SZÜLŐSÉG

Mikorra időzítsük a második babát, hogy jól járjunk anyagilag?

2009. december 14., hétfő 12:05 |

Mikor érdemes szülni? A gyes időtartama alatt, vagy jobban jár az anyuka, ha visszamegy dolgozni? A kérdésre az elintezzuk.blog.hu szakértői válaszolnak.

Kérdés:

Rengeteg a változás manapság, így szeretnék segítséget kérni második babám időzítéséhez, hogy a dolog anyagi oldalát jobban átláthassam. A háttér:

Első babám 2009 augusztusában született. A munkahelyemen 2006 márciusa óta dolgoztam, 2009 július közepétől kivettem az ez évi szabadságaimat, július végétől pedig kértem a tgyást (táppénzen nem voltam tehát), ami ugye cirka 6 hónapig jár nekem. Ezt követően gyedet kapok majd a baba 2 éves koráig, és ezt követően gyest igényelhetek az ő 3 éves koráig. Az eddigi információkból azt szűrtem le, hogy a gyes alatt folytathatok majd kereső tevékenységet - azaz ez azt jelenti, hogy visszamehetek mondjuk dolgozni a munkahelyemre 4 de akár 8 órában is, míg a baba esetleg bölcsődében van?

A fő kérdésem azonban inkább az, hogy hogyan befolyásolja ezeket a járandóságokat egy új baba megszületése az első baba után folyósított gyed, vagy akár gyes folyósítása alatt. Mikor mi jár majd nekem, ha azt tételezzük fel, nem megyek vissza dolgozni a gyes alatt? Tgyás, gyed és gyes "biztosítási jogviszonynak" számít? Folyósítanak tgyást tgyás alapján?

Válasz:

A tgyás a szülési szabadság időtartamára, tehát 168 napra jár, az utána következő menetrendet jól tudja: kislánya/ kisfia 2 éves koráig gyed, és azt követően, a 3. életév betöltéséig utána még a gyes is igénybe vehető.

A gyermekgondozási segélyben részesülő szülő már időbeli korlátozás nélkül folytathat keresőtevékenységet, tehát ha el tudja helyezni a kicsit, akkor ennek törvényi akadálya nincs.

„Tgyás, gyed és gyes "biztosítási jogviszonynak" számít?” A kérdés nyilván arra vonatkozik, hogy az előzetes, a jogosultsági feltételként szabott jelenleg még 180 napi biztosítási időbe mely időtartamot lehet beszámítani. Ami önt érinti: igen, beleszámít a terhességi-gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj folyósításának ideje.

Ha közben érkezik a második baba? Amíg nincs meg a törvény egésze, nem tudunk korrekten válaszolni hasonló kérdésekre. Azért összefoglaljuk, mi történne, ha nem változna semmi.

Amennyiben az anya munkaviszonya folyamatosan fennáll, nem kell visszamennie dolgozni a 2. gyermek születése előtt, hiszen az elsőszülött gondozása miatt igénybe vett fizetés nélküli szabadság időtartama is biztosításban töltött időnek minősül.

Ha a gyed időszakában érkezne, akkor érdemes lenne lemondani a gyed-et, és a kisebbikre való tekintettel a tgyás-t igényelni, minthogy az magasabb összeg (csak adóelőleget vonnak belőle, nyugdíjjárulékot nem). /Fontos a sorrend: először kell lemondani a gyed-et, és utána igényelni a tgyást: két ellátást párhuzamosan nem kaphat!/

Ha a gyes időszakában esik teherbe és nem megy vissza dolgozni, tehát: gyes-tgyás-gyed – 0 bérezett nappal a két gyerkőc között – az ellátások alapja az aktuális szerződés szerinti bér lesz (tehát nem a tgyás alapján folyósítanak tgyást) /És ez jobb verzió, mint a gyes+4 órás munka!/

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.12.15 00:49:23lelelel

  ...és nem volt fix, tényleg kb. 3e +- volt egyik hónapról a másikra az eltérés...ez mi másból adódna, ha nem a hónap napjainak számából.

 • 2009.12.15 04:50:28Subbantósdi

  Mi úgy időzítettük, hogy a még a lányom miatt kapott GYED időszak lejárta előtt szülessen meg a fiam, egyfelől mert nem akarunk eleve nagyobb korkülönbséget, én sem vagyok már huszonéves, nincs mire várnom és úgy gondoltam, hogy nem megyek vissza az első gyerekem születése után dolgozni, hanem majd már ha mindkét gyerekemet el tudom helyezni óvodába, bőlcsödébe.
  Ez azoknál működik, ahol anyagi vagy más kényszer miatt nem kell visszamenni dolgozni, vagy ha valaki elég fiatal még, az gondolhatja, hogy ráérek még később is egy újabb gyereket vállalni és inkább visszamegy dolgozni előtte még.
  Szóval helyzete válogatja, akik már úgy érzik, van annyi egzisztenciájuk, mert dolgoznak annyit és nem kell pl. lakásra vagy egyéb nagyobb horderejű dologra pénzt félretenni, és a férj mondjuk elég jól keres ahhoz, hogy pár évig főleg az Ő fizetéséből éljen egy négy tagú család, akkor ott szerintem nem árt minél hamarabb bevállalni a következő gyereket.

 • 2009.12.15 08:34:28Lolcsika

  jucjuc, a többieknek azért több a GYED, mert adójóváírást kapnak hozzá. Te majd jövőre fogsz örülni, amikor kitöltöd az adóbevallásodat.

 • 2009.12.15 08:41:08Lolcsika

  "A gyermekgondozási díj a naptári napi átlagkereset 70%-a, de maximális összege, havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a, amely összeg 2009. január 1-étől 100 100 forint." Nekem max. GYED-em volt, tavaly még én is 82e körül kaptam, mert járt hozzá az adójóváírás, idén már csak 72e körül, mert újra munkába álltam, így nem kértem az adójóváírást.

  "A napi átlagkereset kiszámításánál a gyermekgondozási díjra való jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem napi átlaga vehető alapul." Mivel átlagról beszélünk, nem számít, hogy 28 vagy 31 napos a hónap.

  Amúgy az idézetek a magyarorszag.hu-ról származnak. Érdemes nézegetni.

 • 2009.12.15 08:42:59jucjuc

  Kb. nettó 150.000 ft volt a havi átlagbérem.... Meg ennyi volt a tgyás is...

 • 2009.12.15 08:45:44jucjuc

  Nem vettem észre, hogy az igénylésnél volt ilyen adójóváírásos opció, akkor majd utánnanézek!

 • 2009.12.15 08:59:52lelelel

  Lolcsika
  Akkor nekem miért változott minden hónapban az összeg? (+-3 ezer)
  Sőt még most a gyes sem ugyanannyi. Egyik hónapban 25900 másik hónapban 26400...

 • 2009.12.15 09:09:37Goldenmoon

  Arra a kérdésre tudja valaki a választ, hogyha GYED alatt szűnik meg a munkaviszony akkor a második gyereknél, ha GYED alatt születik megy -e tovább folyamatosan a TGYÁS-GYED vonal, vagy max GYESt lehet kapni?
  MIndenhonnan más választ kapok erre, mert ugye elvileg a GYED is biztosított viszony, és törvényben nem munkaviszony a feltétel, hanem a biztosított viszony, de mégis mást mondanak.

 • 2009.12.15 10:18:32Cake-

  2009.12.15 09:09:37Goldenmoon

  "Arra a kérdésre tudja valaki a választ, hogyha GYED alatt szűnik meg a munkaviszony akkor a második gyereknél, ha GYED alatt születik megy -e tovább folyamatosan a TGYÁS-GYED vonal, vagy max GYESt lehet kapni?"

  Ha GYED alatt megszűnik a munkaviszony, mert határozott idejű szerződés volt vagy a munkáltató jogutód nélkül megszűnik, akkor a megszűnés utáni napon a GYED passziv GYEDRE vált, és a passziv GYED sajnos nem ad jogviszonyt a következő TGYÁSra és GYEDre.

 • 2009.12.15 11:00:13Cake-

  2009.12.14 23:12:11jucjuc

  "Valaki írja meg légyszi, hogy jelenleg mennyi a maximális gyed nettó összege. Elvileg a maximumot kapom (72.000 ft.), de több barátnőmnek is 80.000 ft. feletti összeg rémlik..."

  Passziv GYEDnél 72 ezer valamennyi. Aktiv GYEDnél ha vállalkozói jogviszonyból szerezted a jogosultságot, szintén ennyi. Ha alkalmazotti jogviszonyból vagy fizetés nélküli szabadságon, akkor lehetőséged van nyilatkozni, hogy év közben szeretnéd érvényesíteni az alkalmazotti adókedvezményt, úgy 81-82 ezer körül van.

 • 2009.12.15 11:15:35Lolcsika

  lelelel, nem tudom, hogy nálad miért változik. Az én GYES-összegem minden hónapban 25.765 (vagy valami hasonló végű) forint.

 • 2009.12.15 12:05:11csib

  tildy
  Tudod mi a durva? Az, hogy csak ennyi GYED-et kapok majd, amikor minden hónapban többszázezret lapátolok az államnak mindenféle címszó alatt, amikor pedig gyerekem születik és szeretném, ha eltartana 1-2 évig, szaros százezerrel szúrja ki a szemem.... Na, ez a durva, nem a 200 ezres nyugdíj.
  Tök igazad lenne, ha a juttatáshoz hasonlóan a befizetés is maximalizálva lenne...

 • 2009.12.15 12:34:50Tessina

  tildy, csib, szerinte meg mindkettőtüknek igaza van: szánalmas, hogy vannak, akiknek van pofája még ennél a 83knál is kevesebbet kifizetni az alkalmazottaiknak, és munkabérnek hívják, nem zsebpénznek. Ugyanakkor az is gáz, hogy nagy fizunál irgalmatlan összegeket gombolnak le, és persze azt már sose kapod vissza. De a kettő nem zárja ki egymást.

 • 2009.12.15 12:49:13elintézzük.hu

  akkor sorban:)
  bea-balazs

  A 2010. május 1-jén hatályba lépő szabályok szerint: a gyermekgondozási segély időtartama csökken: a gyermek 3 éves kora helyett csak 2 éves koráig lesz igényelhető.

  Goldenmoon,
  ha a tgyás alatt szűnt meg a szerződése, akkor már az első baba utáni is „passzív” gyed, tehát nincs mögötte munkaviszony.
  .
  A postban az szerepelt, hogy :”Amennyiben az anya munkaviszonya folyamatosan fennáll, nem kell visszamennie dolgozni a 2. gyermek születése előtt, hiszen az elsőszülött gondozása miatt igénybe vett fizetés nélküli szabadság időtartama is biztosításban töltött időnek minősül.”
  Tehát: sajnos jól mondták, ha nem lesz biztosított a 2. baba születésekor, akkor hiába számítana bele az előzetes biztosítási időbe (ami akkor már 365 nap lesz!) a tgyás, gyed – nem lesz jogosult ezekre az ellátásokra.

  laliath:
  Ha folyamatos a munkaviszonya, de nem áll munkába a két gyerkőc között, akkor mindegy: a tgyás és gyed-számítás alapja az aktuális szerződés szerinti bére lesz, de maximum az akkor éppen érvényes minimálbér kétszerese.

 • 2009.12.15 12:51:27elintézzük.hu

  didi
  Semmit nem tudunk arról, hogy megvan-e a biztosítotti jogviszonya. Ha igen, és nem megy vissza a két gyerek között dolgozni, akkor a tgyás és gyed számításának alapja az aktuális szerződés szerinti bére, de maximum az érvényben lévő minimálbér (jövőre: 73.500.-) kétszerese. A számítások alapja nem az előző tgyás-gyed!
  És bár az első babával kitartana a gyed-e októberig, érdemes a szüléstől tgyás-ra váltani (előtte!! lemondva a gyed-et!!), mert több a nettója, mint a gyed-é (mivel nem vonnak belőle nyugdíjjárulékot.

 • 2009.12.15 13:08:28csib

  tessina
  Ez így van, ahogy mondod. DE hajlamosak az emberek azt elfelejteni, hogy aki sokat kap, az sokat is fizetett, és lehetséges, hogy ez azért van, mert keményen dolgozott, tanult érte - és nem azért, mert olyan szerencsés, vagy mert azt dobta a gép. (Biztos van olyan is, de az nem a többség.)
  Akinek meg nem tetszik, hogy 87 ezeret keres, hát, az mehet az EU-ban bárhova munkát vállalni, sírás helyett. (Mint ahogyan a kommentezők közül is nagyon sokan külföldön élnek és dolgoznak..)

 • 2009.12.15 13:39:29Vakmacska

  Csib, Tessina, a soha viszont látott iszonyú összegeket amit a munkáltatóm+én fizetünk havonta, én is szétcsorgatás helyett inkább fizetném direktbe anyám nyugdíjára meg anyám unokatestvérének nyugdíjára - utóbbinak ugyanis 53 (!!!!) ezer a havi nyugdíja, miközben nála keményebben dolgozó embert keveset láttam életemben. Nem volt soha nyaralni, kitaníttatták a lányukat, iszonyat sokat gondozta az apját, az anyósát, a két (ma már egyetemista és végzős egyetemista) unokáját, csirkét nevelt, házat épített, most is beosztja isten tudja hogyan, mindig meleg a ház és süteményillat van, na az ilyenek miatt szeretnék én szájba verni sok ingyenélő "döntéshozót" aki egy napot se dolgozott fogalmaim szerint életében.

 • 2009.12.15 13:53:30Ockham

  "dolgozni, akkor a tgyás és gyed számításának alapja az aktuális szerződés szerinti bére, de maximum az érvényben lévő minimálbér (jövőre: 73.500.-) kétszerese. A számítások alapja nem az előző tgyás-gyed!"


  A masodik gyereknel a tgyas is maximalva van, vagy ez a minimalber ketszerese csak a gyed-re vonatkozik?

 • 2009.12.15 13:57:35Vakmacska

  ja és egy friss hír, alkotmányellenes a családi pótlék mostani formában történő adóztatása:

  http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=430455&place=fontos

  hogy aztán ténylegesen hogyan is lesz máshogy, az még a jövő zenéje.

 • 2009.12.15 14:05:46jazmine

  Vakmacska, épp ideje, nem kicsit zavar, h férjem kevesebbet kap szept. óta. Nem sokkal, de milyen baromság már, h a gyerektelen kollégái többet. Ok, mi kapjuk a cspt, de biz. isten a gyerekekre költöm, meg a 3 gyerekkel megnövelt rezsire, ne tüntessék már fel az én/férjem jövedelmének, mikor a gyerekeké.

 • 2009.12.15 14:20:04Tessina

  csib, nyilvan el lehet menni, de azert en jobban orulnek neki, ha az elmenetel nem kenyszer, hanem valasztas kerdese maradhatna... ha mar sokat tanultam, sokat dolgozom, a cegemnek is sokat hozok, direkt modon kimutathatoan...
  Vakmacska, na igen.

 • 2009.12.15 14:57:04csib

  tessina
  Az elmenetel mindenképpen választás, sosem kényszer. Itt sírok a sorosomon naphosszat, de biztos a lábam alatt a talaj, vagy választom a bizonytalant, hátha tudok rajta változtatni. Persze nagyon sokat nagyon szeretnek sírni, ezért nem jutunk egyről a kettőre.. Kényszer lenne, ha háború volna, etnikai tisztogatások, koncepciós perek, ilyesmi. De nem. Szabad országban élünk. Bárhova mehetsz, nyitva a határ.

 • 2009.12.15 15:04:29csib

  vakmacska
  Én általában sokkal jobban építenénk az öngondoskodásra. Nem azt mondom, hogy az amerikai rendszer szuper, de sajnos az a szociális háló, ami pl. a skandináv országokban működik, azt mi sajnos még nem engedhetjük meg magunknak, messze vagyunk még attól... Ez nekünk nem realitás, csak úgy teszünk mintha az lenne, és ezért (is) vagyunk ekkora szarban most, ezért húzott el mellettünk már az összes többi korábbi sorstárs ország..

 • 2009.12.15 15:07:22Vakmacska

  Tőlünk is megkérdezték néhányan. Nos negyven meg ötven évesen már nincs nagy kedvünk pucér seggel újrakezdeni szinte mindent, egy rakás ember függ tőlünk akik exportálhatatlanok, hiába van nemzetközi szakmám és hiába csücsül két elődöm is Brüsszelben (igaz az egyik jóformán hetente hazajár). Voltam sok helyen, és emlékszem, hol mi nem tetszett...Még a labancoknál tudnám úgy-ahogy elképzelni magamat, az nincs messze és szimpatikus, csak ott meg éppen németül nem tudok:DDD

 • 2009.12.15 15:10:41Vakmacska

  csib, az öngondoskodáshoz pl. az kéne, hogy ne akarják furfangos módon a megtermelt jövedelmünk 71%-át elvonni, ezt mondtam anno Bokros papának is (nem vitatkozott) és Mihályihoz is lenne egy-két keresetlen szavam arról, hogy a társadalom ijesztgetésével kell öngondoskodásra kényszeríteni. Ha pedig kialakulna a dél-amerikai luxus versus favella kombó, ahol csak bezárt páncélossal mehetsz át bizonyos helyeken, nos akkor viszont venném a kalapom és húznék, bármelyik oldalra akarnának pakolni, mert úgy én nem tudnék élni.

 • 2009.12.15 15:43:59csib

  vakmacska
  egy a tyúk meg a tojbi, amit feszegetsz. Nem egészséges a 71%-ot elvonni, ezzel nem vitázom, de ha ezt lecsökkentjük, abban a percben omlik össze a rendszer, megáll az élet és az anyukád sem kap majd nyugdíjat (meg az ingyenélő sem segélyt). Fokozatosan, lépésről lépésre, tudatos munkával lehetne ezt megváltoztatni - ahogyan ez zajlik más országokban. Ott is vannak politikai csatározások nyilván, de azért egy-két alapelvben egyetértés van, és más úton ugyan, de ugyanoda tolják a szekeret a politikusok. Mi meg survivor módban nyomjuk 20 éve és mindig az éppen aktuális választás, és a szavazatok maximalizálása cél..

 • 2009.12.15 16:05:56Vakmacska

  Csib, valahol el kell kezdeni, de mindenkinek eddig tele lett a gatyája. Minden felelős szakértő szerint hozzá kell nyúlni, mert nem várhatjuk meg hogy a fejünkre dőljön. A hosszú távot amúgy mindenhol hiányolom, meg is van az eredménye. Minden területünk katasztrófa ahol hosszú távú stratégia és nem évente ide-oda rángatott döntések kellenek - nyugdíj, államadósság, eü, oktatás. A tipikus hosszú távú területek.

 • 2009.12.15 16:26:34R2D2 & C3PO

  Hát a nyugdíjhoz most szépen hozzányúltak...

  Az egész MNYP-rendszer elvesztette a jelentőségét...
  Illetve nem, rosszabb lett, mint az állami.

 • 2009.12.15 16:35:40Goldenmoon

  köszönöm a választ, hát sajna nem nyugtatott meg. Annyi lenne még a kérdésem, hogy most akkor, hogy nincs munkaviszonyom, de kapoma GYEDet azt jelenti, nem vagyok biztosítva? Vagyis tb meg ilyenek az nem jár nekem? Illetve, ha a második gyerekre is szeretnénk GYEDet kapni, az az egyetlen megoldás, ha előtte elmegyek dolgozni, vagy esetleg jogviszonynak számít -e ha elkezdek valami egyetemet, vagy szakképzést, és akkor is lehetne -e a GYEDet folytatólagosan kapni?

 • 2009.12.15 16:37:46Zsuzsi főz

  R2D2, hát korábban sem volt valami frenetikus. Főleg, hogy a pénztárak anyagi haszonszerzés végett boldog-boldogtalant beléptettek, köztük azokat is, akiknél már előre látható volt, hogy nem éri meg nekik, miközben az állami nyugdíjkasszából sokat vettek ki, feleslegesen, mert ezek nyugdíjnál egytől-egyig vissza is lépnek. Szerintem az egész koncepció nem volt túl sikeres.

 • 2009.12.15 16:38:46Zsuzsi főz

  Aki GYEd-en van, biztosított, hiszen járuléklevonás megtörténik.

 • 2009.12.15 16:46:08sylblog

  Nálunk már nem kérdés a második gyerek születésének időzítése, "folyamatban van", úgy alakult, hogy újra pocakos lettem és június elejére várjuk a kistesót. A nagyobb akkor még csak 21 hónapos lesz, tehát GYED-be fogom szülni.Próbáltam tájékozódni, hogy pontosan milyen szabályok szerint fogják nekem május 1. után TGYÁS/GYED-t számolni második gyerek után, hogy egymás után jönnek a picik és itthon vagyok elsővel.Azt hozzá kell tenni, hogy indexes szakbarbár fórumon a szakértők tanácstalanok a hasonló anyukákkal mint, én.Mert szerintük nem egyértelmű, hogy mi, mennyi ideig járna, ha meg is van a kellő számú bérezett nap/biztosításban töltött időszak.Nálam ez 5 év, első gyerek születése előtt. Még azon is izgulhatok, hogy ne sodorja el teljesen a válság a céget, ahol szülés előtt dolgoztam, mert akkor szívás van, akkor nuku ellátás.

 • 2009.12.15 17:07:31Vakmacska

  Sylblog, a babafalva.hu-n elég részletes infók vannak meg szakértő, szükség esetén sztem a lap gazdáját, Hajnit (asszem neki is 1-2 éves a legutolsó babája) is lehet kérdezni. De persze bonyolult ügyben kellenek a papírok, neten kevésbé intézhető.

  Nekem is van szakértő ismerősöm, kérdés, hogy kifelé vállal-e ilyesmit, az előző cégemnél intézett minden ilyesmit, vér profin - ő is egy Hajni, de nála először inkább rákérdezek ha érdekes....

 • 2009.12.15 17:31:00tildy:)

  Csib és vakmacska: Egyetértek abban, hogy aki többet fizetett be, az valószínűleg tanult satöbbi, és el lehet jönni külföldre. Igen, mi páran ezt megtehetjük. Volt eszünk hozzá, tanultunk, ha szerencsénk van, találunk jól fizető állást.
  De mi van azokkal , akiknek nincs tehetsége, sem lehetősége, idegen nyelven sem beszélnek?

  Apukám is jó ha kap 50 ezer forint rokkantnyugdíjat, miközben 20 évet húzott le lángvágóként. Vagy anyukám, aki évekig mérnökök keze alá dolgozott, de 93ban elküldték, mert nincs számítógépes tudása!!! majd szalag mellé tudott csak visszamenni, és kap 70 ezret?! Ők mit csináljanak?
  Én max annyit tudok megtenni, hogy amint lesz itt munkám, és kicsit rendbejövünk anyagilag, 100 fontot hazaküldök havonta nekik.
  Szégyen , hogy szüleim összkeresete otthon sem érte el az enyémet.

 • 2009.12.15 20:50:39csib

  tildy
  Nagyon nehéz a mi szüleink generációjának a dolga, mert teljesen új játékszabályokhoz kellene idomulniuk - ez elismerem. De lehet és kell is idomulni, mert ez már nem a kényelmes kis szoci, ahol dagonyázunk a megszokottban, úgyis eltart majd az állam - közben meg adósodik el az ország.
  Érdekes, amit írsz: "évekig mérnökök keze alá dolgozott, de 93ban elküldték, mert nincs számítógépes tudása" - nem akarok beleszólni, de miért nem ment el egy tanfolyamra, miért nem tanulta meg? Ha csak ennyin múlott a jó kis állása, és most állhat a szalag mellett, nem érte volna meg az energiát, de tényleg?! (Ezt azért nem értem, mert "számítógépes tudás" a legkönnyebb ügy, ehhez képest mondhatták volna azt is, hogy meg kellene tanulni japánul...)
  Az arányokkal van a gond, nem azzal, hogy az ország kicsi része eltartja a többieket. Szerintem ne sajnáld attól a pénzt, akinek 200 ezer a nyugdíja, meg, aki maximális GYED-et kap. Sajnáld a pénzt attól, aki (apukáddal szemben) ok nélkül lett rokkant, pedig tudna dolgozni. Ő veszi el apukádtól a tisztességes pénzt, nem az adófizetők, akik 100 ezert kapnak GYED-re..

 • 2009.12.15 21:05:23Zsuzsi főz

  Csib, már megint egyetértünk:D

 • 2009.12.15 21:27:53Vakmacska

  Csib, és azok mit csináltak volna, akik a kilencvenes években ötven körül jártak, és a vidéken, ahol éltek, hirtelen eltűnt minden munka, a téesz, a gyár, a bánya, a posta, minden? Nem tanítottak nekik nyelvet, szakmunkás-bizonyítványnál nem volt többjük, és hát a fene akart volna az élet munkájával felépített családi házból kimenni a semmire, hogy hátha máshol (Bp? külföld?) akad munka? Amikor már rájuk számítottak a családos gyerekeik vagy a nyolcvan-kilencven körüli idős szülők? Ők mit vétettek szegények? Mint írtam, eredetileg Békésből származom, és ott százasával vannak ilyenek, mit mondtam a szerencsésebbje meg a takarékosabbja megél a kis háztájiból, családi segítségből meg a kuporgatásból, ismerek olyat, akinek az az új ruha a nyolcvanas évek óta, amit mi odaviszünk (szívszorító látni rajta a közel húszéves kabátomat, az átszabott szoknyámat), cipő az amit a piacon kapni, és vonatra csak akkor ül, ha betölti a 65-öt, ha még fel bír rá szállni. Velük piszkosul ki lett tolva, és ahogy látom, mindegy milyen színűek ülnek "fönt", szép egyöntetűen szarnak a fejükre. Nem köpöm le azokat, akik rokinyugiba menekültek innen - pesti hajléktalannak azért mégse állhattak egy végigdolgozott, tisztességes élet után.

 • 2009.12.16 11:28:45Pumuklesz

  Végigolvasva talán hasonló kérdés hozzászólás még nem volt.
  A mi esetünkben tervezésről beszélni nehéz mivel első babánk lombik baba. Most októberben töltötte be az első évét. Szülés előtt 5 hónap táppénz és szülés után igényeltem a tgyást mivel nem tudtam, hogy előbb is lehet. Terhesség előtt hosszú évekig folyamatos munkaviszonyom volt. Ha a cégnél a jogviszonyom nem szűnik meg akkor mire számíthatok a második babánál. Ha még az első baba 2. éve előtt, a 3. éve előtt vagy csak utána születik meg?
  Válaszukat előre is köszönöm.

 • 2009.12.16 14:46:10Vakmacska

  Itt van (sajna fizetős, de megfizethető) full extrás kismama tb tanácsadás:

  http://www.obon.hu/tb/

  teljes körűen nem tudom kielemezni a helyzetet, de általában azok járnak nagyon rosszul, akik a 3. évben lesznek terhesek, amikor már csak gyes (aprópénz) jár, viszont visszamenni dolgozni általában ennyi időre nincs esély még akkor sem, ha az ember lányának megmarad a munkahelye. Ahogy írták, utána újrakezdődhet a tgyás-gyed-gyes sorrend (illetve most már ugye 3. év nincs is azoknak egyelőre, akik májustól szülik a babát), mert ha fennáll a munkaviszony (csak fizetés nélküli szabinak számít az otthon töltött idő), akkor jogot keletkeztet újra a tgyásra, gyedre. Az átlagkereset-számítás rejtelmeit egyrészt nem tudom részletesen, másrészt a 2000 karakterbe nem hiszem hogy beférne...

 • 2009.12.16 20:25:37csib

  Vakmacska

  Nem, tudom, mit csináljanak, tényleg. Ha kitalálnám azt a politikai-gazdasági rendszert, aminek nincsenek vesztesei, és mindenki jól jár, szerintem Nobel díjat kapnék érte. :))
  Nem köpöm le a rokinuygdíjba menekülteket, de amit tesznek ettől függetlenül még LOPÁS, semmivel sem más cselekedet, mint lopni a boltból, v mástól - habár mindkettőre lehet a ugyanaz kényszer visz rá. De a kényszer még nem mentség semmire. Csak talán ok, amit megértesz.

 • 2009.12.16 20:46:54jazmine

  Nekem a mostani rokkant-nyugdíjazással elsődleges bajom a ráépült maffia, hogy azoknak is fizetni kell, akik tényleg rokkantak annyira, h ne dolgozzanak. Másodlagos, h iszonyú pénz. Ez nem 1-3 év gyed/gyes összege, hanem sokszor 1-2 évtizedre szól. És akiket ismerek, h ebbe menekültek, valahogy idővel elhiszik, h tényleg annyira betegek, h nem tudnak dolgozni. Sőt némely egyáltalán nem is keresett munkát, mert dolgozott ő már x évet, elege van, inkább ez+háztáji.
  Mindennek következtében van vagy 800000 rokkantnyugdíjasunk. És kb. úgy állunk hozzájuk, mint a mozgássérült kártyával parkolókhoz: biztos csaló ez is....

 • 2009.12.16 20:53:24Bűbájos

  Csib, én egyet értek azzal, hogy ez tisztességtelen dolog, de Vakmacskának igaza van és én még két megjegyzést szeretnék hozzáfűzni:
  1. Ezeknek az embereknek a tudata még rendszerváltás előtti, egyszerűen nem értik a mai gazdasági-társadalmi helyzet mechanizmusait, senki nem magyarázta el nekik, nem tudják, milyen a kapitalizmus, hogyan működik. Fel sem fogják, hogy rosszat tesznek.
  2. A kilencvenes években zajló tömeges "rokkantosítás" politikai döntés eredménye. Amikor ez zajlott, könnyítettek a rokkantsági nyugdíjba vonulás feltételein, mert akkor már egyértelművé vált, hogy Magyarország mégsem lesz a "vas és acél" országa, a nehézipar ráfizetéses, döglődik. Aki 20-30 évet lehúzott a bányában vagy a gyárban, az már azért kissé csapágyas is (ergó lehet találni okot), átképezni (átformálni a gondolkodását) sok pénzbe kerül, többe, mint egy sima tanfolyam, mert esetleg 15 éves kora óta nem ült be az iskolapadba... a jelenlegi munkája értéktelen. Akkor kellett volna észnél lenni és nem ezeknek az embereknek, hanem az okos vezetőknek, mert így tényleg eszméletlen nagy kárt csináltak.

 • 2009.12.16 20:59:50Bűbájos

  Jazmine, nagyon igazad van, könnyű elhinni, mindenkinél lehet találni egy kis szívzörejt, egy kis légzési nehézséget ha fut a busz után (pláne, ha bagózott, iddogált is egy kicsit előtte). Meg nem is gondol arra, hogy lehetne másképpen, hogy tanulhatna, új munkakörbe, új helyre kerülhetne, ezt egyszerűen nem tudja felfogni. És valljuk be, egy bizonyos kor után elég kevesen akarnak már küzdeni ebből a generációból. És aki két-három évet kihagy, azt már nagyon-nagyon nehezen tudod visszaállítani a munkaerőpiacra. Főleg beosztott, alárendelt munkakörbe. Ha otthon van, mégiscsak megszokja, hogy maga ossza be az ideje nagy részét, hogy nem parancsolnak neki... azért nem vezető beosztású emberekről beszélünk.

 • 2009.12.16 21:16:22jazmine

  Hát, a többség nem a vasgyárakból/bányákból kopott ki.
  Engem az lep meg, h eszükbe sem jut, h ez nem marad feltétlenül így. Most vagy én vagyok naiv és a szavazatok miatt nem merik majd bolygatni, vagy ők. Egyszerűen túl sokan vannak hosszútávra erre beállva.

 • 2009.12.16 21:19:36csib

  Jázmin,
  Igen, komoly előítéletek vannak, ezt elismerem. Bennem is. De a helyzet az, hogy nem alaptalan. Én mindig odamegyek a mozgássérült parkolóban megállókhoz segítséget nyújtani, ha látom éppen megálltak - és tudod mit?! Még egyszer nem kellett segítsek sajnos...

  Bűbájos, nyilván megvannak a politikai és gazdasági okai a rendszernek, ezt nem tagadom, és azt sem, hogy ennek a mostani "lerokkant" generációnak "már mindegy" - ők már nem fogják belátni, átlátni a kapitalizmust a büdös életben.
  A viszont jó lenne, ha azok, akik a rendszerváltás környékén kezdtek el dolgozni, már másképp gondolkodnának a szociális rendszerekre. Aki már a kapitalizmusban szocializálódott igenis tekintse az államtól történő ilyen-olyan lopást ugyanolyan lopásnak, mint leütni valakit az utcán az órájáért. Nyugaton, ahol akkora a jólét ez pont így van. Ott nem nézik el egymásnak az emberek a rokkant kártyával történő visszaélést, vagy az adócsalást. MI ebben megengedőek vagyunk. Ó, az csak az állam pénze! Ó, úgysem jön rokkant! Ez fejben dől el elsősorban, ez erkölcsi kérdés. Másodsorban anyagi persze.

 • 2009.12.16 21:25:30jazmine

  csib, bennem is van. ÉS ez a legrosszabb, mert kollektív bűnös minden rokkantnyugdíjas és minden kártyás.

 • 2009.12.16 21:33:02Bűbájos

  Csib, egyetértek.

 • 2009.12.16 23:19:32Vakmacska

  Én a kapitalizmus hajnalán kezdtem el dolgozni, konkrétan 1991 elején. De pölö ott van anyám fodrásza. Ötvenegykét évesen bejött a jó kis vállalkozói rendszer, fizess könyvelőt, adjá számlát. Nyóckerben dolgozott, sejthető milyen pénzes vendégkörrel és átlagéletkorral. A fodrászat álló meló és vegyszer is van szépen. Egyszercsak kiderült, bérletidíj, könyvelő, apámf...a, nem bírja kitermelni. Még lett volna két-három éve, a férje nagyon beteg lett, és hát ő is kezdett már itt-ott zörögni. Jött a roki. Anyám fodrásza ma is fodrász....otthon, négy-öt kisnyugdíjas törzsvendégnek akiknek meg nem jön be a csilivili szalon. A nő egész pénze töredéke az én fizumnak. Ma már túl a hatvanon, mégis ki a fenének kéne a munkaerőpiacon, és hány évig ácsorogjon még hidrogén-peroxidban szegény? Nem ő lop tőlem, hanem a nagyokos ott fent a minisztériumban, aki tetrisezik, és küldözgeti nekem a hatvanoldalas, összecsapott szarokat háromnapos válaszadási, véleményezési határidővel. Én inkább őt küldeném elefántházat takarítani. De nagyon.

 • 2009.12.16 23:24:14Vakmacska

  ..és én szeretek dolgozni, de már eldöntöttem, hatvanöt évesen senki csicskája nem leszek, addig ki kell találni, hogy mit és hogyan érdemes abban az életkorban csinálni, a tétlenség taszít, de öregen már ez a főnök-beosztott izé is.

 • 2009.12.16 23:30:05Vakmacska

  Diplomás kismama ismerősnek is ajánlgattak mostanában olyan munkát, hogy minimálbér egy részére jelentenék be, meg "próbanapok" (és nem próbaidő, szerződéssel...) - hát miféle munkaerőpiac ez? Ha tényleg kitörne a fene nagy erkölcsiség, ezek a munkaadók mehetnének végre a sittre, kollektíve.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta