Mobiltelefonnal lehallgathatók a gyerekek

Nálunk is kapható már szuperintelligens gyerektelefon, amit az egészen kicsi gyerekek is tudnak használni: a zöld cica felveszi a telefont, a piros cica leteszi. Emellett gyorshívó gombjaival tárcsázás nélkül elérhetők a szülők, SMS-t sablonok segítségével lehet küldeni rajta, így még írni sem kell tudni hozzá és a pánik gomb megnyomásával a gyerekek vészjelzést adhatnak le, ha baj van. A pánikgombot megnyomva, a telefon sorban, folyamatosan hívogatja azokat, akik felügyelőnek be vannak programozva, egészen addig, amíg valaki fel nem veszi a telefont.

Az iBaby telefont azt különbözteti meg más telefonoktól, hogy a szülő a saját telefonjáról irányíthatja, tehát távverzérléssel ki és be lehet kapcsolni, beprogramozhatjuk, hogy mindig kapcsoljon be, ha a gyerek elindul az iskolába, de kapcsoljon ki a tanórákon.

A készülék helyzetmeghatározó szoftverrel rendelkezik, ami azért előnyös, mert bármikor le lehet kérdezni a gyermek tartózkodási helyét. De ha beprogramozzuk a telefonba a különféle helyszíneket, (például iskola, különóra stb.), akkor a telefon automatikusan SMS-t küld, ha a gyerek megérkezett oda.

A telefonon van egy gonosz funkció is, nevezetesen bármikor átalakítható lehallgatókészülékké. Akkor is meghallgathatjuk tehát, hogy mit csinál, vagy kivel beszél a gyerekünk, ha éppen nem akarja felvenni a telefont.

A telefon talán legnagyobb előnye, hogy nincsenek rajta számok. Kizárólag négy beprogramozott telefonszámot lehet róla hívni, azt is csak meghatározott időtartamig, így a szülők nyugathatják azzal magukat, hogy ez nem is egy igazi mobiltelefon. A gyártó alacsony sugárzást is ígér, kérdés persze, hogy mi számít alacsonynak egy gyerek esetében.  (Játék azért persze van rajta.)

Egyre korábban vesznek a szülők a gyerekekenek mobiltelefont, és úgy tűnik ezzel a készülékkel most a még kisebb, már óvodás korú gyerekeket is megcélozták. De kell-e egyáltalán egy kisgyereknek telefon? Nem a szülő viszi amúgy is óvodába, sőt eleinte még iskolába és különórákra is? Bár a telefon hasznos, de szerintem azért inkább értelmetlen, óvodás korú gyereket nem kell feruházni telefonnal, a nyolcévesnél nagyobb meg nem fog cicatappancsos, pánikgomombos készülékkel mászkálni. Heti kérdésünk amúgy erre vonatkozik: hány éves korában vennétek/vesztek a gyereknek mobilt?

Oszd meg másokkal is!
Mustra