SZÜLŐSÉG

Terhesnapló 5.0: Az idegenbe szakadt kismama az utcán talál szülészt

2010. január 6., szerda 13:21

12. hét

+2 kg

A terhesség és a kisgyerek nevelése önmagukban is elszigetelik a kismamát az előző életétől és az addigi ismerősei nagy részétől.  Először azért, mert titkot őriz, később meg azért, mert nem dolgozik, és olyan problémai, dilemmái, örömei vannak, amik a gyermekteleneknek nincsenek. A kismamaság a modern időkben mindig magányos foglalatosság volt, már akkor is, amikor Scarlett O'Hara otthon duzzogott, mert nem mehetett várandósan a bálba, és akkor is, amikor valaki jó pár év GYES után rájön, hogy fényévek óta nem tette be a lábát a munkahelyére és egyes jóbarátaival hónapok óta nem beszélt.

A szülőhazájától távol élő kismama elszigeteltsége még ennél is súlyosabb. Akkor is, ha nyelvi nehézségei nincsenek, és perfektül érti a védőnő, az orvos, a játszótéri kismamatárs és a helyi internetes kismamafórum minden szavát, gyakran egyszerűen nem találja a helyét. A terhesség és a gyereknevelés réges-régi emlékeket, tanácsokat és a saját kultúránk legtudatalattibb építőkockáit hozza ki belőlünk, és ezek gyakran konfliktusban vannak a befogadó ország szokásaival és irányelveivel.  Gyakran kiderül, hogy a védőnők, vagy az új barátnők rossz szemmel néznek egy olyan nálunk elfogadott dolgot, mint a 6 hónapon túli szoptatás, a csecsemő 24 fokos szobában való altatása, vagy éppenséggel egy olyan dolgot támogatnak, ami a magyarok számára furcsa, például azt ajánlják a terhességi hányingerre, hogy az anya igyon jó sok kólát. Az egyik legviccesebb anekdota, amit idegenbe szakadt magyar kismamáról hallottam, az egy ismerős története, aki kiköltözésük után nem sokkal kiment gyerekével a helyi játszótérre, és legnagyobb megdöbbenésére azt tudta meg, hogy az ő kivételével minden gyerek a bébiszitterjével volt ott. A helyi anyák és nagymamák napközben mind dolgoztak, már a szülés után pár héttel is. Enyhén szólva nem volt egyszerű számára bizalmast találni.

Az idegenbe szakadt kismama számára gyakran a régi barátnők, a család és a nagymamák csak telefonon vagy e-mailen érhetők el.  És egy olyan ártatlannak tűnő feladat, mint a kórház, vagy az orvos kiválasztása is vaksötétben tapogatózás.

Nemrég pont ebben a helyzetben voltam: Londonban kellett ismeretlenül szülész-nőgyógyászt találnom magamnak. A kórház adott volt, mert legutóbb is ott szültem, és maximálisan meg voltam vele elégedve. Ez az UK egyik legjobb nevű privát szülészete, és a biztosítónk is áldását adta rá. Amikor első terhességem elején kiválasztottam a helyet, a bábák által irányított terhesgondozást és szülést választottam, ami a megszokott út ebben az országban. Ehhez a csoporthoz 5-6 bába tartozik, akik úgy osztják be a terhes nőket, hogy a terhesség hónapjai alatt minden alkalommal másik bába (vagy egyszerre 2) fogadja őket. Mire eljön a szülés ideje, a kismama mindegyiküket jól ismeri, és a bábák is őt. Rendszeres értekezleteken megosztják a kismamák állapotát, bajait, és név szerint ismerik mindegyiknek még a férjét is. Bárki is legyen éppen az ügyeletes, ebben a rendszerben semmi esély arra, hogy a szülő nő kezét idegen fogja.

Orvos engem nem is látott a 9 hónap alatt, mert komplikációm nem volt a terhesség folyamán. Ha minden rendben lett volna, akkor az egészet megúsztam volna orvos nélkül, de sajnos a szülés 13. órájában komplikációk léptek fel és hirtelen a műtőasztalon végeztem. A szülészt, aki éppen ügyeletes volt és megcsászározott, a későbbi találkozások folyamán nem találtam szimpatikusnak. A bábák nem vettek vissza, mert már nem voltam problémamentesnek ígérkező eset, a császármetszésem sajnos azt jelenti, hogy a következő szülésem vagy megint császár lesz, vagy egy magas veszélyfokú vaginális szülés. A kórház internetes oldalán  pontosan 84 szülész-nőgyógyászt találtam, specialitásaikkal és elérhetőségeikkel együtt.  Ezek mindegyike vállal privát terhesgondozást és szülést azon a klinikán, mert szerződésben állnak vele. És egyiküket sem ismertem még hallomásból sem!

Hogyan válasszak ki ezek közül egyet, akire rábízhatom magam életem egyik legfontosabb napján és az azt megelőző hónapokban? Ki az, aki segít majd eldönteni, hogy megkíséreljek-e egy rizikós természetes szülést, vagy válasszak jó előre egy császármetszést, ami egyébként valószínűleg számára kellemesebb és jövedelmezőbb lenne?

Melyikük a legjobb orvos? (Egyáltalán mitől "jó" egy orvos?) Melyikük természete, stílusa, humorérzéke van a legnagyobb összhangban az enyémmel? Jó-e az, ha az illető egy állami kórháznak is dolgozik a magánpraxisa mellett? Honnan és hogyan szalad az ilyen oda hozzám, ha hirtelen megindul a szülés? Nehéz kérdések ezek, amikor egy döntést muszáj hozni, és a "majd szülök az ügyeletesnél" nem opció!

Ha ebben a városban születtem volna, vagy régóta itt élnék, akkor végigtelefonáltam volna az összes nőismerősömet, rokonomat, hogy segítsen orvost választani. Eséllyel már lenne is egy orvosom, akit évek óta ismerek. Talán szülhetnék annál, akinél én is születtem! De hogyan válasszak egy listáról teljesen vakon? Hiszen nem ugorhatok be mindegyikükhöz egy beszélgetésre, egy ilyen találka borsos árú!

A bőség zavarában a listát le kellett szűkítenem. Végig kellett gondolnom, hogy milyen számomra az ideális nőgyógyász. Hiszen szinte bármit kívánhattam, van megfelelő orvosuk. Van ott olyan doki, aki rendellenességekre specializálódik, van, aki az ultrahangok nemzetközi nagymestere és jó pár nagyon jó sebész. A kórház garantálja, hogy mind kiváló, megalapozott szakember. Szinte minden bőrszín, nagyon sok nemzetiség és nyelv képviselve van, bár magyart sajnos nem találtam. Neveket gugliztam, orvosok tudományos cikkein futottam át, de nem lettem sokkal okosabb. Néhány orvosnak, bár sajnos elég kevésnek, volt saját internetes oldala fényképekkel. Na, végre ez nagyon sokat segített, jól megnéztem őket magamnak. Egy teljes napi kemény gondolkodás után elhatároztam, hogy olyan orvost szeretnék, aki valamelyik európai ország szülöttje, hogy jobban megértsük egymást, és legyen az illető nőnemű. Az előző terhesség alatt nagyon megszoktam a "terhesség női biznisz" mentalitást a bábáknál. A lista így leszűkült egy tucat névre.

Másnap a gyerekorvosnál jártam oltatni, és beugrottam a bábákhoz, hátha megosztanak valami bennfentes információt az ott dolgozó orvosokról. Elkaptam egyet négyszemközt, megadtam neki a kívánságlistámat, azt is hozzátéve, hogy a számomra ideális orvos ne gondolja azt, hogy attól lesz valaki jó szülész, hogy jól bánik a szikével. Tudtam, hogy a bábák ebből a szempontból nagyon megbízhatóak, hiszen ők a beavatkozásoktól mentes szülés védőangyalai.  Kaptam is egy "ne mondd el senkinek, hogy ezt honnan hallottad, de itt egy pár név" listát, amit gyorsan lekapirgáltattam a bábával egy darab papírra.

A kórház utcájában éppen a gyerek kabátját gomboltam, amikor felnéztem és egy ismerős, jellegzetes arcot vettem észre a sötétben. A magas, elegáns, középkorú hölgy egy pillanatra megtorpant, amikor rámosolyogtam. Csak egy másodpercbe tellett emlékeznem, hogy hol is láttam már az arcát. Hiszen a végső listámon rajta volt és éjjel 2-kor olvastam az önéletrajzát!

"Ön ugye szülész?" kérdeztem tőle, amire ő szemmel láthatóan nagyon megdöbbent. Mégis, mosolyogva hallgatta, hogy mi mindent tud róla ez az ismeretlen, izgatott kismama az utcán.  10 percig beszélgettünk ott az esőben, és mire a kezét szorongatva megígértem neki, hogy felhívom az asszisztensét egy időpontért,  100 százalékig biztos voltam benne, hogy a szerencse mellém állt és az utamba sodorta azt, akit kerestem.

A buszon hazafele döcögve megnéztem a bába listáját, és igen, ott virított a doktornő neve is. A jövő héten újra találkozunk, amikor megbeszéljük az eheti genetikai ultrahang eredményét. Már alig várom. Megtaláltam "az igazit", és ezt onnan tudom, hogy megbízom benne, bár még csak háromszor beszéltünk.  Végső soron ez a legfontosabb az orvosunkban, nem? Hogy megbízzunk benne fenntartások nélkül. Az összes többi: a neme, a kora, a származása mindegy, ha az életünket és gyermekünkét rá merjük bízni.

És most már nem érzem úgy magam, mint az idegenbeli kismama az ismeretlen városban. Most már én vagyok a kismama, akinek tuti orvosa és megbízható segítsége van.

Másutt

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.01.11 09:23:37Rosa Rugosa

  Én inkább arra gondoltam, hogy szabónak lyukas a nadrágja...:))) (Ez a szólás szerintem tök igaz, rám pl. biztosan.)
  Meg ugye aki tudja csinálja, aki nem, az tanítja.:)))

 • 2010.01.11 09:26:51Veg_

  2010.01.11 09:19:27Anyek
  Nem értem a kérdést... Mi az, hogy hogy van? Nem tudod, hogy mi az orgazmus? Vagy nem éltél még át orgazmust? A pasid nem szokta észrevenni? Vagy mi itt a kérdés? *töpreng*

 • 2010.01.11 09:28:44Veg_

  2010.01.11 09:23:37Rosa Rugosa
  Hát, mint a "segghülye a szexhez" szövegemből érezhető, nekem is ilyes érzésem van... Csak duma, oszt passz :-D

 • 2010.01.11 09:42:28fantaghiro lesz a lanyom

  En is toprengek ezen.

 • 2010.01.11 09:53:35Anyek

  Még soha nem volt orgazmusom, pasim sincs aki számolja, aggszűz vagyok, úgyhogy irigykedem pusztán.

 • 2010.01.11 10:09:11Veg_

  2010.01.11 09:53:35Anyek
  Az egyik kiváncsi volt, mert mittomén, nem kérdeztem, utólag mondta ezt is. Mondjuk azt se értem, miért kéne bárkinek irigykednie, a sorozatos orgazmus, és a hüvelyi is adottság kérdése. Érdekes, a mellékszálat hogy megragadtátok, a lényeget, hogy a hülye liba szerint ilyen nőknél nem is létezik, azt nem...

 • 2010.01.11 10:10:19Rosa Rugosa

  Ehhez nem értek.
  Csak azt szeretném kérni a sok szekszológustól, beszéljék le a pasikat a folyamatos hosszú előjátékra buzdításról, vagyis arról, hogy minden nő ezt szereti, mert én utálom.
  16 évesen, amikor még szűz voltam, akkor szerettem, mert mást úgy sem lehetett csinálni.:))))

 • 2010.01.11 10:18:53fantaghiro lesz a lanyom

  De Rosa a kisfarkak is kell valamit csinaljanak.
  Ne legy gonosz.

 • 2010.01.11 10:20:08Veg_

  2010.01.11 10:10:19Rosa Rugosa
  Ne is mond! Néha remek, mikor az ember bufelejtésre használja a szexet, de alaphelyzetben! Azt hiszem, belebolondulnék, ha mindig nekiállna a párom valami hosszu előjátéknak... Oké, valamennyi kell, pláne, aki hajlamos száraz lenni, de a minden nő mindig opció ennél (se) létezik...

 • 2010.01.11 10:22:19Rosa Rugosa

  2010.01.11 10:18:53fantaghiro lesz a lanyom
  Akkor ez az elmélet biztosan Kínából származik...:))

 • 2010.01.11 10:24:42fantaghiro lesz a lanyom

  Import.

 • 2010.01.11 10:24:43Rosa Rugosa

  Korábban pont arról volt szó, ki mekkora cseppkőbarlangot növesztett, csak nem meri bevallani, ha száraz, akkor legalább még szűk!:DDDD
  Na, most mennem kell.

 • 2010.01.11 10:31:29Veg_

  "2010.01.11 10:18:53fantaghiro lesz a lanyom
  De Rosa a kisfarkak is kell valamit csinaljanak.
  Ne legy gonosz."
  Bocsi, de már nem birom ki... Létezik olyan, hogy hüvely izom. Amit lehet tornáztatni, fejleszteni, erősiteni. Meg létezik hüvelyfali érzékenység, ami bizony csak a bevezető szakaszon van, és ha elég vastag, hogy dörgölni tudja ezt a szakaszt, minden oké, viszont ez nem a hossz, hanem a vastagság. Az indiai meghatározás szerint van õztehén-nõ, a kanca-nõ és az elefánt-nõ, míg a férfiaknál:nyúl, bika, csõdör. Akkor jeleznek csak problémát, ha mondjuk nyul férfi elefánt-nővel, vagy csődör őzthén-nővel kerül össze (vagyis ha nem csorog a nedv a nőből, nem tud behatolni a férfi a szük női nemiszerv miatt). Tehát ha kifogsz egy mikropéniszü pasit, akkor érdekes a kis méret téma, pláne, ha amugy is harangoznak benned. Ez a két véglet nagyon ritka. No olyankor tényleg kell jó sok előjáték...

 • 2010.01.11 10:32:54Veg_

  Nopersze, ha te jó tág vagy, és csak azt szereted, ha fekszel hanyatt, mint egy döglött tehén, és valaki addig bököd, amig neked jó lesz, akkor igazad van, és csak bólogatni tudok...

 • 2010.01.11 10:34:03fantaghiro lesz a lanyom

  Azt szeretem.

 • 2010.01.11 10:45:45Anyek

  Megőrülök! Most akkor én vajon az őztehén, a kanca, avagy az elefántnő vagyok? Most már egész nap ezen fogom törni a fejem. Veg, adnál pontosabb leírást? Most komolyan

 • 2010.01.11 10:46:24Anyek

  Jézusom Veg, ne vedd már ennyire komolyan magad.

 • 2010.01.11 10:51:50fantaghiro lesz a lanyom

  Anyam borogass.

 • 2010.01.11 10:55:10Veg_

  2010.01.11 10:34:03fantaghiro lesz a lanyom
  Igy már értem az állandó méretproblémádat :)

 • 2010.01.11 10:56:36Rosa Rugosa

  Na, védőnőhöz mentem -volna, csak kicsit benéztm az időpontot.
  Szóval őztehén, vagy elefánt.
  Ahogy apám fogalmazott anno elég régen, "Feleségül vettem egy hegedűt és nagybőgő lett belőle.":)))

 • 2010.01.11 10:56:47fantaghiro lesz a lanyom

  En csak atlagnovagyok.

 • 2010.01.11 10:58:47Veg_

  2010.01.11 10:46:24Anyek
  Jesszusom Anyek, ne problémázz már ennyit.
  És ne kérdezz, ha nem akarsz választ kapni.
  (mellesleg gondolom szmájliról még nem hallottál, legalábbis nem használod. félmondatokat viszont használsz, ergo szavanként kéne belőled kihuzni, mit akarsz, és mennyire gondolod komolyan, viszont "sajnos" ennyire nem érdekel.)

 • 2010.01.11 11:00:11fantaghiro lesz a lanyom

  Veg,itt sokan egy szot se hisznek az egeszbol,en csak 80% ban nem hiszem.
  De mindegy.
  Egeszseget az uj evben.

 • 2010.01.11 11:00:53Veg_

  2010.01.11 10:56:36Rosa Rugosa
  De gondolom ugyanolyan jól eljátszott mindkettőn :-D Jó humora lehetett, legalábbis ez tetszik :)

 • 2010.01.11 11:04:43Veg_

  2010.01.11 11:00:11fantaghiro lesz a lanyom
  Minek a 80%át? A honlapról másolt indiai cuccosnak? Mert a te mániád ugyanaz, mint Anyeké, képesek vagytok ugy irni valamit, hogy általában azt se tudni, kinek - most mondjuk kiirtad -, de hogy mire irtok, és mit kérdeztek, azt végképp nem tudni...

 • 2010.01.11 11:15:02Rosa Rugosa

  2010.01.11 11:00:53Veg_

  Apám skorpió volt, úgy hogy gondolom igen.:)

  Ne kapjatok össze. Van aki a játékosságot szereti, van aki meg azt, ha csak egyszerűen megfelelő a méret.:D Ott nem kell kompenzálni.:D

 • 2010.01.11 11:17:10Yukivoltam

  RR, miért mennél védőnőhöz? csak nem???

 • 2010.01.11 11:22:06Rosa Rugosa

  De igen és lassan 16 hetes vagyok, oszt még nincs kiskönyvem.:D
  Nem sietem el a dolgot.:)
  Orvosnál azért voltam.:D

 • 2010.01.11 11:25:52Yukivoltam

  Aztaaa, gratulálok:))) Csak én maradtam le a hírről, vagy nem mondtad eddig?
  te aztán bevállalós vagy:) Én úgy érzem sokszor, a hárommal is túlvállaltam magam, pedig én is pörgős, egyszerre ezer dolgot csináló nőszemély vagyok.
  hajrá!

 • 2010.01.11 11:28:26Yukivoltam

  Küldjetek már el a francba cikket írni...

 • 2010.01.11 11:29:13Rosa Rugosa

  Nem szeretek sokat beszélni róla, mert kissé babonás vagyok...:)
  Majd ha már itt lesz.
  Köszönöm.:)

 • 2010.01.11 11:31:34Veg_

  2010.01.11 11:15:02Rosa Rugosa
  Engem nem zavar az se, ha a harminc centist szereti, csak már nem birtam ki tovább a hallgatást a témában :-D Eddig kussoltam, most kijött... ;)

 • 2010.01.11 11:32:23Veg_

  2010.01.11 11:28:26Yukivoltam
  Menj már a francba cikket irni!!!
  (igy jó? ;)

 • 2010.01.11 11:33:55fantaghiro lesz a lanyom

  En meg mindig csak 80% ban nem hiszem,de lassan 90-ben.

 • 2010.01.11 11:38:17Rosa Rugosa

  Egyébként hozzám is közelebb áll a Rita féle megközelítése a dolognak.:)))
  De hát pont az a jó, hogy mindenki mást szeret.
  Így legalább van miről beszélni.:D

 • 2010.01.11 11:38:42Yukivoltam

  2010.01.11 11:32:23Veg_

  Jóvanna, megyek már. hihetetlen, milyen barátságtalanok a népek errefelé:)

 • 2010.01.11 11:43:37Rosa Rugosa

  Na, most már tényleg menj a dolgodra!
  Hihetetlen mennyien lógnak itt munkaidőben!!!

 • 2010.01.11 11:44:25Veg_

  2010.01.11 11:38:17Rosa Rugosa
  Képzelj el egy bolygót, 2,5 milliárd egyforma pasival, és 3 milliárd egyforma nővel. Brrrr... :)

 • 2010.01.11 11:48:42Rosa Rugosa

  Nem kéne annyit próbálkozni, hogy kivel az igazi...:DDDD

 • 2010.01.11 11:50:49fantaghiro lesz a lanyom

  En gyorsan vasarolnek egy abakuszt.
  A Fakopancs boltbol.

 • 2010.01.11 11:59:15Veg_

  2010.01.11 11:48:42Rosa Rugosa
  Ebben is van pláne, de azért maradok a mostani felállás(hmmm)nál :D

 • 2010.01.11 12:04:19Rosa Rugosa

  Abakusz, csupa egyszínű golyóval...

 • 2010.01.11 13:19:07Anyek

  RR! Gratulálok, öt gyerek? Nem semmi.

 • 2010.01.12 14:18:14bavette

  Húúú Rosa! Gratula!!!!

 • 2010.01.12 14:27:45nanemárrr

  Rosa, komolyan jön az ötödik gyerkőc? Már múltkor írtam, hogy minden elismerésem azoké, akik 3nál több porontyot bevállalnak, de 5-öt, te jó ég! Nem gratulálok, majd csak amikor a Poronty-baba érkezettben olvaslak! Addig is minden jót! :)

 • 2010.01.12 14:50:31Vakmacska

  Rosa, azannya, és még én rinyálok hogy két kicsivel....meg hogy túlvállaltuk magunkat mert azért mégiscsak itt vannak a nagy lovak is, pedig ők istenuccse nem csinálnak gondot....hát nem semmi, hajrá.

  (nyulak klubja, esetleg?vagy könyvet írni tevékenység-szervezési hatékonyságból és kőgazdaggá válni belőle...?)

 • 2010.01.12 14:57:25Rosa Rugosa

  Na igen, az lenne a címe, "A nyúlon túl"...:)))

 • 2010.01.12 14:59:36manó99

  Rosa Rugosa

  Gratulálok.:))


  Lassan kedvet kapok a harmadikhoz.:))

 • 2010.01.12 15:04:51Rosa Rugosa

  Hajrá!:D

 • 2010.01.12 18:00:51manó99

  Na persze a kicsi még nincs 6 hónapos.
  És már most is aggályaim vannak.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta