SZÜLŐSÉG

Nem a Jézuska hozza az ajándékot?

2009. december 22., kedd 09:01

xmas

Tavaly még nem sokat gondolkodtunk a karácsonyi körítésen, egy egyéves gyerek örül a fának meg az ajándékoknak, a többi meg nem nagyon érdekli. Idén azonban már egy tudatos kétévessel van dolgunk, aki tökéletesen tisztában van vele, hogy hány darab csokit hozott neki a Mikulás. (És arra a kérdésre, hogy mit hozzon a Jézuska, azt válaszolja, hogy inkább a Mikulás hozzon még csokit.) Így volt egy kis elmélkedés a karácsony kapcsán, hogy akkor most hogyan tovább: Jézuskával vagy Jézuska nélkül? Több ismerősünk leszámolt a Jézuska-mesével, mert nem tartja őszintének, és jobb azt kommunikálni a gyerek felé, hogy akik szeretik egymást, ajándékot adnak a másiknak karácsonyra. Ráadásul önző dolog kihagyni a gyereket a karácsonyfa díszítéséből, hiszen egy gyerek azt élvezi a legjobban. És sokkal büszkébb a fára, ha saját kezűleg választotta ki és díszítette fel.

Karácsonyfavásárlásra mi is elvittük, annyira talán még nem látja át az összefüggéseket, a többivel kapcsolatban azonban úgy döntöttünk, maradunk a mesénél, és jöjjön csak a Jézuska. Én gyerekkoromban még akkor is élveztem a jézuskás sztorit, amikor már régen tudtam, hogy erről van szó (ez a pont elég hamar elérkezett egyébként). Tudtam, hogy most azért megyünk el, vagy azért kell lefeküdni, mert közben a másik szobában készül a karácsonyfa, de ez csöppet sem zavart, sőt, úgy éreztem, hogy miattam tevékenykednek. Sosem éreztem úgy, hogy ki lennék hagyva valamiből. És ez nincs is így szerintem, nem kihagyjuk a díszítésből a gyereket, hanem nagyon nagy szeretettel meglepetést készítünk neki.

Amikor még nem volt gyerekem, többször kerültem kellemetlen szituációba, mikor megkérdeztem valakitől, hogy megvették-e már a fát, mire a mellette ácsorgó ledöbbent gyermek kijavított, hogy a fát az angyalka hozza! Persze lehet kombinálni is a variációkat: van, aki a gyerekkel együtt választja a és díszíti a fát, majd mégiscsak jön egy eltűnős időszak, és az ajándékot a Jézuska hozza. Heti kérdés: ti hogy csináljátok?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.12.22 11:01:33Adelaide_

  Polgartitty
  Jaj bocs félreütöttem. Bár így jópofa. :) Még egyszer bocs.

 • 2009.12.22 11:03:18uzera

  A helyesírást nézzétek el, sietek mert le vagyok maradva a lakással...további kellemes napot Nektek és Áldott Békés Ünnepeket!

 • 2009.12.22 11:04:22Adelaide_

  Nagyon formában vagyok. :) De mentségemre legyen, hogy itt cirkál körülöttem a gyerkőc és rá legalább anyira kell koncentrálnom. Szóval Polgárkitty, és így IS jól hangzik.

 • 2009.12.22 11:49:07baudolinA

  Nem a Jézuska hozza, hanem az angyal. Ennyit se tudtok? :)
  Körkérdést tettem fel az unokahúgaimnak, hogy van-e olyasmi, aminek örülnének (általában eltalálom, amit szeretnének, de nekem is könnyebb, ha nem okozok csalódást). A legnagyobb (12 éves) tételesen felsorolta, hogy mikre vágyik (többnyire apróságok: hajcsat, harisnya), illetve volt egy meleg téli szoknya is (hiába na, nehéz dolog példaképnek lenni, hehe). A középső (9 éves) válasza: "mindegy, csak legyen meglepetés". Aztán utána gyorsan hozzátette, hogy Raffaellót azért vihetek. :)

 • 2009.12.22 11:52:36renege

  2009.12.22 10:57:24katy27*

  most egy kicsit megnyugodtam, már azt hittem, mi vagyunk az egyetlen elvetemült család, ahol nem jézuska hozza az ajádnékot.

  mondjuk nálunk karácsonykor nem is a télapó, hanem mi ajándékozunk egymásnka.
  már a dec 6-i mikulás sztorit is nehezen tudom eladni (pedig csak 3 éves a gyerek) de nekem valahogy nagyon nem megy ez az etessük a gyereket mikulás sztorival. de nem elvi okokból, egyszerűen csak béna vagyok. vagy nem akarom eléggé. nem tudom.

 • 2009.12.22 11:54:32R2D2 & C3PO

  Vettünk az idén magunknak egy fél-profi fényképezőt, de elraktam a párom elől...
  És
  szerinte egész eddigi életében (32) másodjára várja nagyon a Karácsonyt... (Szóval nem feltétlenül kell titkolózni.)

  Egyébként az egyik legjobb dolog az életben, ha együtt csinál valamit az ember a gyerekével, kár kihagyni a közös karácsonyfa-dísz és ajándék készítést.
  Kis kedvcsináló: http://filthwizardry.blogspot.com/

 • 2009.12.22 11:55:51Rosa Rugosa

  A szabolcsiak Jézuskája meg sokkal szegényebb mint a fővárosiaké, na. Hát így van ez, a szeretet ünnepén. Jézuska minden baromságot beszerez, miközben arra buzdít, ne törődj az anyagi javakkal.:D

 • 2009.12.22 12:01:01farkasokkal tancolo

  Nálunk is az angyalka hozza az ajándékot.
  A fát közösen díszítjük, mert az angyalkának sok dolga van.
  Ebéd után a gyerek felmegy az anyja lakásába, aztán ott is marad, mi ezalatt elrendezzük az ajándékokat, bekészítjük a cd lejátszót a karácsonyi lemezzel.
  Másik lányomék 3-ra jönnek, a gyertyagyujtás meg akkor van, amint besötétedett. Szóval nálunk elég hamar jön el a szenteste, 4-fél 5 körül. Így van idő az ajándékokat megcsodálni stb, én meg kicsit később nekiállok kirántani a már pepanírozott halakat. Mikor ez kész, na akkor jön a vacsora, mindig ugyanaz: rántott pontyszeletek (gyereknek tonhal), ecetes-hagymás ill. majonézes krumplisalátával, utána somlói galuska.
  Beiglit nem szoktam sütni, idén pl a nagyibbik lányomék hoznak, mert megrendelték valami házi sütödéből.

  Én azt mondtam, hogy a Jézuska születésnapja alkalmából hoz az angyal minden gyereknek ajándékot. Később majd finomítunk rajta, hiszen túl sokáig már úgysem hiszi el. De nem hiszem, hogy emiatt később cihológushoz kéne majd vinni... :-)

 • 2009.12.22 12:02:03g.gabica

  Nálunk is az "Angyalka" díszíti a fát 23-án éjszaka, amikor az ikrek alszanak és 24-én este vacsora alatt a "Jézuska" beteszi az ajándékokat a fa alá. Beni és Dóri 3,5 éves és olyan jó látni őket reggel, amikor először rácsodálkoznak a szépen felöltöztetett fára. Mi a veszekedések elkerülése végett csináljuk így, hiszen másfél évesen is már hajbakaptak egy piros gömbön, képzelhetitek mi lenne, ha a kezükbe kerülne az összes dísz. Talán majd néhány év múlva már együtt is díszítünk, de addig marad minden így. Ameddig lehet őrizzük ezt a csodát.
  Gyerekkoromban ha esett a hó, mi szánkóztunk apával és addigra az "Angyalka" később anya feldíszítette a fát. Ha rossz idő volt, akkor anyának segítettünk sütni-főzni és apa ténykedett zárt ajtók mögött. Jó volt ez a kis titok és meglepetés.
  Egyáltalán nem hiszem, hogy önző dolog kihagyni a gyerekeket a készülődésből. Hiszen értük van. Az én véleményem pedig az, hogy inkább az az önző, aki megfosztja ettől a titokzatosságtól és ettől a csodától.

 • 2009.12.22 12:27:30Zamat

  Nálunk is angyalka és Jézuska volt a felállás, és imádtam gyerekként, az a csoda, amikor megpöccent a csengő és résnyire nyitva volt a bejárati ajtó, h ugye megjött a Jézuska leírhahatlan élmény volt, imádtam, mindig lestük a tesómmal a szomszéd házat -mikor, hol gyulladnak ki a fények és hová érkezett meg Jézuska, aztán amikor nagyobbak lettünk, elkezdtünk ajándékok után kutatni, anyuék minden leleményére szükség volt, h eldugják előlünk, áá egyszerűen imádtam ezt az időszakot, és semmilyen törtést nem okozott, amikor kiderült, h anyáék intézik a karácsonyt.

 • 2009.12.22 12:29:37nanemárrr

  Jééé, másnál is van gyertya és csillagszóró a fán? Minden ismerősöm furán néz rám, mikor meghallja, hogy nálunk ez a szokás. :)
  Gyerekkoromban úgy volt -és ezt szeretném tovább vinni én is, szerencsére a férjem is-, hogy közösen díszítettük a fát, mert az a mi "ajándékunk" a Jézuskának...nagyon örül, ha szépen feldíszített karácsonyfát lát, amikor hozza az ajándékokat. Ebből következik, hogy igen, nálunk a Jézuska hozza az ajándékot. Elmondanám, hogy a mai napig írunk egymásnak ötletadó kívánság listát Jézuskának címezve! :)

 • 2009.12.22 12:35:21kancellar

  A fát megvesszük mi az angyalkák feldíszítik (3 évesem szavával csinálnak belőle karácsonyfát) és a Jézuska onnan tudja melyik fa alá kell ajándékot rakni, hogy melyik van feldíszítva (fenyőerdőbe ne akarjon má lerakni semmit :)).
  És olyan édes volt tavaly is mikor meglátta a feldísztett fát.

 • 2009.12.22 12:43:21mariska

  sztem jó ez, h a gyereknek megvan az izgalma a jézuskával...stb..stb..de a minap azért fura volt, amikor a rtl reggelijében azt látom, h a 13 éves kamasznak még mindig anyuci előadja a jézuskás történetet, kacsingatva a műsorvezetőre, h "a jézuska hozza" nálunk, meg a gyerek levelet ír (?) a jézuskának, sőt még a ajándékot is ad neki..nem volna már ideje..?vagy?

 • 2009.12.22 13:05:16Laliath

  "Jééé, másnál is van gyertya és csillagszóró a fán? Minden ismerősöm furán néz rám, mikor meghallja, hogy nálunk ez a szokás. :)"

  Akkor volt utoljára csillagszórónk, amikor egy szikra meggyújtotta a szőnyeget. A kezét letöröm annak, aki ilyet hoz a házba :)

 • 2009.12.22 13:08:03nanemárrr

  Laliath, van egy házi tűzoltóm...mondhatnám, hogy lánglovag saját használatra! ;)

 • 2009.12.22 13:16:02Magenta

  nanemárrr, OFF: pesti vagy?

 • 2009.12.22 13:25:43Vakmacska

  Vhk ne lődd le a jézuska-leveles posztomat, bár mire befejezem frappánsan, már el is múlik a karácsony lehet...

 • 2009.12.22 13:26:25mariska

  jaa..

 • 2009.12.22 14:12:32generator

  Nem értem.....hát nem a jézuska hozza?

 • 2009.12.22 14:16:09Zamat

  2009.12.22 12:29:37nanemárrr
  nem is engedtem, h lecseréljék csúnya égőkre:))), akkora hangulata van, ahogy lobog a láng, mondjuk nálunk minden óvintézkedés megvan, vödör víz, nejlon borítás a padlón stb.

 • 2009.12.22 14:27:42nanemárrr

  Magenta, nem, nem pesti vagyok. Miért? Csak nem ismerősnek gondoltál!? :)
  Ja, hogy visszautaljak az előző kommentemhez: igaz tűzoltó van itthon, szóval no para gyertya és csillagszóró ügyben, de ez a tűzoltó és a barátja "lehülyézett" tegnap, hogy honnan érzek én füstszagot, mikor nem ég semmi...harmadik kérdésemre, hogy tuti nem ég semmi?!-már totál dilisnek néztek...erre felvisít a másik tűzoltóné: "jajjj, belelógott a mécsesbe az 1000Ft-os és az ég!" Na, mondom gratulálok! :) Ja, és igen, mielőtt megkérdi bárki: annyira jól megy tűzoltóéknak, hogy ezressel tüzelünk! ;)

 • 2009.12.22 14:30:42Chang Yai

  nekem nincs saját gyerekem, de valahogy úgy tűnik, hogy mindenféle gyerek van, olyan aki finom kis angyal maga is, és igényli a meséket, a varázslást, más meg már háromévesen átlátja a mesét és nem kér belőle. kíváncsi lennék, ilyenkor mi van, előfordul-e esetleg, hogy a család elképzel előre valamit, hogyan lenne jó, de a gyereknek annyira más az egyénisége, hogy mégis másképpen érdemes csinálni az egészet?

 • 2009.12.22 14:32:08nanemárrr

  Chang Yai, azt gondolom, hogy a szülő egy igen rugalmas állatfaj kell, hogy legyen, mivel anhány gyerek, annyi féle! :)

 • 2009.12.22 16:01:52Alesszia

  A fát már (most 6 éves anagy)a fiúk veszik meg, mert a Jézuska csak a kicsi gyerekeknek viszi a fát:))NAggggggggyon élvezik, hogy ők készítenek díszeket és ők díszíthetik a fát:))
  Az ajándékot a Jézuska hozza..........
  de csak a gyerekeknek.

 • 2009.12.22 16:04:25Alesszia

  A fiam azt már vágja, hogy "a nagyi Jézuskája nézd mit hozott" az mit jelent.
  Megjegyezte, hoyg úgy is tudom, hogy becsapsz nagyi és TI vesziktek az ajándékot, mert a Jézuska CSAK otthonra hoz nekünk ajándékot......olyan aranyos:))))

 • 2009.12.22 16:08:30háromanya

  Biztos az én hibám, de rosszul vagyok ettől a Jézuskázástól. Mikulás az más. De Jézuska baromira nem hoz Legot , sztem. Ha nem vagy vallásos, azért, ha meg az vagy, akkor pálne nagy gáz.Szerintem.Brrr.

 • 2009.12.22 16:20:53nanemárrr

  háromanya, ez is egy vélemény!

 • 2009.12.22 16:22:57nanemárrr

  ...akarsz róla beszélni? :)

 • 2009.12.22 16:33:12keke80

  Na, épp mi is most beszéltük meg a karácsonyi koncepciót. Arra jutottunk, hogy nálunk sem a Jézuska hozza a meglepit. A következöt mondom Mininek:

  Karácsonykor a kis Jézus születését ünnepeljük, ez a szeretet ünnepe. Ekkor azoknak adunk ajándékot, akiket mi szeretünk és azoktól kapunk akik minket szeretnek. Így aztán a Jézuska karácsonyfát sem hoz. Azt mi korábban felállítjuk, mert az az egészség és élet szimbóluma, régen így került az örökzöld a lakásba. Szóval mifelénk kicsit bonyolult, de szerintem szép.

 • 2009.12.22 16:41:32Zsuzsi főz

  Keke, ez nekem is szimpatikus, ugyanis nálunk sem volt Jézuska:-))

 • 2009.12.22 16:47:19Anyek

  A mi változatunk az, hogy az ajándékot a Jézuska hozza, a fát a szülők díszítik (ez is meglepetés), ezzel várjuk a Jézuskát, aki 24-én reggel érkezik. Napközben ugyanis reménytelen a fadíszítés. Szerintem nagyon fontos a mese és a meglepetés.

 • 2009.12.22 16:51:18Rosa Rugosa

  Csak az én gyerekeim ilyen szemfülesek, hogy szemet szúrt nekik egész kicsinek a sok fenyőárus? Az erkélyekre kipakolt rengeteg karácsonyfa?

  Valamint nálunk is ment az elején a Jézuska, de. A gyerek számára a Jézuska nem egy üzlettulajdonos, hanem rendelkezik azzal a képességgel, hogy BÁRMIT kérhetsz tőle, nem csak azt, ami a boltban kapható. Namost a fél méteres zöld csillogó pikkelyű valódi tüzet okádó játéksárkányt honnan a rákból kerítsem elő? Mondom a gyereknek, ilyen nincs. Ő meg mondja, majd kérem a Jézuskától, ő ilyet is tud! Ja.

 • 2009.12.22 17:00:22cozumel

  Mindig is hideg razott a Jezuskazastol.
  Nem neveltek vallasosan, de azert nem is tartottak ho'tt sotetsegben, szoval ismertem Jezus tortenetet.

  Egyszeruen nem fert a fejembe, es meg most is borzalmasnak tartom, hogy azt az embert, akinek az eletebol sok boldog pillanatot nem ismerunk, aki borzalmas es kegyetlen halalt halt, lejezusKAzunk. Mint valami dedost...

  Nem akarok senkit cikizni, nem azert irtam, egyszeruen csak en igy ereztem mar gyerekkent a jezuskazassal kapcsolatban.

 • 2009.12.22 17:06:17Rosa Rugosa

  cozumel

  Tőlem is kérdezték a gyerekek olyan 3 évesen. A Jézuska az az akit felszögeltek a keresztre?

  Szerencsére nem volt nagy etetés, ezért áttértünk egy angyalka változatra. Azt se ragozzuk túl.
  Csengetek a kis rézcsengővel, akkor felmennek a szobájukba, aztán újra csengetés, akkor pedig lehet jönni és keresgélni, melyik ajándék kié.
  A nagyok elég hamar rájöttek, kitől jön az ajándék, de azért azt mondták, jó volt az angyalkás sztori, az elején még elhitték.

  Most csináltunk füzért pattogatott kukoricából, meg színes papírból láncot (hát nekem nem tetszik, de én is hogy szerettem kicsinek...:)))

 • 2009.12.22 17:18:54polgarkitty

  2009.12.22 11:00:22Adelaide_

  A nagyobbak már biztos megértik, hogy ilyenkor együtt eszik a család, arra a rövid időre csak abbahagyják a játékot, nem? Nem tudom, nekem még csak 10 hónapos a lányom. Ha meg nem hajlandók asztalhoz ülni az ajándékok miatt, akkor meg annyi baj legyen, legalább a felnőttek nyugodtan esznek. Én ilyenekből nem csinálnék gondot.

 • 2009.12.22 19:09:35mumpic

  Az elején írta maxt, hogy reggelre jön hozzájuk Jézuska. Ez nálunk is így volt az elmúlt 10 évben. Az idén kérték a fiúk, hogy együtt díszítsük a fát. Így 24-én délelőtt fadíszítés, utána ajándékozás. Egyébként egyetlen hátránya az éjszakai fadíszítésnek, hogy reggel kócosan, álmosan, pizsamában készülnek az első fotók :)
  Én azt hiszem kell a mesevilág minden kisgyereknek, és ennek része a télapó, a Jézuska, a fogtündér és a húsvéti nyúl is.
  Szerintem nem okozott gondot az igazság sem, mert a mesevilágból kinőve ez már csak szép emlék. Nekik is, nekünk is.

 • 2009.12.22 23:33:27rath.dinen

  Szerintem az a döntő, hogy kinek mi volt a nagyobb élmény gyerekkorában.

  Én pl utáltam, hogy ki kell menni a hidegbe-latyakba "sétálni", pont karácsonykor, amikor végre valami izgi történik otthon. És lehet, hogy elsőre még nagy meglepi, de minden évben ugyanolyan a karácsonyfa, szóval azért 5-6 évesen már nem estem hasra a nappaliban termő fától.

  Viszont amikor engem is bevontak a díszítésbe, nagyon belelkesültem. Azóta is imádom. Párom is imádja, egyikünk se akar kimaradni belőle. Így mi családilag csináljuk, gyerekkel együtt. Szerintem kár lenne ettől megfosztani a gyereket, ez az egyik legjobb rész, de az se önző, aki méshogy csinálja. Gondolom, neki a varázslat volt az izgalmasabb annak idején.

 • 2009.12.22 23:35:15rath.dinen

  Egyébként lehet, hogy beszűküt vagyok, de nekem olyan nehéz elképzelni, hogy az angyal vagy a Jézuska olyasmit hozzon, amit be kell dugni a konnektorba, és nem önműködő. Szóval a fényfüzér annyira nem misztikus, annyira nyilvánvalóan ember alkotta cucc, nem? Az üveggömbök meg a gyertya még elmegy angyali kreációnak.

 • 2009.12.22 23:42:39Békanőci

  Nálunk is 23.-án este hozza az angyalka a fát, amikor az aprónép már alszik. Tavaly a férjemmel, mint két botcsinálta angyalka egyből odatettük az ajándékokat is a fa alá, aminek az lett a következménye, hogy másnap reggel az akkor bő másfél éves lányunk hajnali öt után kicsivel "asssttttaaaaaaaaaa!" felkiáltással rávetette magát a csomagokra. :) Pizsiben, kócosan jött a Jézuska.
  Idén is így tervezzük, kivéve a hajnali ajándékozást. Arra még kitalálunk valamit. A gyerek amúgy épp ma közölte, hogy "neeem a Jézuska hozza (a fát) anyaka, ééén díszítem a boldog karácsonyt mindenkinek!"

 • 2009.12.23 01:25:42farkasokkal tancolo

  2009.12.22 17:00:22cozumel

  Végülis éppen emiatt hozza nálunk az angyalka az ajándékokat a Jézuska születésének az emlékére, azaz a születésnapja alkalmából.
  Én sem vagyok vallásos, de Jézus (csecsemőként alias Jézuska) élt, valós személy volt, és tényleg sok olyan dolgot hirdetett, amit ma is vállalni lehet. Hogy valóban isten fia volt e arra most nem térnék ki, mert lényegtelen.

  (Ja amúgy emiatt vagyok kiborulva a főváros számos pontján látható fa kettőskereszteken, mert - már elnézést - de egy kisbaba szülinapjra, születése alkalmára, az ember nem kis koporsót szok ajándékba vinni, vagy tévednék? )

 • 2009.12.23 02:15:52cantaloupe

  Cozumel,
  itt azért nem a felnőtt Krisztusról van szó, hanem a gyerek Jézuskáról és a történetről, ami a születésével kapcsolatos. Ugye neki is hoztak aranyat, tömjént, mirhát...aki vallásos, az így magyarázza, nem Jézus életének végső kínszenvedésével.

  De nálunk sem a j. fog jönni. :)

  Mindenesetre kellemes karácsonyt mindenkinek, szép napokat szeretteitekkel!

 • 2009.12.23 02:55:18cozumel

  Hat, Cant, ezzel a magyarazattal elkestel ugy 35 evet :))))

 • 2009.12.23 08:57:55Starlark

  Minket moziba vitt a dédipapi míg díszítették a fát. De emlékeim szerint ezt a Jézuskás dolgot már akkor se szerettem.
  Egyben szinte biztos vagyok hogy nálunk nem a Jézuska fogja hozni az ajándékot.
  Lehet hogy kompromisszumot kötünk egy angyalkázásban míg kicsi.

 • 2009.12.23 21:31:26glad az egyetlen

  Na mi is nagy gondolkodóban vagynunk Mikulás vs. Jézuska ügyben.

  Alapvetően (mint a magyarok többségénél) páromat és engem is úgy tanították, hogy a Jázuska hozza az ajándékot és karácsony fát.
  Azonban visszagondolva ehhez soske társult kidolgozott kép bennem, kissé megfoghatatlan volt, ezzel szemben a Mikulás az már inkább az ajándékkal teli puttonnyal.
  Egy kisded hogy hoz vagy akár hozat ajándékot???

  Karácsonyfa ügyben pedig nekem (miután megtudtam nagyobb fejjel, hogy nincs is ezek, akkor segítettem fát díszíteni, de az már egy kis törés volt azért.
  Az az igazság az tényleg nagy feeling amikor egyszer csak ott a fa a szobában.

  Kivitelezés szempontjából most arra hajlok, amit egy ismerős ajánlott, hogy 23-án éjjel díszítenek fát és amikor felkelnek a gyerekek akkor ott van a nappaliban. Éjszaka pedig vidáman van idő erre.

 • 2009.12.23 22:11:37jazmine

  Tavaly nálunk fát, ajándékot jézuska hozott. Viszont a nagy már pontos megfigyelő, plusz műfánk van, nem hiszem, h jövőre bevenné, h ismerős díszekkel, égővel, ugyanolyan fával meglep bennünket, így mostantól az a verzió van, h jézuskának sok a dolga, így mi lepjük meg egy szépen díszített fával, amit a gyerekkel együtt díszítünk.

 • 2009.12.24 22:57:29farkasokkal tancolo

  Nos, most vagyunk a krácsony, Jézuska, angyalka stb után, már mindenki elpihent (nálunk - mint már írtam - korán kezdődik a cirkusz.)

  Amint lehetőségem adódik elmondom a gyereknek tapintatosan az igazságot. Ezt mégeszerernem akarom átélni, nyilvánvaló, hogy a kölyök túl komlyan vette és emiatt mondhatni elrontotta az egész együttlétet. Nem minden gyreek alkalmas a mesére úgy látszik.

  Jövőre az lesz, hogy mi vesszük az ajándékot, és ha nem jól viselkedik nem kap semmit slussz.

 • 2009.12.24 23:34:32tildy:)

  Emlékszem arra a nagy égésre, mikor váltig bizonygattam 8-10 évesen , hogy de akkoris a jézuska hozza. Aztán kiderült ugye, hogy nem. Eléggé mérges voltam a szüleimre...

 • 2009.12.25 00:11:18renege

  FT, mi történt?

 • 2009.12.25 00:21:31KovácsMicike

  Nálunk "Szent Reggel" van, mégpedig azért, mert Beni még csak 5 éves, este pedig mindig Anyáékhoz megyünk, ott vannak a tesóim gyerekestül, szal nagy a pörgés, és utána jönne csak nálunk a Jézuska, dehát akkor már este 9 óra is elmúlna. Úgyhogy 23-án éjjel laposkúszásban fadíszítés és reggel pizsiparti, meg nagy álmélkodás, örömködés.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta