SZÜLŐSÉG

Szoptatás: mintha késsel vágnák le a mellbimbót

2010. január 5., kedd 10:08 |

Szoptatni jó dolog. Egyrészt, mert jó látni, hogy a saját testedből táplálod a porontyodat, másrészt az anyatej a legjobb táplálék, amivel etetheted a gyereket féléves koráig. Kezdetben a szoptatás őrülten fájhat, a mellbimbó kisebesedhet, aminek következtében a kismama rettegve néz minden egyes etetés elé. Ennek ellenére hülye, aki tudatosan választja a tápszert, holott tudna szoptatni. Csak egy kis kitartás kell és élvezné.

Akit csak a fájdalom rettent el a szoptatástól, annak összefoglaltuk, mit tehet, hogy minél hamarabb fájdalommentessé váljon az etetés és kínok nélkül szemezhessen a babájával, amíg ő a cicin csüng.

Az első és legfontosabb a helyes mellretétel: lényeges, hogy a kisbaba nagyra nyissa a száját, amelybe belehelyezzük a mellbimbót – ne hagyjuk, hogy ő szívja be, mert csillagokat fogunk látni. Fontos az is, hogy a bébi a testével teljesen felénk forduljon, azaz a szopizáshoz ne kelljen egyik irányba sem elfordítani a fejét. Helyes szoptatáskor a baba szája nemcsak a bimbót, hanem az udvarának egy részét is elnyeli, orra és szája hozzáér az anya melléhez. Ez azért is jó neki, mert így még jobban érzi az anyja illatát. Nyugi, nem fog megfulladni. (Ha valaki aggódik, a baba orránál finoman nyomja be a mellet, így biztosan kap elég levegőt a kicsi.) Ha fáj a szoptatás, az azt jelenti, hogy rossz a tartás, próbálkozhatunk más pozícióval is, például ülve, fekve, hónalj- vagy kereszttartásban.

Kezdő anyukák egyik leggyakrabban elkövetett hibája, hogy túl sokáig tartják a mellükön a gyereket, ami a mellbimbó felázásához és kisebesedéséhez vezethet. Ez főleg a szülés utáni első napokban jellemző, amikor a szoptatás újdonságának varázsa felülírja a tapasztaltabbak figyelmeztetését. A neonatológus szerint amíg nincs tej, bőven elég alkalmanként néhány percet „szoptatni”, ez az idő elegendő a tej beindulása segítéséhez anélkül, hogy a baba kirágná a bimbót. Fontos, hogy a szoptatás befejeztével, ha a baba szája satuként fogja a mellbimbót, ne rángassuk ki belőle, mert sérüléshez vezethet, kisujjunkat próbáljuk bedugni a baba szájának szélénél, így megszűnik a vákuum és egyszerűen ki lehet szabadítani a fogságba esett mellbimbót.

Amikor már van is mit szívnia a bébinek, akkor sem tanácsos 10-15 percnél hosszabb ideig szoptatni, mondja a védőnő. Szerinte egy egészséges babának ugyanis ennyi idő alatt ki kell tudnia szívni a megfelelő mennyiségű anyatejet. A legismertebb szoptatási tanácsadó csoport, a La Leche Liga szerint viszont 20-30 percig kell szoptatni alkalmanként.

Bár a bimbóvédőt többen javasolják, aszoptatási tanácsadó szerint nem oldja meg a problémát: zavart okozhat a baba szopáskészségében és nem éri elég inger a mellet, amely újabb gondok forrása lehet. Én is kipróbáltam a bimbóvédőt, a sebes melleim fájdalmát ugyan egy picit csökkentette, de mivel így nem tudta rendesen bekapni a kicsi a mellbimbómat, másfajta fájdalmat okozott és szemmel láthatóan nehezebben ment neki a szopizás.

Mit tehetünk, ha minden jó tanács ellenére kisebesedik a mellbimbónk? Ahány tanácsadót, gyerekorvost, védőnőt megkérdez az ember, mindenki mást fog mondani. Az egyetlen, amiben mindenki egyetért, az az anyatej és a szellőztetés: szoptatás után kenjük be a mellbimbót anyatejjel és hagyjuk rászáradni. Jó, ha ilyenkor nem zárjuk a melleket melltartóba, nekem bevált módszerem a régi használaton kívüli póló mellnél történő kivágása. Kétségkívül vicces a tenyérnyi, kör alakú lyukon kilógó mellek látványa, de hatásos: nem fázol, a melleid mégis levegőznek. A család meg legalább jól mulat. Amiben nem nagy az egyetértés: a különböző hámosító, lanolinos és egyéb, kifejezetten mellbimbó sebesedésére való krémek használata. Ezekkel külön cikkben fogunk foglalkozni.

Szakértők szerint megoldás lehet az is, ha a sebes mellbimbót hagyjuk egy napig pihenni és ez idő alatt nem szoptatunk, hanem lefejjük a tejet és pohárból vagy kiskanállal adjuk a gyereknek. Nálam ez a megoldás sem működött, ha lehet, még jobban fájt a fejő használata és a kézi fejés, mint maga a szoptatás. Végül pedig néhány vigasztaló szó: van, hogy sebes mellbimbó nélkül is fáj néhány másodpercig a szoptatás eleje. Van, aki úgy érzi ilyenkor, mintha késsel vágnák le a mellbimbóit. Ez azonban ne vegye el a kedvünket a szoptatástól, mert ahogy a mell megszokja az új ingereket (néhány nap vagy hét alatt), a fájdalom az esetek nagy részében csökken és végül teljesen megszűnik, így végre élvezhetjük a szoptatás örömét.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.01.05 22:02:43norwell

  Ja, a fiam 16 hónapig szopott, aztán elvettem tőle (én, a bezzeganya), mert nagy hasam volt már a lányommal. Ő nemsokára kettő lesz, de még mindig "szejetem a tejcit a ciciből"... :D

 • 2010.01.05 22:32:14Breka

  Nincs időm végigolvasni a kommenteket, tehát lehet, hogy már valaki leírta, csak mivel nekem nagyon sok fájdalmat okozott, leírom, más is okulhasson:
  Mivel nagyon fájt sokáig a szoptatás, és kislányom nem szívott ki eleget, én is elolvastam mindent, és mindenhol csak annyit írtak, hogy nem elég, ha csak a bimbót szívja be a gyerek, az udvart is. Nálunk ez rendben volt, s ezért nem értettem, hogy mi lehet a baj. Aztán egy tanácsadó oldalán olvastam a "szilvamag effektusról", ami ráébresztett a gondra: szopi után a mellbimbóm olyan formájú lett ,mint egy szilvamag, azaz a kezdeti hengerből egy ellapított ovális lett, helyes végekkel. Ez azt jelenti, hogy hiába kapja be a gyerkőc kellően a mellet, ha a nyelvét nem jól formázza meg, és ezáltal nagyon összenyomja a bimbót ahelyett, hogy csak körülölelné a nyelvével. Mire én erre rájöttem, a lányom már 9 hetes volt, és azt mondták, ekkorra már túl erős a beidegződés. szar volt, de valahogy idővel kinőtte, és még most is szoptatok (16 hó). Állítólag, ha hamarabb észreveszem a problémát, akkor még lehetett volna orvosolni. Ezért írtam le. Nem tudom, hogy hogyan javítható pontosan a dolog, de nem reménytelen (valami olyan rémlik, hogy szopi előtt közvetlenül a kisujjunkat szopattassuk vele, amit nem tud úgy összenyomni, mint a bimbót, és akkor talán utána megmarad a nyelvállása a mellnél is). Hátha segítettem valakinek.

 • 2010.01.05 22:33:39anyamadár

  Ha ez valami verseny akkor beszállok. :)
  A nagyobbikat négy hónapig tudtam szoptatni, a kicsi meg három éves kora után választódott el.
  Az összesen olyan negyven hónap, még átlaggal is jó vagyok. :)))

  Viszont egy ideje leszoktam arról, hogy megpróbáljam meggyőzni azt aki nem akar szoptatni, hogy ez milyen überfasza dolog.
  Mert ha neki fontos a melle alakja, szépsége akkor úgyis más értékrend szerint fogja nevelni a gyereket, a szoptatást meg utálni fogja végig ami a gyereknek sem jó. Szóval tök felesleges. :)))

 • 2010.01.05 23:45:04farkasokkal tancolo

  Hol vannak azok a titokzatos szörnyű némberek (na jó van aki ismer ilyet), akik eleve NEM AKARNAK szoptatni?

  Haggyátok már abba, unalmas.

  Olyan nők vannak akik - akarnak és tudnak is szoptatni, nincsen semmi problémájuk
  -akik akarnak és tudnak szoptatni, de pár hétig nem zökkenőmentes a dolog, de aztán igen
  -akik akarnának, de csak rövid ideig sikerül
  -végül olyanok, akik megideologizálják a szoptatást, és életük fő művének tekintik, hogy milyen soká sikerült nekik szoptatni.

  Namármost én akkor tudok belilulni, amikor olyannal találkozom, hogy a nő HETEK ÓTA próbálkozik, alig van teje, de azért hallgat az őt körülvévő szptatós kommandóra, és jusztsem ad pótlást, mert AZ ANYATEJ SZENT.

  Lófaszt. Az anyatej a gyerek táplálására való legmegfelelőbb testnedv, és az a dolga, hogy a gyerek JÓLLAKJÉK. És nem az a dolga, hogy egész nap a csecsen lógjon, hogy hátha szaporodik majd a tej. És ha nem tudja JÓLLAKATNI az éhes csecsemőjét, és nem ad neki tápszert a megideologizált szoptatás helyett, na az a hülye anya.

 • 2010.01.06 00:08:50másutt

  FT, láttam egyszer egy ilyen anya gyerekét, a szivem megszakadt. Demagogia âldozat, átlátszó börrel.

 • 2010.01.06 00:33:05Brannagh

  Még jóval korábban volt szó a cigizve szoptatós anyákról, hogy a saját döntése. Tényleg az ő döntése, de a legkevésbé sem a magánügye szerintem, minimum a gyerekre tartozik még, de az apukára is, aki ugyanolyan felelős a baba egészségéért. Ja, és szerintem ez masszívan kimeríti a veszélyeztetési tényállást is, szóval az ilyen anyára (meg az alkoholistára, drogosra, extrém fogyósra) simán ráuszítanám a gyámhatóságot.

  Ja, egyébként még gyerkőcétlen vagyok, szóval ez a kívülállós véleményem. De előre belegondolva, én majd lehetőleg sokáig szeretnék szoptatni, pedig jó ijesztő a cikk, és még jópár komment is, eléggé megijedtem :)

  Egy kérdés: itt mindenki tápszerről beszél csak, de szokott valaki sajátkezűleg főzőcskézni, turmixolni a gyerekeknek? Nemrég olvastam valahol, hogy a főzelékeket anyatejjel célszerű készíteni. Első pillantásra morbidnak tűnt, de végül is logikus... Mi a személyes tapasztalatotok?

 • 2010.01.06 00:49:28másutt

  Brannagh, a hozzataplalast sokak szerint ugy erdemes elkezdeni, hogy a gyerek "szokasos tejet", akar anyatej az, akar tapszer, osszekeverni kajaval.
  Ez foleg olyan helyeken szokas, ahol GABONAVAL, rizzsel, fozelekkel kezdik a hozzataplalast. Magyarorszagon dominansan gyumolccsel kezdik, megpedig nyersen.
  Az UK-ban, ahol lakom, szinte minden gyerek elso etele tejben pepes rizs. (hasonlo a magyar rizs-nyakhoz)
  Mi itt akkorra (6-8 honap) mar tapszereztunk (folyekonyan vasarolhato tapszer, nem poros), es azt biza osszekevertuk gabonaval, es szupira bejott.

 • 2010.01.06 01:04:08Tejbajusz

  Minden nap főzök trutyikat a babámnak, csak étvágygerjesztően adom elő ezeket az esetenként bizarr (pl.üde rózsaszín) színű egyvelegeket, pl. Padlizsánkrém tanyasi nyuszihusival bio bébirépa ágyon, petrezselymes újburgonyával, vagy Karfiolmorzsás céklafőzelék vörös tonhalfilével hátulgombolós módra.

  Anyatejet nem tettem bele a kajákba, pedig ezt javasolják a hozzátápláláskor. Inkább tisztán itattam meg vele a lefejt tejeket az esti utolsó szoptatás után, hogy jobban aludjon.

  Amúgy szoptatni fáj.
  De az élet néha fáj.

  Nem egy leányálom, ellenben babaálom a javából, életem legmeghittebb pillanatait éltem át közben.
  Olyannyira ambivalens, mint a szülés. Számomra.

 • 2010.01.06 06:49:04manka78

  másutt! A mi dokinénink is írt fel HA tejpépet a kezdeti hozzátápláláshoz. Azt javasolta, hogy vacsorára adjak azt a gyereknek, aztán én gyümölcsökkel is összekevertem a pépet, és nagyon szerette a kicsi. Aztán az lett a reggelije és a vacsorája is, még szoptatás közben is. Viszont ez a dokinéni mindig HA tápszerrel, és HA péppel indít. Mindig tudni akarja, hogy anyatejen kívül mit kap a baba. Nagyon odafigyel a táplálásra. Ami akkori szemmel nézve kicsit idegesítő, így utólag pedig köszönet neki érte.

 • 2010.01.06 12:01:31gyöngy1

  Brannagh:"itt mindenki tápszerről beszél csak, de szokott valaki sajátkezűleg főzőcskézni, turmixolni a gyerekeknek? "
  Nekem a kettö nem ugyanaz. A tàpszer az anyatej helyett van (vagy mert nincs vagy mert nem elég). A fözöcske pedig màr a hozzàtàplàlàsnàl van, amikor tejen kivül (lehet az tàpszer is) màr szeretne màst is enni.

 • 2010.01.06 12:25:31fantaghiro lesz a lanyom

  En programozott csaszarral szultem,de szoptattam.

 • 2010.01.06 12:52:49pamocsnyik

  Mire való a programozott császár?

 • 2010.01.06 13:04:56norwell

  Kérdezd meg az illetékest... :D

  FT, direkt írtam, hogy "minden lehetségest". Nekem az a visszataszító, amikor valaki egyáltalán nem próbálkozik, mondván, teljesen mindegy, mit eszik a gyerek... Egy ismerős anyuka pl. azért nem szoptatott, mert (idézem) az anyatejtől olyan büdös a gyerek... Mondom, hö??? Hát ha valami büdös, akkor az a tápszer, ezt még az azt használó anyukák is aláírják sztem...

 • 2010.01.06 13:10:32Magenta

  A mi tápszerünk nem büdös, sőt, az íze sem rossz.

  Visszataszítónak meg azt tartom, ha valaki embert öl, nem azt, ha tápszert ad a gyereknek.

 • 2010.01.06 13:24:59lita-tita

  A mi tápszerünk sem büdös!

 • 2010.01.06 13:33:18pamocsnyik

  Norwell, nem véletlenül nem az "illetékest" kérdezem... ;o)

 • 2010.01.06 14:22:04Tejbajusz

  Óóó, a világ egyik legfincsibb illata az édeskés illatú, tejes-babás nyálszag, főleg alvás után, ha egy picit izzadt esetleg a baba a tarkóján.

  De nem mérvadó a véleményem, nekem még a felbüfögött hányásszag sem volt kellemetlen.

  Azt hiszem, a gyerekemmel kapcsolatosan semmi sem zavar, sőt.

 • 2010.01.06 14:42:20dodóó

  2010.01.06 01:04:08Tejbajusz

  tejbajusz,ez olyan mintha én írtam volna.

 • 2010.01.06 14:44:05hinta-palinta

  Süskind Parfümjében olvastam, hogy a legjobb illatuk a csecsemőknek van, karamellillat, friss karamell a tarkójuk felett a hajnál, ha egy kicsit csapzott:)

  Alig vártam, hogy gyerekem legyen, hogy megszagolhassam:)
  Nagyon szeretem még a talpájának a szagát is...

 • 2010.01.06 14:50:55madz

  hinta-palinta, nekem is épp a Parfüm jutott az eszembe :)

 • 2010.01.06 14:54:53Tejbajusz

  Jaj, hát a babatalpak szagolgatása számomra maga a narkó. Minden öltöztetésnél elbódulok. Végre már van egy pici "szaga" amióta néha hord cipőt is, de eddig még az sem volt.

  Kíváncsi vagyok, mikor fogok leállni vele. Azért egy 43-as talpacskát már ímmel-ámmal szagolgatnék azt hiszem.

 • 2010.01.06 14:57:16pamocsnyik

  Nekem még a 9 évesé is bejön... ;o)

 • 2010.01.06 20:38:06nyina&mika

  szerintem az nem karamell, hanem kalács-illat.
  a pasim szerint nekem ugyanolyan a homlokomnál, ahol a hajam kezdődik :)

 • 2010.01.06 21:30:40mspoppy

  pamocsnyik:

  az első kisfiam 72 napot lakott inkubátorban, ebből 28 napig lélegeztették - vagyis majd' egy hónapig ki se lehetett venni az inkuból. Amint megindult a tejem, azt kapta, s 11 hónapig fejtem neki.
  A két éves korában a korai fejlesztőben a szakértői bizottság szakvéleményében ez áll: "rendkívül erősen kötődik az édesanyjához".

  Na, erre varrjál gombot az "anyatej csak táplálás" + "a cumisüveg nem tudja pótolni"-féle nagytudású szövegeiddel!

 • 2010.01.06 21:43:21mspoppy

  "Ennek ellenére hülye, aki tudatosan választja a tápszert, holott tudna szoptatni. Csak egy kis kitartás kell és élvezné."

  Akárhogy is nézem, nekem ebből nem az jön le, hogy az a hülye, aki _nem akar_ szoptatni, hanem az, aki _nem elég kitartó_ ahhoz, hogy eljuttassa magát a szoptatás élvezetéig. Vajon ki számít _elég kitartónak_? Az, aki a felsorolt praktikákat mind kipróbálta? S ha végül mégsem _élvezte_, akkor az illető egy lúzer, ill. ha mindezek után a tápszeres doboz után nyúlt, akkor "igazoltan tette"?

  Szerintem emiatt lehülyézni bárkit is, úgy baromság, ahogy van.

 • 2010.01.06 21:50:21mspoppy

  + a porontyon sztem elvárható lenne, hogy a posztíró ne csak a 'szoptatás vs. tápszer' klisékben bírjon gondolkodni (ahogy azt a fenti írás tükrözi), hanem számoljon az egyéb anyatejes táplálási módokkal is!

 • 2010.01.06 22:07:47deborah

  Nem akarok bezzegeskedni, de közel 3 és fél évig szoptattam a lányomat úgy, hogy az elején nehéz volt és mellgyulladásom is volt közben. Életem legszebb élményei közé tartozik a szoptatási időszak. Mégsem hülyéznék le senkit aki a nehézségek miatt feladja, vagy nem akar szoptatni. Nem vagyunk egyformák. Egy kis toleranciát egymás iránt, a Porontyon is.

 • 2010.01.06 22:10:01Tejbajusz

  Tényleg, Ms poppy!
  A barátnőmmel 1 hét különbséggel szültünk. Neki az első hetekben nagyon kevés teje volt és adtam Neki az én lefejt tejemből.
  A doktornője azt javasolta, inkább tápszerezze, mert ki tudja, milyen gyulladás lehet bennem.

  Kérdésem az, hogy az anyatej gyűjtő állomásokon hogy tudják kiszűrni azt pl. hogy épp ivott-e alkoholt a tejadó? Az rendben van, hogy előzőleg kivizsgálják, de közben hogy ellenőrzik a tejminőséget? És egy esetleges fertőzést?

 • 2010.01.06 22:34:47Bűbájos

  Schneidler Margit:
  "Az anyatejadó anya otthon lefeji a tejét az üvegbe. A gépkocsivezető beszállítja az anyatejet az Anyatejgyűjtő Állomásra, abban az üvegben, amiben az anya lefejte. (Az üveget az Állomás biztosítja és sterilizálja.) A laboratóriumban ebből az üvegből a vizsgálatokhoz steril körülmények között mitát veszünk, megmérjük a mennyiségét mérőhengerben, de a mérés után az anyatejet visszaöntjük ugyanabba az üvegbe, amibe az anya lefejte. Majd lezárjuk az üveget és pasztörizáljuk az anyatejet (65°C-on 30 percen át). A vizsgálati eredmények megérkezése után a gépkocsivezető kiszállítja az anyatejet. (...) Nem, hangsúlyozom, nem öntjük össze a különböző anyák álltal adott anyatejet. "
  2009-es nyilatkozat

 • 2010.01.06 22:42:45Tejbajusz

  Tulajdonképpen miért baj az összeöntés? Rosszul hangzik, de egy vadidegen kisbaba kapja, nem mindegy hogyha több anyától érkező tejet kap? Gondolom nem mindig ugyanatól a beszállítótól kapja.

 • 2010.01.06 22:55:32Bűbájos

  Azt nem írja az okoskönyvem. :)

 • 2010.01.06 23:08:13Tejbajusz

  :-) Az is érdekelne, hogy egy 1 hónapos kisbaba egy 1 hónapja szült anya tejét kapja? Gondolom erre az ideális párosításra nemigazán jut elegendő figyelem.

 • 2010.01.06 23:11:58Bűbájos

  Na, ezt írja az okoskönyv: nem, és a tejadó anya is változik, hol az egyikét hol a másikét kapja a baba.

 • 2010.01.06 23:12:20mspoppy

  Eleve - a saját gyereknek fejésnél - azt szokták javasolni, hogy kettőnél több fejés eredményét ne öntsék össze az anyák. Gondolom, ez az anyatejgyűjtőkbe leadó anyákra is érvényes, s mivel ahányan vannak, annyi féle időpontban fejnek, emiatt nem öntik össze a tejeket - vagyis inkább a fejés időpontja, mintsem a tej "eredete" miatt.

 • 2010.01.06 23:23:44Tejbajusz

  Ezt sem lehet ellenőrizni egy állomáson :-(
  Hát, még az is lehet, hogy én kettőnél több fejés eredményét is összemixeltem. Nem tudtam róla, hogy nem szabad, de nem is tudom, miért ne lehetne.

 • 2010.01.06 23:24:28Tejbajusz

  Ezt sem lehet ellenőrizni egy állomáson :-(
  Hát, még az is lehet, hogy én kettőnél több fejés eredményét is összemixeltem. Nem tudtam róla, hogy nem szabad, de nem is tudom, miért ne lehetne.

 • 2010.01.06 23:36:21Bűbájos

  Ezt én sem tudtam. Amúgy itt lehet különböző napszakokban fejni ugyanabba az üvegbe.

 • 2010.01.07 00:01:08Tejbajusz

  Hát akkor maradnak a kérdőjelek.
  Hol van az az amúgy itt?
  Ha nem reagálnék már, akkor alszom, jó éjt!

 • 2010.01.07 00:14:39Bűbájos

  itt = A Heim Pál Gyerekkorház és a Madarász utcai Gyerekkórház Gyógyászati Havilapja VII. különszám 2009.

  Amúgy nagyon jól összefoglal egy csomó mindent. Nemcsak a szoptatásról van benne szó, hanem pl a szűrővizsgálatokról is (szemészet, csípő, mi alapján szűrnek, milyen korban minek kell feltűnnie, ami eltér a normálistól), köldökcsonkkezelés, babaápolás, ilyesmik. Kerestem, hogy hátha fent van a neten, mert szerintem úgy több emberhez jutna el, de nem találtam.

 • 2010.01.07 00:22:47Bűbájos

  Na, közben megtaláltam, de nincs fönt minden:

  http://www.heimpalkorhaz.hu/anyatej/index.htm

  ez az Anyatejgyűjtő Állomás honlapja

 • 2010.01.07 09:38:52pamocsnyik

  mspoppy, nyugodtan vitatkozz a szakirodalommal... ;o) Azt senki nem állította, hogy akkor nem kötődhet, (szépen is néznénk ki ha így lenne), ami állítás volt, az az, hogy az ezeket működtető ösztönök automatikusabban indulnak be. De ahogy fölöttem valaki írta, mivel az ember az "állatvilág" leggyámoltalanabb faja, mikor megszületik és hosszú idő nála a fejlődés, ezért van több időnk a kezdeti csorbákat kiköszörülni. Hála istennek, neked sikerült. De még mindig azt mondom, hogy ostoba önző ember az, aki megtehetné, de nem teszi.

 • 2010.01.07 10:22:38Wish1973

  tejbajusz, annak idején én adtam le tejet. mindig utólag fizettek, de csak a kórokozómentes adagért, vagyis bevizsgálták, mielőtt bki megkapta volna. az alkohollal nem tudom, mi van, de sztem az elbomlik, nem?

 • 2010.01.07 20:05:25mspoppy

  pamocsnyik: "a" szakirodalommal? mégis melyikkel? vagy magadat tartod annak?

  Nem állítom, hogy nincs olyan ostoba és önző ember, aki megtehetné, de nem teszi, azt viszont igen, hogy könnyű egy adott élethelyzetből lehülyézni/-ostobázni, önzőnek nevezni mindenkit, aki nem ér el hasonló "eredményt".

 • 2010.01.07 20:19:08farkasokkal tancolo

  Komolyan mondom, nekem ez az egész szoptatós-versengős-áradozós-panaszkodós-lehurrogós- tanácsadós-védekezős-mentegezős stb téma arra emlékeztet, mintha különféle nők aszerint favorizálnák magukat, hogy kinek rendszeresebb a menstruációja, emiatt vagyok kibazsottan dühös azokra, akik DICSEKSZENEK azzal, hogy BEZZEG ők mennyi ideig szoptattak.

  Attól meg külön fára mászom, amikor a "természeti népekről" beszélnek. Hogy bezzeg ott. Basszus, a természeti népeknél ha a gyereked csípőficammal születik, akkor nem szaporodik tovább, mert az , vagy pedig a törzs legalárendeltebb tagja lesz amíg meg nem hal. Vagy ha szemüveges (ma), akkor egyszerűen meghal bazdmeg. Nem látja meg, hogy éppen kígyóra lép vagy avarra. Vagy nem veszi észre a lombok közül rá leselkedő tigrist... Vagy ha bármi kicsi külső segítség kéne a teherbeeséshez, akkor kapásból meddő gyümölcsfának vagy magtalan tehénnek lesz kikiáltva, akit szégyellenek, és a férje minden ok nélkül elküldheti a pusztába koldulni...

  Most kérem 2010-et írunk, Európában élünk, és innen kell kiindulni.

 • 2010.01.23 11:17:07Bonnee

  Szoptatni tényleg jó. 3 hónapos a babám, most vagyok benne egy csúnya influenza közepében, és ő egyáltalán nem beteg :-) Szerintem a nők többsége azért nem szoptat, mert nincs mellette valaki, aki megmutatná 1-2 alkalommal, hogy kell mellre tenni a babát.
  1. hét: baba elkapta a fejét a cicitől, ő sírt, én fejtem.
  2. hét: jött a védőnő (IBCLC szoptatási szaktanácsadó), fél perc alatt mellre tette a síró babát, nem hittem a szememnek, eldöntöttem, hogy ha neki megy, nekem is fog. A 10. napon összejött.
  3. hét: nem nőtt a bébi, ezért egy hétig non-stop a kanapén ültem, és ő rajta volt a cicin (ami nem ázott el).
  4. hét: még mindig nem volt elég tej, ezért egyszerre szoptattam és fejtem is a tejet 24 órában.

  Nehéz volt. 6 hétig olyan volt, mintha a mellembe szúrt kés a hátamon jött volna ki. Kisebesedett, begyulladt, lázam volt, stb. Nem szedtem semmit, de a szoptatást és a fejést egyetlen pillanatra sem hagytam abba. A kellemetlenségek maguktól szépen lassan elmúltak, és berendeződött a dolog.

  3 félreértést kellene eloszlatni a nők fejében: 1) a szoptatás az első néhány hétben inkább kemény edzőtábor, és teljes önfeláldozás, semmint örömforrás, ezt el kell fogadni 2) a mellbimbó egyáltalán nem tud felázni, én sokszor 1,5-2 óráig is szoptattam 3) minden babát mellre lehet tenni előbb-utóbb, akinek van szopóreflexe, csak meg kell találni hozzá a szakembert, nem szabad feladni.

  Figyelem: csak az első néhány hét ilyen, aztán a szoptatás tényleg örömforrás, és a baba tényleg jóllakik 15 perc alatt. És ha szorgalmas voltál az elején, akár 6 féle pozíciót is elfogad később.

 • 2010.01.23 12:29:14másutt

  Bonee, nem az illuziodat akarom lerombolni, de a gyerekem 1,5 eve meg csak nem is szipogott. En kb 6 kokemeny megfazason, torokgyulladason es kohogeses legutin mentem at ezalatt mellette. 2 éves múlt es nem szopik. Kap viszont napi 1/2 liter vitaminokkal dusitott tápszer tejet.
  Baratnöm napi 10-szer szoptatott, tapszert sosem latott 1 honapos gyereke olyan influenzat kapott el, hogy teljesen bedugult orra szája es oxigent kapott 2 napig.
  Igen, szoptatni jo, de az anyatej nem csodaszer. (en is szoptattam egyebkent)

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta