A válogatós terhesek éhen halnak?

terheskaja

Az ínyenc, egzotikus kajákat kedvelő nőnek igencsak át kell alakítani étrendjét, ha teherbe esik, de az átlag kismamának is le kell mondania néhány ételről és italról várandóssága alatt.

Milyen kajákat nem szabad enni és mely innivalókat kell kerülni terjesen és miért?

Tiltólistán a tatár bifsztek, a feta, a tiramisu és még sok egyéb finomság.

1. Alkohol

A legismertebb ellenjavallt folyadék a terhesség alatt. A rendszeres alkoholfogyasztás magzati alkohol szindrómához vezet, azaz a gyerek alkoholfüggőn jön világra, kisebb súllyal és egyéb rendellenességekkel. Bár sokan nem tartják különösebb problémának, ha a kismama időnként megiszik egy pohárka vörösbort, a szakemberek szerint jobb a teljes absztinencia. Pápá, tequila.

2. Tonik

A tonik azért került a tiltólistára, mert kinint tartalmaz, napi egy liternél több tonik rendszeres fogyasztása szintén függőséget és más egészségügyi problémákat okoz a babának. A gintonic tehát duplabukta.

3. Lágy és penészes sajtok

A Gorgonzola és a Márvány sajt kedvelői szomorkodhatnak, ugyanis terhesség alatt nem szabad lágy és penészes sajtokat fogyasztani, mivel lisztéria baktériumot tartalmazhatnak. Ez ugyan felnőttek esetében nem okoz problémát, a magzatra azonban veszélyes, vetéléssel, koraszüléssel, halvaszületéssel vagy a magzat súlyos liszteriózis fertőzésével jár. Lisztériás lehet még a feta, hot dog, a kenőmájas, az olasz felvágott, a löncshús és a szalámi is.

4. Nyers tojást tartalmazó dolgok

Mivel a szalmonellabaktériumok igen ellenállók, rövid főzés sem pusztítja el őket, a tojást és a baromfihúst alaposan meg kell főzni. A nyers tojást tartalmazó ételek, például a tiramisu, a házi készítésű majonéz, a habos krémek és a fagylaltok fogyasztása terhesen kerülendő.

5. Nyers húsok

Sajnos a tatár bifsztek is felejtős várandósan, csakúgy, mint a nyers húsból készült többi étel, mert toxoplazma fertőzést okozhatnak, amely agykárosodást és vakságot okozhat a babánál. Különösen a harmadik trimeszterben nagy a kockázat. Nyers halat és tengeri herkentyűket tartalmazó szusit se együnk terhesen.

6. Koffein

Napi 1-2 csésze kávé vagy tea nem okoz problémát, de napi 300 mg-nál több koffein fogyasztása már ellenjavallt várandósság alatt, mert fokozza a vetélés és az alacsony születési súly kockázatát. Koffein nemcsak a kávéban, a teában és a kólában található, hanem a kakaóban és a csokoládéban is, érdemes erre is figyelni.

(Forrás: A terhesség ABC-je, Alexandra Kiadó)

Oszd meg másokkal is!
Mustra