SZÜLŐSÉG

Diavetítőt az Ecserin, diafilmet antikváriumban érdemes venni

2010. január 4., hétfő 13:12 |

Azt olvastam egyszer Vekerdy Tamástól, hogy sem a bábszínházat, sem a diavetítést nem ajánlja a kisgyermekeknek, márpedig ha az ember ezt olvassa, meg is ragad benne. Mert hogy a gyermek számára a „fejből” mondott mese a legideálisabb, így volt ez régen is. Abigél egyéves volt, amikor teljesen magától elkezdte hozni, hozni a könyveket, hogy meséljük el, így a fejből mondott mesék terve elég hamar dugába dőlt, és világossá vált, hogy könyvvel rendelkező családok esetében ez elkerülhetetlen, hiszen a gyereket jobban érdekli a kép, mint a puszta hang. (Persze gondolom ezért lenne ajánlatos először a kép nélküli mesék világába bevezetni).

Aztán elkezdtem kacérkodni a diavetítő gondolatával is, mert eszembe jutott, mennyire szerettem én annak idején, de sokat gondolkodtam, kétévesen nem korai-e. És mikor a játékboltban kiderült, hogy egy diavetítő 18 ezer, a diafilmek darabja pedig 1200 forintba kerül, gyorsan úgy döntöttem, hogy de igen, korai.

Végül barátaink javaslatára kilátogattunk az Ecserire, ahol négyezer forintért jutottunk hozzá a szuper gépezethez, pont olyanhoz, amilyen nekem volt annak idején. (Oké, ötezer volt, de egy ezrest alkudtunk. Vaterán ennél némileg drágábban, 7-8000 forintért juthatunk régi vetítőhöz.) A hozzá való diafilmek pedig halomban álltak, 400 forintért. És örömmel tapasztaltam, hogy igazán kicsiknek szóló diafilmek is vannak, amik nekünk például megvannak könyvben, sőt rövid Weöres Sándor versek is. Később egy antikosnál, egy pincében véletlenül ráleltem egy csomó Marék Veronika diafilmre, nálunk könyven is az a sláger itthon, így ez diafilmekből is hamar kedvenc lett. (Bár engem ért egy kis meglepetés, sok Boribonunk van, de a Boribon, a játékmackót például most láttam először a diafilmen. Ti tudtátok, hogy Boribonnak felvágták a hasát? Azért ez durva, nem?)

A legnagyobb kedvenc diafilmen a Csúnya kislány, eleinte csak ezt kellett vetíteni, aztán szépen lassal rá lehetett vezetni, hogy van még egy csomó jó mese, így megszerette azokat is, meg a vetítést is. Egy fél délutánt is el tudunk a vetítéssel tölteni, így összességében, utólag örülök, hogy vettünk egy vetítőt. És azóta már kis antikváriumokat is felfedeztem, ahol 3-400 forintért lehet a régi diafilmeket megkapni. Rengeteg új mesét is megjelentetnek diafilmen (például a Bogyó és Babócákat), ha ezek közül szeretnénk válogatni, érdemes közvetelnül a gyártótól rendelni, (www.diafilm.hu), jóval olcsóbb, mint a boltokban.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.01.04 15:34:14Bűbájos

  Nem értem, mi a nagy gond. Azért ebben a belinkelt cikkben három különböző dologról van szó:
  1. Vekerdy nem javasolja a 3 évesnél fiatalabb gyerekek esetében a túl sok képpel illusztrált mesét (diavetítő, TV, nagyon sok kép a könyvben), szerinte elég csak egy-kettő.
  2. Vekerdy szerint 3 éves kor alatt főleg egyszerű, napi történésekről kell szólnia a meséknek (ilyet bárki tud fejből, el lehet mesélni a gyereknek az aznapi történéseket is, aminek ő is része volt).
  3. Vekerdy szerint hangulatos a diavetítőzés de nem helyettesíti a "klasszikus" mesélést.

  Amúgy hány éves a posztíró kislánya?
  Amúgy meg Ritával értek egyet, uff.

 • 2010.01.04 15:39:22Alessia2

  Nálunk van este mese.
  Néha kitalált, vagy a napi történésből kerekített mese 8azt szeretik a legjobban) Pl"Volt egyszer egy kislány, aki reggel oviba ment anyukájával és kicsit hisztizett, mert nem azt a cipőt akarta felvenni........jókat szoktunk nevetni.....:))
  De volt olyan, hogy 3 hétig!!!!!MINDEN ESTE az Ólomkatonát kellett elmesélnem...már azt hittem világgá szaladok:))))
  Diavetítő nincs. DVD van : Süsü, Mazsola, Magyar népmesék, Vuk és a modernek: madagaszkár,Túl a sövényen,Oroszlánkirály Némó stb......

  Olyan van, RITKÁN, hogy az esti mesét kiválthatják egy epizód mesével (szigorúan csak a régi mesék)

 • 2010.01.04 15:41:18Kipikopii

  Nagyon jo poszt, nekem is a Csunya kislany volt a kedvencem, Boribon felvagott hasan en is meghokkentem, bar inkabb azert, mert a tobbi Boribon tortenet alapjan nem ezt vartam.

  Gratulalok az ugyes beszerzeshez is.

 • 2010.01.04 15:47:54anyatájger

  ezek a napi történésekből kialakított mesék tényleg jók. mi minden este átbeszéljük a napot, mesélni meg akkor szoktam róla, ha érzem, h valami gáz van a kölök lelkével. sőt, volt h egy hétig minden nap le is kellett rajzolnom egy bizonyos esetet, és megbeszéltük szépen. gondolom így dolgozta fel a kis drágám az őt ért sérelmet.

  off: holnap kezdjük a bölcsibe szoktatást!!! kicsit izgulok, bár közel sem úgy, ahogyan azt még egy-két hónappal ezelőtt gondoltam.

 • 2010.01.04 16:07:53haromgombos

  Kiskoromban imádtam a diavetítőt, de nem kifejezetten a mesék érdekeltek. A folyamat tetszett, a képek tekerése, a meleg fémház illata, és Anyu hangja, ahogy a meséket olvasta a sejtelmes sötétben.

 • 2010.01.04 16:12:12Vakmacska

  Kétéves korig, az más. Nem érdeklik a klasszikus mesék általában, nincs türelme hosszabbakhoz, viszont a miénk mindenféle "memoritert" tanult hogy fejlessze a saját szókincsét (naná, nem tudatosan, de jól) - akkoriban a verses mesécskék mentek, meg néhány egyszerűbb történet. Aztán is, jól jöttek a szituációs mesék - vittem haza a Boribon beteg c. könyvet mikor ő volt beteg, és tényleg nagy sikere volt. Kicsavarni, újraírni történeteket, verset jó érzékem van, csináljuk is, de a pszicho-pedagógiai "volt egy kislány aki ma nem akart oviba menni" típusúhoz nulla (úgy sem, hogy volt egy kis medvebocs, aki sokat hisztizett, ha nem kapott cukrot), tehát ezzel nem nagyon próbálkoztam, attól tartok irtóra izzadságszagú lett volna, nem jó se neki, se nekem. Gyerekkoromban nagyon szerettem meséket kitalálni, de a "nevelő és tanulságos", hm, kissé átlátszó történetektől visítva menekültem, gondolom ez is az oka.

 • 2010.01.04 17:08:11lúzer_

  fantaghiro lesz a lanyom

  "Akkor ecceru...
  Nem vetitek neki csak bizonyos koron tul"

  Hádde nem ezt mondta Vekerdy?
  Csak bizonyos koron túl.

  Én egyébként gyűlöltem a bábelőadásokat.

 • 2010.01.04 17:16:39lúzer_

  Egyébként Vekerdynek az én értelmezésemben pont ugyanaz a baja a diavetítéssel, mint sok mai szülőnek a rajzfilmekkel - hogy ne ad teret a kölök saját fantáziájának.
  Szerintem túl van ez pörgetve, de azért van benne igazság.

 • 2010.01.04 17:25:02Rosa Rugosa

  Bábokat én is gyűlöltem, az egyetlen számomra nézhető dolog a Süsü volt. Mirr murr a macskát, meg azt a sünt, meg a nyulat utáltam. Olyan sivár volt.

 • 2010.01.04 18:12:51R2D2 & C3PO

  Én úgy értelmezem a korai meséket, hogy amolyan egyszerű napló. Annak az elmesélése és tudatosítása a gyerekben, hogy aznap milyen dolgok történtek.
  (Az összes Anna, Peti és Gergő történet erről szól.)

 • 2010.01.04 18:13:55R2D2 & C3PO

  Utáltam a diavetítést. Unalmas volt, égetett a diavetítő (tűzveszélyes volt ráadásul) és még olvasnom is kellett...

 • 2010.01.04 18:21:40Rosa Rugosa

  Nekem apám kicsi koromban mindig mesélt olyan mesét, amit ő talált ki. Stabil szereplőkkel, mindig új történetek. Már egy történetre sem emlékszem, csak a szereplőkre, meg magára az érzésre. Nem hasonlít ahhoz, amikor könyvből olvastak. Sokkal jobb!

 • 2010.01.04 19:17:44gyemantbogi

  nálunk is esti standard volt a zöld redőnyös ház (miénk)és hogy mi történt benne. aztán egy idő után már én meséltem az esti mesét, nem anyám.
  a diavetítőről meg annyit, hogy a legjobb dolog!

 • 2010.01.04 20:23:07kisordog

  MM, nekem is könyvmoly a nagyobbik lányom, de nagyon szereti a fejből mesét is. Néha dia, néha fejből mese, legtöbbször mesekönyv, legkevésbé tv. Szerintem Abigél is szeretni fogja a fejből mesét, ne gondold, hogy csak a könyvekre bukik majd, próbáld meg néha a fejből sztorikat is, bizonyos helyzetekben nagyon jól jön, ha nincs kéznél könyv.

 • 2010.01.04 20:45:29Dortje

  Tavaly a saját cuccaim lomtalanításakor lecsaptam egy doboznyi daifilmre. Azt hiszem nagyon jól tettem, ugye?

  mi gondolkodtunk, hog most, 2 és fél évesen vagy a 3 éves szülinapjára jobb a diavetítő. Utóbbinál maradtunk, mert sok ajándél volt így is.
  MM!
  Egy ovis foglalkozáson vettünk részt, ahol diavetítőztek. Gondolom akkor nem késő, ha még oviban is tátott szájjal nézték a gyerekek. És nem hiszem hogy korai.Amire vevő a gyerek, az nem lehet korai, nem?

 • 2010.01.04 22:08:08Felicitasz

  Hihetetlen, hogy manapság már mennyi mindennel tudunk szegény gyerekeinknek ártani. Ilyenkor szokott belőlem kitörni az agresszív, és akkor közzéteszek olyan szösszeneteket, hogy máshol lőnek, nálunk meg a gyermekpszichológus azon van fennakadva, hogy szegény gyerekek fantáziájának káros az, ha a család leül egy diavetítővel és valami olyasmit csinálnak, amit minden jelenlevő élvez, ahol szülő meg gyerek együtt van és megbeszéli a látványt meg a történetet, aminek a szülő számára nosztalgiája van, a gyerek számára varázsa, és egy egész kultúrkörnek van róla csupa-csupa jó emléke.

  Én azt értem, hogy meséljünk sokat fejből, de hogy most meg már a bábszínház meg a diavetítő is "rossz", az kicsit talán túlzás, nem?

 • 2010.01.04 22:16:42Vakmacska

  Csatlakozom. Otthon bábozni is jó. Ezek közös tevékenységek, alakíthatóak, megbeszélhetőek...és hogy a gyerek mire vágyik, tündéresre vagy olyanra ami kicsit róla is szól, az meg változhat naponta. Sztem ha pl egy gyerek túl van valami rémesen, fülfelszúrás, fogászat, mittomén, akkor az egyik azt igényli, hogy most játsszuk el még egyszer babával, mackóval és a család kutyájával is, a másik meg örül hogy túlvan rajta és nézheti százhuszonhetedszer a János vitézt inkább. Én pl. az utóbbi csapatba tartoztam, körülöttem sok gyerek meg az előzőbe.
  És igaza van Felicitasznak, amelyik gyereknek vetítenek rendszeresen és mesélnek, beszélgetnek róla, azzal a gyerekkel foglalkoznak és jól - nem a maunikasó elé ültetik egy doboz ételízesítővel egyedül:)))

 • 2010.01.04 22:18:13fantaghiro lesz a lanyom

  Na vegre vegre,szinte mindneki az en velemenyemet osztja. Sirok a boldogsagtol.

 • 2010.01.04 22:31:29muci

  Haromgombos, ezt nagyon szépen megfogalmaztad.
  Nálam is ugyanezt misztériumot jelentette.

 • 2010.01.04 22:35:35deborah

  Dortje: 'amire a gyerek vevő az nem lehet korai". De lehet! Az egyévesnek a csipsz, a kétévesnek a kóla, a tizenkét évesnek a szex, mind korai, pedig vevő lenne rá (ismerek példát mindegyikre)!
  Felicitasz: nem rossz a bábszínház meg a diavetítő, csak nagyon pici gyerekeknek még nem ajánlott. Ahogy a rajzfilm sem, a sok ugráló színes kép.

 • 2010.01.04 22:42:40muci

  Nem tudom, miért írtam, hogy nálam (nekem). Talán mert újra ott éreztem magam a szobámban.
  Azt is szerettem, hogy anya az ujjaival árnyekképeket bábozott, ha elakadt a film.
  Csak Vekerdy meg ne tudja.

 • 2010.01.04 22:43:37Border

  Nekünk van saját mesénk, és minden este kell mesélnem, vagy ha pihenő napra ébredünk, akkor a reggel is.
  A történet azzal kezdődött, amikor elmentünk élményfürdőzni. Egy mackó, 3 sün kalandjaival kezdtünk, akik szintén fürdőztek, aztán az égig érő csúszdáról csúsztak a vízbe. (természetesen gyermek nem mert csúszdázni).
  A mese újabb állatokkal bővült. Volt ott már magyar mackó, olasz mackó, vulkán barát, Titanic, szélvész vonat stb. Most ott tart a mese, hogy van az állatseregletnek (3 mackó: Medve, Balu, Kit, Hupikéktörpök, Kígyók: gyémánt, arany, ezüst, Barát dinók, téglavető tankok (akik a kastélyokat építették), stb.) egy nyári (olasz tengerpart) és egy téli kastélya (erdőben).

 • 2010.01.04 22:48:02Border

  Egyik kastélyból a másikba egy szupergyors gőzös viszi át a csapatot.
  Mindenkit szeretettel fogadnak, és mindenkit befogadnak a csapatba.
  Az egyik gyakori témánk (gyerek mondja, hogy miről szóljon és közösen kerekítjük a történetet) az, hogy Remy a szakács lángost süt mindenkinek, de buggyantó port kevert bele, amitől mindenki buggyant lesz, és össze-vissza idétlenkedik.
  Vagy a szilveszter témájához közel: az állatsereglet ellátogat a vulkánhoz és megkérik, hogy ő lője fel a sok tüzijátékot. A kráterébe helyezik és ott felmelegedve egyszerre lövi ki a sok színes fényt.

 • 2010.01.04 22:49:17sony

  Szerintem Vekerdy azért ragaszkodik a fejből mesékhez, mert azzal a szülő is fejlődik, okosodik :D

  Én egyébként nem vagyok Vekerdy-fan, nem is olvastam, de a gyerekeim úgy látszik igen, mert leszavazták a diavetítést. Azt mondták, jobban szeretik a fejből meséket, ahol ők találják ki a képeket.

  Fura módon a gyerkőceimnek soha nem jöttek be a napi eseményekről szóló mesék. Tehát mégsem annyira Vekerdy-fanok, inkább csak fejből-mese imádók :)

 • 2010.01.04 22:51:06Border

  Vagy van egy mozdony (a nevére most nem emlékszem, ő találta ki), aminek 135 rakéta meghajtója van, és a többi jármű (Spencer, ezüst autó, stb.) versenybe száll vele, hogy az 500 körös versenyen eldőljön, ki a leggyorsabb. Persze mindig a 135 rakéta meghajtós.

  Élvezem ezeket a meséket, és látom rajta, hogy teljesen elmerül a látványban és jókat röhög egy-egy viccesebb részleten.

 • 2010.01.04 22:58:39cozumel

  Border

  ha itt vayg, lenne egy kerdesem:
  te ugye testnevelesi egyetemet vegeztel?

 • 2010.01.04 23:04:30Border

  cozumel,

  nem, viszont ugyanott elkezdtem a sportpszichológusi szakképzést, amit tőke hiányában abba kellett hagynom.

 • 2010.01.04 23:25:41cozumel

  Border

  de kar... pedig ez allati erdekes szakterlet. Gondolom, nincs is beloluk minden kondiban ketto :)))

 • 2010.01.04 23:28:42Border

  Igen, sőt a csapat is nagyon jó volt, így igazán sajnáltam, hogy nem tudtam velük tartani.

  Sajnos az élsportban is minimális a pszicho ellátás. Míg pld. a német olimpiai csapatot 20-30 pszichológus kíséri, addig a magyar pszichológusok (néhány) saját pénzből utazik a csapattal.

 • 2010.01.05 10:09:11Csöre

  Régi diavetítőkkel vigyázat. Nekünk is ilyen van, aztán egyszer kiégett a lámpája, pont olyat már nem lehet kapni, csak hasonlót (de azt se minden sarkon), aztán a biztosítékja is kiment, még nem sikerült összebuherálni (átlag 10 mp-en belül szakad újra a biztosíték, ami filléres darab, de nincs ilyen rövid mese...) Nem 230V-ra vannak tervezve ezek az amúgy elnyűhetetlen tankacél darabok.

  Diafilmet ha újat akartok, a Játékszigeten lehet a legolcsóbban venni.

  Bábszínház: hát a Misi mókus nem egy horror - felnőtt szemmel. A Bábszínház pénztárosának tanácsára vettünk rá jegyet, mondván ez a legjobb első bábelőadásnak. A 4 éves gyerekünk RETTENETESEN megijedt, mert Misinek elsüllyedt a hajója. A szünetben haza is kellett jönnünk, de a többi hasonló korú gyereken is azt láttam, hogy csak azért mentek vissza a 2. részre, mert a szülők meg akarták nézni a végét (ha már kifizették a jegyet...)

 • 2010.01.05 11:28:29Veg_

  Nálunk a nagypapám mesélt fejből, anyu könyvből. Közbekiabálással módositottam menet közben a fejbőlmeséket:
  - Egyszer a király magához hivatta a három LÁNYÁT! lányát, és megbeszélte velük, hogy mindnyájan menjenek el a MOCSÁRBA! mocsárba, és ott találkozzanak a manókirály LOVÁVAL! lovával. Ez egy különleges, beszélő ló volt, és elmesél nekik egy titkot. A lányok stb...
  Szóval elkezdett kb. három kaptafát, amit variált 4-5 sablonnal, és amikor mondtam valamit, arra módositgatta, amit éppen mondtam :) Mindketten nagyon élveztük, sose volt két egyforma :) Olyan gyereknél müx, aki már sok mesét hallgatott, és már tud javasolgatni... Meg olyan szülőnél, aki nem ragaszkodik hozzá, hogy a mese elején tudja a végét :D Idő viszont kell hozzá, volt folytatásos mese is, jó sok :)

 • 2010.01.05 11:37:06Veg_

  2010.01.04 22:16:42Vakmacska
  Otthon bábozni jó :) Anyu csinált filcből ujjbábokat és kesztyübábokat is, meg voltak igaziak is, de jobb szerettem amiket csinált...

 • 2010.01.05 12:43:28marywolf

  Nekem se mondtak soha fejből mesét, viszont még regényeket is olvastak fel! Így én oda meg vissza voltam a kötelezőkért, mert ahogy mamim és anyum felolvasta, minden olyan izgalmas volt, egyedül pedig akkor még képtelen voltam magam végigrágni rajtuk, nah meg így azonnal választ kaphattam a kérdéseimre.
  Én viszont sokat meséltem a húgomnak fejből, lefekvés után engedélyezett volt a halk beszélgetés, húgom 5 évvel fiatalabb, szóval a közös témákat hamar kimerítettük, így inkább meséltem. A legjobban azokat szerette, amikor meglevő történeteket átírtunk, továbbmeséltük. Ekkor volt nagy sláger a Kacsamesék, hát mi vagy 100 részt mellékeltük még hozzá.
  Szerintem jó fejből is mesélni, ezeknek nem kell komplett meséknek lenni, mert kicsi korban nagyon szeretik a baba egy napja mesét, vagy a kutyus elment valahová, látott valamit, meg visszajött az anyukához. Persze lehet tanúságot is belepréselni, de ez majd kialakul magától. Van amelyik mese jobban sikerül, van amelyik nem.
  Viszont szerintem se kell elhagyni a felolvasott, kivetített, bábszínházas mesét. Mindegyik egy más inger, egészen mást mozgat meg. Bábszínházba meg úgyse tudjuk minden nap elvinni a gyereket, akkor sem ha 100 méterre lakunk tőle.

 • 2010.01.05 12:44:07marywolf

  A diavetítés se mindennapos, és általában az apukák szoktak vetíteni, legalábbis nálunk csak apu vetített és az olyan különleges volt.
  Hehe, Boribonnak tényleg felvágják a hasát, ezen a mostmár 23 éves húgom van kiakadva;) de valami rettenetesen, főleg, hogy utána még 4x megismétlődik a mondat.
  Otthon bábozni meg a legkirályabb, nekem nagymamim csinált bábokat, nagybátyám meg bábszínházat hozzá. Fiamnak én még csak ujjbábokat csináltam, de majd igyekszem paravánt is csinálni hozzá, csak meg kellene már tervezni, a miénk anno nagyon profi volt, csak tudnám, hogy hova kallódott el (az ilyenért úgy tudok haragudni, grrr). De legalább mi si lehetünk kreatívak:)

 • 2010.01.05 13:00:18madz

  ebben a boribonos hasfelvágós mesében szerintem a legkiakasztóbb mondat az, hogy "vagy belefulladt a folyóba?"

 • 2010.01.05 13:16:12baudolinA

  Valaki mesélje már el nekem ezt a Hasfelmetsző Boribont, nekem ugyanis csak a hét lufis volt meg.

 • 2010.01.05 13:19:55Veg_

  2010.01.05 13:16:12baudolinA
  Jó hogy megkérdezted, most legalább már én is meg merem kérdezni, ki az a Boribon??? :D

 • 2010.01.05 13:33:15madz

  baud. a fiúkank odaadja az anyukákuk boribont, hogy játsszanak vele. ők meg mindennek felöltöztetik, aztán orvososat játszanak és felvágják a hasát. majd otthagyják a francba. aztán nem találják sehol, keresik, senki nem látta. aztán a végén kiderül, hogy csak az anyukájuk vette el, hogy megvarrja.

 • 2010.01.05 13:56:28baudolinA

  madz,
  és mi a tanulság? Vagy nincs ilyen?

 • 2010.01.05 14:59:10marywolf

  Ebben van a szállóige mondat: Akkor hát hol van Boribon!
  Merthogy a fiúk kimennek játszani, és mire visszajönnek, Boribon eltűnik. Nekiállnak megkeresni, erdő, folyó etc, kérdzősködnek,majd kitalálják, hogy biztos belefulladt a folyóba,meg eltévedt az erdőben.
  deee anyukájuk eltette, hogy megvarrja.
  És innentől kezdve nagyon vigyáznak a játékaikra.
  Amugy nem olyan vérmes, mint ahogy hangzik, fiam szereti és még soha sem jutott eszébe, hogy felvágja a mackója hasát.

 • 2010.01.05 15:05:22madz

  baud, gondolom, az a tanulság, hogy meg kell becsülni a cuccainkat. de akkor is olyan durva, mikor azt kérdezik, hogy "vagy belefulladt a folyóba?"

 • 2010.01.05 15:30:16R2D2 & C3PO

  Bábszínházat lehet csinálni közepes vagy nagy bonbonos-dobozból (külön tetősből) (Zalatnay Edith: Asztali bábszínház, Cser Kiadó).
  Simán meg kell fordítani, az alja a színpad. Ha nem egyszínű, akkor kell rá valamilyen padló (pl. rá lehet ragasztani fehér papírt). Ha még megvan, akkor a dobozban lévő merevítő lapot használjuk háttérnek, ha nincs, akkor egy kartonból készülhet, a megfelelő hátteret rárajzoljuk (a gyerekkel megrajzoltatjuk: akár kék, sárga és zöld körök is lehetnek). Ezt becsúsztatjuk a tető és az alja közötti résbe. A függöny a legnehezebb. Egy akkora kartont veszünk, mint a háttér-karton. A közepét kivágjuk (alul kb 1, oldalt 4, felül 3 cm-t). Oldalra felragasztunk 1-1 lécet, de úgy, hogy becsúsztatható legyen a keret a doboz alja meg a teteje közötti résbe. A függönyt ezek fogják tartani. A függönyt anyagmaradékból összeragasztjuk vagy varrjuk és egy madzaggal ráapplikáljuk a lécdarabokra. Érdemes hozzáragasztani 1-1 fonaldarabot, hogy a függönyt a keretnél meg lehessen kötni.
  A bábokat ebben felülről lehet mozgatni, amit különféle dolgok hurkapálcára rögzítésével lehet megoldani.

 • 2010.01.05 16:58:08Mother Mary

  az a durva, hogy nekem le sem jött, hogy ez a tanulság. nekem úgy jött len, aza tanulság, hogy nyugodtan tönkre lehet tenni valamit, mert anyuci majd megjavítja:-D
  és igen, az a legszörnyűbbb, hogy még ötvenszer megismétlik, hogy hol van boribon, akinek felvágtuk a hasát? talán bekapta a farkas?
  de a gyerekek tényleg szeretik, mert repetitív.
  és marywolf te úgy meséled ahogy van? én egy kicsit átírtam:-)

 • 2010.01.05 17:05:26madz

  az én fiamnak egyelőre máshogy kell mesélni. a keményfedél belső oldala tele van kis boribonokkal, na azzal kell kezdeni, hogy mindegyikre rábök, és el kell ismételni, hogy macimacimaci...

 • 2010.01.05 19:21:47marywolf

  Én elmesélem így, mert a gyereknek a mese a maga szintjén esik le, ergo nem képzeli el a Piroskánál, hogy kivágják a farkasból, csak ha azt képileg jól alátámasztják.
  Bár ebben a Boribonban konkrétan ott van, hogy a sok fogú farkas bekapja;)
  De nem ez a kedvenc meséje Bernátnak, pontosabban nem ezt szereti belőle, hanem hogy felöltöztetik ennek, meg annak, szóval ebből mostanában ezt szoktuk nézegetni, meg szépen végig is mondja.

 • 2010.01.05 21:47:16panka

  Szép, szép ez a fejből mesélés dolog, de aki próbálta már, az tudja, hogy milyen őrületesen fárasztó. Még akkor is, ha jól ismert mesét próbál elmondani egy gyakorlott, jó beszélőkéjű ember. Főleg, ha a szókincs fejlesztésére és a választékos megfogalmazásra is ügyel. Egy-két fejből mesétől kipurcanok, míg olvasni akármeddig képes vagyok fennhangon. Nem tudom, más hogy van ezzel...

 • 2010.01.05 22:27:37cozumel

  A ti gyereketeiket lekoti ez a "meselek nekik arrol, hogy mi tortent ma VELUNK" dolog?
  mer' en raprobalkoztam, de nagyon hamar leallitottak :D:D

  Tuuudom anya, en is ott voltam! :D

  es ennyiben maradtunk

 • 2010.01.05 22:36:40renege

  cozumel, én egy kitalált "Petiről" (és akkor még nem ismertem a BArtos Erika könyveket) meséltem neki, és azt nagyon élvezte. És természetesen PEti kb azt csinálta, amit a fiam is szokott, vagy szeret. Néha kis motivációval olyat is mert Peti, amit a fiam nem, hátha kedvet kap tőle a fiam. De akkor még csak 2 éves volt. nem tudott nagyon lelőni, mert alig beszélt. viszont kérte, hogy meséljek (pe, pe)

 • 2010.01.05 23:53:44Hűbele

  Cozumel, az én 2,5 éves fiam esténként nagyon szereti az ilyen típusú meséket, igaz, abban egy kiskutya a hős, de általában az kell, hogy történjen vele, ami vele történt napközben. Különösen, ha valami izgalmas történt: játszóház, vendégség stb.

 • 2010.01.23 21:09:25ficak

  @fantaghiro lesz a lanyom: senki nem mondja, h a bábszínház vagy a diafilm káros vagy rossz, hanem egy bizonyos kor alatt nem biztos hogy olyan jó. De ez csak egy ember véleménye, nem szentírás...
  És nem, nem kell zsindelyes házban nevelni a gyereket, ott neveled ahol akarod, úgy ahogy akarod, és ha úgy gondolod, akkor elolvasod egy ember véleményét, aki sokat foglalkozott gyerekekkel. Ha nem, nem. Ilyen egyszerű...(Állítom, hogy vekerdy gyerekei is néztek diafilmet és jártak bábszínházba)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta