SZÜLŐSÉG

Mikor beszél már?

2010. január 6., szerda 09:50 |

Minden gyerek máskor kezd el beszélni, legáltalánosabban azt mondhatjuk, hogy egyéves kora körül mondja ki az első szavakat, és utána fokozatosan bővíti szókincsét. Fontos ugyanakkor figyelembe venni, hogy gyerekünk nemcsak beszéddel kommunikál, hanem számos más módon, az arcával, vagy különféle jelekkel is. Bár a legtöbb szülő szeretné, hogy gyereke minél hamarabb megértesse magát, ritka, hogy valaki kétéves kora előtt folyékonyan beszéljen. Egy gyerek 7-8 hónapos korában kezd el hallgatni a saját nevére, és ettől a kortól kezdi felismerni fokozatosan a szavakat. Egy átlagos másfél éves már 20-50 szót használ, van, aki ilyenkor már két szót is egymás mellé tesz. Két- és hároméves kor között már látványos fejlődésre számíthatunk, ebben az időszakban minden hónapban rengeteg új szóval kell, hogy bővüljön a gyerek szókincse, és legalább  2-3 szavas mondatok alkalmazása is általános. Szakemberhez akkor kell fordulni, ha ez ebben a korban nem történik meg.

Más szakemberek ugyanakkor már másfél éves korban is javasolnak egy hallásvizsgálatot, ha a gyerek ilyenkor az anya és az apa alapszavakon kívül nem mond mást, illetve még hamarabb akkor, ha a gügyögés nem akar beindulni. Szavakon azonban ne kizárólag teljes szavakat értsünk, hiszen a gyerekek elinte sok dolognak adnak saját nevet, és igen gyakori, hogy csak a szavak elejét, az első szótagot mondják ki. A gyerekek általában nem azokat a szavakat mondják először, amelyeket a leggyakrabban hallanak, hanem azokat, amelyeket a leggyakrabban hallanak önállóan. Ezért mondják viszonylag hamar, hogy nem, vagy hogy gyere. A személyes névmások megjelenése is csak kétéves kor körül várható. Addig a gyerek magára is csak saját nevével utal, ezt aztán átveszi a szülők többsége, magát „anyának” meg „apának” hívja, ami ugye nem segíti a névmások helyes elsajátítását.

Természetesen a gyerek nem fogja rögtön helyesen használi a szavakat, hiszen a beszédfejlődés csak négyéves korra fejeződik be, ekkora várhatjuk a nyelvtanilag helyes, összetett mondatok képzését. Igaznak bizonyul az a feltételezés, hogy a lányok többnyire hamarabb kezdenek beszélni, mint a fiúk. Mintegy kétszer annyi fiút érintenek a beszéddel kapcsolatos nehézségek, hallás-, vagy kognitív problémák miatt. A lányok jobb iskolai teljesítményének is sokszor az az oka, hogy egyszerűen jobb a beszédértésük. A fiúk gyakrabban dadognak, több köztük a diszlexiás is.

A BBC-n közölt felmérés szerint a lányok 34 százaléka már 9 hónapos korában kimondja az első szavakat, ugyanakkor a gyerekek mintegy 4 százaléka nem kezd el beszélni három éves koráig. Ugyanakkor felhívták rá a figyelmet, hogy a beszédproblámákkal rendelkező gyerekenek mintegy felét nem viszik szakemberhez a szülei, márpedig Nagy-Britanniában legalábbis minden hatodik gyerek küszködik problémákkal a beszédtanulás terén.

(Forrás: www.parents.com, www.beszed.hu)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.01.06 14:40:29kisteve

  Unokahugom masfel evesen 2 nyelven beszel. Tudja hogy melyik szulohoz milyen nyelven szoljon, es mondatokat mond. Ilyen is van..

 • 2010.01.06 14:45:29loreal

  Intermausz,

  A cikkben felsorolt átlag gyerek fejlettsége, nem az átlagé, ahogy ezt mát itt fentebb többen is említették.

  És igen , a szakma is így tartja, hogy 3 éves kor után kell elkezdeni aggóni.
  Persze érdemes nyitott szemmel élni a mindennapokat és figyelni, mert akkor ha tényleg baj van biztosan észreveszi az ember.

  Amúgy az ia nagyon visszavetheti a beszédfejlődést ha a gyerek felnőttekkel vvan körülvéve, akik lesik minden gondolatát. vagyis nem kell neki ahhoz megszólalnija, hogy elérje amit akar.
  És igen , igazad van a gyerektársaság(bölcsi) biztosan megoldott avolna a dolgot, de ha már nem majd az ovi egy év múlva egyből rendbeteszi, és te fogsz a legjobban csodálkozni, hogy két hét allatt kis cserfes lett a lényod:D

 • 2010.01.06 14:46:22loreal

  kisteve, simán...én is láttam már, de azért nem az a jellemző, Nagyon nem!

 • 2010.01.06 14:56:53gyöngy1

  Loreal, ok. Engem érdekel, de szolj, mert különben szombat délelött ùszunk...

 • 2010.01.06 15:04:19loreal

  ok, gyöngy

  Valamenyik januári lesz a nyerő. És 12-től.A nagyok akkortól vannak.

 • 2010.01.06 15:07:21Tejbajusz

  Én már alig várom, hogy szavakkal is tudjak kommunikálni a kis szarosommal, egyelőre még anélkül megy - eléggé jól, legalábbis én ezt gondolom :-).
  Azt már látom, hogy a gyerekem nagyon a humoránál van és egy igazi csibész, épp ezért kíváncsi vagyok, miket fog mindezekehez a "tettekhez" mondani!
  Jelenleg 15 hónapos, 6 hónaposan mamának nevezett és kb. ez egy hónapig tartott, azóta nem mamáz, ellenben mindenkit, akit szeret, úgy hív, hogy "tata". Engem is, az apját is és a zöldséges hórukkemberét is.
  Van még persze pár alapszava, mint pl. körte, vííí (villamos) gege (gepárd).

 • 2010.01.06 15:08:47Tejbajusz

  Arra lennék még kíváncsi, hogy fog-e raccsolni a gyerekem.
  Az apja és az apja húga ropogósan raccsolnak, de senki más a családban nem.
  Szóval én már nagyon kíváncsi vagyok.

 • 2010.01.06 15:11:12madz

  Tejbajusz, hogy kell ropogósan raccsolni?

 • 2010.01.06 15:18:14Tejbajusz

  Amolyan arrrrrrisztokratikusan, nem pedig ajisztojatikusan.

 • 2010.01.06 15:22:16madz

  nyilván, mert a második az a selypítés, de ha nem úgy képzik az r-et, ahogy kéne, akkor mitől lesz ropogós?

 • 2010.01.06 15:23:30farkasokkal tancolo

  Gondolom torokból mondja a "r" betűt, mint a franciák. (Én is csak így tudom kiejteni, mert engem a nagymamám tanított beszélni, és ő is raccsolt.)

 • 2010.01.06 15:29:41e_e

  vigyazat,
  bezzegkomment kovetkezik:)
  a fiam holnap lesz keteves es folyekonyan beszel.
  osszetett mondatokat, alarendelt mellekmondatokkal, stbstb is. tobbversszakos vesrseket is visszamond.
  viszont nem gondolom, hogy barmit le lehetne szurni abbol, ha egy gyerek mondjuk csak 3evesen kezd el erdemben beszelni. marmint a kognitiv kepessegeire vonatkozolag.
  szerintem mint sok minden masban, ugy itt sincs "normalis".

 • 2010.01.06 15:48:02csigamama

  22 hónapos lányom beszéde most kezd indulni igazán. Eddig szinte csak mutogatott + 1-1 szó, így mesélt " összetett mondatokat". (pl. a testvérét kocsival kivittük a vasútállomásra= Anya Dodó brrr sihuhu pápá)
  Most viszont bajban vagyunk a személyes névmással. Ha valamit egyedül akar csinálni, ütögeti a mellkasát és közben bőszen kiábaálja, te-te. Ha javítom, értetlenül néz rám, hiszen én = anya. Majd csak rájön, hogy is van ez.

 • 2010.01.06 16:09:30Tejbajusz

  Nem baj, e_e :-D


  A selypítés nem az S hibás ejtése? Ahogy Gálvölgyi anno a Sipekiné bejelentkezésekor mondta.

  A raccsolósak a pörgetős R-ezősek, illetve az R helyett J-t ejtőek.

 • 2010.01.06 17:25:10balerina

  A nagyobbik fiam mésfél évesen már szépen kapcsolta a szavakat egymáshoz,de csak két éves kora után hagyta el a pöszeséget.A kisebbik két éves koráig csak pár szót mondott,most két és fél és kerek mondatokat mond,de néha pösze.
  "Tessék adni a Dávidnak vacsoját!"

 • 2010.01.06 18:18:01baudolinA

  madz,
  Tejbajusz vajon nem az uvuláris r-re gondolt?

 • 2010.01.06 18:46:18nanemárrr

  baud, szélső házas sztorira magyarázat: mindegy a szélső háznak, hogy merről fúj a szél, mert így is úgy is éri "őt" a szél! Azt mondja anyum, hogy valami ilyesmi, de megnézi pontosan a szólásos és közmondásos könyvben! :)

 • 2010.01.06 19:10:30baudolinA

  nanemárr, köszi!

 • 2010.01.06 19:11:16verkaverka

  "3,5 eves, de meg nem beszel mondatokban olaszul, csak nehany szot rak egymas melle, azokat sem ejti tisztan. A finn nyelvtudasat nem tudom megitelni, de nyilvan az olasznal is kevesebb, hiszen csak az anyukatol hallja, a kornyezet olaszul beszel."

  A kétnyelvű gyerekek az anyjuk nyelvét jobban szokták tudni, ismerős gyerek is jobban tud magyarul mint angolul, pedig fél éves kora óta angol bölcsi-ovi stb-be jár. Az ország nyelvét ebben a korban kevésbé tudják, az később van, amikor hirtelen az megy jobban, már bőven iskolás korban.

 • 2010.01.06 19:12:58verkaverka

  Ja és igen, a kétnyelvű gyerekek eleve később szeretnek kezdeni beszélni. Nem csodálom basszus, mire kibogozzák mi hogy is van. :)

 • 2010.01.06 19:47:14madz

  baud, szerintem arra gondol, csak nem akartam villogni :D

 • 2010.01.06 20:06:28baudolinA

  madz,
  nekem most nagyon kedvem volt hozzá, és már Zsákostól sem félek. Olyan nagyon. :)

 • 2010.01.06 21:00:49fatyol11

  Nalunk is az a helyzet, hogy lemaradt a legkisebb ahhoz kepest, amit tapasztaltam a ket idosebbel az o koraban. Itthon csakis magyarul beszelunk hozza, viszont amint kitesszuk a labunkat, angolul kell beszelgetnunk mindenkivel, a teveben a meseket angolul nezi, a testverei egymas kozott hol franciaul, hol angolul, hol magyarul beszelgetnek (franciaul mert miota elkoltoztunk a francia nyelvteruletrol kevesebb alkalmuk van gyakorolni, ezert szorgalmaztuk, hogyha lehet, akkor idonkent itthon hasznaljak legalabb egymas kozott). Noah februar 2-an lesz 3 eves, es bar egesz nap karattyol, fokent keverve az angolt, es a magyart (ott a Moon, Ez mine, add ide please), rengeteg szot ismer mindket nyelvbol, viszont amit hianyoltok: nem ebszel osszefuggoen, azaz max 3 szot fuz ossze. Sok kozulluk raadasul csak nekem ertheto, azaz nem tiszta. En optimista vagyok, viszont a ferjem aggodik, raadasul az egyik forumon folyamatosan kapom a visszhangot valakitol, amikor errol csak ugy emliteskeppen irok, hogy ez annak a jele, hogy nem foglalkozom vele eleget. Pedig foglalkozom, bar szo se rola, hogy mig a masik ketto szerette, sot varta az esti olvasast, addig Noah nem engedi, o akar olvasni nekem. Fogja akonyvet es meseli amit lat a kepeken, vagy amit gondol az ott tortentekrol. Nem szereti, ha en olvasok neki. Minden este beprobalkozom (magyar mesekonyvekrol beszelek), de nem. Nagyon szereti a Pom-Pom meset, azaz nez magyarul neki valo meseket, enekelek neki (ha hagyja, mert mindig van kedvenc, es csakis azt lehet). mindent elmesel, egyfolytaban beszel egesz nap, csak legyen aki erti (en igen). Az orvos szerint okos, ertelmes gyerek, jol fejlodik, es kirohog.

 • 2010.01.06 21:21:49nyúlmama

  fátyol, nekem voltak/vannak kétnyelvű gyerkők.Az a tapasztalatom, hogy kb 5 évesen kezdenek belelendülni úgy igazán a dologba-persze, ez gyerekfüggő is.Úgy értem, hogy akkor már pl. tolmácsolnak is a szülőnek, és többet beszélnek, kommunikálnak az oviban is.

 • 2010.01.06 21:33:04loreal

  fatyol 11

  írj nekem a lorealbxl kukac hotmail.com-ra ha gondolod. Brüsszelben élek és többnyelvű(részben magyar mind) gyerekekkel foglalkozom.
  És az hülyeség, hogy csak az számít mennyit foglalkozol velük. Az számít, hogy hogyan.
  És nem oylan egyszerű ez. Bár csak egy alapelvet kell követni, azt ,. hogy következetes legyél mindíg, mindenütt. De ez nem mindíg olyan egyszerű, mint ahogy így elsőre hangzik.

 • 2010.01.06 21:40:27anyamadár

  Fátyol nekem is lassacskán kétnyelvű gyerkőceim lesznek. A nagyobbik hat éves és második éve jár angol iskolába, most már teljesen folyékonyan beszél (olvas) angolul, de az iskola előtt nagyon sokat kevert/kavart, halandzsanyelven beszélt angolul.
  A kicsi négy éves, szeptember óta iskolás, mindent ért és most kezd beszélni is rendesen.

  Szóval csatlakozva Nyúlmamához én is azt tapasztalom, hogy öt éves kor körül indulnak be igazán a gyerekek.
  Nálunk hiába jártak oviba, a kicsi bölcsibe is, mégsem szedtek fel sokat.

 • 2010.01.06 21:44:34anyamadár

  Huuuu az a szép magyaros fogalmazás amit fentebb elkövettem... elnézést kérek. Azért remélem érthető volt. :)

 • 2010.01.06 22:02:34mspoppy

  A nagyobbik kisfiunk lassan három éves lesz és még nem beszél, csak gagyarászik és mutogatással kommunikál (de úgy abszolút megértteti magát). Van egy bizonyos fajta agysérülése (PVL), ami a beszédközpontot is érinti. Két éves kora körül azt mondta a neurológusunk, hogy nem feltétlenül emiatt nem beszél, az ő egyik gyereke három éves koráig nem beszélt, a kisfiunk nembeszélése belefér az életkorába + adódhat a koraszülöttség miatti lemaradásból. Akárhogy is: mi próbálkozunk,hogy szóra bírjuk; logopédust nem találtunk, aki ilyen kis gyereknél foglalkozna beszédbeindítással.

 • 2010.01.06 22:32:41nyúlmama

  mspoppy, merre laktok?Mert azért 3 évesen bizony kellene egy kicsit már foglalkozni ezzel a dologgal, a megkésett beszédfejlődéssel törődni kell később is lehet még következménye. (Pl a mimikai izmok nem fejlődnek kellően az arcon, beszédhibák kialakulása,későbbi nyelvtani lemaradások)

 • 2010.01.06 22:42:42Wish1973

  mi az a PVL? neten sem találtam, lehet, h nem jól keresek.
  mindenesetre tök mindegy, h miért nem beszél egy gyerek 3 évesen, az csak a statisztikusokat érdekelheti, h 100 nem beszélő 3 évesből hánynál volt szülési károsodás, hánynál családi halmozódás, hánynál szociális, pszichés korlát. a te szempontodból lényegtelen. mondjuk, ha volt koraszülés meg van ir-i probléma, annál inkább nincs mire várni, hiszen az idegrendszer hibás szerveződése miatt hiába is várod, h magától sima ügy legyen. ha az agyban vmi nem jól működik, az olyan, mint a rossz táptalaj, hiába hullik bele a jó mag, magától nem fog fejlődésnek indulni. merre keresel logopédust?

 • 2010.01.06 23:01:50mspoppy

  még nincs három éves; nem mondanám, hogy nem foglalkozunk a dologgal; a mimikai izmok a PVL (+egyebek) miatt is kötöttebbek;
  PVL= periventricularis leukomalacia
  Kecskeméten (környékén) keresnénk logopédust, aki 3 éves kor alatt is foglalkozik beszédbeindítással.

 • 2010.01.06 23:03:22Tejbajusz

  Nővéremék két kisfia:
  A kisebbik épp csak elkezdett halandzsázni, mire a nagyobbik megszólal:

  "Szerintem az öcsém angol. Nem értem, mit mond."

 • 2010.01.06 23:57:07farkasokkal tancolo

  mspoppy, Kecskeméten is kell lennie nevelési tanácsadónak vagy korai fejlesztőnek, jelentkezz be felmérésre (nem árt ha mondjuk a gyerekorvos ad beutalót), mert azok átirányítják a logopédiára. Éppen hogy ilyen korban foglalkoznak a beszédindítással, aztán már csak az iskolaérettekkel, ha beszédhibájuk van. Tudom mit beszélek, hetente egyszer ülök a logopédiai intézet előterében, várva, hogy az ayries torna befejeződjön.

 • 2010.01.06 23:59:52nyúlmama

  mapoppy,csatlakozom Ft-hez:próbálkozz a Nev. Tanban. Nálunk van ún, beszédindító csoport.Ne hagyd magad, foglalkozni kell ezzel.
  Tejbajusz:))))))

 • 2010.01.07 07:22:15Veg_

  Beszédről beszélgettünk anno a szüleimmel. Fater emlitette, hogy mivel kétnyelvü környezetben élt kicsiként (itthon, de a rokonság és a velük élő nagyi többnyire csak németül beszélt hozzá), emiatt sokáig voltak kevert mondatai. Még elsőben is előfordult, hogy a magyar mondatba német szót kevert. Addigra kb. kikerült ebből a környezetből, gyakorlatilag el is felejtette a németet, suliban tanulta ujra. Én meg nagyon hamar beszéltem tisztán, és szintén korán kezdtem mondatban is beszélni, de a korházból dadogva jöttem ki. Mondta is muter, hogy jó, hogy háznál volt a logopédus :) Viszont mire abból kikezelt, addigra hadarni kezdtem - ez cca megmaradt. Szóval sok mindentől függ, ki mikor és hogyan fog beszélni...

 • 2010.01.07 08:47:42Békanőci

  A lányom közel két éves koráig csak azt mondta, hogy dédi, és nem. Aztán elkezdett darálni, azóta lyukat beszél a hasunkba. Egy ideig ügyesen ragozott, de folyamatosan annyi mindent akar elmondani, hogy ez a minőség rovására megy. Most pl. nem azt mondja, hogy őket, hanem őkeket. Ha kérjük, hogy mondj az R és F betűt, akkor szépen mondja, de beszéd közben nem figyel, az R-ből sokszor J, az F-ből Sz lesz. Viszont többszörösen összetett mondatokban beszél. Márciusban lesz három éves. Szomszéd kisfiú a napokban tölti be a hármat, és csak annyit mond, hogy nem, de mindent megért. Ők ketten pedig különösen jól megértik egymást. :)

 • 2010.01.07 09:10:06nanemárrr

  2010.01.06 23:01:50mspoppy

  Írj privátban, hátha tudok segíteni!
  nanemarrr@citromail.hu

 • 2010.01.07 10:19:27Wish1973

  http://www.juharisi.bacskiskun.hu/index.php?option=content&task=view&id=6
  http://www.koraisegitseg.hu/
  http://kecskemetitv.hu/h82/s_!news/i_kecskemet_2/i_uj_helyre_koltozott_a_kecskemeti_logopediai_szaksz_28264/t_Kecskem%C3%A9t%20-%20%C3%9Aj%20helyre%20k%C3%B6lt%C3%B6z%C3%B6tt%20a%20kecskem%C3%A9ti%20Logop%C3%A9diai%20Szakszolg%C3%A1lat/index.html
  amúgy a beszed.hu -n van szakember adatbázis
  gyerekorvos logopédushoz sztem nem tud küldeni, szüli vagy bölcsdei, óvodai jelzésre fogadnak ezeken a helyeken

 • 2010.01.07 10:36:13farkasokkal tancolo

  De gyerekorvos nevelési tanácsadóhoz tud küldeni... vagy pl a gyerekpszichológia ambulanciára, ahonnan továbbirányítanak. Mi pl innen indultunk, gyerekorvosnő kérésünkre utóbbira tudott azonnali időpontra beutalót adni, onnan meg szabad volt az út a többihez.

 • 2010.01.07 12:26:04Enahma

  MUSZÁJ düllesztenem a fiammal. Egyéves korában kezdett beszélni, már nagyon korán egyszerű mondatokat alkotott. Másfél éves volt, amikor a következő mondatot mondta: "Attól tartok, el kell mennünk a postára a Szilvi nénihez." (Az "attól tartok" az én hülye szófordulatom.) Még nincs két éves, de már folyékonyan beszél. Ráadásul legalább 30 verset tud kívülről.
  Ja és plusz düllesztés: felismeri a színek nagy részét.

 • 2010.01.07 12:33:14nanemárrr

  Enahma, gratula! Sokat beszél ilyen korán, pedig állítólag a fiúk ebben is lustábbak. :) Kíváncsi vagyok majdan a fiunkra...annyit dumál az apja is meg én is körülötte, vele, valamint a család egyik tagjára sem jellemző, hogy kuka lenne, szóval már alig várom, hogy elkápráztasson a dumájával a gyerek! :)

 • 2010.01.07 12:37:37leming

  Az én kisfiam 15 hós,és ha mondom neki,hogy mondd mama,papa,baba,csak vigyorog rajta.Nem erőltetem neki,egész kiskorától gagyog,lényegében végig ment az ábécén.A kedvenc szava az őőő.Pedig rengeteget mesélek,mondókázok neki.Majd beindul.

 • 2010.01.07 15:08:36Border

  Mspoppy:

  http://logopedia.lap.hu/

  http://demoszthenesz.hu/

 • 2010.01.07 15:44:37fatyol11

  Koszonom mindenkinek a valaszt!

  Loreal:visszajott az e-mail, valamit rosszul irtam a cimben
  lorealbxl kukac hotmail.com (erre irtam). Mit irtam rosszul? Az en mailboxom cime: fatyolkata kukac gmail.com

 • 2010.01.07 20:21:11mspoppy

  Köszönöm a linkeket, de ezeket a köröket tavasszal már lefutottam, nulla eredménnyel.

  A korai fejlesztőben nem tartották szükségesnek a logopédiát, csak konduktív terápiát írtak elő, amire a korai fejlesztőben gyakorlatilag nem került sor, mert a foglalkozásokat két hónapig(!) sorra lemondta a konduktor csajszi, utána meg mi nem tudtunk menni. A konduktív terápiát egyébként már előtte is alkalmaztuk nála, mert már régebb óta járunk a Pető Intézet szülők iskolája programjára.

  Az adatbázisok alapján felkeresett szakemberek pedig vagy nem foglalkoztak ilyen kis gyerekekkel, vagy nem volt már szabad kapacitásuk, vagy csak intézményes keretek közt dolgoztak - ami meg megint csak nem megoldás, ld. fenn.

  Így maradt az otthoni gyakorolgatás + keresztanyám nyugdíjas tanítónő, délelőttönként ő foglalkozott vele.

  nanemárr írok majd mailt, köszi.

 • 2010.01.07 20:24:35mspoppy

  f.t., egyszer lett volna szükségünk egy pszichológiai szakvéleményre, akkor fél év múlva kaptunk volna csak időpontot a nev.tan.-ban!

  lehet, hogy máshol jól működnek ezek az intézményes ellátások, de itt csak nyögve nyelősen! :((

 • 2010.01.07 20:31:36farkasokkal tancolo

  mspoppy,
  ne hagyd annyiban! Menj el a gyerekorvosotokhoz, és kérjél tőla beutalót - mint már írtam - a gyerekcihológiai ügyeletre.
  Ott amúgy leszarják a gyreeket, nem foglalkoznak vele, de annyit meg tudnak állapítani, hoyg valamiben nem 100-as, és akkor azonnal adják a beutalót a megfelelő helyre.

  MIndenki hazudik, aki azt mondja neked, hogy csak amiatt mert Kecskeméten laktok, nincsen lehetőség, MINDENHOL van logopédia, és mindenhol van beszédindító foglalkozás! Nézd nekem a 9 is páros ha kétszer vesszük, de én egyszerűen kiharcolnám, hogy egy ilyenre bejusson.

 • 2015.04.02 23:20:55Alfax

  örömkönny, szerintem jelentsd fel, biztos hálás lesz neked ha felnő, és rájön, hogy ki miatt kellett intézetben anya és apa nélkül felnőnie... hihetetlen.

 • 2015.04.02 23:34:13Alfax

  Lányunk 22 hetes és kb 30-40 szót tud, ennek 3/4-e babanyelven, a többi idegenek számára is felismerhető. Kétnyelvű, mindkét nyelven szinte mindent megért, amit neki mondunk. Politikáról még nem beszéltem vele...

 • 2016.09.15 11:49:00Prednizon

  A legújabb kutatások szerint a háttérzaj elvonja a gyerekek figyelmét arról ha beszélünk hozzá, így lassabban tanul:
  [link]

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta