Ingyen almát kapnak minden tanítási napon az alsósok

Egy uniós programnak köszönhetően Magyarországon januártól minden alsós kisdiák a tanítási napokon egy almát kap az iskolában. Ha a program sikeres lesz, akkor más gyümölcsöket, körtét és szilvát is osztanak majd - mondta csütörtökön a Független Hírügynökségnek Kecskeméthy Anita, a forgalmazó cég kereskedelmi igazgatója. A cég 2500 tonna almát oszt szét 255 iskolában, illetve ezek tagintézményeiben. A teljes program több mint 885 millió forintból valósul meg, aminek 69 százaléka uniós pénz, 31 százaléka pedig állami támogatás - tette hozzá.

Az Unióban már régóta sikeres ez a program. Idehaza ez az első kísérleti félév, ami ha beválik, akkor a következő tanévben is lesz folytatása, sőt az alma mellett tervezik, hogy körtét és szilvát is osztanak majd. Úgy volt, hogy már a tanév kezdetén, azaz tavaly szeptemberben startolhatnak az almaosztással, de az indulás időpontja idén januárra tolódott - mondta az igazgató.

A cég őstermelők és cégek termékeit forgalmazza, így 2500 tonna alma áll a rendelkezésükre, amit kioszthatnak a kisdiákoknak. A vállalat 5 autója szállítja ki hetente egy alkalommal az almát az intézményekbe országszerte, de rajtuk kívül még négy hasonló vállalkozás, illetve számos almatermelő került be a programba, hogy lefedhessék az egész országot.

Az első félévre a program lebonyolítására több mint 885 millió forint áll rendelkezésre, ennek 69 százalékát az unió állja, 31 százaléka pedig állami forrás. A programban résztvevő cégek és termelők fél évig maguk finanszírozzák a lebonyolítást és az almát is így adják a programhoz, csak ezután számolnak el és fizetik ki nekik a befektetett pénzt és az alma árát - tette hozzá Kecskeméthy Anita.

(Független Hírügynökség)

Oszd meg másokkal is!
Mustra