A GYES melletti munkavégzés buktatói

A gazdasági válság következtében sok család fontolgatja a törvény adta lehetőséget: az anya munkába állását a gyes igénybevétele mellett. Bár lehetőség van az akár teljes munkaidőben való munkavégzésre is, nagyon sokan kompromisszumos megoldásként 4-6 órában mennek csak vissza, miközben a gyerkőc bölcsődében vagy a nagyszülőkkel van. A tapasztalataink azt mutatják, hogy mindezt úgy teszi az anyukák többsége, hogy nincs tisztában ennek a sajátos helyzetnek a „buktatóival”, ezért nem haszontalan megismerni ezeket.

A jelenleg hatályos törvényi szabályozás szerint:

A gyermekgondozási segély és a táppénz egyidejűleg nem vehetők igénybe, kizárólag abban az esetben, ha a gyes melletti munkavégzés alapján jogosult valaki a táppénz igénybevételére.

Tehát: az egészségbiztosítási szabályok, melyek a gyes-folyósítás és a munkavégzés egyidejűségén alapulnak, kimondják, hogy:

Az a biztosított, aki a gyermekgondozási segély igénybevétele mellett munkát végez, jogosult  táppénzre, de

- csak annyi időtartamra, amennyi a gyes melletti munkavégzéssel megszerzett biztosítási idő

- és csak a gyes melletti - egészségbiztosítási járulékalapot képező munkajövedelme arányában.

Tehát:

- ha az anya a gyed lejártát követően, mondjuk január 4-én visszamegy dolgozni, majd január 27-től keresőképtelenné válik, akkor mindössze 23 napra, az előzetes biztosítási időnek (jan. 4-27) megfelelő időtartamra kaphat táppénzt.

- annak a biztosított anyukának, aki a gyes melletti munkavégzés első félévében válik keresőképtelenné, 180 napi tényleges jövedelem hiányában, a minimálbérből kiindulva állapítják meg a táppénzét (kivéve, ha ennél kevesebb a szerződés szerinti bére, mert akkor az a számítás alapja)

- míg ha a keresőképtelensége napjáig már rendelkezik 180 napi tényleges jövedelemmel, akkor már ennek alapján válik jogosulttá a táppénzre.

Mindezek a szabályok vonatkoznak a gyermekápolási táppénzre is!

Ezekből látható, hogy a főállású jogviszonyban szerzett jogosultságtól – mely alapján pl. a terhességi-gyermekágyi segélyt, a gyermekgondozási díjat igénybe vette a kismama/anyuka – elkülönül a gyes melletti munkavégzés alapján szerzett jogosultság!

Ugyanakkor létezik az a lehetőség is, hogy az érintett szülő lemondjon a gyes folyósításáról, s a meglévő főállású jogviszonya alapján, az aktuális szerződés szerinti (egészségbiztosítási járulékalapot képező) jövedelme alapján részesüljön táppénzben.

A helyzet tipikus - anyuka gyes mellett elkezd dolgozni, de közben terhes lesz -, a mérlegelés mindig egyéni! Az esetek nagy részében praktikusabb, anyagilag kedvezőbb – folyamatos biztosítotti jogviszony esetén! – visszamondani a gyes-t, amit a továbbiakban apuka igényelhet, majd a főállású jogviszony alapján táppénzt igényelni. És mindig előre kalkulálni, nehogy egy 4 órás bér legyen a következő tgyás-számítás alapja.

További hasznos információk és tanácsok az elintezzuk.blog.hu oldalon olvashatók.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek