Mikorra időzítsük a második babát, hogy jól járjunk anyagilag?

Mikor érdemes szülni? A gyes időtartama alatt, vagy jobban jár az anyuka, ha visszamegy dolgozni? A kérdésre az elintezzuk.blog.hu szakértői válaszolnak.

Kérdés:

Rengeteg a változás manapság, így szeretnék segítséget kérni második babám időzítéséhez, hogy a dolog anyagi oldalát jobban átláthassam. A háttér:

Első babám 2009 augusztusában született. A munkahelyemen 2006 márciusa óta dolgoztam, 2009 július közepétől kivettem az ez évi szabadságaimat, július végétől pedig kértem a tgyást (táppénzen nem voltam tehát), ami ugye cirka 6 hónapig jár nekem. Ezt követően gyedet kapok majd a baba 2 éves koráig, és ezt követően gyest igényelhetek az ő 3 éves koráig. Az eddigi információkból azt szűrtem le, hogy a gyes alatt folytathatok majd kereső tevékenységet - azaz ez azt jelenti, hogy visszamehetek mondjuk dolgozni a munkahelyemre 4 de akár 8 órában is, míg a baba esetleg bölcsődében van?

A fő kérdésem azonban inkább az, hogy hogyan befolyásolja ezeket a járandóságokat egy új baba megszületése az első baba után folyósított gyed, vagy akár gyes folyósítása alatt. Mikor mi jár majd nekem, ha azt tételezzük fel, nem megyek vissza dolgozni a gyes alatt? Tgyás, gyed és gyes "biztosítási jogviszonynak" számít? Folyósítanak tgyást tgyás alapján?

Válasz:

A tgyás a szülési szabadság időtartamára, tehát 168 napra jár, az utána következő menetrendet jól tudja: kislánya/ kisfia 2 éves koráig gyed, és azt követően, a 3. életév betöltéséig utána még a gyes is igénybe vehető.

A gyermekgondozási segélyben részesülő szülő már időbeli korlátozás nélkül folytathat keresőtevékenységet, tehát ha el tudja helyezni a kicsit, akkor ennek törvényi akadálya nincs.

„Tgyás, gyed és gyes "biztosítási jogviszonynak" számít?” A kérdés nyilván arra vonatkozik, hogy az előzetes, a jogosultsági feltételként szabott jelenleg még 180 napi biztosítási időbe mely időtartamot lehet beszámítani. Ami önt érinti: igen, beleszámít a terhességi-gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj folyósításának ideje.

Ha közben érkezik a második baba? Amíg nincs meg a törvény egésze, nem tudunk korrekten válaszolni hasonló kérdésekre. Azért összefoglaljuk, mi történne, ha nem változna semmi.

Amennyiben az anya munkaviszonya folyamatosan fennáll, nem kell visszamennie dolgozni a 2. gyermek születése előtt, hiszen az elsőszülött gondozása miatt igénybe vett fizetés nélküli szabadság időtartama is biztosításban töltött időnek minősül.

Ha a gyed időszakában érkezne, akkor érdemes lenne lemondani a gyed-et, és a kisebbikre való tekintettel a tgyás-t igényelni, minthogy az magasabb összeg (csak adóelőleget vonnak belőle, nyugdíjjárulékot nem). /Fontos a sorrend: először kell lemondani a gyed-et, és utána igényelni a tgyást: két ellátást párhuzamosan nem kaphat!/

Ha a gyes időszakában esik teherbe és nem megy vissza dolgozni, tehát: gyes-tgyás-gyed – 0 bérezett nappal a két gyerkőc között – az ellátások alapja az aktuális szerződés szerinti bér lesz (tehát nem a tgyás alapján folyósítanak tgyást) /És ez jobb verzió, mint a gyes+4 órás munka!/

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek