SZÜLŐSÉG

A bürokrácia az apasággal szívat karácsonykor

2009. december 23., szerda 12:58 |

Egyszer volt, hol nem volt, karácsony előtt 10 nappal született egy kisbaba, akinek a szülei naivan azt gondolták, hogy még az ünnepek előtt elintézhetik az anyakönyvezéssel kapcsolatos ügyeket. Az apa munkája miatt csak 23-án tudott nekivágni az útnak, minden felszereléssel: igazolványokkal, meghatalmazással és a házassági anyakönyvi kivonattal együtt – amely egy új rendelkezésnek köszönhetően lehetett volna akár az eredeti is a korábbi 300 napnál nem régebbi példány helyett. Lehetett volna, de mégsem fogadták el.

Az ügyintéző szerint a szabályozás ugyan lehetőséget ad arra, hogy 300 napnál régebbi házassági anyakönyvi kivonattal is lehessen az apja nevére anyakönyvezni a gyereket, ám ez a szabályozás ellentmond egy másiknak, amely viszont kimondja, hogy az anyakönyvi hivatalban kötelességük ellenőrizni az apaság meglétét, amihez pedig szükséges a friss házassági anyakönyvi kivonat. A kígyó meg a farkába harap.

Rendben, akkor el kell menni a város másik végébe, ahol a házasság köttetett, ha már úgyis szabit vett ki az apa, elintézi ezt is. Meg Móricka, ahogy elképzeli. Az ottani önkormányzatnál ugyanis ügyelet van csak (jelezném, hogy december 23 munkanap), emiatt viszont nem adnak ki házassági anyakönyvi kivonat másolatot. Ugyanígy két ünnep között sem, tehát január első hetében újabb nap szabadságot kell kivenni, a gyereknek pedig addig se anyakönyvi kivonata, se lakcímkártyája nem lesz. Az egyszeri anyasági támogatásról nem is beszélve. Itt a vége, fuss el véle.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.12.23 14:09:14aaabbbccc

  Nálunk a gyerek fogantatásakor a feleségem még nem vált el az előző férjétől. Törvény szerint így az előző férj nevére kellett volna anyakönyvezni a gyereket. Közben elvált, összeházasodtunk, és szüléskor már férj+feleség voltunk és szerencsére nem foglalkoztak a dologgal. Ha betartjár a törvényt akkor még egy apasági per is kinézett volna.

 • 2009.12.23 14:34:17hinta-palinta

  xstranger, az érvényessége nem jár le.A családjogi törv. alapján az a személy tekintendő a gyerek apjának, akivel az anya a fogantatás idején házasságban élt.Az pedig a szülés előtti 300.nap(jogilag, időre születéskor)A gyerek jogi védelmében van ez a szabály, csak kissé elavult, mert lazábban állnak már hozzá az emberek a gyerekvállaláshoz, váláshoz, együttéléshez mint pl akár 20-30 éve.3 éve, amikor egy kórtermi szobatársam járt a válás-apaság-ki az apa kérdéskörben, azt mondták neki a Hivatalnál:), hogy tervezik a változtatást...

 • 2009.12.23 14:35:51jazmine

  Mi pedig 250 kmnyire esküdtünk a lakhelyünktől, így 30 nappal korábbi igazolást kértem mindkétszer, amit nagyon rendesen küldtek is hamar. Minden papírt kitöltöttem előre, apának részletes leírás, mivel hová menjen.

  Ikrekkel vicces volt a 30 nappal korábbi, de megírtam a levelet, datum kihagyva, kinyomtattuk és mikor már a kiírás-4 hétnél jártuk, feladtam, gondoltam a gyerekek igen kicsi eséllyel lesznek bent a 40. héten, mivel a 32. től nyitott méhszájakkal járkáltam.

 • 2009.12.23 14:49:34manka78

  2007. dec. 19.-én született a kisebbik lányom, dec. 23.-án mentünk haza, ami vasárnapra esett. még a kórházban a kezembe adták a gyerek szül.-i ak.-i kivonatát. Tehát 2 nap alatt elintézték. A 2 ünnep között pedig megérkezett a TAJ-kártyája is.

 • 2009.12.23 14:51:16Tejbajusz

  Ezt az egész apaságit elkerülendő, gyorsan megkértem a férjem kezét, valahogy úgy, hogy betelefonáltam az irodájába, ráér-e június 6-án...

 • 2009.12.23 14:58:06lehet76

  Nálunk is a kórházban már jött az anyakönyves nő, és mire kijöttünk a kórházból kézbekaptam a születésiany.kiv-ot. A többit meg mind postán kaptuk meg. Egyedül azért az egyszeriért kellett bemenni az Államkincstárhoz vagy már hova. Ez egy éve volt, ilyenkor.

 • 2009.12.23 14:59:35akvarium

  Mi külföldön házasodunk, hát az illetékes hivatal úgy adta ki a friss anyakönyvi kivonatot, mintha kegyet gyakorolt volna.... (A gyerek születése előtt 2 hónappal postán kértem tőlük a másolatot, nem sikerült a gyerek születéséig megoldaniuk, pedig 41. hétre született a kislányom...)

 • 2009.12.23 15:01:03Fidelio73

  sobri jóskáné, egyedülálló kismamának nem kell házassági akv-i kivonatot szereznie:) vagy :(

  Tünde, nem úgy volt, h az elintezzuk.hu grátisz elintézi nektek?

 • 2009.12.23 15:12:05dodóó

  2005-ben mi a kórházba megkaptuk haza jövetelkor.

 • 2009.12.23 15:15:20megegyszer

  Hát ezt a sztorit kurvára nem értem. Két gyereken vagyok túl, dolgozom én is, de gyakorlatilag nem emlékszem arra az összesen öt percre amit a IX. kerületi Hivatalban töltöttem.

 • 2009.12.23 15:22:11Labancz

  Akár még vicces is lehetne a történet, ha nem lenne végletekig siralmas, hogy bárhol, bármikor az ember orra alá tudnak dörgölni egy jogszabályt, ami megkeseríti az ügyeit.

 • 2009.12.23 15:23:32Zsuzsi főz

  Nem anyakönyv, de hasonló.
  Megyek dolgozni, a párom igényli a GYES-t. A MÁK honlapjáról letöltöttük a nyomtatványt, az útmutató alapján kitöltöttük, csatoltuk az iratokat (közszférában dolgozom, nem ez a z első nyomtatvány, amit kitöltök).
  Egy hónap elteltével felhívja az ügyintéző, hogy nem jól van kitöltve, nincs utalás, hogy GYED-et kaptam. Mondom neki, az a kérdés, hogy JELENLEG kap-e vki valamilyen ellátást a gyerek után. Mondja, hát, ez rosszul van megfogalmazva. Oké, beszkennelem a nyilatkozatot. Két hétre rá jön a levél, nem csatoltunk adókártya másolatot. Persze hogy nem, mert nincs felsorolva, mint szükséges okmány. Ezt még nem közöltem az ügyintézővel, de a két ünnep között fogom, talán addig lehiggadok...

 • 2009.12.23 15:32:57Tünde

  megegyszer: neked szerencséd volt. nyilván minden önkormányzatnál máshogy működik. sajnos mi így jártunk.

 • 2009.12.23 15:55:13akvarium

  2009.12.23 15:23:32Zsuzsi főz
  Én is így jártam a GYES-sel, a hiánypótlás egy sz@r volt, levelezgetett az ügyintéző, még fel is függesztették az eljárást (!) - és láss csodát, mikor ezt megfellebbeztem, rögtön megkaptam a GYES-t, meg egy magyarázkodó levelet, hogy ők inkább ezt a fellebbezést nem terjesztenék fel...

 • 2009.12.23 16:27:58Borcsika

  Ez gyönyörű! Komolyan nem értem, hogy hogy veszi magának a bátorságot az állapapparátus, hogy ilyet megtegyen. Ahogy azt sem értem, hogy miért a frissen szült anyukának, vagy a módfelett kialvatlan apukának kell emiatt rohangálni. Nekünk ugyan megvolt minden papír, én is az eredeti házassági anyakönyvi kivonattal mentem szülni, és ott közölték, hogy hozzak 300 napnál nem régebbi kivonatot. Ugrasztottam a szüleimet, de csak meghatalmazásra asták ki nekik. Semmi gond, oda-vissza 120 kilométert levezetett édesapám, hogy legyen meghatalmazás, holott mindenki ismer bennünket a faluban, és mindenki, többek között az anyakövvezető is tudta, hogy várandós vagyok, annak ellenére, hogy nem ott lakunk a férjemmel. De ott házasodtunk... Csak azt tudnám,hogyha nem tudják A ponban ellenőrizni, illetve lekérni a B pontban lévő adatokat, akkor minek költ az állam milliárdokat informatikai fejlesztésre. Akkor maradjon minden papir alapú, hogy a kivénhedt csatalovak, akik egész életükben csak lájtosan dolgozgattak, szórakozhassanak, és visszaélhessenek az egyeduralmukkal.

 • 2009.12.23 16:44:41Borcsika

  Egyébként mi sem kaptuk meg, apuci Zuglóból bandukolt a 8. kerületbe az akivér, meg a lakcímkártyáért, onnan az OEP-be a TAJ kártyáért, és így egy nap alatt megjárta. A GYÁS-t, meg az egyszeri anyaságit a barátnőm intézte,aki bejáratos ezen műintézményekbe, merthogy TB ügyintésző.


  OFF: Az OEP-pel meggyűlt a bajom, amikor visszamentem dolgozni, lemondtam a GYED-et, amit ők átvettek január 12-n, és február 5-én elutalták nekemennek ellenére. Nem szóltam, mert úgy voltam vele, leszarom. Aztán kaptam tőlük egy levelet, hogy hogyan képzelem én, hogy munkabér, meg gyed, meg gyes is, és azonnal utaljam vissza a pénzt, mert különben eljárást inditanak ellenem, mert jogtalanul felvettem a pénzt. Levélben megirtam nekik, hogy ez valójában hogyan történt, és azt is, hogy visszautalom, de 200 Ft-tal kevesebbet, mert nekem annyiba kerül egy utalás, és nem vagyok szarrágó, de nem az én hibám. Elutaltam, majd ere 6-7 hónapra, kiadtak egy fizetési meghagyást a 200 Ft-ra, és letilatatták a fizetésemből. Erre van apparátus.

  ON

 • 2009.12.23 17:25:15efi

  Én a TGYÁS-sal jártam meg. A munkáltató kitöltötte, mi kiegészítettük, amit nem írt be, szül.a.k másolattal együtt adnám be az OEP üfsz-on. Nem jó, mert kell a kórházi igazolás is. Másnap viszem be neki azt is, meg mellé az OEP oldaláról letöltött hivatalos segédletet, hogy mit kell csatolni ilyenkor. Hát persze az igazolást nem kellene. Hol a francban nézzen utána az ember, ha már házon belül is másképp tudják? Szánalmas az egész.

 • 2009.12.23 18:39:39tildy:)

  Nálunk a gyerek fogantatásakor a feleségem még nem vált el az előző férjétől. Törvény szerint így az előző férj nevére kellett volna anyakönyvezni a gyereket.
  -----------------------------------
  EZ HULYESEG!
  NEM kell a ferj nevere venni a gyereket , kiveve ha tobb gyerek van , mert akkor azok csaladneve meg kell egyezzen .

  Ma mar lehet az anyja nevere is venni. Es kettos nevre is.
  Nem tudom hanyadjara irom le ezeket...

 • 2009.12.23 18:53:47barbicsek

  tildy, én ezt nem értem. Miért kell a több gyerek nevének egyeznie?

  Nekem van rokonom, ahol össz. két pasitól született három gyerek, és ott az első az első nevét kapta, a többi meg a másodikét. Nem azé a név, akié a gyerek?

 • 2009.12.23 19:09:56Zsuzsi főz

  Az apaság vélelme miatt kell a válófélben levő férj nevére anyakönyvezni, a vélelmet apasági perrel, teljes hatályú apasági nyilatkozat tételével lehet megdönteni.

 • 2009.12.23 19:15:48Bűbájos

  Azonos szülőpártól származó, házasságban született gyerekek vezetékneve meg kell, hogy egyezzen.

  A törvény nem írja elő, hogy kinek a nevére kerüljön a gyerek: anya, férj, apa (ha nem azonos a férjjel) vagy kettős név. Házasságban született gyerekek esetében vélelmezik, hogy a férj az apa, ezért nem kell apasági nyilatkozatot tenni. Tehát a fenti példában nem igaz az, hogy "törvény szerint így az előző férj nevére kellett volna anyakönyvezni a gyereket", mivel törvény szerint simán lehetett volna pl az anya nevére is anyakönyvezni.

  A két pasitól született három gyereknek nyilván nem kell, hogy egyforma legyen a vezetéknevük, mivel féltestvérek.

 • 2009.12.23 19:26:19Bűbájos

  Nekem egyébként úgy tűnne logikusnak, hogy az apaság vélelme a születéskori férjet illetné meg, nem a fogantatáskorit, egyrészt, mert sokan csak útközben házasodnak össze, mégsem kell apasági nyilatkozat, másrészt, mert a fogantatás időpontja bizonytalan. De ezt csak tippelem.

 • 2009.12.23 19:56:01farkasokkal tancolo

  Hát én ezt nem értem, és Tünde nagyon sajnálom. MIkor még én voltam iylen heylzetben, akkor 1 a babával együtt kaptuk a kezünkbe az anyakönyvi kivonatot is 2 azt fogadtak el apának akit az anya beírt, aztán ha nem tetszett jöhetett a pereskedés, (elismerem ez igazságtalan volt, de ma már a dns tesztek birtokában nemigen lehet sumákolni ugye, szóval nem értem).

 • 2009.12.23 20:02:06tildy:)

  Bűbájos leírta jól: ha a gyerekek féltestvérek , akkor nem kell egyeznie. De ha ugyanazon kapcsolatban születik a 2., 3., xedik gyerek, akkor egyformának kell lennie.
  Ergó ha a fenti példában az anyukanak a ferjtol volt mar gyereke , és az uj kapcsolatban jott az ujabb gyerek, de meg nem valt el a ferjtol, akkor meg kell egyeznie a gyerek csaladnevenek az elozo gyerek csaladnevevel. Ez altalaban az apae de nem feltetlen....

 • 2009.12.23 20:02:49Cobold

  Különbség van, ha ugyanannál az önkormányzatnál köttetett a házasság, mint ahol a kórház van, ahol a baba született, mert ilyenkor nem szopatnak házassági anyakönyvi kivonattal, hanem házon belül elintézik ezt az egészet.
  Ha másik kerületben vagy városban köttetett a házasság, akkor szopatnak.
  Tehát, ha valaki nem szívott ilyesmivel, az vagy szerencsésen ugyanabban a kerületben szült, ahol házasodott, vagy szabálytalan volt az ügyintéző, és mázlista volt.

 • 2009.12.23 20:04:04tildy:)

  mindenesetre meg hazassagban SEM KELL a ferj nevere anyakonyvezni. Csak lehet....Meg ugy szoktak. De nem kell.

 • 2009.12.23 20:04:43Sevy

  Nekem van ismerősöm, aki feleségével az anyukák-apukák helyett rohangál, kevesebbért mint amennyi időbe és pénzbe kerülne a szülőknek rohangálni az okmányokért. Fel tudom vele venni a kapcsolatot, ha valakit érdekel - esetleg valaki ismeri Nagy Zsoltot. :)

 • 2009.12.23 20:07:51Cobold

  Mindenesetre most örül a lelkem, hogy az ördög nem alszik alapon, szereztem be friss házassági anyakönyvi kivonatot (holott tudtam róla, hogy most már elvileg nem kell friss).
  Tünde, remélem, hogy ti pedig szerencsésen megoldjátok a dolgot. És nem csúsztok le a támogatásokról. (Előző alkalommal engem a MÁK szopatott, mert ráültek az anyakönyvi kivonatomra, és majdnem lecsúsztam a többi összes támogatásról, mint tgyás, önkormányzati egyszeri támogatás, stb.)

 • 2009.12.23 21:03:09Laliath

  tildy
  a "férj nevére anyakönyvezés" egy szófordulat, ami azt takarja, hogy - a vezetéknevétől függetlenül - apaként a férjet nevesítik az anyakönyvi kivonaton.

 • 2009.12.23 21:18:26kullikki

  nekünk marha nagy mázlink volt az önkormmal
  éjjel kerültem sos kórházba,esélyünk nem volt apaságit csináltatni együtt az önkormnál
  szerencsére pici faluban lakunk,és bár alig ismertek minket,mert csak nem rég laktunk itt akkor, simán megcsinálták a páromnak
  mondjuk falfehér arccal ment be,és kilátásba helyezte, hogy lehet, hogy épp most halunk meg mindketten:(

 • 2009.12.23 21:20:45efi

  Cobold
  Én ezért küldök mindenhova mindenből másolatot. Igaz színeset, de másolatot. Idáig jó volt mindenhol (MÁK-nak is), vagy nem vették észre. Most őszintén mit látnak többet az eredetin. Ha meg annyira nagyon nagyítóval nézik, ott rajta a sorszám, helység, minden, lekérik tőle, hogy van-e náluk ilyen sorszám alatt és kicsoda és kész.

 • 2009.12.23 23:04:57Cobold

  2009.12.23 21:20:45efi
  Tökjó neked, mi személyesen vittük be először, ők fénymásolták le saját maguknak a nyomi anyakönyvi kivonatot, és elfelejtették ráírni, hogy hiteles. Ezért, utólag bekérték postán. (HEHE.)
  Fura, hogy neked a MÁK-nál elfogadták a másolatot, az eredeti helyett, a mienk hátoldalára még pecsételgettek, írogattak is. Esetleg annyira jó másolat volt, hogy benézték eredetinek? Az mennyire szabályos?
  Nekem sose fogadták még el a másolatot, ha volt nálam, akkor is bekérték az eredetit.

 • 2009.12.24 09:17:05Starlark

  Hmmm Pesten nagy inkább a bürokrácia...
  Én már az örzőben megkaptam a gyerek anyakönyvi kivonatát és a lakcímkártyáját.
  Házassági nem is kellett mert ott szültem ahol házasodtunk.

  A kincstári ügyintézés is annyi volt hogy letöltöttem a netről a papírokat lefénymásoltam ami kellett ott a kincstár előterében bedobtam egy dobozba és kész.
  TAJ kártyát is küldték postán.

 • 2009.12.24 13:10:46pitypang7

  Nem értem, miért akadsz ki. A harmadik gyerekedet szülöd és nem tudod, hogy mi a dolgod? Ha egyszer ez a papír kell, akkor ez kell és szerezd be. Volt rá 9 hónapod.

 • 2009.12.24 13:15:33Tünde

  pitypang7: köszönjük az értelmes hozzászólást.

 • 2009.12.24 13:36:55Fidelio73

  efi, az eredetire rápecsételik, h mit kaptál meg. ha a másolatra pecsételik, akkor újra villogtathatod az eredetit, h te kéremszépen, nem kaptál tgyást.

 • 2009.12.24 13:39:03somogyibetyar

  Nekünk nem volt ennyi gond. Feleségem debreceni, az én címem egy somogyi faluban van, egy somogyi városkában házasodtunk össze, és pesten a IX. kerületben élünk ideiglenes lakcímen. Kislányunk a XI. kerületben született.
  Eddig tehát egy cím sem ugyanaz. Ehhez képest amikor megszületett, a születési anyakönyvi kivonatot a kórházban megcsinálták az eredfeti házassági anyakönyvi kivonattal.
  Legyártották a lakcímkárnyát, és egy a kislányom két napos korában készült fénykép alapján a személyi igazolványát is. (Mert hogy ugye most már kötelező vagy ezt vagy útlevelet csináltatni neki, viszont ez ingyen van 12 éves koráig, az útlevél meg nem.)
  No, kislányom személyi igazolványával és lakcímkártyájával szépen elmentem az OEPbe, ahol legyártották a TAJ kártyáját, és elküldték feleségem címére (megjegyzem az ő papírjai nálam sem voltak, gondolom a rendszerük alapján küldték).
  Kérték volna mindenhol a szül akvi kiv-ot, de ugye ezt üti a személyi igazolvány.
  Ajánlom minél hamarabb kiváltani. (Aki meg fél a nagytestvértől, az szüntesse meg az iwiwet is (vagy mi)).
  Szóval a posztolót sajnálom, valószínűleg megint pár mancika nem akart csak dolgozni.

 • 2009.12.24 13:42:49efi

  Cobold
  Nem tudom az mitől hitelesebb nekik, ha ők nyomják meg a gombot a másolón? Én szépen kinyomtattam színes nyomtatóval, tök olyan, mint az eredeti. Idáig egy ment a MÁK-nak (vagy a csp-hoz, vagy az anyasági tám.hoz nem tudom már, de jó volt nekik), egy másikat szó nélkül bevett az OEP üfsz. Persze arra is fel voltam készülve, hogy kérik az eredetit, vittem is, és mondtam volna, hogy válasszon a 2 közül, melyik az. Nem biztos, hogy eltalálta volna.
  Mondom bőven elég lenne egy db sorszám egy sajtcetlin vagy akár bemondásra is, aztán nézzék meg, hogy ki,mi van mögötte. Nem igaz, hogy ilyen töketlenek, hogy nem bírnak egy rendszerben országos szinten hozzáférhetően eltárolni évente pár tízezer újszülött 10 db adatát.
  Egyébként bőben van ellentmondás a magyarorszag.hu, a MÁK és az OEP honlapján, hogy miből kell eredeti, miből másolat, egyáltalán mi kell.

 • 2009.12.24 14:04:39efi

  Az APEH is jópofa volt, már 2 napja erőlködtem, hogy kitöltsem és elektronikusan beadjam az igényt az adókártyára (van is olyan rovat az úrlapon, hogy "adó.az. jellel rendelkező gyerek adókártyájának kikérése), mikor megjött magától postán, egy levél kíséretében, hogy hivatalból kiküldik mindenkinek...
  Éééérdekes, ők tudtak az újszülöttről, az OEP felé meg - akihez a kórházak is tartoznak - nekem kell bizonygatnom.
  Van még hova fejlődni, na.

 • 2009.12.24 14:14:38somogyibetyar

  Annyi kimaradt, hogy természetesen 300 napnál régebbi volt az eredeti házassági papír.
  Adókártya: azt meg legyártják a babakötvény miatt hivatalból, és ki is küldik. Igaz, nem túl hamar.

 • 2009.12.24 14:43:09keke80

  Még jó, hogy a németek ennyire nem szarrágók... Mert mekkorát is szívtunk volna az eredeti házassági kivonat témában... Mi ugyanis Veszprémben házasodtunk. A vicc viszont az, hogy anno, mikor a családi könyvet jegyeztettük be - ez egy általános gyüjtemény a család tagjainak a papírjairól, szül.kivonat, házassági papirok, gyerekek szül.kivnatai, papirok a keresztelöröl, egyebek -, akkor Veszprémböl extra nemzetközi papirt kértünk. Nos, a nemzetközi papirt, amin magyarul, németül és franciául rajta van minden, le kellett fordíttatni németre, mert - kapasszkodjatok!!! - nem német volt az elsö nyelv. Na, fasza, 70ojró extra. És néztem bután az ügyintézöre, hogy akkor most ki szivat kit???????

 • 2009.12.24 21:39:19Cobold

  2009.12.24 13:42:49efi
  Pl. photoshop, paint, vagy bármi képmahináló megteszi, hogy ne is ugyanaz legyen, mint az eredeti. Ha értesz hozzá.

 • 2009.12.24 21:41:28QWERT

  Hát ez a poszt... Tünde hatásvadász címmel ellátott összecsapott kb. 10 mondatos cikke....
  Amúgy azt már írták, hogy harmadik gyerek, így tud nagy meglepetés nem érhet.

  A baba egybként tündéri, és gratula!

 • 2009.12.24 21:41:59Cobold

  Másrészt, mintha az anyakönyvi kivonat spéci papíron lenne... vastagabb is, mint amit általában nyomtatóba teszel.

 • 2009.12.24 21:42:21QWERT

  * így tudtad, nagy meglepetés nem érhetett.

  (elírás...)

 • 2009.12.24 21:58:21efi

  Cobold
  Értem én, de nincs annál jobb védelem, mintha a sorszám alapján ellenőriznék, hogy aki beadta jogosan kér-e valamit.

 • 2009.12.25 10:17:05Tünde

  QWERT: ha a hatásvadász címmel ellátott, tízmondatos összecsapott cikkemet kicsit figyelmesebben elolvastad volna, talán számodra is kiderült volna, hogy egy új szabályozást vezettek be néhány hónapja, amely szerint el kellett volna fogadnia az önkormányzatnak az eredeti házassági anyakönyvi kivonatot. Utánajártam rendesen, több helyről is megerősítették az infót. Egyébként beszereztem volna az eredetit, ahogy eddig is tettem.

  Azért valahol szánalmas, hogy van, akinek karácsonykor sincs jobb dolga, mint kötözködni. További kellemes ünnepeket!

 • 2009.12.25 12:25:57Rosa Rugosa

  Én Bp.-n is mindent postán intéztem.
  Összes irat be a tértivevényes ajánlott borítékba, 3 nap múlva visszaküldték, 10 nap múlva meg volt minden, ami kell.
  Nem kellett várakozni, mérgelődni, hogy milyen sokan vannak, stb.

 • 2009.12.25 14:50:22efi

  "az anyakönyvi hivatalban kötelességük ellenőrizni az apaság meglétét, amihez pedig szükséges a friss házassági anyakönyvi kivonat"
  Ami először is nem az apa, hanem a férj, ugye, ha precízek akarunk lenni, másodszor pedig EGYETLEN további beadott kérvényen illetve kiállított iraton sem szerepel majd az apa(férj) neve. Akkor minek is?

 • 2009.12.27 18:28:56Mille38

  "A születést és a halálesetet legkésőbb az azt követő első munkanapon kell bejelenteni."
  "A születés anyakönyvezését nem szabad elhalasztani az apa adatainak, a szülők házassága vagy bejegyzett élettársi kapcsolata fennállása igazolásának, illetőleg a gyermek személyi azonosítójának hiánya miatt."

  Találós kérdés: honnan idéztem?
  Másik kérdés: Tünde esetében miért nem ezeknek a szabályoknak megfelelően történt az eljárás?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta