SZÜLŐSÉG

Ötévesen tudni kellene kettesével visszafelé számolni?

2010. január 5., kedd 16:31

Tud ön mondjuk tizenkettesével visszafelé számolni? Hosszú, legalább három-négy tagmondatból álló mondatot betű szerint visszamondani, három-négytagú mintával hibátlanul időre körberajzolgatni egy téglalapot? Elrontotta? Na, akkor mars vissza a nagycsoportba, mit képzel, így akar traumatológus, programozó vagy akár portás lenni?

Na most, viccen kívül. Múlt héten beszéltük át az óvó nénikkel az iskolaérettségi vizsgálat eredményeit, mert én vagyok az a trenddel szembemenő megátalkodott, aki a júliusi gyerekét iskolába íratná alig hatévesen, ezt ráadásul nem átallja a család élethelyzetével, nem pedig a gyermek lángeszével és csillapíthatatlan iskolaéhségével indokolni. Sejtettem, hogy lesz némi prekoncepció a dolog értékelésével kapcsolatban, de amikor ismertették a feladatokat – legtöbb esetben nem is azon, hogyan szerepelt rajtuk a gyerek, bár akadt ott is egy-két meglepetés, hanem magukon a teszteken – sorok sok mindent látott írója is dobott gondolatban néhány hátast, és csak remélte, hogy a gondolatai nem mindig ültek ki az arcára.

Ahhoz, hogy egy gyerek maximálishoz közelítő pontszámot érjen el, ötévesen-öt és félévesen hibátlanul kéne ismernie az órát, a naptárat, az elvont tulajdonságokat, tudnia kéne kettesével visszafelé (!) számolni, összeadni-kivonni legalább tízes számkörben, bonyolult parancsokat hibátlanul és időre végrehajtani, precízen és egyenesen rajzolni nem épp gyereket érdeklő geometriai alakzatokat és betűket (!), ezen kívül nem árt felnőttes lexikonfogalmakat használni, pl. a „járgány” helyett a „közlekedési eszköz” kifejezést. Nos tegye fel a kezét, aki ötéves gyerekének szájából az utóbbit valaha is hallotta normál alaphelyzetben.

A tesztek ugyanis efféle módon mérnék az iskolai kompetenciát, engem ez arra emlékeztet, mikor a filmművészet szakra felvételiző Rékától precízen kikérdezték, hogy is kell filmet vágni, mintha nem is az ott megtanítandók közt szerepelt volna ez a művelet. Még jó, hogy az orvosnak készülő Miklóstól nem tizennyolc évesen kérték számon a vakbélműtétet.

Ráadásul az ideális leendő  tanulónak minden területen (verbális, finommotoros, problémamegoldás, kreativitás...) egyforma jól kéne teljesítenie, kíváncsi vagyok, hány felnőttnek sikerülne. És mit kezdtek volna sorok írójának hatéves formájával, aki ugyan ötévesen írt és olvasott, felmondta fejből a teljes Három Nyulat vagy elénekelte egyedül a Macska-duettet, de még nyolcévesen is képtelen volt egyenesen összeragasztani két papírlapot, vagy a legalsó fokozatnál továbbjutni a mászókán. Júniusi voltam, hatévesen felvettek abba az iskolába, ami a mostani rangsorok élén is díszeleg, tizenkét év múlva jeles érettségivel távoztam, bár közben valóban belém őszült pár testnevelő és egy középiskolai fizikatanár. A mostani teszt szerint nyilván be se iratkozhattam volna.

Egyszerűen nem értem. Az nem része a vizsgálatnak, hogy a gyerek mennyire érdeklődő  vagy motiválható, figyelmes, tud-e csoportmunkában dolgozni, mennyire fegyelmezett vagy milyen az általános állóképessége, esetleg az érzelmi intelligenciája. Lószart, mama. Kettesével visszafelé számolni, az fontos. Valamint időre teljesíteni – szegény gyerek, kikiáltották róla azt is, hogy téveszti a jobb-bal irányt, jelentem másfél hete tesztelem őkelmét a pedagógus nagymamával együtt a legkülönbözőbb helyzetekben, soha nem tévesztett, ahogyan azelőtt sem. Lovagolni tanul, ha valahol, hát ott kibukott volna. Vagy amikor biciklizésnél ordibálom az instrukciókat magam elé, nem merném megtenni, ha tévedésből a kukásautó alá kanyarodna az ellenkező irányba, vagy addig vacillálna, míg rá nem futok.

Tévedés ne essék, a lányom nem zseni. Látom, hogy képzőművészeti tehetségből egyelőre nem szorult belé túl sok, nem mutat semmi matematikai lángelmére, de akkori önmagamat máris messze túlszárnyalta bicikli-görkorcsolya-tánc ügyben, a szókincse és kifejezésmódja még az óvó nénik szerint is kiemelkedő, és mind a lovas oktató, mind a csoportos táncot oktató szakember szerint is rendkívül fegyelmezett (ezt a kollégáim is megerősítették, amikor nevelés nélküli munkanapon az irodában üldögélt az íróasztalomnál egész nap), jó a memóriája és figyelmes. Genetikailag pedig nincs könnyű dolga -  egy szélsőségesen csak az agyával érvényesülő nő és egy rendkívül jó térbeli és manuális adottságokkal megáldott férfi gyermeke, az pedig csak a tankönyvekben lehetséges, hogy ő egyszerre patkoljon bolhát, és mondja fel a Révai-nagylexikont. Amúgy az életben való jó érvényesüléshez szerintem egyikre sincs igazából különös szükség.  Sőt ezek nélkül az iskolát is ki lehet járni, remekül.

A mai magyar iskola egyik végén ezek szerint csak azoknak kéne bemennie, akik némi túlzással már gyököt vonni és deriválni is tudnak, csak tudnám, akkor hogy jön ki a másik végén az a rengeteg funkcionális analfabéta, némi magatartászavarral spékelve.

Bár elérte a megfelelő szintet és pontszámot, mi javasolnánk, hogy maradjon egy évet még, ingatják a fejüket az óvó nénik, ráadásul hatalmas a lelke a gyereknek, ha kudarc éri, leblokkol és minden kedvét elveszíti, tessék megoldani inkább, stressz érheti. Bizony hogy érheti stressz, morgom vissza, főleg ha akkor kerül elsőbe, amikor én vissza a munkába, a testvére pedig bölcsődébe, csodajó lesz neki. Felnőttnek is emberes méretű stressz fogja érni akkor, megoldani pedig nem tudom, van valami jó kis lottó-szisztémájuk esetleg? Akkor még el kéne menni nevelési tanácsadóba, bár a döntés az önöké. Csak tudnám, mit a fekete fenét fog valami nevelési tanácsadóban nekem mondani bárki, szegény kölyök, ne érje stressz, de azért vizsgáztathassa még négy-öt számára vadidegen ember. Ja és lehetőleg márciusban. Ja hogy én akkor épp szülök? Magánügy.

Bután nézek magam elé. A tesztekkel úgy érzem, nem tudtam meg semmi pluszt, amit a gyerek nem tud, senki soha nem tanította neki, ahol brillírozott, ott sok esetben a feladat gyanúsan hasonlított néhány játékra, amit rendszeresen játszunk otthon. Ezzel mindjárt rá is lehet lépni a pokol kapujához vezető jó szándékkal kövezett útra – tudatos „foglalkoztatás” sőt „fejlesztés” meg „gyakoroltatás”, és az Úristen irgalmazzon mindannyiunknak. Hogy hozzunk olyan elvárásokat, amik jó részének nem látom az értelmét. Természetesen nem akarom a gyereket nekiengedni az esetleges kudarcnak – bár pusztán az a tény, hogy esetleg egy évvel később találkozik csak teljesíthetetlen elvárásokkal vagy értelmetlen feladatottal, egyáltalán nem vigasztal.

Iskola kerestetik, ahol írni, olvasni, számolni, csoportmunkában dolgozni, valódi feladatot elvégezni tanítanak, türelemmel, szeretettel, motivációval és empátiával, lehetőleg nem 35-ös osztálylétszámmal. Szeptemberben vagy akár egy év múlva, ez a követelmény nem fog változni. Ahogy a gyerek sem fog tudni kettesével feltétlenül visszafelé számolni hétévesen, vagy „egyenletes” teljesítményt mutatni minden kompetencia-területen, ahogy én sem tudtam-tudom ezt produkálni. És akár igen, akár nem, nem effélék fogják eldönteni, hogy érett-e már az iskolára, avagy az életre. Sokmintás, hosszú távú kutatásom (szinte mindegyik általános vagy középiskolai osztálytársam életútjáról tudok) szerint pedig még a jó szemű, tapasztalt tanárnak is lehet felnőttkorban meglepetéseket okozni, ki hova jutott végül és hogyan. A papírízű felmérésekkel viszont a rendszerbe kódolhatjuk a rendszerszintű tévedéseket.  Az eredményeket sajnos ismerjük.

Vakmacska

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.01.11 11:37:23szizi

  Korábban felmerült az óra ismerete. Nálunk ez úgy alakult, hogy a tévénézés szigorúan időkorlátokhoz volt kötve. Dávid emiatt árgus szemmel leste, hogy mikor jön el a perc amikor be lehet kapcsolni, és hamar megtanulta, hogy ami a szobai analóg órán egy fölfelé álló nagy meg egy 7-esre mutató kicsi, az a konyhai digitálison a 19:00. És amikor elmondtam hogy azért, mert a bentin 12 után újra kezdődik a számolás, a kinti meg folyamatosan mutatja a nap 24 óráját és csak éjfélkor nullázódik, ez teljesen érthető volt számára is. Mikor kérdezte, hogy mikor lesz már 7 óra, akkor mondtam, hony még negyed óra, mert 18:45 van, 15 perc hiányzik, de nézze meg a benti órán jobban látszik, mennyi van még hátra. Valahogy apránként ebból az időérzéke és az óra ismerete is kialakult (a csillagászati okfejtést meghagytam apjának).

 • 2010.01.11 12:46:47Chang Yai

  nekem volt egy ADHD-s (figyelemhiányos hiperaktív magyarul? fene tudja) gyerek a csoportomban, középsőben-nagycsoportban. még jó, hogy hárman voltunk a 31 gyerekkel.... ez a fiú nemcsak egyszerűen képtelen volt egyhelyben ülni, azzal nem lett volna baj.... egy percre nem tudtuk levenni róla a szemünk, mert széttépett, összetört, az ablakon kivágott valamit, harapott, karmolt, ütött, állantként üvöltött, verte a fejét a falba.... minden volt. egyébként nagyon okos volt, simán olvasott két nyelven, fejben számolt akárhányezerig, már ha akart ugye.
  nem tudom pontosan, milyen gyógyszert kapott, nem egyszerűen leszedálták. amikor azt pontosan adták neki a szülei, akkor el tudta viselni magát, nem volt ön- és közveszélyes, végig tudott hallgatni egy mesét, tudott úgy festeni tíz percig, hogy nem tett tönkre mindent kétméteres körzetben, meséket olvasott.... utána sem volt egyszerű, de azért sokkal könnyebb mindenkinek. mert mondjuk annak a másik harmincnak sem mindegy.... és neki sem. mert nyilván neki sem volt könnyű saját magával.
  abszolút nem mondom, hogy mindenkit be kell gyógyszerezni, de ha ezt nem láttam volna, el se hiszem, olyan történet volt.

 • 2010.01.11 14:03:50Veg_

  2010.01.11 12:46:47Chang Yai
  Nemtom milyen csicsával illették, de az ész egy dolog, ha csak leszedálva nem ön- és közveszélyes, akkor az intézetbe való, speciális ellátásra felkészitett nevelők közé, nem pedig 30 normál gyerek mellé, mert egy agressziv, ön- és közveszélyes gyerek csak tönkretenni tudja őket :( Ez nem az a fokozat, hogy rossz, ez az, amitől effektive halálra rémülnek a srácok. Gyerekként láttam ilyet, strapabiró kölök voltam, de biza ha nem olykor látom, hanem egy helyiségben vagyok vele egész nap, halál zizi lettem volna, és elöbb-utóbb agyonverem a kisszékkel önvédelemből... Utólag is tudom, hogy komoly lelki gázzal mentem volna ki a szituból (mondjuk intézetben volt, nyaranta találkoztam csak vele, és döbbenetes módon én voltam az egyetlen, akivel nem volt agressziv, de párszor csak azért nem, mert megéreztem a zürt és időben leléptem - ez egy szobába zárva nem lehetséges)

 • 2010.01.11 14:13:28Meni

  Chang Yai, ezt egy masik szint. En ismerem az eremnek ezt az oldalat is, mert a bolcsiben van egy kisfiu, akkor a hiperaktivitasat antiszocialis magatartassal es kozveszelyes merteku agresszioval fejeli meg. A lanyom retteg tole, pedig nem is egy csoportban vannak (de amikor a sajat neveloi kiborulnak, akkor atrakjak a kisebbekhez kicsit, mert ott van a tesoja, es ez allitolag jo hatassal van ra...hat nem tudom...). O azert jarhat meg mindig a bolcsibe, mert anyuka joban van az igazgatoval, es nem kotelezik specialis bolcsibe a gyereket. De akikrol en tudok, hogy gyogyszert irtak nekik elo, azok ettol a szinttol messze voltak. Az ovis kisfiura sem szelsoseg, egyszeruen szeret birkozni, vadulni, es igen, neha azzal is vadul (pl. a fiammal) aki ezt nem szereti. De ezert nem kozveszelyes...

 • 2010.01.11 14:30:22farkasokkal tancolo

  Azért furák vagytok... ha valaki mondjuk skizofrén, annak nem kell gyógyszert szedni? Hiszen a skizofrénia - állitólag - gyógyszerekkel tünetmentessé tehető. Ha van egy ilyen adhd-s vagy milyen gyerek, akinek az élete elviselhetőbb lesz attól, ha minden nap beszedi a neki felírt gyógyszert, akkor az már kegyetlenség?

  Oké, elismerem, hogy sok egyszerűen túl élénk gyerekre is ráhúzzák, hogy hiperaktív, na de azért van egy szint, amikor már sokkal jobb ha gyógyszet szed, mintsem bolondok házába zárni az amúgy tán túl értelmes gyereket nem?

  Az a gyógyszer (most nem jut eszembe a neve), egyébként nem kifejezetten nyugtató, hanem segít az agynak, hogy egyszerre csak egy dologra koncentráljon.

 • 2010.01.11 14:33:19Vakmacska

  az ön-és közveszélyes az egy teljesen másik szint, én se értem, miért kötelezik a nevelőket meg a csoporttársakat arra hogy ezt tűrjék, tudom hogy klassz dolog az integráció, de nem ilyenekre kéne érteni talán (egy gyerek érdeke, vagy másik húszé nyom többet a latban?), és enyhébb esetekre is legalábbis képzést kéne szegény tanítóknak-óvó néniknek adni. Kisgyerekeket ezzel paráztatni....csodálkozom hogy a másik húsz szülei nem fognak össze. Dehát a rosszul értelmezett segítőkészség...anyám iskolájában volt egy nő. Tanár, felsőben. Epilepsziás. Eleve nem az a pálya, amire nagyon rá kellett volna engedni. De ha már....ő nem szedte mindig pontosan a gyógyszereit, tehát időnként rohamozott. Órán is. Anyám felnőttként látta, és ő is kiborult tőle, a gyerekeket sokkolta a látvány meg az egész, ő fel volt háborodva, hogy micsoda dolog a gyerekeket ilyennek kitenni, azzal, hogy bármikor megismétlődhet. De nem tették ki, nyugdíjazásáig ott lehetett, mert ó szegény. Nem lehet a gyerekeket minden szörnyűségtől megóvni, tudom. De tudatosan kitenni?.....

 • 2010.01.11 14:35:28Vakmacska

  FT én nagyon gyógyszer ellenes vagyok, de hajlamos vagyok ebben az esetben én is azt mondani, hogyha gyogyóval neki és mindenki másnak is jobb, és nem sedativum hanem valami speciálisan ilyenre fejlesztett dolog, akkor valszeg gyógyszerrel jobb, ha nincs más megoldás. Persze csak reménykedni lehet, hogy nem valami Prozachoz hasonló cuccos, valami ami például hosszú távon iszonyat módon növeli az öngyilkosságra való hajlamot.

 • 2010.01.11 14:41:28Meni

  Az odaig oke, hogy akinek gyogyszerrel jobb, az persze hogy szedjen. De nektek nem buzlik az egy kicsit, hogy gyerekekkel dugig levo intezmenyek elkezdik minden felevben a diakok-ovisok egy reszet elkuldeni masik helyre, azon az alapon, hogy szedjen gyogyszert mert eleguk van? Es a masik intezmeny az nem akarja gyogyszerezni oket? Nem. Pedig a szuloknek kotelesseguk beszamolni a korabbi intezmenyben meglevo problemakrol, sot bemutatni a szakertoi velemenyt is. Akkor most nem ertem. Meg mindig nem ertem.

 • 2010.01.11 14:48:57farkasokkal tancolo

  Meni én speciel egyetlen ilyen esetről sem hallottam a környezetemben.

  Viszont azt tudom, hogy ha valakinek az agyában van olyan elváltozás, ami gyógyszerekkel tünetmentessé tehető (pl. epilepszia, skizofrénia, bipoláris depresszió stb, és igen! az adhd-s esetek egy része), anélkül viszont ön és közveszélyes tud lenni, akkor ott nem a gyógyszer ellen kell sipákolni. Persze azt, hogy kell e neki gyógyszer ill. milyen, azt nem az ovónő dönti el...

 • 2010.01.11 14:49:18Vakmacska

  Meni, ott kezdődik a gáz, hogy felemelték a csoportlétszámokat-osztálylétszámokat mindenhol (a ma vagy holnap megjelenő cikkem részletezi), és oviban a 25-30, iskolában a 35-40 gyerek közt már az is probléma, ami 15-20-szal és jó módszertannal tökéletesen kezelhető. ha mondjuk holnaptól A-ból B-be minden alkalommal csak japán közlekedési csúcs módszerrel (szardíniák benyomóemberrel) juthatnék el, akkor két héten belül valaki engem bevinne a pszichiátriára mint ön-és közveszélyest. Pedig "csak" klausztrofóbiás vagyok.

 • 2010.01.11 14:54:45Temptation

  ADHD "slágergyógyszere" a Ritalin.
  Akit érdekel, itt elolvashatja a leírását:
  http://www.pirulapatika.hu/210106965/betegtajekoztato

  És sajnos nagyon könnyen odaadják a gyerekeknek....és a betegtájékoztatóban szereplő további terápiák a legtöbb esetben elmaradnak.
  Nem azt mondom, hogy senkinél nem indokolt a Ritalin szedése, de ez is olyan dolog, mint a rutin gátmetszés.Adják ha kell, ha nem.

 • 2010.01.11 15:00:15psyché

  Mindenkinek szeretettel ajanlom a http://www.tenyek-tevhitek.hu weboldalt. ott sok mindent meg lehet tudni a ritalin es tarsairol. rengeteg remek leiras is van arrol, hogy hogyan es milyen körültekintessel irjak fel ezeket a gyogyszereket gyerekeknek is!

 • 2010.01.11 15:02:09farkasokkal tancolo

  "A Ritalin úgy fejti ki a hatását, hogy szabályozza az agyban azon kémiai anyagok munkáját melyek a viselkedésre hatnak.
  A Ritalin kezelés javítja a figyelemhiányos hiperaktivitás-betegség (Attention-deficit hyperactivity disorder, a továbbiakban: ADHD) általános tüneteit, mint a figyelmetlenség, túlfűtött viselkedés, megnövekedett motoros aktivitás és a szociális magatartás zavara."

  Na jó, én is így tudom. Hogy kinél szükséges okvetlenül, azt persze nem tudom, de bizony létezik gyógyszer a viselkedészavarra.

 • 2010.01.11 15:05:59Meni

  FT, megint elbeszelunk egymas mellet, de lassan megszokom.

  Az hogy te nem lattal egy ilyen esetet sem, semmit nem jelent. Mar csak azert sem, mert ugye nem egy orszagban elunk (ezert iratam a legelejen, hogy szakemberek /pl. Wish/ vagy erintettek velemenyere vagyok kivancsi).

  Az, hogy valaki on- es/vagy kozveszelyes, masik kategoria, ujra mondom. Fenti ket gyerek kozul egyik sem az, es en tuti vagyok benne, hogy a tobbseg USAban vagy itt, szinten nem az.

  A gyogyszert termeszetesen nem az ovono sot meg csak nem is az iskolaigazgato irta fel, hanem a szakpszichologus allapitotta meg, hogy ilyen vagy olyan BORDERLINE tipus a gyerek, es ennek van gyogyszeres kezelesi modja IS, egyeb foglalkozas mellett. Azt viszont az intezmeny vezetoje jelentette ki mindket esetben, hogyha nem adjak a gyereknek a gyogyszert, akkor kiteszik. Az, hogy kiegeszito kezelest, terapiat kapnak e a gyerekek, nem volt tema.

 • 2010.01.11 15:06:13Temptation

  "Nem bizonyított, hogy az ADHD-s gyermekek rászoknának a Ritalinra, vagy hogy későbbi életük során hajlamosak lennének valamely gyógyszer szedésével kapcsolatos visszaélésre."

  De nem is cáfolt!

  Valamint:
  "A tabletta egyedi orvosi elbírálás alapján adható:
  - korábbi vagy meglévő gyógyszerfüggőség, illetve alkoholizmus"..................szóval azért csak van ok a félelemre.

 • 2010.01.11 15:07:45Meni

  Meg egyszer mondom, a furcsa az, hogy mindket esetben a masik intezmeny, ugyanazon szakvelemeny alapjan nem kovetelte meg a gyogyszerezest. Meg csak feltetelesen, "meglatjuk" alapon sem. Ettol gyanus.

 • 2010.01.11 15:09:04Temptation

  "Ne alkalmazza a készítményt(...)
  súlyos szorongás, feszültség vagy izgatottság esetén"

  Értem.Tehát csak nyugodt hiperaktívaknak lehet adni.

 • 2010.01.11 15:14:03psyché

  Ezek a keszitmenyek "letompitjak" a gyereket/felnöttet. Igaz eltünnek az ADHS-es tünetek, de abbol, aki szedi, hosszu tavon "zombi" lesz. Raadasul, a keszitmenyek többseget nem teszteltek gyerekeken, akinek ugye az agya meg fejlödesben van, igy eme remek gyogyszerek (hosszu tavu) hatasa sokkal-sokkal karosabb lehet szamukra, mint a felnött paciensek szamara.

 • 2010.01.11 15:14:36Meni

  Lattam errol egyebkent egy nagyon jo filmet, elokeresem majd es beirom a cimet. Pont arrol szolt, hogy mekkora biznisz az amerikai fiatalokat, gyerekeket gyogyszerezni. Utana olvastam egy kicsit, jelenleg cca. 11 millio iskolas koru gyerek el napi rendszeresseggel Ritalinon. Nem hiszem hogy mind kozveszelyes lenne. Viszont a Ritalin egyik mellekhatasa a zaklatottasag, izgatottsag, pont az, ami ellen adjak. En nagyon nem gondolkoznek, ha az iskola (plane ovi!) ezt irna elo a gyereknek.

 • 2010.01.11 15:20:43psyché

  En mar jo regen "vegrendelkeztem" a ferjemnel: ha nekem vmi bajom lenne, semmikeppen se engedje, hogy a gyerekeinket gyogyszerezzek! Mert a legtöbb szülö segiteni szeretne a gyereken, es pont ezzel elnek vissza! Amig en elek es a tudatomnal vagyok, biztos nem engedem senkinek, hogy lelki bajokra benyugtatozza a gyerekemet. Ez egy "felületi kezeles", ami nem a valos okokra keres megoldast, hanem a tüneteket tünteti el rövid tavon, hosszu tavon meg tönkre teszi a gyereket.

 • 2010.01.11 15:24:40farkasokkal tancolo

  Most tényleg nem azért, mert eszem ágában sincsen rábeszélni senkit arra, hogy ilyet szedessen a gyerekével, de ahogy belenéztem ebbe a tények-tévhitekbe, kb. 1930 óta alkalmazzák az orvosok, ergo lehet arról már statosztika is, hoyg mennyire káros.

  Másrészt én csak egy kisfilmet láttam a spectrumon (a miből lesz a cserebogár sorozat), ahol kb 20 gyereket figyelnek meg és rögzítenek már kb 10 éve. Na ott az egyik kisfiúról derült ki az iskolában, hogy figyelemzavaros hiperaktivitása van. Az orvos neki is felírta ezt a gyógyszert (vagy egy gyógyszert, nem mutatták). És utána az anyja nagyon boldogan mesélte, hogy immár képes odafigyelni az órán, már képes betüket írni, képes egyfolytában 20 percig rajzolni, csupa csupa olyan dolgot csinál, amit előtte nem. Én ezt nem nevezném zombi állapotnak, hogy képes úgy élni mint a többi osztálytársa.

 • 2010.01.11 15:25:36Temptation

  Ezért lenne fontos, hogy a pszicho- és szociális terápiákat helyezzék előtérbe.Csak sokkal egyszerűbb, gyorsabb gyógyszert adni!

 • 2010.01.11 15:26:28Meni

  Azt mar csak nagyon halkan kerdezem meg, hogy az a gyerek, aki 10-12 eves koratol kezdve minden iskolnap bevesz egy kis Ritalint, vagy barmi mas hasonlo hatasu cuccot, es szedi jobb esetben meg 10-15 evig, az hogy a manoban nem szokik ra? Egyszeruen nem hiszem el, hogy nem okoz fuggoseget...ha valaki 15 evig naponta ragozik, akkor az "rago-fuggo" lesz, nehogy mar pont a Ritalinra ne szokjon ra senki...

 • 2010.01.11 15:26:38Temptation

  "Most tényleg nem azért, mert eszem ágában sincsen rábeszélni senkit arra, hogy ilyet szedessen a gyerekével, de ahogy belenéztem ebbe a tények-tévhitekbe, kb. 1930 óta alkalmazzák az orvosok, ergo lehet arról már statosztika is, hoyg mennyire káros."

  És a gyógyszer lobbi majd az orrunkra is köti, ugye?

 • 2010.01.11 15:27:28farkasokkal tancolo

  Psziché, az indokolatlan vagy indokolt gyógyszerszedés az két dolog. Én arról beszélek, amikor indokolt. Mert az ugyanolyan hülyeség, ha csak amiatt nem szedünk valamit, mert gyógyszer...

 • 2010.01.11 15:29:52farkasokkal tancolo

  Temptation, nem kell ahhoz a gyógyszerlobbi, ma az internet világában bárki közzétehet bármilyen felmérést, ami aztán nyilvánosságra kerül. Nemigen van olyan dolog - a katonai titkokon és hasonlókon kívül - amit ma már titokban lehetne tartani.

 • 2010.01.11 15:29:59Temptation

  Ft: pont ezért veszélyes, mert könnyen, gyorsan hoz eredményt, mindenki happy.A szülő is hiszi, hogy jót tett.
  Ez olyan, mint amikor nem mész el a fájós fogadta megcsináltatni, hanem fújod lelkesen Novocainnal.Elzsibbad, nem fáj- csak éppen ugyanúgy lukas.
  Én az egyéb terápiákat tartanám elsődlegesnek, és csak azoknak adni Ritalint, akinél ez elkerülhetetlen.

 • 2010.01.11 15:32:53psyché

  FT, olvasd at alaposan ezt az oldalt. Rengeteg info van, mert pont ez a vesszöparipaja a Szendi Gabornak. Emiatt inditotta el ezt az egesz weboldalt. Szerinte, ezek a szerek hatastalanok es az egesz csak a penzröl szol.

 • 2010.01.11 15:32:58Temptation

  Ft: egy csomó dlgot nem tudunk, amit jogunk lenne tudni. Egy csomó kérdésben a politikai és gazdasági "elit" tagjai takargatják egymás szennyesét, és tömik a fejünket hülyeségekkel.
  Nálunk pl. Szendi Gábor az, aki mer a depresszió elleni gyógyszerek ellen szólni, és rávilágítani hogy ez bizony kőkemény biznisz!

 • 2010.01.11 15:33:39Temptation

  psyché: egyre gondoltunk!

 • 2010.01.11 15:35:09Temptation

  Ja, és mindenféle betegség gyógyítására évszázadokon át alkalmazták az érvégést.Ettől az még nem biztos hogy jó.

 • 2010.01.11 15:35:43Temptation

  érvágást

 • 2010.01.11 15:36:32farkasokkal tancolo

  Ez most valami szcientológiai dolog amit fujtok?

 • 2010.01.11 15:38:13Meni

  http://en.wikipedia.org/wiki/Charlie_Bartlett

  Ez az a film, amirol irtam. Nagyon megdobbento szamomra amit az amcsi suli-gyogyszerekrol bemutat, es kozben meg vicces es tanulsagos film. Ajanlom oszinten, erdekes es jo szorakozas is egyben.

 • 2010.01.11 15:40:05Temptation

  Ft: ne legyél hülye! Semmi köze nincs a szcientológiához!

  Azok nem normálisak.

 • 2010.01.11 15:43:38psyché

  FT, en bizom az orvosokban: amikor szüksegünk van ra, felkeresem öket. De nem hiszem, hogy az ember annyira egyszerü lenne, hogy csupan egy megfelelö gyogyszerrel helyre lehetne tenni a lelket. Nem hiszem, hogy az egesz csak annyibol allna, hogy kideritik, milyen vegyi anyagbol van a szervezetemben keves es erre bedobnak egy megfelelö gyogyszert a szamba es mar meg is oldodott az egesz. En azt hiszem, hogy aki ilyet allit, ilyen "csodaszert" probal nekem eladni, az csak egy hazug szemfenyvesztö lehet. Mar pedig a ritalin es az antidepresszansok korunk csodaszereinek vannak kikialtva. Mivel rengeteg penzt hoznak a konyhara, mindent megtesznek azert, hogy ki ne derüljön a csalasuk.

 • 2010.01.11 15:45:00psyché

  es nincs korrekt vizsgalat ez ügyben, mert a mellekhatasokbol a kiserletben reszt vevö szemelyek egyertelmüen meg tudjak allapitani, hogy most placebot vagy rendes gyogyszert kapnak-e.

 • 2010.01.11 15:57:44Vakmacska

  Meni, Ft, olvasta valamelyikőtök Benedek István nagyszerű könyvét, az Aranyketrecet? Abból kiderült, hogy a probléma, valódi elmebetegek esetében is, már a hatvanas években is jelen volt. Benedek és felesége a Lipótmezőn alkalmazott gyógyszerek töredékét sem használták, főleg nem a korban divatos sedativumokat, mégis jobb eredményeket értek el. Hohó, csakhogy ehhez kellett képzett és ellenőrzött, elhivatott ápolói gárda, egy nagy kert, kétágyas szobák (nem tízágyasak...) sok-sok odafigyelés és egységes szemlélet. Ez aprómunkát és macerát jelent, szemben a doboz bogyóval.

  Viszont pl. az epilepsziás tanárnő esetében nyilvánvaló, hogy ha már engedték hogy tanár legyen, akkor elvárt, hogy a gyogyóit szedje rendesen, mert az epilepszia nem tartható másként tünetmentesen, a rohamozás pedig magára és másokra is veszélyes. Punktum.

 • 2010.01.11 16:05:35farkasokkal tancolo

  Én olvastam az Aranyketrecet. Többször is.

  Viszont ott is öngyilkos lett a Fájdalomherceg (Karinthy F. egyik fia, ha jól emlékszem Gábor), mert depressziós volt...

 • 2010.01.11 16:11:15oreille

  Talán pár hónapja hallottam egy témábavágó német műsorban egy szakembertől, hogy a gyerekek 80%-a feleslegesen szedi a Ritalint, nem lenne rá szükségük, csak most olyan könnyű és divatos ezt felírni...

 • 2010.01.11 16:18:12oreille

  Vakmacska, valóban sok macera a kezelés, de vannak élethelyzetek (most egy "sima" depresszióra gondolok), amikor a páciens saját érdekében nem szállhat ki az életéből a terápia idejére, mert összeomlik a rendszere. Ahhoz, hogy vinni tudja a napi ügyeit, ahhoz bizony kell(het) gyógyszer is a terápia mellett.

 • 2010.01.11 16:22:39Vakmacska

  oreille, sajnos így van, van egy barátunk Ausztráliában, olyan a fia betegsége, hogyha nem kezelik folyamatosan és nem szed biz. gyógyszereket akkor egyrészt elviselhetetlen, de főleg akkor megpróbál öngyilkos lenni. Nagyon sajnáljuk őket.

  FT, ott lett öngyilkos? Azt tudom, hogy végül nem tudtak rajta segíteni (a könyvben is benne van, hogy KG az egyik nagy kudarcuk, mert még elviselhetőbbé sem tudták tenni az életét), de nem tudom, végül hol történt, nem olvastam a másik könyvet, ami konkrétan Karinthy Gáborról szól külön.

 • 2010.01.11 21:22:31nyúlmama

  Az Ördöggörcs c. könyvet érdemes elolvasni, Karinthy Márton-Cini fia-írta a családjukról, a Kosztolányi és a Benedek család is benne van. érdekes olvasmány.
  gyógyszer meg: van, hogy muszáj, az én anyám is depressziós volt.Van, hogy muszáj gyógyszerrel kezdeni, és mellette mehet a terápia-pszichológus, pszichiáter-ahogy oreille írja.És mindenképpen sokat számít a csládi háttér, de sajnos az sem mindenható.

 • 2010.01.11 21:35:12farkasokkal tancolo

  Nem tudom hol lett öngyilkos... Csak azt, hogy depressziós volt. És ha most élne, akkor szerintem gyógyszerekkel egészen elviselhető élete lenne.

  És nem a terápiát tagadom ezzel, csak azt, hogy bizony van létjogosultságuk az effajta gyógyszereknek.

 • 2010.01.11 21:51:59Wish1973

  Ritalin: nem nyugtató, hanem serkentő. egy mezei embert felpörgetne, hasonló az ecstasy hatásmechanizmusához. a hiperaktívoknak ún. "lusta agyuk" van. azért pörögnek, h az éberségi szintet fenntartsák. ha élénkítőt kapnak, akkor pörgés nélkül is tudnak figyelni. ha reggel és délben veszik be, estére már simán tudnak aludni. legnagyobb kicseszés, amikor egy hiper gyereket lenyomnak du. aludni az oviban, este otthon meg tombol.
  amerikában korábban (ma nem tudom, hogy van) mezei orvos is felírhatta, itthon csak a neurológus, teljes kivizsgálás után (Vadaskert). az adagolás pedig a töredéke annak, amivel kint "kezelték", "kezelik" a gyerekeket. felnőtt korban szépen elhagyható, mert addigra megtanul ezzel együtt élni az érintett. nyilván nem lesz sofőr, aki a dugóban araszol, sem pénztáros, olyan melót kell választani, ami kellőképp pörgős.
  szóval nem az ördögtől való, mert először csak a család életét vágja haza, anyu romokban, apu lekoccol (tudom, igaziból nem is szerette őket soha, blablabla...), utána jön az ovis, iskolás rémálom, folyamatos szülői értekezlet-téma, stb., másodlagos pszichés gondok: engem mindenki utál, akkor csakazértis megmutatom nekik, legyen legalább okuk rá. úgyhogy nem hülyeség ez, csak alapos kivizsgálás után, és ésszel adagolva.
  ahogy a depresszió is kémiai folyamat, sztem kevés köze van a lélekhez, csak ez ma divatosabb. régebben a gyomorfekélyt is idegi alapúnak hitték, azt' kiderült, h baktérium okozza. képzelem, hányan jártak pszichoterápiára gyomorideggel, pedig elég lett volna pár levél augmentin vagy mi.

 • 2010.01.11 21:56:43csutkababa

  Meg Klion és savkötő:)

 • 2010.01.11 22:02:25csutkababa

  De szar van a palacsintában a helicobacterrel is.
  Mert jójó, ki lett irtva. Na de mi van 1, 2, 4, 7 hónap, év múlva???

  És miért van, hogy rossz szoc. körülmények között gyakoribb?Ahol rossz táplálkozás, stressz, pia, cigi is gyakoribb? Meg a rossz fogak, nem jó rágás?
  Szóval az sem A kizárólagos gyomorgyilkos, bár 10 éve azt gondolták...

 • 2010.01.11 23:53:49farkasokkal tancolo

  Egyébként az Aranyketrecben is alkalmaztak orvosságokat, Benedek I. az elektromos sokkolást redukálta le, és azt is altatásban.
  Mostanság nem is tudom, hogy végeznek e még ilyesmit, de inkább beveszek egy tablettát, mintsem elektromos áramot vezessenek az agyamba...

 • 2010.01.12 07:25:37Meni

  Wish, koszi amit irtal, tegnap egesz nap erre a szakszerusegre vartam. Kivancsi vagyok, hogy itt vajon megallunk-e normalis szinten, vagy megyunk az amcsi pelda utan. Most ott vagyunk, hogy mini kozvelemeny kutatast csinaltam a munkahelyemen, es kivetel nelkul minden anyuka ismerte a Ritalint, hatasat, es a 3 olyan anyuka, akinek iskolas gyerekei is vannak, mind azt mondta, hogy "ja igen, az o osztalyukban is van, akik ilyet szednek"...nem valami biztato... :(

 • 2010.01.25 14:14:34Vakmacska

  Gyerekek, csak a hecc kedvéért, epilógus.
  Megkaptuk a behívót a nevtanos vizsgálatra.

  AZ UTOLSÓ MUNKÁVAL TÖLTENDŐ HETEMEN (egy héttel előre szólva), fél cég átszervez mert aznap van az utsó tétes mítingem, illetve lenne.

  Ja és délelőtt fél 11-kor vagy 11-kor kezdve. A vizsgálat mintegy 3 órát vesz igénybe. Felhívom őket, hogy rosszul olvasok valamit, a gyerek ebédeljen délután háromkor? Egy téttel járó vizsgálaton szédelegjen étlen-szomjan? Én meg terhescukrosan ebédeljek sütikét, amikor egy szimpla vaskos sajtos kifli felküldi a cukromat a Holdba?
  Válasz: lesz egy db 10 perces szünet, oldják meg, esetleg ebédeljenek negyed 11-kor, a vizsgálat előtt. Hát aztakurvagyerekbarát hozzáállást. Merthogy sok a gyerek, és nincs kapacitás és tessékminketmegérteni. Anyád.

  A vizsgálat értéke innentől kezdve sajnos nálam 50%-on számolódik, bocsi nyúlmama, bocsi Wish, nem titeket sértelek meg remélem vele.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta