SZÜLŐSÉG

Negyedik nyomásra született meg a kislány

2009. december 13., vasárnap 11:04

Aki véres, kiabálós, horror szüléstörténetre vágyik, annak nem tudunk ma megfelelő sztorival szolgálni, aki viszont komplikációmentes, pozitív és kellemes szülésélményre kíváncsi, az olvasson tovább. Csak az a kár, hogy nem én írtam...

alexa1

Te is szeretnéd megosztani szüléstörténeted? Küldd el nekünk erre a címre!

Majdnem teljesen problémamentes terhesség végén a kiírt időponthoz képest – ami egy pénteki nap volt –, picit túlhordtam a babát. Férjemmel együtt igyekeztünk kintről a lelkére beszélni, hogy legyen szíves, jöjjön ki önszántából, mert a dokim azt mondta, hogy a következő pénteken beindítja a szülést, ha addig nem indul meg magától.

Aztán csütörtökön szerencsére változtatott ezen az elképzelésén: úgy döntött, csak vasárnap indítja be a szülést. Így pénteken csak egy laza CTG-re készültem, ahogy akkor már minden nap. Délre beszéltük meg a randit, mert akkor kezdett, mivel ő az éjszakai ügyeletes és természetesen szerette volna látni az eredményt. Szokás szerint rákötöttek a gépre, ami (kevésbé szokásos módon) olyan kontrakciókat rajzolt – méghozzá ötpercenként –, mint egy-egy Himalája. Ezt a nővérkékkel elnézegettük bő fél órán keresztül, miközben kérdezgették: "Nem fáj?". Én meg néztem rájuk nagy bociszemekkel, mondván „Én ugyan semmit nem érzek”. Na, jó, ha nagyon összehangoltam magam a géppel, és figyeltem a görbét, akkor felismertem egy pici, tartósabb feszülést, ami jelentkezett a papíron.

Egy óra után doki úgy döntött, ad rá oxitocint, mert ebből bizony szülni fogunk. A kontrakcióim közben négypercesekké sűrűsödtek, de még mindig nem éreztem semmit. Leslattyogtam a földszintre, bejelentkeztem a betegirányítónál, felhívtam férjemet és anyámat, hogy felvázoljam a helyzetet, meg hogy akkor kéne az összekészített táska a kocsiból.

Előkészítettek szépen, kényelmesen (borotválás, beöntés), közben megérkezett a kiscsalád. Befeküdtem a szülőszobára, bekötötték az oxit és vártunk. Dokim közben elpoénkodott édesanyámmal, hogy rajtam látszik, ahogy ő [mármint a doki] öregszik. Ugyanis kevés híján 30éve én, majd később öcsém is az ő felügyelete mellett születtünk. Az idő csak múlt, és a kontrakcióim úgy tűntek el két óra leforgása alatt, ahogy emelték az infúziós adagot. Végül a doki leszedette az egészet, mondván, akkor ma mégse szülünk. Erőltetni meg nem fogja, mivel annak könnyen műtét lenne a vége. Ráérünk.

Így aztán bent maradtam. Szobatársnak kaptam két tündéri csajt. Az egyik sorstárs volt, ugyanígy tartották benn őt is még szerdán, a másik lánynak meg már ott volt a kislánya. Jól eldumálgattuk az estét, majd lefeküdtünk aludni. Mondjuk alvás nem nagyon volt, jött a vihar, villámlás, egyszerűen csak bóbiskoltam. Hajnal négykor gondoltam, kimegyek pisilni. Ahogy felálltam érzetem valami furcsát; kiderült, hogy akkor hagytam el a nyákdugót. Első gyerek, mit tudom én, hogy is megy ez alapon szépen kisétáltam megérdeklődni az éjszakás nővérnél, mit jelent ez. Megnyugtatott, ez valóban a nyákdugó volt, de szinte semmit sem jelent, ettől akár még 3-4 nap is eltelhet a szülésig. (Bevallom, a 3-4 nap említésétől nem lettem éppen nyugodtabb.)

Azonban amint mentem visszafelé, kezdtem azt érezni, hogy mintha valami feszítene néha. Nem nagyon, de azért érezhetően. Sétálgattam egy kicsit a folyosón, ha már aludni úgyse tudok, majd visszamentem az ágyba. A feszítő érzés kezdett erősödni; sőt, már majdnem fájt. Ezért néha rá-ránéztem az órára. Olyan 5-6 perc körül ismétlődött. A szomszéd ágyról a lány megkérdezte, szóljon-e valakinek. Kicsit elgondolkoztam, van-e értelme – hiszen előző nap az ötpercesekből semmi sem lett. Igaz, akkor tényleg egyáltalán nem fájt. A kérdést a természet válaszolta meg: abban a pillanatban elfolyt a magzatvíz.

Ekkor öt óra múlt pár perccel, alig egy órája hagytam el a dugót. És ekkor már tényleg fájt. Na, nem volt elviselhetetlen, de ez már fájás volt, nem csak feszítő érzés. Innentől hihetetlen gyorsasággal történt minden.

alexa2

5:10 Sorstársam kiment a nővérkének szólni, meg gyorsan hívta páromat a telefonomról, hogy induljon el, mert most már bizony kispapából apuka lesz.

5:20 Megérkezett a nővérke. Hozott egy tiszta kórházi hálóinget. Átöltöztem, összeszedtük a vizes-szőlőcukros kis pakkomat, és kényelmesen elindultunk a szülőszobára.

5:30 Visszafeküdtem a tegnap délutánról már jól ismert ágyra. Fekve a fájások picit rosszabbak lettek. Megint rám került a CTG. Ugyanaz a gép volt, mint előző este, de valami miatt eszméletlen kattogó hanggal továbbította a papírt.

5:32 Bejött a szülésznő. Előbb ránézett a CTG által rajzolt görbére, majd megnézett engem, aztán elkerekedtek a szemei. Azt mondja „nem érzi úgy, hogy kakilni kell?” Uff, még nem, nyögtem meglepetésemben. Villámsebesen kirohant az orvosomért, és jött is azonnal vissza. Alig egy percen belül megérkezett a dokim is, megnézte a CTG-t, engem, majd lekapcsolta a gépet, mert olyan hangja volt, hogy már mindenkinek az idegeire ment.

5:38 Párom épp beesett az ajtón, amikor a szülésznő ismét rákérdezett, nem érzem-e, hogy kakilni kell. Ezennel már igenlő választ kapott. Férjem gyorsan beüzemelte a kamerát egyik kézzel, másikkal az orvosi utasítás szerint megtámasztott a fejemet. Szegénynek még tisztességesen megijedni se jutott ideje.

A negyedik (vagy inkább három és feledik) kitolásra, minden komplikáció nélkül (pici gátmetszéssel) megérkezett, és azonnal fel is sírt a család legkisebb tagja, hivatalosan 5:55 perckor. Még a köldökzsinórral a mellkasomra tették pár percre. Kicsit hüppögött még, majd megnyugodott, ahogy én is. Azt hiszem, ennyire rózsaszínben még sosem láttam a világot, mint akkor és ott, azzal a pici, meleg csomaggal a karomban. Aztán azt újdonsült apuka elvágta a köldökzsinórt.

Amíg apa és lánya kimentek fürdeni, megszültem a lepényt. A stoppolásomnál már ismét mellettem volt a párom is, kezében Alexandra Ízisszel, és olyan idült vigyorral az arcán, aminek a leírására egyszerűen nem léteznek szavak. Bár gondolom, én is hasonlóképpen festhettem.

A varrás után majdnem három órát tölthettünk még együtt a szülőszobán hármasban, és ahogy az lenni szokott, akkor könnyedén azt tudtam volna mondani, azonnal jöhet a kistesó. Azóta eltelt eltelt öt hónap, és ezt az álláspontomat némiképp átgondoltam; természetesen – ha minden jól alakul –, lesz majd testvére, mert nagyon szeretnénk, de előbb azért megvárom, hogy a terhesség és szülés mellett a gyermeknevelésre is legyen elég energiám.

Laliath

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.12.14 18:10:33celestinakirálynő

  nyinamina nem érdekel a lekivilágod megnyugtatása.
  nem szabadidős tevékenység. pontosan mi a bajod, nőgyógyász vagy?

 • 2009.12.14 18:19:05nyina&mika

  édes istenem, dehogy. én mondok pár dolgot, ami vagyok, jó? mert érdekel a lelkivilágod megnyugtatása, hogy nem nőgyógyász.
  vagyok antropológus, ifjúságsegítő, anya, aki szoptat, anya, aki külön szobában altat, anya, aki nem hagy sírni, anya, aki babakocsizik, lány, akinek pasija van, de nem férje, lány, aki szereti a piros körömlakkot, lány, aki szereti a lányokat is, lány, aki rövid hajjal hosszút szeretne, hosszú hajjal rövidet, ember, aki szeret színházba járni, ember, aki szeret olvasni, ember, aki rosszul van a rasszizmustól és a sznobizmustól.

  ehhez képest, te celestina vagy, aki feszt tépi a száját, ha kell, ha nem a szülésről, lehetőleg úgy, hogy a szülő nő, bocs, Szülő Nő, amennyiben nem úgy Szült, ahogy szerinted azt Kell, ne maradjon meg a lábán. máshoz nem szólsz hozzá, nem alkotsz véleményt. gondoltam tök jófej leszek és ahelyett, hogy azt gondolnám, egy egysíkú, fásult kis pina vagy, megkérdezem, mik az egyéb dimenzióid. úgy látszik, nincsenek. egysíkú, fásult kis pina vagy. van ilyen.

 • 2009.12.14 18:29:55celestinakirálynő

  nyinamina

  engem nem kell szeretned. nem is fogsz rólam sokmindent megtudni, mert nem szólok hozzá a legtöbb témához. de te ne olvass, én se olvasok el mindenkit. pl mostantól téged sem.
  pont nem azért tépem, hogy a nő ne állja meg a helyét, hanem hogy megállhassa végre, ne neki kelljen szívni, hogy rosszul választott. választhasson bárkit, az szakmailag helyén van.

  nyinamina érdekesebb lett volna, ha nem mutatod be magad. de így se rossz. így már értem legalább.

 • 2009.12.14 18:32:22nyina&mika

  :D
  ostoba vagy, nem baj, mondom, van ilyen.

 • 2009.12.14 19:00:58fantaghiro lesz a lanyom

  Celestinakiralyno
  Mi a kedvenc eteled?
  Szereted a macskakat?
  Sok gyereked van?

 • 2009.12.14 19:56:02cozumel

  Nyina

  miert?
  miert ostoba az, akinek vagy egy darab szivugye?
  mennyivel ostobabb, mint akinek ketto darab van?
  vagy ot?

  Az intelligenciam az hatarozza meg, hogy en hany temaban kepviselem szenvedelyesen a velemenyem?

  Honnan tudod, h a tortenelmi blogokon Celestina nem szol hozza epp ilyen szenvedelyesen Matyas kiraly adoihoz, mert az is a kedvenc temaja?

  S ha valoban egysiku pina Celestina, de ezzel a pinasaggal lassan de biztosan valtoztat valamin, neagyyuristen, jobba tesz valamit, akkor van -e vajon legjogosultsaga egy baba mama blogon?

 • 2009.12.14 20:05:56nanemárrr

  "nyinamina érdekesebb lett volna, ha nem mutatod be magad. de így se rossz. így már értem legalább."

  Celestina, semmi közöm hozzá, de nyina&mika önjellemzéséből melyik rész volt az, amelyik elolvasása erre a kijelentésre késztetett? Csak azért, mert kicsit negatív lett a kicsengése és én semmit nem olvastam nyina sorai között, ami ezt indokolta volna. Nem ismerem őt egyáltalán, szóval csak egy kérdés volt. Esetleg az a gond vele, hogy ő más véleményen van, mint te?

  Ja, és akkor hogy a témához is hozzá szóljak: nagyszerű és könnyű szülésem volt, igaz fekve...de nem gond, mert máshogy nem is volt jó...se séta, se ücsörgés, se semmi...na jó, kádat nem próbáltam, mondjuk ha lett volna sem tettem volna...írtózom a "közfürdőktől"...zuhanyozni annyit zuhanyoztam, amennyit csak akartam, nem volt oxitocin. A férjem és a szülésznő nem masszírozta a hátam. Mentségükre legyen mondva, hogy nem is lett volna ideje rá: pikk-pakk kicsússzant a gyerkőc! :)
  És 2 órát együtt volt az új család a szülést követően háborítatlanul!

  Szóval ennél rosszabat senkinek! :)

 • 2009.12.14 20:33:39celestinakirálynő

  cozumel, nagyon méltányolom amit írtál.

  kösz.

  nanemárr, soha nem volt bajom, ha valakinek más a véleménye. Az, hogy bizonyos szavakat mer használni ami a szüléshez kapcsolódik ugyan, de itt nem azért emlegeti, az meg a bemutatkozás része. Használja, mert jogot érez rá. de nem kedvességből használta, az is tuti.
  soha nem én mondom az anyáknak, hogy mé nem néztek jobban körül, mé nem voltak tökösebbek, mit ugatnak. azt más vágja a fejükhöz, nem én. én soha nem őket hibáztatom. a mainál kifejezetten oda is írtam, hog ynem neki írom, amit írok.
  Az indokolatlan beavatkozások veszélyeit emlegetem, mert fontosnak tartom, ugyanis néma csönd van erről. Nem csak én emlegetem különben, de mintha fájna pár embernek a puszta létezésük. Az indokolatlan beavatkozásokra van szükségetek? Nekem nincs. és ha nem kezdünk el valamit csinálni, akkor 20 év múlva is ez lesz. Aki vitába akar szállni, tegye, szívesen olvasom, amiket belinkel bárki. én is linkeket adok általában, nem az én kutatásaim ezek...
  ha neked jó szülésed volt, az tökjó, másnak is az jár. Biztonságos szülés jár mindenkinek, akárhova teszi be a lábát. ezzel mi a baj?
  nem sértegetek senkit soha. akinek betelik a pohár, az meg válogatás nélkül pocskondiázik? ok. attólmég nem lesz igaza, és nem is lesz jobb a helyzet sehol. De neki könnyebb, az már valami. biztos valahol eltaláltam azzal, amit írtam. de nem sértettem személy szerint egy anyát sem, az biztos.

 • 2009.12.14 20:37:49Vakmacska

  Celestinakirálynő,

  Istvánban öt és fél éve így kezdődött amúgy a szülésfelkészítés: "ne aggódjanak, ha nincs ott végig egy orvos, vagy maguk szerint keveset néz oda ha nincs vészhelyzet - biztosíthatom Önöket, hogyha folyton ott téblábolna, akkor egy idő után úgy érezni, valamit csinálnia kell - és amit akkor csinál, az elég nagy százalékban lenne fölösletes." Mindez egy fehérköpenyes, férfi doki szájából...röhögött az egész terem, de végeredményben ugyanaz, amit te mondtál az elején.

 • 2009.12.14 20:49:10nyina&mika

  cozumel, az az ostoba, aki minden bokorban farkast lát és egy kibaszott egyszerű érdeklődésre támad.

  ostoba, mert ha van ezer más érdeklődési köre is, ebbe olyannyira belelovalta magát, hogy nem lát ki belőle. emiatt veszt a hitelességéből, pedig isten látja lelkem, én igazán nyitott szívvel olvasok mindent arról, amiről beszél.

  ostoba, mert ha intelligensen állna a témához, aminek fogadott/fogadatlan prókátora, tudná, mikor kell visszavenni és mikor kell beizzítani, mikor kell mást adni, mint addig, mikor hogyan kell szólni, hogy amit addig mondott, ne válljon csak üres, béna és ellenszenves puffogásnak. (és itt most közel sem csak erre az egy szituációra gondolok.)

  az a prekoncepcióm, hogy a vakbuzgó, véresszájjal való hirdetés épp az ellenkezőjét indítja be sok esetben az emberek többségénél, mint amit az illető el szeretne érni. mivel azt hiszem, ebben nekem van igazam, szerintem nem sugall sok intelligenciát, ha valaki ezt nem ismeri fel.
  én is szoktam ostoba módon viselkedni és érvelni pár témában, ezt eddig mindig a koromra fogtam (t.i. majd pár év múlva kevéssé leszek forrófejű és hülye), és jéé, egyre kevesebbszer vagyok vak ezekre a helyzetekre.

 • 2009.12.14 20:49:45nyina&mika

  szóval ha mátyás király adói lenne a téma és én azt mondanám, te akárki, én olyan kíváncsi lennék arra, hogy ezen az egy témán kívül téged mi mozgat meg a világban, mert ha tudnék még pár dolgot rólad, talán könnyebben venné be a gyomrom a véleményed, mert tudnék veled azonosulni és erre az lenne a válasz, hogy én biztos apehos vagyok és úgy egyáltalán, menjek a picsába a lelkemmel, az azonosulásommal és a kíváncsiságommal együtt, akkor létjogosultsága mindenképp lenne akárkinek a történelmi blogon, de hogy onnantól azt gondolnám, hogy nolám, már megint egy elvakult mátyás király-féle adó hívő, és mekkora segg, akkor azt hiszem, nem a legjobbat teszi azért, hogy változtasson. hogy nem jobbít.

  közben etetek, fürdetek és fogzást/lázat csillapítok, remélem, még épp érthető amit írok és nincs benne ezer képzavar.

 • 2009.12.14 21:02:11cozumel

  Nyina

  nekem egyaltalan nem ugy jon at Celestina, mint egy veresszaju forradalmar.
  Haboritatlan szulesrol beszel, teljesen higgadt fejjel. EN szivesen olvasom, mert logikus, amit mond, mert latszik, hogy nagyon tajekozott a temaban, mert nem banom, ha olyan valakitol tanulok, aki helyettem mar beleasta magat az adott targyba, mert hiaba jobaratom a gugli, a nap nekem is csak 24 orabol all es nem feltetlen adatgyujtessel toltom, igy szivesen veszem, ha valaki osszefoglalva atadja, amit o maga ezer helyrol kukazott ossze.

  Tovabbra sem latom, miert baj, ha szemelyes dolgairol nem nyilatkozik, es az ot leginkabb erdeklo temaval kapcsolatban szolal meg csak.

  Amugy pedig vannak temak, amelyek nagyon erosen totalis odaadast kivannak a kepviseloje reszerol, s lehet, hogy ez a szemelyes erdeklodeset valamelyest szukiti, de maskepp nem lehet.

  Megis ugy gondolom, hogy ha valaki "beszukulten" mondjuk bantalmazott gyerekeket menekit ki pokoli csaladi korulmenyek kozul, akkor az o szerepe mindenkepp pozitiv.
  Meg akkor is, ha aztan idejon a Porontyra es minden alkalmat megragad, hogy a csaladon beluli eroszak ellen beszeljen.

 • 2009.12.14 21:10:00nyina&mika

  "nekem egyaltalan nem ugy jon at Celestina, mint egy veresszaju forradalmar."

  hát, akkor itt vagyunk véleménykülönbségben leginkább.

  és azt is gondolom, de már tényleg csak röviden, aztán legközelebb holnap gondolok itt akármit is, ha a gyerek megengedi, hogy:
  pozitívan megélt szüléstörténetekbe (akár volt beavatkozás, akár nem, nem érdekel a beavatkozás, ha az anya akár kognitív disszonancia, akár bármi más miatt pozitívan írja meg) odamenni falra hányni a borsót és máglyát gyújtani a nőgyógyász alá oly távol áll a bántalmazott gyermekek mentésétől, mint én a kipihentségtől jelen pillanatban.

 • 2009.12.14 21:27:01Rosa Rugosa

  Ezt a sok vackot elkerülheti mindenki, ha nincs fogadott orvosa és egyszerűen bemegy az ügyeletre szülni.:)
  Ha valóban szükség lesz rá, kapni fog.:)
  Én eddig soha semmit nem kaptam, pedig megkérdezték, kérek-e? (Gondolom nehogy szó érje a ház elejét.) Nem, mondtam, nem szeretném. Ennyi.

  Nem olyan ez, mint a fogadott gyerekorvos? Aki szerencsétlen mind azt hiszi (mert sok okos anyuka ezt állítja) akkor jó, ha írja a gyógyszert, a valamit, legalább egy bogyócskát. Azt már ki sem meri ejteni a száján, hogy majd elmúlik, nem kell gyógyszer.
  Rossz híre megy, hogy nem ért hozzá.

 • 2009.12.14 21:28:46cozumel

  Rosa

  ebben is van nemi igazsag...

 • 2009.12.14 21:34:37Bűbájos

  Rosa, itt vagy egy másik posztban olvastam, hogy kicsit neked is lehet gratulálni? Mert akkor hajrá-hajrá, aztán szépek legyetek! :-)

 • 2009.12.14 21:53:17Bogibuci

  Sziasztok! Gratulálok a kisbabához, boldog, egészséges és hosszú életet neki! És mindenkinek! Biztos könnyű szülés volt, ahogy leírja, és jó ilyenről hallani. Még az is lehet, hogy oxitocin és gátmetszés nélkül is ment volna. :-)
  Szeretnék valamit kérdezni, és kérem senki ne vegye kötekedésnek, hanem aki tudja válaszoljon! Mitől vannak a kislány homlokán és a szemhéján azok a nagy piros foltok? Előre is köszönöm a választ.

 • 2009.12.14 21:56:42farkasokkal tancolo

  Bogibuci ezek tűzfoltok, nagyon sok ujszülöttnek van, pár hét alatt elmúlnak.

 • 2009.12.14 21:59:33farkasokkal tancolo

  RR.,
  először is gatulálok az ötödik terhességedhez, másodszor pedig ebben igazad van... az első gyerekemnél ha úgy vesszük én is az ügyeletesnél szültem, mert a fogadott orvosom otthagyott, hogy majd este visszanéz. És nagyon kellemetes szülésem volt, pont olyan mint Katának.

 • 2009.12.14 21:59:54cozumel

  Bogibuci

  valoszinuleg hajszalerek repedhettek meg, sok babanak vannak ilyen ideiglenes "szepseghibai", elmulik par nap/het alatt.

  FT

  a tuzfolt nekem mar 39 ev ota mulik a labamrol :D:D:D (anyamnak is aszontak, ne aggodjon, majd felszivodik... )

 • 2009.12.14 22:03:03Rosa Rugosa

  Köszönöm, szerintem kislány lesz, de szót se többet róla, mert babonás vagyok. Majd ha már kint lesz és semmi baj, akkor.:)

 • 2009.12.14 22:07:53farkasokkal tancolo

  Coz.,
  annak idején így nevezték ezeket az ujszülöttkori piros foltokat egységesen. Nagyobbik lányomnak is volt, de neki a tarkóján.

 • 2009.12.14 22:10:46cozumel

  FT

  jah, tudom, de az enyem ertelemszeruen valami mas, csak ugye ezt szuleteskor meg nem mondjak, mert honnan is lehetne tudni?

 • 2009.12.14 22:11:35cozumel

  Rosa

  en is gratulalok, meg lehet kerdezni, hanyadik honapban vagy?

 • 2009.12.14 22:22:53celestinakirálynő

  nyina, szerintem tökmindegy, ki mi ezen a blogon kívül..Kérdésed nem tűnt mellesleg baráti közeledésnek,. de hiába nem érdekel téged ugyanaz, ami engem általában, itt összetalálkoztunk, kész. Hogy mi nem tetszik, majd írd meg, ha már nem lázas a gyerek, és amikor ráérünk mindketten.
  Ez a téma nekem most fontos. Annyira fontos, hogy válaszolok a nagyon durva sértés után is, Annyirafontos ez a téma, hogy baromi sok energiám van ebben, nagyon sokat tudok erről, nagyon szívesen olvasok még erről, de szerinted azért nem tudhatok eleget ahhoz, hogy szabad legyen írnom, mert nem tudod, hogy érdekel-e más az életemben és az a valami az neked szimpatikus-e? nem tudok mindent, de legalább amit tudok, azt megosztom. Ha 8 éve valaki ezt velem tette volna, ma nem lennék itt, mert nem estem volna egy akkora csapdába, mint amibe estem, és nem ezzel foglalkoznék, hiszen azt gondolnám, hogy ez a szelete az életnek habostorta, akinek meg nem az nyivákol csak. Szóval nem véletlenül lett fontos kérdés nekem..
  Sheila Kitzinger véleménye elfogadható neked? Ő antropológus, mint te, bár valószínűleg fogalmad sincs, hogy mivel foglalkozik még az életben.
  Nem kell azonosulni a véleménnyel, ami a fölösleges beavatkozásokról szól, a kerülendő eljárásokról, a tényeken alapuló orvoslásról. ami a WHO véleménye különben. A dokik se azonosulnak vele.
  Minden ember, akinek egy kicsit is segít amit írok, az nekem fontos, és megérte.
  És újra mondom, hogy nem az anyát kritizálom, ma írtam, is, hogy nem neki szól. Ennél mi kell több bizonyíték, hogy nem akarok elvenni tőlük semmit. Sőt, adni akarok. Nem a saját beszűkült véleményem, hanem a szakirodalmakat. Azzal azt csinál mindenki, amit akar. Ha más is ad, könnyebb a dolgunk.

 • 2009.12.14 22:23:26celestinakirálynő

  Talán egyszer nem kell majd ezért itt ülni, és nem ezzel csesszük el az estéinket. Baromira unom igazából, hogy nem jutunk 5-ről a 6-ra. Arról is beszélhetnénk, hogy ok, mostmár értjük, hogy WHO és a szülészet között szakadék van, nem kényelmi szakadék, hanem rizikótényező szakadék de 1. kit érdekel vagy 2. mit is kéne akkor tenni.

  Szóval WHO és rutin:
  Magyarul ezt a kivonatot találtam:
  http://www.babaszovetseg.hu/miniszterium11.htm
  Tartalmazza a szülés körüli kerülendő, javasolt, elegendő vizsgálat hiányában óvatosan alkalmazandó eljárások listáját.

  A tények és a hazai szülészeti gyakorlatról a WHO volt igazgatójának véleménye. :
  http://portal.szuleteshete.hu/haboritatlansagra-vagyunk/14-haboritatlansagra-vagyunkhoz-tartalom/722-tudomanyos-tenyeken-alapulnak-e-a-szueleszeti-beavatkozasok-magyarorszagon

  Vakmacska, igen már az orvosok is tudnak ezen viccelődni, hogy ahol orvos van, ott beavatkozás is van, de még sokszor ott vannak beavatkozásostul

 • 2009.12.14 22:46:46Bogibuci

  Azért kérdeztem a foltot, mert én is ismerek több picit, akiknek ilyen volt a születésekor, van akinek elmúlt, van akinek még 1-2 évesen is ott van. Azt vettem észre, hogy ahol a bébinek ilyen foltja lett, ott mindenhol beavatkozott szülés volt, oxitocin, gátmetszés stb. (Ne értsetek félre, van sok „beavatkozott szüléses” ismerősöm is, ahol nem lett semmilyen folt a babán!) Viszont, akik háborítatlanul szültek, mint én is, náluk még soha sem láttam ilyen születési foltot.
  DE: az én kislányom bőre gyönyörű és hibátlan volt (nemcsak az én és a család emlékében, hanem fotók és kívülállók szerint is), egészen a 4. napig. Akkor halványpiros foltok jelentek meg az arcán (nem olyan erős, mint a képen). Az 5. nap jöttünk haza, és itthon két nap alatt nyomtalanul elmúlt, és soha többé nem jött elő. Azóta sem tudom, mitől lehetett. A gyermekorvos nem tudott mit mondani, el sem hitte a foltokat, amíg meg nem mutattuk neki a pénteki videófelvételt (pénteken jöttünk haza, ő hétfőn volt nálunk és megállapította, hogy gyönyörű a bőre újszülötthöz képest). Gondoltam már a kórházi fürdetőre is, mert mi itthon csak természetes dolgokat használunk. De ez azért nem állja a helyét, mert az első három nap is fürdették, akkor miért csak a 4. nap jött ki? Örülnék, ha valaki tudná a választ!? Előre is köszönöm.

 • 2009.12.14 23:04:26lelelel

  Bogibuci
  Az én fiamnak is volt a homlokán. Talán egy éves is elmúlt már, amikor kezdett eltűnni. Mostanra (2 és fél éves) már nyoma sincs.

 • 2009.12.14 23:07:26lelelel

  Ja és teljesen természetes és nagyon gyors szülés volt. Gyakorlatilag alig 5 percet töltöttem a kórházban a kitolás előtt, úgyhogy idő sem volt semmilyen beavatkozásra.

  Én úgy tekintettem erre a foltra, mintha a "harmadik szeme" lenne, vagy mint egy jel a homlokán, mint ahogyan az angyalkákat csillaggal a homlokukon ábrázolják...

 • 2009.12.14 23:09:22madz

  Veg, már bocs, hogy a legfontosabb dologba kötök megint bele, meg hát úgysem fogod már olvasni, de a szövegben nem kontraakciókról, hanem kontrakciókról van szó. ez kicsit mást jelent...

 • 2009.12.14 23:13:57Bogibuci

  lelelel
  Nem tudom. De nálunk biztos, hogy nem a szüléstől lett, mivel a szülés utáni 4. napon "keletkezett". Nem létszükséglet, hogy megtudjam mitől, csak hátha valakinek van ötlete. Mert akkor kissé megrémültem, amikor megláttam. A 4. nap kora délelőtt egyszer csak "rajta lett". És senki sem tudta megmondani, hogy mi az.

 • 2009.12.14 23:15:54Bogibuci

  Szerencsére két nap után elmúlt. :-)

 • 2009.12.14 23:34:37anittik

  Laliath, most jutottam az olvasásig, bocsi. Hát arról még nekem senki nem mondott semmit, hogy hol szülök... Mit tudsz? Amúgy a dokim Vida G. Holnap fel is hívom.

 • 2009.12.15 07:36:58Veg_

  Csak egy kérdés, nem intézem személy szerint senkihez, csak most eszembe jutott, ahogy olvastam celestinát (szóval _nem!_ ellened szól, csak te emlitetted, mikor beugrott :).
  Aki bármilyen okból rendszeresen a who-ra hivatkozik - szülés, szoptatás, stb -, mind beoltatta magát malacflu ellen? Mert az is who ajánlás, felsorolják a magyar vakcinát is. Vagy a who kompetens, ha azt irja, amit hallani akartok, és nem az, ha azt, amit nem akartok esetleg hallani? Komolyan csak a kiváncsiság iratja velem a kérdést.

 • 2009.12.15 07:38:09Veg_

  2009.12.14 23:09:22madz: basszus, igazad van, már napok óta alig látok a sok gépelés miatt, tegnap kezdett lazulni a helyzet, nem elöször hagyok ki olvasáskor/iráskor betüt az elmult két hétben, és nem is veszem mindig észre utólag :(

 • 2009.12.15 08:52:43Laliath

  bla?

 • 2009.12.15 08:53:24celestinakirálynő

  veg, ezen én is gondolkoztam már, több irányból
  magam nevében:
  mi beoltattuk az egész családot. Mindenki be van oltva a nagy családban, kivéve az icicici csecsemőket. a gyerekeorvos nem ajánlotta, annak ellenére beadattam.
  Terhes nők is be vannak oltva az ismerőseim között, úgy, hogy nem is akarták beadni nekik orvosok az oltást hetekig, ezért fű alatt oltatták magukat!!!olyan terhes nők, akikről ha más körülmények között írnék, azt lehetne gondolni, hogy "elvakultan" elutasítják a medikalizációt. szóval igen veg, jó, hogy beszélünk róla. biztos van más terület, ahol van a who-nak véleménye,és én nem ismerem. ha tudomásomra jutna a véleménye, és az ellntétes azzal, amit én csinálok, biztos megnézném, miért ezekre hivatkozik. és elgondolkoznék rajta miért is megyek ellene, vagy lassan magamévá tenném a véleményét. oltás ügyben rábíztam magam, ott nem én vagyok az ügyeletes:-)

  pár éve nem ismertem a szüléssel kapcsolatos ajánlásait sem. és az,hogy elolvastam, az ajánlást, nem volt elég. érdekelt, hogy miért írja amit ír. és azzal is lehetne vitatkozni, meg beszélgetni róla.

  más nevben nem tudok nyilatkozni oltás ügyben. én megtettem amit lehet. az ovinkban 90 százalékos az oltottsági arány, a kerületünkben az egyik legmagasabb az oltottsági arány. :-)

  másokat nem ismerek, akik WHO idézetnyomoók:-)

 • 2009.12.15 09:38:42Laliath

  Nah, akkor újragépelem [virtuális blogmotor-rúgdosás]
  anittik: Vida tündéri, imádtam a palit, amikor jártam hozzá ultrahangra :)
  Ami a kórházat illeti: azt tudom, hogy a SOTE privatizáció keretében eladta a szülész-nőgyógyászatot is :( Szeptember elején még nem tudták a dokik se, hogy mi lesz. A nővérek meg (ha épp kellenek), akkor vállalkozóival maradhatnak. A pacientúrát elvben a II-es szülészetre (és még egy másikra) gondolták áttenni. A helyén egyágyas luxuskórtermek lesznek.
  A rendelőt meg már lassan teljesen kiirtják. Zokog a lelkem :(

 • 2009.12.15 10:44:06Veg_

  2009.12.15 08:53:24celestinakirálynő
  Értem, és köszönöm a választ, nagyon kiváncsi voltam - persze nem csak rád, talán más is tud válaszolni majd :)

 • 2009.12.15 12:45:30Veg_

  2009.12.15 09:38:42Laliath: Ez nem hangzik tul jól :(

 • 2009.12.15 13:18:55anittik

  Laliath! Ez remek! Bár eddig semmi "esemény" nem volt, tudtam időpontot kérni vizsgálatra, UH-ra, mehettem vérvételre. Egyszer Vida megjegyezte, hogy mostmár újból lehet időpontra menni (gondolom erre utalt, de eddig nem is jutott eszembe).
  Viszont hab a tortán, úgy néz ki, most a dokim nem lesz 6-8 hétig. Még jó, hogy 11 hét van a szülésemig! :)

 • 2009.12.16 23:28:01Bogibuci

  2009.12.15 10:44:06Veg_ ...talán más is tud válaszolni majd :)
  Mi nem oltattunk. De ennek semmi köze a WHO-hoz, mint a háborítatlan szülésemnek sem. Ez sokkal komplexebb dolog számunkra. :-)
  Valaki válaszolna a folttal kapcsolatos kérdésemre is? Én is nagyon kíváncsi lennék. Ha hallanék ilyen tapasztalatokat, talán okosabb lehetnék benne. Esetleg meg is fejthetném? :-)

 • 2009.12.17 06:21:41Veg_

  2009.12.16 23:28:01Bogibuci: Köszi, kifejezetten azok érdekeltek, akik szülés, szoptatás témakörben folyton a who-ra hivatkoznak. Szoptatásilag minden körben előjön 4-5 ember vele :)

 • 2009.12.17 08:57:03Laliath

  Bogibuci
  ahogy FT is mondta, azok tűzfoltok (apjának is volt). Sok gyerek születik ilyennel. Idővel ezek eltűnnek; lehet pár nap, lehet másfél-két év is.
  Alexának is már sokkal halványabbak mostanra.
  Konkrétabban: "A kis csecsemők egy részénél az orr, a szemhéjak, homlok, fejtető, tarkó, hát, keresztcsont területén igen gyakran észlelünk a bőrből nem kiemelkedő, általában szabálytalan szélű, világos- sötétpiros foltot. Ez az ún. velőcső záródási vonala mentén található fejlődési maradvány. Ezek kapilláris (pici erek) tágulatok, amelyek az idő előrehaladtával elzáródnak, zsugorodnak a bőrben, szemmel láthatóan halványodnak, majd általában eltűnnek. Ez lehet fél- 2 év, vagy nagyon erős, kiterjedt foltoknál több is, ill. később ezek megtelhetnek vérrel sírás, erőlködés esetén, és olyankor átmenetileg újra látszanak."
  Férjemnek a mai napig látszik a homlokán halványan, ha épp nagyon kiakad valamin :)

 • 2009.12.17 22:23:36Bogibuci

  2009.12.17 08:57:03Laliath
  Kösz. Még azt kérdezném, hogy ez a tűzfolt később is kialakulhat a szülés után? Az én kislányom nem született ilyennel, semmilyen folt sem volt rajta. A negyedik napon lett a szeme alatt a járomcsonton, és az orcáján két szabálytalan, halványpiros foltszerű valami (az arcán csak az egyik oldalon, és sehol máshol, a testén sem). Nekem olyan allergiaszerűnek tűnt, (de nem voltak benne kiütések, semmi, csak bőrelszíneződés volt, "a bőrből nem kiemelkedő, általában szabálytalan szélű, világospiros folt" ahogy írod, stimmel rá). Az 5. napon jöttünk haza, és utána két nap alatt teljesen eltűnt, és azóta sem jött vissza, sehol és soha. De biztos, hogy nem ezzel született, a 4. napon jött ki rajta! Ilyenről hallottatok már?

 • 2009.12.17 23:06:13farkasokkal tancolo

  Bogibuci, annyi fura dolog van ezekkel az ujszülöttekkel ami pár nap alatt elmúlik, hogy felsorolni sem lehet. Hogy megjelenik rajtuk pár piros folt és eltűnik? Ez a legkevesebb.

 • 2009.12.17 23:16:17Bogibuci

  2009.12.17 06:21:41Veg_
  Én is szoptatok. Most múlt 13 hónapos. :-) És nem a WHO ajánlására, hanem ugyanazon meggyőződés miatt, amiért háborítatlanul szültem, amiért nem oltattam, amiért próbálunk kémia és vegyszermentesen élni, táplálkozni. :-)
  Nem divatból, egyszerűen azért, mert nekünk ez jött be (életem első 40 évében), és a családomnak is, az elmúlt évtizedekben, évszázadokban. Amúgy nem vagyok a technika és tudomány ellen, szeretem is, használom is a vívmányait, de a "biológia terén" a természetnek hiszek. Szerencsésnek mondom magam, hogy családom generációkon keresztül adta át a tapasztalatot, tudást, de megértem őket is, akik ezt másképp gondolják. Úgy látom a WHO ajánlásaiban ezen a téren (szülés, szoptatás…) kezd visszamenni a régi jó, természetes módszerekhez. (Nem véletlenül.) És lehet sokaknak (nem mindenkinek!) ez tetszik, úgy érzik, ez a jó nekik, vagy mindig is úgy érezték, csak „elnyomták” bennük, és ebben most megerősítést látnak. Szóval szerintem érthető, ha valaki a WHO-ra hivatkozik, és talán hitelesebb, meggyőzőbb is. Mert ha én azt mondanám, hogy azért teszek így, mert az anyukám, nagymamám, dédnagymamám... is, akkor lehet sokan furcsán néznének (ami nem nagyon érdekelne, mert nekem fontosabb az egészségem, életem…). Az hiszem, érzem, gondolom, hogy miért tetted fel kérdést, ezért válaszoltam. De lehet tévedtem?
  Ha az emberi testre gondolok, mindig előjön bennem ez az asszociáció: „Az emberi test olyan, mint egy svájci óra: tökéletesen van megalkotva, évtizedekig, évszázadig jár, ha vigyáznak rá, ápolják. De amint egyszer bele kell nyúlni, onnantól vége, mindig újra elromlik, és újra javítani kell.”

 • 2009.12.17 23:16:49nyúlmama

  Bogibuci, lesz még más is. a babák bőre érzékeny, nekünk pl. a fiamnál tiszta fehéres pattanás szerű volt a pofija, a lányomnál semmi ilyen, meg is ijedtem, aztán kiderült, hogy tejkiütés. Elmúlt.

 • 2009.12.17 23:20:59Bogibuci

  2009.12.17 23:06:13farkasokkal tancolo
  Ok, köszi. Csak szerettem volna tapasztalatokat hallani, szerencsére annyi "fura" dolgot nem láttam. De ha tapasztalatból azt írjátok, hogy ez van, és gyakori, akkor az megnyugtató. :-)

 • 2009.12.17 23:23:38Bogibuci

  2009.12.17 23:16:49nyúlmama
  Köszi neked is. Nekem is azt mondták, elmúlik. El is múlt. Vissza se jöjjön! :-)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta