Hűtőben négy napig sem romlik meg az anyatej

Az anyatej a hűtőszekrényben akár 4 napig is eltartható anelkül, hogy baktériumok szaporodnának el benne, vagy tápértéke bármilyen szinten romlana, jelentette be a Reuters hírügynökség egy a Pediatrics nevű szaklap januári számában megjelent cikket idézve.

Az anyák nagyon sok egymásnak ellentmondó tanácsot kapnak azügyben, hogy mennyi ideig áll el a lefejt anyatej a hűtőszekrényben.  Bár az eddig is ismeretes volt, hogy a baktériumok nem veszélyeztetik a tej minőségét akár 5-8 napig sem, az eddigi kutatások nem vizsgálták meg, mi történik a tápanyagokkal a tejben. A legfrissebb eredmény a témában ezt a hiány pótolta be.

Az egyesült államokbeli North Shore Egyetem kórházában Dr. Richard J. Schanler és Dr. Meredith Slutzah vezetésével 36 anya tejét vizsgálták napokon keresztül a koraszülött intenzív osztályon. Az anyák a tejet megközelítőleg egy hónappal gyermekük születése után fejték le pumpával, és azt a kórház hűtőszekrényében 39 Fahrenheiten, azaz 3,9 Celsiuson tárolták. A kutatók a tejet 24, 48, 72 és 96 órával később analizálták. Ezalatt az idő alatt semmilyen érdemleges változást nem találtak a tej összetételében, beleértve a baktériumszintet, a savtartalmat, az anya immunrendszeri fehérjéit, a hasznos zsírsavakat és egyéb fehérjéket.

A kutatók azt a konklúziót vonták le, hogy az anyatej 96 órán át is biztonságosan tárolható a hűtőszekrényben, minősége nem változik. Bár a kutatást egy kórházi osztályon végezték, az eredmények az anyatej otthoni tárolásában is segítenek. A kismamák általában azt a tanácsot kapják, hogy legjobb a lefejt tejet pár napon belül felhasználni, bár úgy tűnik, hosszabb idejük van erre, mint azt eddig hitték. A kutatást megelőzően a North Shore Egyetem kórházában a koraszülött intenzív osztályon az anyatejet csak 48 órán át engedték tárolni, utána kidobatták azt. Többek között ez inspirálta a helyi tudósokat a hosszabb megfigyelésre.

Az otthoni tárolás ügyében a szakemberek azt tanácsolják, hogy az anyatejet a hűtőszekrényben minimum 4 Celsiuson, vagy az alatt tároljuk, a polc leghátuljánál, az ajtótól távol. A tárolóedény lehetőleg legyen üvegből, vagy BPA (bisphenol A)-mentes műanyagból és minden edényt dátummal kell megjelölni.

Dr. Schanler, a többnapos hűtős tárolás támogatása mellett az anyatej fagyasztása ellen is nyilatkozott. A fagyasztás során ugyanis egyes tápanyagok károsodnak, és a bakteriális fertőzések ellen védő sejtek elpusztulnak, ezért valamivel gyengébb minőségű, mint a friss, vagy hűtőszekrényben tárolt tejek.

Másutt

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek