SZÜLŐSÉG

Szívesen esznek cukros katonákat a kisgyerekek

2010. január 12., kedd 15:20 |

A gyerekekben érdekes módon nincs meg az egészséges táplálkozás iránti ösztön, szeretnek egyhangúan enni, sokszor éveken keresztül mindig ugyanazt kérik. Ha egyáltalán kérnek valamit. Vannak jól evő gyerekek, de sok családban évekig az a legnagyobb gond, hogy letuszkoljanak valamit a gyerek torkán.

A Parents magazin szakértői összeszedtek néhány tanácsot, amivel kedvet csinálhatunk a gyerekeknek az evéshez. Nálunk szerencsére nincs gond az evéssel, de azért én is sok trükköt alkalmazok az étkezések során.

Először is vigyünk rendszert az étkezésekbe! Egy gyereknek 3-4 óránkét kell ennie, három nagyobb, és két kisebb étkezést a legjobb beiktatani, valamint rengeteg folyadékot. Ezeket érdemes előtte megtervezni, mert úgy jobban oda tudunk figyelni arra, hogy minden napra jusson mindenféle táplálék. A rendszeres étkezés azért is fontos, mert a kisgyerek többsége nem szól, ha éhes.

Ne főzzünk kétfelé! Sokan főznek külön a gyereknek és maguknak, mondván a gyerek úgysem eszi meg, amit mi szeretünk. Sokkal jobb azonban, ha a gyerekek is ugyanazt eszik, amit szüleik, mégha ezért le is kell mondanunk az erősebb fűszerekről. Ráadásul a gyerekek szeretik utánozni a szüleiket.

A gyerekek utálják az új kajákat, és legtöbbször egyáltalán nincs kedvük megkóstolni. Ezért csak lassan vezessünk be újfajta ételeket az étrendbe! (Nekem mondjuk ez sokszor lassan sem sikerül. A lányom a főtt kajákra fogékony, de ha a kenyéren nem lekvár, sonka, vagy májkrém van, nem eszi meg. Próbálkozhatok bármivel.)

Ha másképp nem megy, cukrozzunk. Bár ez elsőre rossz tanácsnak hangzik, egy kis barnacukor kívánatosabbá teszi a gyerekek számára a répa-, karalábé- vagy borsófőzeléket, és sokan a friss gyümölcsből is többet esznek így. Amikor a gyerek már rákapott ezekre a dolgokra, fokozatosan el lehet hagyni belőle a cukrot. Ha nem érdekli a gyereket a répa meg az uborka, készítsünk finom mártogatókat (túrót, joghurtot, salátaöntetet vagy akár hummuszt). A gyerekek szeretnek turkálni.

Sokan panaszkodnak, hogy a gyerek egyáltalán nem akar gyümölcsöt enni. Tény, hogy  itt sem árt néha trükkökhöz folyamodni, nálunk például még mindig az almareszelő a leggyakrabban használt konyhai eszköz, mert azt vettem észre, hogy reszelt almából, körtéből akár két darab is lecsúszik, rágcsálva viszont csak fél. Ráadásul a gyerekek nem szeretnek sokáig rágcsálni, ez tény, mert ugye van jobb dolguk is. Ha végképp semmi sem működik, érdemes lehet beruházni egy gyümölcscentrifugába, lé formájában még a répát, a sütőtököt meg a céklát is szívesen fogyasztják a gyerekek.

Főzzünk együtt a gyerekkel! Ha a gyerek már fogékony rá, bevonhatjuk a főzésbe. Nagyon szívesen eszik meg majd, amit maguk készítettek, ráadásul főzés közben gyakran csipegetnek a nyers hozzávalókból. (Érdemes gyümölcsös, diós sütiket is sütni, ilyenkor nálunk nagyon sok landol a gyomorban ezekből az egészséges dolgokból).

Ha úgy érzed túl sok egészségtelen ételt eszik a gyerek, legjobb, ha be sem engeded a házba ezeket a kajákat. (Nálunk például egy időben eluralkodott a keksz-őrület. Volt, hogy inkább nem vettem, mert ha volt otthon, egy idő után nem tudtam ellenállni a nyavalygásnak, de ha nem volt otthon, nem volt mit tenni.) Ez persze nem jelenti azt, hogy ne férne bele az életbe egy kis fagyi, vagy túrókrém, főleg ha a főétkezések tartalmasak.

Nem árt a kajálásba némi fantáziát is belevinni, a kenyerekből sütiszaggatóval például nagyon vonzó formákat lehet kivágni, csillagokat, szívecskéket, aminek a gyerekek örülnek. (És mindent szeretnek, ami mini. Nálunk egy szelet kenyérből alig pár harapás fogy, de ha felvágom az egészet apró kockákra, azaz katonákra, mind eltűnik. Most már követeli, hogy katonát akar enni.)

Nagyon fontos, hogy együtt egyen a család, mert a gyereknek furcsa azt látni, hogy csak ő eszik egyedül. Ráadásul nagyobb eséllyel eszik egészséges dolgokat, ha együtt ülünk le az asztalhoz. Később a közös étkezések a családi beszélgetések helyszínei lehetnek. Számos tanulmány bizonyítja, hogy azok a kamaszok, akik gyerekkorukban együtt vacsoráztak a szüleikkel, jóval egészségesebben táplálkoznak.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.01.14 09:07:02Silverveil

    Veg,

    Milyen személyes ellentét lenne köztünk? Az, hogy ki szereti a gyümölcslevest? :))

  • 2010.01.14 09:22:30loreal

    Meni,

    Jól csinálod, változtass amin tudsz,és amin meg úgysem, azon külön ne emészd magad.

    Két tipp: 1.(bocs ha közben erre már volt varia, nem olvastam vissza) írtad, hogy ebéd után ha szól, hogy éhes adnak neki lekváros kenyeret,és , hogy ezért nem eszi meg az ebédet.Kérd meg az óvónéniket, hogy ah ezt csinálja csak vajas kenyeret adjanak neki...vagy még jobb a semmit, akkor majd pár nao után rájön, hogy jobb ha megeszi az ebdet.

    2.Ha átmenetet akarsz a szörp és a víz között(ha nem nagy vízimádók) ...csinálj friss almalevet és azt keverd a vízhez....vagy lehet az más is..répalé stb, ha megisszák. Ennek si van cukor tartalm, de nem ugyanaz:DD

  • 2010.01.14 09:23:34mazsola84

    Nálunk a férjem van rákattanva az üdítőkre. Képes egy ültő helyében meginni egy egész üveggel (1,5-2 liter). Mindig próbálom neki mondani, hogy ne igyon annyi szart, de semmi hatása.

  • 2010.01.14 09:31:33Meni

    Loreal, ezt a kenyeres dolgot mar csinalom, tegnap volt az elso nap, es azt mondtak, hogy mikor "megfenyegettek" akkor egy picit meg evett. Mondtam nekik, hogy a pici nem eleg, konkretan felezzek meg a kajat a tanyerjan, es mondjak meg neki, hogy ennyit meg kell enni. Nem fog haragudni senkise, ha nem eszi meg, de akkor nincs csokis kenyer. Amugy az egesz meg fog oldodni, hogy kiveszem a napkozibol, mert ott kapja az ebedet is. Most olyan helyet keresek neki, ahol egeszsegesen foznek rajuk DE nem adnak nekik edesseget SOHA, maximum penteken.

    Azt hiszem veszek egy nagy levegot es visszanevelem oket a vizre. Nem olyan nagy kaland, par nap nyavogas utan venni fogjak a lapot. Speciel az oviban, bolcsiben is csak vizet kapnak (meg jo), ugyhogy erre nincsenek olyan nagyon raindulva.

    Koszi a tanacsokat, majd irok errol is egy posztot ha egyszer tul leszunk rajta. Csak kicsit aggodom hogy nem tul relevans a magyar anyaknak, mert ami itt van, az tenyleg nagyon durva nekunk...

  • 2010.01.14 09:59:11loreal

    Meni,

    Azért mielőtt azt hiszed, hogy a ti ovitok adja a világ leggázabb kajáját.

    Egy amgyar óvoda is messze van az egészségestől..nagyon messze.

    A tízórai és uzsonna legtöbbször nagyon gáz, ott is engeteg az édes dolog. Lekváros kenyér, tejbegríz, tejberizs, mézes kenyér, péksütik...stb Ha nem ez akkor meg vajas kenyér valami rémes darabka felvágottal, vagy májkrémes cucc...Na szerintem ez is mind gáz. És pesrze a cukrozott lötyik, mert az ovis tea még mindíg ugyanaz , mint régen, meg van kakaó, meg tejes kávé...stb.
    Gyümölcs és zöldség csak mutatóba.

    És az ebédről meg tudjuk micsoda remek, hiszen láttuk a múlt héten a jó kis videókat az indexen.

    Persze tök jól teszed, hogy kivesazed őket és próbálsz jobbat keresni..stb.
    Csak azért írtam, hogy nehogy már Szaranyának érezd magad.

  • 2010.01.14 10:23:16Veg_

    2010.01.14 09:07:02Silverveil
    Hát pont ezért nem értettem a reakcódat! Nem halálos vitatémáról volt szó... Szerinted nasi, szerintem simán lehet a főétkezés része. Totál érthetetlen volt a reakciód...
    Mellesleg nem szeretek gyakran gyümölcslevest enni, aminek egyik oka, hogy inkább a sósakat szeretem :D

  • 2010.01.14 10:27:24Veg_

    2010.01.14 09:31:33Meni
    Szerintem is jó ötlet, ha keresztül tudod vinni a "ha eszel, és éhes vagy még, van lekváros kenyér, ha nem fogy el a minime a kaja fele, akkor meg nincs lekváros kenyér" móka, a szüleim ezzel szórakoztak, csak nálam nem lekváros kenyér, hanem fokhagymás lángos meg fagyi volt a tét :D Drukkolok!

  • 2010.01.14 10:36:39Silverveil

    Veg,

    Nekem meg a te reakciód tűnt elég szenvedélyesnek a téma fontosságához képest, ezért gondoltam, hogy valami régi sérelem, vagy ilyesmi. Ezért kérdeztem, hogy megbántottalak-e. Tényleg sima kérdés volt, minden utálat, sértettség nélkül. Néha beszólok úgy embereknek, hogy csak később veszem észre, hogy lehetett volna finomabban is :(

  • 2010.01.14 10:38:31Meni

    Loreal, koszi, igazabol nem hiszem, hogy ez lenne eletunk legfobb baja (bar jo lenne, ha ez lenne), de akkor egy kicsit azert megijedtem + baromira felhuztam magam, mikor azt vettem eszre, hogy fel ev alatt a gyerek egesz hozzaallasa az eveshez, plusz a preferalt kajak megvaltoztak. Es megtanult hisztizni az edessegert, amitol meg total elkeseredtem... :(

    Veg, koszi :D

  • 2010.01.14 11:15:08Veg_

    2010.01.14 10:36:39Silverveil
    Aha! Igy már kezdem érteni! Nem gondoltam, hogy mimózának néztél, ezért a reakció. Én egyszerüen kissé heves tipus vagyok,és ha kapkodok, vagy sok a meló, nem fogom ugy vissza. Gondoltam annyit már irtam ide, hogy olykor nem probléma, lejön, hogy ha veled van bajom, akkor én egyértelmübb vagyok.
    Eszerint jóóóól félreértettük egymást. Éljen a virtuális kommunikáció :-DDDD

  • 2010.01.14 11:19:47Silverveil

    Veg,

    Akkor délben várlak virtuális béke-gyümölcsevesre :))

  • 2010.01.14 11:20:19Anatómus

    A cukorhasználathoz érdemes azt is tudni, hogy a barna répacukor semmivel sem jobb, mint a fehér, legjobb a gyümölcsök saját cukortartalmával édesíteni(pl joghurtot)de az igazi borzalom a glukóz-fruktóz szirup ami az össze bolti süti/nasi/fagyi (bármelyik édesség)fő édesítőszere.

    cukorról itt pl: http://www.otvenentul.hu/page.php?PageID=5411

    közétkeztetés - a gyerekek kicsi korukban pontosan tudják, hogy mi kell nekik és azt is eszik, sőt meg is állnak, ha már nem kérnek többet (legyen az spenót, makaróni, tojás, paradicsom vagy csokoládé)de szerencsére ezt a beépített mechanizmust hamar elrontjuk a tukmálással és így pl a csokiból is többet eszik idővel mint amennyit kellene. Így mire ügyes iskolás lesz, mehet a csirkecomb huszasával a szemétbe (mutatta a napközis tanító néni kétségbeesve), mert azt nem eszik meg... de ahhoz az is elég, hogy csak harmincól egy elkezdje, akkor a többi is turkálni fogja és nem kér belőle. A délutáni gyümölcsöket pedig rendszeresen (felváltva) viszik haza a vállalkozókedvű anyák és az almák pite formájában már lecsúsznak, de ha rágni kellene, akkor inkább ott marad napokig az osztályban...

  • 2010.01.14 11:54:37Veg_

    2010.01.14 11:19:47Silverveil
    Akkor virtuálisan görögöt kérek :-DDD

  • 2010.01.14 12:08:47Silverveil

    ÖÖÖ milyen az a görög? De természetesen lesz :))

  • 2010.01.14 12:25:08Alessia2

    Meni, szia!
    Remélem olvastad a válaszaimat, eszem ágában sem volt Téged bántani, általánosságban írtam.......

  • 2010.01.14 12:45:33Temptation

    Az én gyerekeim közül is háromnak pl. csak a sárgarépa és a krumpli a leveszöldség. A többi finomat nem akarják enni.Ekkor jönnek a krémlevesek, amikor aljasul beleturmixolok mindenféle zöldséget ,alapszínét a répa adja.Így mindenki odavan, hogy milyen finom:-)
    A legkisebb legújabban a répát sem akarja otthon megenni, de megállapodtunk, hogy minden tányér levesbe egy darabka répa kerül. Ennél több nem, de azt sem hagyom, hogy teljesen kihagyja.

  • 2010.01.14 12:51:26Veg_

    2010.01.14 12:08:47Silverveil
    Hideg, és savanykás gyümölcsökből készült, nem gejl édes :) Tulajdonképpen egy gyümölcskonzerv (nálunk enyhén cukrozott meggy, alma vagy barack, vagy kettő keveréke) levét összefőzöd tejszinnel, szegfüszeggel, bele kis citromlé, összemiszlikeled ha barack vagy alma, beleteszed, ha meggy, beleszórsz még minden főzés nélkül mindenféle erdei izét (málna, szeder, ribizli és minden hasonló), hagyod állni egy éjjelre a hütőben, és összeérik. Alma-körte kompót az alap sokszor. Savanykás legyen :)
    Nyáron finom igazán, mikor a dögmelegben a hideg, savanykás levest eszed :) Cukor minimális, lisz nélkül készül, max a tejszin, amivel süritjük a necces. Mi higan szeretjük, aránylag kevés tejszinnel. Van, aki tesz bele narancslét, ananászkonzervet is, és sok tejszinnel csinálja, ez izlés és mennyiség kérdése :)

  • 2010.01.14 12:52:04Alessia2

    Temptation, ez nálunk is bevált módszer a főtt zöldségekre:))Nem finom??? elő a botturmix és már kész is a krémleves, amit imádnak..nem értem:))
    A fiam szerint a főtt zöldség állagát úúúúúúútálja.....
    De ők pl sok édesköményt is esznek nasinak, nyersen.

  • 2010.01.14 12:54:37Veg_

    Jah! És ha kevés tejszinnel csinálod, mindenképpen turmixold össze a lével, hogy szép sima legyen, mielött beleteszed a gyümit. Valamint ne felejtsd benne a szegfüszeget, mint én legutóbb, és nem harapsz rá :D

  • 2010.01.14 12:58:25Silverveil

    Veg,

    Ez nagyon jól hangzik, köszönöm!

  • 2010.01.14 13:00:02mazsola84

    Alessia, ez nemcsak a gyerekeknél van így. Én is utálom a főtt répát az állaga miatt. Nyersen vagy turmixolva krémlevesként jöhet simán.

  • 2010.01.14 13:04:19Alessia2

    mazsola elhiszem:)

    holnap is azt csinálok:)
    Jó sok zöldség---olaszosan----aztán turmix, parmezán sajt, kívánságra tészta.....aztán mehet:)))

  • 2010.01.14 13:05:43mazsola84

    Én brokkolikrémlevest főzök holnap. Érdekes, simán párolva annak sem vagyok oda az ízéért, de levesnek szeretem.

  • 2010.01.14 13:05:55Veg_

    2010.01.14 12:58:25Silverveil
    Próbáld ki a nyáron :) Eleinte kisérletezni kell, mert recept van rengeteg, és az alap ugyan nem változik (gyümölcslé, tejszin, szegfüszeg, utólag bedobált apróbb gyümik), de attól függően, mennyire szeretitek az édeset, és milyen gyümik a kedvencek, változtatni kell, és a tejszin is mindenkinek más mennyiség. Ettem már gyakorlatilag ananász, banán, mangó keverékből is ananászlével, rengeteg tejszinnel, szerintem édes volt és brrr - külön szeretem őket :)

  • 2010.01.14 13:07:18Meni

    Alessia, olvastalak, tiszta a viz a poharban :)

    Veg, ez a recept baromi jo, ki is mentem magamnak nyarra...koszi!

  • 2010.01.14 13:08:12Veg_

    2010.01.14 13:05:43mazsola84
    Én meg forditva: fiatal brokkoli párolva, köretnek jöhet egyéb zöldekkel, de a krémlevesekkel ki lehet üldözni a világból :D
    Szerintem nincs olyan kaja, amit mindenki egyformán elkészitve szeret, még családon belül se tuti :D

  • 2010.01.14 13:10:52R2D2 & C3PO

    Köszi ezt a tippet. Én is utálom a leveszöldség állagát (még apróra vágva is, kivéve srépa), eddig kilöktem...
    Majd hétvégén kipróbálom. :-)

    Még egy kérdés, tesztek bele még valamit (pl. valami ecet), vagy csak simán a lével?

  • 2010.01.14 13:11:33Alessia2

    Meni, akkor jó:))

  • 2010.01.14 13:22:13Alessia2

    Artu csomó zöldség, összeturmixol és semmi ecet....max kis citromlé:)
    másik variáció: főzőtejszín, kis gyömbér ....utána turmix:)))

  • 2010.01.14 13:24:30manó99

    A gyümölcs levesbe tejszínnel kevert vaníliás pudingport szoktam tenni.Isteni:))

    Burgonyakrémleves lett a lányomnál a mostani favorit.A sima krumpli leves nem kellett neki,hát kipróbáltam másképp.:)

  • 2010.01.14 13:38:29mazsola84

    Én a krémleveseket tejszínnel csinálom, ecetet nem rakok semmibe, mert utálom. Ha savanyítani akarok akkor citromlé.

  • 2010.01.14 13:49:50R2D2 & C3PO

    Ezek szerint, kihagyod a tárkonyos spárgakrémlevest az életedből?
    Az egyik kedvenc levesem...

    A tejszín, az összes gabona (meg egy csomó minden más) most tiltólistán vannak, elkezdtem paleózni - majd fél év múlva kiderül, hogy érdemes volt-e...

  • 2010.01.14 13:54:18Temptation

    Alessia: én meg pláne nem értem, mert nálam még csak nem is az állagát nem szeretik, hanem az ízét a karalábénak, zellernek, karfiolnak....krémlevesben meg igen, pedig azért az alapízek ott is érezhetőek.

  • 2010.01.14 14:01:07psyché

    Nalunk tegnap volt brokkoli-kremleves. Isteni volt, együtt föztük a sracokkal: krumplit apritottak, sajtot reszelgettek. Nagyon jol sikerült, joizüen ettek. A kremleves amugy nalunk is nyerö. Azt legalabb megeszik.

  • 2010.01.14 14:04:24mazsola84

    Nálam nincs benne krumpli. Csak brokkoli meg az ízesítők.

    R2D2
    Eleve nem vagyok oda a spárgáért. Egyszer ettem nagyon rosszat és azóta hanyagolom.

  • 2010.01.14 14:09:52psyché

    Mazsola, en ugy csinalom, hogy krumpli+ brokkoli, aztan turmixolas utan tejszint öntök hozza es a meg forro levesbe beleszorok jo sok reszelt gouda sajtot. Az eredeti recept szerint cheddar kene bele, de az (nekem) nagyon draga.

  • 2010.01.14 14:14:40mazsola84

    Én brokkoli, kis fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, petrezselyem, só, bors, turmixolom és tejszín. Mi pirított zsemlekockával esszük, plusz én elég borsosan csinálom, mert a család a csípősre izgul, gyereknél ez nyilván nem opció.

  • 2010.01.14 14:16:45psyché

    kis fej hagyma + fokhagyma az enyebe is megy + a bors is, de abbol csak keves, mert valami miatt nem birom: köhögnöm kell a friss borstol.

  • 2010.01.14 14:31:52Alessia2

    elvileg krumpli minden krémlevesbe kell(ene)...az állaga miatt is.

  • 2010.01.14 14:41:28mazsola84

    Én nem teszek bele, inkább többet az alapzöldségből.

  • 2010.01.14 14:50:16fantaghiro lesz a lanyom

    Az en gyerekemnekmar most olyan hata van mint egy uszonak.
    Mintha egesznap fizikai munkat vegezne.

  • 2010.01.14 14:50:25Alessia2

    csicsókakrémlevest ettetek már??:))))
    Isteni....

  • 2010.01.14 14:57:01Rosa Rugosa

    Hogyan készíted?

    Én a sütőtöklevest utálom, hidegen olyan hányás íze van....:))

  • 2010.01.14 15:01:46mazsola84

    RR
    Nemcsak hidegen van olyan íze :))
    Férjem imádja, én rosszul vagyok tőle.

  • 2010.01.14 15:03:05madz

    szerintem a parmezánnak van nagyon durva hányásíze

  • 2010.01.14 15:05:07Rosa Rugosa

    Hát a múltkor csináltam, mert én mindenféle krémlevest szeretek. De ez kifogott rajtam és amikor kihűlt és úgy megkóstoltam, teljesen furcsa íze volt. Visszarepített az időben olyan 15 évvel ezelőttre, valami vasárnap hajnal 4-5 órai időpontra. Akkor éreztem hasonló izt a számban.
    Azt hiszem többször nem főzök ilyet...:DDD

  • 2010.01.14 15:09:16mazsola84

    Én se főznék, de a férjem teljesen rápörgött :)

  • 2010.01.14 15:25:27Rosa Rugosa

    Nem irígyellek.:))))

  • 2010.01.14 15:58:05Temptation

    Én a sütőtök krémlevesre még nem tudtam rászánni magam..........izgatja a fantáziám, de valami mégis visszatart tőle....

  • 2010.01.14 16:21:26R2D2 & C3PO

    Temptation! Finom. Nálunk nem szokott annyi maradni (kettőnkre négy adag), hogy hidegen kóstolgassuk...
    ;-)

    De, ha félsz kombináld: mostanában divatos a narancsos sütőtök-krémleves. Finom naranccsal is, kicsit savanyít az édességén.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta