Minden újszülött csak öt hónapig érdekes

A rokonok az első hónapokban hatalmas érdeklődéssel fordulnak az új családtag felé.

A kezdeti lelkesedés azonban éppen akkorra lanyhul, amikor az elsőgyerekes anyának a legnagyobb szüksége lenne a megerősítésre, ez pedig depresszió és szorongás forrása lehet.

Egy újszülött érkezése mindig hatalmas családi esemény, és a rokonok jó szándékú érdeklődése akár olyan méreteket is ölthet, ami már terhes az újdonsült család számára. Szinte már természetes, hogy nagymama vagy barátnő más-más választ ad a gyerekgondozással és -neveléssel kapcsolatos kérdésekre, mindenesetre ebben az első időszakban szinte mindig van kéznél valaki, akihez az elsőgyerekes anya kételyeivel vagy aggodalmaival fordulhat. A látogatók hada azonban hamarosan ritkul, míg végül az élet visszaáll a rendes kerékvágásba.

Szerencsétlen egybeesés, hogy éppen ekkor - a baba öt hónapos kora körül - jön el az az idő is, amikor a csecsemő gyors változásokat produkál, ami gyakran aggodalommal tölti el a gondozásban és nevelésben még járatlan anyákat. A probléma valós és gyakori, melyet jól jelez, hogy a brit Egészségügyi Minisztérium felmérésében megkérdezett anyák 80 százaléka számolt be arról, hogy ebben a periódusban jól jött volna egy kis rokoni vagy baráti támogatás és megerősítés arról, hogy anyaként is megállják a helyüket, és jól megfelelnek a gyereknevelés mindennapi feladatainak. A gyerek öt hónapos kora után azonban már csak hébe-hóba érkeznek látogatók, ráadásul már az apák is jóval kevesebb részt vállalnak a teendőkből, mint a legelső hetekben-hónapokban. Az egyik megkérdezett anya így fogalmazott: „Kezdetben mindenki nagyon lelkes volt, de éppen akkorra maradoztak el a látogatók, amikor ezer kérdés merült fel bennem azzal kapcsolatban, hogy jó irányban haladok-e.”

Ez pedig egyrészt fokozza az anyák bizonytalanságérzetét és szorongását, másrészt tovább erősítik bennük az elszigeteltség érzését. Nem kedvez az anya hangulatának a mindennapok egyhangú ismétlődése sem: a résztvevők csaknem egyharmada nyilatkozott úgy, hogy egyre nehezebben viseli a monotóniát, és még ennél is valamivel nagyobb azok aránya, akik szenvednek attól, hogy ebben az állandó ismétlődésben semennyi időt sem tudnak kiszorítani saját igényeik, szükségleteik kielégítésére.

Az NHS Baby LifeCheck internetes oldal ingyenes kérdőívvel sietett az újdonsült szülők segítségére. Gillian Merron brit közegészségügyi miniszter szerint a honlap nagy szolgálatot tehet a szorongó és bizonytalan elsőgyerekes szülők számára azzal, hogy éppen ebben a legbonyolultabb időszakban megerősítést és biztatást nyújt számukra, emellett sokféle témában segíti őket a magabiztos szülői döntések meghozatalában. Emellett természetesen nem hanyagolható el a „hagyományos módszer”, azaz személyes tanácsadás szerepe sem, ennek érdekében a csecsemő öt és nyolc hónapos kora között különösen nagy jelentőségük van a rendszeres védőnői látogatásoknak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra