Dánia spermaparadicsommá vált

Míg Európa számos országában szigorítják a spermaadományozás körülményeit, addig Dániában egyre liberálisabban kezelik a kérdést, így az utóbbi években Dánia vált az európai szingli nők paradicsomává. A spermaadományozás anonim módon történik, és Dániának sikerült a világ legnagyobb spermabankját kiépíteni, sőt, mintegy 30 országba exportálnak is spermát. Jelszavuk: „gratulálunk, kisviking született.”

Nők százai zarándokolnak számos országból minden évben Dániába, hiszen például Nagy-Britanniában szinte teljesen kiürültek a spermabankok, mióta egy törvény értelmében többé nem adományozhatnak névtelenül spermát a férfiak, és pénzt sem kaphatnak érte. Így a tipikus spermadonorok, a kevés pénzű, egyetemista férfiak eltűntek.

Ráadásul nemrégiben az új törvény lehetővé teszi a spermadonortól született gyerekeknek, hogy felkeressék és megismerjék ugyanazon donortól született féltestvéreiket, írja a BBC. Dániának hatalmas hasznot hoz az egyedülálló nők mesterséges megtermékenyítése, hiszen Európában egyre több helyen tiltják meg a névtelen spermadonációt, így a legtöbb országban többéves várólisták vannak.

A spermadonor intézményét ugyanis egyre inkább a nyílt örökbefogadáshoz kívánják hasonlatossá tenni - ez leginkább a gyermek érdekeit védheti, hiszen így van esélye, hogy megismerhesse az apját, míg a spermadonor anonimitása soha, semmilyen körülmények között nem fedhető fel. Ez pedig számos pszichológus szerint probléma lehet a gyermek lelki fejlődése szempontjából, pedig úgy tűnik, a legtöbb férfinak csak névtelenül van kedve spermát adományozni. Nálunk a sperma adományozása egyelőre anonim, az adományozók költségtérítést is kapnak, - természetesen csak miután átestek a széles körű orvosi és pszichológiai vizsgálaton. Egy donortól mindössze három gyermek születhet, ami nagy eséllyel kizárja annak lehetőségét, hogy az egy spermadonortól született gyerekek esetleg találkozzanak, és családot alapítsanak.

Itthon azok az egyedülálló nők vállalhatnak mesterséges megtermékenyítés útján gyermeket, akiknél bizonyított, hogy természetes úton nem lehet gyerekük. Tehát hiába találnának hozzá férfit, nem foganhatnának meg. A teljesen egészséges, szingli nő azonban nem jogosult mesterséges megtermékenyítésre, - amire a párkapcsolatban élő meddő nőknek öt, a társadalombiztosítás által finanszírozott lehetősége van.

Oszd meg másokkal is!
Mustra