SZÜLŐSÉG

Amikor természetesen nem esel teherbe

2009. december 17., csütörtök 12:00 |

A kutatók több olyan törzset vizsgáltak, ahol az anyák gyermekeikkel az első három évben szinte szimbiózisban élnek. A kicsik újszülött kortól szinte hároméves korukig az anyjukra vannak kötve, így a nap bármely szakaszában hozzáférnek az anyatejhez. A kutatások kimutatták, hogy naponta száznál többször szopiznak a gyerekek a nap bármelyik szakában, éjszaka is jóval többször mint egy átlag szoptatott európai csecsemő. A törzs asszonyai fogamzóképes korukban kb. négyévente szülnek gyermeket, de nem ritka, hogy a testvérek között öt- hat év a korkülönbség, ez pedig a hosszan elhúzódó és igen gyakori szoptatásnak köszönhető. A modern kor azonban modern követelményeket támaszt, nem köthetjük magunkra a picit, és aki szeretné a természetes fogamzásgátlást alkalmazni, más módszereket kell használnia. Ezeket járjuk most körül.

Megszakított közösülés (coitus interruptus, helyesebben: coitus abruptus)


Működési mechanizmus:

A férfi közvetlenül a magömlés előtt kihúzza péniszét a hüvelyből, hogy az ondó ne kerüljön bele. Ennek folytán a spermiumok nem kerülnek a nő testébe, s így nem termékenyíthetik meg a petesejtet. Bár elméletileg ez meggyőzően hangzik, a gyakorlatban nem mindig működik. Sok férfi nehezen találja el a megfelelő pillanatot a visszahúzásra. Az ebből adódó aggályok és a szexuális reagálás állandó kontrolljának szükséglete komoly feszültséget kelthetnek a partnerek között. Lehetséges, hogy bizonyos mennyiségű spermium már a tényleges magömlés előtt az előváladékkal a hüvelybe kerül. Továbbá még azok a spermiumok is, amelyek a hüvelyen kívülre kerültek, maguktól is bekerülhetnek, amíg nedves felületen vannak.

Előnyei:
- semmilyen előkészületet nem igényel és bármikor alkalmazható
- nincsenek mellékhatásai

Hátrányai:
- nem megbízható módszer
- megzavarja a szexuális aktust

Természetes családtervezés, számolgatós- vagy naptármódszerek


Minden természetes módszer azon a biológiai tényen alapul, hogy a nő ciklusának csak egy rövid szakaszában (néhány napig) termékeny, a többi napon terméketlen. Ha biztonsággal sikerül meghatározni a termékeny napokat, és ezeken a napokon a házaspár tartózkodik a házasélettől, elkerülheti a terhességet. A kérdés csak az, hogyan állapítható meg - lehetőleg gyorsan és egyszerűen -, hogy a nő a termékeny vagy a terméketlen fázisban van-e? Erre a kérdésre a különböző természetes módszerek különböző választ adnak.

Előnyei:
- megismered a tested ritmusát
- nem kell sem fizikai sem hormonális módszert alkalmazni
- nincsenek fizikális mellékhatásai
- megismerheted a normális és abnormális hüvelyváladékokat
- minden kultúra és vallás elfogadhatónak tartja

Hátrányai:
- három- hat menstruációs ciklus kell hozzá, hogy megtanuld hatékonyan használni
- naponta kell figyelni és feljegyezni az eredményeket
- néhány körülmény, betegség, életstílus, utazási stressz megnehezítheti az eredmények értékelését
- a termékeny ciklusban tartózkodni kell a szexuális aktustól vagy kondom használata javasolt
- nem véd a szexuális úton terjedő fertőzésektől, betegségektől

1. A számolgatós (Ogino-Knaus-féle) naptármódszer

A nő ciklusának hosszából egyszerű képlet alapján kiszámíthatja, hogy ciklusa elején és végén hány napot tekinthet terméketlennek. A számolgatást csak olyan nők alkalmazhatják biztonsággal, akiknek napra pontosan rendszeres a havi vérzésük. Igen kevés nő menstruál azonban menetrendszerűen, és arra sincs biztosíték, hogy az esetleg évekig rendszeres ciklus nem válik-e egyszer csak rövidebbé vagy hosszabbá. Joggal érte ezért az a vád a naptármódszert, hogy nem biztonságos.

2. A hőmérőzés

1926-ban a holland van de Velde nőgyógyász fölfedezte, hogy az érett petesejt tüszőből való kilökődése (az ovuláció) után a női test alaphőmérséklete több tized fokkal megemelkedik, és egészen a következő menstruációig nagyjából ezen az emelkedett szinten marad. Ez a hőmérséklet-ugrás reggelenkénti hőmérőzéssel (nem hónaljban, hanem például szájban) kimutatható. Három napi megemelkedett hőmérséklet mérése után a ciklus hátralévő részében nagy valószínűséggel nem következhet be fogamzás. Csakhogy így a ciklus végén alig marad mintegy 10 "biztos" nap, ugyanis a ciklus eleji terméketlen napokról a hőmérőzés semmilyen információt sem képes adni. Emellett a mért hőmérsékleti értékeket befolyásoló tényezők (pl. láz, gyógyszerek, stressz stb.) növelik a módszer bizonytalanságát.

3. A naptármódszer és a hőmérőzés kombinálása


Klinikai vizsgálatok szerint a ciklus első 5 napja terméketlennek tekinthető, ha az e1őző ciklusban volt tüszőrepedés, azaz kimutatható volt a hőmérséklet-változás. (A ciklus napjait a menstruáció első napjától kezdjük számolni!) Ha a nő ismeri előző 12 ciklusának hosszát, statisztikai alapon, egy egyszerű szabály segítségével a ciklus első 5 napjához még néhány terméketlen napot számíthat, de semmi biztosíték sincs arra, hogy egy "rendhagyó" ciklusban ezeken a napokon nem esik teherbe. Ennek ellenére sok nő a hőmérőzéssel együtt elég biztonságosan alkalmazhatja ezt a módszert. Ma már több országában forgalmaznak olyan programozott hőmérőt, mely egyszerűsíti a mért adatok feldolgozását, de az ilyen hőmérők meglehetősen drágák, és ezeknél biztonságosabb természetes módszer is létezik.

4. A méhnyaknyák vizsgálata

1964-ben az ausztrál Billings házaspár felfedezte, hogy a hüvelybemenetnél észlelhető méhnyaknyák minősége a ciklus során jellemzően változik, vagyis a ciklus eleji terméketlen időszakban még nem észlelhető, majd fokozatosan sűrű, csomós, kevés nyák jelenik meg. Ez a tüszőrepedés előtt és alatt híggá, nyúlóssá, áttetszővé válik, és mennyisége is megnő. A tüszőrepedés utáni, terméketlen időszakban ismét sűrű, csomós, kevés nyák észlelhető, mely el is tűnhet.

A Billings-módszer nehézsége a terméketlen és a termékeny típusú nyák közötti átmeneti típus megkülönböztetése a tipikusan terméketlentől. Ez hosszabb tanulási időt igényel. A bizonytalanság viszont a "tilos" napok számát növeli, ha a módszert a terhesség elkerülésére használják. Ez a hátránya - magas ára mellett - a nálunk is kapható törpemikroszkópnak is, mely a termékeny és terméketlen típusú nyák (vagy nyál) különböző kristályosodási képe alapján ad tájékoztatást arról, hogy a nő a terméketlen vagy a termékeny időszakban van-e.

Néhány országban már olyan eszköz is kapható, mellyel a nyák mennyisége mérhető, és ebből lehet a termékenységre következtetni. Azonban ennek az eszköznek a használata sem elegendő önmagában a fogamzás biztos elkerülésére. Mindegyik nyákvizsgálati módszer bizonytalansága csökkenthető, ha kiegészíti a hőmérőzés.

5. A tüneti hőmérőzéses módszer

Két vagy több termékenységi tünet párhuzamos megfigyelésével és értékelésével olyan biztonságos családtervezési módszert kapunk, melynek hatékonysága - ha a fogamzás elkerülésére használják - megközelíti a legújabb kombinált fogamzásgátló tabletták, és fölülmúlja például a méhen belüli eszközök hatékonyságát. A két legkönnyebben észlelhető termékenységi tünet: a hőmérséklet és a méhnyaknyák megfigyelését kiegészítheti a méhszáj keménységének és zártságának tapintással való önvizsgálata. Több tünet párhuzamos változása egymást megerősítve jelzi a termékeny időszak kezdetét és végét.

Elérhetők olyan eszközök is, melyek a termékenység különböző jeleit észlelhetővé teszik a nő, illetve a házaspár számára. Ilyen például a progeszteron vagy az LH hormon mennyiségét a vizeletből színreakcióval érzékelő eszköz.

A legegyszerűbb, szinte költségmentes, ugyanakkor a fogamzásgátló tablettákéval összemérhető hatékonyságú, önmegfigyelésen alapuló tüneti hőmérőzéses módszer első kidolgozása az amerikai Kippley házaspár nevéhez fűződik. Könyvük fordítása magyarul is kapható (A természetes családtervezés művészete, Szent István Társulat, 1986.). Ha a terhesség elkerülése a cél, figyelembe kell venni, hogy csak a körültekintő tanulás és gyakorlás után várható el bármelyik módszer ígért biztonsága. A biztonsági fokon túl az, hogy ki melyik módszert választja, egyéniség és - a legújabb eszközök esetében - pénztárca kérdése is.

Nagyon pontos részletes leírás és gyakorlati útmutató itt található.

6. A termékenységi monitorok


Ha jól tudom, Magyarországon még nem kaphatók az alábbi készülékek, de mert nagyon sok jót olvastam róluk és a jövőben én is ezt kívánom alkalmazni, bemutatok nektek egyet.

Persona és Clearblue monitor
A gyártók honlapjai (angol nyelvű) http://www.clearblueeasy.com/FertilityMonitor.cfm és http://persona.info/uk/what_is_persona.aspx

Ezek a készülékek tesztcsíkok segítségével a vizeletből állapítják meg a hormonszintet és színnel vagy egy skálán jelzik, hogy melyik napok a terméketlenek és melyek a termékenyek. Három fokozat van:

- I. - amikor az együttlét biztonságos (ezt a Persona monitoron zöld szín jelöli)
- II. - a nem egészen biztonságos (sárga jelzés)
- III. - a termékeny napok (piros jelzés).

A monitor megőrzi az eredményeket, így hosszas használat után kevesebb tesztcsík segítségével is biztonsággal jelzi a "zöld napokat”. A módszer a leírtak szerint 94 százalékban hatékony, azaz 100 nő körül évente hat esik teherbe a monitor kizárólagos használata mellett. Ez betudható az úgynevezett rendkívüli peteérésnek is, ami azonban elég ritka jelenség.

Forrásjegyzék
Magyar nyelvű:
- szexológiai archívum
- Magzatvédő Társaság

Anyamadár

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.12.17 23:01:57jazmine

  Rita, kétségtelen, h nálunk racionális döntés volt, h kicsi legyen a különbség (és kétségkívül óriási mákunk is, h lettek). De akkor én vágytam babára IS és arra is, h tesók legyenek, egyszerre.
  És nagy boldogság volt úgy terhesnek lenni, h hamarosan lesz(nek) kisbabá(i)m és lesz/van egy kicsi gyerekem is. Együtt készültünk rá, a teherbeesés/terhesség/szülés/szoptatás témakör teljesen otthonos neki. Valamelyik nap pl. mentünk kenyeret venni (4esben) és kérdezte, h akkor a heréiben kicsi Matyik vannak? Mengeszéltük, h egyrészt lehetnek lányok is, de kell hozzá nő is, másrészt ő sem az apja nevét kapta, a névadás szabadsága megilleti a szülőket :)

 • 2009.12.17 23:27:17csede

  e_e te ugye E. és A. anyukája vagy? (Én meg B. és A. anyukája)
  Rögtön te jutottál eszembe a posztról, na és aztán örültem e_power kommentjének, hogy van, akinek még korábban összejött, és valóban személyiségfüggő is, hogy mennyire és meddig nehéz a kis korkülönbséggel született piciknél.
  BTW hiányolom a testvéres bejegyzéseket a porontyról, ti nem?

 • 2009.12.17 23:31:45Tejbajusz

  Nyúlmama, több ok is volt már felsorolva, amikkel mind egyet is értek, miért is jó, ha kicsi a korkülönbség.
  Csak a "divat" szó ütötte meg a fülem, ezért fejtettem ki a fentieket is, mint indokot.
  Nekem egyetlenke 14 hónaposom van és mindjárt 37 leszek. Rajtam kívülálló okoból nem sikerült hamarabb teherbe esnem, s ez az ok nem a szingliség kitolódása volt sajnos, hanem betegség. Minden erőmmel azon vagyok, hogy még 40 éves korom előtt sikerüljön még egyszer teherbe esnem. Szóval én Epower esetét is bevállaltam volna :-).

  Epower! Nem semmi az esetetek, ha a férjed a tenyészbika, akkor Téged minek is nevezhetnénk? :-)) Milyen neműek a gyerkőcök? Most az első pár év kőkemény lehet, de később kamatostul megtérül a meló! Nagyon jó lesz Nekik is és Neked is!

 • 2009.12.17 23:35:04mókusmacat

  madz, ez az íz érdekes, mert állítólag a tehén teje (is) megkeseredik, ha vemhes lesz...

 • 2009.12.18 00:41:37mindenlébe

  Border,
  Koszi, felelmetesen jo kepek.

 • 2009.12.18 00:51:05másutt

  Ziebi, én kétszer lettem terhes Clearblue digitalis monitorral. Az elsö gyerekkel ugy, hogy, életemben elöször hasznaltam.

 • 2009.12.18 00:56:19Tejbajusz

  Sajnos a Clearblue Digital nem kapható Mo-on, legalábbis hiába nyomoztam, sőt, pár napja itt is érdeklődtem, de senki sem válaszolt.

 • 2009.12.18 02:18:01Lyona

  Ribizlee!
  Van olyan tabi meg krém is, amit 10 perccel előtte kell felpakolni (tehát nem a megevős cucc) és 3 óráig hat.
  Valamilyen vegyi történet, spermicid anyag. Van, akinél csíp, nyilván akkor kiesik, de elég praktikus dolog én nem hormon. (Én ezt nem szedhetek spec.)

  Patikában kérdezz rá, nem horribilis összeg, én a Pharmatexet ismerem, de lehet van más is.
  (És bocsi, ha valaki írta már előttem, nem olvastam végig mindent.)

 • 2009.12.18 02:20:11Lyona

  Gah, korán van. ...dolog ÉS nem hormon. (mert azt én nem szedhetek.)

 • 2009.12.18 09:37:44Veg_

  "2009.12.17 13:19:33Hűbele
  (A megszakított közösülésről mondjuk aki férfival még beszéltem (jó, ez csak 2 db), azt mondták, akkor inkább nem szexelnek, mert így pont a java maradna ki. Mondjuk szerintem is baromi lehangoló)."
  Hát eddig két pasival is találkoztam, akik szerint inkább megszakitott, mint gumi, de nekem más volt a véleményem :) Élettárssal már előfordult, ha azután, mikor te már élveztél jó párat, és nem elötte vagy, akkor neked nem lehangolo, szerintem ha pasi lennék, az lenne :D

 • 2009.12.18 09:51:15Vakmacska

  Lyona, én sokat használtam, de többek (itt pl. mazsola, a sütis cikk szerzője) panaszkodott rá hogy partnernek is csípett, nekem az volt csak a bajom ezekkel, hogy még másnap is jött belőlem a cucc, mindenféle intézkedéseket kellett tenni.

  Dokik amúgy 18 hónál kisebb korkülönbséget általában túl megterhelőnek tartanak az anyai szervezetre nézve, de gondolom ezt is esete válogatja. Én is leginkább a lány kétéves kora körül szerettem volna még egyet, aztán már nem akartam egyáltalán, de mégis jött (na ennyit a természetes módszerekről, ahogy fent legírtam, dehát végülis több mint két évig megúsztuk a dolgot, tehát műxik is meg nem is...), viszont tandem szoptatásra és tandem pelenkázásra aligha vállalkoztam volna, még ha később busásan megtérül (amúgy szerintem is megtérül) is.

 • 2009.12.18 09:53:43csukk

  Én pont a másik oldalról szeretnék valamit kérdezni. Babát tervezünk és többek között a méhnyaknyák vizsgálatával is tudom, mikor érdemes próbálkozni. Az merült fel bennem, ha egyik nap teherbe esem, másnap kevesebb lesz a nyák mennyisége, vagy ugyanolyan marad, mint máskor és csak hónap végén derül ki, érdemes volt-e reménykedni. Van esetleg valakinek tapasztalata erről?

 • 2009.12.18 10:10:07Veg_

  2009.12.18 09:51:15Vakmacska
  Párommal én is kipróbáltam, brutál, nekem még a harmadik nap is jött a hab :(((

 • 2009.12.18 10:33:12tukaan

  Szerintem érdemes minden nőnek utánanézni a természetes, önmegfigyelésés módszereknek, még ha soha nem is akarja alkalmazni ezeket. Nagyon jó kis felvilágosítást adnak az eredmények, hogy mi is történik épp az ember lányában. És nem utolsó sorban ezek az infók jól jönnek ám, ha a terhesség a cél! Nekünk mindkét gyerekünk pont akkor jött, amikor terveztük. (persze biztos mázli is...)

 • 2009.12.18 10:40:43wickedszti

  Nekem 8 éve becsúszott egy baba gumi ÉS tabi mellett egy egyéjszakásból úgy, hogy nem ittam, nem hánytam, nem volt hasmenésem ... Utána döntöttem úgy, hogy legyen természetes fogamzásgátlás és bevált.
  Igaz, hogy nekem óraműpotnosságú, 30 napos ciklusom - volt egészen októberig, mert ma töltöttem be a 9. hetet :)

 • 2009.12.18 10:41:43Vakmacska

  mikroszkópot és hőmérőt minden reggel neeeeeeem, van épp elég dolgom, amúgy is utálom lepörgetni a hétköznap reggeli rutinokat, nemhogy még adjak hozzájuk. Így is sűrűn jönnek a kihagyott lépések miatti hibapontok pl:

  - macska bezárása a beltér tetszőleges helyiségébe (alom és kaja nélkül, naná)
  - gyereknek 2 db vagy 0 db vitamin adása 1 helyett
  - otthonfelejtett dolgok: tornazsák, mobiltelefon, váltócipő, hitelkártya, befizetni való csekkek...
  - fűtés úgyhagyása (nem gyullad lángra, csak a fejem, ha megjön a gázszámla)
  - villanyok égve hagyása
  - szellőztetés után nyitva felejtett ablak
  - konyhában reggelizni való dolgok asztalon felejtése (macskabezárással kombinálva az eredmény katasztrofális...)
  - papucsban, sál vagy kesztyű nélkül indulás mínuszokban, autóvakaró-lefújó izék téli otthon hagyása....

  ha erre még rátennék néhány egyszerű tételt a mikroszkóptól az Aviva-gyakorlatokig, alighanem leégne a ház, vagy a gyerekem pizsiben indulna oviba, esetleg a macskát vinném be helyette.

 • 2009.12.18 10:54:45Vaszilisza

  "esetleg a macskát vinném be helyette."

  áááá :-D :-D :-D

 • 2009.12.18 10:58:41loreal

  tejbajusz,

  Hova valósi vagy??? Itt van Clearblue digi...és Vasárnap megyek haza....

 • 2009.12.18 12:32:45Veg_

  2009.12.18 10:41:43Vakmacska:
  Papucsban indulás megvolt télen, de én a hörcsögnek meg a futóegérnek szoktam nyitva hagyni a ketrecét/terráriumát... Az se se piskóta, ha mindenütt zsinór lóg... A nyulat is egyszer kint hagytam, majd kábeleztem az egész lakást, elsirattam egy sor könyvem, és vettem két uj töltőt...

 • 2009.12.18 12:39:00Silverveil

  Veg,

  Két új töltő? Teljesen lemerült a nyúl? :)

 • 2009.12.18 12:42:30Vakmacska

  Veg, nyulat cimbora is hagyott már kint, két sztori volt - az egyik egyszerűen annyi, hogy mire hazaért az albijába, a párnáján nyúlszar és nyúlvizelet várta (állítása szerint utóbbi rosszabb, mert előbbit össze lehet söpörni), a másik már mikor gyereke is született, jött a védőnő, csak ő volt otthon a gyerekkel (fiú, és a nagy melegre tekintettel szívecskés alsógatya volt rajta mindösszesen, gyerek annya elment vhová), nyúl beszökött, majd mikor védőnő távozóban volt, egyszercsak megpillantotta, és mindenről megfeledkezve ráugrott MOST MEGVAGY TE ROHADÉK! felkiáltással (sztem védőnő akkor volt ott utoljára...)

 • 2009.12.18 12:44:48még nickem sincs

  Persona monitort próbálgattam 7 hónapig, utána nem volt rá szükség, most vagyok a 6. hónapban.... Persze ehhez kellett egy nagy adag fegyelmezetlenség (=a kb. 7 piros napból az első kettőn még tinédzseres könnyelműség), és a tudat alatti gyerek utáni vágy is. A monitorozást vagy annak javaslom, aki SZERETNE babát, és a piros napokon erősít bele az előkészületekbe, vagy annak, akinek nem gond, ha MÉGIS becsúszik. Fogamzásgátlásra az használja, aki TÉNYLEG képes önmegtartóztatásra a piros napokon.

 • 2009.12.18 12:46:42még nickem sincs

  + Persona monitor és tesztcsík szett innen megrendelhető: http://www.multipharmacy.com/shop/customer/product.php?productid=10071 Vagy ki kell ugrani Ausztriába, az első patikáig. Legtöbb helyen kapható.

 • 2009.12.18 12:49:11Veg_

  2009.12.18 12:39:00Silverveil:
  A nyul mértékegysége kélek szépen, a *hamm!* már ami futtában egy harapásra eltünik. A töltő (telefon és külső vinyó volt) és telefonzsinór egy hamm. Az elektromos kábel két hamm (tehát ha meglátod a mozdulatot, reflexből ugorva még letépheted róla a nyulat), a koax 3 hamm! (ergo odalépni is van még időd, mielött ujat kell venni)
  A nyul emellett nem vezeti az áramot, ellentétben a gazdival, tehát baja nem lesz (szőrös talp, szőrös száj belül, a fog messze a nyelvtől,stb), viszont az ember igen, tehát ha az őt mentő gazdi rosszul mozdul...

 • 2009.12.18 12:52:47Vakmacska

  hát, a nyulat kell megfogni, nem a vezetéket ezek szerint....

 • 2009.12.18 12:57:16Veg_

  *veri az asztalt és sirva röhög*
  Pisi/kaki normális, a nyuléknál a legerősebben csapatszagu hely a vécé. Emberéknél meg az ágy és a heverő, esetleg a fotel. Tehát ösztönből oda vécéznek, ezért alapszabály, hgoy nyul ülő és fekvőalkalmatosságon nem lehet, le kell azonnal szedni.
  Ami vagy müx, vagy körberöhögnek - utóbbi az általánosabb.

 • 2009.12.18 13:10:48Silverveil

  Veg,

  Kaland lehet az élet egy nyúllal, hát még a nyúlon túl :)

 • 2009.12.18 13:11:02Vakmacska

  harmadik nyúlsztori ugyanazoktól:

  "ki volt rakva az állatkereskedésben a kirakatba, és ráírva, hogy LEÉRTÉKELVE. Bár nem akartam venni semmit, bementem, hogy miért - mondta a bolttulaj hogy azért, mert a nyúl antiszociális és mindenkit megharap. Ezek után kénytelen voltam megvenni - amúgy tényleg antiszociális, ha kijön a ketrecből, ügyelj a bokádra."

 • 2009.12.18 13:12:52Vakmacska

  amúgy nem tudtam, miért kakál a nyúl mindig oda ahová a legkevésbé kéne...de ezek szerint van logikus magyarázat.

  A nyúlon túl....egyszer egy szokásos véletlen macskabezárás után jöttem haza, látom mi újság, körülnézek, hogy kárt okozott-e....nos a macskaszar a kád közepén volt. Végülis jobb mint a szőnyeg vagy a kanapé, de hogyan juthatott eszébe?

 • 2009.12.18 13:16:09mylittleboy

  :D hát ami itt folyik, érdemes volt benézni.
  .

 • 2009.12.18 13:34:49Silverveil

  Vakmacska,

  A nyúl megérezte, hogy őt egyszerűen leértékelték és a harapással fejezte ki nemtetszését :)

 • 2009.12.18 13:39:36Veg_

  2009.12.18 13:12:52Vakmacska
  Kád: fekszem a kádban, lazitok. Előző nyuszi közben pattog a nyulbiztos területen (az előszoba totál kábelmentes, nélkülem az van és a fürdő meg a konyha, ott meg eltorlaszoltam a hütők zsinorját - akkor még azt hittem :( ). Nyuszi nézi, hogy mégis mi a francért nem vettem ölbe (ott bárhol lehet, mert pár hetes kor után már akárhol ülsz, nem pisi le), gondolta, kitol velem. Lendülettel ugrott rám. Menet közben észrevette a vizet (az átlagnyulhoz képest a macskák is imádják), megérkezéskor lendületből startolt a rólam, a viz alol. Azt az elkeseredett pofát, miközben csavarta magából a vizet, nem felejtem el soha életemben :) A röhögés még a vérző karomcsikjaimért is kárpótolt :) Mikor abbahagytam, kiszáltam, és törölközővel leszáritgattam szerencsétlent, de utána valahogy nem szerette a fürdőszobát...

 • 2009.12.18 13:42:06Vaszilisza

  Nálunk a veranda üvegtetején ül a macskaszar - amíg le nem mossa az olvadás...
  Nyúl az nincs. :-)

 • 2009.12.18 13:43:52Veg_

  2009.12.18 13:12:52Vakmacska
  Területet véd, és/vagy udvarol. Mond meg nekik, hogy ha legközelebb harapna, akkor a nyakánál szoritsák a földre. Felülről kell rátenni a kezet (normál esetben felülről nem közelitünk zsákmányállathoz), és annyira lenyomni, hogy ne tudjon elmenni. Jobban nem. Ha már nem is akar, el lehet engedni. Ugyanis domináns nyulfőnök igy rakja rendbe a beosztott szénáját :)

 • 2009.12.18 13:45:00Veg_

  2009.12.18 13:42:06Vaszilisza
  Egyik ismerős nyula macskának képzelte magát. Fotók vannak róla, hogy fent ugrál velük a háztetőn. Hihetetlen látvány :D

 • 2009.12.18 13:53:14Vakmacska

  Veg, sajnos ez a nyuszi már egy-két hónapja múlt idő, a barátnőmé volt, és nagyon sokat mulattunk rajta, elképesztő húzásai voltak. Ahogy a csajt ismerem, előbb-utóbb megint lesz nyula, tizenhat éve szinte mindig van egy. Vagy kettő.
  A legendás (mostmegvagyterohadék!) példány után, amikor az elpusztult, fájdalomdíjul kapott két kicsi nyulat két különböző cimbitől - mindketten fiúk voltak, de döbbenetünkre ez egy idő után nem zavarta őket.Kíváncsi vagyok, a legközelebbi egyed mivel fogja a teljes baráti kört szórakoztatni...

 • 2009.12.18 13:55:23Vakmacska

  na jól szétoffoltuk a témát, amúgy a nyúl nem éppen a fogamzásgátlás szimbólumállata....

 • 2009.12.18 13:55:31Silverveil

  Én most legszívesebben macskának képzelném magam és durmolnék egy hatalmasat egy jó puha helyen :)

 • 2009.12.18 14:00:32Veg_

  2009.12.18 13:53:14Vakmacska
  Hát nem vidám téma :( A hétéves nyulam a tavasszal eltörte saját gerincét, majd félig felgyógyulva sokkot kapott valamitől, és megállt a szive :( Pár hónapig nem volt nyulam, féltem, hogy őt keresem benne... De teljesen más személyiségek szerencsére :) Viszont mindkettőre igaz, hogy elég szociális természetü, és simán birják, ha vakok fogdossák bárhol, gyerekek nyuzzák, vagy betegek ölelgetik. Ha lenne időm, lehet, hogy terápiás állattá szoktatnám, lenne rá affinitása. Bár az még mindig kevesebb idő, mintha nekiállok szobaklikkerrel agilityre tanitani :)

 • 2009.12.18 14:03:38Veg_

  2009.12.18 13:55:23Vakmacska
  Viszont ha nem jön be a fogamzásgátlás, szaporodhatnk, mint a nyulak :) (azért attól isten őrizz, 12 kölyke is lehet)

 • 2009.12.18 15:52:43Tejbajusz

  LOREAL: Budán lakom, délelőttönként mobil vagyok, de aranyos vagy! Honnan jönnél?


  Szétröhögtem magam a nyulasokon, hát, nekem is volt, akváriumban lakott, jópofa egy dögök ezek, az már egyszer szent! És még évek után is képes előgurulni valahonnan egy-egy megkövült nyúlbogyó...

 • 2009.12.18 16:23:43Vakmacska

  Veg, a teherbe esős posztomban asszem meg is írtam, hogy van egy hálóingem, amin egy kis és egy nagy nyúl van kézenfogva, amikor elkezdtem kerekedni, akkor mutogattam, hogy itt a cég reklámja....(az eredeti címe az írásnak amúgy is az volt, hogy a túlkoros nyúl...)

 • 2009.12.18 17:32:23loreal

  Tejbajusz, Belgiumból.

  Ha kell, akkor írdeg pontosan, hogy mi is kéne, mert nem figyeltem nagyon, csak megakadt a szemem Clearbluen.

 • 2009.12.18 17:40:15Tejbajusz

  Drága vagy, kaphatnék egy e-mail címet? Az enyémben okos módon benne van a nevem. Priviben írnék, de pláne most az ünnepek alkalmával nem szeretnélek ezzel terhelni.

 • 2009.12.18 17:57:37loreal

  lorealbxl kukac gmail.com

 • 2009.12.18 18:30:48Tejbajusz

  Loreal, kis technikai babaszünet, szerintem este 10 után tudok csak írni majd. És köszönöm szépen előre is.

 • 2009.12.19 06:32:29Veg_

  2009.12.18 16:23:43Vakmacska:
  Jópofa lehetett :-)
  Tegnap törpenyul klubban voltunk, sokan hoztak nyulat is, hát jókat szórakoztunk rajtuk!

  Más is ilyen piszkosul nehezen emészti, hogy szombat hajnalban kellett kelni? :((( Kisgyerekesek kivételek, nekik nincs szombat meg vasárnap, nem is irigylem ezt tőlük :)

 • 2009.12.19 08:59:05loreal

  tejbajusz, írtál mailt? nem kaptam semmit:(

 • 2009.12.21 20:34:13Ziebi

  másutt köszi hogy válaszoltál :)

  (most néztem csak ide.)

  Megnéztem a véleményeket róla, és sokan nagyon rosszakat írnak róla :( Na majd meglátom... :)

 • 2009.12.21 20:37:06Ziebi

  Veg: sajnálom a nyuszit :(

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta