A kínai nők fele császárral szül

Kínában már az újszülöttek 46 százaléka császármetszéssel jön a világra, ami a legmagasabb arány az egész világon, - derült ki a WHO legújabb, Ázsiára kiterjedő vizsgálatából. Az eredmények ismertetésekor a WHO azt hangsúlyozta, hogy a fölösleges műtétek veszélyeztetik a nők életét, és a kórházi jelentések szerint ezeknek a császármetszéseknek legalább a negyede nem volt orvosilag indokolt. A kórházak szerint a császármetszés Kínában már járványszerű méreteket öltött, és a legtöbb nő így szeretné világra hozni a gyermekét, hiába javasolják nekik a hüvelyi szülést. A WHO szerint azonban a műtéteket a kórházak ösztönzik, mert így szeretnének több pénzhez jutni, idézi a Yahoo.

A felmérés során 110 000 szülést vizsgáltak 27 ázsiai országban. A kutatást ismertető Dr. A. Metin Gulmezoglu szerint a császár egy biztonságosnak mondható beavatkozás, de azért korántsem olyan biztonságos, mint a természetes szülés, bár a legtöbb nő így gondolja. Azon nők között, akik különösebb indok nélkül fekszenek kés alá, sokkal nagyobb a halálozási arány, gyakrabban szorulnak intenzív ellátásra, vagy vérátömlesztésre, és több esetben kell eltávolítani a méhüket.

A legtöbb nő valóban azt mondta, hogy azért szeretne császárt, mert az kevésbé kockázatos. De volt, aki félt, hogy hüvelye túlságosan kitágul, és többen úgy nyilatkoztak, hogy ily módon a jósnőkkel történt egyeztetés után ki tudják választani a születéshez a legmegfelelőbb napot. Sokan félnek attól is, hogy ha a gyerek túl nagy, vagy szülés közben elakad, akkor az agya károsodik.

Hasonló felmérés készült 2005-ben Latin-Amerikában is, ott a szülések 30 százaléka végződött császárral, de egyes országokban, például Uruguay-ban és Paraguay-ban az arány ennél magasabb, 40-42 százalék. Az Egyesült Államokban régóta 30 százalék körül mozog a császár aránya, de itt a műtétek nagy részét idősebb nőkön, vagy ikerszülés esetén végzik el.

Ázsiában a listavezető Kína után Vietnám és Thaiföld következett 36 illetve 34 százalékos aránnyal. A császármetszés aránya Kambodzsában és Indiában a legalacsonyabb: 18 és 15 százalék. Egy vietnámi orvos úgy nyilatkozott, a császármetszések nagy számának az oka az, hogy egyre nagyobb súllyal születnek a gyerekek, sokszor még nagyobbak, mint Európában, pedig az ázsiai nők kisebbek. Ennek szerinte az az oka, hogy sokáig éhínségek voltak, most viszont hirtelen már ott sincs hiány semmiben, és a nők a terhességük alatt rendkívül sokat esznek, mert úgy vélik, akkor lesz egészséges a gyerek.

Afrikában 9 százalékos a császármetszés aránya, de egyben nagyon sok nő életét követeli, hogy nincsenek meg a megfelelő körülmények a sürgősségi műtétekhez. Magyarországon a császármetszések aránya 2006-ban 28,9 százalék volt, az uniós átlag 24, 5 százalék.

Oszd meg másokkal is!
Mustra