Minden kislány királylánynak születik

Könyvajánlónkban egy rakás szórakoztató kötetet mutatunk be egy bolondos egérről, aki különböző izgalmas kalandba keveredik és angolul is megtanít. Ajánlunk még gyerekverses és mondókás könyveket is és szót ejtünk két influenzajárvánnyal kapcsolatos kiadványról is. Kedvencünk pedig a Királylány születik című csodálatos mesekönyv is, amelyből kiderül, hogy minden kislány királylánynak születik.

Geronimo Stilton kalandjai

stfantazia

Geronimo Stilton egy szórakozott egér, aki az Egér-szigeten található Rágcsáliában született, és ennek legolvasottabb napilapja, a Rágcsáló Hírek főszerkesztője. Szabadidejében antik sajthéjdarabkákat gyűjt, golfozik és történeteket mesél kedvenc unokaöccsének, Benjáminnak.

A fantázia birodalma című könyvben egy nagy küldetés előtt áll Geronimo, aki szokás szerint egyes szám első személyben meséli el kalandjait: meg kell mentenie a tündérek királynőjét. Ehhez pedig skorpiókkal, óriáspókokkal, tengeri kígyókkal kell megküzdeni, labirintusból kell kijutni és meg kell szökni a trolloktól is. A szép külsejű, rengeteg színes rajzzal illusztrált kötet végén hosszú függelék található, amelyből megtudhatják az olvasók, mi a különbség a fantázia és a képzelet között, valamint kikereshetik a fantáziaszótárban, kik azok a szfinxek, hobbitok, druidák, elfek, küklopszok, vagy mi az a Szent Grál, lidércfény vagy a rúnaírás.

stkari

Aki a rövidebb, olvasmányokat szereti, választhat négy új kötet közül, amelyben mulatságos történetek találhatók, akár esti mesének is megfelelnek. A legaktuálisabb könyv a Karácsony van, Stilton, ebben nem meglepő módon karácsonyi kalandok olvashatók a kis rágcsáló tolmácsolásában. Újdonság még a sorozat többi része: Az igazi úriegér, az Extraegeres vakáció a Pompás Pocok Panzióban és A Kalóz-szigetek kincse. A kis könyvecskék közös tulajdonsága, hogy 25-30 rövid történetet tartalmaznak és mindegyik végén megtalálható Rágcsália és az Egér-sziget térképe. Az igazi úriegér című kötet végén a jólneveltség alapszabályait próbálja megtanítani a ki olvasóknak Geronimo Stilton, a vakációs könyv végén pedig hasznos játéktippek olvashatók: már most felkészülhetnek a gyerekek, miket fognak játszani nyaraláskor.

stangol

Geronimo a nagyobb gyerekekre és családjukra is gondolt, A Boldogulj angolul című, már-már lexikon méretű kiadvány játékos módon oktatja a hat éven felülieket az angol nyelvre. A könyv 3000 mondatot és több mint 2500 szót tartalmaz, témakörök szerint más-más színű lapra nyomva, így könnyedén megtalálható benne, amit keresünk. A témakörök: barátkozás, otthon, utazás, szállás, étkezés vendéglátóhelyen, boltok, szabadidő, sport, tanulás, egészség, kapcsolattartás, szolgáltatások és vészhelyzetek és a környezet és természetesen minden téma a már ismert egér kalandjaival kezdődik. Tetszik, hogy minden szó mellett zárójelben a kiejtés is olvasható, így azok a szülők is tudnak segíteni a gyereknek, akik egyáltalán nem beszélnek angolul. Nagyobbik lányom – mivel az iskolában már most jár angol szakkörre és nagyon szereti – ezt fogja kapni karácsonyra tőlünk.

A fantázia birodalma, 3999 Ft
Karácsony van, Stilton, 1299 Ft
Az igazi úriegér, 1299 Ft
Extraegeres vakáció a Pompás Pocok Panzióban, 1299 Ft
A Kalóz-szigetek kincse, 1299 Ft
Boldogulj angolul, 3999 Ft
Alexandra Kiadó, 2009.

Kőszáli Guppi – egy óvodás naplója

koszali

„A Kőszáli Guppi egy olyan hal, aminek szárnya van. Kicsi ugyan, de képzelete, álmai magasba viszik. Úgy repül, akár a madár, az idő vagy a gyerekkor.- A Kőszáli Guppi te vagy, én vagyok, mi vagyunk, csak egy kicsit gyereknek kell lennünk hozzá.” – olvasható a kemény könyv kemény, hátsó borításán. A kötetben pedig tavasz, nyár, ősz, tél kategóriákban versek találhatók olyan témákat boncolgatva, amely egy óvodás korú gyermeket érint, ami foglalkoztatja őt: fogmosás, cipőfűzés, biciklizés, foci apával, doktor néni, nagymama, állatok, munka, Mikulás, kistestvér és még tucatnyi téma.  Először idegenkedtem a versek láttán, de a gyerekeknek nagyon tetszenek a rímek és az illusztráció is, amelyet Ilyés Julianna készített.

Hécz Attila: Kőszáli Guppi – egy óvodás naplója, 2800 Ft
Pallas Kiadó, 2009
.

Réka és az influenza, Réka oltásra megy

rekaoltas

Sosem gondoltam volna, hogy egy könyvajánló is kapcsolódhat a H1N1-hisztériához, de ez a két könyv akár még hasznos is lehet az olyan szülőknek, akik még nem adatták be gyereküknek az influenza elleni oltást – és épp tervezik. A Réka és az influenza című könyvben a főhős kislány influenzás lesz, Spatula Doktor Néni pedig elmeséli neki, hogyan lehet megelőzni ezt a betegséget.A Réka oltásra megy című kiadványban pedig a gyerekek szintjén magyarázzák el, hogy mire való az oltás, mi történik, amikor a gyerekek elmennek a doktor nénihez, hogy szurit kapjanak, a könyv végén pedig a 2009-ben érvényes oltási naptárt böngészhetik a szülők, amelyből megtudják, mikor milyen betegség ellen fog gyermekük védőoltást kapni. A könyvek egy olyan sorozat részei, amelyek a klasszikus gyerekbetegségeket mutatják be a kicsik számára is érthetően, érdekes történeteken keresztül, valamint a szülőket is tájékoztatják a betegségek lefolyásáról és a gyógyulás módjairól. A meséket Dr. Farkas Vera gyermekgyógyász lektorálta.

Igaz Dóra: Réka és az influenza, 1990 Ft
Igaz Dóra: Réka oltásra megy, 1990 Ft
Vox Nova Produkció, 2009.

Kerekítő

kerekito

Olyan szülőknek ajánlom a kis könyvet, akik (mint jómagam), képtelenek megjegyezni egy-egy mondókát, versikét, vagy újakat szeretne tanítani kisgyerekének. A kötetben ölbeli játékok és mondókák találhatók, a sorok között, vagy a mondókák végén pedig leírják, mit kell csinálni, miközben verselünk. Találtam benne már ismert versikéket is, itt az újdonságot a játék pontos leírása jelentette, nagy részüket viszont egyáltalán nem ismertem. Már csak egy kisgyereket kell produkálnom, hogy letesztelhessem a gyakorlatban is a játékokat.

Kerekítő, 1650 Ft
Naphegy Kiadó, 2009.

Gréta garbója

gretagarboja

A Tesó-ügy és az Ovi-ügy című könyvek írója már nem ismeretlen a Poronty-olvasók körében, korábban már bemutattuk a zseniális humorral megírt köteteit, amelyek óvodás korú gyermekeknek/ről szólnak. A Gréta garbója című kiadványban pedig versek találhatók, szintén óvodásokról, egészen pontosan a szerző lányai, keresztfiai, unokahúga, unokaöccse és férje. Nagyon tetszik, hogy nem rímekbe szedett, szokásos gyerekverseket olvashatunk, sőt, a versekben egyáltalán nincs rím. Van viszont egy nagy adag humor, gyerekverseknél nem megszokott szóhasználat, amely igazán különlegessé teszi ezeket az alkotásokat. A könyv fényét pedig Holló Anna illusztrációi emelik.

Finy Petra: Gréta Garbója, 2800 Ft
Naphegy Kiadó, 2009.

Királylány születik

kiralylany

Szintén a Naphegy Kiadó újdonsága ez a mesekönyv, amelyből az derül ki, hogy minden kislány királylánynak születik és a születésükkor tündérek bábáskodnak, akik megáldják őket. Az idők során aztán a gyerekek megfeledkeznek ezekről a jókívánságokról, a könyv feladata pedig ezeket feleleveníteni. A kilenc égi királylány áldást mond a kislányok születésénél, például „Légy szép!”, „Légy tiszta szívű!”, „Légy türelmes!”, majd ezeket ki is fejti. Megmagyarázhatatlan módon még én is elérzékenyültem a csodás leírásokon, bár talán ez a közelgő szülésemnek is tulajdonítható. Bár eleinte nem igazán tetszettek az illusztrációk, a könyvet végigolvasva viszont beláttam, hogy remekül passzol a tartalomhoz. Azt hiszem, a lányaim nagyon fognak örülni ennek a könyvnek.

Boldizsár Ildikó-Szegedi Katalin: Királylány születik, 2900 Ft
Naphegy Kiadó, 2009.

Oszd meg másokkal is!
Mustra