SZÜLŐSÉG

Gátmetszés nélkül szült négy és fél kilós kisfiút

2010. január 10., vasárnap 10:32

Ismét villámszülésről számolunk be vasárnapi szüléstörténet sorozatunkban - az eset különlegessége az, hogy az alig több mint ötven kilós anyuka kisfia több mint négy és fél kilóval, gátmetszés nélkül született a magzatvíz otthoni elfolyásától számított két és fél óra múlva.

Te is szeretnéd megosztani szüléstörténeted? Küldd el nekünk erre a címre!

Második kisfiam születését szeretném megosztani veletek, aki tavaly január 27-én született. Január 24-re voltam kiírva, de sejtettem, hogy semmi nem lesz ebből a dátumból, hiszen eleve az első kisfiamat 10 nappal túlhordtam és persze fájásaim sem voltak. Azaz voltak, de nem ott, ahol kellett volna.

Nem viseltem túl jól ezt a terhességet, az első három hónapban naponta hányingerem volt, hánytam is sokat esténként (érdekes, nekem a reggeli rosszullétek este voltak), örökké fáradt voltam, legszívesebben csak pihentem volna, amit örökmozgó kétéves fiam mellett nem tudtam megtenni.

Január 26-án, hétfőn voltam még ctg-n és a dokim is megvizsgált, aki azt mondta, hogy bő egyujjnyira nyitva van a méhszáj. Megbeszéltük, hogy másnap reggel 8-ra bemegyek magzatvízvizsgálatra. Valahogy sejtettem, hogy ezt a vizsgálatot már meg fogom úszni, mivel hétfő délután úgy bekeményedett a hasam, hogy csak na. Fájások nem voltak, csak keményedések. De azok brutálisak voltak.

Este még szépen megfürdettük a fiunkat, nekiálltunk férjemmel egy filmet nézni, de én persze egyből bealudtam, ahogy a terhességem alatt minden egyes alkalommal. Úgy aludtam el, hogy kemény volt a hasam. Aztán éjjel háromnegyed kettőkor arra ébredtem, hogy a fiam a szobájából engem hív, hogy feküdjek oda mellé. Átmentem, betakargattam, ő vissza is aludt gyorsan, és én is visszafeküdtem a helyemre. Arra gondoltam éppen, hogy vajon miért nem kemény a hasam. Abban a pillanatban éreztem, hogy elfolyt a magzatvíz. És persze jöttek a fájások.  Férjébresztés, nagyszülők hívása, hogy indulhatnak hozzánk és barátnőm riasztása, aki a szomszédban lakik, hogy míg nagyszülők ide nem érnek, vigyázzon Dávidra, zuhany, öltözés.

3/4 3-ra beértünk a János kórházba, ahol aznap éjjel nagyüzem volt. Mielőtt ctg-re tettek volna, megvizsgált a szülésnő, kétujjnyi volt az eredmény. Rátettek ctg-re, közben adatokat kérdezgettek, amire a fájdalomtól nem bírtam felelni, így férjem válaszolta meg őket. 4 óra előtt pár perccel, mikor az adminisztrációnak vége volt, bekísértek a szülőszobára. Gyönyörűen felújított, extramodern szoba volt, én akkor láttam először, hiszen 2 éve az első fiamat még a régi szülőszobán szültem.

Felfeküdtem az ágyra, a szülésznő megvizsgált: 4 ujjnyi. Azonnal hívta a szülészemet, aki villámgyorsan, 10 perc alatt be is ért. De annyira gyorsan jött a kisfiam, hogy se beöntésre, se borotvára nem volt idő. Hiú lévén attól rettegtem, nehogy "nyoma legyen az elmaradt beöntésnek", de jó fej volt a dokim is és a szülésznő is, mondták, hogy ilyennel ne foglalkozzak. Szerencsére nem volt semmi ilyesmi probléma.

Negyed ötkor megszületett a kis-nagyfiam, az óriásbébi, 4550 grammal és 63 cm-rel. Ez azért is csoda, mert én egy 168 cm-res, 52 kilós nő vagyok, senki ki nem nézte volna belőlem, hogy egy ekkora gyerek van bennem. Ráadásul, szinte hihetetlen, de gátmetszés nélkül, gátvédelemmel szültem természetes úton. Mindenki csak ámult és bámult.

Márk azóta is gyönyörűen fejlődik. Utólag is hálás vagyok a szép és kulturált szülőszobáért (ugyan idő hiánya miatt nem tudtam semmit sem kihasználni - labda, kád), a szülésznő és a doki segítségéért és a férjem jelenlétéért!

Zsuzsanna (27)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.01.11 16:47:12celestinakirálynő

  Yuki, ez egy tévhit, amit skeresen elültettek az orvosok anyáinkban, majd bennünk. nem véd meg a gátmetszés attól, amitől ígérik. sajnos nem bírok hozzáférni a hivatkozott anyaghoz, de ígérem, ha elolvasom, közkinccsé teszem.

 • 2010.01.11 16:50:12celestinakirálynő

  rath
  kettőt szültem, nagyot repedtem, nyom nélkül meggyógyultam.

 • 2010.01.11 16:55:01eino.

  A kicsi csodaszép! :)
  ---------

  2010.01.11 00:02:49farkasokkal tancolo
  cochran, téged a polidiliből szalasztottak az indexről? Mert kezdem unni a folyamatos politizálásodat.
  ---

  Aha, mindaddig, amíg nem a te szájad íze szerint írnak, zavar a politika. :)))
  ...
  -----------------------------------

  A gátmetszés meg nem mindenáron rossz. Persze, nagyon el lehet szúrni (főleg a varrást), meg nincs is rá midnig szükség.

 • 2010.01.11 17:05:59fantaghiro lesz a lanyom

  Hat egyszeru.
  ha betartod pinaban a Who ajanlast,akkor kovetkezetesen be kene tartani az oltasban is.
  Vagy csak ami tetszik,azt tartod be?
  ha igen,jogod van hozza.

 • 2010.01.11 17:10:40fantaghiro lesz a lanyom

  Adamantium
  Ket valasz.
  20 millio emberbol tobb gazdag es tobb templom egere szegeny lesz mint 10 milliobol.
  Ha plasztikaznak az azert van,mert valoban tagultak.A primitiv roman no semmitol se fel jobban,mint az orvostol,a szuritol,a korhaztal.Ja de.Istentol meg a Satantol.De azonkivul.

 • 2010.01.11 17:16:08celestinakirálynő

  fantag.

  egyrészt nem nekem kéne betartani a WHO szüléssel kapcsolatos ajánlásait, hanem a szülés körül foglalkozóknak.

  rám tüzelsz, mert linkelek ide írásokat.

  másrészt meg be vagyok oltva. de ehhez semmi közöd. ahhoz lenne viszont, hogy van orvos, aki nem akarta beadni.

 • 2010.01.11 18:03:19másutt

  EY egy nagyon jo cikk a gatmetszesrol, a legtobb statisztikai adattal, magyarul, szeretettel ajanlom:

  http://holdudvar.babahaz.hu/gatmetszes.htm

  "Nyilván, az a sok nő, aki anno belehalt a szülésbe még jóval a gátmetszés meg az oxitocin előtt, a nem megfelelő pozíciónak köszönhette a komplikációkat... jajistenem...
  Rath, hogyan magyarazod, hogy a legkisebb kismama es ujszulotthalallal dicsekedheto orszagokban a MAI napig nem vegeznek rutinszeru gatmetszest, es sokkal kevesebbszer van az (kb 15%) mint Magyarorszagon (99% elso szulesnel??)
  Mit tudnak ok, amit mi nem???

 • 2010.01.11 21:55:01Border

  http://www.adattar.net/adameva/

 • 2010.01.11 23:00:55celestinakirálynő

  csutka

  egyrészt a bokatörés az nem normális dolog, másrészat arutin véralvadásgátlás nagyon veszélyes. a trombózis is.

  adamantium

  a bába ért a természetes szüléshez, nem az orvos. a bába által mondott rossz hasonlat az nem von le az értékéből annak, amit összegyűjtött irodalmakat, adatokat a gátmetszésről. legalább a gyanút fel kéne keltse.

  http://www.thebusinessofbeingborn.com/trailer.php


  A WHO szüléssel kapcsolatos ajánlása

  Itt a link:
  http://whqlibdoc.who.int/hq/1996/WHO_FRH_MSM_96.24.pdf
  Ez a dokumentum angolul van. A 38. oldalon vannak a kifejezetten kerülendő, kifejezetten ajánlott szülés körüli teendők.

  Magyarul ezt a kivonatot találtam:
  http://www.babaszovetseg.hu/miniszterium11.htm
  Tartalmazza a szülés körüli kerülendő, javasolt, elegendő vizsgálat hiányában óvatosan alkalmazandó eljárások listáját.

 • 2010.01.12 09:34:25celestinakirálynő

  a szüléskísérés bábai modellje és az orvosi az más.
  mások az orvosi és a bábai kompetenciák.
  És vannak helyek, ahol valamiért a kettő tud egymás mellett, egymás keze alá dolgozni.

  a dolog onnan indult, hogy van, aki összekeveri a vaginális szülést a helytelenül, tudománytalanul levezetett vaginális szüléssel.
  és mivel fél bizonyos dolgoktól, amik bekövetkeznek, azt hiszi, hogy az a vaginális szülésből következik.
  pedig gyakran nem abból, hanem abból, ahogy kísérik.

 • 2010.01.12 09:57:00celestinakirálynő

  adamantium

  az angol szöveg alatt a WHO hivatalos dokumentumát érted?

  Arról gondolod, hogy aki írta, még nem hallott komplikációról? Aki írta a WHO-s doksit, az még nem hallott komplikációról?

  Ez igen valószínű.

  igen a gátmetszés van, amikor szükséges, senki nem vitatja( csak érdemes lenne felfigyelni arra az apró tényre, hogy igen alacsony százalékban a magyar gyakorlathoz képest)

 • 2010.01.12 10:06:52másutt

  "másutt, nehogy már egy holisztkus bába elmélkedését vegyük figyelembe"

  OK, a bábák hulyék.
  OK, a WHO hulye.
  A hollandok hulyek. Az angolok hulyek. A svedek IS hulyek.
  A nemzetkozi szuleszorvosok szovetsege hulye.
  Viszont a magyar szuleszhagyomany, ami vag, ha kell, ha nem..... haaat, az tudja mit csinal.
  Ertem en ertem.

  Egyebkent, vicces modon, az angol es a holland babak vegezhetnek gatmetszest, ha arra SZUKSEG van. Barhol. Otthonszuleskor is, a nappalod padlojan. Ossze is varrjak. Legendasan szepen varrnak. Megis, nem vegzik rutinszeruen.
  Reszben ezert is van, hogy szulesek tizezreit tudja biztonsagosan levezetni minden evben, valahogy megoldva KISEBB csecsemo es anyai halandosaggal, mint a magyar korhazak....

 • 2010.01.12 11:04:38mireina

  Adamantium, nem értem, miért látod ilyen sötéten a dolgokat. Egy normál szülésnél, ahol nem várható az előzmények alapján komplikáció, miért is repedne szét váratlanul a méh? Mekkora esély van az altatásra? Mert mostanság a sürgősségi császárokat is többnyire spinális érzéstelenítésben (esetleg edával) végzik, ezek szerint erre van idő.
  Ha csak altatni lehet, akkor sem evidencia, hogy hányunk és letüdőzzük, és még ilyen esetben sem kell belehalni a dologba. Akkor miről is beszélünk? Elenyésző komplikációs lehetőség mellett csináljunk minden anyukának branült? (Ennek elfertőződési lehetőségét a jelenlegi áldásos kórházi higiénia mellet el sem merem gondolni :( )
  Vagy ne adjunk inni neki a 4-8-10-24 órányi vajúdás alatt? Ennek csak annyi a szépséghibája, hogy a kiszáradt, kimerült anyuka mehet a műtőbe, mert kemény fizikai munkát végezni folyadékbevitel nélkül nem éppen a jó erőnlét alapja.

 • 2010.01.12 11:35:35celestinakirálynő

  Ina May Gaskin : Útmutató szüléshez c könyv

  173. oldal

  ...kutatások kimutatták, hogy a kórházba érkezéskor kezdett böjt nem garantálja, hogy a gyomor üres lesz, mert vajúdáskor az emésztés lelassul a szüléskor, még órák múlva is a gyomorban az étel ...
  ráadásul az üres gyomor is termel emésztőnedveket, és ezek kihányva és belélegezve felmarják a tüdő belsejét, ezáltal aspirációs tüdőgyulladást okozva...

  szerinte a megfelelő altatási technikával azonban minden esetben megakadályozható az aspirációs tüdőgyulladás.

 • 2010.01.12 11:48:42másutt

  celestina, nemegyszer hallottam, hogy az osszes orvostudomanyi ag kozul a szuleszet-nogyogyaszat tojja le legmagasabbrol a "kutatasok eredmenyeit".
  olyan szokasokat kovetnek, amikrol 50 eve bebizonyosult, hogy HIBAS, FELESLEGES, KAROS es ROSSZ.
  kesz.

  begyokosodott oreg pasik klubja.
  tisztelet a kivetelnek.

 • 2010.01.12 12:28:44csutkababa

  celestina
  Gaskin anesztes is????
  Mert a megfelelő altatási technika mellett kell szerencse, meg térdre imához, ha a relaxált gyomorból visszacsorog a trutyi.

 • 2010.01.12 12:30:17celestinakirálynő

  Másutt

  :-(

  az én hajdani 50 éves dokim azt mondta nekem egyszer, amikor megkérdőjeleztem egy kontrollvizsgálatot:
  "Most voltam Londonban egy tanfolyamon, és azt tanultam, hogy felnőttnek kell tekinteni a terhes nőket"
  majd a párommal folytatta a megbeszélést, neki rajzolt, mertogy a nők ugyan felnőttek, de nem érthetnek mindenhez.:-(

 • 2010.01.12 12:30:21celestinakirálynő

  Másutt

  :-(

  az én hajdani 50 éves dokim azt mondta nekem egyszer, amikor megkérdőjeleztem egy kontrollvizsgálatot:
  "Most voltam Londonban egy tanfolyamon, és azt tanultam, hogy felnőttnek kell tekinteni a terhes nőket"
  majd a párommal folytatta a megbeszélést, neki rajzolt, mertogy a nők ugyan felnőttek, de nem érthetnek mindenhez.:-(

 • 2010.01.12 12:39:28celestinakirálynő

  csutka, ezt vitasd meg vele.

  leírtam mit ír.

  az, hogy nem engedik inni az embert az nagyobb kockázat arra, hogy komplikációja lesz, mint amekkora komplikációt jelent, hogy iszik, merthogy szomjas.

  végleteken lehet lovagolni.

 • 2010.01.12 12:49:50rath.dinen

  Én nem tudom, de én kórházban szültem

  - nem fekve, hanem baromi kényelmes félig ülő pózban
  - ihattam, amennyit akartam
  - rágcsálhattam müzliszeletet
  - vajúdás közben járkálhattam (pedig 2 hetes túlhordás miatt végig rá voltam kötve a szívhangnéző gépre - 2 héttel a terminus után se indították be a szülést, bár javasoltak házi praktikákat)
  - kétszer küldtek ki a zuhanyzóba, mert az jól esik: egyszer a szülésznő, egyszer a doki
  - a dokim gátvédelemre törekedett, bár vágott, de nem tette ezzel tönkre az életemet (se a puncimat)

  Most én voltam baromi szerencsés, vagy tényleg az 50 évvel ezelőtti fantomok ellen hadakozunk itt???

 • 2010.01.12 12:51:39celestinakirálynő

  rath baromi szerencsés vagy:-)

 • 2010.01.12 13:14:07rath.dinen

  De biztos, hogy én voltam a szerencsés?

  Van itt olyan például, aki konkrétan a hátán fekve szült?

 • 2010.01.12 13:23:39mireina

  Rath, igen, én úgy szültem. De nem volt semmi gáz, franciaágyon feküdtem, a férjem és a doki meg mellettem heverésztek. Bár legközelebb kipróbálom ülve, azt hiszem.
  (Pici metszéssel úsztam meg, gátvédelemre törekedett a szülésznő és a doki is, de a gyerkőc nem jött ki, mert a zsinór extrém rövid volt és mindig visszahúzta, ezért történt, saját kérésemre. Szupergyorsan gyógyult, ma nyoma sincsen.)

 • 2010.01.12 13:28:49rath.dinen

  mireina: ez nem ér :-)

  Nem támasztották meg a hátad párnával pl?

 • 2010.01.12 13:35:47celestinakirálynő

  mireina, meséld el kérlek, hogy a rövid köldökzsinóron miért segít a gátmeszés?

  az opcionális hanyattfekvés, amikor az anya maga választja ezt a pózt, akkor nem gáz, ha kötelező, az baj.

  ha az anya választja, de valami olyan gond adódik, amiben a póz hátrányos, akkor ki kell belőle mozgatni.

 • 2010.01.12 14:46:47Yukivoltam

  Nekem minden orvosi beavatkozás gyanús, ami a szülések több mint 10 százalékában előfordul,mert egyszerűen nem hiszem, hogy a természetes szelekciónak tulajdonított komplikációk ennél gyakrabban (sőt) fordulnának elő. Ki van ez találva, és elvileg a nők túlnyomó részénél működik (működne is). Én továbbra is a defenzív orvoslásba látom annak okát (a kényelmi szempontok mellett), hogy ennyi a beavatkozás a szüléseknél. Mert a nők egy kis részénél lehet látni, hogy nagy valószínűséggel nem lesz baj, egy másik kis részüknél meg azt, hogy tuti baj lesz, elsőnél nem avatkozol be preventív céllal, a másodiknál igen, preventív vagy tűzoltási célzattal. De attól tartok, van egy nagyobb halmaza a nőknek, akiknél ne lehet előre látni, lesz-e gond. És sokan inkább a felesleges beavatkozást választják, mint a komolyabb sérülés kockázatát. Előbbi miatt ritkán perelnek, utóbbi miatt annál gyakrabban. Szerintem az a gond, hogy a legtöbb esetben nem látod előre, mi lesz, de ha hagyod folynia dolgokat a természetes mederben, azzal azt kockáztatod, hogy ugyan kevés esetben, de adódik olyan komplikáció, amelyre neked előre gondolnod kellett volna.

 • 2010.01.12 14:57:04nanemárrr

  Yuki, valóban sok az indokolatlan beavatkozás, de inkább eggyel több beavatkozás, mint hogy én vagy a gyerekem statisztikai adat legyünk...azt pedig mi laikusok tényleg nem tudjuk megítélni, hogy valóban mi az indokolt és mi nem.

 • 2010.01.12 15:22:53celestinakirálynő

  nanemarr

  igen, senki seme akar rossz véget,

  csak a gond az, hogy a beavatkozások általában magukkal vonnak beavatkozásokat, a mellékhatásaik komplikációkként jelentkeznek, a tudománytalan korlátozások fokozzák a komplikációk felmerülésének a lehetőségét.

  szóval ha indokolatlanul beavatkoznak, azzal máris tettek egy lépés, hogy statisztikai adattá válhasson az illető. de utána lehet adni újabb dolgot, hogy ne legyen baj az előző bajból....

  szóval ezért gond az amikor rutinból történnek a dolgok.
  de tényleg ezt mondják, hogy hát jobb, ha megelőzöm, mert hát ki tudja. csakhogy a burokrepesztés és az embólia, az oxitocin és az erős vérzés, a helytelen pozíció és a szülés utáni vérzés között van összefüggés.
  pl. ennél még több is van. a hátonfekvő hlyzet és a vállelakadás, a rossz magzati szívhang között is lehet összefüggés. a korlátozás és a vajúdás hatékonysága között is, ami nem mindegy a biztonságos kimenet szempontjából.

  a felesleges beavatkozás nem biztonságos.
  lehetsz abban a helyzetben. ahol már inkább tekinthető szükségesenek valami, mint nem, de sajnos itthon (is) előbb történnek a beavatkozások RUTINból, minthogy az biztonságos célt szolgálna.

 • 2010.01.12 22:31:25mireina

  Celestina, íme a vallomásom :) :
  Ment minden gyönyörűen, amikor egyszer csak éreztem, hogy megáll bennem a gyerek. Se té, se tova. Nyomom, mint az állat, nem jön. Megijedtem, no, mert mindenhol azt olvastam, hogy a szülőcsatornában elakadás milyen veszélyes. Mondtam a dokinak, hogy vágjon, segítse ki. Ő javasolta, hogy várjunk még 8-10 fájást. Csináltunk még hármat, aztán megkérdeztem, hogy ha vág, akkor ki tudja-e a buksiját segíteni, azt mondta, hogy igen. Erre én nyomatékosan megkértem, hogy vágjon. Annyira picit metszett, amennyire lehetett, a férjem szerint, aki premier plánban látta az egészet, minden millimétert mérlegelt. Kibújtatták Lénát a következő fájásnál, amikor meg tudták ragadni a buksiját.
  Amikor kibújt, a szülésznő hangját hallottam: Hát ezért nem jött ki! És akkor mondták, hogy túl rövid volt a zsinór.
  Szóval én vagyok az a kivétel, aki kérte a metszést :)

 • 2010.01.12 22:39:14mireina

  Adamantium, nem altatnak minden esetben. Azért elég komoly a császáros arány, és mindenhol azt mondták a szülészeten, ill. ha elolvasol 100 születéstörténetet, ott is azt fogod hallani, hogy nem altatásban volt a császár. Nem csak a tervezett császároknál használnak spinális érzéstelenítést, tudtommal.
  És még egyszer kérdezném: miért is repedne el egy egészséges nő méhe szülés közben? Mondj már előfordulási arányt erre a komplikációra, légyszi!

 • 2010.01.12 23:24:51celestinakirálynő

  mirena,

  elöször is köszi, nagyon szép neve van a babának.
  másodszor ez nem rutinmetszés volt. kérted kaptad.
  hrmadrészt nem értem, hogy hogy van ez a rövidség. ki tudott bújni végül, ha jól értem, de mégsem. :-(

  méhrepedés:
  a méhrepedés kockázata a szülés gyorsításával megnő, ugyanis a méh túl tudja magát erőletetni.

  Ina May Gaskin könyve. 166. oldal
  " a gyógyszeresen megindított szüléseknél sokkal gyakoribb a méhrepedés előfordulása, mint spontán vajúdánál.... Mesterséges szülésmegindításnál a nők 1-3 százalékánál fordul elő méhrepedés. "
  174. oldal:
  a rutin intravénás infúzió mellékhatásai lehetnek a baba légzési nehézsége, az anya tüdejének vízzel történő megtelése.

  ha az anya ehet ihat , akkor 24 óránál továnbb is képes komplikációk nélkül vajúdni, anélkül, hogy ez veszélyt jelentene a saját és a baba számára.

  Ina May Gaskin 30 éve bába. www.inamay.com

 • 2010.01.13 08:34:14celestinakirálynő

  adamantium

  nem a repedésről, mint műfajról írta, hanem arról, hogy a szülésindítás megemeli a méhrepedés kockázatát. ezt azért illik tudnia egy bábának,természetesen az orvosnak is, sőt, neki tudnia kell azt kezelni is.
  vagy lehet, hogy csak azt tud? azt, hogy vannak tényezők, amelyek után megnő valaminek a kockázata, és már nem is annyira váratlan, azt nem kell tudnia egy orvosnak? csak felismerni és kezelni?

 • 2010.01.13 08:46:07celestinakirálynő

  aról már nem is beszélek, hogy illik-e tájékoztatni az anyát a beavatkozás esetleges mellékhatásairól.

  most se megcáfoltad, hanem kikérted magadnak, hogy egy bába írjon könyvet, amiben szerepel a méhrepesé, mint szó.

  nyugtass meg minket, hogy nem emeli meg, ugyanis......avagy megemeli de 1 tízezrelékkel, ami mindegy, vagy bármi infót, orvosi infót adjon nekünk orvos.
  ha meg mégis megemeli, akkor meg mesélj arról. Szabad a pálya. Komlyan érdekel, hogy vajon mitől repedhet szét bárki méhe, ami miatt nem szerencsés enni-inni senkinek.
  vagy vannak azért rizikócsoportok? kik? császárosok? indított szülésűek?

  A bábaság egy szakma. Egész Anglia komplikációmentes várandósságait és szüléseit kíséri. Pont ahhoz kell értsen, hogy miből lesz, miből lehet komplikáció, mert tudnia kell, hogy melyik az ő kometenciája és melyik nem.
  a bába itthon szitokszó.

 • 2010.01.13 10:47:51lm

  adamantium, szerintem több helyen is van olyan, hogy nem csak orvos varrhat gátat. Legalábbis Finnországban egész biztosan ez a gyakorlat. Nekem is a szülésznő (bába, akármi, de nem az orvos) vágott és varrt is gátat - teljesen rendben volt/van.

 • 2010.01.13 11:00:32másutt

  adamantium:
  "magyarországon nem rosszabb a gyermekhalálozási ráta mint más európai országokban."
  Forras???
  mert az enyem szerint pocsek.
  A szules alattit nem talaltam, de az egy ev alattiban, ami a nemzetkozi mervado, kullogunk a lista vegen:

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_infant_mortality_rate

  Magyarorszag: 7,86 / 1000 elveszuletes
  Viagranglista 62. helyezet. Szegyen. Kubaban kevesebb csecsemo hal meg.

  osszehasonlitasnak:
  Szlovakia: 6,84
  Hollandia: 4, 73 (a baba metszhet ES varrhat gatat!)
  Csehorszag: 3.79
  Svedorszag: 2,75

 • 2010.01.13 11:49:10celestinakirálynő

  Érdekel az anyai halálozási arány is.

  Meg az is, hogy Magyarországon hány rétegben varrják a méhet. egyréteg vagy kétrétegben

  Ugyanis a kétrétegűhöz képest az egyrétegűben sokkal több a repedés és egyéb veszélyes bonyodalom.

  na most aztán jól kinézünk. nézhetek ennek is alaposan utána.

  Igen, én is hiányolom, hogy nincs túl sok hiteles forrás magyarul. például a vbac-ről pár éve csak Odent: Császámetszés című könvye szólt. Ez a Gaskin könyv most szól egy fejezet erejéig. KÉRÜNK BIZONY PONTOS ADATOKKAL SZAKIRODALMAKAT!

  nagy bajunk ez kérem, hogy nem vagyunk tájékoztatva csak félre.

  vbac:
  InaMay születésházában 115 asszonyból 2 nek kellett végül mégis császár, mert GYAnakodtask hegszétválásra, de végül egyiknek se volt uterus rupturája. ismernek olyan asszonyt, akinek császár után 12 gyereeke született normál úton. azt gondolják, hogy a sikerük nagyban a bábai gondoskodás modelljének köszönhető, aholis tuti nem használnak prosztaglandint avagy oxitocint.

  én meg olvastam olyan asszonyról, (elő fogom keresni, aki 5 császár után szülte meg gyerekét. kb 50 orvos tanácsát kérték ki, az összes tanács fennt van a neten.

 • 2010.01.13 11:59:20másutt

  celestina, egy nagyon komplex es tartalmas UNICEF iromany az anyai halalozasrol, angolul, de a szamok magukert beszelnek, Magyarorszag, 24. oldal.
  nem olyan rosszul allunk... :D
  bar Ny-Europa egyes orszagai (Fr.o. pl. nem) egy hajszallal jobbak, mintahogyan a csehek is, megint.

  http://www.unfpa.org/webdav/site/global/shared/
  documents/publications/2007/mm_update05.pdf

 • 2010.01.22 23:43:44misspony

  Nem hiszem el, hogy még ma is itt tartunk, hogy a bábákat ennyire lenézzük.
  Valaki írta: a bába szó szitokszó és ez így is van, a nők 60% így gondolkodik kb.
  Ne kérjetek linket, teljesen szubjektív érzéseket fogok írni, csak amiket "összeolvasgattam".

  Celesztinával értek egyett, oly felesleges beleavatkozni INDOK nélkül egy természetes folyamatba.

  Az elsőmet gátmetszéssel szültem, a másodikat gátvédelemmel. Tovább gyógyult a védett gátam, de ezt annak tudom be, hogy felülről nyomta a doki a hasamat, és még nem volt kész a gátam a gyereket kiengedni. A metszésemnek nincs baja azóta sem, nem érzem hátrányát, de engem senki ne vágjon azért, mert ezt szokás! Indokolják. Erősen! És ne vágjanak vazz, mert nem akarom és kész. Képes vagyok, alkalmas vagyok megszülni metszés nélkül is, nem azért mert ősanya vagyok, hanem mert nő vagyok. Na. :-DDDD Ezek voltak az indulataim, legalábbis az utcsó pár mondat.

  De komolyan.
  Egy jól KÍSÉRT (nem vezetett) szülésben nincs szükség a dokira! Max a kisszéken ülve, hogy ha és akkor, kizárólag legyen jelen, hogy dönthessen.

  Egy remek, gyakorlott bába már azelőtt felismeri a "bajt", mielőtt bekövetkezne. Ezt is Ina May Gaskin írja. Hiszek neki! Több tapasztalata van a természetes szülésekben, mint egynémely 20 éve praktizáló nőgyogyinak!

  Én azt várom az orvosomtól, hogy üljön a széken és aludjon!

 • 2010.01.23 01:23:01farkasokkal tancolo

  MOndjuk én is ezt ugatérozom, hogy a szülés történjen kórházban , de a szülést
  képzett szülésznők vezessék le, legyen a szülészeti osztályon ügyeletes orvos aki - ha kell és a szülésznő jelzi - azonnal ott legyen, legyen a szülészet mellett műtő stb. Otthonszülést - mint követendő általános álláspontot ellenzem.
  És ezzel elkerülhető lenne a "neked mennyibe került a szülésed, mennyit adtál ennek meg annak" elmebaj is.

  A nó menjen szülni az ügyeletes kórházba, és előtte ismerkedjen meg minden bábával..

 • 2010.01.23 01:45:01misspony

  F.T!
  Nem "követendő és általános álláspont", hanem jog, lehetőség, alternatíva!

  Kellene legyen............

 • 2010.01.23 10:15:50másutt

  FT, ez nagyon sok orszagban, pl. az UK-ban kivaloan mukodik.
  de hogy a feneben fogod elhitetni az orvoskamaraval, hogy rajuk voltakeppen az esetek haromnegyedeben nincsen szukseg?
  Nem fogjak azt mondani vallvonassal, hogy "ja, jo.. igaz!" hanem kezzel-labbal tiltakozni fognak, mert milliardokto esnenek igy el.

  A magyar terhesellatas es szules azon alapszik, hogy az orvos egetoen szukseges, pl. nagyon ugyesen paraztatjak a noket, es sikerult ugyesen elhitetniuk veluk, hogy orajuk hatalmas szukseg van, hiszen a terhes no egy idozitett bomba, akinel barmelyik masodpercben oriasi baj lehet. Ez szukseges a vegen, hogy a no ragaszkodjon az ot majd "megmento" orvos szemelyehez es az hatalmas boritekot kapjon, hiszen a biztos bajtol "mentette meg" a not, es "ha o nem lett volna, meg az o kivalosaga" es a no esetleg mas orvoshoz kerul, vagy neagyisten egy szulesznohoz, ki tudja mi lett volna.

 • 2010.06.13 20:32:19nanemárrr

  VHK, hajrá! Akkor most alakítasz egy szüfrazsett-szerű mozgalmat a férfi nőgyógyászok ellen? Az én dokimat kíméld meg kérlek! Nagyon meg voltam vele elégedve...ja, férfi igen!

 • 2010.06.13 20:36:38Vérkönyvtáros

  2010.01.12 12:49:50rath.dinen,

  igen, Te voltál baromi szerencsés. Eleve, h ott laksz, ahol lehet kórházat választani bármi alapján.
  Én is baromi szerencsésnek érzem magam, h "engedte" a dokim a kicsikkel a hüvelyi szülést, az ügyeletes rögtön csaszizni akart. És akkor most kapcsolódom Yukihoz, h, ugye, ikrekkel extra vész van, mert 1. ált. hamarabb születnek 2. a második tuti keresztbe fordul a hirtelen lett nagy helyen 3. pont 2x több az esély bármire, de ez sem pontos, mert elég, ha az egyiknek szivárog pl. a magzatvize, máris "bajban" van mindkettő.
  És akkor ki vállalja a felelősséget, ha hüvelyi szülés közben lesz gond? Akkor inkább a csaszi, Persze a csaszitól is lehet nem kevés gond, de valahogy nem ritkán ilyenkor a családot is győzködni kell. Nálunk pl. a férjem nagyon aggódott, h én itt felelőtlenkedem és nem ragaszkodok a csaszihoz; a szülés UTÁN mondta, h igazam volt, mert 1. minden rendben ment 2. csaszis szobatársam volt és látható volt a különbség a gyógyulási tempóban.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta