Szoptatás: mintha késsel vágnák le a mellbimbót

Szoptatni jó dolog. Egyrészt, mert jó látni, hogy a saját testedből táplálod a porontyodat, másrészt az anyatej a legjobb táplálék, amivel etetheted a gyereket féléves koráig. Kezdetben a szoptatás őrülten fájhat, a mellbimbó kisebesedhet, aminek következtében a kismama rettegve néz minden egyes etetés elé. Ennek ellenére hülye, aki tudatosan választja a tápszert, holott tudna szoptatni. Csak egy kis kitartás kell és élvezné.

Akit csak a fájdalom rettent el a szoptatástól, annak összefoglaltuk, mit tehet, hogy minél hamarabb fájdalommentessé váljon az etetés és kínok nélkül szemezhessen a babájával, amíg ő a cicin csüng.

Az első és legfontosabb a helyes mellretétel: lényeges, hogy a kisbaba nagyra nyissa a száját, amelybe belehelyezzük a mellbimbót – ne hagyjuk, hogy ő szívja be, mert csillagokat fogunk látni. Fontos az is, hogy a bébi a testével teljesen felénk forduljon, azaz a szopizáshoz ne kelljen egyik irányba sem elfordítani a fejét. Helyes szoptatáskor a baba szája nemcsak a bimbót, hanem az udvarának egy részét is elnyeli, orra és szája hozzáér az anya melléhez. Ez azért is jó neki, mert így még jobban érzi az anyja illatát. Nyugi, nem fog megfulladni. (Ha valaki aggódik, a baba orránál finoman nyomja be a mellet, így biztosan kap elég levegőt a kicsi.) Ha fáj a szoptatás, az azt jelenti, hogy rossz a tartás, próbálkozhatunk más pozícióval is, például ülve, fekve, hónalj- vagy kereszttartásban.

Kezdő anyukák egyik leggyakrabban elkövetett hibája, hogy túl sokáig tartják a mellükön a gyereket, ami a mellbimbó felázásához és kisebesedéséhez vezethet. Ez főleg a szülés utáni első napokban jellemző, amikor a szoptatás újdonságának varázsa felülírja a tapasztaltabbak figyelmeztetését. A neonatológus szerint amíg nincs tej, bőven elég alkalmanként néhány percet „szoptatni”, ez az idő elegendő a tej beindulása segítéséhez anélkül, hogy a baba kirágná a bimbót. Fontos, hogy a szoptatás befejeztével, ha a baba szája satuként fogja a mellbimbót, ne rángassuk ki belőle, mert sérüléshez vezethet, kisujjunkat próbáljuk bedugni a baba szájának szélénél, így megszűnik a vákuum és egyszerűen ki lehet szabadítani a fogságba esett mellbimbót.

Amikor már van is mit szívnia a bébinek, akkor sem tanácsos 10-15 percnél hosszabb ideig szoptatni, mondja a védőnő. Szerinte egy egészséges babának ugyanis ennyi idő alatt ki kell tudnia szívni a megfelelő mennyiségű anyatejet. A legismertebb szoptatási tanácsadó csoport, a La Leche Liga szerint viszont 20-30 percig kell szoptatni alkalmanként.

Bár a bimbóvédőt többen javasolják, aszoptatási tanácsadó szerint nem oldja meg a problémát: zavart okozhat a baba szopáskészségében és nem éri elég inger a mellet, amely újabb gondok forrása lehet. Én is kipróbáltam a bimbóvédőt, a sebes melleim fájdalmát ugyan egy picit csökkentette, de mivel így nem tudta rendesen bekapni a kicsi a mellbimbómat, másfajta fájdalmat okozott és szemmel láthatóan nehezebben ment neki a szopizás.

Mit tehetünk, ha minden jó tanács ellenére kisebesedik a mellbimbónk? Ahány tanácsadót, gyerekorvost, védőnőt megkérdez az ember, mindenki mást fog mondani. Az egyetlen, amiben mindenki egyetért, az az anyatej és a szellőztetés: szoptatás után kenjük be a mellbimbót anyatejjel és hagyjuk rászáradni. Jó, ha ilyenkor nem zárjuk a melleket melltartóba, nekem bevált módszerem a régi használaton kívüli póló mellnél történő kivágása. Kétségkívül vicces a tenyérnyi, kör alakú lyukon kilógó mellek látványa, de hatásos: nem fázol, a melleid mégis levegőznek. A család meg legalább jól mulat. Amiben nem nagy az egyetértés: a különböző hámosító, lanolinos és egyéb, kifejezetten mellbimbó sebesedésére való krémek használata. Ezekkel külön cikkben fogunk foglalkozni.

Szakértők szerint megoldás lehet az is, ha a sebes mellbimbót hagyjuk egy napig pihenni és ez idő alatt nem szoptatunk, hanem lefejjük a tejet és pohárból vagy kiskanállal adjuk a gyereknek. Nálam ez a megoldás sem működött, ha lehet, még jobban fájt a fejő használata és a kézi fejés, mint maga a szoptatás. Végül pedig néhány vigasztaló szó: van, hogy sebes mellbimbó nélkül is fáj néhány másodpercig a szoptatás eleje. Van, aki úgy érzi ilyenkor, mintha késsel vágnák le a mellbimbóit. Ez azonban ne vegye el a kedvünket a szoptatástól, mert ahogy a mell megszokja az új ingereket (néhány nap vagy hét alatt), a fájdalom az esetek nagy részében csökken és végül teljesen megszűnik, így végre élvezhetjük a szoptatás örömét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra