SZÜLŐSÉG

A Poronty konyhája: Minden napra egy alma

2010. január 8., péntek 10:22

Nincs még egy gyümölcs, amelynek ennyi jó tulajdonsága lenne, akárhogy is kutatnak az őserdőkben, egzotikus szigeteken a tudósok, az almához újra meg újra visszakanyarodnak. Érdekes módon egyszerre segít  például a hasmenés és a székrekedés leküzdésében. Vitamintartalma, enzimjei, rostanyagai mind segítenek abban, hogy emésztésünk és közérzetünk rendben legyen. De ha már kismamablog, akkor természetesen a hozzátáplálásban betöltött szerepéről se feledkezhetünk meg. Az alapvető kezdőgyümölcs, mert egész évben könnyen hozzáférhető, édes az íze és a legritkább esetben allergizál.

A féléves babákkal a reszelt alma kinyomkodott levét szokták megkóstoltatni, bár én mindig igen gyorsan áttértem a pépes változatra. Üvegreszelő, turmixgép, mindegy, csak jó sima legyen a pép. Aztán ahogy nőnek a babák igényei, úgy lehet szinte minden más zöldséghez-gyümölcshöz hozzákeverni egy kis almát. Sokan a párolt almára esküsznek, mondván azt könnyebb megemészteni. Így viszont sok tápanyag kárba veszik, ami főleg akkor érdekes, ha a baba csak egy-két pici kanállal fogyaszt belőle.

Ha már ennyit áradoztam az almafogyasztás jótékony hatásairól, keresnem kellene valami hátulütőt is. Bár több százféle almafajta található a Földön, a nagyüzemi termesztés alig néhány faját használ, ezért gyorsan unalmassá válik a fogyasztása. Érdemes felkutatni szokatlan fajtákat és rácsodálkozni ízükre, vagy pedig sok-sok ételbe belecsempészni az almát.

Az alma legjobb barátja a fahéj, de szegfűszeggel, csillagánizzsal, gyömbérrel is jól megfér. A fűszeres kompótot egy kis joghurttal összekeverve rögtön almalevest tálalhatunk. A leszűrt, puha almafalatokat simára turmixolva, cukorral felvert tojásfehérjével összeforgatva, kis tálkákban megsütve pillanatok alatt felfújtat varázsolhatunk. A töltött alma készítése sem egy ördöngösség, én a félbevágott gyümölcsökbe diót, kekszet, mazsolát vagy akár más aszalt gyümölcsöket is szívesen pakolok és úgy tolom a sütőbe.

A nagyi konyhájából a bundás almát szoktam kikölcsönözni, amikor az almaszeleteket palacsintatésztába forgatva sütöm forró olajban. Vagy almás pitét készítek 25 dkg margarinból, 15 dkg cukorból, 35 dkg lisztből, 4 tojás sárgájából, 2 kanál tejfölből meg 1 csomag sütőporból összegyúrt tésztából. Az 1 kiló lereszelt és kinyomkodott almából készülő töltelék a két kinyújtott tésztalap közé kerül és fél órán keresztül sütöm. Másnap még porhanyósabb és finomabb lesz ez a süti, ha marad belőle.

Az alma azonban nemcsak édesen, hanem sósan is jól megállja a helyét. Ha csirkecombokat pakolok a tepsibe, akkor a krumpli, répa, fokhagyma, aszalt szilva mellett mindig kerül mellé pár almadarab is. Ezek így összesütve-párolódva egészen zseniálisak, báránycomb mellett is megállják a helyüket.

Nyersen pedig minden téli zöldséget összereszelhetünk egy jó kis salátába. Ha Waldorfnak nevezzük, akkor zeller és mandula kerül az alma mellé, ha coleslawnak, akkor pedig káposzta, répa meg hagyma az alap. Joghurttal, majonézzel vagy tejföllel meg sok-sok citromlével meglocsolva adják csak ki igazán az ízüket. Persze egyik se követi az őseredeti receptet, de úgyis az a lényeg, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, akkor is ha eszünk.

Ági, az Ági főz blog szerzője

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.01.08 10:32:58Vakmacska

    Igen, az eredeti coleslawban legalábbis Ausztráliában nincs alma, megkockáztatom, hagyma sem.
    Pulykára nagyon jó, mert csökkenti a kockázatát hogy száraz lesz a hús.
    Akkor a felfújtat összekeverve kéne sütni? Hétvégén ki is próbálom.
    A hagyományos, régi vagy különleges fajták kaphatósága és/vagy termeszthetősége engem nagyon érdekelne. Van néhány, még gyerekkoromban szokványos cucc, amit úgy kell vadászni a piacon, legnagyobb sajnálatomra:(((

  • 2010.01.08 11:35:16Tessina

    és májjal is isteni:)

  • 2010.01.08 11:47:27hinta-palinta

    Almás

    Almakrém diópralinéval

    Hozzávalók:
    5 deka dióbél
    5 deka cukor
    2 alma
    3 deka vaj
    2 evőkanál méz
    1 deci tejszín
    ¼ teáskanálnyi őrölt fahéj
    1 citrom
    4 gombóc vaníliafagyi

    Mivel a diópralinénak idő kell ahhoz, hogy megszilárduljon, ezzel indítok.
    Sütőpapírt terítek egy nagy vágódeszkára -erre öntöm majd ki a még lágy, karamelles diót-, aztán a cukrot meg a diót beleszórom egy serpenyőbe. Közepes erejű tűzön elkezdem összemelegíteni őket, és addig kevergetem az olvadozó cukrot meg a piruló diót, amíg a cukor karamellesre változik és lágyan körbefolyik az edényben. Ha cukros dió elérte ezt az állapotot –és ez néhány percet jelent csak-, akkor határozott mozdulattal megemelem a serpenyőt, és a karamelles diót kiöntöm belőle a sütőpapírral fedett vágódeszkára. A pralinét fakanállal tempósan szétkenem a lehető legvékonyabb rétegben, és félreteszem, hogy megdermedjen.
    Ezek után elkészítem az almakrémet. A gyümölcsöket meghámozom, elfelezem, aztán kiszedem belőlük a magházas részüket, és az almafeleket 2 centi vékony szeletekre vágom. Egy közepes méretű serpenyőben gyengéden megolvasztom a vajat, rádobom az almaszeleteket, megöntözöm őket mézzel, aztán 4-5 perc alatt közepesen erős tűzön kevergetve puhára párolom a gyümölcsöt.
    Ha az alma megpuhult, előveszem a turmixgépem. Beleöntöm a tejszínt, beleszórom az őrölt fahéjat, majd amikor már a citrom illatos héját is belereszeltem, átkanalazom a serpenyőből a gépbe a párolt almát is. A meleg almára ráteszem a hideg fagyit, és összeturmixolom a langyos almakrémet.

  • 2010.01.08 11:48:17hinta-palinta

    Ilyenkorra már kihűlt és megdermedt a diópraliné. Fogom a mozsaram, beletördelem a sütőpapírról könnyedén leváló, karamelles diódarabokat, és morzsásra csapkodom őket a törővel.
    A vaníliás almakrémbe belekeverem a praliné ¾-ét, aztán a finom desszertet szétkanalazom 4 tálkába, és mindegyik tetejére rászórom zárórétegként a maradék karamelles-diós morzsát.
    4 adag lesz belőle.
    (Stahl)

  • 2010.01.08 11:49:08hinta-palinta

    Ez meg egy sütés nélküli sitty sutty.

  • 2010.01.08 11:51:25hinta-palinta

    http://andi1976.gportal.hu/gindex.php?pg=30492255

  • 2010.01.08 11:52:02szoeke

    Alma kétségtelenül rulez, de szerintem azért gyereknek készült ételbe semmiképpen ne rakjunk margarint... Mondjuk én felnőttnek készültbe se teszek. Vajban az igazság.

  • 2010.01.08 11:54:47szoeke

    bocs, hinta-palinta, pont utánad írtam, de nem neked szólt, a cikkben volt margarinozás:
    "Vagy almás pitét készítek 25 dkg margarinból,"

  • 2010.01.08 11:54:48loreal

    fordított almás lepény(tarte tatin):

    kell egy kerek tortaforma, levelestészt(nálam szigorúan bolti:D)
    pici cukor, vaj, fahéj, és jó sok alma!!!

    Szóval fogod az almát és elkezded hámozni, majd kimagozod, és vékony szeletekre vágod, meglocsolod citromlével, hogy ne barnuljon, mikor ezt elvégezted már vagy úgy 6-8 szép méretes almával, akkor vékonyan szórd meg a kerek tepsit cukorral, majd fahéjjal, mehet rá pár darab vékony vajszelet. Ezután kezd ele szépen rakni az aalmát körbe körbe..de ne lapjával, henem élével, hogy jó sok alma belefárjen a tesibe(közben egy kézzel tartod az almasort , másikkal rakod).Ha az egész tepsit beborítottad, mehet rá a tészta, a széleit dugdosd me az lama mellé és irány a sütő. Közepes lángon süsdd, hpgy az alma meg tudjon puhulni, a levelestészta nagyon hamar megsül. én úgy 20-30 percig szoktam sütni, és ha jó a hőfok, pont akorra barnul meg a tészta is.
    A legjobb frissen, de azért még másnap is ehető.

    http://davemog.files.wordpress.com/2007/01/tatin.jpg

  • 2010.01.08 11:57:59loreal

    ne feledkezzünk meg a jó kis almakompótról sem..nyamm.nyamm

    kockázd fel az almát tedd egy lábosba, hintsd meg leheletnyi cukorral, jó sok fahéjjal, fedd le, főzd egy kicsit...és kész. Isteni, hidegen, melegen, joghurtba keverve..stb

  • 2010.01.08 12:02:29Hűbele

    Ha alma, akkor erőlködés nélkül, gyér konyhai tudással is a következő receptek jutnak az eszembe:

    máglyrakás, almatorta, tarte tatin, almaleves, almás fahéjas palacsinta, almáspite, almáscsirke, almás karaj, fahéjas-almás kefíres lepény,pulykasült, almás-kekszes süti, almaszósz, almásrétes, almás táska, dióval-mazsolával töltött alma, almás heringtatár, flódni..


    Szóval ma én leszek a napi bunkó, de most komoly, hogy a bundás alapja és a Waldorf saláta receptje megér egy posztot?????
    A kommentelőkben viszont bízom, köztük mindig akadnak főzni tudók és érdekes recepteket közlők:-)

  • 2010.01.08 12:04:18Hűbele

    bundás alma, na, elírtam

  • 2010.01.08 12:12:51Ribizlee

    nagymamámtól tanult almás finomság: személyenként egy közepes almát meghámozunk, egyben hagyjuk, de a közepét kivájjuk. kicsit megpároljuk, fahéjas tejberizzsel (vagy tejbedarával) megtöltjük, a tetejét kis karamellizált cukorral megcsorgatjuk.
    hó végén ez járt süti helyett a vasárnapi ebédhez. :-)

  • 2010.01.08 12:23:47loreal

    hú, most meg tudnék enni egy kis tejbegrízt....még jó, hogy nincs itthon gríz:DDD

    valahogy nálam az az űber brutál kategóriába tartozik:DDDD

  • 2010.01.08 12:33:26hinta-palinta

    Almanapok vannak a Porontyon:)Tegnap is alma, ma is alma..:))))))

  • 2010.01.08 13:04:22Vakmacska

    én tudok és szeretek is főzni, de a waldorfot csak ettem, nem csináltam, tehát sejtéseim voltak csak róla. Sajnos a rizses-cukros-lisztes-karamelles-mézes izékről tiltva vagyok almával és anélkül is, tehát csinálok sok mindent, de ha én is enni akarok belőle, akkor ezeket nem...

    Flódni - na ne már, az órákig (két nap tulképp?) tart, csak egyetlen barátnőm tudja, és ő is megválogatja szerintem hogy mikor és kinek....az nem gyerekbarát csinálnivaló.

  • 2010.01.08 13:05:09R2D2 & C3PO

    Meg szeretném jegyezni, hogy az almának nem az a legfőbb hátránya, hogy pár féle van (és ez nem is igaz - bár kétségtelen, hogy a bevásárlóközpontokban tényleg 3-4 fajta van), hanem az, hogy gyakorlatilag minden fajtát kéthetente permetezni kell ahhoz, hogy _szép_ termése legyen. És persze lehet bio-vegyszert használni, de a vegyszer attól még vegyszer.

    A legjobb receptem: moss meg egy almát (magjait távolítsd el, ha ráncos hámozd meg) és edd meg! Jó étvágyat! :-)
    Tutira benne marad minden tápanyag. ;-)

  • 2010.01.08 13:08:30R2D2 & C3PO

    Nem gondoltam még rá, hogy a Waldorfot így tálaljam. Tök jó. :-)

  • 2010.01.08 13:11:02nanemárrr

    R2D2, és hozzá egy kis füstölt sajt! Nyami! :)

  • 2010.01.08 13:21:49Zsuzsi főz

    Legyegyszerűbb leveles almás:
    leveles tésztát vékonyra nyújtani, széleit felhajtani kb. 2 centire (olyan lesz, mint a képkeret). A közepét savanykás lekvárral megkenni, kirakni nagyon vékonyra vágott almaszeletekkel, majd sütőben kb. 15 perc alatt megsütni. Aki akarja, sütés előtt tehet a tetejére fahéjas cukrot, de felesleges, az alma+lekvár jól karamellizálódik a sütés alatt. Én birsalma lekvárt szoktam, de barackkal is finom.

  • 2010.01.08 13:29:17Ribizlee

    Vakmacska, akkor itt egy másik kedvenc: savanykás almát félbevágsz, kivájod a magházat és a likba füstölt sajtot és egy darabka sonkát/szalonnát teszel. hús mellé, vagy csak úgy magában is jó :-)

  • 2010.01.08 13:42:47Amine

    http://www.nosalty.hu/search/node/alma
    Kedvenc online-szakácskönyvemben kerestem nektek recepteket. Imádok innen fözni, ismerkedjetek vele ti is.

  • 2010.01.08 13:56:56R2D2 & C3PO

    Az idén kipróbáltam az almából hogyan lehet kivonni a pektint. Nagyon könnyű: annyi vízzel fel kell főzni az alma hulladékot (tehát, amit az előző receptemben eltávolítottunk: magház magokkal és a héja) (amennyi ellepi), leszűrni, és kész. Másnapra kocsonya az egész. Én lefagyasztottam a nyárvégi készítményt, jó lesz tavasszal a málna lekvárba. De zselének is lehetne használni.

  • 2010.01.08 14:27:45oreille

    Hűbele, javíthatsz a megítéléseden, ha esetleg megemlíted, hogy "de a fotók egész jók" :-)))

  • 2010.01.08 15:07:22gyöngy1

    Elöételnek: leveles tésztàt pogàcsaszaggatóval kiszaggatni, rà egy karika kecskesajt és arra egy almakarika. Kicsit be a sütöbe és kész.

  • 2010.01.08 15:23:57m. kira

    Az egyik bagy alma-kedvenc: Alma-zeller leves (Váncsa szakácskönyve után szabadon, mert lusta vagyok kikeresni) Zellergumót felkockázni, 4 almát ráreszelni és ez olivaolajon dinsztelt hagymára dobni alaplével (csirke vagy zöldség) 20 percig főzni és só, bors után botmixerrel pépesíteni.
    Épp alma chutney receptet keresek a neten, ha van valakinek jól bevált, légyszi ossza meg!

  • 2010.01.08 16:11:54deborah

    Holland almagömb: fejenként egy almát egészben megpucolsz, közepét kivájod, megtöltöd fahéjas cukorral. Leveles tésztába teljesen becsomagolod, széleket összeragasztod, lehetőleg alulra kerüljenek. Bekened egy felvert tojással, sütőben megsütöd. Király.

  • 2010.01.08 16:33:48csib

    Deborah
    Ezt ismerem. :)
    Szilveszterkor oliebollen-t sütöttünk, persze benéztük a receptet, és kávéskanál helyett, evőkanál lett a só, amiből szerintem egy csipetnyit csak mindenbe, de a férjem ragaszkodott ahhoz, hogy ő ezt jobban tudja, és ebbe sok só kell... Na most olyan sós lett, hogy elkezdtük felnyomni liszttel, vízzel, cukorral. Ennek eredményeként akkora mennyiség készült, hogy az összes szomszéd azt ette. Napokig... :)

    Egyébként ez egy nagyon hagyományos mazsolás-almás fánk, ha valaki holland almás gaszto-élményre vágyik, itt a recept:

    http://gabriellakonyhaja.blogspot.com/2009/01/oliebollen-avagy-holland-fnk.html

  • 2010.01.08 16:45:01pacsirta01

    Hűbelével ellentétben én nem szeretnék napi bunkó lenni, de kíváncsi lennék, miért rosszabb ez a cikk, mint mondjuk ez itt:

    http://velvet.hu/poronty/2009/12/18/a_poronty_konyhaja_sutireceptek_kezdoknek/

    És előrebocsátom, nem ismerem egyik cikkírót sem...

  • 2010.01.08 16:46:25deborah

    Csib, oliebollen, lekker! Appelflappen-t is szoktatok csinálni Szilveszterre? Az könnyebb.

  • 2010.01.08 16:52:13deborah

    Csib, megnéztem a gasztroblogot. Igen jó! Ezt te írod? Úgy tudom, te nem tudsz hollandul, vagy fordítják?

  • 2010.01.08 17:12:26csib

    deborah
    Dehogy én írom, viszont mi ezt a receptet használtuk, azért linkeltem ide, meg egy jó blog. Nem vagyok egy gasztró-guru. Gyerek guru sem. Én egy másik blogot írok, utazásról, ahhoz többet tudok hozzászólni...

    Igen, appelflappent is akartunk csinálni, mert együtt tuti a kettő, de amikor ilyen gigantikus méreteket öltött fánk, akkor mondtam, hogy na ez elég lesz... :)

  • 2010.01.08 17:30:04Amine

    m.kira, kérésed parancs:http://www.nosalty.hu/citrom-alma-narancs_chutney_recept_1840

  • 2010.01.08 17:30:04Brunnera

    R2D et C3PO: a zselé szenzációs ötlet, köszönöm. (Mellékes szál: én 16 éve nem permetezek. Azért csak 16 éve, mert akkor vettem a kertet.)

  • 2010.01.08 20:58:18m. kira

    Amine, köszi!

  • 2010.01.08 21:26:31R2D2 & C3PO

    Brunnera!

    Érdekelne ez az almával kapcsolatosan. A család nagy almatermesztő, és esküsznek a két heti permetezésre. Különben nagyon sok kártevő és betegség pusztítja. Te milyen fajtát termesztesz és kb hány százalékos a terméskiesés?

  • 2010.01.08 21:39:32Hűbele

    Oreille:-))
    A képek amúgy tényleg jók, bár ugyanazt az almakupacot több szögből lefényképezve nézegetni nem túl izgis.
    De a korábbi kajás posztok képeihez mérve tényleg minőségi ugrás.

    Pacsirta01: én 3 dolgot hiányolok a posztból: fantázia, kreativitás, igényesség. Főzni egyik nélkül sem érdemes, pláne posztot írni róla.

  • 2010.01.08 21:39:35gillian

    R2D2 & C3PO!

    Nekünk két almafánk van, de nem tudom a fajtájukat (különbözők), mivel a ház (és telek) tulajdonosai már nem éltek, az örökösöktől vettük. Nálunk tavaszi lemosó permetezés van, apósom csinálja kb. márciusban, aztán annyi. Alma meg lett temérdek és jó ízű. Talán azért van családodnál annyi kártevő meg betegség, mert sok azonos fajtájú fa van egy helyen? Ezt most olvastam valahol, hogy a nagy kiterjedésű monokultúra könnyebben fertőződik meg.

  • 2010.01.08 21:48:57Rosa Rugosa

    Nekem a kedvencem a Húsvéti rozmaring. Pár éve végre sikerült szereznem, gyerekkorom kedvenc almája.

    Ha sok hasonló növény van egy helyen, érdemes lemosó permetezést csinálni (igényesen rézgáliccal), mert a monília tönkre teheti a fákat és a termést is. Nálunk 5 körtefa, egy megy egy birs és egy almafa van egy helyen (így vettük) és bár soha nem permetezünk semmit, ezt muszáj tavasszal.

  • 2010.01.08 22:26:16oreille

    Hűbele, nekem ez a minimálstílus fotókon egyébként tényleg nem jön be, rém fantáziátlannak tartom, de ha összehasonlítom az átlagblogger fotóival, akkor máris tetszik :-)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta