SZÜLŐSÉG

Mit vegyek mások gyerekének?

2009. december 22., kedd 16:07

ajandek2

Más gyerekének ajándékot venni sosem egyszerű. Szeretnénk valami igazán nagyszerűt választani, ami lehetőleg nem kerül egy vagyonba, de szinte egészen biztosak lehetünk benne, hogy ezt az ajándékot már a leleményes szülők is megtalálták. Meg is lehet kérdezni az anyukától, hogy mit szeretne  a gyermek, de én erre ritkán tudok válaszolni, mert amit igazán szeretne, azt úgyis megvesszük mi, meg nem akar az ember drága dolgot mondani. Így számos karácsony végződik azzal, hogy egy gyerek több ugyanolyan vagy éppen használhatatlan ajándékot kap, és nem lesz boldog ő sem, meg mi sem.

Hol vegyünk hát más gyerekeinek ajándékot? A megszokott nagy játékboltok helyett valószínűleg inkább a saját környékünkön érdemes szétnézni, megnézni, van-e valami kifejezetten a mi városunkban, kerületünkben készülő kézimunka? Budapestieknek a kerületi adventi vásárok is jól jöhetnek, az itt árusított kézműves dolgok valószínűleg egyszeri ajándéknak bizonyulnak majd. De befutó lehet egy olyan bolt is, ami még nincsen minden sarkon. Az Ikea kínálatát valószínűleg minden  szülő ismeri, de például a Butlersbe nem mennek el azok, akik nem azon a környéken laknak, pedig kiváló gyerekcuccokat árulnak, nem is drágán (például karácsonyfadísz-festő készletet gömbökkel, ecsettel és festékkel). Gyönyörű, minőségi és egyedi – bár kissé drágább - játékokat kapunk a Kéttemplom galéria boltjaiban is, ami még szintén kevés helyen van a városban.

A legjobb választásnak persze a könyv tűnik, mert az ugye még hasznos is, ezzel azonban sajnos szintén könnyű mellélőni, mert a legtöbb szülő megveszi a gyerekének azokat a könyveket, amelyeket érdekesnek és értékesnek talál. Ilyenkor érdemes lehet a sorozatokra utazni, nyilván nincs család ahol az összes Anna-Peti-Gergőért, vagy Tesz-vesz városért pénzt adnának ki, a gyerek pedig biztosan örül egy újabb példánynak. Jó ötlet lehet még idegennyelvű könyvesboltban vásárolni könyvet. A kisgyereknek úgyis mindegy, hogy milyen nyelven van, és ha a szülők tudnak angolul vagy németül, gyorsan lefordítják a mese szövegét. De a könyv mellett jó ajándék lehet a diafilm is, a meglehetősen bő kínálat ugyanis biztosíthatja, hogy ne vegyünk olyat, ami már megvan, egyetlen gond, hogy önmagában kevésbé mutat jól.

Ha végképp minden ötletből kifogyunk, vagy hirtelen kell ajándék, olyat vegyünk, amiből nem baj, ha több van. Ilyenek többnyire a rajzeszközök, - a zsírkréták, ceruzák úgyis mindgi eltűnnek,- vagy a bővíthető gyurmacsaládok egy újabb darabja, (hiszen ezek többnyire gyorsan kiszáradnak). De egy szép rajzfüzet is okozhat örömet.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.12.22 16:28:23callliope

  Én abból indulok ki, hogy amikor nálunk vannak az adott gyerekek, mivel játszanak a legszívesebben (és persze nekik ne legyen otthon már olyan). így kapnak a keresztlányomék egy kis csúszdát karácsonyra tőlünk, mert nálunk le se lehet őket szedni róla. :)

 • 2009.12.22 16:35:05Kipikopii

  "Meg is lehet kérdezni az anyukától, hogy mit szeretne a gyermek, de én erre ritkán tudok válaszolni, mert amit igazán szeretne, azt úgyis megvesszük mi, meg nem akar az ember drága dolgot mondani."

  Egy nem tul draga konyv vagy diafilm cimet olyan nehez bemondani?

 • 2009.12.22 16:42:18Rosa Rugosa

  Én tavaly minden unokatesónak társasjátékot készítettem, miután a maiak között kevés az igazán jó, vagy irgalmatlanul drága.
  Vettem rétegelt lemezt, akrilfestéket, levegőn száradó gyurmát. A bábukat a gyerekek készítették én meg megrajzoltam a táblát.
  Tuti befutó lett.:)

 • 2009.12.22 16:56:23- anya -

  Hogy mit vegyek más gyerekének? Van, akivel meg tudom és meg is szeretném beszélni a dolgot. Ha meg nem, akkor ruhát veszek, nem lehet nagyon mellélőni a Tesco és C&A termékeivel. Könyvet venni is jó, az is mindig jó ötlet. Ha meg figyelek, és vagyok olyan szoros kapcsolatban azzal a családdal, akkor könnyebb dolgom van egyéb játékok terén.

 • 2009.12.22 16:57:13-hattori-

  Én azzal voltam igazán bajba, hogy egy olyan kisfiúnak kellett ajándékot keressek, akinek MINDENE megvan, ami csak gyereknek lehet, a szülei gyakorlatilag hazatolták a komplett Brendont...100 kisautó, 20 Fisher Price zennélő izé, a létező összes játék, fakirakó, puzzle, és fejlesztő kütyü... (ezek mellett a kisfiú legszívesebben egy üres papírzsepis dobozzal, vagy egy hangyával játszik..) Végül egy Boribon könyv mellett döntöttem, de azt hiszem ilyen ajándékdömping mellett labdába se rúgok... sajnálom, mert ott fog porosodni a 200 másik csillivilli ajándék alatt, de talán belenéz.

 • 2009.12.22 17:03:09cantaloupe

  Hattori,
  az ilyen gyerekeket sajnálom...mert általában az ekkora dömpinggel körülvett kicsik arra vágynak, hogy mondókázzanak velük, rakosgathassanak egy üres dobozba, mint írod. Sok esetben várják azt, hogy a gyerek nyugton legyen.

 • 2009.12.22 17:08:48Rosa Rugosa

  Cant, tök igazad van. A családunkban is van egy ilyen gyerek, él-hal anyámért, az egyetlenért, aki játszik vele.:)

 • 2009.12.22 17:12:45Alesszia

  én mindig előzör megkérdezem a szülőket.....AZTÁN vmit kitalálunk...
  színházjegy(süsü), cirkusz, kedevnc mesés ruha vagy vmi játék. Én bizony kifaggatom aszülőket, ha nem ismerem elég jól a gyereket.........

 • 2009.12.22 17:15:29Alesszia

  hattori:((( nálunk is ez ment, annyi játékuk volt, hogy NEM TUDTAK mivel játszani, csak velem:)))
  Aztán kipucoltam a játékok 70%át és acsaládban megmondtam, h 1 db ajándék + vmi hasznos: Ruha, cipő, hátizsák, vigyék színházba, cirkuszba stb........többet ér, mert a szeretteivel van......azóta, kicsit jobb:))

 • 2009.12.22 17:19:17BlackCat

  Én is mindig megkérdezem barátnőmet (lányom keresztanyja), hogy mit vegyek az ő lányának, de legtöbbször semmi épkézláb dolgot nem bír mondani.
  Aztán hipphopp beállítunk az ajándékkal.
  Karácsonyra általában könyv, foglalkoztató, DVD, CD.

 • 2009.12.22 17:19:46rath.dinen

  hattori: a múltkor én is egy ilyen kisgyereknek vettem ajándékot, szintén könyvet. Biztos voltam benne, hogy a polcon fog porosodni (nem nagyon olvasnak a szülők sem). Jövő karácsonykor kérdezem, mit vegyek, anyuka rögtön rávágta a könyv főszereplőjét, hogy még egy ilyen könyv kellene, mert a gyerek imádja (sorozat). Szóval van remény :-) Mondjuk ha az anyuka nem olvassa fel, akkor nyilván nem lett volna esélye a könyvnek. Nagyon kellemesen lepődtem meg.

 • 2009.12.22 17:20:49-hattori-

  Egy ideje annál, akinél lehet, én is átálltam az "élmény-ajándékozásra": családi termálfürdőjegy, bábszínházjegy már bejött.

 • 2009.12.22 17:23:01jazmine

  Én nem kérdezek, mármint konkrét ajándékra nem. Azt igen, h mi érdekli, mik a kedvenc játékai és az alapján olyat veszek, amit a sajátomnak is jó szívvel. Pl. most az egyik rokonnál mondják, h nem olvas nem és nem. Én viszont nem vagyok hajlandó barbie-t, meg kicsi pónit venni, azok egyrészt vannak, másrészt a fantáziátlan rokonságtól úgy is az kap - így kap lovas könyvet is, mert a lovakért rajong és társasjátékot. Ha nem játszanak majd vele, azzal nem tudok mit csinálni.
  Ha tőlem kérdezik, megmondom, de nagyjából így, h a tevékenységet mondom, meg hogy miből van már sok.

 • 2009.12.22 17:51:53- anya -

  hattori: élményajándékozás is tök jó, ha már van akkora a gyerek (4-5 év), ekkora korban már be mernék vállalni egy bábászínházat, mozit keresztfiamnak.

 • 2009.12.22 18:46:36korcsolya

  húha... úgy látszik, mi kilógunk a sorból, mert mi a nagycsaládban, rokonságban megbeszélés alapján nem ajándékozunk egymásnak semmit. Gyerekeknek is csak a szűk családban vásárolunk: saját gyerek + keresztgyerek. Másként nem bírnánk anyaglilag, még az apróságokat sem. :(

 • 2009.12.22 18:58:08psyché

  En mindig örülök, ha könyvet kapunk ajandekbe, csak a gyerekeim nem annyira.:-) Sokat olvasunk egyebkent, de valahogy nem erzik a könyvet ajandeknak. Lehet könyv is, de kell melle valami mas is.

 • 2009.12.22 19:13:24Felicitasz

  Kisbabás családokba bábokat szoktunk venni ajándékba, nagyobb gyerekeknek építőkockát, matricáskönyveket, kirakót, a közeli barátok gyerekeinek tudjuk a ruhaméretét, és néha előfordul, hogy a legnagyobb gyereknek ruhát veszünk (ha az eggyel kisebb tesó ellenkező nemű, akkor neki is). Próbálunk olyasmit választani, amivel nem lövünk mellé (a közeli barátokkal az ízlésünk se tér el nagyon, meg hát látjuk, miben járnak a kölkök).

  Ahol van kedvenc nagyobb játék, ott azt bővítjük, ha tudjuk. Mondjuk veszünk a kislány játékkonyhájához teáskészletet, vagy ilyesmi.

  A "bónusz" (amikor nincs ötletem) az valami könyv, diafilm, kifestő, színes ceruzák, gyöngyök, mindenféle kézműveskészlet. A fiam szereti az állatos meg a betűs hűtőmágneseket, úgyhogy ezt felvettem a listára a barátok gyerekeinek.

  Falra mászom a zenélő műanyag nyomkodós csillivilli... stb. Ilyet soha, és szerencsére még mi sem kaptunk senkitől egyet sem.

 • 2009.12.22 19:51:16Luise Maya

  -hattori- (hanzo): az én kicsim is egy "ilyen" gyerek, gyakorlatilag a szüleim felvásárolták a komplett Brendont és Játékszigetet, no meg én is el tudok csábulni néha, de ez nem jelenti azt, hogy ne törődnék vele a nap 25 órájában. Énekelünk (bár nem vagyok egy Sarah Brightman), mondókázunk és rajzolni, kézműveskedni is szeretünk. Nem akarom magamra venni a hozzászólásodat, de úgy érzem, kicsit általánosítasz: nem minden elkényeztetett gyereket hanyagolnak a szülei. Nálunk ez nem pótcselekvés, nem azért kapott sok mindent, hogy minket békén hagyjon - egyszerűen csak imádjuk és minden gondolatunk körülötte forog - ez pedig azt eredményezte, hogy ráköltjük amink van :s Ráadásul Gekkoba is járunk, de nem azért, hogy lepasszoljam, hanem hogy új ötleteket merítsek. Persze most már igyekszem visszaszorítani a játékdömpinget, és egyre többször szerzem be a licitálós oldalakról olcsón régi idők (retro) játékait. A csillogó-villogó és rózsaszín műanyag kacatokat én is utálom, szerencsére fiam van. Ráadásul mindig a legegyszerűbb, legolcsóbb dolog érdekli a legjobban. Ezért költségcsökkentés címén próbálok célirányosan vásárolni neki, körbenézek a neten és webshopból rendelek.
  A keresztlányomnál már nehezebb kitalálni, totális barbie-eperke-kitty-pony mánia van, de igyekszem jó irányba befolyásolni.
  Legutóbb ollókészletet és memóriajátékot kapott (azért az is hercegnős volt). Előtte ceruzákat, gyurmát. Ha pedig igazán egyedi ajándékot akarok valakinek készíteni, akkor írok neki egy verset vagy mesét (esetleg többet) vagy összeválogatok neki régi mesefilmeket, felnőtteknek meg videót vágok.
  Szerintem a legnagyobb értéke a saját kezüleg készített ajándéknak van, bár gyerekeknél azért jó lenne gondolatolvasónak lenni.

 • 2009.12.22 19:55:38Cobold

  2009.12.22 16:28:23callliope
  Nem akarok ünneprontó lenni, de én nem lennék boldog, ha valakitől a lányom csúszdát kapna. Van már nálunk: trambulin, óriás micimackó, babakocsi, hintaló, kisasztal székekkel, játékbölcső, és még egy csomó minden. Olyan a lakásunk, 60 nm, mint egy raktár.
  Sztem marhára szempont, hogy amit veszünk, attól a szülők SE kapjanak idegbajt. Pl. ha van 20*20*30-as kistűzhely, az elég, nem kell a huszonezres óriás babakonyha. Főleg nem lakásba. A zenélő cuccokból, ha már az kell, akkor a diszkrétebbek a menőbbek. (És amelyik tisztán szól, nem hamis. Valamiért iszonyat hamisak ezeknek a játékoknak a zöme.)
  Ha a 30. gyurmaforma készlet jön, az is idegbaj.
  Kifestő, ceruza, zsírkréta, könyv (még ha már volt is olyan), matrica, az JÓ ajándék, és nem is nagyon drága. Én ilyeneknek örülök. Jóból is megárt a sok.
  Nem azt mondom, ha megengedhetjük magunknak, és ha megbeszéltük a szülőkkel, akkor a kiscsúzda is frankó, lehet a drágábbat, nagyobbat, zajosabbat venni. De beszéljük meg a szülőkkel mindig. Szerintem.
  (Mondjuk anyósom az óriás micimackót megbeszélte, csak épp egy közepes méretűről beszélt, ami alapján én nem gondoltam 50 cm-nél nagyobbra, erre méteres.)

 • 2009.12.22 20:07:21kockpit

  Az én 3 éves fiam is "ilyen" gyerek. Nem teljesen, mert minden típusú játékból egy van neki (amiből több van, az duplo, matchbox, mesekönyv, rajzeszköz, konyhafelszerelés), illetve ami egyáltalán nem érdekli, abból egy sincs.
  Aminek tutibiztosan örül, az a csoki és a könyv, konkrét játék szerintem nem hiányzik neki.
  Én csak azt nem értem, ha valaki kérdezi, mit vegyen neki, mondom, és akkor nem azt vesz. Akkor miért kérdezi? Pedig nem márkát vagy konkrét dolgot mondtam, hanem kategóriát. De ha tényleg tudom, hogy a könyv és a csoki az, ami miatt ugrál örömében, akkor szerintem tökfölösleges mással próbálkozni... Plüssel pláne, mert rájuk se néz...

  1-2 éves kora körül volt zenélő játékos korszaka, akkor azt mondtam, ha kérdezték. Mostanra lett olyan, hogy egy dobozzal is eljátszik, vagy a semmivel. Ezért most tökfölöslegesnek tartom a játékokat.

  Amit sose vennék másnak ajándékba, az plüssállat.
  Amúgy általában olyan ajándékot veszek, amit a saját gyerekemnek is, barátok gyerekei kb egykorúak.

  Én egy baráti pár kislányával vagyok gondban, a nagyszülők elég sokoldalú művészek és az égvilágon minden ajándékot lefikáznak. Kézműves cuccokat végképp, de még verses, mesés könyvet is, merthogy ők jobbat tudnak és milyen ízléstelenek az illusztrációk. Szóval könyv, plüss kilőve, műanyag cuccok végképp. Végülis rajzeszközöket szokott tőlünk kapni.

 • 2009.12.22 20:47:16kyskalacs .

  én mindig ruhát veszek...azzal nagyon nem lehet mellényúlni.

 • 2009.12.22 20:47:33baudolinA

  kockpit,
  vegyél illusztráció nélküli könyvet. :) Majd illusztrálják ők, ha olyan ügyesek.

 • 2009.12.22 21:29:42nyuszómuszó

  Nálunk van olyan a családban, akiktől ilyesmit nem lehet egyszerűen megkérdezni, simán rávágja, hogy vegyek biciklit, meg ilyen hasonló barátságos árú dolgokat. Aztán én érzem szarul magam, hogy az ehhez hasonló ajándéktippek után beállítok a pár ezer forintos ajándékkal.
  Szóval már nem kérdezem egy ideje..

 • 2009.12.22 21:34:34baudolinA

  nyuszómuszó,
  azt nem lehet, hogy többen összepótoltok, és úgy lesz bicikli? Mert egyedül megvenni tényleg rengeteg pénz.

 • 2009.12.22 21:47:40incognita

  Ajándékozás nálunk is csak a közvetlen családban van és az én generációm már nem ellenzi az ajándéklistákat. Szóval pl. a testvérem egyszerűen ki tudja választani azt, ami neki is megfelel. Vagy ha nem, akkor a lista legalább kiindulópontként szolgálhat egy még jobb ötlethez. Előre természetesen megbeszélünk egy összeghatárt.

  Távolabbi rokonoktól nem igazán szoktunk ajándékot kapni, de ha mégis, akkor én leginkább a gyümölcsnek örülök. Snassznak meg cikinek tűnhet, de szerintem a legjobb megoldás. A gyerekem rengeteget fogyaszt ilyesmiből, ő is elégedett. Az az igazság, hogy illemből adott, "kötelező" jellegű ajándékokat nem szívesen látok a házban, de ez bármikor jöhet.

  A könyv nagyon jó ajándék, de csak akkor, ha előre egyeztettünk. Mert vannak szerzők, illusztrátorok, akiktől sikítófrászt kapok mondjuk. Félreértés ne essék, mi is rengeteget olvasunk és a gyerek is szereti a könyveket, de a ezeket vagy a diákat jobban szeretem én kiválasztani.

 • 2009.12.22 22:51:23jprincess

  Én a kézműves játékoktól félek, abból tényleg csak a jó minőségű haználható, ezek a dobozos álkreatív szettek meg szerintem borzalmasak. De a nem fogó ceruza, a gagyi gyurma, a nem ragasztó ragasztó és társai csak bosszúság és bánat.

 • 2009.12.22 23:02:45gyöngy1

  "2009.12.22 16:42:18Rosa Rugosa
  Én tavaly minden unokatesónak társasjátékot készítettem, miután a maiak között kevés az igazán jó, vagy irgalmatlanul drága.
  Vettem rétegelt lemezt, akrilfestéket, levegőn száradó gyurmát. A bábukat a gyerekek készítették én meg megrajzoltam a táblát.
  Tuti befutó lett.:)"
  Bocs, de a szabályokat honnan vetted? Ki nevet a végén? Már bocs, de nézz szét a Gémklubban, Compayában vagy a Szellemlovasban... Vannak nagyon jó társasok, és minden árban (OK, Dominion egy kicsit húzós, de nem is tudod megcsinálni). Erdemes a magyar Kryzis-t megvenni.
  Mi most voltunk vendégségben és fa hangszereket vittem a 3 fiúnak (5, 3 és fél és másfél éves), volt xilofon, furulya, castagnette, szájharmónika és egy csörgő-féle. Úgy vagyok vele, hogy vendégként megvehetem amit a szülők nem mernek.
  Tőlük meg 2 Szegedi Katalin illusztrálta könyvet kaptunk.

 • 2009.12.22 23:04:03Cobold

  2009.12.22 21:29:42nyuszómuszó
  Van ilyen. Hasonló helyzetben én vidáman előre megmondom, hogy nekem ekkora összeghatárig van keretem, biciklire nem fussa, szal, mondjon apróságot, pl. könyvsorozatból olyan könyvet, ami nincsen meg.

 • 2009.12.22 23:24:39rath.dinen

  "Úgy vagyok vele, hogy vendégként megvehetem amit a szülők nem mernek. "

  Ha a szülő nem vesz szájharmónikát a gyerekének, valószínűleg nem az áll a háttérben, hogy "nem meri" (fél, hogy megrázza a gyereket az áram???), hanem mert tisztában van a saját és a szomszédai idegeinek teherbírásával :-)))

  Nálam tutira nem vágódna be a vendég zajt keltő "bátor" ajándékokkal. Ha a gyerek furulyázik, akkor járjon órára, ahol megtanítják neki, hogyan csalogasson ki fülsértő nyávogáson kívül mást is a hangszerből - és akkor már a tanár segíthet is kiválasztani a megfelelő darabot.

  Nekem is volt xilofonom meg szájharmónikám meg egyebek, de 10 perc alatt a saját magam idegeire mentem velük, mert persze senki nem tudta megmutatni, hogyan kell őket használni.

  Tervezem, hogy a gyerekek tanulnak majd zenélni, de háttértudás nélküli (nem is biztos, hogy valóban hangszernek minősülő) hangszereket nem fogok a lakásba beengedni, amíg nem feltétlenül muszáj.

 • 2009.12.22 23:37:39rath.dinen

  Tudom, hogy most undok voltam, de tényleg azt hittem, hogy alap, hogy nem veszünk olyasmit a más gyerekének, ami zajt csap.

  A szülők, ha van hozzá idegrendszerük, és nagyon muzikálisnak látják a gyereket, akkor persze vehetnek ilyesmit a saját szakállukra, az ő dolguk.

  Szerintem egy furulya vagy egy xilofon egy 5 éves kezében semmivel sem jobb mint a hibás magyar ábécét énekelgető maci és társai. Hiába van esetleg fából.

 • 2009.12.22 23:49:10manka78

  "Nekem is volt xilofonom meg szájharmónikám meg egyebek, de 10 perc alatt a saját magam idegeire mentem velük,"
  Mert gyenge az idegrendszered.:)))))

 • 2009.12.23 01:19:13farkasokkal tancolo

  Megmondom őszintén, hogy én olyan gyereknek, akit nem ismerek közelebbről, nem fűz hozzá különösebb kapcsolat, nemigen veszek semmit - és ezt nem is várom el másoktól sem. Sőt, a hideg iráz arra a gondolatra, hogy mondjuk az unokahúgom kislányának kéne valamit vennem, aki olyan módon el van már kényeztetve, hogy csak na. Legutoljára az ötödik szülinapjára voltunk meghíva, vettünk neki valami rózsaszín kislányos dolgot - ha jól emlékszem egy babaházat - , átadtuk neki szépen becsomagolva, ő meg egyszerűen egy laza mozdulattal ki se bontotta, hanem a háta mögé dobta, mert éppen üldögélt amikor átadtuk. És drukkolok, hogy NEHOGY ők vegyenek nekünk valamit.
  Van egy másik gyerek akinek kéne ajándékot venni, de hálisten ezt idén megúsztuk, mert az ő szülinapja egybeesik a MIkulással, és most beteg volt... naszóval neki csakis MINŐSÁGI játékai vannak, és ha neki vezsünk, akkor a kistestvérének is kell, akit viszont semmilyen módon nem ismerünk azon kívül, hoyg tudjuk hány éves és hogy hogy néz ki meg mi a neve és neme. Namármost egy minőséi játék - még ha apróság is - az kb. 3000 ft-nál kezdődik, és a lányom fizetése olyan 120ezer nettó.

  Ha az unokámnak van szülinapi zsúrja, akkor előre meg szoktuk mondani, hoyg ha már mindenáron ajándékot akarnak venni - mert számára az ajándék maga a zsúr meg a torta - akkor vegyenek rajzfüzetet, szineseket, filctollat, marokceruzát, ceruzahegyezőt, gyurmát, flaszterkrétát, akármit amit a papírboltban lehet kapni és amúgy is fogyóeszköz, ezt milliószor jobban tudjuk értékelni, mint a kibaszott csupa puzle-ből összeállított mesekönyveket meg más baromságokat, amiknek csak az a lényege, hogy két játék után az alaktrészeit sepregetjük össze, és ÚGYIS A KUKÁBAN VÉGZIK, mert továbbajándékozni se lehet.

 • 2009.12.23 07:32:33Rosa Rugosa

  2009.12.22 23:02:45gyöngy1

  Egy 3-4-5 éves gyerek még nem a Kő papír olló típusú játékkal játszik, ha jól gondolom.
  A játék arról szólt, hogy a kis királyfik (bábuk) közül ki ér hamarabb a célba (várkastély), ahol a királylány lakik (a vár előtt sárkány). A szabály a liba játék és társai tematikáját követte. Az út mellett (ami színes mezőkből állt, ehhez illeszkedtek a dobókocka színei) volt boszorkány, (ha oda lépsz elvarázsol, 2x kimaradsz) almafa (amiről leszed az almát, egyszer kimaradsz, de a következőnek 2x dobhatsz), jó tündér, aki adott színű (megjelölt) mezőre repít tovább, stb.
  Jól játszható volt és miután szépen rajzolok még szép is.
  Tudom, hogy sok jó társasjáték van, de szerintem nem csak képkeretet lehet sk. készíteni. Nem?
  Vagy csináltam már malom játékot is gyerekeknek, kis figurákkal.

 • 2009.12.23 07:36:25Rosa Rugosa

  "Úgy vagyok vele, hogy vendégként megvehetem amit a szülők nem mernek."

  Van nekem elég gyerekem és valahogy úgy vagyok vele, hogy örülök, ha nekik megveszem az áhított ajándékokat, nem érzem úgy, hogy más rokon gyerekre többet kéne költenem, vagy ugyanannyit (ráadásul a mindene meg van típusú gyerek), mint a sajátomra. Nem szoktam kölcsönt felvenni, hogy jól teljesítsek a rokonok előtt.:)

 • 2009.12.23 08:44:17manka78

  RR! Nekem nagyon tetszik így a leírásod alapján a társas.
  Mi egészen tavalyig még az unokatestvéreim gyerekeinek is vettünk ajándékokat. Aztán egyre nagyobb lett a család /hála az égnek/, és egyre vacakabb az anyagi helyzet és tavaly megegyeztünk, hogy nem veszünk. Most már csak annyi, hogy a gyerekek készítenek egymásnak vmit, mondjuk képeslapot, és elküldik egymásnak. Mi csak a nagyszülőknek, tesóinknak, és a keresztlányunknak veszünk ajándékokat /az én tesóméknál még nincs gyerek/.

 • 2009.12.23 09:31:26nyuszómuszó

  Baudolina, nem, nem lehet összedobni, illetve lehetne, de ugyanúgy rondán nézne, mert mindenkinek külön-külön mond ilyeneket, és akkor nem értené, hol a többi ajándék.

  Plusz, ha többen dobjuk is össze, olyat nem tudunk venni, amit pl a gyerek kinézett, mert ha hárman, négyen rakjuk is össze azt a mondjuk négy-ötezer forintot, hiperszupert abból nem kapni.

  Ehhez hozzátartozik, hogy ők nem kérdeznek, és abszolút jellemző, hogy vesznek valami vacakot, abszolút rossz méretű, gagyi ruhát, használhatatlan gagyi dolgokat.

  És újra, meg újra elhangzik, hogy nekik ennyire futja, holott messze a legjobban élnek a családban.

  Igyekszem ilyenkor oda sem figyelni, mert csak felhúzom magam rajta

 • 2009.12.23 10:34:00baudolinA

  Amúgy ha olyan helyre megyek, ahol a gyerekeket jóformán nem is ismerem, akkor veszek egy nagy adag gyümölcsöt, azzal nem igazán lehet melléfogni. Remélem. :)

  nyuszómuszó,
  hát ez tényleg szomorú. :(

 • 2009.12.23 10:47:17Picinger

  Segítene valaki?

  3,5 éves kislánynak lehet zsírkrétát venni?
  Ha igen, melyik az a márka, ami jó minőségű?

 • 2009.12.23 11:17:47Lolcsika

  Én azért nem írnám le annyira az IKEA-t. Az alap favonatkészlet 2500 Ft körül mozog, egy 2-3 évesnek szerintem tök jó játék, és ha véletlenül több is összejön belőle, hatalmas pályát lehet belőle építeni. A nagyobbaknak ott a rajztábla, stb.
  Kevésbé ismert gyereknek vagy már kicsit nagyobbnak én is a Tesco ruháit szoktam megvenni, most még ráadásul akciós is. ;-)

 • 2009.12.23 11:25:48nanemárrr

  Picinger, én minden hasonló dologból (ceruza, filc, zsírkréta, festék, gyurma, stb.) kizárólag a LYRA-t veszem...nagyon jó minőség, korrekt áron...a csoportomba is mindig ebből a márkából vásároltam be, meg a rokon gyerekeknek is...eddig még nem volt rá panasz! :)

 • 2009.12.23 11:28:09nanemárrr

  Ja, és igen, lehet 3,5 éves gyerkőcnek zsírkréta...ők már talán nem falják be rajzolás közben. :)

 • 2009.12.23 11:42:47caixa

  a kislányaim nagyon örültek a minimax magazinnak, kaptak egy novemberi emg egy decemberi számot és ezzel egy hónapja elvannak, lapozgatják, színezik stb.

  ami még nagy siker még, az a hűtőmágnes. a miénk állatos és eredetileg egy könyv része, amiben el lehet helyezni az állatokat vízben, füvön vagy sziklán, de ők a hűtőt díszítik vele

 • 2009.12.23 11:50:25jazmine

  bla?

 • 2009.12.23 12:12:08zolnaid

  2009.12.22 23:24:39rath.dinen

  Nagyon jó furulyát lehet venni hangszerboltban, yamaha márkát, egy furulyaiskola nevű füzetkével együtt 4 000 ft alatt van és a füzetkéből csudajól meg tudsz tanulni egyedül is zenélni, minimális (ált. isk) előképzettséggel. Tudom mert én így tettem. Ellenben, egy ötéves ujjtávolsága nem feltétlen alkalmas arra hogy le tudja rendesen fogni a hangokat.

 • 2009.12.23 12:13:59zolnaid

  Egyébként, én mint szenvedő alany (a gyerekek abszolút elsők a cslaádban) jó minőségű papírbolti árunak, gyümölcsnek, gyümölcslének, csokinak és más fogyóeszköznek örülök leginkább. Egy kreatív doboz pár száz ft-tól kapható, azokat is szeretjük.

 • 2009.12.23 15:29:35dodóó

  Több mint kettő órája játszik a lányom a leselejtezett gyerek ruhákkal.
  Kiöntöttem neki az előszobába kb 400db-ra tippelek.
  5db baba meg a cica és vidáman játszik,.

 • 2009.12.23 15:38:09manka78

  dodóó! Nálunk az előszobában a szekrényen egy műa. kosárban vannak a gyerekek sapkái, sáljai, kesztyűi. Sokszor arra megyek ki, hogy a kicsi divatbemutatót tart magának a tükörben.:)

 • 2009.12.23 20:06:37Tessina

  na, ez ismerős, az én lányom a sapka miatt csak az utcán cirkuszol, itthon 5 percenként másik van rajta:)

 • 2009.12.24 14:37:31gyöngy1

  2009.12.22 23:37:39rath.dinen
  Tudom, hogy most undok voltam, de tényleg azt hittem, hogy alap, hogy nem veszünk olyasmit a más gyerekének, ami zajt csap.

  Elég jóban vagyok a szülőkkel ahhoz hogy ezt megtehessem ;-)))

 • 2009.12.24 18:07:04Crear_alien

  jopofa es egyedi dolgokat lehet venni gyerekeknek a meska.hu-n is. az en lanyomnak onnan lesz egy cicaja, ami tuti egyedi lesz igy :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta