SZÜLŐSÉG

Palkónapló: Virágföldet enni jó

2010. január 15., péntek 10:38

Karácsony környékén Palkó mászni kezdett. A hír kábé eddig tartana, ha ezt a naplót Lackóról vagy Miciről írtam volna annak idején. Hiszen az első két gyereknél nem volt ebben semmi különös, Lackó az autói után mászkált, Mici meg nagyon rövid ideig mászott, hamar felállt, és leginkább a babakocsiját tologatta. De Palkó más.

Nála ez a hír csak félig szól a mozgásfejlődésről. Ő a rettenetes fajtából származik, és hát miért is ne, két, a mászós korszakát viszonylag könnyedén előadó gyerek után szinte már jár a problémás. Ezt nevezik a brit tudósok “statistics”-nek.

A külső szemlélődő helyzetéből fakadó könnyedséggel analizálja: “ugyan már, hiszen csak kíváncsi”. Hát persze. Én is az voltam, mikor először indultam nagyobb kirándulásra a járókán kívül. És mégis, képes voltam – legalábbis anyám szerint – áldott jó gyerekként viselkedni. Még a homokozóba sem másztam bele, nehogy piszkos legyek, és négykézlábasan is inkább csak szlalomoztam a virágcserepek közt, minthogy kipakoljam őket. Szóval, ha anyám élne, ő most megértene engem.

Öcsém ezzel szemben tudni akarta, mit dughattak az ősök olyan gondosan a cserepekbe, pláne a virágok alá, milyen ízű lehet a szobába rejtélyes módon bekeveredett hőscincér, és máig igen előkelő helyet foglal el családi anekdota-tárunkban a fejezet, amely azt taglalja, részletesen, hogy mit is művelt a fiatalember a kerti járókájába potyogott két szem lilára érett cseresznyével.

Nemhiába jutott öcsémnek Palkó, mint keresztgyerek. Vagy Palkónak az öcsém, mint keresztapa. Lesz közös témájuk bőven. Sőt, miről is beszélek, hiszen már van. Itt van például ez a virágföld-dolog. Ez biztos valami rendkívül érdekes játék, amit én egyszerűen képtelen vagyok befogadni a csökevényes agyammal. Mert hiába, nem értem, mi ezen olyan izgi, hogy megéri érte ujjat húzni a mamival, és titokban vissza-vissza térni, pakolászni a földet, megkóstolni, szétkenni a padlón. Nem értem, hogy mikor mindezen tevékenységeknek a hiábavaló szövegeléstől berekedt, elcsigázott anya határozottan véget vet, miért kell orbitális hisztit rendezni.

Vagy, hogy miért kell naponta átrendezni a konyhaszekrény alsó polcát. Akár többször is. Miért kell mindig visszaélni a legkisebb testvérség kicsi puha babaságával, és belerondítani a nagyobbak játékába, amit azok csak – főleg a Lackó – tehetetlen, fortyogó dühvel figyelhetnek, ugyanis Palkóra nem lehet ráordítani, Palkót nem lehet fenyegetni, mert sajnos mindenek felett álló szülői védelmet élvez? És legfőképpen: miért bírnak olyan rendkívüli vonzóerővel a zsinórok, dugaszok, konnektorok?

Pedig milyen mókásan indult ez az egész, milyen elnézően mosolyogtunk, mikor Palkó összeszorított térdekkel megtette az első, suta, húszcentis távot. És mennyivel egyszerűbb volt pár hete, mikor még csak megfogtuk az imbolygó gyereket, és három méterrel odébb raktuk a konnektortól, virágcseréptől, gondosan felépített favonat-hálózattól, tudva, hogy neki ez a három méter legalább egy órányi megfeszített izommunka, nekünk pedig hasznos haladék a következő akcióig. A kulcsszó a volt. Vége a nyugalomnak.

Panzej

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.01.15 15:23:57baudolinA

  másutt,
  engem vártál, tényleg? Nem gondoltam volna, de örülök neki. :)

 • 2010.01.15 15:36:12Kipikopii

  masutt: szerintem most te ertetted felre a cikket. Nekem ebbol a kepbol egyaltalan nem az jott le, ami neked hogy "de "a veszelyforrassal lefotozom a vigyorgo gyereket"-tel van bajom es azt viccesen megirom-mal".

  Panzej leirta mik a legujabb esemenyek, hogy hiaba beszeli rekedtre magat, nem segit, hogy nem erti, hogy "miért bírnak olyan rendkívüli vonzóerővel a zsinórok, dugaszok, konnektorok?", hogy a nyugalom mar mult ido. Raadasul szerintem a szovegben leirtakkal kituno osszhangban van a kep, ahol a gyerek a tiltott helyen vigyorog. Az en lanyom ugyanilyen, rekedtre uvoltom magam, hogy pl. ne rohanjon az auto ele, erre visszanez, vigyorog es megy tovabb.

 • 2010.01.15 15:51:24másutt

  Figyi, szerintem trivializaljuk es nagyban alulertekeljuk a gyermekbaleseteket, ellegyintjuk azzal, hogy "mi is felnottunk valahogy" lasd The Hitman viccesnek tekintett listaja, hogy mit elt tul.

  De nem mindenki ilyen szerencses.
  Olvassatok utana, evente tobb gyerek hal meg balesetben (es a legtobb OTTHON! a suliban es egyeb biztonsagosnak hitt helyen, NEM az iskolai lovolde latogtas alatt!)
  mint fertozo betegsegben.

  MEGIS, ki hisztizik itt ossze 2000 hozzaszolast, ha a tulpicsogott H1N1-rol van szo, meg az oltasrol? Es miert gyanusitanak azzal, hogy "vattaba csomagolom a gyerekemet" ha en nem veszem le rola a szemm vallvonassal?

  Szoval ha nem oltatom be a gyerekt H1N1 ellen akkor szar anya vagyok, de ha bantja a szemem a balesetveszelyben levo csecsemo trivializalasa, akkor nincs humorerzekem?

  http://dh-online.hu/cimlapon/20090506_gyerekhalal_tobb_baleset_mint
  _betegseg
  "A kisebb gyerekek esetében gyakori a fulladás, az égés, a leesés, a mérgezés. A 4 éves vagy annál fiatalabb gyermekek közül 85-en halnak meg évente véletlen balesetek vagy szülői gondatlanság miatt. Ilyen okok miatt 24 ezren kerülnek kórházba, és sokan szenvednek maradandó károsodást."

  Evente 24 ezer megserult gyerek Magyarorszagon nem olyan vicces, plane ha kozelrol erint a dolog.

 • 2010.01.15 16:07:42anyatájger

  másutt, senki nem mondta, h nincs humorérzéked (ha érdekel a véleményem, sztem igazi fekete humorod van).
  éppen a vattába csomagolásról írtam az imént. sztem is nehéz, sőt lehetetlen kivédeni az összes veszélyforrást a gyerek életéből, ráadásul ott vannak ugye a személyes parák is, amitől mi betojunk, a gyerek viszont nem lenne jó, ha félne tőle (pölö mittudomén kutya).

  /én a kutyás posztokba sosem szólok be, a jómúltkor is voltak belinkelve videók arról, h miként nyúzza a gyereket a család kutyája. na, most leírom, h nekem csak a nagyon kicsi gyerek mellé tett eb volt durva, a többi viszont nem. elkezdhettem volna magyarázni, h miért nem volt az, de így is mindenki szörnyülködött. mondjuk feltételezem, h a videókészítők ismerik annyira a kutyájukat és vannak annyira jó gazdik, h közbe tudnak lépni, ha baj van. de miért is lenne baj, amikor ott van a falkavezér?/ - ez csak egy példa volt a veszélyforrásokra, nem akarom elvinni ebbe az irányba a posztot

 • 2010.01.15 16:09:03pockocska

  masutt
  Neked egesz nap semmi dolgod napokig, hogy reggeltol estig itt logsz es osztod az eszt mindenkinek? Hogy csinalod, hogy minden cikkhez, minden idoben hozza tudsz szolni? Mindenhez azonnal statisztikai linket dobsz, nem kellene kicsit pihenned? Az osszes tobbi felhasznalo idonkent eltunik, sokszor napokra, neha hetekre, te vagy aki ha esik, ha fuj itt vagy.

 • 2010.01.15 16:17:51fantaghiro lesz a lanyom

  hat ugy csinalja,hogy mind vissza visszajon.
  Dolgozott eleget,most gyesen van es internetezik.Mi furcsa itt?
  Legalabb nem kreten sajat velemenyt mond.

 • 2010.01.15 16:18:10Alienlight

  Másutt, most már tényleg lenyugodhatnál. Most már senki sem kíváncsi a további beszólogatásaidra, hidd el.
  Kiegészítésként csak annyit: mindenki a saját gyerekét ismeri a legjobban. Amint az ki is derült, ha Palkó fogdoshatja azt a vezetéket, ami nincs bedugva (az a legvastagabb, tehát a "legkívánatosabb"), akkor a többit békén hagyja. De ha azt is elzárják előle, valószínűleg kíváncsi lenne a többire is. így biztonságosabb.
  Foglalkozz inkább a saját gyerekeddel, egy háromgyerekes tapasztalt anyukának ne szólogass be.

 • 2010.01.15 16:19:47bori bari

  Na ezért féltem, hogy fiam lesz, mert van ilyen fiú a családban. Erre lett egy ilyen lányom, mint Palkó :) Amióta jár nincs nyugalom, felkeléstől lefekvésig nem áll meg, fárasztó, de vicces is.

 • 2010.01.15 16:20:18fantaghiro lesz a lanyom

  Ja persze,mert ha harom gyereke van akkor mar a harmadikank biztos nem tortenhet baja.
  Aha.

 • 2010.01.15 16:20:34cappu.chino

  pockocska, drága
  mija picsáért kell beszólni???
  honnan a fenéből tudod, hogy xy nicknevű Porontytárs, ha nem kommentel, akkor éppen hol van?
  Én ezerben egyszer kommentelek, de itt vagyok még jó ideig reggeltől estig. Vágod?
  Nem kért másutt védelmet, nagylány már, nem kell neki (ugye?:)), de mégis, szvsz tök jó, hogy belinkel egy-egy cikket az éppen folyó témával kapcsolatban. Ha ő nem tenné meg, nem hiszem, hogy lenne humorom kikeresgetni.
  Szóval én birom, másutt, ne hagyd abba!:)

 • 2010.01.15 16:21:22anyatájger

  ó, hagyjátok már másuttot! most pörög, mint a búgócsiga :)

 • 2010.01.15 16:22:24Ribizlee

  front jön?

 • 2010.01.15 16:23:16málnabálna

  pockocska,

  közöd? sztem sok nincs... másutt imád pörögni, linkelni 1-1poszthoz.. így ismerjük, így szeretjük. 1etérteni vele v bárki mással nem mindig kötelező, nah!

 • 2010.01.15 16:26:40málnabálna

  nekem volt egy kedven fotóm a fiamról+utp kábelről ;)
  DE az a kábel szigorúan használaton kívülien volt nála, kicsit nyúzta, húzta, rágta (urambocsá nem töröltem le előtte se utána se sztem)
  nagyon édi volt a kép és "kábelbarát"címen futott szűk körben.. egyik technikus kollégám oda-vissza volt tőle...
  konnektortól, többi cucctól parázom és jól rá van mordulva, ha netán közelít feléjük...

 • 2010.01.15 16:29:32málnabálna

  mit szólnátok egy bőröndbe csomagolt gyerekről készült fotóra?
  minap nagyszülők repültek a világ másik végibe s csomagolás közben az üres bőröndbe be-bemászott a lurkóm, bájkált benne, s 1x be is cipzároztuk :D élvezte és jó sok fotót is készítettem ;)

 • 2010.01.15 16:30:10málnabálna

  ciki vagy nem ciki, ez itt a kérdés?

 • 2010.01.15 16:35:55anyatájger

  málnabálna, nekem bejönnek az ilyen dolgok :) ha a kicsi akarta, miért ne?
  van ilyen korszak, nekem az öcsémre kellett az ágyneműtartót rázárogatnom egy ideig (már nem emlékszem pontosan hány éves volt, de még kicsi), sztem ez valami életkori sajátosság lehet.

 • 2010.01.15 16:37:21anyatájger

  jaj, és majdnem elfelejtettem mondani, h Palkó nagyon cuki továbbra is :)

 • 2010.01.15 17:14:04cantaloupe

  Masutt,
  nem kell arrol statisztika, hogy novekszik a gyerekbalesetek szama, mert en nem akarok rettegesben elni, most rossz szajizhez eleg nekem Haiti gyerekeire gondolni...

  A kepet te interpretaltad ugy, hogy Panzej buszken lefotozta es elviccelte. Holott szerintem te is tudod, hogy ha a bedugott, feje kore csavart drotrol lenne szo, Panzej dobna a gepet es menne segiteni neki.
  A kep es a te beleszott gondolataid kozt akkora a kulonbseg, mint egy gyufaval jatszo versus egy tabortuz mellett ulo gyerek fotojat egy kalap ala venni.

  Es en sem szeretem a felnottunk valahogy-erveket, udvozlom a vakdugot, biciklis bukosisakot, gyerekzaras gyogyszerfiolat. De nem lesz atombiztos bunker a nappalimbol, csak mert gyerekem lett. Persze nem rakok ollot es gyufat a gyerek ele, logice. De nehogy mar egy kihuzott drot legyen orbitalis felelotlenseg, veszelyeztetes.

  Nyilvan, a te nagyitod a szemelyes tragedia miatt mukodik e temaban erosen, megertelek.
  De tovabbra is gondolkodom azon, hogy ha a 2 gyereked ketfele fut, hogyan tudod oket biztositani 24/7.

 • 2010.01.15 17:17:46fantaghiro lesz a lanyom

  Nalam nem volt szemelyes tragedia.
  De ha hallom a maset,akkor megprobalok tanulni abbol.
  Es egyetertek mindenben Masuttal.

 • 2010.01.15 17:35:16másutt

  c
  "De tovabbra is gondolkodom azon, hogy ha a 2 gyereked ketfele fut, hogyan tudod oket biztositani 24/7."
  ne azon gondolkodjal mert lehetetlenbiztositani oket 24/7.
  de a vezeteket valahogy el lehet rakni, hogy ne a falnal kigyozzon.
  a poharat nem kell az asztal szelen hagyni. a forrovizet lehet a belso rozsara tolni.
  a konyvespolcot le lehet szogelni a falhoz, mintahogy a karacsonyfat is.
  az ember megtesz, amit tud, aztan remeli a legjobbakat.
  de ha a 2 gyereked ketfele fut, akkor a fenykepezogepert nyulsz, vagy az egyik utan futsz?

  mondom, lehet, hogy a "szemelyes tragediam" befolyasol.
  de en semmifele veszelyeztetesben a cukisagot nem latom. senki ismerosom nem halt meg dohanyzasban sem pl.

  azt sem szeretem, amikor valaki "viccbol" fegyvert fog valakire, vagy kest a torkahoz. ezert nem kell pszihoanalizalni!

 • 2010.01.15 17:42:42prozi

  hát, tartottam egy röpke leltárt: az uram informatikus és zenél, a nappaliban lévő asztalon, ahol most is ülök 15 olyan dolg van, ami be van dugva valahová, monitortól szintetizátorig. az asztal alatt 3 db 8-as elosztó. mi a fenét fogok ezekkel csinálni fél év múlva? basszus.

 • 2010.01.15 17:46:43cantaloupe

  Masutt,
  azert a fegyveres pelda mas megint. Es igen, meg lehet tenni a tolunk telhetot, ebben az esetben Panzej egy nem mukodo huzalt adott, amivel az o jelenleteben bibelodik Palko.
  A karacsonyfat egy pillanat alatt magara rantja a gyerek, a forrovizet is, mas a veszelyfok-szerintem.
  Nem cukisagnak, inkabb illusztracionak fogtam fel a kepet.
  Mas interpretacio-ennyi. Nalam a felelotlen szulo nem itt kezdodik.

 • 2010.01.15 17:54:51pupákos

  Nem olvastam végig a kommenteket, de nálunk (11 hós) úgy működnek a dolgok csak, ha a kölök nyomában vagyok. Vettünk dugókat a konnektorokba, de mindig elmondjuk neki, hogy nem szabad piszkálni. Ha elmegyünk vendégségbe, akkor is végig kellene dugaszolni a lakást, a virágokat pedig elpakoltatni? Nálunk megérti, hogy nem szabad (persze néha próbálkozik) de ez most az a korszak, hogy rajta kell tartani a szemünket állandóan. Igenis féltem az egy szem fiamat és a második gyerkőcöt is úgy szeretnénk vállalni, hogy rá is ilyen intenzitással tudjunk majd figyelni (na jó, majdnem ennyivel), tehát 4-5 év múlva.

 • 2010.01.15 18:12:43Tejbajusz

  Basszus, az én gyerekem meg lop. Nem éri föl az asztalt a szemével, de tapogatózik és bármit is talál, einstand!
  Életveszély!
  Sajnos vannak kábelek, amiket nem tudok eltüntetni.
  Félek is rendesen, de ha konnektor felé, vagy áram alatt lévő dolgokat kezd el piszkálni, bizony emelt hangon rászólok és arrébb dobom.
  A mobiltelefont sem adom a kezébe.
  Rémálom ez az egész, mely örökké tart.

 • 2010.01.15 19:36:10Veg_

  2010.01.15 17:42:42prozi
  Tudod a falhoz tenni az asztalt, aminél vagy? Az asztal oldalaiba tegyél be valami zárólapot (akár vékony pozdorjalapot, vagy bármi, hogy ne lássa. Ha oldalról megy alá a vezeték, kiharapsz egy vezetéknyi lyukat belőle), a vezetékeket dugd hátra, és valami félmagasságnál kicsit magasabban tartó sinbe dugott pozdorjával (annyira legyen magas, hogy pl. vizszintesen 2-3 darabra vágva berakható legyen, ha van billentyütartó, elötte szedd ki) máris eldugtad a másfél tonna vezetéket optikailag. Ki tudná pecálni, de alapon nem fog neki feltünni, ergo kevésbé fogja matatni...

 • 2010.01.15 20:37:03GraceStalker

  Ez a kisfiú hihetetlen gyönyörű. Azonkívül pupákosnak igaza van: hiába barikádozzátok el a lakást, hiába vesztek meg minden gyerekbiztonságibalesetmegelőzőkütyüt vendégségben borul a rend, ott rárabol egy kósza vezetékre majd, mert újdonság lesz. :)

 • 2010.01.15 20:38:36Rosa Rugosa

  Én lehet, egy felelőtlen anya vagyok, de kissé röhejesnek tartom a vergődést a kábeleken.
  Eszembe jut egy olasz film, ami egy gyerek életét követte végig, akinek úgy halt meg az apja, hogy a feje fölött leszakadt egy erkély, amin egy disznó volt. A férfi meghalt, a disznó elfutott.
  Amikor az iskolában közölték vele, -Meghalt apád. - akkor sem bírták ki kuncogás nélkül a tanárok, aztán az első szerelme, az is ugye elnevette magát... és mindenki azt kérdezte, -És mi lett a disznóval?

 • 2010.01.15 21:40:02Medellin

  Van olyan gyerek is, aki nem akar virágföldet széttúrni, meg konnektort felfedezni? Meg úgy mindent?? Meglepett ez a cikk:))) Én azt hittem idáig, hogy ez a normális:)))

 • 2010.01.15 21:57:36Ockham

  RR,

  en egy ideje a disznon rohogok..:)

 • 2010.01.15 21:58:32Magenta

  2010.01.15 13:41:20fantaghiro lesz a lanyom

  Csak eddig olvastam a kommenteket, rita, ha elfogadsz egy tanácsot, üveges ajtókra mi mindkét oldalon tettünk átlátszó fóliát, olyan, mint az öntapadó tapéta, csak nem olyan sötét. Így ha törik az üveg, akkor nem történik baj.
  Ez a parám, amióta a nagylányom négy évesen dobott egy hátast a tejüveges ajtóba.

 • 2010.01.15 21:59:10Magenta

  Bocs, azt nem írtam, hogy bármelyik barkácsáruházban kapni. :)

 • 2010.01.15 22:09:34Panzej

  Sziasztok!
  Kipikopii, most nincs mit tenni, Palkó tényleg teljes védelmet élvez, mert olyan kis agyatlan még, nem érti az enyém-tiédet, Lackó viszont rákiabál ha kell arrébb tolja, Palkó megijed, óbégat. Szóval nincs mit tenni, Lackónak kell az okosabbnak lenni. Ha Lackó igazán nyugodtan akar játszani, pl legózni, akkor bezárkózik a gyerekszobába, én meg lerakom Palkót a nappaliban. Lackó és Mici saját játékai szentek, ezt Micivel az első perctől fogva, hogy megértette, betartattuk. Ha szépen elkérik egymástól a játékot, akkor elvárjuk, hogy odaadják egymásnak, de ha nem, hát akkor nem, ez van. Általában ilyenkor kitalálok valami nagyon izgi elfoglaltságot a póruljártnak. Aztán, hogy megkönnyítsük az együtt-játékot, Mici is kapott pl pár autót. Így tud autózni Lackóval. Mici kapja a legtöbb playmobilt, de Lackónak is van egy bábuja meg egy autója. Így ha akar, be tud szállni. Ilyesmi. De alapvetően tisztelni kell egymás holmiját. És pl villanykapcsoló, a gyerekszobában két lámpa van, egy mennyezeti, meg egy sólámpa. A mennyezetit mindig Mici kapcsolhatja le este, a sólámpát meg Lackó. És általában meg szoktam engedni az egyiknek, amit a másiknak, ha mondjuk valami miatt Micinek mégsem akarom megengedni, akkor azzal szoktam érvelni, hogy ez nem lányos dolog. Mici imádja a lányos dolgokat, és fontosnak érzi, hogy a lányos dolgokat csináljon.. :-)

 • 2010.01.15 22:20:56Panzej

  Ha kicsit kusza voltam, elnézést, irtó fáradt vagyok.
  A képekhez annyit fűznék hozzá, hogy ez a híres sarok, tele dróttal a nappaliban van. És ez ott a kedvenc helye. De csak akkor, ha én is ott vagyok a nappaliban. Mert én még a zsinórnál is érdekesebb vagyok, és állandóan körülöttem sertepertél. A csalizsinór pedig nagyon jó dolog, mert tényleg ügyet sem vet a többi drótra, persze ehhez az kell, hogy nagy gonddal és fontoskodva rakjam a földre.

 • 2010.01.15 22:23:15Panzej

  És tényleg, nekem ez az első ilyen "problémás" kölköm. Nem is értem..

 • 2010.01.15 23:16:05nyul777

  Amikor a lakásunkat vettük, a férjemmel jókat röhögtünk azon, hogy minden konnektor olyan magasan van, hogy székre kell állni, hogy elérjük. Nem vezettük le őket a felújításkor, hanem hosszabbítózunk.
  Szóval mi vettünk egy alapból gyerekbiztos lakást. Amit nem alakítottunk át "nemgyerekbiztossá" konnektor szempontból.

 • 2010.01.15 23:18:50WindyB

  Kedves Panzej! Egyszer csak leesett, hogy mi bizony rokonok vagyunk! Megnéztelek iwiw-en, lecsekkoltam Tomcsika 2007-es keresztelőjét, amikor nálatok voltunk, és láss csodát: rájöttem, hogy Rólatok olvasok itten hetek óta... Írni fogok iwiw-en, aztán a többi legyen a mi titkunk. Gratula a kisfiúhoz, te "bálna".

 • 2010.01.16 03:25:50Kipikopii

  Koszonom, Panzej, ertheto volt. Nalunk meg sosem zarkozott be a nagyobbik a sajat szobajaba, utal egyedul lenni. Amugy mi az a solampa?

 • 2010.01.16 09:06:55dodóó

  Kipikopii.

  http://www.almaaruhaz.hu/ujdonsagok/solampa.html

 • 2010.01.16 10:58:04Panzej

  WindyB, nahát! :-))) Milyen kicsi a világ! :-)))
  Puszi a családnak!!

 • 2010.01.16 15:31:09bavette

  Nálunk ez a probléma hamarabb kezdődött (pedig kvázi egyidős a lányom Palkóval), így én már 1 hónapja kb megpróbáltam kvázi gyerekbiztossá tenni a lakást. A nappaliban lévő üveg és vas asztal köszönte szépen az eddigi lehetőséget, és leköltözött a garázsba (nekem nagyon hiányzik, nincs mire pakolnom). Konnektorok az olaszoknál alapból gyerekbiztosak (a férjem szerint), bár én vettem beléjük plusz dugót, mert tuti ami tuti. De - bár a számítógép és járulékos dolgai kábeljeinek nagy része a szekrény mögött fut - sajna nem tudtam minden vezetéket eltüntetni. Így figyelni kell. No meg olyan cseleim is vannak, hogy eléteszem - pl a nem működő kandallónk párkányának - a régóta nem használt pihenőszéket. (Vagy a nappaliból a bejárati ajtó felé eső részt elzártam a járókával. Így a koszos cipők, meg a virágok, amik azon a részen vannak, csak más irányból közelíthetők meg. Az az út viszont jóval hosszabb.) Így mire neki menne, én is odaérek (de szerencsére nem megy mostanság arra). No meg persze próbálom belénevelni, hogy mi az amit nem szabad... Hát még nincs teljes siker. De azért nem adom fel.

 • 2010.01.16 15:50:56Tejbajusz

  Az én konnektor vakdugóm, amint bedugom az aljzatba, olyan messzire kiköpi, hogy már én is röhögök rajta, pedig totál idegesítő, hogy a huszonvalahányból csak a fele képes befogadni.
  Így vehettem másmilyet, olyat, ami kör alakú lapocska és ha be akarsz dugni egy dugóvillát, 90 fokkal el kell forgatni. Azzal meg csak az a baj, hogy kijön a villával együtt, amikor kihúzom. Van harmadik féle a piacon?

 • 2010.01.16 16:26:14zolnaid

  tejbajusz, nekünk olyan elforgatós van amit nem húzol ki a dugóval. Azt hiszem a dm-ben vettük.
  Különben vegyél egy firelét is, igen elmés találmány, ha piszkálja valaki a konnektort, helyből levágja az áramot a lakásban.

 • 2010.01.16 16:36:54Tejbajusz

  Köszi, Zolnaid, holnap úgyis dm óriás bevásárlás lesz.
  A firelé hol kapható? Piszkál a csibész. Ráadásul fejlett eszközhasználattal.

 • 2010.01.16 16:38:54zolnaid

  Nekünk azt villanyszerelő hozta és tette be a kapcsolószekrényhez (ha jól mondom, nagyon nem értek hozzá). De 5 ezer alatt volt.
  Igaz ha zárlatos valami készüléked, az is le fogja utána vágni az áramot, de mondjuk ez nem is olyan baj, legalább rájössz és kicseréled mielőtt felgyullad a lakás.

 • 2010.01.16 16:43:14Tejbajusz

  Akkor nem sk teszem fel. Még az is lehet, hogy van ilyen, nem régi a lakásunk, majd megkérdezem a villanyosunkat. Köszönöm szépen.

 • 2010.01.16 17:02:48R2D2 & C3PO

  Mi eleve gyerekzáras konnektort (az Aldiban, és olcsóbb volt, mint a többi) és hosszabbítókat vettünk. Néha nekem is probléma egy-egy vezeték bedugása. :-P (A luk nem luk, hanem egy műanyag lapocska takarja belülről.)

 • 2010.01.16 20:26:15kockacukor

  Előbb hiába kommenteltem, nem jelent meg, hátha most.
  Röviden: UTP kábel 12/24 V. Mobil adapter ~5V. Akksi töltő 4 db AA akksihoz ~5V. A Palkó kezében lévő kábel pedig úgy lett kialakítva, hogy 3 pici lyuk van benne, a villás rész az eszköz felől van. Ha csak simán kézbe veszi, amíg ki nem kapják a kezéből, nem lesz baja. Rágókának meg senki nem ezt adja a gyerek szájába. Otthon senki nem úgy használja, hogy be van dugva a fali aljzatba, a másik vége meg lóg bele a semmibe. Ha a szülő számítógépezik, azért nem figyel, akkor csak észreveszi, ha kihúzta a gyerek.

 • 2010.01.16 23:32:15Kipikopii

  dodoo: koszonom!

 • 2010.01.17 19:02:03Panzej

  Kipi, nálunk sincs saját szobája, de a gyerekszoba ajtaját akár a két nagyobb gyerekre is rázárom, és akkor Palkó nem zavarja őket a játékban. Van egy barátnőm, aki hasonló helyzetben a nagyfiút ültette a járókába (elég nagy járókájuk volt) játszani, mert a kicsi már nem maradt meg benne (ahogy Palkó sem marad már), viszont a nagyfiú így zavartalanul játszhatott, a kicsi meg kint sertepertélhetett, és vörldpísz.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta