SZÜLŐSÉG

Az elrabolt Sean öt és fél év után hazatért karácsonyra

2009. december 26., szombat 10:03 |

David Goldman felesége 2004-ben két hétre Brazíliába utazott közös kisfiukkal, hogy meglátogassa szüleit, majd onnan telefonon közölte a férjjel, hogy beadja a válópert és felejtse el a kisfiát. Az apa viszont azonnal harcolni kezdett a gyermekéért és minden létező fórumon segítséget kért.

Forrás: http://bringseanhome.org/
Forrás: http://bringseanhome.org/

A feleség közben újra férjhez ment, majd 2008-ban belehalt a szülésbe. Az apa azt remélte, most már semmi sem állhat az útjába és végre visszakapja kisfiát, ám az új férj - egy családjogi ügyvéd - is igényt tartott a gyermekre. A harc tehát tovább folytatódott, míg szenteste végre átölelhette egymást apa és fia.

Kisgyerek. Család. Karácsony. Ezek a szavak, így, együtt leírva a meghittség boldog képét jelentik sok ember számára. De milliónyi széthullt családnak és elvált szülőnek ezek a szavak késként tépnek a szívbe. Világszerte nagyon sokan nem lehetnek gyerekeikkel, mert a válás során a bíróság azokat a másik szülőnek ítélte, avagy a volt feleség, vagy volt férj lehetetlenné teszi a láthatást.  Ennek egyik extrém példája, amikor a gyereket a másik fél külföldre menekíti, és földrajzilag is elérhetetlenné teszi.

Sean Goldman rövid életének története úgy kezdődött, mint egy romantikus nemzetközi szerelem, de mire a klimaxát elérte ezen a héten, 2 világhatalom diplomáciai kapcsolatát és kereskedelmi szerződéseit veszélyeztette.  Államfők, külügyminiszterek és szenátorok vitatták meg az egyszerű kisfiú sorsát, és lépéseit televíziós kamerák tucatjai rögzítették.

Sean édesapja, David Goldman, és édesanyja, Bruna Ribeiro Milánóban ismerkedtek meg 1997-ben, ahol az amerikai David modellkedett, a brazil Bruna pedig divattervezést tanult. Pár éves heves, határokon át szárnyaló szerelem után 1999-ben összeházasodtak és a következő évben megszületett kisfiuk, Sean.

David és ismerőseik elmondása szerint boldogan éltek családi házukban az Egyesült Államokbeli New Jersey államban. A feltűnően jóképű család tagjai a régi képeken letagadhatatlan boldogsággal mosolyogtak és ölelkeztek. Amikor Bruna 2004-ben kéthetes vakációra a szüleihez Brazíliába utazott kisfiukkal, David mit sem sejtve kivitte őket a repülőtérre. Úgy váltak el egymástól, hogy egy hét múlva majd találkoznak Rio de Janeiróban. Ám a sors másként hozta, pár nap múlva Bruna felhívta férjét és közölte vele, hogy örökre Brazíliában szándékszik maradni, kisfiukkal együtt. Kijelentette, hogy ha David gyermekét valaha viszont szeretné látni, azonnal egyezzen bele a válásba, és abba, hogy Sean vele külföldön maradjon.

David, aki élete legnagyobb sokkjaként élte meg a telefonbeszélgetést, nem egyezett bele felesége feltételeibe és azonnal küzdeni kezdett házasságáért és kisfiáért. Egészen aznapig abban a hiszemben élt, hogy házassága boldog volt és életük teljes. Bruna sem akkor, sem később a bíróságok előtt semmilyen okkal nem tudta megmagyarázni  cselekedeteit, és hogy mi késztette a válásra.

Amikor egy szülő kiskorú  gyermekét külföldre viszi a másik szülő engedélye nélkül és annak akarata ellenére, súlyos bűncselekményt követ el. A Gyermekek Jogellenes Külföldre Vitelének Polgári Jogi Vonatkozásairól szóló hágai szerződést Brazília és az Egyesült Államok is aláírták (egyébként Magyarország is). A szerződést aláíró 68 ország egymás között megegyezett, hogy az országukba jogtalanul, bírósági elhelyezési ítélet ellenére, vagy anélkül utaztatott 16 éven aluli gyermeket mielőbb, a lehető leghamarabb segítenek hazajuttatni. Amikor a gyermek hazaér, ügyét és elhelyezésének kérdését saját országának bírósága veszi át.

Sok ország, többek között Kína, Oroszország, India és Marokkó nem írták alá a szerződést, így az oda csempészett és bújtatott gyermekek sorsa sokkal bizonytalanabb, az otthon maradt szülő állami segítségre kevéssé számíthat.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Ez azonban Sean esetében nem állt fenn. Apja joggal feltételezhette, hogy számíthat a brazil állam együttműködésére. Azonnal értesítette az amerikai hatóságokat, és New Jersey állam legfelsőbb bírósága pár hónappal az utazás után azt a döntést hozta, hogy Bruna jogellenesen cselekedett. Ezzel a papírral, és a hágai szerződés védelmével felfegyverezve David a brazíliai bíróságra vitte az ügyet. Sok huzavona után végül a riói bíró is mellé állt. Addigra azonban már több, mint egy év eltelt, az 5 éves kisfiú beilleszkedett új környezetébe és az ország egyik legnevesebb iskolájába kezdett járni. Ezt kihasználva édesanyja fellebbezett, és sikerült egyre tovább húznia az ügyet. Miközben a per a brazil jogrendszer labirintusait járta, Bruna beadta a válást Brazíliában, és David beleegyezése, vagy akár aláírása nélkül véglegesíttette azt. Hamarosan újra férjhez is ment. Választottja az addigi ügyvédje volt, João Paulo Lins e Silva, Brazília egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb ügyvédi dinasztiájának sarja, aki ráadásul nemzetközi családjogra specializálódott. Egy olyan országban, ahol kiskorú gyermekeket érintő családjogi perek során a törvény általában az anyák oldalán áll, és gyakran a külföldi állampolgárok ellen ítél, Bruna, sztárügyvéd férjével az oldalán sorra nyerte a fellebbezéseket.

Az évek pedig csak teltek, anélkül, hogy David viszontláthatta volna fiát, és a kis Sean egyre kevésbé emlékezett régi életére.

Ekkor hirtelen, minden még rosszabbra fordult. Bruna gyermeket várt új férjétől és a szülésbe tragikus módon belehalt 2008 nyarán. Volt felesége haláláról nem értesítette senki Davidet, a hírt csak később, ismerősök révén tudta meg. Azonnal repülőgépre szállt és Brazíliába repült kisfiáéert. Amikor megérkezett, legnagyobb megdöbbenésére megtudta, hogy volt neje új házastársa is igényt tartott Sean-ra, és már be is nyújtotta a megfelelő papírokat ahhoz, hogy Sean brazil születési anyakönyvi kivonatán ő szerepeljen apaként.  Annak ellenére, hogy a kisfiú anya nélkül maradt, és talán még soha nem volt ennyire szüksége édesapja szeretetére és jelenlétére, anyai nagyszülei és nevelőapja nem engedélyezték még a találkozást sem. 4 év telt el azóta, hogy apa és fia látták egymást és David hetedik brazil útjáról is egyedül tért haza. Sokan talán feladták volna a harcot, de David ekkor ötödik sebességbe kapcsolt.

Naponta frissítette internetes oldalát, a www.bringseanhome.org -ot. Fáradhatatlanul segítséget kért az összes létező amerikai médián keresztül. Szenátorokkal levelezett, sztárriporterek ajtaján kopogtatott, és egyre többen álltak mellé. Bár ez hihetetlennek tűnik, de csak egyetlen párórás, idegenek előtti találkozást sikerült engedélyeztetni, amikor az apa Chris Smith amerikai kongresszusi képviselővel együtt utazott Brazíliába 2009 februárjában. Nem sokkal később, Hillary Clinton amerikai külügyminiszter találkozott brazil partnerével, Celso Amorimmal, hogy az akkorra már krízis szintet elérő nemzetközi konfliktust megoldják.  Egy hónappal később Barack Obama amerikai elnök tárgyalt Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnökkel Sean Goldman helyzetéről és sorsáról. Mindezek ellenére, minden logikával szemben, az összes nemzetközi megállapodást megszegve Sean maradt nevelőapjával Rióban.

A kisfiú elvitelének 5. évfordulóján több ezer ember gyertyás megemlékezésen vett részt New Jersey-ben.  Újabb és újabb fellebbezések követtek bírósági döntéseket, egészen 2 héttel ezelőttig, amikor december 16-án a Brazil Szövetségi Bíróság egyhangúan azt a döntést hozta, hogy Seant át kell adni édesapjának december 18-ig bezárólag. Másnap, órákkal azután, hogy David Brazíliába érkezett fiáért, a Legfelsőbb Bíróság meghosszabbította a határidőt az ünnepek utánra. Az Egyesült Államok válasza: az USA kongresszusa azonnal megállított egy kereskedelmi megegyezést az USA és Brazília között, aminek értéke 2,75 milliárd dollár lett volna.

Ez az ütés végre ideget talált. Pár nappal később, szentestén, éppen időben ahhoz, hogy a karácsonyt együtt tölthessék, apa és immáron 9 éves fia, 2017 nappal azután, hogy elválasztották őket egymástól, az NBC televízió által bérelt magánrepülőgéppel az USA-ba repültek.

Sean történetében az a legszomorúbb, hogy milyen sok gyermek van hasonló helyzetben világszerte. Nem kevesebb, mint 50 amerikai gyermek van megakadva a brazil jogrendszer hálójában. Az egyéb országokba jogtalanul utaztatott amerikai gyerekek száma ezres nagyságrendben mérhető, és ezek csak a bejelentett esetek. Világméretben pontos adatok nem elérhetőek, de megszámlálhatatlanul sok kiskorú van elszakítva országától,  kultúrájától, és szülei közül valamelyiktől, gyakran véglegesen, csak azért mert azok elváltak. Mindezzel együtt ez csak a jéghegy csúcsa. Nem kell messzi földre vinni egy kisgyereket ahhoz hogy az távolra kerüljön és elérhetetlen legyen egy szülő számára. Gyakran elég a szomszédos kerületbe. És ki nem ismer olyan családot, ahol ez történt?

Sajnos nem minden érintett szülőnek van annyi ereje küzdeni, mint David Goldmannak volt. Nem mindenki tud elmenni egy Nobel-díjas amerikai elnökhöz segítségért.  Nem mindenkinek drukkol, segít egy 61 ezer tagú Facebook-csoport.

És nagyon, nagyon kevesen olyan szerencsések, hogy karácsonyra megölelhetik elveszett kisgyereküket.

Másutt

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.12.27 00:09:38másutt

  Ha az egeszbol az jott at nektek, hogy "hogy mer valaki ilyesmit kiadni a kezebol", hogy lehet a Nobel-dijast kotojel nelkul irni, micsoda taho paraszt az ilyen, akkor nem ertem el a celomat.

  A celom nem a magam (jol ismert) gyengesegenek bemutatasa volt, hanem valaki mas inspiralo tortenetenek elmeselese.

  Es meg egyszer: a hir tegnap jelent meg mindenutt a vilagsajtoban. Az Index nem kozolte le. En a karacsony estemet arra szantam, miutan egesz nap foztem es egy 2 eves utan rohantam, hogy veletek megosszam. 25 cikket elolvastam emiatt. Forditottam, kormoltem, es egy angol billentyuzeten vakon irtam magyar betuket. Igen, ha varok meg 1 hetet, elolvastatom az akademikus apammal, akkor nem lettek volna benne hibak. De akkor nem lett volna aznapi hir sem.

  Cozumel, szinte minden nap gondolok arra, hogy minek tanitsam meg a gyerekemet egy olyan nyelvre, amit hasznalni nem tud sehol, es csak kinevetik majd a hibaiert honfitarsai. De nem adom fel.

 • 2009.12.27 00:10:58soleeroo

  ja, meg annyi lemaradt, hogy le a kalappal a srac kitartasa elott.

 • 2009.12.27 00:19:40renege

  másutt, miért veszed ennyire a lelkedre ezt a kijavítás dolgot?
  Tök sokan írták a posztodra, hogy jól megírt, érdekes. Néhányan azt írták, van benne egy két hiba. Szerintem nem kellett volna rá reagálni semmit, max annyit, hogy kösz. Hamar lecsengett volna és kész, lehetett volna beszélgetni a poszt témájáról.

  Egyébként én örülnék egy angol billentyűzetnek, mert itthon csak magyart sikerült vennem, és sokkal jobban szeretem vakon gépelni a pár magyar ékezetes betűt, mint vakon programozni a kapcsos zárójelet, vagy a szögletes zárójelet :)))

  szóval, ha elismerésre vágysz, olvasd azokat a kommenteket hangsúlyosan, amik tényleg elismernek. sok volt ilyen.

  És köszi, hogy megírtad. :)

 • 2009.12.27 00:20:21cozumel

  Masutt

  en nem is ezert tanitom nekik a magyar nyelvet..... Haszna? keves.

  DE
  egyszeruen nem tudnek a gyerekemhez nem az anyanyelvemen beszelni. Ahogy a ferjemmel valo tarsalgasban semmifele averziot nem erzek, ugy nem tudok a gyerek fele angolul kommunikalni.
  Meg akkor is hulyen erzem magam, mikor masok iranti tiszteletbol )hogy ok is ertsek, mit mondok a gyerekeknek-angolul szolok hozzajuk.

  De ne is a haszna miatt tudjon magyarul.
  Hanem mert igy van eselye olyan elmenyre, mint amelyeket en ateltem, Ady, Moricz, Nemeth Laszlo, Fejes Endre muvei altal.

 • 2009.12.27 00:29:53madz

  másutt, ne már, tényleg. vedd már kicsit könnyedébben.
  leírtál egy sztorit, kiadtad a kezedből, onnantól kezdve egyszerűen nincs értelme utólag magyarázni, hogy mi volt a mondanivaló... meg hogy neked mi volt ezzel a célod. vagy átjön, vagy nem. és ha nem, az sem feltétlenül az olvasók hibája. de nem is a tiéd.
  pl ez a sztori nekem személy szerint nem érdekes. ez van. egyrészt itt volt nekünk a saját Mehmet Karcsikánk, az ő történetén keresztül én már elgondolkoztam az elgondolkoznivalókon.
  az meg komolyan teljesen lényegtelen, hogy te egyébként hova, mennyit és milyen nyelven írsz. nem lehet minden poszthoz (cikkhez, regényhez stb) mellékelni a szerző teljes előéletét, diplomáit meg iq-hányadosát. és nem is kell. a szöveg önmagában áll, önmagáért. főleg nem kell a tanulságot külön kommentben a szánkba rágni. hadd legyen ez mindenkinek egyéni... elhiszem, hogy neked inspiráló volt a sztori, de hát nem vagyunk egyformák.
  ha egyeseknek nem tetszik a szöveged, az nem azt jelenti, hogy ők képtelenek valamit meglátni benne. nem jó, ha a szerző lenézi az olvasóit... és az sem szerencsés, ha arra hivatkozik, hogy mennyi melója volt vele. ha valaki tíz évig ír egy regényt, attól még nem biztos, hogy az remekmű lesz.

 • 2009.12.27 00:32:34mókusmacat

  Dehát másutt, szinte csak fidelio puffogta le az írásodat! csomó mindenkinek tetszett!!!
  Már Dumbledore is megmondta, képtelenség egyetemes népszerűségre szert tenni:)))

 • 2009.12.27 00:35:27másutt

  Renege :)
  Miert?
  1. Elmentem 6 orara es amikor visszajottem meg mindig EN voltam a tema es a hibaim, es hogy mas nem adna ki ilyet a kezebol.
  2. NEM David v. Sean Goldman volt a tema, vagy Rita pasijanak a farka hossza
  3. Csak azert szoltam vissza, hogy porgessem a vitat es szerezzek meg tobb kommentet. Minden beszolasert, engem szido okossagert bonuszt kapok. :D
  Így jo? :)

 • 2009.12.27 00:38:54rézi, a nyúl

  másutt

  tök jó volt. végre nem valami fröcsögés.
  nekem nagyon bejött.

 • 2009.12.27 00:41:08renege

  nem jó.

 • 2009.12.27 00:43:23rézi, a nyúl

  amúgy meg, a terhességem első 20 hetében MINDEN engem ért kritikán, ha az nem is kritika volt, de én annak vettem, annyira, de annyira felhúztam magamat.

 • 2009.12.27 00:45:18renege

  Másutt, tudod mit, ha megígéred, hogy küldesz nekem egy lilabugyis pocakos képet a 30. hetedből, akkor megígérem, hogy nem próbállak többet vígasztalni :D
  mit szólsz?

 • 2009.12.27 00:52:13másutt

  Madz, az index, a velvet es a magyar sajto tele van kulfoldi vonatkozasu hirekkel. Ezeknek egyike sem jelent neked semmit, mert Magyarorszagnak is van elnoke, idojarasa, saját h1n1 jarvanya vagy volt mar legikatasztrofaja?
  Egyaltalan minek barki gyerekesnek mas hulye gyerekerol olvasni?
  Mehmet Karcsika utan nincs uj a nap alatt, hiszen o mar szopott anyai mellet, hasznalt pelenkat, kapott szilard kajat es unatkozott a fa alatt, mialatt mami fozott. :D
  Ugye viccelsz?

 • 2009.12.27 00:57:00másutt

  Renege: :D
  OK.

 • 2009.12.27 00:58:46madz

  másutt, nem tudom neked most formális logikai úton levezetni, hogy ez a hír engem miért nem fogott meg. nem és kész. igazából én úgy gondolom, hogy ez a sztori még csak most kezdődik igazán. és most alakulhat át igazi tragédiává vagy hepienddé. na, ez érdekelne. hogy mi lesz velük. de erről szerintem nem lesz ekkora cikk a daily mailben, mert hát ez már nem lesz egy látványos dolog.
  de egyébként a provokatívnak szánt kérdéseddel egy nagyon érdekes morális témát pendítettél meg: igen, konkrétan azt, hogy miért jó az az embernek, ha a világ másik felén élők bulvártragédiáiról részletesen tud, a szomszédjáéról meg nem. és hogy kinek jó ez. a daily mailnek biztos, mert veszik. és hogy miért jó nekem, ha tehetetlenül bámulom a tévét, mert nem tudok segíteni a világ másik felén lévőkön.

 • 2009.12.27 01:03:07dzs87

  Kedves újságíró! Média:többesszám=>olyan nincs, hogy médiák.

 • 2009.12.27 01:20:41másutt

  Feladom. :)

  Madz, a hagai egyezmeny minden alairo orszag minden gyereket erinti, nem csak a Daily Mail olvasoiet!

 • 2009.12.27 01:23:19madz

  másutt, és ez most hogy jön ahhoz, hogy engem érdekel-e a sztori?

 • 2009.12.27 01:36:09másutt

  ugy, madz, hogy ez NEM egy Daily Mail sztori, hanem egy CNN, Reuters, Associated Press, Feher Haz Szovivoje, Hillary Clinton Szovivoje es New York Times sztori.

  es hogy a jofeneben lehet EGESZ ALLO NAP itt lognod es 14-szer (!!!) hozzaszolnod valamihez, ami nem erdekel, mondssza? :D

  hogyan higgyem el, hogy teged mennyire nem erdekel, ha 2 percenkent frissitesz itt egesz KARACSONYKOR es akkora bekezdeseket irsz hozza, hogy nem fer ki a kepernyomre????

  dzs87: nem vagyok ujsagiro, ne sertegess. kicsit (na jo nagyon) hormonalis kismama vagyok, aki kicsit (na jo, nagyon) tori a magyart mert gyerekkoraban kiszakadni mint az alsogatya.
  az OLVIR erre utal.
  ez itt az amator-ora. Tudod: "KI MIT TUD" lelki szegenyeknek.

 • 2009.12.27 01:56:52cozumel

  Masutt

  de a hagai egyezmeny is irrelevans, ha Madzot nem erdekli a sztori :)))
  azt meg te is tudod, h nem a sztori miatt frissit, hanem mivel kialakult koztetek ez a kis csatarozas.

  Es te pontosan annyit frissitettel karacsonykor, mint Madz, meg en, meg meg egy paran itt.


  Telleg lazulj mar el... ha nem lennel terhes, javasolnek egy pohar bort :)

 • 2009.12.27 02:07:16madz

  másutt, ha Hillary személyesen hív fel engem telefonon, akkor sem érdekel jobban a sztori.
  és jól mondja coz, én nem a sztorihoz szóltam hozzá x-szer, hanem hozzád meg a jónéphez. beszélgettem kicsit. és egész álló nap, mert ma ilyesmik voltak beütemezve. nem hat meg, hogy karácsony van. és úgy látom, téged sem :D

 • 2009.12.27 02:23:48másutt

  Mindig megtisztelo egy rajongo, aki egesz napjat arra szanja, hogy ismetelgesse, irrelevans temat valasztottam, ami ot nem erdekli, azt rosszul irtam meg, es elvezettel figyeli, hogy a hormonalis hulye, akit tegnap meg erdekelt a badarsaga, kiakad es megprobalja meggyozni, hogy a tema relevans. Szivecske, miert nem jossz ide es huzod ki szalankent a hajam? :D
  Na jo, megyek es felkotom magam a fara.

 • 2009.12.27 05:09:42inf3rno

  Tetszett a cikk, és szerintem nem csak a pozitív végkifejlet miatt cseng össze a karácsonnyal, hanem mert ez az ünnep pont "a gyerekről" szól. Szóval szerintem jó választás volt, és jól tetted, hogy még 26-án megírtad, aki meg a gyors munka miatt vétett hibákat felrója neked, azt csak sajnálni tudom.

 • 2009.12.27 05:22:13Chang Yai

  Másutt, sajnálom, hogy így elcseszték a napodat, akár okkal, akár ok nélkül, szerintem csúnya volt ez így :-( Miért van az, hogy ha látszik, hogy az ember érzékeny, akkor egy csomóan még ráugranak, csakazértis, a hecc kedvéért (vérszag??), ahelyett, hogy gyorsan abbahagynák?
  Biztos kapok érte, ha azt mondom, igazi magyarországi hangulat :-( szerintem te is elszoktál már ettől.
  Remélem, írsz még, kérlek, ne menjen el a kedved az egésztől.

 • 2009.12.27 07:11:05szeletke

  Rohadt sokat írtatok és rohadt feleslegesen. A kiskölyökről alig valaki. Hát pont ezért tartott annak a kölyöknek olyan sokáig kint dekkolni idegenben az apja nélkül, mert a nagyszámok törvénye pont így érvényesül azok között is, akik döntöttek a sorsa felől. Az ő kölykük otthon van, mit bánják a más baját. De a helyesírási és fogalmazási hibák azok nagyon izék, és visszadobjuk a kérelmet igaz? Pedig az Isten embernek teremtett minket. Sokan az állat szintet sem érik el. Na azért lesz olyan a világ, mint amilyenné látni, hogy válik. Mert állatok ugatnak elől, és a tömeg meg eltűri.

  De a természet nem fogja, az már ide látszik, hogy berágott. De annyi legalább biztos, hogy a természet nem fog válogatni. Ki megy és ki marad. Megy mind a jó büdös francba. Majd akkor lehet pofázni, hogy ki mit ír rosszul.

  Akkor bezzeg majd kuss lesz, és megtanul imádkozni, amelyik még nem tud.

 • 2009.12.27 10:09:07csittosz

  Ritkán írok ,csk olvasok,de azt már jó pár éve.
  Azért, mert ultra ultra szar fogalmazó ,és helyesíró vagyok. :P
  Bocsi mindenkitöl ,de már nagyon idegesít a kötözködés minden ökörség miatt.BE LEHETNE MÁR FEJEZNI!

  Másutt én bírlak,és kösz végre tudom mit morognak az angolok köszönés helyett az orruk alatt.

  A srácot sajnálom,de megértem az anyukát is ,aki valószínüleg képtelen volt érzéseit egy idegen nyelven kifejezni.
  Bár a válást másképpen is intézhette volna.
  Egyértelmű,hogy valami titok lappang a mélyben,de asszem azt már sosem tudjuk meg.

  Üdv:Csittosz

 • 2009.12.27 12:42:06Rosa Rugosa

  Női szavak értelmező kéziszótára

  http://www.scribd.com/doc/2911258/ni-szavak-szotara

  Tanulmányozzátok!:)

 • 2009.12.27 12:47:02anyamadár

  Csittosz szerintem meg hogyha bármi titok lett volna, pl. családon belüli erőszak akkor tuti, hogy ezt kijátsszák a brazil rokonok a fickó ellen, még akkoris hogyha nem bizonyítható.

 • 2009.12.27 13:05:42I. Pipi

  http://www.travelpod.com/travel-blog-city/Mexico/Conzumel/tpod.html

  itt conzumelnek irjak... vagy ez valami teljesen mas?

  masutt, ugye nem kototted fel magad?

 • 2009.12.27 13:05:52amanita muscaria

  MÁSUTT! Az vakarózik, akinek viszket. Ezzel azt akarom mondani, hogy most olvastam el a cikket, meg a hozzászólások zömét, s nem értem, mi a faxnak magyarázkodsz!? Jössz itt az áldozataiddal, hogy karácsony éjjel meg stb....

  Tény: jó az írás, jó a sztori.
  Engem annyira lekötött a történet, hogy a mások által említett elírások fel sem tűntek.

  Szerintem a terhességi hormonok háborúznak benned. Túlérzékeny vagy.

  Sétálj sokat a friss levegőn, s ne a Porontyon dühöngj, mert elrontod a saját posztodat.

 • 2009.12.27 14:31:34I. Pipi

  na mi van, mindenki bejglit eszik?

 • 2009.12.27 14:49:25anyamadár

  I. Pipi én éppen áfonyás sajtot, frissensült zsömlével. :)

 • 2009.12.27 15:06:16cozumel

  http://www.travelpod.com/travel-blog-city/Mexico/Conzumel/tpod.htm

 • 2009.12.27 15:07:48cozumel

  Pipi

  en nem tudom, milyen linket talaltal, nekem semmit nem ad ki.

  Isla de Cozumel

  http://www.islacozumel.com.mx/

  Sehol nem irjak N-nel.

 • 2009.12.27 15:56:38pilár

  Nekem is tetszett a cikk, nem átlag téma és tényleg kicsit helyreállítja az ember igazságosságba vetett hitét. Tudom, én vagyok a naiv :)
  A nyelvi észrevételeket is lehetne kicsit pozitívabban tálalni, hogy Másutt, vagy az épp aktuális író ne azt érezze, hogy ez volt az egyetlen számottevő részlet a cikkében.
  Semmi értelme komoly témákat boncolgató cikkeket várni a porontyon, ha a második hozzászólás már valami huszadrangú dologba köt bele.
  És végül egy közhellyel búcsúznék: A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve. Vagyis lehet a helyesírást fikázni, de mennyivel hasznosabb lett volna ha értelmes beszélgetés tudott volna kialakulni egy ilyen komoly témáról, amit ezzel a 'jószándékkal sikerült hazavágni.

 • 2009.12.27 16:03:10EXLEXMAN

  Ilyen ügy van Magyarországon is! 1995 november 5- óta tart. A magyar bíróságot kiröhögik az EU-ban. Jogerős egyezséggel, anyuka által kértek szerint, a kislány akiről 5 éve nem tud az édesapja, most újabb tárgyalásra vár! Az IRM tárogatja kezét, a külügy meg? Érvényes úti okmány nélkül kint a magyar gyermek külföldön!

  A magyar ügyekkel persze a kutya nem foglalkozik, mert az nem ér meg 61ezer usert a Facebookon! :(

 • 2009.12.27 16:11:40cozumel

  Exlex

  hova vittek kulfoldre? mert nem mindegy...

  En pont azon gondolkodtam az ugy kapcsan, hogy a fickonak meg igy is szerencseje volt, mert legalabb egy olyan orszag allampolgara, amelynek a reakcioi szamithatnak.

  Mert hiaba probal Magyarorszag diplomaciai izmozasba fogni, nem igazan megy vele semmire (mint ahogy azt latjuk is kulugyi problemaknal ).

 • 2009.12.28 08:41:27EXLEXMAN

  2009.12.27 16:11:40cozumel: Svédországba vitték ahol, a meglévő válási végzésre azt mondták az akkor volt. 5 éve jogellenesen él a kislány az apjától távol, az anyuka kiskorú veszélyeztetését követi el de, sem az IMR nem indít eljárást, sem a gyámügy, mert nincsen benne joggyakorlat.

  A magyar bíróság 2 éven túl nem illetékes mert a valós tartózkodási hely szerinti bíróság az illetékes.

  A magyar bírói végzésre pedig az a válasz, hogy Magyarország nem legitim ezért a Svéd bíróság újra tárgyalja! Az IRM illetékese meg tárogatja a kezét.

  A furább: Fizettél már per költséget mert vesztettél azért mert végre akartad hajtatni külföldön a magyar bírói végzést?

  Ez ügyben közel 3 milla a perköltség! Azért vesztes az ügy, mert a Magyar Ítélete a svédeknek nem legitim!

  2009-ben az EU-ban! Tények, dokumentumok, bizonyítékok vannak!

 • 2009.12.28 09:30:52manóc

  A svédeknek a svájciak ítélete sem volt legitim. Dolgoztam svájci családnak, az ottani "anyám" bátyja svéd lányt vett feleségül Svájcban. Elváltak, láthatást ítélt meg a svájci bíróság. Anya visszament Svédországba a kicsivel, aki kb. 1 éves volt akkor. Láthatás nem volt soha, apa 4 év pereskedés után kapta meg a gyerek felügyeleti jogát úgy, hogy elfogatóparancs volt az anya ellen a gyermek veszélyeztetése miatt (lakókocsiban éltek, bújkáltak, gyerek ovit, rendes ennivalót soha nem látott, mellesleg autista, fejlesztésre lett volna szüksége), Svédországban újra kellett kezdeni a pert. Mikor a gyereket véletlenül megtalálták a rendőrök, anya börtönbe került, apa Svédországba ki, második felesége éppen akkor volt mindenórás kismama. Apa védett lakásban, szociális munkás felügyeletével végre találkozhatott a fiával. Két hétig kellett ott lennie, gyerek nélkül jött haza. Louis kb. 2-3 hét múlva jött Svájcba az átmeneti családjával. Itt végre mindenki azt hitte, hogy vége a történetnek, gyerek végre legálisan apánál. A következő láthatásnál anya megszökött a gyerekkel, ismét rendőrkézre került, gyerek vissza az apához több hét bújkálás után. Azóta nem tudom, hogy oldották meg a láthatást, de többet az anya nem tudta elrabolni a gyereket, mindez 2008-ban ért véget.

 • 2009.12.28 10:37:36EXLEXMAN

  2009.12.28 09:30:52manóc: Az ügyben ezt olvasom egy blog bejegyzésben: A Magyar Hatóságok segítsége pedig ?

  AZ Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, Polgári Jogi Kodifikációs és Nemzetközi Magánjogi Főosztály, Budapest V., Roosevelt tér 1-3. 1363 Budapest, Pf. 54.tel.: 00-36/1-999-4349, fax: 00-36/1-999-4360 számon, az ilyen jogellenesen külföldre vitt gyermekekkel, és az un. külföldön élő szülök jogi ügyeiben segít. A tartási ügyekben csont nélküli eredményeik vannak, ahogy ezt egyik munkatársuk meg is fogalmazta nekem legutóbbi beszélgetésünkkor, a blog szerzőjének tollából.

  Tehát: A MÉDIA azokkal foglalkozik akik pénzt termelnek! Mint látom Te is ráleltél SVÉD példára! Még is mi történik a SVÉD rendszerrel? SEMMI! Él, virul!

  Másik rémtörténet, magyar anya 6 évig Interpol elfogatóval, mire kiderült, Svédben élő magyar apu hazudott! Addig anyuka és fia, körözés alatt! Szép kis élet miközben hazánk, jogilag semmit sem tudott tenni. Jogerős végzés anyánál helyezte el gyereket, Svédek szerint ez sz**t sem ért! Anya mert Mo-on tartotta a fiát, a svéd bíró a maga végzésére hivatkozva köröztette őt is gyermekét is!

  A MAGYAR BÍRÓSÁG az EU-ban hiteltelen! Fogalmazhatnánk: ExLex! (törvényen kívüli)

 • 2009.12.28 15:23:50cozumel

  Nagyon durva sztorik ezek, sajnos, ilyenkor jol latszik, hogy nincs itt semmifele EU, csak papiron, a gyakorlatban viszont az erosebb kutya-orszag b.szik elv mukodik... :S

  Bar az ilyen ugyek az USAban is balhesak lehetnek, ha az elvalt szulok egyike fogja a gyereket es atviszi masik allamba...

 • 2009.12.28 18:46:50Nilüfer

  Namost az EU egy dolgo, nagyon erősen jogharmonizáltunk, a családjogra azonban a Hágai, NewYorki egyezmények vonatkoznak, amit nem írt alá jónéhány ország.
  Exlexman, nem tudom, honnan veszed, hogy a magyar bíróság az EU-ban hiteltelen. NEM AZ. Sajnos, vagy sem, az ítéletek külföldi elismerésére egy tucat egyezmény jött látre, de nagyon sok ország letojja a másik ország ítéletét, nem írt alá egyezményeket. Emiatt nehogy már a magyar bíróságok legyenek hibásak.
  Cozu, az EU-ban egyre erősebb a jogharmonizáció, nincs igazad, hogy csak papíron létezik. Ugyanakkor amelyik ország nem EU-tag, és a Hágai és NY egyezménynek sem tagja, ott egyszerűen nem lehet végrehajtani az ítéletet. Hát ezért tárogatja a kezét az IRM, és a magyar bíróság, és a magyar végrehajtás, nem széles jókedvében

 • 2009.12.28 19:26:12cozumel

  Nilu

  en nem kritizaltam a magyar birosagokat.
  Nem az o hibajuk, hogy a magyar kulpolitika/diplomacia nem er el eredmenyeket.
  Akarmerrol nezzuk, egy gazdasagilag eros, befolyasokkal biro orszag, magasrol szarhat a nemzetkozi egyezmenyekre, es meg is teszik, legyen szo akar jogharmonizaciorol, akar kornyezetvedelemrol, bunuldozesrol, barmirol.

 • 2009.12.28 19:44:11EXLEXMAN

  2009.12.28 18:46:50Nilüfer: Én nem a levegőbe beszélek, tényekről! Bizonyítékokkal! Adatokkal! A Magyar Bíróság Svédországban nem legitim!

  Amit leírtam, nem hippi poén volt, gondoltam beszólok okosat, hanem TÉNY! Láthatóan a jogi kérdés jogászkodva más mint a gyakorlatban!

  5 év alatt nagy a gyakorlati tapasztalat szerzés, főleg ha látod, a jogerős magyar egyezség és válási végzés, ha 5 évig el tudja az egyik fél lopni a gyereket, jogot ad ahhoz, hogy a gyereklopással visszaélő, kérhesse, a gyerek tartása miatti 5éve okán, az elhelyezés ujra tárgyalását! értsd: ellopod, eldugod 5 évre a másik fél elől a gyerekét, akkor az úgyis elhidegül, már úgy sem akar vele lenni, majd svéd módon letárgyalod újra a már meglévő láthatási végzést! Most már, elhelyezési végzésként!

  értsd: Aki lopta a gyereket, perel érte 5 év kiskorú veszélyeztetéssel a háta mögött, a magyar hatóságok meg? SZ**T se tudnak tenni, nem tesznek és nem is akarnak, nem értenek hozzá és nem is akarnak bele sem folyni!

  a Svédek meg? Újra tárgyalják az 5 éve végrehajtásra váró végzést!

  Mi is ez ha nem jogvesztés?

  Hol akkor a Magyar Bíróság hitelessége a Svédeknél? SEHOL!

 • 2009.12.28 19:49:24EXLEXMAN

  2009.12.28 18:46:50Nilüfer: Svédország EU tag! Aláírt minden családjogi egyezményt!

 • 2009.12.30 08:55:46EXLEXMAN

  2 nappal később: Láthatóan, ennyire média hír a gyerek lopás Magyarországon! :(

 • 2009.12.30 11:11:56másutt

  Exlaxman,
  ami ugyancsak nem mediahir, es nem szeretunk ra gondolni, hogy hany szulo tartja tavol a gyereket a masik szulotol, egy orszagon belul.
  errol probaltam meselni, a tortenet reven.
  en tudom, hogy sokszor ugy gondolunk az apakra, mint a semmirekello, aki lelep, es nem is nez vissza. igen, van ilyen is.
  de amit en latok, az az, hogy gyakran apa elkovet egy hibat, mondjuk felredug, es erre anya valasza, hogy apa evente egyszer lathatja (ha szerencses) a gyereket.
  es ezt elfogadjuk, mint "melto buntetes".
  szerintem nem az.

  a kozvetlen ismerettsegi koromben 2 embert ismerek, akik csak felnottkorukban lattak viszont az apjukat, mert a szuloi kapcsolat megromlott, es az ANYA tartotta tavol a gyereket. ertsd: anya nem birta tobbet apa pofajat latni, ezert ne lassa a gyerek sem azt.

  ezert irtam, hogy a fenti "csak a jeghegy csucsa"

 • 2009.12.30 14:26:34Lolcsika

  pilárnál a pont, ajánlom madz és a többiek szíves figyelmébe:
  "A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve. Vagyis lehet a helyesírást fikázni, de mennyivel hasznosabb lett volna ha értelmes beszélgetés tudott volna kialakulni egy ilyen komoly témáról, amit ezzel a 'jószándékkal sikerült hazavágni."

  Témához kapcsolódva: a drága sógornőm pont ezt teszi éppen a bátyámmal és a gyerekeivel. Nem tud valaki jó válóperes-családjogos ügyvédet Dél-Pest, Csepel, Ráckeve vonalon?

 • 2009.12.30 14:41:15farkasokkal tancolo

  Lolcsika én nem tudok, de a válóperi végzésbe bele kéne vetetni, hogy gyerektartás csak akkor jár, ha a láthatást nem akadályozza a másik fél.


  Még egyszerűbb lenne, ha valami moderátornak a családból sikerülne közös nevezőre hozni a gyerekek dolgát, mert akkor ügyvéd sem kell, és a válópert megússzák tizenvalahány ezer ft-ból. Mert az ügyvédek elég sokat kérnek.

 • 2009.12.30 14:56:24Lolcsika

  ft, sajnos a dolog már túlment a moderátorral még megoldható szinten. :-(

  Nincs is annál gusztustalanabb dolog, mikor a válófélben lévők egyike a gyerek(ek)kel zsarolja a másik felet. Mint másutt történetében is, mikor az anya azt mondta, ha a férj belemegy a feltételekbe, láthatja a gyereket.

  Mondjuk az egész téma érdekes itt Magyarországon. Nyilván én most az apák helyzetébe élem jobban bele magam, mert azt látom. Ugye a tartásdíjat pl. akkor is fizetnie kell az apának, ha anya időközben összejön Csányi/Demján Sándorral, és az egy főre jutó napi nettó jövedelem 5 millió forint felett van, apa meg mondjuk keres 100e forintot.

 • 2009.12.30 21:24:18EXLEXMAN

  Ügyvédi díjakról: Jogerős bírói ítélet végrehajtásának kérelme és a hozzá tartozó Svéd ügyvédi költség 170ezer Svéd korona, abban az esetben, hogy a Magyar Ítélet ami jogerős láthatást biztosító, 5 éve nincs is végrehajtva mert anyuka ellopta a gyereket!

  Felháborító, hogy a jogerős ítélet végrehajthatatlan, az apa pereskedik a magyar ítélet birtokában és a svédek még újra is tárgyalják az ügyet! Az egyezséget amit apa és anya kötött, az anya diktálta a bírónak, ennek ellenére most már máshogyan gondolja, mert férjhez ment svédben és szült oda is egy gyereket!

  Jogállam! Ez Magyarország tisztességes EU megítélése! :(

  Mikor érjük már meg, hogy a magyar ember is lesz olyan fontos mint a külföldi bulvár hír?

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta