Zabálás elleni mérleggel fogyasztják a kövér gyerekeket

Másfél éves megfigyelés szerint hasznos a svéd Karolinska Egyetem tudósai által kifejlesztett elmés zabálás elleni szerkezet. A Mandométert a British Medical Journal (BMJ) szerdai száma mutatja be. A berendezés egy mérlegből és egy komputeres kijelzőből áll.


A mérleget a tányér alá kell helyezni, a kijelző pedig mutatja, milyen ütemben fogy az étel, és hogy ez az ütem mennyire tér el az ideálistól. Ha a felhasználó túl gyorsan eszik, akkor a készülék emberi hangon szólítja fel lassításra. Az elképzelés az, hogy a túlsúlyoknak vagy kövéreknek kevesebbet és lassabban kell enniük, így előbb jelentkezik náluk a jóllakottság.

Nagy-Britanniában a Bristoli Királyi Gyermekkórház és a Bristoli Egyetem 106 gyereken tesztelte a készüléket. A páciensek 9 és 17 év közöttiek voltak, és mindannyian orvosilag kórosan kövérek (testtömegindexük legalább 30 volt).

A kísérleti alanyok egy részét megtanították a Mandométer használatára, a többiek pedig szokásos kövérség elleni gondozást kaptak. Mindkét csoportot bátorították a napi 60 perces mozgásra és az egészséges étrendre.

Egy év alatt a mandométeres csoportban átlagosan 2,1 ponttal lett kisebb a testtömegindex (a testsúly osztva a magasság négyzetével). Ez háromszor akkora csökkenés volt, mint a másik csoportban. A javulás a félévvel később végrehajtott ellenőrzéskor is fennállt.

A mandométeresek a kísérlet végére 45 grammal csökkentették az ételadagjukat. Az evési sebességük 11 százalékkal mérséklődött, míg a másik csoportban 4 százalékkal nőtt. A falásellenőrző berendezést alkalmazóknál a vér hasznos koleszterinszintje is jobb volt, mint a többieknél.

A feltalálók azonban felhívják a figyelmet, hogy a berendezést nem önmagában próbálták ki a kísérletben, hanem felvilágosítással és testedzéssel együtt.

(Független Hírügynökség)

Oszd meg másokkal is!
Mustra