SZÜLŐSÉG

A GYES melletti munkavégzés buktatói

2009. december 21., hétfő 15:56

A gazdasági válság következtében sok család fontolgatja a törvény adta lehetőséget: az anya munkába állását a gyes igénybevétele mellett. Bár lehetőség van az akár teljes munkaidőben való munkavégzésre is, nagyon sokan kompromisszumos megoldásként 4-6 órában mennek csak vissza, miközben a gyerkőc bölcsődében vagy a nagyszülőkkel van. A tapasztalataink azt mutatják, hogy mindezt úgy teszi az anyukák többsége, hogy nincs tisztában ennek a sajátos helyzetnek a „buktatóival”, ezért nem haszontalan megismerni ezeket.

A jelenleg hatályos törvényi szabályozás szerint:

A gyermekgondozási segély és a táppénz egyidejűleg nem vehetők igénybe, kizárólag abban az esetben, ha a gyes melletti munkavégzés alapján jogosult valaki a táppénz igénybevételére.

Tehát: az egészségbiztosítási szabályok, melyek a gyes-folyósítás és a munkavégzés egyidejűségén alapulnak, kimondják, hogy:

Az a biztosított, aki a gyermekgondozási segély igénybevétele mellett munkát végez, jogosult  táppénzre, de

- csak annyi időtartamra, amennyi a gyes melletti munkavégzéssel megszerzett biztosítási idő

- és csak a gyes melletti - egészségbiztosítási járulékalapot képező munkajövedelme arányában.

Tehát:

- ha az anya a gyed lejártát követően, mondjuk január 4-én visszamegy dolgozni, majd január 27-től keresőképtelenné válik, akkor mindössze 23 napra, az előzetes biztosítási időnek (jan. 4-27) megfelelő időtartamra kaphat táppénzt.

- annak a biztosított anyukának, aki a gyes melletti munkavégzés első félévében válik keresőképtelenné, 180 napi tényleges jövedelem hiányában, a minimálbérből kiindulva állapítják meg a táppénzét (kivéve, ha ennél kevesebb a szerződés szerinti bére, mert akkor az a számítás alapja)

- míg ha a keresőképtelensége napjáig már rendelkezik 180 napi tényleges jövedelemmel, akkor már ennek alapján válik jogosulttá a táppénzre.

Mindezek a szabályok vonatkoznak a gyermekápolási táppénzre is!

Ezekből látható, hogy a főállású jogviszonyban szerzett jogosultságtól – mely alapján pl. a terhességi-gyermekágyi segélyt, a gyermekgondozási díjat igénybe vette a kismama/anyuka – elkülönül a gyes melletti munkavégzés alapján szerzett jogosultság!

Ugyanakkor létezik az a lehetőség is, hogy az érintett szülő lemondjon a gyes folyósításáról, s a meglévő főállású jogviszonya alapján, az aktuális szerződés szerinti (egészségbiztosítási járulékalapot képező) jövedelme alapján részesüljön táppénzben.

A helyzet tipikus - anyuka gyes mellett elkezd dolgozni, de közben terhes lesz -, a mérlegelés mindig egyéni! Az esetek nagy részében praktikusabb, anyagilag kedvezőbb – folyamatos biztosítotti jogviszony esetén! – visszamondani a gyes-t, amit a továbbiakban apuka igényelhet, majd a főállású jogviszony alapján táppénzt igényelni. És mindig előre kalkulálni, nehogy egy 4 órás bér legyen a következő tgyás-számítás alapja.

További hasznos információk és tanácsok az elintezzuk.blog.hu oldalon olvashatók.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.12.22 14:09:54tereza

  zsuzsi foz
  tereza is izraelben el :)

 • 2009.12.22 14:11:19Meni

  Na de Magenta, a foallasu anyasaghoz minimum 3 gyerek kell. Szerinted ha ez a tamogatas valoban havi netto 100ezer lenne, akkor hirtelen tomegevel maradnanak otthon anyak, es szulnenek 3+ gyereket? Ennyi penzbol hogy a fenebe lehetne oket etetni, ruhazni? Nem ertem...

  Az allamkassza megpakolasa szerintem meg pont nem a kisgyerekes anyak feladata, a vilag egyetlen pontjan sem. Oke, lehet hogy nem kapnak mindenhol (itt sem) tamogatast, plane nem rekordosszegut, de most komolyan hany 3+ gyerekes anya van, aki kivenne ezt a hatalmas osszeget a kasszabol?

 • 2009.12.22 14:19:50jazmine

  Persze, h annyi, mint a gyes, de -gondolom- valamelyik okos összeadta a 3 gyerek csp-jét, a gyest, meg nem tudom mit.

 • 2009.12.22 14:22:19jazmine

  Meni, nem, min. 3 gyerek kell és akkor 26e netto körüli. Igaz, legalább biztosítva vagy és munkaviszony.
  3 gyerekkel a kaja sem ingyenes, hanem 50%-ot fizetsz. Mindre. Tehát pl. ha van 1 gyereked, kaja oviban 5000/hó, 2 gyerekkel 10000/hó, 3mal 7500/hó.

 • 2009.12.22 14:31:14Meni

  Oke, most mar ertem. Tovabbra is tartom magam ahhoz, hogy ennyiert pont ugy nem marad otthon senki es vallal 3 gyereket, mintha netto 100 lenne. Nyilvan aki amugy vallal 3+ gyereket, annak szamitana a kulonbseg, de onmagaban a valos osszeg sokkoloan keves, amirol meg en tudtam, a netto 100, az csak szimplan baromi keves.

 • 2009.12.22 14:32:34sajtos pogi

  Meni
  sokan jobban járnának a 100 nettóval

  Egy kb. 10 éves munkaviszonyú pedagógus br. 140 körül keres, ez nettóban kb. 115.

 • 2009.12.22 14:35:38Zsuzsi főz

  Tereza:DDDDD ez jó! (Ha csendben maradtam volna, bölcs lehettem volna...)

 • 2009.12.22 14:54:05sajtos pogi

  Ha a gyerekek után járó kedvezményeket pedig a férjnél írnák jóvá, akkor a bérkalkulator szerint 140 bruttóból 101-et vihetne haza. CSak a nagyon jól keresőknek érné meg visszamenni.

  Az otthon maradókat meg persze megint a jól kereső, tisztességesen adózók támogatnák.
  Úgyhogy tényleg csínján kell bánni az állami támogatásokkal.

 • 2009.12.22 14:56:58Vakmacska

  De sajtos pogi, bakker, első két évben szinte mindenki vagy otthon szeretne maradni, vagy legalábbis nem napi 8-9 órát távol lenni plusz utazás! A munkamániások is. És a pénzen kívül még millió motiváció van arra hogy dolgozz, ha nem valami szemét munkád van. A 101 nettó meg mi a búbánatos szarra elég mondjuk négy-öt embernek???????? Kunyhó, kecskével?

 • 2009.12.22 14:59:07Vakmacska

  ...én szeretem a munkámat és nem keresek vele rosszul. De ha valaki jönne, hogy 2-5 hónap után menjek vissza dolgozni full time, akkor a háromszorosáért se mennék. Van amit nem lehet megfizetni, ha már bevállaltam hogy megszülöm, akkor nem a szitternek szülöm.

 • 2009.12.22 15:05:08sajtos pogi

  a 101 nettó keves, de 140 bruttóból ennyi marad, ezt kell beosztani. Sokan keresnek ennyit, vagy még ennyit sem.
  Ha a gyet 100 nettó lenne, akkor bolond lenne az ilyen keresetű visszamenni a 3-4 gyerek mellől dolgozni. Hidd el, nagyon sokan maradnának otthon a legkisebb gyerek 8 éves koráig. Az arra valót meg valakinek meg kell termelnie.

 • 2009.12.22 15:09:38Vakmacska

  Amíg egy mezei bölcsihely állambácsi állítása szerint évi egymilla vagy több, megemelt csoportlétszámmal, addig állambácsi fogja be a száját hatékonyság ügyben. (úgy hogy átlag bölcsidolgozó 85 ezer nettót kap), és amíg 70 ezer elvi igénylőre jut 26 ezer férőhely, addig is. Amíg a magánbölcsi 70 ezer, és akinek nem jut állami, annak kuss és nulla segítség meg O+B+ (oldd + b+), addig már elnézést kinyalt seggű, többmillát SEMMIRE felmarkoló p...csök nekem ne pampogjanak a nagy házból, hogy hogyan kéne csinálni. Láttam ők milyen hatékonysággal dolgoznak, legtöbbjüket ide takarítónak se vennék fel.

 • 2009.12.22 15:11:01Vakmacska

  ...ami persze nem érinti a hardcore tényt, hogy minden ellátást valakinek meg kell termelni. Ez ugyanis szentigaz, és jó volna tudatosítani tízéves kortól. De először azt kéne megszüntetni, hogy súlyos százmilliárdok repülnek el súlyos baromságokra.

 • 2009.12.22 15:15:48jazmine

  sp, viszont most meg sokan 1-2 gyerekkel is munkanélküliek.
  Amúgy valaki okos kiszámolhatná, ha lehet ezt egyáltalán jól kiszámolni, politikamentesen (mert az istenhazacsalád nem az én jelszavam, mégis szeretem a nagycsaládot): mi éri meg: 3-4 gyerek, anyu/apu/felváltva otthon a kicsi x éves koráig (6). A dolgozó nem marad ki oviszünet/betegség miatt, otthon nyugodtabb a légkör (szvsz nehéz az itthoni meló, de még nehezebb, ha mindketten gürcölnek és még a gyerekeket is hurcibálják). Ehhez persze azt kellene, h az otthon lévő ne mounika sót nézzen, hanem tényleg a gyerekekkel is legyen. Viszont így nincs reggeli/délutáni rohanás a gyerekekért, kaja otthoni, gyerekek gyógyultan mennek oviba/suliba, nem félbetegen.


  VAGY (szerintem jobb modell)
  részmunkaidő extrán támogatva (munkáltató főleg) 6-8 éves korig.

 • 2009.12.22 15:36:53sajtos pogi

  húha, messzire kanyarodtatok. Én csak arra akartam reagálni, hogy Meni pofátlanul kevésnek találta a főállású anyaságira (gyetre) a 100 nettót, (ami valójában csak 28.500.)

  ha valóban 100 nettó lenne, az nem is lenne annyira kevés, hisz egy 10 éves munkaviszonyú pedagógus sem visz haza többet. Ráadásul ha gyeten marad otthon az anya, akkor nincs gond a betegségekkel, szünetekkel. Így biztos sokan választanák ezt a lehetőséget, aminek az adózók többsége valószínűleg nem örülne.

  Arra meg ugye nem lenne garancia, h. az anya valóban a gyerekek nevelésébe, a meleg családi fészek megteremtésébe fektetné az energiáját. A társadalom, az adózók meg ezekből tudnának közvetve "profitálni".

 • 2009.12.22 16:29:21Vakmacska

  Abban azért asszem egyetérthetünk, hogyha a munkavégzés-járulékfizetés és a korrekt, megfelelő létszámmal és színvonallal megvalósított gyereknevelés is fontos, akkor muszáj értelmes, vállalható alternatívákat létrehozni, ahelyett, hogy titokban elvárnánk, hogy minden nő lehetőleg a szülés után ismét kezdjen dolgozni, a jövő generációja viszont legyen okos, érdeklődő, művelt, fegyelmezett és kooperatív. You can't have your lunch and eat it efftársak, tehát két lovat egy fenékkel normális színvonalon nem lehet hosszú távon megülni.

 • 2009.12.22 18:33:35Fidelio73

  rath.dinen, buktad. két gyerekem van.
  amúgy lehet jönni a nehéz helyzettel, bölcsi férőhelyekkel, stb., de mielőtt bevezették ezt a baromságot, akkor is megoldották vhogy a családok, ez nem olyan összeg, amivel számol az ember. logikus: ha babázol-állam támogat, ha dolgozol, akkor ott a fizetés. frankón nem vágom, h, ha 8 órásmeló mellett jár a gyes, akkor miért épp 3 éves korig? miért nem mondjuk 7 vagy 14? bármi lehetne innentől kezdve, hogy nem ahhoz kötött, h otthon nevelgeted a gyereket.
  a 6 év otthoni fíling után való visszarázódás nem csak szakmai szempontból nehezebb, mint,amikor 1-2-3 év marad ki, hanem azért is, mert egy csomó nő egyszerűen elszokik attól, h reggel 8-ra puccban-parádéban a mh-én legyen úgy, h addigra két gyereket összekészített, bevitt az intézménybe és beért a melóba. át kell szokni időben való fekvésre, kelésre, reggeli menetre. és ez 6 év után nem 1xű

 • 2009.12.22 18:54:30renege

  Fidelio, azért nem is 3 év alattiak ők... rath.dinen nem is azt mondta, hogy nincs gyereked. Hanem, hogy ha annyira nagy szó szerinted ez a huszonezer fotint havonta, akkor nosza rajta, szülj még párat, és lásd el belőle őket....
  amúgy a pelenka is pénzbe kerül, nem csak a füzet a suliba

 • 2009.12.22 19:27:36Fidelio73

  lassan azon szinten fújjátok, mint akiket szokás megélhetési gyerekvállakónak hívni. arról győzködtök, h miért logikus azt a huszonvalahányezer ft-ot egy dolgozó emberhez hozzávágni. akinek a pelenka is sokba van, az tényleg minek vállal gyereket. az hogyan fogja kiköhögni gyes nélkül a sulis dolgokat. minek szülnék még gyereket azt bebizonyítandó, h gyessel vagy anélkül lehet-e jobban megélni? persze, marha jó dolog ez a plusz gyes, de lássuk be,a világ legabszurdabb dolga. a két iskolásom, némiképp többe vannak, mint 5 bölcsis. és persze, akinek fontos, az nem pelenkázza 3 éves koráig a gyereket, hanem 2 éves kor körül elkezdi a szobatisztaságra nevelést. és akkor jöhetnek az okos kommentek az érési folyamatokról, de vajon ezelőtt 20-30 évvel korábban értek a gyerekek? miközben mindenhonnan azt hallani, h felgyorsult minden? csak épp pont ezen a területen nem? előbb indul a nemi érés, nemi élet, előbb érdeklődnek egyéb felnőtt dolgok iránt, de épp pont a záróizomzat területén visszafejlődés van. ja.
  gyeshez visszatérve: akkor már sokkal logikusabb lenne, ha a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyereket nevelők egy része kapná ezt a pénzt. mert az is megérne egy kört, ahogy ez megy. egy lisztérzékeny vagy asztmás vagy hallókészüléket viselő gyereket nevelő anya emelt családit és 10 évig gyest kap, ugyanúgy, mint egy halmozottan fogy. vagy szívbeteg gyereket nevelő. nem számít, h mennyivel több energia, pénz, törődés, stb ez utóbbi, épp annyi tér, mint ,ahol egy időnkénti elemcserével gyakorlatilag teljes életet él a gyerek/család

 • 2009.12.22 19:28:50Fidelio73

  renege, most olvasom újra "szülj még párat, és lásd el belőle őket...." hát, pont ez az. nem a gyesből kell eltartani, hanem a fizetésből.

 • 2009.12.22 19:44:34renege

  Igazából Fidelio, valóban kicsit téves érvelés ez a szülj még párat, ha annyira tetszik. Ebben igazad van.

  Én bevallom, örülök annak a huszonezernek is munka mellett, mert amúgy egy fizetésből élünk, és éppen hogy csak. És mondjuk a havi 2 ezerrel nagyobb családi pótlék az egyedülállóknak szerintem szintén egy érdekes hozzáállás. Csak épp egy egész fizetés hiányzik, de azért megdobnak 2ezerrel. Nem minden fekete és fehér. szerintem.

  de biztos lehetne jobb helyre is adni, azt belátom.
  az is érdekes, hogy mondjuk egy szemüveges gyerek sincs támogatva semmilyen módon, pedig annak is 50e egy szemüveg, és bizony kell 3-4 darab egy évben :(((
  Azt hiszem, mindenki tudna sírni valamit :))) Na, én is beálltam a sorba.

 • 2009.12.22 20:37:49Fidelio73

  renege, elvileg az elváltaknál azért bejátszik a tartásdíj is. más kérdés, ha ezt vmiért nem kapja a nő, de normális esetben nem egy fizetésből kell eltartani, hanem a gyereklétszámmal arányos ttdíj is hozzájön.
  magam ellen beszélek, de vajon feladata-e az államnak plusz pénzt adni önmagában azért, mert két ember nem jött ki jól egymással. ha nem lenne ennyi adócsaló, minimálbéres vállalkozó, akkor azt mondanám, h ezt is szoc. alapon kéne. de itthon ez reménytelen

 • 2009.12.22 21:03:20renege

  Igazából az államnak nem kellene semmilyen esetben sem plusz pénzt adni, de mondjuk ha nem venné el a fizetésem felét, már annak is örülnék.

 • 2009.12.22 21:05:29Vakmacska

  Ajvé, akkor jöjjünk le szépen a földre:

  - Van elég bölcsi? Nincs. Lesz? Nem lesz (poszt az lesz róla, ígérem). Mennyibe kerül a magánbölcsi? Hetvenbe. Mennyi marad a kifizetése után havi 100-ból? Nettó harminc. Érdemes három éven aluli kisgyerek mellől elmenni nettó harmincért? Nem. Főleg hogy a nettó harmincat nagyjából akkor is megkapod, ha otthon maradsz, viszont a költséged és a bajod kevesebb. Eszel, laksz nettó harmincból? Nem. És nettó hatvanból? Ha nagyon muszáj, azért igen.

  - Van ovis férőhely? Ha buktatókkal is, de általában van. Kötelező az ovi ötéves kortól? Kötelező. Mennyibe kerül az állami ovi? Sallangok nélkül havi hat-nyolcezer. Mennyi marad nettó százból a kifizetése után? Kilencven-valahány? Elmenne valaki érte dolgozni ha otthonmaradásra a nettó harminc sincsen? El.

  - Vállalkozó mi után fizet járulékot? Minimálbér. Mit vonnak belőle gyerektartásként? Negyedét. El lehet tartani belőle akár egy fél gyereket is? Nem. Van rá eszközöd, hogy kikényszerítsd a tartásdíjat ha nincs munkahely aki kötelezően vonja? Nem. Van sok munkahely aki kötelezően vonja? Nincs.

  - Ha nekem van két gyerekem, a barátnőmnek egy sem, fizunk hasonló, akkor hova megyünk nyaralni? Ő: Toszkánába vagy a Kanári-szigetekre. Én: holt-Tiszára, vagy a Járda-Szigetekre. Kinek lesz több nyugdíja, neki vagy nekem? A nyugdíjból vehető szolgáltatásokat az ő gyereke fogja előállítani, vagy az enyimek?

  Mibe kerül az alanyi jogú csp? Kevésbe. Mennyire célzott? Kb. 60-70%. Mennyibe kerülne a jövedelemviszonyok, vagyoni viszonyok tételes ellenőrzése "rászorulóság miatt?" Kibaszott sokba. Ki fizetné ki? Az adófizető. Ki nem kapná? Az adófizető. Mennyi érdeke volna pl. emiatt adót fizetnie az adófizetőnek? Semmi.

  Kérdés?????

 • 2009.12.22 21:09:24Vakmacska

  Bónuszkérdés: hány % a munkanélküliség ma Magyarországon? 10. Ha 120-an jelentkeznek állásinterjúra, hányadik helyre hívnak be kisgyerekest, függetlenül attól hogy egy évet volt otthon vagy hatot? Hány munkahely szűnt meg egy év alatt? Száznegyvenezer. Mennyi pluszt ígérnek jövőre? Húszezret.

  ÉS sajnos ez mindkét oldalt érinti. Azt is, hogy mennyiből lehet állami kiadásokat fizetni, de azt is, hogy mik a lehetőségeid, ha magadat szeretnéd fenntartani.

 • 2009.12.22 21:17:56renege

  Én most pont anyagi okok miatt filózom, hogy feladjam-e a biztos közalkalmazotti munkahelyemet egy bizonytalan, de talán lényegesen jövedelmezőbb versenyszférásért.

  Csak. ugye ott a 2 gyerek, egyedül nevelem őket. ha betegek, most még elég simán meg tudom oldani, versenyszférában nem biztos, hogy menne. a nyári szünet most adott, akkor nyilván kínlódnék, hogy hova tegyem őket.

  gondolkoztam a másodálláson, egyelőre nem igazán találtam részmunkaidős hirdetéseket :((
  abszolút tanácstalan vagyok, hogy oldjam meg a problémám.

 • 2009.12.22 21:20:34Vakmacska

  renege, káderezd le a versenyszférás céget ez irányban. Nekem jól sült el, pedig én is majréztam pl. ilyenek miatt (próbaidő alatt kikaptam az első középfül-gyulladást), van olyan versenyszférás cég ahol sokkal rugalmasabbak, jobban szervezettek, pl. tudsz esetleg otthonról dolgozni (én így oldok meg dolgokat), előző melóhely kvázi-közszféra (nem magyar közszféra) volt, de nem volt gyerekbarátabb mint most itt.

 • 2009.12.22 21:24:30renege

  Vakmacska, köszi a tippet, sajnos nem ennyire konkrét ajánlaton filózok. Egyáltalán azon, hogy érdemes-e lépni valamerre (értsd: küldözgetni önéletrajzokat ide-oda). Nem vagyok egy nagyon belevágok a közepébe típusú. mondhatni, parázós vagyok.

 • 2009.12.22 21:34:50Vakmacska

  Nekem bejött, de mondom, a döntéskor én is gondolkodtam hogy megbolondultam-e teljesen, de utólag visszanézve jó döntés volt.

 • 2009.12.22 21:42:51renege

  De gondolom, azért úgy kicsivel bátrabb az ember, ha van párja, akire tud számítani, ha kiderül, hogy belenyúlt a csalánba, nem? most nem akarom az érdemeidet csökkenteni, egyáltalán, csak próbálom a saját lehetőségeimet és körülményeimet átgondolni.

 • 2009.12.22 21:52:21Vakmacska

  Hát igen, bár anyagilag a legkevésbé, de más dolgokban igen. Semmi rosszra ne gondolj, egy napot munka nélkül nem volt és nem költi a pénzt hülyeségre, de mi abból nem élnénk meg, és sajnos fillért fogni is csak én tudok.

  Anyám engem egyedül (özvegyen) nevelt 13 éves korom óta, úgyhogy tudom, hogy nem egyszerű ez, és biztos hogy bejátszott, hogy csak fősulira mentem, nem egyetemre, és elég céltudatosan olyanokat választottam, amiben volt pénz is. Mert kellett.

 • 2009.12.22 21:59:57Fidelio73

  VAKMACSKA, DEMAGÓGIA, AMIT TOLSZ. A GYEST AZ IS MEGKAPJA, AKI NETTÓ 200-AT VISZ HAZA, AZ IS, AKI ÁLLAMI BÖLCSIBE ÍRATJA A GYEREKÉT, ÉS AZ IS, AKI MEGKAPJA A NETTÓ 200-at és állami bölcsibe íratja a gyerekét. bocs, későn vettem észre a nagybetűt. szóval, a gyest mindenki megkapja. és akkor megint a gumicsontom: miért épp 3 éves korig? amikor azután kezd el egyre többe kerülni egy gyerek? és a beteg/fogy. gyerek csak annyival kerül többe, amennyivel többet kapnak? és minden sérült gyerek egyformán sokba kerül? úgy szar az egész, ahogy van, igazságtalan mindenhogy, de az, h fizetés mellé alanyi jogon gyest osztogatnak, az nettó faszság. érdekes, h 4 évvel ezelőttig senki nem huhogott, h miért nem lehet gyes mellett 8 órázni. természetes volt mki számára, h vagy meló vagy segély. mert a gyes segély, segélyt pedig az kapjon, aki rászorul.

 • 2009.12.22 22:06:41Fidelio73

  Vakmacska, sok költői kérdést tettél fel. a legtöbbre nem tudok mit válaszolni, de az viszonylag objektív tény, h jár-e a gyerek állami fenntartású bölcsibe vagy sem. ha jár, akkor annyi. ha magánbölcsi, családi napközi, nagymama, kedves szomszéd, akkor lehet miről beszélni. bár a kérdés továbbra is ott motoszkál, h a 3 év miért nem 2,5 vagy 4,5? akinek a gyereke tavaszi, az 3,5 évesen tudja csak oviba adni. akkor miért ne adhatnánk gyest is addig, nem?
  próbálom a logikát megtalálni, de eskü-nem megy

 • 2009.12.23 00:24:31Vakmacska

  Ovihoz: most már mehet oviba ha fél éven belül tölti a hármat, nem csak a harmadik szülinaptól ha szülő kap munkát, kivételesen értelmes javaslat, jelenleg ellenzékből (R. Máriusz) és átment....az én fiam is tavaszi, más kávéház, hogy nem maradok vele 3 évet.

  Egyetlen logikus pont (a többi valóban nem az, dehát még sorolhatnék kismillió jogszabályt ami nem az), hogy átlagfizetéssel elmenni dolgozni úgy, hogy magánbölcsi az egyetlen alternatívád, anyagilag lehetetlen helyzetet idézne elő, előfordulhatna hogy több marad ha te otthon vagy. ÉS mivel bölcsiférőhely nincs elég és nem ott van ahol kéne, hát adna egy ilyen sefülesefarka juttatást, csp-pótlékot. Nincs jól megfogalmazva, de ennek az egynek van értelme és motiváló ereje. Tulképp annak is, hogy nálunk a nagyi ment gyesre és meg is kapta - spórolt egy bölcsiférőhelyet valakinek ahol nincs nagymama, én meg mehettem melózni. Ha nem lett volna nagymama, akkor nekem maradnom kellett volna (14 hós NEM MEGY BÖLCSIBE, NEEEEEM) ergo nem termelek, nagymama államnak is olcsóbb volt mint az egymillás bölcsiférőhely, és olcsóbb mint engem otthon tartani gyesen. Magánbölcsibe nem vihettem volna, itt ugyanis nincs olyan a környéken, azóta lett 1 db csana,nem bírják a népek megfizetni. Más kerületbe meg hurcoljon másfélévest akinek 2 anyja....vagy ha valami egészen lehetetlen anyagi helyzetben van. Én nem voltam.

 • 2009.12.23 01:05:53farkasokkal tancolo

  Én nem értem min is vitatkoztok tényleg.
  Anno a gyes úgy indult, hogy gyerek 2 éves koráig havi 600 ft-ért. Utána módosították arra, hoyg 3 éves korig, és első gyerek 900, második gyerek 1000 ft-ért.
  Aztán még módosították úgy, hogy 2 éves korig gyed (azaz a FIZETÉS) bizonyos %-a, majd még 1 évig gyes (minimálnyigdíj összege.)
  Aztán még annyit módosítottak, hogy HA AKAR, akkor az anya elmehet a 3. évben a gyes időtartamára dolgozni, de a gyest is kapja.
  Erre itt tépitek a szájatokat, hogy ez milyen szörnyű.

  Könyörgöm: VAN VÁLASZTÁSI LEHETŐSÉG.

  És még egy bónusz kérdés: melyik az az orzság rajtunk kívül, ahol ilyet megtehet minden anya?

  Plussz egy bónusz kérdés: mit gondoltok, meddig lesz ez még így? Legalább 10 éve figyelmeztetek mindenkit, hogy a gyes, gyed stb egy idő után úgyis meg fog szünni.

  Na ehhez képest rinyáljatok.

 • 2009.12.23 09:33:01Lolcsika

  ft, félreértetted.
  Azt nem értik sokan - köztük én sem -, hogy miért kap GYES-t az is, aki visszamegy 8 órában dolgozni - köztük én is. Vagy dolgozok, vagy a gyerekkel vagyok. Ha dolgozok, kapom a fizut. Ha a gyerekkel vagyok, kapom a GYES-t. Ahogy Vakmacska írta, én is magam ellen beszélek. Mert igen, én is igénybe veszem a GYES-t munka mellett. De ez így akkor is nonszensz.

 • 2009.12.23 09:45:24cidre

  Lolcsika, ez a jogintézmény az ékes példája annak, hogy hogyan nem éri el valami a célját. Eredetileg azért vezették be a GYES melletti munkavégzés lehetőségét, hogy ösztönözzék az anyákat, hogy vállaljanak munkát GYES mellett. Nagyon szép kezdeményezés, s nagyon jól működne, ha mellette a következő feltételek is teljesülnének:

  - lennének olyan lehetőségek, ahol közben a gyerekeket el lehetne helyezni (nem feltétlenül bölcsi)
  - rugalmasabb lenne a munkaerőpiac, több alternatív munkavégzési formával (részmunkaidő, távmunka, job sharing stb.) ezekben a korai években ugyanis sokszor ez lenne reális lehetőség, nem a szigorúan 8-5-ig beosztott munkaerő
  - nem lennének rejtett akadályok: pl. a fenti táppénz-szabály, vagy az, hogy ha vállalkozóként, saját tev. pl. nyelvet tanítasz akár heti pár órában, akkor a teljes járulékot be kell fizetned: amit ennyi időben nem tudsz egyszerűen kitermelni.
  És a sort még lehetne folytatni, így lett belőle az, ami: akinek amúgy is volt mh-e, meg tudta oldani a gyerek elhelyezését, az felveszi a GYES-t is, de az eredeti célját semmiképpen sem érte el a kezdeményezés.

 • 2009.12.23 20:54:24bársony

  Fidelio73: Azért lássuk be, hogy egy hallássérült gyerek ellátása nem csak annyi, hogy otthon elemet cserél a szülő! Ha szerencséje van, és van az élőhelyén specko ovi, isi, akkor nagyjából megkapja a szükséges fejlesztést, de ha nem, és integráltan nevelik, akkor bizony marha sok különórára/fejlesztőfoglalkozásra, orvosi vizsgálatra kell járatnia a gyerekét, amit teljes munkaidő mellett lehetetlen megoldani, ezért van nekik is a 10 év gyes. És ez igaz az összes fogyatékossági területre: ha megfelelő szintre akarod hozni azt a sérült gyereket, akkor sok évig irgalmatlan mennyiségű energiát és pénzt kell áldoznod érte.

 • 2009.12.23 21:23:45jazmine

  VAkmecsek, mikortól él ez a tv? Csak mert a kicsik tavasziak, ősztől, legkésőbb téltől szívesen dolgoznék, a nagy direkt vegyes csopba jár, h majd oda mehessenek a tesók is, ha ez jövőre már élő dolog, akkor kihagyhatnánk a bölcsit, tavasszal úgy is jelentkezünk az oviba. (Ami azért is lenne jó, mert ovi a munkahelyem mellett, bölcsi arrébb. Nem beszélve a tanéven belüli 2 beszoktatásról 2 gyerekkel...)

 • 2009.12.23 21:29:23jazmine

  khm, Vakmacsek...

 • 2009.12.23 22:22:48Fidelio73

  bársony, nagyjából képben vagyok "sérült-témában" bp-en. nem tudom, mi van vidéken. megyeszékhelyeken, nagyvárosokban azért van ez-az. az isten háta mögött valószínűleg nincs sok opció, nem vitatom. de itt a fővárosban egy érzékszervi károsodással (és itt magam részéről megint különbséget tennék a vak és gyengénlátó, siket és nagyothalló között) messze nem olyan brutál az élet, mint egy halmozottan sérült, vagy autista, vagy súlyos mozgássérült gyerekkel. bp-en baromi sok minden van ingyen. a fő gond a tájékoztatás hiánya, hogy évekbe is beletelik, mire egy szülő rájön, h mi jár, mi oldható meg szívességből, jó szándékkal, stb
  szóval egy nagyothalló gyereket egy lapon említeni egy értfogy, mozgássérült, látássérült (ez így egyszerre) gyerekkel meglehetős csúsztatás. már csak azért is, mert, ha egy területet érint a sérülés, egy bizottság kijelöli az intézményt, aztán nagyjából sínen van a dolog. ha sok terület érintett, akkor százfelé kell vinni, mert komplex terápia nincs igazából.
  és a beteg gyerekeknél is fájó igazságtalanság,h egy dohányos anya asztmás gyereke uarra jogosult, mint egy szívfejl. rendell-gel született gyerek.
  angliában pl. kategóriák vannak. amúgy a felnőtt rokkantosításnál nálunk is, csak a gyerekeket veszik egy kalap alá.

 • 2010.06.14 09:27:00szövetszöcske

  Tudom, hogy régi poszt, de valaki vágja mi ebben a logika:
  Ha a szülő Gyes vagy Gyet folyósítása mellett munkát végez, ilyen esetben a Gyápot csak az a szülő igényelheti, aki részére az ellátást (Gyes, Gyet) folyósítják.
  Tehát tipikusan apa nem, csak anya maradhat táppénzen a kölökkel.

 • 2010.06.14 09:54:57Bazsarozsa

  "A gyermekgondozási segély folyósításának időtartamára gyermekápolási táppénz nem jár - kivéve a gyermekgondozási segély melletti munkavállalás esetét. (Eb.tv. 47. § (2) bek. c) pont) A gyermekgondozási segély folyósításának megszűnését követő naptól már megnyílik a gyermekápolási táppénzre való jogosultság."

  tán mert különben nem tudják ellenőrizni, hogy valaki mind a kettőt igénybe veszi-e párhuzamosan, ami egyéb esetekben nem lehetséges.

  Így megy ez ha összevissza módosítgatnak mindent félévente:((

 • 2010.06.14 09:56:58Bazsarozsa

  Válasz Marcsinak (Info, 2010. 01. 04. 20:16)
  Kedves Marcsi!

  Jogosult lehet táppénzre, és gyermekápolási táppénzre is.

  Gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, ápolási díj folyósítása mellett az ellátásban részesülő személy keresőtevékenységet folytathat.
  A gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban részesülő táppénzre jogosultságát az általános szabályok alkalmazásával kell megállapítani, azzal az eltéréssel, hogy a táppénzjogosultság időtartamának a megállapításánál csak az ellátás folyósítása mellett fennálló jogviszonyban biztosításban töltött napokat lehet figyelembe venni.

  A táppénz összegének megállapításánál csak a fenti ellátások folyósítása mellett fennálló biztosítási jogviszonyból származó pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelmet kell figyelembe venni. (Eb.tv. 49. § (1) bek.)

  További részletek a többes jogviszony, illetve a gyermekápolási táppénz menüpont alatt.

  forrás:[link]

 • 2010.06.14 09:59:37szövetszöcske

  vakmacska, én még ebből a magyarázatból sem értem a logikát. A GYES ha jól vágom pillanatnyilag olyan mint a családi pótlék, nem biztosítási alapon, hanem csak úgy spontán jár. Nekem viszont jár biztosítási alapon a táppénz, mint szülőnek gondolom kellene járnia a GYÁP-nak is, ha már vonják vastagon a TB-t.

 • 2010.06.14 10:07:12Bazsarozsa

  Szerintem meg akarják úszni ócsóbbért egyrészt (neked nyilván több járna) de mondom szerintem képtelenek másként kiszűrni azt, hogy ugyanarra a gyerekre igényel egyik gyest, a másik meg táppénzt, ugyanakkor. Mert ott hiába van két jogviszony, ugyanarra a gyerekre egyszerre nem. Én nem vagyok jogász, talán Brumi lehet még itt okosabb, de én ezt szűrtem le a magyarázatokból, azon túl hogy minden saláta módosítást okozhat csattanást ha több jogszabály szabályozza ugyanazt, márpedig itt erről is szó van.

 • 2010.07.15 11:54:36tancsinéni

  Hello mindenkinek, ugyan csak költői kérdésként hangzott el, de engem érdekelne: lehet még GYED mellett tandíjmentesen másoddiplomázni? (Érdekes, hogy a Corvinus illetékes irodáján sem tudtak erről felvilágosítani... )

 • 2010.07.15 12:09:43kriszi

  Hm, egy konferencián voltam tegnap, beszéltem pár szót a munkanélküli-kényszervállalkozó nőkről és az internethasználatról. A végén odajött hozzám egy angolszász külsejű nő, és összeráncolt homlokkal kérdezte, hogy de ugye nekik nem kell fizetniük az internet-elérésért. És amikor meghallotta, hogy de és hogy milyen nagyságrendű összeget, akkor pislogott, hogy ráadásul ez nagyon drága. Csak úgy eszembe jutott.

 • 2010.07.15 12:15:57Laliath

  A dolog logikája egyszerű:
  A GYÁP feltétele, hogy a szülő dolgozzon.
  Ha 'A' szülő kapja a GYES-t, és 'B' szülő szeretné igénybevenni a GYÁP-ot, akkor a jelenlegi nyilvántartás mellett nem ellenőrizhető az a feltétel, hogy 'A' szülő dolgozik-e.
  Ezért a jogszabály összeköti a kettőt.

 • 2010.08.12 09:25:30Abra

  2010.07.15 11:54:36tancsinéni

  nem, abban az esetben tudsz trükközni, ha államilag finanszírozott Msc képzésre jelentkezel,
  és eddig nem vettél igénybe államilag finanszírozott képzésben 12 félévet. Pl. elvégeztél egy egyetemet öt év alatt, akkor maradt egy éved, magyarán azt még kihasználhatod. DE csak akkor ha a kinézett képzéseden államilag finanszíroznának.
  (egyébként ez mindenkire vonatkozik, a férjem csinálja így most a másoddiplomáját)

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta