SZÜLŐSÉG

Minden kislány királylánynak születik

2009. december 18., péntek 16:48

Könyvajánlónkban egy rakás szórakoztató kötetet mutatunk be egy bolondos egérről, aki különböző izgalmas kalandba keveredik és angolul is megtanít. Ajánlunk még gyerekverses és mondókás könyveket is és szót ejtünk két influenzajárvánnyal kapcsolatos kiadványról is. Kedvencünk pedig a Királylány születik című csodálatos mesekönyv is, amelyből kiderül, hogy minden kislány királylánynak születik.

Geronimo Stilton kalandjai

stfantazia

Geronimo Stilton egy szórakozott egér, aki az Egér-szigeten található Rágcsáliában született, és ennek legolvasottabb napilapja, a Rágcsáló Hírek főszerkesztője. Szabadidejében antik sajthéjdarabkákat gyűjt, golfozik és történeteket mesél kedvenc unokaöccsének, Benjáminnak.

A fantázia birodalma című könyvben egy nagy küldetés előtt áll Geronimo, aki szokás szerint egyes szám első személyben meséli el kalandjait: meg kell mentenie a tündérek királynőjét. Ehhez pedig skorpiókkal, óriáspókokkal, tengeri kígyókkal kell megküzdeni, labirintusból kell kijutni és meg kell szökni a trolloktól is. A szép külsejű, rengeteg színes rajzzal illusztrált kötet végén hosszú függelék található, amelyből megtudhatják az olvasók, mi a különbség a fantázia és a képzelet között, valamint kikereshetik a fantáziaszótárban, kik azok a szfinxek, hobbitok, druidák, elfek, küklopszok, vagy mi az a Szent Grál, lidércfény vagy a rúnaírás.

stkari

Aki a rövidebb, olvasmányokat szereti, választhat négy új kötet közül, amelyben mulatságos történetek találhatók, akár esti mesének is megfelelnek. A legaktuálisabb könyv a Karácsony van, Stilton, ebben nem meglepő módon karácsonyi kalandok olvashatók a kis rágcsáló tolmácsolásában. Újdonság még a sorozat többi része: Az igazi úriegér, az Extraegeres vakáció a Pompás Pocok Panzióban és A Kalóz-szigetek kincse. A kis könyvecskék közös tulajdonsága, hogy 25-30 rövid történetet tartalmaznak és mindegyik végén megtalálható Rágcsália és az Egér-sziget térképe. Az igazi úriegér című kötet végén a jólneveltség alapszabályait próbálja megtanítani a ki olvasóknak Geronimo Stilton, a vakációs könyv végén pedig hasznos játéktippek olvashatók: már most felkészülhetnek a gyerekek, miket fognak játszani nyaraláskor.

stangol

Geronimo a nagyobb gyerekekre és családjukra is gondolt, A Boldogulj angolul című, már-már lexikon méretű kiadvány játékos módon oktatja a hat éven felülieket az angol nyelvre. A könyv 3000 mondatot és több mint 2500 szót tartalmaz, témakörök szerint más-más színű lapra nyomva, így könnyedén megtalálható benne, amit keresünk. A témakörök: barátkozás, otthon, utazás, szállás, étkezés vendéglátóhelyen, boltok, szabadidő, sport, tanulás, egészség, kapcsolattartás, szolgáltatások és vészhelyzetek és a környezet és természetesen minden téma a már ismert egér kalandjaival kezdődik. Tetszik, hogy minden szó mellett zárójelben a kiejtés is olvasható, így azok a szülők is tudnak segíteni a gyereknek, akik egyáltalán nem beszélnek angolul. Nagyobbik lányom – mivel az iskolában már most jár angol szakkörre és nagyon szereti – ezt fogja kapni karácsonyra tőlünk.

A fantázia birodalma, 3999 Ft
Karácsony van, Stilton, 1299 Ft
Az igazi úriegér, 1299 Ft
Extraegeres vakáció a Pompás Pocok Panzióban, 1299 Ft
A Kalóz-szigetek kincse, 1299 Ft
Boldogulj angolul, 3999 Ft
Alexandra Kiadó, 2009.

Kőszáli Guppi – egy óvodás naplója

koszali

„A Kőszáli Guppi egy olyan hal, aminek szárnya van. Kicsi ugyan, de képzelete, álmai magasba viszik. Úgy repül, akár a madár, az idő vagy a gyerekkor.- A Kőszáli Guppi te vagy, én vagyok, mi vagyunk, csak egy kicsit gyereknek kell lennünk hozzá.” – olvasható a kemény könyv kemény, hátsó borításán. A kötetben pedig tavasz, nyár, ősz, tél kategóriákban versek találhatók olyan témákat boncolgatva, amely egy óvodás korú gyermeket érint, ami foglalkoztatja őt: fogmosás, cipőfűzés, biciklizés, foci apával, doktor néni, nagymama, állatok, munka, Mikulás, kistestvér és még tucatnyi téma.  Először idegenkedtem a versek láttán, de a gyerekeknek nagyon tetszenek a rímek és az illusztráció is, amelyet Ilyés Julianna készített.

Hécz Attila: Kőszáli Guppi – egy óvodás naplója, 2800 Ft
Pallas Kiadó, 2009
.

Réka és az influenza, Réka oltásra megy

rekaoltas

Sosem gondoltam volna, hogy egy könyvajánló is kapcsolódhat a H1N1-hisztériához, de ez a két könyv akár még hasznos is lehet az olyan szülőknek, akik még nem adatták be gyereküknek az influenza elleni oltást – és épp tervezik. A Réka és az influenza című könyvben a főhős kislány influenzás lesz, Spatula Doktor Néni pedig elmeséli neki, hogyan lehet megelőzni ezt a betegséget.A Réka oltásra megy című kiadványban pedig a gyerekek szintjén magyarázzák el, hogy mire való az oltás, mi történik, amikor a gyerekek elmennek a doktor nénihez, hogy szurit kapjanak, a könyv végén pedig a 2009-ben érvényes oltási naptárt böngészhetik a szülők, amelyből megtudják, mikor milyen betegség ellen fog gyermekük védőoltást kapni. A könyvek egy olyan sorozat részei, amelyek a klasszikus gyerekbetegségeket mutatják be a kicsik számára is érthetően, érdekes történeteken keresztül, valamint a szülőket is tájékoztatják a betegségek lefolyásáról és a gyógyulás módjairól. A meséket Dr. Farkas Vera gyermekgyógyász lektorálta.

Igaz Dóra: Réka és az influenza, 1990 Ft
Igaz Dóra: Réka oltásra megy, 1990 Ft
Vox Nova Produkció, 2009.

Kerekítő

kerekito

Olyan szülőknek ajánlom a kis könyvet, akik (mint jómagam), képtelenek megjegyezni egy-egy mondókát, versikét, vagy újakat szeretne tanítani kisgyerekének. A kötetben ölbeli játékok és mondókák találhatók, a sorok között, vagy a mondókák végén pedig leírják, mit kell csinálni, miközben verselünk. Találtam benne már ismert versikéket is, itt az újdonságot a játék pontos leírása jelentette, nagy részüket viszont egyáltalán nem ismertem. Már csak egy kisgyereket kell produkálnom, hogy letesztelhessem a gyakorlatban is a játékokat.

Kerekítő, 1650 Ft
Naphegy Kiadó, 2009.

Gréta garbója

gretagarboja

A Tesó-ügy és az Ovi-ügy című könyvek írója már nem ismeretlen a Poronty-olvasók körében, korábban már bemutattuk a zseniális humorral megírt köteteit, amelyek óvodás korú gyermekeknek/ről szólnak. A Gréta garbója című kiadványban pedig versek találhatók, szintén óvodásokról, egészen pontosan a szerző lányai, keresztfiai, unokahúga, unokaöccse és férje. Nagyon tetszik, hogy nem rímekbe szedett, szokásos gyerekverseket olvashatunk, sőt, a versekben egyáltalán nincs rím. Van viszont egy nagy adag humor, gyerekverseknél nem megszokott szóhasználat, amely igazán különlegessé teszi ezeket az alkotásokat. A könyv fényét pedig Holló Anna illusztrációi emelik.

Finy Petra: Gréta Garbója, 2800 Ft
Naphegy Kiadó, 2009.

Királylány születik

kiralylany

Szintén a Naphegy Kiadó újdonsága ez a mesekönyv, amelyből az derül ki, hogy minden kislány királylánynak születik és a születésükkor tündérek bábáskodnak, akik megáldják őket. Az idők során aztán a gyerekek megfeledkeznek ezekről a jókívánságokról, a könyv feladata pedig ezeket feleleveníteni. A kilenc égi királylány áldást mond a kislányok születésénél, például „Légy szép!”, „Légy tiszta szívű!”, „Légy türelmes!”, majd ezeket ki is fejti. Megmagyarázhatatlan módon még én is elérzékenyültem a csodás leírásokon, bár talán ez a közelgő szülésemnek is tulajdonítható. Bár eleinte nem igazán tetszettek az illusztrációk, a könyvet végigolvasva viszont beláttam, hogy remekül passzol a tartalomhoz. Azt hiszem, a lányaim nagyon fognak örülni ennek a könyvnek.

Boldizsár Ildikó-Szegedi Katalin: Királylány születik, 2900 Ft
Naphegy Kiadó, 2009.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.12.18 16:54:08kullikki

  nyugtass meg Tünde, hogy ezt a cikket már régebben írtad,és nem most két szoptatás közt...:)
  a Kőszáli Guppi illusztrációja csodálatos.

 • 2009.12.18 17:01:17madz

  a királylányosat ismerem. hát... van egy fílingje, de nekem varjúdombi-kategória. kicsit olyan nyomasztó-félős

 • 2009.12.18 17:11:54Papírbika

  nem is guppi van a kőszáli guppi borítóján, utána nézhetett volna a rajzoló...

 • 2009.12.18 17:39:26Sevy

  Tünde, helyzetjelentés? :)

 • 2009.12.18 18:31:56Kipikopii

  Nahat, a Naphegy Kiado nagyon belehuzott ev vegere. Egesz evben neztem a honlapjukat, semmi, erre most uj konyvek egymas utan, raadasul a honlapjukat is vegre megujitottak, es korosztaly szerint rendeztek a konyveket.

  Tunde: tovabbra is hianyolom - az amugy egyre jobb - konyvajanloidbol a korosztaly megjeloleset. Volt a konyvek kozott olyan, amelyet a Naphegy par honaposnak ajanl, meg olyan, amelyet onallo olvasasra.

  Papirbika: ez egy *koszali* guppi, na :-)

 • 2009.12.18 19:10:58nagyleany

  Mi evente egyszer utazunk haza, akkor vasarolunk be sok sok 10 000 ert magyar konyvekbol. Sajnos online vasarlas eleg bonyolult, de megoldhato.en inkabb a hagyomanyos meseket szeressem:) a lanyom meg mindenevo......Most kezdett el magyarul is olvasni.....Ez a kiralylanyos engem is erdekelne....

 • 2009.12.18 22:54:14Anke

  A Kerekítő könyv nekem nagyon tetszik, ahogy Tünde is írta a leírások miatt lett más mint a többi mondókás könyv, a színei nagyon lekötik a lányomat.

 • 2009.12.18 23:09:05Anke

  Érdekes, hogy a fiúkat már rég nem divat királyfinak nevezni és nekik nem is szokás királyfis mesét ajándékozni. Amikor a kiadók, boltok stb. lányos-fiús kategóriákat állítanak fel, akkor a fiúknak a jelen hőseit sorakoztatják fel legyen a szupermen, vagy egy traktoros könyv, míg a lányoknak maradnak a tündérek, boszorkányok és királylányok.

 • 2009.12.18 23:18:27Anke

  A királylányos könyveket már gyerekként sem szerettem, fura így visszagondolni, de már akkor is úgy vélekedtem a királylányos mesékről, hogy rossz példát mutatnak, mert a hősök nem dolgoznak, a nőknek mindig férfiak parancsolnak, és különben is demokrácia van. A szüleim mai napig nem értik honnan szedtem ezt a szöveget. :) Ma is úgy gondolom, hogy a királylányos mesék visszahúzó és butító ideológiát közvetítenek a lányoknak, - még ha látszólag pozitív dolgokra okítanak, mint türelem, stb. - nem véletlen, hiszen ezeknek a meséknek a gyökere a "királyos korokba" nyúlik vissza, amikor még elfogadott volt a gyereket mumussal ijesztgetni. Az biztos, hogy én a lányomnak olyan meséket fogok olvasni - az állatosokon kívül - ahol az okítás csomagolása önbecsülésre, panaszkodás helyett problémamegoldásra buzdít, ahol a lányok orvosnak, zoológusnak, tudósnak vagy épp űrhajósnak, vagy asztalosnak, vagy virágkötőnek készülnek, vagy épp ez a női szereplő foglalkozása a mesében, ha éppen nem baba-mamás könyv az aktuális kedvence. Azért mert ehhez szoktunk hozzá, szerintem nem kisgyereknek való a túl sok elvont ideológiát közvetítő könyv. Hamár itt tartok, akkor azt sem szeretem, amikor a mesékben csak jónak, vagy csak rossznak könyvelnek el embereket és eseményeket, de szerencsére ideért az anime világa és tudjuk, hogy ez nem így van más népek meséiben, ahol minő csoda a hősöknek jellemfejlődése van, ahol nem lehet egyértelműen a szereplőkre azt mondani, hogy ez a jó, vagy ez a rossz, csakúgy mint a rendes életben sem. Most essenek nekem a animeellenesek. :). Talán nem véletlenül jellemző ránk magyarokra, akik Zimbabwe után a másodikok vagyunk a világon! abban, hogy reménytelennek látjuk a jövőnket, valahol a mesékben kellene kezdenünk a másokra mutogatás és panaszkodás felszámolását.

 • 2009.12.18 23:28:00sony

  Anke: A mai királylányos mesék már a stramm, problémáikat maguk megoldó királylányokról szólnak. De legalábbis a lehetőségeiket ügyesen kihasználó királylányokról.

  Viszont ez a Királylány születik könyv nem tetszik. Egy okból. Van benne egy oldal, ahova be kell írni királylányunk nevét. Én nagyon szeretem Szegedi Katalin meséskönyveit, mert nagyon szépek, de nem tudom elképzelni, hogyan tudnám odaadni ezt a könyvet két lánytestvérnek.

 • 2009.12.18 23:44:25Anke

  Sony, de a legtöbb esetben ez akkor is születési kiváltság marad, vagy beházasodással érhető el, és ez nem jó példa. :)

 • 2009.12.18 23:54:06farkasokkal tancolo

  Hát Anke, azért ez nem egészen így van a mesékkel, de végülis azt mesélsz a lányodnak amit jónak látsz.

  De szerintem egy gyerek még nem nagyon tud árnyalni, neki először is meg kell tudni mi az abszolut jó meg abszolut rossz, és aztán lehet tovbblépni. És a mítikus, mesékre igenis nagy nagy szüksége van minden gyereknek.

 • 2009.12.19 09:39:49Rosa Rugosa

  Én meg hülyét kaptam gyerekkorom "modern" meséitől, viszont szinte az összes nálunk fellelhető mesekönyvet elolvastam. Mindenféle népek meséit, és egyebeket. Később a felnőtt mesék sorozat szinte összes kötetét.
  Valahogy sokkal jobban tetszett a Kék madár, vagy a Boldog herceg, hiába volt szomorú, valahogy mégis nagyobb élmény volt nekem, mint fúró-faragó okostojás emancipált kislányokról olvasni.

 • 2009.12.19 09:49:40Rosa Rugosa

  "...hősöknek jellemfejlődése van, ahol nem lehet egyértelműen a szereplőkre azt mondani, hogy ez a jó, vagy ez a rossz..."

  Szerintem te nem túl sok népmesét olvastál, ha ezt így látod.:)

 • 2009.12.19 10:22:26Blany

  A Királylány születik nem most jelent meg, hanem nyáron, a Könyvhétre, ahol Szegedi Kata dedikált is.

 • 2009.12.19 10:26:04madz

  Anke, de most tényleg, te milyen mesékről beszélsz "királylányos" címszóval?
  sztem is jó lenne előszedni legalább az Illyés-féle gyűjteményt...

 • 2009.12.19 14:00:46SZNR

  A Királylány születik- et 3 napja kaptam meg a főnökömtől karácsonyra. Boldiszár Ildikó dedikálta a 2 porontynak és nekem. Még aznap elolvastam a 4 éves lányomnak és a 3 hetes fiamnak, mindkettő szájtátva hallgatta.:)

 • 2009.12.19 14:37:17nyúlmama

  Lesz folytatatása is a Királylány születik c. könyvnek, fiúknak.
  Ovisaimnak tetszett.

 • 2009.12.19 14:42:08nyúlmama

  Anke, ebben a királylányos könvben mindezekről szó nincs, amiket írsz. Különböző szép tulajdonságokkal ajándékozzák meg a tündérek a lányokat, amiket érdemes megszívlelni.

 • 2009.12.19 16:44:47gyöngy1

  Imádom Szegedi Katalint, és épp tegnapelőtt vettem meg ezt a könyvet az unokahugomnak, és közben vadászok más Szegedi illusztrálta könyvre a lányaimnak (lehet hercegnős is ;-))

 • 2009.12.19 16:57:48hallohallo

  én értem, Anke miről ír. az ajánlóban nekem is szemet szúrt ez a "légy szép, légy türelmes" kislányoknak szóló toposz.
  remélem, maga a könyv nem ilyen, boldizsár ildikó azért ennél többet tud (bár néha ő is nagyon meg tud lepni, mármint gender-szempontból)
  hogy konstruktív is legyek valamennyire, itt egy kritika az ő egyik meséjéből rendezett darabról:
  http://www.litera.hu/hirek/a-kiralylanyok-koranak-vege
  (és a szerző blogja és honlapja: http://kritikusvagyok.sfblogs.net/
  http://kritikusvagyok.hu/ )

 • 2009.12.19 17:42:37norcika75

  A Kerekítőt ismerem, szerintem jó. A fiam 17 hónapos, kifejezetten szereti. Egyébként már a Libero Klubbnál is rendelhetitek.

 • 2009.12.19 19:53:40Rosa Rugosa

  Szerintem ezek is aranyosak.
  http://www.grimm.hu/katal%C3%B3gus/gyerekszoba

 • 2009.12.19 21:55:57manonlescault

  Királylány születik... nem is tudom... nekem kicsit szomorú, hogy ilyen korán el kezdik beleverni a kislányokba ezeket a sztereotípiákat... "légy szép" "légy türelmes. Olyan miért nincs, hogy "légy okos vagy légy bátor"?

 • 2009.12.19 22:14:49farkasokkal tancolo

  Nem értem miért kell egy mesekonyv kapcsán olyan következtetéseket levonni, mintha valamiféle feminista szüfazsett szövetség kritizálna egy könyvet.

  Félve mondom ezt, mert NEM olvastam, nem is ismerem, unokám fiúgyerek. Mi a baj azzal, ha egy kislányt arra (is) tanítanak, hogy légy szép, légy türelmes? Én inkább a szép ellen hadakoznék ha már... mert ez adottság.

  Vagy szomorkás esetleg?

  Ez attól függ... nekem volt egy nagymamám, 1895-ben született, és rajongott Rostand Cyranojáért. Már 6 évesen elmesélte nekem a törtébetet, 8 évesen már kivülről fujtam pár versszakot belőle, pl "először is lenge bájjal tova lebben kalapom..stb " "ezek a gaskogni legények..stb." , "Hm önnek az orra... az orra nagy..stb" , vagy azt, hogy "Én magamat kigúnyolom ha kell, - de hogy más tegye, azt nem tűröm el".

  Öt felvonás volt a darab, és megnéztük a nagyival. Azóta is megnézem, ha adódik.

  Kedvenc meséim az Andersen mesék voltak, amik eléggé szomorkásak. Meg az oscar Wilde mesék, különös tekintettel a Boldog hercegre vagy az Önző óriásra, vagyaz Infánnsnő születésnapjára. Mindegyik tragikus. De mindegyik igenis tanít valamire.

 • 2009.12.19 22:45:25Rosa Rugosa

  Most nem azért, de egy Tesz-vesz város szinten létező űrhajósnak készülő kislány meséje milyen érzelmi katarzisokat tartogat egy gyerek számára?
  Semmi fantasztikus nincs benne.

  Mi van a népmesében a lánnyal, akibe szerelmes a király mégis mindenféle cuccot el kell lopnia az ördögtől és persze sikerül is neki férfiakat megszégyenítő módszerekkel?
  Vagy székely menyecske, akitől még az ördög is parázik...:) Az igazi házisárkány teljesen szimpatikus változatban?
  Vagy a királylány, aki tuti jó futó és nem talál férjet, mert senki nem tudja legyőzni?
  Azt hiszem sorolhatnánk tovább...
  A népmesékben egyáltalán nem csak cicababa királylányok és lány főszereplők vannak.
  A legkisebb testvérről, aki lány, levágatja a haját, férfiruhát vesz és a toppon teljesít már ne is beszéljünk.

 • 2009.12.19 22:51:57R2D2 & C3PO

  Az is lehet, hogy Anke szülei meg szerették volna változtatni a lányukat, és kihagyták a feminista meséket - hátha akkor elfelejti rendhagyó nézeteit. ;-)

  Másrészt, szerintem a mesékben az önmegvalósító nők tulajdonképpen a gonosz boszorkányok voltak, de velük senki sem szeret azonosulni.

  Egyébként én sosem gondoltam ilyesmire a mesék kapcsán, érdekes felvetés volt.

 • 2009.12.19 22:52:15fantaghiro lesz a lanyom

  Pl Fataghiro hercegno,aki ferfinak oltozve,egy luddal a tarisznyajaba mnetette meg az orszagot.Az is szep mese.

 • 2009.12.19 23:00:34Rosa Rugosa

  Térdszéli Katica, aki arról híres, hogy mindent el tud lopni, a király meg jól próbára teszi, aztán meg jól feleségül veszi.
  Utána vajon kin lehetett a nadrág?:)))

  Gonosz mostohák és banyák pedig valóban azok voltak, akik minden szálat a kezükben tartottak... Lefizetett vadászok, mindenki fél tőle... férje szólni nem mer, igazi papucsként csak sopánkodik.:)))
  Vagy a banya öreglányok, akik a csúnya lányukat mindenféle ármánnyal királynővé teszik úgy, hogy a királyfi teljesen meg van vezetve.:)))

 • 2009.12.19 23:02:46Rosa Rugosa

  Fataghiro
  nem esett le, melyik mese, de a lúdról már tudom.:)

 • 2009.12.19 23:04:21Rosa Rugosa

  Fantaghiro

 • 2009.12.19 23:08:25fantaghiro lesz a lanyom

  :DDDD

 • 2009.12.20 09:17:57manonlescault

  Persze, tudom én, hogy vannak olyan mesék, amik nem a "légy szépséges királylány" vonalat viszik tovább, sőt. Csak gondoltam, megemlítem, hogy szerintem el kell gondolkozni ezeken. Nem kell teljesen "uniszex meséket" vagy kifejezetten férfias nőszereplőket példaként a gyerek elé állítani, csak nekem ez a könyv a leírás alapján már a nagyon szélsőségesen sztereotip vonalat képviseli. De esküszöm, elolvasom, és meglátom, igazam volt-e. :)

 • 2009.12.20 09:20:34manonlescault

  Opp, most látom, már előttem is írták, lehet, nem is nekem szólt.

 • 2009.12.20 09:21:12manonlescault

  De akkor örülök, hogy nem csak nekem tűnt fel. :)

 • 2009.12.21 16:43:40bohar

  A királylányos mesekönyvről szólnék:
  sokat járunk könyvtárba,ez a könyv többször a kezembe került már, és csak most jöttem rá, hogy az illusztráció mindig elvette a kedvem, hogy beleolvassak, mindig félretettem, mint nem szimpatiuks könyvet.
  A mostani Nők Lapjában, van egy mese, -nem tudom ezt tartalmazza e pontosan a könyv is, vagy ez csak egy része. Ha ez a fenti könyvvel megegyező akkor a véleményem:
  engem teljesen elbűvölt, nagyon tetszik, és nagyon szivesen mesélem többször is a gyermekeimnek.
  Nem ugyanaz ez azzal a mai lányoknak erőltetett királylányos vonallal, még azt sem mondanám, hogy kifejezetten női mese, ezeket a bölcsen megfogalmazott emberi tulajdonságokat akár fiúnak is lehet mesélni.
  Hiszem én Bruno Bettelheim könyvét a mesével kapcsolatosat. Ez mai mese, mégis valami fontos útravalót bír adni az élethez.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta