SZÜLŐSÉG

Mindig ki kell húzni a gyerekünket a szarból?

2010. január 4., hétfő 10:28

A Porontyon kívül sok egyéb blogot és fórumot is olvasgatok, és előbb-utóbb szinte mindegyiken összejön anyák kisebb-nagyobb gyülekezete, hogy megosszon vagy megvitasson egymással épp felmerült, aktuális problémákat. Minap olyan kérdés merült fel, ami komolyan elgondolkoztatott, vajon én mit tennék hasonló esetben. Aztán Terabithia „Férfit nevelek...” cikke alatt lettem arra kíváncsi, mit tennének a Poronty-anyák népes táborának egymástól olyannyira különböző tagjai. Meddig lehet teljes mellszélességgel (kinek-kinek amekkora adatott) kiállni a gyerek mellett, és hol az a pont, ahol el kell gondolkodni azon, nem rontottunk-e el valamit?

Konkrétan a következő problémával lépett az ottani közösség elé egy anyuka: immáron huszonéves fia nem fizetett ki egy közepesnek nevezhető összegű szabálysértési bírságot, így a bíróság az összegnek megfelelő több napi elzárásra ítélte. A férjével ellenkező álláspontot foglaltak el az ügyben: a férj kifizette volna a tartozást, anyuka azonban hagyta volna, hogy elvigyék a fiút.

Ezen a ponton – számomra természetes módon - azt mondtam, miért ne fizetnék ki egy egyszeri botlást? Aztán leülök a gyerekkel, és elbeszélgetek vele. De a sztori sajnos nem ilyen egyszerű. Kiderült, hogy az ifjú titánnak nem ez az első ballépése; apuka már sok-sok szabálysértést és egyéb tartozást kifizetett helyette, melynek folyományaképp a szülők felé már a milliós nagyságrendet megközelítő tartozása van. Ezek természetesen mind a „majd visszafizeted” égisze alatt kerültek rendezésre, és egy fillér sem jutott azóta vissza.

Ekkor azt mondtam, hogy igen, hagynám, hogy bezárják. Na, nem az egész letöltendőre, hiszen szabálysértési bírság esetén egyszerű megfeleltetés van, a maradék összeg kifizetése esetén elengedik. De egy pár nap alatt talán elgondolkodna. Ha nem, akkor a következő esetben végig leüli. Tudom, most sokan szívtelennek tartanak, de ha ez kell, akkor állom a kövezést. Mert még mindig jobb ez, mint az esetleges folytatás.

Miről beszélek? Arról, hogy láttam már ilyet. Anyuka mindig kimentette a fiacskáját az anyagi zűrjeiből, amik egyre nagyobb volumenűek lettek. Aztán egyszer elérkezett a nap, amikor minden jó szándék ellenére a sarj által felhalmozott tartozást már nem bírta a szülői pénztárca. Jöttek hát a kölcsönök, amiket persze szintén nem tudott visszafizetni a fiú. És nehéz a síró édesanyának igazat adni, amikor rádöbben, mennyivel jobb lett volna pár hét elzárás, ha kicsit megkeményíti a szívét. Helyette a kórházban álltunk, csak a lélegeztetőgép szuszogott csendesen. Három hét kóma, átszúrt tüdő és összedrótozott állkapocs...

A kérdés adott: hol az a pont, ahol el kell engedni a gyerek kezét, hogy kisebb buktákból tanuljon, ahelyett, hogy egy szakadékban végleg összetörné magát?

Laliath

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.01.04 22:18:58Yukivoltam

  csuti, istennő vagy:) Leszoktál a bagóról, és még fogytál is? Ez igen. Hogy vannak a csajok, különösen a cserfes nagyobbik?

 • 2010.01.04 22:20:41Anke

  Csutka, úgy legyen! :)

 • 2010.01.04 22:27:22csutkababa

  Yuki
  Pusz, Bujjék neked is!És köszi:)
  A nagyobbik holnap vizsgázik, a kicsi 23-án felvételizik:)
  Az idegbaj adagolva jön, már elvonásom lenne, ha nyugi lenne...

 • 2010.01.04 22:28:30csutkababa

  Gyereknevelés, Fable-től szabadon: ha hirtelen eltűnnének, tonogén injectióra szorulnék, mert kell valami, amitől piros az agyam állandóan:)

 • 2010.01.04 22:30:34csutkababa

  Anke
  Jaja, nem nagyon erőszakosabbak a fundi iszlám miatt, csak úgy maguktól is eléggé azok...

 • 2010.01.04 22:31:47Yukivoltam

  Látom te is edzésben vagy. Kína éves kakitermését küldöm a csajoknak, remélem elég lesz:D

 • 2010.01.04 22:36:16csutkababa

  Köszönöm, őszintén, a lányok nevében is:)
  Ma az öszes tételt kikérdeztem (nagy),valamint átbeszéltük a törit az I. vh-tól Sztálin haláláig (kicsi)...uff...

 • 2010.01.04 22:52:50Anke

  2010.01.04 14:22:35 Papírbika
  téves az az állításod, hogy az ember az ösztöneinél fogva potyázó, erről a témáról egy egész könyv szól, Bereczkei Tamás: Az erény természete - Önzetlenség, együttműködés, nagylelkűség

 • 2010.01.04 22:54:34Anke

  a "téves" szót kijavítanám, a "nem tudományosan megalapozott" kifejezésre

 • 2010.01.04 23:25:56Anke

  Hamár a könyvajánlásig jutottam, akkor nagyon ajánlom mindenkinek a pár hónapja magyarul is megjelent Gopnik: Baba filozófia című könyvet. Nem egy tanácsadó könyv, hanem kísérleteket és követéses vizsgálatokat összegez. Többek között, amikről sok hozzászólásban is szó volt, hogy mikor és hogyan befolyásol a környezet rossz családból jó családba kerülés esetén, és viszont, ikrek különböző környezetben stb., de ezer más témáról is szót ejt, mint például, hogy mikor és milyen esetekben tudja időben elhelyezni magát egy kis gyerek, miért emlékszik és miért nem egyes eseményekre, és miért értelmetlenség egyes esetekben számon kérni tőle, hogy mit tett, miért nem mond igazat. Az biztos, hogy az olvasása után kénytelen vagyok felülbírálni magam nem egy kérdésben.

 • 2010.01.05 07:07:29Veg_

  2010.01.04 16:58:02rath.dinen:
  Én csupa nem olyanról hallottam, mint te. Viszont az is igaz, hogy itt jórészt nem komoly dolgokért elitéltek vannak (az egyikben a három börtönből igen, ott vannak gyilkosok is, viszont azok se az előre megfontolt, hideg fejjel gyilkolászó keményfiuk), és a többség melózik. Olyan is van, aki külső munkán, és csak kétszer néznek rá a 8 órája alatt... Infoforrások: A munkahelyeiken dolgozó külsős, civil müvezető, targoncás, csoportvezető, belsős szerelőcsapat vezetője, és még pár ember, aki köztük vagy velük dolgozik, jár a cellákba, stb. Börtönőrt mondjuk nem ismerek, de azért több infom van, mint aki csak azt látja a tévében, hogy G.R.t megerőszakolták a csillagban :) A fenti sztoriban levő srác nem fog több keményfiut látni, mint te az utcán. Erre azért gondosan szoktak ügyelni, nem bünözőt akarnak csinálni belőle.

 • 2010.01.05 07:28:27Veg_

  2010.01.04 18:01:46cozumel:
  szerintem a szigoru az attól függ kérdése. Mert egyik embernek már az is szigoru, hogy rászól, másiknak az se, ha félig agyonveri... Ezt a szót mellőzném a gyereknevelésből. Nem kell szigorunak lenni (lehet, ha akar, de nem kell), viszont muszáj következetesnek lenni és határokat szabni! Akár szigoru, akár nem. A többi már jórészt opcionális, a gyerek és a szülő mentalitásából egyaránt következik. De ha nem következetes és nem szab határokat, háááát....

 • 2010.01.05 08:57:17Rosa Rugosa

  Láttátok a filmet az m1-en a tököli börtönről?
  Na az a fiatalkorúak börtöne.
  Szerintem no comment. Leszűrhető belőle, hogy ha nem vagy kétajtós nagyszekrény, akkor egy kis csicska köcsög lesz belőled... ja, hogy pecabotot loptál? Hát na... ha a II. kerületben laknál, akkor nem kerültél volna be...

 • 2010.01.05 09:02:44farkasokkal tancolo

  Azért nem hiszem, hogy a szabálysértést elkövetők, meg az adósok a tököli börtönbe kerülnének. Mondjuk jó lenne tudni, hogy hová, és ott mi a helyzet. De a politikai foglyokat se szokták egy helyre rakni a köztörvényesekkel.

 • 2010.01.05 09:04:30szövetszöcske

  Nem minden kölök lesz önállóbb meg felelősségvállalóbb attól, hogy errefelé nyomjuk, és próbáljuk ha lehet elengedni a kezét és nem toljuk a dolgokat a segge alá. Igen, a legtöbb kölökre ez jó hatással van, de van sok akire meg nem, egyszerűen vannak önállótlan, függő típusú emberek, ha a kölyök ilyen, akkor ha nem mi segítjük ki, majd kisegíti valami haverja, vagy felszed egy hapsit hogy ő mondja meg neki a tuttit és húzza ki a szarból a baj van.
  Igaza volt tegnap vakmacskának, rohadtul unszimpatikus ez a másokon lógó-piócázó mentalitás, de ezt nem lehet neveléssel eltüntetni, személyiségvonás, együtt kell vele élni valahogy. Annyi ilyet látok, ahol próbálnak a szülők nem tudomást venni róla, hogy a gyerek soha nem képes felnőni, aztán úgy vannak vele, hogy majd az élet megtanítja ha már nekik nem sikerült meg hasonlók. Hát nem fogja, egyszerűen vannak olyanok akik nevelhetetlenek, sem 18 sem 28 éves korukban nem nevezhetők felnőttnek. Nem autisták, nem speciális nevelési igényűek meg hasonlók gyerekként sem, ilyen a személyiségük, nem önállóak, nem érzik mi a felelősség, és egész életükben valaki vagy valami irányítja őket, ha nem a szülei kezelik gyerekként, akkor majd a jehova tanúi, a drogos haverok, a domináns hapsija, a pia vagy a pénz majd megteszik helyettük.

 • 2010.01.05 09:10:03Rosa Rugosa

  A tököli börtönben nem csak fiatalkorúak vannak. Ott van pl. az a faszi, aki megerőszakolt és megölt pár éve 2 kislányt.
  Meg még hasonlók. Nem csak fiatalok és nem csak adócsalók.

 • 2010.01.05 09:13:18Rosa Rugosa

  Egyébként 1-2 éve volt a történet, hogy a posztban említett figurához hasonló mentalitású srácot küldtek Szibériába.:)
  A feladat mindössze annyi volt, lássa el magát.
  Vagyis gyűjtsön fát, gyújtson be magának, élje túl a -40 fokot.:) Gondolom egész nap vágta a fát, rakta a kályhát.:) Megszökni nincs hová -főleg egy életképtelen nyugati városinak nem, ebben a környezetben.:)

 • 2010.01.05 09:20:12csutkababa

  A szabálysértést pénzbüntetéssel szankcionálják, ez szokott a főbüntetés lenni. Ha nem fizet, elzárásra váltható, de ez csak fogházban tölthető le.
  Az pedig a legenyhébb fokozat.

  Fogház, börtön, fegyház. Így van a sorrend. Fogházban pedig nincs gyilkos.

 • 2010.01.05 09:27:41farkasokkal tancolo

  RR.,
  (figyelem, megint műsorismertetés következik)
  tegnap láttam a spectrumon megint egy kisfilmet, biztosan ez is valami sorozat része. Lényeg, hogy pár brit elpunnyadt gyereket a munkára akarnak szoktatni. Volt egy anya, neki 4 gyereke olyan 15-20 között, jómódúak. Anyuci egész nap takarítgatott meg főzött, 4 kamasz meg egész nap ült a gépe előtt, meg a tv előtt, majszolta a pizzát, és még a szemetet se voltak hajlandók levinni.

  Na erre jött a moderátor pasi, mondta a kölyköknek, hogy 10 percük van arra, hogy összeszedjenek két napra szükséges holmit maguknak, de négyüknek csak egy sportszatyrot adott, aztán elvitte őket valami halfeldolgozóba. Hogy két napig ott kell dolgozniuk.

  Hát nem volt semmi amit ezek ott műveltek (illetve NEM műveltek) első nap, nem részletezem mert túllépek a 2000 karakteren. Erre este elvitte őket a legergyább motelba, volt ott minden, kosz, poloska, és mondta nekik, hogy ha nem dolgoznak, akkor az életben hasonló szinvonalon fognak élni. Ott aludtak (ill. nem aludtak) , aztán másnap érdekes módon kettőnél már leesett a tantusz, és a másik kettő fejében is felgyulladt valami.... :-)

 • 2010.01.05 09:28:19Rosa Rugosa

  csutkababa

  Én itt lakom, az utcában lakik a smasszerok fele, szóval hidd el, tudom, kik vannak ott.

 • 2010.01.05 09:33:02csutkababa

  RR
  Akkor bocs, tapasztaltabb vagy, biztos, mint én...

  Bár ugye a felügyelők nem adhatnának ki adatokat, szóval ne nagyon nyomasd, kik vannak itt-ott...

 • 2010.01.05 09:35:24Rosa Rugosa

  Nem volt szándékomban, de egyébként az újságban benne volt. Csak azért írtam, mert régen én is azt hittem, hogy itt csak fiatalok vannak. Hát nem.

 • 2010.01.05 09:35:56Ribizlee

  csutkababa ;-)

 • 2010.01.05 09:49:11Papírbika

  2010.01.04 22:52:50Anke:

  én pont nem azt állítottam, hogy az ember a természeténél fogva önző, hanem az ellenkezőjét:

  "Nekik kisebb nagyobb mértékben hiányzik az az emberi tulajdonság, hogy csapatként nyomulnak, és sok esetben alárendelik a saját érdeküket a csapattal szemben. Mert az ember ösztöneinél fogva eredetileg ilyen."

  tehát az az állítás, hogy az emberek eredetileg "csapatként nyomulnak, és sok esetben alárendelik a saját érdeküket a csapattal szemben", és aki "potyázó" azoknál ""Nekik kisebb nagyobb mértékben hiányzik az az emberi tulajdonság".

  Így már ok? Amúgy tényleg zagyván fogalmaztam, bocs.

 • 2010.01.05 10:04:07Veg_

  2010.01.05 09:28:19Rosa Rugosa
  Tökölből nem vagyok felvilágosult, én pl. nem azt irtam, mi van tökölön, de ott se csak a fiatalkoruak börtöne van, ahogy itt se csak egy fogház, hanem van több fokozat is... Nem hiszem, hogy ott egy épületben lenne a fiatalkoruak és a rablógyilkosok helye, de majd megkérdem - nem utcában lakó smasszertől (itt nincs smasszer se, max börtönőr), de olyantól, aki járt ott is tapasztalatszerzésen

 • 2010.01.05 10:09:45Rosa Rugosa

  Láttad tegnap este a filmet?
  Akkor hogy a rákba került az a szerencsétlen egy olyan zárkába, ahol jó megdugta mindenki, aztán felakasztották a csőre...
  Sanyi, akinek híre volt és akitől mindenki félt...

 • 2010.01.05 10:12:41Alessia2

  Szia csutkababa, BÚÉK és gratula a cigimentességhez és a fogyáshoz:))

 • 2010.01.05 10:30:31Veg_

  2010.01.05 10:09:45Rosa Rugosa
  Nem láttam. Ha tudtam volna, hogy adják, akkor se néztem volna meg, mert nem érdekel. Alapon a börtöntéma nem érdekel, ezért csak annyit tudok, ami más téma kapcsán előkerül, mást nem is irtam.
  Ilyen egyébként minden börtönben, javitóintézetben, stb. előfordul. És max figyelni tudnak rá, hogy mégse történjen meg, de olyat képtelenség tenni, hogy sose történjen semmi rossz bent, hiszen töményen vannak bent olyanok, akikkel kint nem szeretnél találkozni. Ez az egyik oka, hogy érdemes ugy viselkedni, hogy ne kerülj börtönbe. Ehhez nem kell nagy börtönbe kerülni negyvenes rablógyilkosok közé, ez a javitóban, 15 éves átlagéletkorral is megtörténhet :( Ráadásul ott sokszor kegyetlenebbek, mert rajtuk van a bizonyitási vágy a koruk miatt, és mivel ezt látják maguk körül (nem feltétlenül bent, aki ilyen, kint is ezt látta, azért került be), igy akarnak bizonyitani.
  Ettől még igaz, hogy lehetőleg nem tesznek össze 15 éves tyuktolvajt 50es rablógyilkossal, és nincsenek is feltétlenül egy épületben, valamint hogy ha pénzbüntetést kell pár napig leülni, akkor valószinütlen, hogy ilyen szituációba keveredjen valaki. Ebben az esetben, ami a post emlit, annyi esélye van, mint hogy hazafele agyonverjenek az utcán ismeretlenek. Lehet, de nem valószinü.

 • 2010.01.05 10:45:08Rosa Rugosa

  Akit érdekel, itt megnézheti.
  http://videotar.mtv.hu/Videok/2010/01/04/20/Kekfeny_2009_januar_4_.aspx

  Egyébként szerintem olyan dologról okoskodunk, amit személyesen nem volt alkalmunk tapasztalni (szerencsére). Én a magam részéről be is fejezném.
  Annyit azért hozzátennék, hogy az emberek szeretik magukat idilli dolgokkal áltatni olyan dolgokról, amiket nem ismernek.

 • 2010.01.05 10:45:50Yukivoltam

  Fiatalkorút nem raknak, nem rakhatnak össze felnőtt korú bűnözőkkel. Külön bv intézményekben helyezik el őket. De attól még tanulhatnak egymástól ezt-azt, köztük is vannak kisebb és nagyobb súlyú bűncselekményt elkövetők.
  Persze lehet azt mondani, hogy "ezért nem kell börtönbe kerülni", de ha már megvan a baj, és valaki ott találja magát, foglalkozni kell azzal, hogy ne még rosszabb irányban "fejlődjön" odabent. Ez a társadalom érdeke.

 • 2010.01.05 10:46:37Yukivoltam

  "A börtönparancsnok tapasztalatai szerint a pénzbírság be nem fizetése miatt elzártak többsége büntetett előéletű, munkanélküli, a társadalom perifériájára került, és már szinte semmiféle együttműködésre nem hajlandó a hatóságokkal. Hasonlóképpen vélekedik a Zala Megyei Bíróság illetékese is, aki úgy fogalmaz: nem olyan könnyű pénzbírság miatt rács mögé kerülni, aki akarja, elkerülheti a börtönt. A szabálysértési pénzbírságot ugyanis - ami legkevesebb ezer, legfeljebb 150 ezer forint lehet - végső esetben közmunkával is meg lehet váltani. Csak akkor kerülhet sor elzárására, ha ezt is elutasítja a megbírságolt. Azt, hogy egy nap börtön mekkora összeggel csökkenti a tartozást, a bíróság szabja meg: egyebek mellett a szabálysértéstől és a megbírságolt jövedelmétől függően 1000-3000 forintot "ér" huszonnégy óra a rács mögött."

  forrás:
  http://www.nol.hu/archivum/archiv-403239

 • 2010.01.05 10:48:05Rosa Rugosa

  Nem volt fiatalkorú.

  http://index.hu/bulvar/2009/05/20/halala_elott_megkinoztak_a_tokoli_bortonben_felakasztott_rabot/

 • 2010.01.05 10:51:49Veg_

  Yukivoltam
  Én is igy tudom mindkettőt.

 • 2010.01.05 10:52:33Papírbika

  ahan, akkor ezzel az új infóval a pénzbírságok leüléséről most tovább árnyalódott a kép mazsola84 8 rugós történetéről is :D

 • 2010.01.05 10:57:42Yukivoltam

  RR,
  19 éves volt. OK, fiatalkorúak bv intézetében 21 éves korukig maradhatnak az elítéltek, utána viszik át őket felnőtt bv intézetbe, ha még van letöltendő. Javító-nevelő intézetben pedig 19 éves korukig maradhatnak

 • 2010.01.05 10:59:09Veg_

  2010.01.05 10:48:05Rosa Rugosa
  Akkor milyen összefüggésben került elő számodra a tököli fiatalkoruak börtöne, miszerint ott idősek is vannak? Rosszul emlékeztél a korára?

 • 2010.01.05 11:01:19Rosa Rugosa

  Az elkövető 22.

 • 2010.01.05 11:02:05Yukivoltam

  A tököli bv intézetben van fiatalkorúak börtöne, de felnőtt korúak is vannak, meg pl. ha jól tudom HIV fertőzött elítéltek, vannak különböző részlegek. Elkülönítve. És ott a BV központi kórház is.

 • 2010.01.05 11:02:46Yukivoltam

  Akkor nem tartják be a törvényi rendelkezéseket. Miért nem lepődök meg ezen.

 • 2010.01.05 11:15:10Veg_

  2010.01.05 11:02:05Yukivoltam
  Akkor ez is jól rémlett :) Megnyugtattál :)

 • 2010.01.05 11:37:58Anke

  2010.01.05 09:49:11 Papírbika
  Ok :) A Bereczkei könyvet így is ajánlom, izgalmas, ami ritka a tudományos könyvek között, semmi töltelék szöveg nincs benne, mégis érthető, kis fejezetek, így nem veszti el az ember a fonalat mire újra hozzájut az olvasáshoz. :) Teljesen off téma, de az egyik legérdekesebb fejezet, hogy miért van egyes népcsoportoknak több gyereke, mint másoknak. Nem az állami támogatás a válasz a kérdésre. :) De elemzi még az anyai és apai mintákat is a párkapcsolatokban, hogy ezeknek milyen evolúciós okai vannak, vagyis miért választunk szüleinkhez hasonló párt. És persze a potyalesőkről is van egy fejezet, hogy miért tudnak megélni köztünk.

 • 2010.01.05 11:46:15Rosa Rugosa

  2010.01.05 11:02:05Yukivoltam
  Így van.
  Ettől város Tököl.:)
  Van kórháza és középiskolája -a börtönben.:)

  Veg, én azt csak azért írtam, mert amikor először hallottam róla azt hittem, ott csak fiatalok vannak. Mert hogy az a neve.

 • 2010.01.05 11:48:03Anke

  2010.01.05 09:27:41farkasokkal tancolo
  Volt egy valóságshow-szerű sorozat is kezelhetetlen brit fiatalokról. Őket úgymond egy túlélőtáborba vitték, börtön körülmények közé, csak úgy léphettek előrébb, ha együttműködőbbek, engedelmesebbek lettek és teljesítették a feladatokat. Szerintem rendesen megdolgozták őket. Az utolsó részben, amikor fél-egy év után elmondták, hogy kivel mi történt a tábor elhagyása után, meglepődtem, mert mindössze a fiatalok alig egyharmada maradt a "helyes" úton, pedig közvetlenül a tábor után mind azt nyilatkozta, hogy megbánta a korábbi tetteit és biztosan el akarják kerülni a börtönt.

 • 2010.01.05 11:49:27Veg_

  2010.01.05 11:46:15Rosa Rugosa
  Igy már értem :)

 • 2010.01.05 12:04:54mazsola84

  Zsákos, mondom, hogy főiskolás voltam, munka nélkül, ez kb. 6 éve volt, gondolom napi 1 ezrest értem akkoriban.

 • 2010.01.05 12:15:56Papírbika

  mazsola84 csak vicces volt, hogy "pénzbírság be nem fizetése miatt elzártak többsége büntetett előéletű, munkanélküli, a társadalom perifériájára került, és már szinte semmiféle együttműködésre nem hajlandó" és ez fenyegetett téged :)))

  egyébként meg akkor sem szép, hogy nem akartál szemetet szedni 8 napig, hogy jóvá tedd a bűnöd, látod, akkor nem zártak volna be.

 • 2010.01.05 12:45:21Vakmacska

  Nekem leginkább ez a magad-vagy-a-vadonban dolog tűnik működőképesnek. Tehát nem egy műtábor hajcsárokkal, hanem egy igazi durva környezet ahol TÉNYLEG az a tét, hogy éhenhalsz, megfagysz vagy megesznek a farkasok ha nem teszel ellene tök egyedül vagy mondjuk hárman hasonszőrűekkel. Most ugye mi van? Bezárjuk őket ezekbe a kóterekbe, ahol adott a mesterfokú továbbképzés rablás, drog, csempészet etc. tárgyában, költünk rájuk egy rahedli pénzt, őrök, infrastruktúra, kaja, börtönpszichológus, konditerem (nálunk utóbbit a cégnél akartak aztán költségcsökkentés miatt nem lett, ezeknek bezzeg jár), és a legtöbb kijön, hogy folytassa ahol abbahagyta, csak rafkósabban. Ennek tényleg a világon semmi értelme, aki bekerül azt nyilván nem tartotta vissza hogy ez történhet vele. Szóval ki velük az erdőbe, a hegyre, ahol nincs kit kirabolni - aki meg nem boldogul, hát egyék a farkasok, fene bánja.

 • 2010.01.05 13:03:06Veg_

  2010.01.05 12:45:21Vakmacska
  Ott a baj, hogy egy lakatlan sziget szituban még annyi visszatartó erő sincs, hogy a börtönőr melátja, és lesz magánzárka... Ott tényleg lenne legyek ura, és végleg társadalomból kiszakadó emberek :(

 • 2010.01.05 21:18:45Medellin

  Hmmm. Amikor nekem érkezett szabálysértési bírságom (és nem tartottam jogosnak), akkor írtam nekik, hogy nem fizetek, csukjanak be, vagy amit akarnak. Inkább elmentem 3 nap közmunkára, mert azt ajánlották fel:) A szüleim nem ellenkeztek, az én döntésem volt és eszembe nem jutott velük kifizettetni bármit.
  Ezt csak azért írom, hogy a fiam se arra lesz nevelve, hogy majd az apuci, meg az anyuci. Saját kárán tanul az ember, neki kell a tapasztalatokat megszerezni, rosszat is, jót is.

 • 2010.01.06 21:37:05summarygloss

  Az én szüleim sosem tudtak minket kényeztetni, nem volt miből. 18 évesen elköltöztem, onnantól pénzt csak a nagymamám adott, én folyamatosan diákmunka mellett végeztem el egy képesített könyvelői tanfolyamot és a főiskolát. Tudom, mi a teljes függetlenség és az ezzel járó nélkülözés és adósság...

  Őszintén szólva, talán pont azért, amiért a hozzáállásuk az volt, hogy "nem kell félretenni a gyereknek, majd keres magának ha felnő" meg "az első diploma ingyenes" meg "amit eddig rád költöttünk a születésed óta, abból két kocsi kijönne", és ezzel szemben láttam, hogy másnak jó ruhákat, kocsit, lakás vesznek a szülei, most én is elfogadom a pénzt tőlük. Amikor örököltek, egyből jelentkeztem a részemért, amiről tudtam, hogy nekem szánta a nagymamám, nem hagytam náluk. Apám rendes volt, szó nélkül odaadta, mivel épp építkeztünk, és rohadt jól jött. Azóta sem tiltakozom, ha ad valamit, csak szépen megköszönöm.

  És mi már elkeztünk félretenni a gyerekeknek. Nem akarom olyan csupasz picsával (elnézést) kibocsátani őket az életbe, ahogy én kikerülem.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta