SZÜLŐSÉG

Elkényeztetett generációt nevelünk

2009. december 17., csütörtök 15:40

Szülői tekintély hiányában elkényeztetett generációt nevelünk, melynek sokrétű társadalmi következményein kívül akár egészségügyi kihatásai is lehetnek - állítja Aric Sigman amerikai pszichológus, aki ezzel kapcsolatos gondolatait „Spoilt Generation” című könyvében is megfogalmazta.

Sem a szülőknek, sem a pedagógusoknak nincs többé tekintélyük a mai gyerekek előtt, akik ráadásul hozzászoktak ahhoz, hogy minden kívánságuk azonnal teljesül, ennek káros következményei pedig máris megmutatkoznak az élet minden területén, a jövő pedig szinte beláthatatlan - mondja Aric Sigman amerikai pszichológus, aki évtizedek óta él az Egyesült Királyságban, így megállapításait is a szigetországban szerzett tapasztalatai alapján fogalmazta meg.

A mostani helyzet alapvető gyökerének azt látja, hogy maguk a szülők sem tudnak különbséget tenni jó értelemben vett szülői tekintély és a rossz értelemben vett tekintélyelvű nevelés között, melynek nyomán elmosódnak - vagy soha ki sem alakulnak - a szabályok által egyértelműen kijelölt határok a gyerekek életében. A jelenség nem osztályfüggő, hiszen a jómódúak körében ugyanúgy kimutatható, mint a társadalmi vagy anyagi szempontból lecsúszott rétegeknél - állítja Sigman. Ennek káros hatásai már korán érvényesülnek, hiszen már a kisiskolások, sőt az óvodások között is megmutatkoznak: egyre általánosabb az agresszió, a felnőttek tekintélyének semmibe vétele.

Igen sötét képet fest a pszichológus az idősebb gyerekekről is, amikor az utcai erőszak és a fiatalkorú bűnözés elharapózására figyelmeztet. Emellett közvetlen egészségi hatásokat is kapcsolatba hoz a túlságosan szabadelvű neveléssel, amikor az elhízást a szükségletek azonnali kielégítésének vágyával állítja párhuzamba (a két tényező összefüggését egyébként már számos korábbi vizsgálat is bizonyította). Ezen kívül kétségtelen párhuzam vonható a felnőttek által gyakorolt kontroll elutasítása és a fiatalkori alkohol- és kábítószer-fogyasztás, valamint az antiszociális magatartásformák között is. Ez utóbbival kapcsolatban Sigman úgy látja, hogy mostanában indokolatlanul gyakran dobálóznak a figyelemhiány/hiperaktivitás szindróma diagnózisával, mivel valójában csupán arról van szó, hogy az e címkével illetett gyerekek jelentős része szülői nevelési elvek hiányában soha nem tanulta meg, hol van a határ a szabad és nem szabad, a társadalmival elfogadható és elfogadhatatlan között.

A megoldás? A pedagógusokat sem a társadalom, sem a közvélemény nem becsüli kellőképpen, ráadásul egy esetleges atrocitás esetén sem kapnak kellő védelmet sem a közösségtől, sem a jogalkotóktól és -érvényesítőktől, ezért Sigman meggyőződése, hogy mind a mindennapi életben, mind jogi és politikai vonatkozásban alapelvnek kellene nyilvánítani, hogy „a felnőtt - legyen az szülő vagy pedagógus - mindig jobban tudja, ezért mindaddig igaza van, amíg ennek az ellenkezője be nem bizonyosodik”.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.12.18 16:44:49Vakmacska

  Anyám ált. isk. alsótagozat pedagógus volt, egész nap állt-ment, elvileg se nem ült, se nem cipelt extrém súlyokat, oszt mégis, nem volt még ötven, mikor porckoronggal műtötték.

  Nekünk tényleg mindent próbálnak kitalálni az ülőmunka javítására, állítható magasságú asztal (aki akar állva is motyoghat rajta), térdelőszék (előző irodában többen próbálták, az ülőlabdával ellentétben nekem nagyon nem jött be, és a labda is korlátozott, ppt grafikát már nem tudtam csinálni róla), pingpongasztal az előtérben, dehát gépet nyomkodni azért leginkább ülve lehet, evvan. Intenzíves ápolónak lenni azért asszem rosszabb.

 • 2009.12.18 16:52:57cozumel

  Vakmacska

  igen, a konstans alldogalas a masik kivalto ok, ott nem a korongok osszetapadasa (mint az ulomunkanal) all a hatterben, hanem az, hogy az also hatizmok elfaradnak, es atadjak a munkat az icipici inszalagoknak, azok meg egy ido utan nem birjak a terhelest, es ebbol lesz a serules.

 • 2009.12.18 17:08:34Papírbika

  Nekem mindig fáj a hátam egy-két hétig, aztán elmúlik, és egy évig nincs semmi. De még nem jöttem rá, mit csinálok rosszul, hogy elkezd fájni.

 • 2009.12.18 17:14:49cozumel

  Papirbika

  az nem gond, amig nem kronikus, egy-ket het barmitol lehet, rossz alvaspozicio, tul hirtelen kiugrasz az agybol, (nem a ket het minden napjan, de eleg, ha egyszer meghuzol egy inszalagot, a gyogyulas eltarthat sokaig)
  Szoval barmi lehet, mikrorepedes az inszalagokon, izomhuzodas, gyulladas.

 • 2009.12.18 17:22:29Papírbika

  cozumel kössz, kicsit aggódtam, hogy vénülök. Pontszerű fájdalom gerincnél a hátam közepétöl picit lefele. ki tudom tapintani, nyomásra élénkül. mindig azon a ponton szokott fájni, ha előjön.

 • 2009.12.18 17:29:15cozumel

  Hat, venulsz is, az benne van :))

  Hmmm, amirol en beszelek az inkabb az also hatszakaszra vonatkozik (a lumbaris 5 csigolya), az a tipikus, persze nincs kizarva, h mas csigolyaknal is eloforduljon, hiszen ugyanolyan a szerkezetuk es ugyanugy nagyon pici inszalagok fogjak oket ossze. Csak az az also hatszakaszi problema a "nepbetegseg".

  Amugy nyugodtan hasznalj vmi gyulladascsokkento kremet v gyogyszert, abbol baj nem lehet, max ha nem gyulladas, akkor nem segit :)

  Meg ugye napi 10 perc kondicionalas, akar minden masodik nap, sok embernel megoldana am a problemat, de mar be is fogtam a szam, itt se voltam :)

 • 2009.12.18 17:32:29Papírbika

  cozumel a fájás elmúlása után mindig lelkesedésből csinálok pár napig derék meg fejkörzéseket, de aztán valahogy elfelejtődik :/

 • 2009.12.18 17:32:54madz

  hát én inkább nem írom le a hátfájásomat...

 • 2009.12.18 17:35:27Tejbajusz

  Papírbirka, ne tapintsd, ne élénkítsd! :-)
  Klasszikus...

 • 2009.12.18 17:43:47cozumel

  Madz

  gondolom neked kisgyerek-eredetu.
  Igen, az anyukak (terhesseg es az elso hajolgatos evek) sajnos az egyik legszelesebb aldozati csoport.

 • 2009.12.18 17:46:34másutt

  csajok,
  en sajnos ebben elegge ismeretes vagyok, 32-33 evesen mutottek egy nagyon csunya gerincservvel.
  jo eroben voltam egesz eletemben, sportoltam.
  NEM kell extrem emelgetes.
  eleg hozza:
  -hajlam
  -valami olyan sport, ami extrem mozgast igenyel (nalam mukorcsolya es balett volt, labfelrugassal, merlegekkel, stb), vagy
  -neha eleg egyetlen egyszer eletedben a borondot sutan leemelni a gumiszalagrol a repteren.
  -hoskodni butoral, aggyal frigoval.
  NEM kell rakodomunkasnak lenni, ha hajlamod van.

  mazlim volt. hogy egy vilagklasszis gerincsebeszhez kerultem egy vilaghires klinikan, aki uj embert csinalt belolem, de ez is 1/2 ev szenvedes egy nagyon fajdalmas mutet es egy azt koveto hosszu felepules (amiben volt 1 honap sztereoid kezeles, minek kovetkezteben 10 kilot hiztam)

  szoval, egy urino ne emeljen, es mindig legyen a zsebeben 500 forint, avagy 2 dollar apro, hogy azt odaadhassa valakinek, aki boldogan leemeli a borondjet, vagy berakja az ikeas szekrenyt a csomaktartoba!

  a Ferihegyen evente tobbszor latom, hogy az ehezo horukkemberek ott unatkoznak, es a fasza csajok (mint en voltam!!!) egyedul veszik le a borondjuket, kinlodva, kinyujtott nyelvvel.
  OK a 2011-es gerincpaciensek.

  csak megerne 200-300 forintot???

 • 2009.12.18 17:48:48cozumel

  Papir

  ne korzest csinalj, az nyujtas gyakorlatilag, pont ellentetes iranyu azzal, amit jo lenne elerni: az also hatszakasz izmainak erositeset.

  Szupermen-t kell csinalni: hasra le, karok oldaltartasban, es felemelkedni LASSAN felso testtel, de ugy, h kozben ne a fejed huzd magasabbra, hanem a vall/mellkas/has emelkedjen el, aztan lassan vissza.

  Ha ez megvan, akkor lehet felsotest ES lab egyutt emeles, labak egyenesek, tehat nem a terded hajlitod be, mert az szart se er.

  Ha ez is megvan, akkor mindkettot elemelni ES megtatrani ezt a repulo pozt, na ez a Szupermen :)

  Meg jo a macskahat, negykezlab allva homorit/domborit.

 • 2009.12.18 17:49:16madz

  coz, sajnos nem. a gyerekemelgetés csak erősíti, de a háttérben nekem szerintem a cuki kis gerincferdülésem áll...

 • 2009.12.18 17:51:32cozumel

  Masutt

  mert szarul veszik le a borondot.
  Annak meg van a technikajam, hogy a biomechanikat ugy hasznositsd, hogy a szalagok legkevesbe nyuljanak meg.
  Sajnos a legtobb ember nem

  guggol hanem derekbol hajol

  kinyujtott karral emel valamit messzirol, emiatt nagyobb az erokar es nagyobb terheles esik a forgato nyomatekra, ugymint gerinc ezesetben.

  Ezt a ket hibat kellene kikuszobolni, mar sokkal kevesebb gerincproblemas ember lenne.

 • 2009.12.18 17:54:50Papírbika

  cozumel: ezek elég golyó ropogtató feladatnak tűnnek. ;D de amúgy kössz a tippet, majd ágyon kipróbálom.

 • 2009.12.18 17:56:54cozumel

  Madz

  lordozis, kiphozis, vagy szkoliozis? melyik tipusu ferdules? gyogytorna?

  fajdalom csillapitas, de tenyleg baromi jo, csak kellemetlen 15-20 percig:

  jeget apro szilankosra torni es NEJLONBA tenni, nem torolkozobe, az tul vastag reteg.

  Le a foldre, be az also hatnal levo gorbulet ala.
  Szar, mert faj, de huzd fel a terdeid a mellkasra, es kvazi "ficankolj" a jegen, tehat oldalra, elore, hatra ringasd magad.

  Reggelente pedig mielott felkelsz, mindenkepp ringasd magad ket percig, ebben a terd a mellkashoz pozban, nincs annal rosszabb, mint azonnal kiugrani az agybol.

 • 2009.12.18 17:57:52cozumel

  Papir, ne agyon, de az agyek szakasz ala persze tegyel kettehajtott torolkozot. De amugy kemeny talajon csinald.

 • 2009.12.18 17:59:28másutt

  coz, igy van.

  ez azon keves alkalmak egyike, amikor van szerencsem parszaz embert megfigyelni (mindig az en borondom jon utoljara, haha)
  emelni, es neha fizikailag FAJ amit csinalnak!

  ettol teljesen fuggetlenul, bar a technikamat tokeletesitettem., en mar nem emelek.
  penz a hordarnak, hogy emelejen: 200 FT.
  gerincmutet ara: 20 000 dollar.
  A gerincem: PRICELESS.
  :D

 • 2009.12.18 18:08:25cozumel

  Nemtom Masutt, most nem is emlekszem, valami 26 kilo van engedelyezve borondonkent, ha jol emlekszem, en alt. igyekszem nem tulsulyt fizetni, hanem inkabb kihasznalom a maximalisan feladhato darabszamot.
  Igy aztan neha 5-6 boronddel jovok, de fejenkent 20-25 kilo kozt, annyit meg szerintem semmibol sem tart megemelni. Persze, mas lenne a lanyzo fekvese, ha ez lenne a nyolcoras munkam, akkor lehet, h tonkrevagna a gerincem, de ha evente egyszer megemeled ezt a mennyiseget JO technikaval es persze ha nem nehezebb nalad a borond, akkor azert az nem ugy.

  A fiam is van mar 20 kilo, ot is felemelem meg mindig, a te lanyod is lesz am annyi, es keri majd, hogy vedd fel :) Vagy hivod a hordart akkor is? :D:D

 • 2009.12.18 18:09:27keke80

  Csajok, én Korfun lettem annyira kész, hogy majd beszartam a fájdalomtól. Olyan kellemesen baromierös csillagokatlátós fájdalom lett a derekamban, hogy alig tudtam mozdulni. Lefeküdtem a földre, hogy kicsit ellazuljanak az izmok, de nem lett jobb, söt!!!!!! Odáig fajult a dolog, hogy nem tudtam felkelni, és tökegyedül voltam, sehol egy telefon a zsebemben, vagy bármi. Szoval vártam és bögtem, és elképzeltem, hogy engem másnap találnak csak meg a kollegáim... Na, nem másnap, csak 1óra múlva jött arra véletlenül kettö, ök riasztották a fönökünket és a dokit. Az adott egy fájdalomcsillapítót, az hatott, de míg megérkezett, a fiúk cipeltek fel a szobámba... Soha elötte semmi bajom nem volt, sportoltam, pont mint Másutt... Semmi elöjele nem volt, csak jött, váratlanul, hivatlanul. Azóta ha megfázik a derekam, kipakolom a kocsiból a bevásárlókosarat, egyebeket, azonnal beindul. Erösítem, tornázok, nyújtom, lazítom, nem lesz jobb. Most, hogy Minit naponta kismilliószor emelgetem, kicsit megerösödött. De még mindig nem 100%. Pedig guggolok, nem kinyújtott karral daruként próbálkozok...

  Cozumel, "szupermen" télleg hatékony gyakorlat, mert a gerincet tartó egész hosszú izmot a tetejétöl a seggemig megdolgoztatja!!!

 • 2009.12.18 18:10:55madz

  coz, szkoliózis. hát, mondták még suliban, hogy tornázzak, adtak gyakorlatlistát. én meg hol csináltam, hol nem. mostanában meg tajcsiztam.
  mikor legutóbb mérték (hát megvan az is már több, mint 10 éve), 12 fokos volt. nem vészes, csak azért érzem néha, hogy nem fasza.

 • 2009.12.18 18:12:27keke80

  másutt, én is inkább megkérem a férjemet, hgoy legyenszíves pakolja ki a kocsit...:DDD Vagy megteszi ezt, vagy fizeti a gerincmütétet...:DDDDD

  Ja, negyon sokszor pszichés alapon jön elö a derékfájás. Azt figyeltem meg, hogy ha Mini beteg, én stresszelek, görcsös vagyok, 2napon belül itt is a fájdalom. Már tudatosan dolgozok ellene, de még nem tökéletes...

 • 2009.12.18 18:20:31cozumel

  Keke

  csontkovacsnal jartal mar? mert ok tudnak meg csodakat muvelni, ha JO szakemberhez kerulsz!

 • 2009.12.18 18:22:54másutt

  cozu, amiota kb 12 kilo, en megyek LE hozza.

  Avagy felultetem magam melle (pl konyhapultra)
  Az egyik kedvenc jateka, hogy szereti nezni, hogy kavet csinalunk, es "segit".
  A Parom ilyenkor felveszi magahoz es egy kezzel csinalja a kavet.
  En: felultetem magam melle a konyhapultra, es ugy segit.

  Ha sir, megyek le hozza, guggolok.
  Ha hosszu tavon kell olelkezes, akkor hevero, fotel, szek, agy.

  Mindig megoldom.

  Nincs soha cipeles, es TOLEM nem keri, hogy vigyem.
  bar neha a vallaimra ultetetem...

  Akinek nincs laba, a is megoldja valahogy. Nekem az agyamba van vesve, hogy nincs olyan, hogy a csipomre rakva cipelem. Soha.

 • 2009.12.18 18:29:37cozumel

  Persze, Masutt, ilyen eloelettel meg is ertem, en se tennem tonkre megegyszer a derekam.
  Ez nyilvan ugy alakul, ahogy megszokjatok.

  En szeretem oket felvenni, neha olyan ez nekik, hogy most visszamennek kicsibaba korba, es akkor az jol esik nekik, latom rajtuk.
  TI meg majd kitalaltok mast :)

 • 2009.12.18 18:56:12farkasokkal tancolo

  A kisebbik lányomnak volt (van is) eléggé pocsék gerincferdülése gyerekkora óta. De őt nagyszerűen rendbehozta egy gerincterapeuta, ha valakinek kell (Bp.-en), mailben meg tudom adni az elérhetőségét.

  5 centivel volt magasabb, amikor hazajött tőle..

 • 2009.12.18 19:01:02jewel

  Az biztos, h nagyon fontos gyermek es serdulokorban figyelni a gyerekek gerincere, hatara, figyelni es megelozni kesobbi nehezebben helyrehozhato problemat.

 • 2009.12.18 19:03:38keke80

  Cozu, már gondoltam rá!!! Ha a gyerek oviba megy, majd lesz idöm erre is...:DDD Addig meg próbálok nem stresszelni semmi miatt, mert nem éri meg!!! Föleg emiatt áll be a gerincem, nem egy bizonyos mozdulatsor a hibás. Ha Mini beteg, nemjólvan, vagy valami, azonnal kijön, pedig nem csinálok mást máshogy... Evvan, csinálom a gerinctornát, figyelek minden emelésre, ha nem muss, akkor nem is emelek!!! Valóban, ha lehet, még a boltban is megkérek egy eladót, hogy emelje rá a kocsira a rekesz vizet...

  Couz, azért isemrsz jó csontkovácsot Regensburgban???:DDDDDD

 • 2009.12.18 19:05:28keke80

  Gyerekkel meg szerencsém van, nem bír megülni a csomagján!!! Mint aki zabszemmel a senekében született!!! Mozog, ficeg, én meg lesem el a hentergési emelési guggolási technikákat, ök ugyanis még ösztönösen helyesen csinálnak mindent. Próbálok jó példa lenni és nem hajlongani, csak guggoljon, amíg még tud!!!

 • 2009.12.18 19:18:41mazsola84

  Hogy miért nem megy egy fiatal se szakmunkásnak? Mert lenézik őket, azért. Kezdődik azzal, hogy ma már ahhoz is két diploma kell, hogy recepciós legyél. Kérdésem: mi a fasznak? Miért kell minden munkához középfokú angol, amikor a munkák 95%-ához nem kell idegen nyelvet tudni?
  Én diploma után kaptam a szakmunkás bizonyítványt, és milliószor jobban szeretem csinálni. Hogy hányszor megkaptam már, hogy én csak egy szaros manikűrös vagyok.
  Lenézik a szakmunkásokat, ez van. Itt is mindenki leírja, hogy szeretné, ha a gyereke legalább annyit tanulna, mint ő.

 • 2009.12.18 22:03:33jazmine

  Mazsola, és hányan írják le, h ne legyen bölcsész?? Meg hülye diplomások, papírvadászok? Hülye tanárok, köztisztviselők, közalkalmazottak?

  És igen, szeretném, ha a gyerekeim tanulnának, én (jó esetben) ebben tudom őket támogatni, nincs olyan cégünk, amit tovább adhatnék, tanulni megtanultam, abban tudok segíteni.
  Idővel Te is váltottál, ha tanulnak, bármikor válthatnak, de ha hamar abbahagyják, 5-10 év múlva, pláne családdal nehéz újrakezdeni a tanulást.
  És nagyjából visszaértünk a másik topikban előjött 40-50 évesek gondjához: utoljára 18 éves koruk alatt tanultak, reménytelen bármire átképezni őket.

 • 2009.12.18 22:04:15másutt

  cozu, mi meg neha kisbabasat jatszunk. en torokulesben a fotelben, gyerek az olemben fekszik, olyankor cumisuveget is kap, es behunyja a szemet es azt mondja, "tente mama". Szoval megvan, ugyanaz.

 • 2009.12.18 22:49:38Vakmacska

  Ft, nekem küldheted a gerincterapeuta címét (vakmacskakukacvelvetponthu), most ugyan épp nyugi van (azon túl hogy guggolásból simán felborulok a tíz kiló pluszommal ha nem vagyok észnél)de amint megszülök, szerintem megint nem lesz. Terheségkor a szokásos hülyeségek mint gerincprobléma meg fejfájás meg felfázás mind szünetelni szoktak, hogy aztán valamilyen szinten és valamikor újrakezdődjenek a mocskok. Teherbe esés előtt volt egy "gerinces" időszakom (mindjárt a mellhártyagyuszi után, fasza volt), tavaly nyáron meg (bár akkor nem éreztem semmit), egy masszőr hölgy megjegyezte (vidéken, nulla érdeke fűződött mert tudta hogy nem ott lakom) hogyhát itt-ott nem ott vannak csigolyák ahol kellene h legyenek, állítólag még a csípőm se egyenes.

  Felnőttoktatás: itthon kevesen tudnak felnőttet tanítani, én huszonéves koromban próbáltam megint főiskolára járni, asszem az 50-ből 4-5 vizsga hiányzott, de egyrészt megvoltak a szokásos hülyeségek (nincs vizsgaidőpont, nincs normális tananyag, vagy nincs konzultáció), másrészt a helyet alaposan leértékelte a munkaerőpiac közben, harmadrészt meg kiderült, hogy csak papíron részben távoktatás (az is csak első két évben tulképp), távoktnak nincs módszertana, a tanarak meg úgy akartak minket kezelni, mint a "rendes" diákokat, ez full time munkaviszonnyal, felnőtt hozáállással már nekem nagyon nem ment. Tanulni tanultam azóta is (megtanultam a leckét, rövid, gyakorlatban használható ismeretek, a többit egye el a fene) de iskola típusú iskolába már nem vagyok való. Aztán beszélgettem erről másokkal is, ők se voltak vele máshogyan.

 • 2009.12.18 23:15:34dodóó

  2009.12.18 18:22:54másutt


  Lányom 19kg én talán vagyok 60kg.
  Még mindig sokat kell cipelnem.
  Főleg most hogy hideg van.
  Elém áll,felrakja a kezét és a szemembe néz.Mami!!!viszel???

 • 2009.12.18 23:18:01jazmine

  Vakmacska, hát persze, a "sima" felsőoktatás nem nagyon propagáltan azt is célozza, h fejtágítson. Ha ez eredményes, még egyszer nem ugyanolyan naivan végigcsinálni, látod a gyengéit, ráadásul már ha dolgozol is, akkor rögtön ott van, h ok, rámegy az alig létező szabadidőm, pénzem, mire lesz jó?
  Másrészről: tanítottam felnőtteket, sokkal nehezebb, mert többféle helyzetből jönnek, többfélét várnak és kevésbé rugalmasak, DE ha sikerül a közös hang, akkor jobban lehet velük ténylegesen együtt dolgozni, mint pl. a hallgatók, akik akkor is szép csendben vannak, ha nem értenek semmit...

 • 2009.12.18 23:18:58jazmine

  nem tudod...
  hallgatókkal

 • 2009.12.18 23:25:53farkasokkal tancolo

  Vakmacska, megírtam. Mellesleg az imént rákerestem a gugliban, hogy dr Kiem, és egymillió találat volt róla, utána is nézhetsz.

 • 2009.12.19 06:48:30Veg_

  2009.12.18 13:50:01kriszi
  Röhögni fogsz, azt mondom, hogy gumis ;) Osztálytársnőm két tesójával viszi az apja gumis mühelyét (szóval ami az apjáé volt nyugdijig), főleg irányit már mondjuk, de gyerekként is ott dolgozott, és tud olyan tempóban centirozni és kereket cserélni, ahogy bármelyik pasi ott...
  Ismerek csajt, aki szarvasmarha tenyésztő (szóval nem fejőnő, hanem tenyészt, de a fejőnő is fizikai munka), ismerek lótenyésztőt, bőrdiszművest, de akár dolgozhat agyaggal (mindegy ebből a szempontból, hogy szobrász vagy hasznati tárgyakat csinál), és fizikai munka a tájkertész (ugye azt is ismerek), a daruvezető (majdnem mind csaj, kb. mint a traktoros csak fent), de mert nincs kedvem agyalni, a takaritónő, az ablaktisztitó, a pincér, a szakács, a varrónő, de akár a turavezető és idegenvezető (már amelyik talpal a csoporttal pl. egy barlangrendszerben) is. Igy hirtelen ilyen fizikai munkából élők jutnak eszembe az ismerettségi körben nőből.
  Nem volt előirás, hogy minimum bányász nehézségü fizikai munkát kérsz :-D

 • 2009.12.19 06:52:00Veg_

  Majdnem kihagytam a kohász csajt, akit körberöhögtek az ötleteivel a szakik. Majd lement teljes 55 kilós valójában, kiöntötte az alkatrészt, kiszedte, bevitte a meóra, és közölte, hogy amelyik öntő nem birja utána csinálni ugyanilyen hibátlanul, az ne röhögjön, hanem sirjon vagy menjen el virágkötőnek. Onnantól olyan tekintélye volt, mint a fene! No ebből látszik, hogy ha van affinitása hozzá, egy nő akár öntő is lehetne.

 • 2009.12.19 07:02:13Veg_

  2009.12.18 14:13:10Vakmacska
  Arról nem is beszélve, hogy ugyanaz a munka lehet éhbérért végzett lélekölő meló, meg jól fizetett állás is, attól függ, hogy az ember hol dolgozik és kinek... Mert ugye zugvarroda, kontra a varrónő jó fantáziával rendelkezik, kitalál egy saját kollekciót, eladja a saját üzletében, és bejön neki...

 • 2009.12.19 07:07:44Veg_

  2009.12.18 14:36:29kriszi
  Ha már ezt forszirozod, kamionsofőr beszélt a velük dolgozó csajokról, hogy milyen jók tudnak lenni. Bár az elején nemigen biznak bennük. De pl. itt különösen szivatják a "fővárosi nyikhaj"okat, kétszer annyit, mintha vidékről jött volna, és ha egy hét mulva is birja, befogadják. Szóval nem mindenütt a nem az elfogadottság kritériuma :)

 • 2009.12.19 18:33:33kriszi

  Lányok, ez igazán örvendetes, remélhetőleg általánossá válik.

  Vakmacs, csak neked:
  "Felnőttoktatás: itthon kevesen tudnak felnőttet tanítani, én huszonéves koromban próbáltam megint főiskolára járni, asszem az 50-ből 4-5 vizsga hiányzott, de egyrészt megvoltak a szokásos hülyeségek (nincs vizsgaidőpont, nincs normális tananyag, vagy nincs konzultáció), másrészt a helyet alaposan leértékelte a munkaerőpiac közben, harmadrészt meg kiderült, hogy csak papíron részben távoktatás (az is csak első két évben tulképp), távoktnak nincs módszertana, a tanarak meg úgy akartak minket kezelni, mint a "rendes" diákokat, ez full time munkaviszonnyal, felnőtt hozáállással már nekem nagyon nem ment. Tanulni tanultam azóta is (megtanultam a leckét, rövid, gyakorlatban használható ismeretek, a többit egye el a fene) de iskola típusú iskolába már nem vagyok való. Aztán beszélgettem erről másokkal is, ők se voltak vele máshogyan."

  Nekem mondod? Most mondjam, hogy e-módszertanban nyomulnék, de nem és nem mozdul az a nyavalyás felsőoktatás? Inkább nem.

 • 2009.12.19 19:30:58Vakmacska

  Kriszi, a barátnőm meg e-nyelvoktatásban, külföldi módszer itthonra adaptálásában, a projekt (közigazgatás) sikeres volt, de anyagilag folyton bukdácsolt, most éppen áll mint a bot, a cucc állítólag a hagyományos tanterminél sokkal jobban követhető ennél a rétegnél és mégis van rengeteg személyes interakció, és fafajűség meg pénzhiány miatt épp ez se megy nagyon semerre.

 • 2009.12.19 19:39:53Starlark

  Én most csinálom a szakmérnökimet levelezőn munka és a pici mellett.
  No péntekenként van teljes napra tanítás minden héten. Az anyagokat felteszik a netre, de sajnos ott is van egy tanár aki képtelen felfogni hogy mindig mindenki nem TUD ott lenni. Az anyagait pedig direkt úgy csinálja meg hogy otthon véletlenül se értsd meg az anyagot belőle egyedül.
  Ezt se tudom sehová se tenni, miért jó neki ez így.

  Vakmacska: én is szoktam neten nyelvet tanulni szintentartás végett. Nagyon jó kis dolog főleg mert rugalmas, érdekes, saját tempós és nem drágább mint a hagyományos tantermi.

 • 2009.12.19 19:49:47Vakmacska

  Starlark, no ezek mennének már nyugdíjba vagy mittomén középsuliba, felnőtt ember eccerűen nem így működik....sose felejtem el az ipse fejét, hogyhát ugye csak az az egy zárthelyi időpont van mondja....és akkor mi van, kérdezek vissza, ha akkor pont előadásom van Dél-Angliában? (magamban hozzátéve: és ennek a munkának a díjából fizetem a tandíjat, amiből az óradíjad kapod, lüke...)

 • 2009.12.19 20:00:08jazmine

  Vakmacska, az is a baj, a merevségen túl, h nem feltétlenül kapja. Mikor levelezőn jártam, volt, h féléveken át nem fizettek a tanároknak, az egyetem nagy kalapjába kellett a pénz, mert hiány volt - szerelemből tartották az órákat, ami azért hosszú távon nem feltétlenül jelent minőséget, plusz azt jelenti, h a meghirdetett tárgyaknál nulla verseny. ez van, ezt kell választani, h meglegyen a kredit: akár érdekelt, akár nem. És hát pl. engem a történetiek nem nagyon, a témámhoz sem kellettek...

 • 2009.12.19 20:40:06Starlark

  Vakmacska: Poén hogy a tanerő fiatal. Értem azt is hogy jó jegyzetet írni nem egyszerű főleg az ő tantárgyából. De legalább ne nehezítené meg az életünk.
  Pl volt olyan dia az előadásban ahol a képletek rossz sorrendben voltak a magyarázatok mellett. Nos aki ott volt órán az kijavította a többiek meg úgy jártak.
  Feladatok nincsenek levezetve se megoldásuk megadva stb. pedig ezek szerintem kellenének ahhoz hogy otthon hatékonyan tanulni és ismételni lehessen.
  Köremailekben vak vezet világtalan módszerrel próbálunk néha segíteni egymásnak.

  Hálisten zh-k és vizsgák terén viszont rugalmas a fősuli amennyire a neptun rendszer engedi.

 • 2009.12.19 21:40:34Vakmacska

  Őszintén szólva én a legtöbb helyen bevezetném hogy most már úgyis kötelező utánkövetni, aki egyetem az adott szakmában nem ad versenyképes tudást, ergo a végzettjei x éven belül nem válnak be y százalékban a valódi munkaerőpiacon, az menjen a levesbe. Egyszerűen nem értem, miért lenne normál alapszak tájékozódó terepfutás, ő azért van ott hogy engem támogasson abban hogy megszerezzem a piacképes tudást, én meg azért, hogy mindent megtegyek, hogy elsajátítsam. Aki a hobbijának tekinti a dolgot és arra utazik, mit nem tudsz, lehetőleg azért, mert ő megnehezítette a hozzá vezető utat az alapítson saját fenntartású hobbiintézményt. Versenyszféra törvénye, hogy vannak célok, és az oda felvett munkatársnak az a dolga, hogy a saját részével a cél elérését támogassa. Aki akadályozza az meg röpül. Én meg megszoktam ezt, és ezért nem mennék már ilyen helyekre vissza, szerintem egy idő után nem is tom mibe torkollna az egész.

 • 2009.12.21 00:17:41evaandrea

  Huhh,
  ezzel a cikkel teljesen egyetértek.Nem csak Angliára igaz, ez a tendencia már ide is begyűrűzött.A helyzet egyre rosszabb lesz, már nálunk is gyilkolnak az egyetemen pl.Persze lehet mondani, a pedagógus pálya felhígult. Visszaérdeznék, melyik nem???
  És, a pedagógus azért tanul pár évig, ahhoz, hogy valaki szülő legyen, semmilyen előképzettség sem szükséges. És mondjuk ki nyíltan, rengeteg nevelésre alkalmatlan szülő van manapság. Fogalmuk sincs alapvető nevelési, lélektani kérésekről, az öntudatuk viszont akkora, hogy tranácsot nem kérnek, senki ne ugasson bele...Az eredmény meg szánalmas. Alapvető szükségleteket sem tudnak a kielégíteni, hisz nem tanulták meg, hogyan kell gyereket nevelni.Már a csecsemők jó részével sem bír a szülők nagy része, ebből következik, hogy óvodában, iskolában ők már problémás gyerekek lesznek...A pedagógusok feladata lenne kiegyensúlyozni a rossz szülői nevelést, de általában nem engedik nekik...másrészt sokszor nem a gyereket, a szülőt kellene nevelni...

 • 2009.12.21 16:35:59kriszi

  Vakmacs, gondolom, nemrég láttál nappalis, elsőéves egyetemistát. Ott áll tizennyolc-tizenkilenc évesen, és _gőze sincs_, mit akar ezzel a szakkal, az egyetemmel, az életével. Honnan is lenne? Nagyon ritka az.

  Azt meg leírtam, hogy 1) egyetemeket valóban be fognak zárni előbb-utóbb, de biztos, hogy nem a végzettek versenyszférában való alkalmassága alapján - sokkal inkább olyan kritériumok szerint, amibe mi egyszerű halandók nem látunk bele. 2) sajna a felsőoktatásban tanítók jelentős részének nincs kimondott oktatói affinitása - jó esetben szakmai alkalmasság szerint kerülnek oda, azaz jó kutatók, mérnökök, orvosok stb, de ettől még nem feltétlenül van érzékük a tanításhoz -, sőt továbbmegyek: pedagógus-végzettsége sem. Mostanában kezdenek ezzel foglalkozni, végre.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta