmadikat? Mi van, ha nem is jön össze? Mi van, ha ne adj'Isten nem lesz egészséges? Én sem lettem időközben fiatalabb, ami nyilván növeli annak az esélyét, hogy valami baki csúszik a gépezetbe. Ugyanebből adódóan valószínűleg lassabb lenne a regenerálódás folyamata is, és biztosan nehezebben viselném az éjszakázást is.

És itt jön képbe az önzőségem is: a két gyerek után pikk-pakk visszafogytam, mi lesz, ha a harmadik után már nem megy ilyen könnyen? Bár tudom, ez igazán sokadrangú kérdés, de ha már mérlegelek, ezt is beletenném a mérleg egyik serpenyőjébe. Meg egyáltalán: bírnánk energiával, szusszal, és nem utolsósorban: pénzzel?  Mert az szép mondás, hogy ahol elfér két gyerek, ott elfér egy harmadik is, de valóban így van ez?

Viki

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.01.19 12:18:12Magenta

  ruju, az enyémek már nagyok, a tiédhez képest mindenképpen. :)

  Hatévesen a legkisebb NEM fog egyedül császkálni az utcán.

 • 2010.01.19 12:20:19ruju

  igen ez nagy különbség, itt az elsősök a téli szünet után már mindenképpen, tehát most, nyíg is az enyim, hogy akar, de annyira szeles, hogy nem merem elengedni

 • 2010.01.19 12:24:37Silverveil

  Én nem azt mondom, hogy már oviba is egyedül kell menni, csak azt tartom gáznak, amikor valaki nem képes egy pár egyszerű dolgot megvenni a boltban, nem tud befizetni egy csekket, nem tudja, hogy az állatoknak adjon vizet a nyári melegben, nem tud gázon melegíteni, esetleg begyújtani, ha van mibe, nem tud eligazodni a buszmegálló tábláján, stb. Mindezt 16-17 évesen.
  Lehet persze, hogy én várok túl sokat másoktól.

 • 2010.01.19 12:25:41farkasokkal tancolo

  Ja, egyébként 2 hét alatt SENKI nem tanul meg úszni.

  Meni még annyit, hogy mindezt szigorúan úszószemüveggel csinálják.

 • 2010.01.19 12:29:21Magenta

  Silver, bevallom őszintén, hogy én még nem találkoztam ilyennel. :)

 • 2010.01.19 12:29:30Rosa Rugosa

  Nálunk a kicsik is simán már egy éve elmennek a boltba, igaz, csak egy utcával arrébb van a kisbolt. De tök élvezik. Kis hátizsák, megjegyzik mi kell, boltos nénitől mindig kapnak valami kis apróságot (aminek nem örültem, mert nem azért küldöm őket:)).
  Szerintem ez nem árt egy gyereknek.
  A fiam 13, kigyalogol a hévhez, ha gond van, vagy lekési felhív, vagy megvárja a következőt, megveszi a bérletet magának, én nem értem ezt a folyamatos bábáskodást.
  Hozzáteszem a férjem legkisebb húga 22, anyósóm még mindig csomagol neki dobozban meleg kaját, és számon kéri, miért nem evett eleget.
  17 évesen nem tudott eljutni tömegközlekedéssel A-ból B-be.
  Szerintem ez a nem normális.

 • 2010.01.19 12:30:14mammina

  nalunk tavaly oktoberben kuldtek ki suli rendeletkent, hogy nem mehetnek a gyerekek kiseret nelkul haza, es nem is johetnek suliba egyedul. ide 11 eves korig jarnak a gyerekek. ahany haz annyi szokas. en a lanyom koraban 9 evesen mar egyedul mentem busszal edzesre suli utan, 12 megallo volt. emlekszem mindig veszettul szamoltam nehogy rosszkor szalljak le. :-)

 • 2010.01.19 12:31:46mazsola84

  Minket 4 évesen az ovi vitt úszni. Tibi bácsi meg belebaszott a Komjádi versenymedencéjébe. Ha üvöltöttél kiszedtek, ha nem akkor megtanítottak úszni. Mondjuk akkor még nem volt ombudsman meg ilyenek.
  Suliban is jártunk, 30-ból mondjuk 5-6-an tudtunk úszni, és fasza volt, mert mi frankón úszhattunk a nagy medencében, meg ökörködhettünk, a másik 25 kicsirigó meg szardíniás dobozt játszott a melegvizes 30 cm-es medencében. Csakhogy szokják a vizet :))

 • 2010.01.19 12:32:06Rosa Rugosa

  Nálunk rengetegen hucolják kocsival a nagy gyereket is.
  Néha azt hiszem ebben a tevékenységben az anyukák csak valami önigazolást keresnek, hogy mennyire fontos, hogy ők otthon vannak.

 • 2010.01.19 12:32:58Rosa Rugosa

  2010.01.19 12:31:46mazsola84
  Ez ismerős...
  Mi is úgy tanultunk úszni...:)))

 • 2010.01.19 12:34:00mazsola84

  Magenta, kapaszkodj meg én 22 éves fiúban is ismertem ilyet (amit Silver leírt).

 • 2010.01.19 12:35:18Magenta

  mazsola, lehet, hogy nekem szűk az ismeretségi köröm. :D
  Bár nem tudom, hogy a lányom fiú osztálytársai képesek-e ilyenekre, mint kajamelegítés, nem kérdeztem még, úgyhogy simán lehet, hogy vannak ilyenek, csak én még nem akadtam bele.

 • 2010.01.19 12:35:51mazsola84

  Rosa, ez lehet, hogy durvának tűnik, de 6 éves korára mindenki faszán tudott úszni. Több gyerekből lett úszó (nyilván nem olmpikon, de én is úsztam verenyszerűen).

 • 2010.01.19 12:36:27Silverveil

  Magenta,

  Én az előző munkám kapcsán ismertem meg rengeteg tizenévest. Főleg ott tapasztaltam ezt, ahol csak fiú gyerekek vannak, de ott aztán keményen. Azért egy lánytól csak elvárják szerintem, hogy tudjon legalább egyszerű dolgokat főzni, elintézni dolgokat, míg a fiúknak sokszor hangsúlyozzák, hogy ezek a dolgok úgysem az ők feladatkörükbe tartoznak.

 • 2010.01.19 12:38:26mammina

  mi most nezzuk hova tudjuk lejjebb tenni a mikronkat, hogy a gyerekek elerjek. eleg hulye a konyha de majd talalok neki helyet, hogy meg tudja melegiteni, es nagy mar be tudja inditani a gazt is. pedig nem nagyok, es en is itthon vagyok veluk, megis ugy erzem hogy ezt meg kell tanulniuk. onalosodni kell. suliba valamiert nem merem elengedni oket egyedul. talan jovore - bar mint irtam fentebb egyenlore tilos egyedul elengedni. azt szoktam, hogy elviszem a lampaig oket, ott utjukra engedem, es latom oket mig a sulihoz nem ernek. mar erre is nagyon buszkek. :-)

 • 2010.01.19 12:38:46mazsola84

  Magenta, a szitu ez volt, rendszeresen: 2 fiú, akkooriban 20-22 évesek, anyjuk htb (anyám barátnője). Ahányszor nálunk voltak vendégségben, rendszeresen hívták az anyjukat, hogy remélik van otthon pénz, mert csak a hűtőben van kaja, és ők nem tudják, hogy kell megmelegíteni a mikróban, úgyhogy pizzát kell rendelni.
  Anyámborogass.

 • 2010.01.19 12:39:17Vakmacska

  Vízbe merültetéssel, ugrással azért vigyázni!
  Imádtam a vizet, pici korom óta. Oviban indult úszótanfolyam, beírattak.
  Aha, csak ezek sportedzők voltak. Itt is mindjárt ez indult – bele kell ugrani, aki nem ugrik azt dobják. A félszemű, tériszonyos, klausztrofóbiás, térlátástalan kis szerencsétlent is. Bemerülni, hogy három napig alig hallasz valamit. Ajvé. Cirkusz. Ráadásul még hülyeséget is beszéltek – hogy minden edzésen egyre mélyebb lesz a víz. Hiányoztam két hetet, ezért kitaláltam, hogy most már tuti el fogok én merülni.
  Tünemény öreg óvónéni is jött velünk. Biztatott, akkor ugorjunk együtt. Tizenöt kilós véznaságként úgy szorítottam a karját, hogy kék volt egy hétig, mutatták az edzőnek. Mindegy volt már akkor, kijelentettem, nem megyek többé. Úszógumival továbbra is hajlandó lettem volna akár átszelni a Dunát, csak a hülye felnőttek hagyjanak békiben.
  Apám nem volt nagy pedagógus, de ez esetben zseniális ötlete volt. Ez a gyerek elméleti lény. Odaállított egy pocsolya mellé. Látod fiam azt a békát? Csak utánozd, és úszni fogsz.
  Két hét múlva úsztam, egyedül, Balatonon, táborban. Már harmadikba jártam akkor.

 • 2010.01.19 12:42:23mazsola84

  "Azért egy lánytól csak elvárják szerintem, hogy tudjon legalább egyszerű dolgokat főzni, elintézni dolgokat, míg a fiúknak sokszor hangsúlyozzák, hogy ezek a dolgok úgysem az ők feladatkörükbe tartoznak."

  Ezen tudok a világon a legjobban kiakadni. Apád se mosogatott soha fiam, neked se kell, az női munka.

 • 2010.01.19 12:42:38Magenta

  2010.01.19 12:38:46mazsola84

  Ez kééééééééész! :))))))

  Silver, hát nálunk mindkét gyerek felé egyformák az elvárások (csekk, szemét, vásárlás), de főzni mindkettő tud(ogat, tanulják), viszont a lányom gyűlöl a konyhában, a fiam meg imád.

 • 2010.01.19 12:43:18mammina

  nagylanyom vizhezszoktatos uszomesterrel kezdte, egy ev alatt sehova sem jutott, tud uszni, de nem szeret, es sokszor kikapaszkodik oldalt. kisebbik egy nagyon jofej - nem bedobos - bottal kintrol iranyito segedeszkozoket nem engedo uszomesterrel indult. egy ev alatt a korosztalyanak ketevvel idosebbekkel uszik most, es marciustol kezdi a heti haromszori kicsit komolyabb - meg nem versenyzos hiszen kicsi meg - uszast. amit manapsag muvelnek vizhezszoktatas cimen, az csak a szulok penztarcajanak minimum egy evig valo kiaknazasa. ettol sokszor nem tanul meg a gyrek uszni. engem anno bedobos modszerrel tanitottak. gyuloltem is.

 • 2010.01.19 12:43:34Vakmacska

  Önállóság - változik a világ. Anyám kilencévesen már főzött, naná, ha enni is akartak, a szülei egész nap kinn a határban.Ahhoz képest most...

  viszont sajnos a közlekedés az más, dilinyó autósoktól kezdve az "ugye nekem akartad adni a cipődet/mobiltelefonodat/táskádat" típusú gennyládákig, aminek nem szívesen tennék ki mondjuk hét-nyolcéves gyereket.

 • 2010.01.19 12:45:11Rosa Rugosa

  Szerintem nem durva.
  Én Laci bácsihoz jártam, aki ugye az úszócsapat edzője is volt.
  2 hét múlva mindenki úszott.
  Ugyanehhez a Laci bácsihoz elvittem a 2 nagyot úszni tanulni.
  Ugye most már új világ van, a szülő látni akarja, mit kap a pénzéért, külön kértek mindenkit, ne menjen be.
  De a szülők fele csak ott űcsörgött.
  Már két hete jártunk és a kis Patrícia még mindig nem jutott el addig, hogy azt a buta kis fejecskéjét beledugja a vízbe. Persze anyucinak nyomta a műsort.
  Már arra gondoltam, majd én lenyomom, mert semmit nem haladt senki miatta.
  Akkor mondtam Laci bácsinak, hogy sajnálom, hogy ez van, ő mondta, hogy ő még jobban, a gyerek már 2 hete nyomná a nagymedencében, ha anyuci nem ülne ott.
  Akkor kiegyeztem Laci bácsival két havi díjban egy kis különfoglalkozásért a csoportos szívás helyett, amiért a két gyerek 2 hét múlva úszott mint a gép. A versenymedencében, hosszában.

 • 2010.01.19 12:48:23Vakmacska

  RR, hidd el, én veszett gyerek voltam. A szüleink kívülről sem látták azt a tanuszodát soha anno, csak ha én vmitől pánikoltam, akkor hat lóval se.
  Mindezt úgy, hogy imádtam a vizet, és minden alkalommal megkérdeztem, de méééér kell ugrani? Ott a létra. Sámliról se ugrottam, soha. Most sem ugrok, és lehetőleg nem merülök. Viszont úsztam hajók közt a Földközi-tengeren meg háromméteres hullám társasáságban a Csendes-óceánban....

 • 2010.01.19 12:51:29Rosa Rugosa

  Vakmacska

  Én elhiszem.
  De azt is hidd el, egy gyereket rohadt gyorsan meg lehet tanítani úszni.
  Ami meg manapság megy, az szemfényvesztés.
  Milyen hely az, ahova 1 évig jár a gyerek kemény pénzekért és nem tanul meg úszni?
  Akkor inkább én elmegyek velük az usziba hetente kétszer.
  Aztán ha eljön az idő, akkor Laci bácsi 2 hét alatt megtanítja.
  Addig meg vígan ugrálgatnak a kisvízben.
  Meg jönnek velem karúszóval a nagyba.

 • 2010.01.19 12:53:34jazmine

  Én nem tudtam főzni, anyám, nagyanyám főzött. Viszont én takarítottam a házat tini koromtól, meg persze résztevékenységeket csináltam a konyhában.

  És (mellesleg) szerelek bármit; középsuliban elmentem vonattal, Bp-i átszállással (helyi tömeg is) bárhová.


  A női felmenőim annyira elmisztifikálták a főzést, h úgy gondoltam, ennek megtanulása évek, évtizedek. (Palacsintát, rántott húst, kevert sütiket tudtam csinálni.)
  A pasim tudott főzni, így átvészeltük az egyetemi éveket, aztán én is elkezdtem és nagyon elcsodálkoztam, h igazából tudtam eddig is, mert rántást, habarást, pucolást, kockázást stb. csináltam, a kajákhoz meg max. ennyi kell.
  Viszont nem vagyok hajlandó órákig a konyhában lenni azért, h max. fél óra múlva csak a mosatlan legyen.

  Amúgy visszakanyarodnék RR istállófiújához: alapvetően mentalitást kell kialakítani, hogy ne ijedjen meg, keresse a megoldást és csinálja, ha nem tökéletes, majd az lesz, megpróbálni kell és gyakorolni.

 • 2010.01.19 12:53:54Ribizlee

  ez az addideatáskád/mobilod/pénzed valós veszély, vagy csak túl van lihegve?

  nem tudom, kérdezem.

  nálunk (vidékbazmeg) ilyen eset évente mondjuk kettő van, annak is többnyire van előzménye.
  nem gyakoribb mint a zebrán gázolás, vagy betörés, vagy járdára felfutó autó.

 • 2010.01.19 12:56:04Meni

  Oke, levontam a konkluziot + sajat elmenyek (beledobos Kati neni, 4 evesen mar usztam, 6 evesen keruleti versenyek, nem lettem egy Egerke, de imadtam evekig a heti 4 edzest). Nyaron felkapom a gyereket es belebaszom a melyvizbe. De hogyan tovabb? :)

  Na jo, komolyra forditva a szot, akkor keressek egy olyan edzot, ahol nem tart egy evig a vizhez szoktatas, de lehetoleg nem nyomja majd a viz ala a gyereket? Ugyanis (FT, igen, megint tul bonyolitom) eddigi kis eleteben a viz a mumus volt, soha egy csepp sem mehetett a fulebe. Ha megis, az nagyon fajt neki es meg le is szidtam erte. Szoval ide valami extra turelmes de azert hatekony modszer kene. Gyanitom hogy nem nekem kene tanitani, kinozza mas, nem? :)

 • 2010.01.19 12:56:22Rosa Rugosa

  2010.01.19 12:53:54Ribizlee
  Szerintem mindenhol vannak ilyen figurák.
  A célpont pedig leginkább az, akik egyáltalán nem "közülük való".

 • 2010.01.19 12:56:23jazmine

  Vakmacska, engem is dobtak a vízbe, igaz, nem oktató. Évekig volt víziszonyom.
  Most épp korcsolyázni tanulok és alapvetően nézem a népet, h ha nekik megy és milyen jól, menni fog nekem is és szép lassan araszolgatok :)

 • 2010.01.19 12:56:41Vakmacska

  RR, jogos. Ahogy mondtam, végülis én is kb. két hét alatt tanultam meg, copyright béka.
  Ugyanazon a nyáron, amikor apám mutatta a brekkencset.
  A totojának én se vagyok híve.Viszont az erőszakoskodásnak sem, én buktam vagy 5 évet emiatt. Attól hogy leüvöltötték a fejem a nemugrás miatt, még az égvilágon semmit nem tanultam meg. Siklani pl. az uncsitesóm tanított, akinél amúgy a mai napig jobban úszom. Valami bizalom kell a gyereknek a nyomorult felnőttben, én tisztán emlékszem, hogy egyszerűen nem bíztam bennük. Gondolom Laci bácsinak van annyi gógyija, hogy ezt a bizalmat ne játssza el.

 • 2010.01.19 12:58:41Rosa Rugosa

  Meni
  Laci bácsi sem nyomta a víz alá.
  De minden szülőnek elmondta, a dolog ott kezdődik, hogy a gyerek beleteszi a fejét a vízbe.
  Ha megnézed az úszás technikáját, anélkül nem megy. Max a nyugdíjas nénik tudnak úgy úszni, hogy még a válluk is kint van a vízből.:D
  Rózsás úszósapkában.:D

 • 2010.01.19 13:00:00Silverveil

  Mazsola,

  Maximálisan egyetértek.

  A pasim nagyon szeret sütni, ha valamilyen családi rendezvény van, süt valamit és viszi. A rokonok pedig nekem dicsérik, hogy de finomat sütöttem, én mondom nekik, hogy nem én voltam. Aztán van, hogy odajönnek és elmondják priviben, hogy tudják, hogy nem a pasim volt, nyugodtan bevallhatom, hogy én sütöttem, legalább megspórolok pár lesajnáló pillantást, amit a pasim kap az idősebb nőktől.

 • 2010.01.19 13:01:25Rosa Rugosa

  Szokták úgy kezdeni, hogy szétszórnak színes gumicső darabokat a vízben, azokat kell felszedni a gyerekeknek. (Fej a víz alatt.)
  És a béka jó példa.

 • 2010.01.19 13:02:12ditakai

  Jajmáá, annyi dolgom van, pedig úgy trécselnék végre egy picit...

  Na pá :-(

 • 2010.01.19 13:03:06Meni

  RR, koszi, mint irtam, eleg jol elevickelek a vizben, megvolt a verszenyuszas, ottusa, konnyubuvarkodas. Szoval vagom hogy fej a viz alatt. Btw a melluszi technikam nagyon szep meg mindig, rendesen megkerdezik hogy versenyeztem-e (dicsekves vege).

  A gyerek fejevel van a gond, hogy szerintem az egesz azon fog allni vs bukni, hogy vajon mennyi ido es milyen trukk segitsegevel tudja majd ravenni a gyereket a T. Oktato, hogy mar nem faj a fulbe ment viz, es hogy igenis bele KELL rakni a fejet a vizbe. Ez itt a kerdes. Elmeleti. De aki maga tanitotta a gyereket uszni, az tenyleg irhatna errol egy posztot, olyan technikai leiro jellegut...

 • 2010.01.19 13:05:55Vakmacska

  RR, általában nem teszem a fejem a vízbe, és elúszkálok mindenhol....utálok köpködni, a tengerben a szembement sósvíz a halálom, húztam már ki Görögországban vízből szerencsétlent, aki úszástudás nélkül gumimatracozott és a ...gazdaságos matrac hirtelen leeresztett alatta....a szemüveget-füldugót utálom, és szerintem sem a Körös, sem a Tisza, sem a Balaton nem való a tápcsatornámba.Sok helyen az általam "medencés úszásnak" nevezett dolgot tanítják, ismerek olyanokat, akik kizárólag feszített víztükörben boldogulnak normálisan, máshol meg fúúj hullámzik, fúúj büdös, jajj elfáradtam. Én Fenyvesen egyszer benéztem a támponti játszóteret, és kiúsztam Alsóbélatelepen....

 • 2010.01.19 13:06:31Rosa Rugosa

  Következő ész a faltól elrugaszkodni (siklás) és úgy megkaparintani a gumicsövet a víz alatt.

 • 2010.01.19 13:07:26Ribizlee

  Meni, hajmosásnál, esti fürdésnél megszokta már hogy belemegy/belemehet a víz a fülébe?

 • 2010.01.19 13:10:09Vakmacska

  Igen, a siklás nagyon jó kiindulópont, megérzi a kölök hogy halad.Fölszedni a cuccost is jó, csak össze ne fejeljenek:)))

 • 2010.01.19 13:11:20Meni

  Ribizlee, nem megy bele neki. Nem volt meg masfel amikor megmutottek, azota tubus van mind a ket fulebe, szigoruan tilos (es fajdalmas) neki ha viz megy a fulebe. Miota az eszet tudja, viz a fulbe az szar. Es mondom, meg le is szidtam erte, mert meg kellett tanulnia figyelnie magara. Strandolas, hajmosas szigoruan fuldugoval. Most az egyik tubus kiesett vegre (3,5 eves), a masikat talan tavasszal kiveszik. De ujra kell programozni a gyereket, hogy legyen ebbol az uszasbol valami. Nem akarom siettetni, de en azt hiszem minel korabban kezdunk bele, annal jobb, foleg hogy strandolni, tengerezni imad...

 • 2010.01.19 13:16:35Ribizlee

  Meni, akkor talán otthon a kádban kezdeném hozzászoktatni hogy már vizezhet. még elég kicsi, könnyű átprogramozni. :-)

 • 2010.01.19 13:16:37Rosa Rugosa

  I Vízhezszoktatás:
  A vízhezszoktatás alapelvei:
  • Fokozatosság , játékosság
  • A gyerek biztonságérzetének kialakítása
  • Tanuló- oktató bizalmi viszony kialakítása és megőrzése
  • Minden oktatást a kisvízben kell kezdeni és annak menetét meg kell ismételni a mélyvízben is

  1. Járások, fogók, „ halacskázás”, vízben való közlekedést stabilizáló gyakorlatok a vízben. A víz, mint más közeggel való ismerkedést segítik elő.
  2. Fröcskölések , esernyő- eső ( tenyérrel, szerrel víz feldobás-alá állás), fröcskölő csaták a gyerekek között
  3. Merülési gyakorlatok
  :- előkészítő gyakorlatok: kindertojás, vagy ping- pong labda fújás. Illetve fejjel, orral tolás ( fokozatos merülés, a kéz mindig a test mögött van), víz fújás „bugyborékolás”
  - tényleges merülések: fokozatos merülés( állig, szájig, orrig, homlokig, teljesen), karikán átbújás le-föl, rudak alatt átbújás, deszka alatt átbújás- felemelés fejjel, párosával dugattyú ( egyszer az egyik ,egyszer a másik bukik le kézfogással), társ számot mutat azt kell leolvasni, kincs keresés( kindertojás felhozatala a víz alól)
  A merüléseket mindig össze kell kötni a szem kinyitásával, valamint a levegő kifújásával.

 • 2010.01.19 13:17:08Rosa Rugosa

  4. Lebegések: medence falát fogva lebegési kísérletek, fókamászás lépcsőkön, vízigombóc, lebegés vízen, lebegés közben lábterpesztés – zárás, rúd illetve deszka segítségével lebegés. Mindig levegő kifújással kell végeztetni.
  5. Siklás: siklás deszkával egy levegővétellel levegő kifújással a vízbe, deszka nélkül egyre messzebb siklás, siklás víz alatt karikán át a társ lába alatt, víz alatti siklás közben hasról hátra fordulás, víz felett siklás hasról –hátra – hasra fordulás. Siklás gyorsúszás lábtempóval hason, hátúszás lábtempóval háton.
  6. Vízbe ugrások: szökdelések vízben, lépcsőn leugrások, medence széléről vízbeugrások oktató segítségével, anélkül. Ugrások feladatokkal ( testfordulatok, térdfelhúzások stb.)

 • 2010.01.19 13:17:40Rosa Rugosa

  II. Tényleges úszótechnika oktatása
  1. Gyorsúszás lábtempó oktatása szárazföldön, medence szélén ülve, medence falát fogva, deszka segítségével haladással. Lehet párhuzamosan a hátúszás lábtempóját is tanítani.
  2. Gyorsúszás kartempó oktatása szárazföldön, medence falát fogva ( csak egyik kar, csak másik kar, felváltva stb.) deszka segítségével haladással, deszka nélkül haladással. Technika csiszoló gyakorlatok. Lehet a hátúszás kartempóját is oktatni közben ( páros karral, váltott karral ).
  3. Kartempó- lábtempó összekapcsolása. Gyors -, hátúszás
  4. Gyorsúszás levegővétel oktatása, kartempó- levegővétel összekapcsolása, kartempó- lábtempó levegővétel összekapcsolása.

  III. Mélyvízhez szoktatás
  1 .Merülések: oktató segítségével merülések, segítség fokozatos elhagyásával merülések. Ugrások medence széléről, karikába, labda elkapások ugrások ( figyelem elterelés fontos ).
  2 Siklások: deszkával, deszka nélkül. Siklás gyorsúszás lábtempóval, hátúszás lábtempóval. A kisvízben végzett gyakorlatokat itt is meg lehet csináltatni a gyerekekkel. Siklások fordulatokkal.
  3 Ugrások :ugrások medence széléről, ugrások a rajtkőről, ugrások feladatokkal, fejesugrások. A mélyvízhez szoktatásnál fontos a fokozatosság, aktív oktatói segítség, a bizalom kialakítása, a türelem.

  IV. Az úszótechnika oktatása: megegyezik a kisvizes technika oktatással.

  Készítette : Simon István főiskolai adjunktus

 • 2010.01.19 13:21:21Vakmacska

  RR, Meni Izraelben él, a tengerben szemet szemüveg nélkül kinyitni víz alatt nem ajánlatos, ezt jó ha előre tudatosítják a gyerekben, hogy szemkinyitás csak medencében....

 • 2010.01.19 13:22:59Rosa Rugosa

  Akkor gondolom el tud térni annyira a módszertől hogy rátesz egy úszószemüveget...:))

 • 2010.01.19 13:27:07Meni

  RR koszi szepen. Hat, talan menni fog ennyi rugalmassag, bar oszinten szolva en inkabb tavol tartom a tengerben valo uszkalastol. Pancsi az elkeritett strandon, amugy a legmelyebb tisztelet a tengernek. Allitom hogy nem arra van "kitalalva" hogy uszkaljanak benne az emberek. Ha mar, akkor hajorol sekely obolben, de nem a part kozelben, ahol olyan szivoereje van a hullamoknak (Tel Avivban legalabbis), hogy meg nekem is figyelnem kell, nehogy seggre uljek...

 • 2010.01.19 13:30:07Vakmacska

  ja igen, amit a művelt ausztrál ripnek hív, és van külön technika, hogy kerüljed el, hogy ne szlopáljon be a tenger. Alattomos cucc. Ott úgy tartják, ha mégis bevisz, minden 7. hullám erősebb, és ha szerencséd van, kimehetsz rajta.

 • 2010.01.19 13:33:37ruju

  Ja, két hét alatt senki nem tanul meg járni, biciklizni sem, az én fiam egy kis senki :-D Az itteni vízimentő szövetség meg évek óta cseszi át a palánkon a hülye anyukákat, akik ezért még fizetni is hajlandóak. De majd ha végeztünk, beszámolok. :-)

 • 2010.01.19 17:04:55zsomavi

  Csak annyit, hogy különórán értettem a heti két kézilabdaedzést a nagynak, hogy mozogjon, a középsővel pedig nevelési tanácsadóba járok heti 2 alkalommal mocorgó tornára, mivel nem tud megülni a seggén 10 percnél tovább.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta