A bürokrácia az apasággal szívat karácsonykor

Egyszer volt, hol nem volt, karácsony előtt 10 nappal született egy kisbaba, akinek a szülei naivan azt gondolták, hogy még az ünnepek előtt elintézhetik az anyakönyvezéssel kapcsolatos ügyeket. Az apa munkája miatt csak 23-án tudott nekivágni az útnak, minden felszereléssel: igazolványokkal, meghatalmazással és a házassági anyakönyvi kivonattal együtt – amely egy új rendelkezésnek köszönhetően lehetett volna akár az eredeti is a korábbi 300 napnál nem régebbi példány helyett. Lehetett volna, de mégsem fogadták el.

Az ügyintéző szerint a szabályozás ugyan lehetőséget ad arra, hogy 300 napnál régebbi házassági anyakönyvi kivonattal is lehessen az apja nevére anyakönyvezni a gyereket, ám ez a szabályozás ellentmond egy másiknak, amely viszont kimondja, hogy az anyakönyvi hivatalban kötelességük ellenőrizni az apaság meglétét, amihez pedig szükséges a friss házassági anyakönyvi kivonat. A kígyó meg a farkába harap.

Rendben, akkor el kell menni a város másik végébe, ahol a házasság köttetett, ha már úgyis szabit vett ki az apa, elintézi ezt is. Meg Móricka, ahogy elképzeli. Az ottani önkormányzatnál ugyanis ügyelet van csak (jelezném, hogy december 23 munkanap), emiatt viszont nem adnak ki házassági anyakönyvi kivonat másolatot. Ugyanígy két ünnep között sem, tehát január első hetében újabb nap szabadságot kell kivenni, a gyereknek pedig addig se anyakönyvi kivonata, se lakcímkártyája nem lesz. Az egyszeri anyasági támogatásról nem is beszélve. Itt a vége, fuss el véle.

Oszd meg másokkal is!
Mustra