SZÜLŐSÉG

Amikor könnyek folynak anyatej helyett

2009. december 12., szombat 10:39

Kata a császármetszése utáni kálváriájáról ír, amelyből megtudhatjuk, nem mindenkinek megy simán a szoptatás és az sem tragédia, ha végül tápszeres pótlásra van szükség.

Arról is beszámol, hogy a kezdeti nehézségeken végül egy pszichológus segítette át és élete ballépésének tartja, hogy nem engedte a családját segíteni.

Születéstörténetem semmi extra, sajnos császár lett belőle megspékelve azzal, hogy az ígérettel ellentétben azonnal elvitték a babát, épp csak, hogy megnézhettem. Körülbelül 10 óra múlva láttam újra, amikor már kiment belőlem az érzéstelenítő hatása és moccani sem bírtam a fájdalomtól, ergo totál kimaradt az első szoptatás. Nem is értettem az egészet, lehet, hogy erőszakosabbnak kellett volna lennem, utólag nem tudom, múlt-e valami rajta, lehet, hogy igen.

Tehát másnap reggel elsőgyerekes fogalomnélküli újdonsült anyukaként hajnalban elkezdtem próbálkozni a szoptatással. Ez úgy ment, hogy mivel vonyítottam még mindig a vágástól, fekve próbálkoztam úgy, hogy a csecsemős nővérke rám tuszkolta a kisfiamat, aki annak rendje és módja szerint azonnal véresre harapta mindkét mellem. Itt kezdett a dolog gyanús lenni, hogy valamint nem csinálok jól, eddig a pillanatig álomvilágban éltem, hogy magától értetődő, hogy szopni fog a kis kukis, méghozzá tökéletes technikával. Ja és hogy nekem rengeteg tejem lesz és slusszpassz.

A kórházi bentlétem alatt tisztelet a kivételnek, de alig kaptam segítséget a nővérkéktől (tényleg rám fért volna, mert totál hülye voltam a témához, hiába olvastam róla korábban), és a gyermek az istennek sem akart jól szopni. Meg hát tejem sem volt a negyedik napig, akkor kezdett el valami szivárogni. A kórházban nem volt egy szék, se semmi, császár után tényleg kemény dolog a különböző pózokkal próbálkozni, mert fáj. A második napra eljutottunk oda, hogy a gyerekorvos kiadta az ukázt, a gyereknek pótlást kell adni. Mondom, oké. Erre belenyomták a klasszikus dudlis cumit, amit persze örömmel elfogadott.

Végigszenvedtük a bentlétet, utólag azt mondom, hogy nem is voltak nyugodt körülmények a háromágyas kórteremben, és szerintem a gyerek folyamatosan éhes volt. Én pedig, ahogy hallottam, minden nyikkanásra mellre tettem, hiába, az istennek se jött az az igazi tejbelövellés. Amikor hazajöttem, a harmadik napra már sugárban folyt a könnyem (tej helyett), totál kikészültem, megjegyzem, nem volt velem senki, se anyuci, se anyós. Ráadásul ehhez elvileg a szülés előtt én ragaszkodtam mondván, meg kell ezt nekem tanulni, na ez volt életem egyik legnagyobb ballépése, mert nagyon nagy segítség lett volna, ha van velem valaki.

A gyerek sírt, sírt és sírt, bár a kezdetektől csak egyszer kellett hozzá kelnem éjszaka. Most már tudom, hogy azért is sírt, mert én, a hülye anyja nem vettem észre, hogy éhes és sokszor fáradt. Ja, azt is hittem, ha nem alszik el azonnal szopi után, akkor nem is álmos, ezért nem is próbálkoztam megnyugtatni, hanem sírtam, hogy miért nem alszik. Háromhetesen még egy grammot sem hízott a kórház óta, akkor már muszáj volt neki tápszert is adni a szopi után.

Akármit csináltam, nem indult be a tejem, amit nagyon sajnálok, lehet hogy kitartóbbnak kellett volna lennem. Annyira kibuktam az első hetektől, hogy a negyedik héten önként felkerestem egy pszichológust, nehogy totál becsavarodjak. Őszintén megmondom, nem tudtam mit kezdeni sem a helyzettel, sem a gyerekkel, nem tudtam semmire a választ, sem a megoldást. Bőgtem, ha bőgött, bőgtem, ha nem aludt, közben a férjemet halálra stresszeltem, milyen bunkó hogy engem így egyedül hagy és dolgozni mer, mert milyen nagyon rossz nekem és mekkora szívás az egész.

Magamban kiabáltam, hogy minek kellett ez nekem, haragudtam a gyerekre és néha utáltam is, hogy miért csinálja ezt velem, és különben is, vigye innen, aki akarja. Tényleg ilyen gondolatok voltak bennem. Aztán a 6-8. hét táján minden kisimult, összerázódtunk és amikor etetés közben rám nézett a fiam és rám mosolygott, akkor már az örömtől sírtam. Rengeteget segített, hogy napirendet csináltam neki, a tápszeres pótlás miatt ebben könnyebb dolgom volt, hiszen mindig jól tud lakni. De az alvás, na az kemény dió volt, mint a legtöbbünknél, de ezen is túljutottunk. Hatalmas sírások (mindketten), hisztik és cumi-nem cumi után megtanult egyedül elaludni, most már ott tartunk, hogy ha látom, hogy álmos, jön a dédelgetés, cucujgatás, puszilgatás, kiságyba rakás és vagy elalszik azonnal, vagy maximum öt perc méltatlankodás és ezután alszik el.

Nyolchetesen fogta magát és elkezdte átaludni az éjszakát, remélem legalább a fogzásig ez így is marad. A tápszert egyáltalán nem élem már meg kudarcnak, mindig próbálok előtte szoptatni, bár a tejmennyiség sajnos egyre elhanyagolhatóbb. És igenis a cumisüveggel is lehet úgy etetni, hogy összebújunk, mert kispárnára fektetem, amibe aztán bebugyolálom, így neki is kényelmesebb. Bár ránézni nem szabad közben, mert imád szemezni és annyira elkezd nevetni, hogy nem hajlandó tovább enni, mint a képen.

Kata

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.12.13 22:40:16Border

  Az orvosokkal és döntéseikkel kapcsolatban az a véleményem, hogy az egészségügyi rendszer sajátos működése következtében csak diagnózisban tudnak gondolkodni.
  Nem a teljes embert és a szervezet szervrendszereinek szervezett működésére összpontosítanak, hanem egy kódolható diagnózisra, mert sajnos csak ez után kapnak támogatást.
  Rendkívül kevés idő áll rendelkezésre, így szinte lehetetlen az összefüggések felismerése.

 • 2009.12.13 22:43:41renege

  H, azért általában az első 3 napban is kapnak némi tápanyagot a babák, ugyanis a legtöbb nőnek van előteje, ami igen hasznos.
  Meg a 10-20 ml is sokat számít.

 • 2009.12.13 22:44:20vivaevita

  mirka
  és miért kellett végül a tápszer?

 • 2009.12.13 22:44:21farkasokkal tancolo

  Madz, az ujszülött, szülés után egy kategória. Én azokról beszélek, akik képesek üvölteni hagyni a gyereküket, és nem megetetni mással - pl tápszerrel- otthon, miután hazamentek, és TUDJÁK, hogy éhes, de arra gondolnak, hogy "ha most megetetm cumizavaros lesz", "ha most megetetem nem lesz majd a kereslet-kínálat" - és még azt is hiszik, hogy igazuk van, és a gyreeknek akarnak jót.

  Tudom miről beszélek, a lányom a szülés után kapott egy - gondlom remittendából visszamaradt - Kismama ujságot is a protokoll csomaggal, amit szerencsétlen átolvasgatott, és 6 HÉTIG HALLGATTA AZ EGÉSZ CSALÁD, hogy az unokám már FETRENGETT AZ ÉHSÉGTŐL. Mert hiába írta fel azonnal a tápszert a gyerekorvosnő azzal, hogy "sok anyuka megnyugszik attól, hogy ha minden kötél szakad van pótlás a polcon, amúgy a szoptatás olyan 6 hetes korra áll be" , de NEM MERTE alkalmazni, mert a Kismama ujság meg sok hülye babafórum amit olvasgatott ilyen hatással volt rá.

  Akkor jutott jobb belátásra, amikor -igenis én! - átvettem az írányítást, és adtam a gyereknek egy adag tápszert, amitől az addig állandóan üvöltő, és az anyját magától eltaszító gyerek EGYHUZAMBAN 6 ÓRÁT ALUDT!!!

  Addig kibírtam, hogy ne szóljak bele. És a gyreeknek nem lett cumizavara meg semmi más, és kapásból átaludta az éjszakát, mikor az esti szopás után is kapott pótlást.

  Hát köszönöm az LLL kommandónak ezt a 6 hetet, ami akár szép emlék is lehetettt volna.

 • 2009.12.13 22:47:25farkasokkal tancolo

  (Nem egy, hanem egy évnyi, tehát 12 Kismama ujságot, pontatlan voltam)

 • 2009.12.13 22:48:46vivaevita

  2009.12.13 22:39:25Heatherette & Glitterbaby
  senkiről ne feltételezd, hogy "én adhatnék neki enni, de csakazértse".

 • 2009.12.13 22:53:33tengeri csillag

  Azt már nem részletezem, hogy milyen pillantásokat és megjegyzéseket kaptam a játszótéren a szoptatóbajnok anyukáktól, amiért merek ilyen műkaját adni a gyerekemnek.(Második gyerekkel már ugye nem lehet úgy elbújni a világ elől, hiszen a naggyal is muszáj néha kimozdulni.) Amúgy nekem is iszonyúan fájtak a melleim, nem sebesedtek ki, de a második gyereknél két hónapig én is félmeztelenül rohangáltam a lakásban, mert nem bírtam elviselni, ha bármi hozzáért.

  Szóval számomra az a tanulság, amit próbálnék a következő "generációknak" továbbadni, hogy senki se dőljön be ennek a "mindenki tud szoptatni" dumának, mert igenis vannak, akiknek nem megy. És egyetértek azokkal a hozzászólókkal, akik azt kérdezik, hogy miért kell ezt mindenáron erőltetni, ha van, akinek nyűg és szenvedés. Én örülök, hogy sokan évekig szoptatják a babájukat, de ne legyen már az az uralkodó hangulat, hogy aki pedig nem így tesz, az már szinte nem is jó anya. Mert így két gyerek után szerintem az a lényeg, hogy a baba gyarapodjon, fejlődjön, kiegyensúlyozott és boldog legyen, mert az anyuka és az egész család is ettől lesz boldog és kiegyensúlyozott. És hogy ez anyatejjel, vagy tápszerrel, vagy a kettő kombinációjával történik, az teljesen mindegy!

 • 2009.12.13 22:57:22madz

  FT, az szerintem is súlyos, viszont itt senkitől sem olvastam, hogy ezt tette volna.
  szerintem egyébként, már bocs, de nem a lányod volt egy kicsit hülye, hogy ezt csinálta? volt ez a frusztráló élményed öt éve, és azóta is fröcsögsz azokra, akik amúgy tök normális hangnemben próbálnak elmondani pár dolgot.

 • 2009.12.13 23:01:41psyché

  FT, latod ezert örülök, hogy nem lakunk tul közel egymassal az anyamhoz.:-) megörülnek, hogy mindenbe beleszolna. biztos, jo szandekkal tetted, amit tettel, de ez az anyukaja dolga volt, nem a tied. az en nagyanyam is megcsinalta ezt velem majdnem, igaz ö csak edeskömenyteaztatni akarta a gyermekemet, aztan csodalkozott, amikor el lett küldve a francba. szerintem, nagyon egyszerü megallapitani, h kell-e a gyereknek tapszer_ hizik-e rendesen, van-e eleg nedves pelus egy nap. nincs szükseg mindent jobban tudo nagymamara hozza. (es nem a tapszerrel van gondom, hanem azzal, hogy ilyen mertekben beleszoltal a lanyod + unokad eletebe.)

 • 2009.12.13 23:04:02farkasokkal tancolo

  Nézd madz, a normális hozzászólókkal semmi bajom, de az ilyen vieavita magyarázatoktól a világba tudnék kifutni, ez kimeríti nálam a verbális sértegetést és lealázást, amit "puszta jóakaratból" csinál.

  A lányom meg nem volt hülye, csak LELKIISMERETES JÓ ANYA próbált lenni. Mert - köztünk legyen szólva - ő nem egy ősanya típus. Soha nem gondoltam volna, hogy neki lesz gyereke a két lányom közül, őt mindig idegesítették a gyerekek, babája sem volt , mindig fiúkkal játszott stb. Nem is lett volna semmi probléma, ha nem olvassa át azt a sok kibaszott Kismama ujságot, és nem kezd internetezni babafórumokon... de mára hálistennek leszarja.

 • 2009.12.13 23:04:20psyché

  madz, igy van. elvileg az elsö napokban az elötej pontosan eleg a babanak. :-)

 • 2009.12.13 23:06:02renege

  FT, a Te toleranciád a nullát közelíti. Nem tudom, pontosan mit értesz normális hozzászóláson, de nekem vieavita hozzászólásai eléggé tárgyilagosnak és korrektnek tűntek.
  Különben is, én voltam itt az osztott, aki véleményt mert mondani.

 • 2009.12.13 23:10:34farkasokkal tancolo

  psyché, a gyerek ALIG gyarapodott. 3500 grammal született és 3 hetesen 3200 grammm volt, és állandóan üvöltött. És nagyon kérlek, hogy a saját anyád elleni frusztrálsz állapotodat ne rajtam vezesd le. És nagyon szivesen megadom a lányom mail címét, hogy vele tárgyald le ezt az egészet. Mellesleg másik fórumon a saját kis kacsójával verte a billlentyűzetet, és adott nekem igazat sok mindenben.

  És akár hiszed akár nem, mind a kettő lányommal jó a kapcsolatom. Ha valami nem tetszik megmondják, és és én ugyan nem tudok egyikükre sem ráeröltetni semmit. Akkor igenis közbeléptem, mert nem bírtam már hallgatni, sem én sem a férjem, sem az akkor még nem ex vejem, és láttam, hoyg a láynom sem, csak éppen még magának se merte bevallani, hogy ez így nem kóser.

  Utána vizsont megváltozott a felfogása, amikor látta, hogy az addig ideggörcs üvöltő kisfiú egyhuzamban aludt mint a tej, FELFOGTA, hogy ÉHES volt, és ettől helyrebillent az agya.

 • 2009.12.13 23:14:07Border

  FT,

  végül kiderült, hogy mi volt az oka annak, hogy az unokád 6 héten keresztül sírt?
  És a lányod helyzetét a folyóiratokon kívül még mi nehezítette?
  És miben lehetett volna még segíteni neki (a tápszerezésen kívül)?

 • 2009.12.13 23:15:03vivaevita

  FT és mekkora volt a súlya 6 hetesen?

 • 2009.12.13 23:18:28psyché

  FT, ha nem hizott a gyerek, akkor teljesen igazad volt. ebben az esetben en nem vartam volna 6 hetig, mert a legfontosabb, hogy a baba gyarapodjon.

 • 2009.12.13 23:21:04farkasokkal tancolo

  Ja még annyit, hogy akkor mikor az unokám született, a lányomék másik kerületben laktak. A szülés után hozzánk jöttek 4 hónapig. Mert nyár votl, nekünk kertes nagy házunk volt. Egy külön lakrészt kaptak.

  Én megfőztem, kimostam, kiteregettem, elrakodtam bevásároltam helyette. Neki tényleg csak a gyerekkel volt dolga. Ha úgy láttam fáradt, akkor kivittem babakocsiban a kölyköt és tologattam, csitítgattam (szegény akkor is éhes volt)... ő aludhatott ha akart bármikor.

  4 hónap után visszaköltöztek a lakásukba. És képzeld, mégis az lett, hogy megvették tőlünk a házunk egy részét, kialakítottunk nekik egy külön lakást és azóta is együtt lakunk. KÖzben - nem emiatt, hanem mert az ex vejem beleszeretett másba - elváltak. A vejem is benne volt (mert elég szar környéken laktak).

  Az ex vejem a mai napig jobban megérteti magát velem, mint a lányommal. ÉN voltam az, aki állandóan azon voltam, hogy hiába válnak el, a gyereknek ő az apja, és rá van szüksége. A mai napig hetente 3-szor jön hozzánk, én vagyok az, aki megkínálja a vacsorával, aki a gyerekkel kapcsolatos infókat átadom neki... de mi a francnak magyarázkodom is????

 • 2009.12.13 23:23:39Heatherette & Glitterbaby

  de miért vártál 6 hétig, ha láttad, h faszságot csinál, és árt a gyerekének? egyébként hülyeség, amit fent vki ír, h nem szabad beleszólni. ha vki hülye, és árt, abba igenis szóljon bele még a nagypofájú, idegesítő anyós is egyszer az életben jogosan.

 • 2009.12.13 23:38:46farkasokkal tancolo

  H. mert a lányom éppen akkor, amikor anya lett kicsit bedilizett, és egyik dilije az volt, hogy ez AZ Ő GYEREKE, és ebbe ne szóljon bele senki. Én meg már ismertem, és tudtam, hogy ha valami így beleül az agyába az ellen én SEMMIT nem tudok tenni. A gyerek végülis élt... csak üvöltött egész nap, mint a fábaszorult féreg.
  Valamennyit kiszopott, már amennyi az életbenmaradáshoz kellett. De csak később derült ki az, hogy a lányom akármit is csinál, fej, fejenáll, issza a Laktoherbet, meg minden szart, akkor is csak nagyjából fél deci anyatejet képes produkálni. Egyszer volt 70 gramm, hű de nagy ováció volt...

  Csak tudod a csecsemősírás nem marad meg a 4 fal közt, az felhallatszik. És már én is úgy voltam, hogy mittudomén a cumisüveget beraktam a mosógépbe, meg a popsitörlőket a hűtőbe... mert a csecsmősírás kegyetlen, inkább egy tüctüc zenét játszó szomszéd... és volt egy pont, hogy kész elég. Leszarom a lányom mániáját, én biza beletömök cumisüvegben egy kis tápot. (Az igazsághoz tartozik, hogy akkor a lányom már nem nagyon ellenkezett szegény...)

  És a lányom NAGYON JÓ ANYA. Látom, tapasztalom, sokkal okosabban csinál mindent mint én velük. Csak éppen ő az a típus, aki nem a szoptatásban érzi az anyai énje kiteljesedését, hanem másban.

 • 2009.12.13 23:57:28Border

  FT,
  a magam részéről azért vagyok kíváncsi és kérdezek, mert szeretnék minél többet megtudni adott szituációról, nem azért mert számon szeretnék kérni, hanem azért, mert nem szeretnék a saját feltételezéseim szerint reagálni.
  Számomra az objektivitásban nemcsak a tényszerű adatok tartoznak bele, hanem a másik ember szubjektív megélései is, mert azok soha nem képezhetik vita tárgyát, azok tények.

 • 2009.12.13 23:59:31farkasokkal tancolo

  Jó Border, de konkrétan mire is vagy kiváncsi?
  Én már a belem is közzétettem...

 • 2009.12.14 00:07:29ági anyu

  2009.12.13 12:19:06nyina&mika
  "a gyerek jól volt a mellemen, nem ez volt a probléma, egyszerűen csak nagyon erősen szívta és rágta."
  Na látod, ez volt a gond. A helyes technikával szopó csecsemő nem szív, csupán eyetlenegyet a legelején, mikor formára állítja a bimbót. A továbbiakban a nyelvével a szájpadlásához préseli a bimbót, így préseli ki a tejet. Ha szív, annak egyetlen oka van, ez pedig a CUMISÜVEG. Normális helyen ezért adnak már a kórházban is kiskanálból ill. ohárból pótlást az újszülötteknek...
  Ezt nem azért írtam ide, hogy bárkit megbántsak, hanem mondjuk csib-nek, aki még előtte van a dolgoknak - hogy tudja, mire kell figyelni

 • 2009.12.14 00:08:28ági anyu

  ...pohárból...

 • 2009.12.14 00:16:28farkasokkal tancolo

  Ági anyu, lehet összekeverem valaki mással, de mintha ő írta volna, hogy bizonyos hibás szájizom rendellenesség volt a háttérben.

  Teht ő nem volt egy "helyes technikával szopó csecsemő". És nem a cumisüveg a ludas... neharagudj, de én is szoptattam egy ideig, a lányomat rögtön szülés utn elvitték, nem is tudom mit csináltak vele, de gondolom cumisüvegből etették.itatták, és mégis tökéletesen szopott 5 hétig... amíg fel nem vágták a mellemet.

  Szóval elég tarka ám a nem szopós gyerekek tárháza.

 • 2009.12.14 00:22:40Border

  FT,

  tudtatok-e arról beszélni, hogy vajon mi volt az oka ennek a mindenki számára frusztráló 6 hétnek?
  Mert pld. a gramm méricskélés már önmagában sokkoló, és borzalmasan frusztrálttá válhat tőle az ember.
  Vagy milyen táplálási elképzelése volt a lányodnak az újságok elolvasása előtt, és pontosan mi változott meg akkor, miután kiolvasta őket? OK, hogy a szemlélet, de ez miben mutatkozott meg?
  Vagy volt-e valami jel a baby blues-ra?

 • 2009.12.14 00:41:25farkasokkal tancolo

  Border, ezek szerint te azt feltételezed, hogy
  - állandóan mértük a gyereket
  -nem volt semmi fogalma a baby blue-ról.

  Hát elsőre az a válaszom, hogy
  -igen. Kibéreltünk egy mérleget két hónapra , igen.Minden szopás után mérve lett.
  - igen, a lányomnak semmi fogalma nem volt a baby blue-ról.
  - a lányom elképzelése az volt mint nekem: hogy majd szoptat, vagy ha nem akkor a tápszer. De miután elolvasta azt a sok fasságot ami az egy év Kismama ujságban benne volt (még benn a szülészeten basszus, mert ha csak hazahozta volna én bevágom a kályhába) , azt hitte, hogy ha nem szoptat akkor itt a világvége, és én hiába nyugtattam hogy nem, ugyanazokat a fasságokat végta hozzám
  , mint amit itt a Porontyon is olvasok gyakran. Meg hogy én micsoda felelőtlen voltam vele is. Hiába magyaráztam, hogy édes kicsikém, TE nem akartál szopni bazdmeg.

  A baby blues-ra NINCSEN ELŐJEL, az jön mint a villámcsapás, nekem is volt. Csak nálam hálistennek pár napra korlátozódott, de emlékszem mennyire idétlen voltam akkor, mindenki gyagyának nézett...

 • 2009.12.14 01:06:25Border

  FT,

  Köszönöm, hogy válaszoltál. Nagyon fontosnak tartom, hogy tényleg azt olvassuk el, ami le van írva.
  Nagyon nehéz műfaj az írásos kommunikáció, mert az a fránya monitor egy hatalmas nagy vetítővászon.

 • 2009.12.14 01:17:00farkasokkal tancolo

  Border, én nagyon szivesen és kimerítően válaszolok bárinek, aki nem egy prospektust tol az orrom elé, mert azzal nemige tudok mit kezdeni.

  Ugyanis minden eset más. NIncsen olyan, hogy jaj csak az a baj, hogy rosszul szopik, vagy rosszul fejsz, vagy hasonlók. Mindenkinek más a családi és lelki élete, más a pszichéje.

  És nincsen örök igazság, még akkor se ha ezt a WHO mondja. (Éééérdekes móóód mikor a WHO azt ajánlja, hogy mindenki oltasson, kapásból előjönnek az egyéni érzékenységek, míg a szoptatásnál - és nem szopizásnál, könyörgöm, ettől egyszerűen még a maradék pinaszőröm is feláll - valahogy mégis mindenki a WHo -ra hivatkozik... )

  Szerintem ugyan hagyjunk már lógva minden friss anyukát. És ne rémisztgessük ha kérhetem...

 • 2009.12.14 07:27:38renege

  FT, borotváld le a maradék pinaszőröd, és nem lesz több problémád.

  Mennyire rossz duma már ez. Ha valaki a saját szotijával mer előhozakodni, ami véletlen nem úgy végződött, hogy tápszerezte a babát, az bizony önfényezés, és mindenkit megaláz azok közül, akik nem így jártak.
  Ha általános elveket, statisztikákat mesélünk el, az nulla, mert minden gyerek más, és nyilvánvalóan eltér a statisztikától és az átlagtól.
  Van valami, ami a saját pár tapasztalatodon kívül elfogadható? Ja persze, ha más is tápszerezett, igaz? A többi meg kussoljon, mert aki meg meri említeni a saját sztoriját, az rögtön kőbunkó ősanya.
  Hát gratulálok a felfogásodhoz!

 • 2009.12.14 09:39:45korallka

  hűűűű, azannya:) Ha ez hét közben indul még szebb lett volna...
  A témához: nekem nem volt elég tejem, a dokinő nagy kegyesen felírta a HA tápszert.A kölök 4 napig ordított otthon-mondták hasfájós. Aham, éhes volt! Ez is egy fajtája a hasfájásnak:) A felírt táptól napokig fosott a gyerek(bocsánat, de szebb szó nincs rá!). Mi nem patikában vettünk tápot, hanem eleinte corában, utána meg a Müllerben. ott pl elég nagy a választék, van mindenféle, HA, sima,ízesített, hasfájós babáknak stb.

 • 2009.12.14 10:07:06manóc

  Nálunk a következő volt a helyzet: engem anyám pár hétig szoptatott csak, nagyon nem ment a dolog, Orizán nőttem fel. Húgommal pedig annyi teje volt, hogy még más gyereknek is jutott belőle. Akkor döbbent rá, hogy mennyire nem tudta, mit és hogyan is kellett volna csinálnia velem annak idején, és mennyire nem kellett volna feladnia az egészet. Ettől még felnőttem. FT, nemcsak az LLL kommandó mondja, hogy szoptatni elvileg mindenki képes. Nekünk a főiskolán is azt verték a fejünkbe, hogy elvileg minden nő képes szoptatni. Persze, ha levették a mellét, nincs tejmirigye, bizonyos gyógyszeres kezelés alatt áll, beteg, stb., akkor nem. Normál esetről beszélünk. Az más kérdés, hogy ha nem megy valakinek, akkor milyen stílusban kap segítséget, megdorgálják, hogy milyen béna, vagy megmutatják neki hol a gond. Természetesen senkit sem kell kulpabilizálni, ha nem megy neki, attól nem dől össze a világ, de jó eséllyel meg lehet találni, hogy hol a baj. Szóval az LLL kívül még a hülye védőnők is ezt nyomatják.

 • 2009.12.14 10:43:00korallka

  Én nem hinném, hogy a mikénttel van a gond. Sztem sok esetben tud és akar szoptatni az anyuka csak nincs ELÉG tej. És előfordul, hogy ezen a sok kipróbált módszer sem segít. Ott még az elkötelezett védőnő és LLL sem tud segíteni. Ilyenkor két megoldás van: vagy anyuka szoptat amíg tud és kiegészíti a kaját vagy foggal körömmel ragaszkodik a kizárólagos anyatejes tápláláshoz és reménykedik, hogy majdcsak lesz elég tej. Nem tudom mi a jó. Én amellett döntöttem, hogy kap kiegészítő tápszert. A gyerek jól van, köszöni épp a virsli a kedvence:)Nem érzem kevesebbnek magam azért mert nem dőlt a tej a mellemből. Mikor kérdezte a védőnő, hogy nem érzem-e rosszul magam amiatt, hogy nincs elég tejem a megdöbbenésen túl csak annyit tudtam mondani, hogy jobban 'zavar' ha éhségében ordít a gyerek. Ennyi:)

 • 2009.12.14 10:51:01kriszi

  Hahó, érzem én nagyon, hogy ebbe nem kellene belemennem, de a teljesség kedvéért, a tarkaság és a zűrzavar növelése érdekében :) leírnék én is pár adalékot szigorúan az én két gyerekem alapján:

  1. Mindkettő olyan rettentően éhezett újszülöttként, hogy napokig édesen aludtak, mint a tej. És méltatlankodtak, hogy gondolom felkelteni őket enni. Csecsemőként egyikkel sem tapasztaltam SOHA olyat, hogy kimondottan éhesen ordítottak volna. (Igaz, én etetés-parás vagyok, ahogy nyekkentek, elsőre kapták az adagot, aztán néztem meg, mi más bajuk van.)

  2. Az első kb. két hónaptól eltekintve SEMMIVEL nem tudtam fejni. Ezt azért tudom, mert mindkét gyereknél volt olyan időszak, hogy több volt a kelleténél, és ha nem ürült kellő mértékben, akkor begyulladt. Ez nem azt jelenti, hogy rengeteg volt (a védőnő több ízben megkérdőjelezte, hogy ekkora mellekben egyáltalán lehet valami), hanem hogy a kereslethez képest több. A lányomnál volt mérlegelés is, jó ideig, és ő speciel öt hónaposan (igen, olyan para voltam, hogy akkor is mértem még) egy-egy alkalommal 40 (!) grammot volt hajlandó szopni. Hajlandó és nem képes, mert eztán még feszült és begyulladt. Emlékszem, azt a nyarat tejapasztó (!) zsályateával és káposztalevelekkel a melltartómban töltöttem, igazán vicces volt. (Ja, a kölök volt az a darab, akit NEM TUDTAK tápszerrel megetetni már a kórházban sem, mert egyszerűen nem kellett neki annyi kaja, mint amennyit bárki elgondolt kívülről. Gondoltam, ha már kínlódok az etetésével, akkor már inkább az anyatej irányába teszem.)

  3. (folyt majd később, vannak még élményeim :) )

 • 2009.12.14 10:53:38Border

  FT,

  pontosan ezt gondolom én is. Ha valaki elmegy a dokihoz, hogy nem gyarapodik a gyermek, az esetek egy igen kis százalékában kerül sor valódi problémakeresésre. Igen, sok mindentől függ a táplálás sikeressége: a gyerek, az anya temperamentumától, az anya szülés utáni lelki állapotától, az alkalmazott táplálási módszertől (technika, gyakoriság, stb.), és esetlegesen a gyermek hozott, vagy szüléskor kialakult sérüléseitől és még ezer más okból.

  Én úgy álltam hozzá a szoptatáshoz, hogy más alternatívám nem volt. Én allergiás vagyok nagyon-nagyon sok mindenre, így az ajánlások szerint csak szoptathattam, hogy legalább a genetikai kód később vagy gyengébben kapcsolódjon be. Ezzel próbáltam esélyt adni. Persze atópiás lett a fiam, minden nyűgével együtt, de legalább az esélyt megadtam neki.
  És ami a tejhozamot illeti: fiam néhány hetes volt, amikor nagyon súlyos fosós-hányós betegségünk volt. Neki nem. Néhány óra leforgása alatt több liternyi folyadék távozott a szervezetemből. Semmi nem gyűlt össze a mellemben, semmi tejem nem volt, egy üres löttyedék volt. Szaladhattam volna a dokihoz, de tudtam, hogy szopás közben is termelődik a tej és emiatt az eset miatt sokkal gyakrabban kell etetni. Tehát egész nap szinte magamra cuppantva hordtam a gyereket, és ittam mint az őrült. Ő köszönte szépen, mindent megkapott, nekem meg 1-2 nap múlva visszaállt a tejtermelő rendszerem.

 • 2009.12.14 12:27:37Temptation

  "3 nap után nagyon kevés baba hal éhen, mert az anyja próbálkozott, és nem ment."

  De ne hagyjuk sírni 5-10 percet sem, mert az milyen kegyetlen.........a három napi éhezés nem kegyetlenség?

 • 2009.12.14 12:54:39sobri jóskáné

  Szerintem itt elbeszéltek egymás mellett, és mindenki csak a saját igazát akarja bizonygatni. Igazából ha egyik oldalát nézzük, akkor mindenkinek igaza van: aki tud szoptatni, és akar is, és persze a gyerek is akarja, az örüljön neki. Aki nem tud, és nem éppen nem akar, hanem egyszerűen nem tud (igen, ilyen is van, méghozzá elég sok), az pedig nem szégyellje magát, hanem eressze el a füle mellett a bántásokat.
  A másik oldalról viszont érdemes egy dolgot megfogadni: ne bántsuk azokat, akik nem szoptatnak, mert nem tudhatjuk, hogy miért nem. Főleg ezt a brutál szoptatásos lobbit ne erőltessük, mert ez azoknak, akiknek nem megy, hiába akarnak, az első időszakban nagyon is nehéz. Akár súlyos depresszióba is kergethetitek őket.
  El kell fogadni ezt is, nem pedig erőszakosnak lenni.
  A tápszeresek pedig csak akkor fognak leősanyázni szoptatókat, ha ezt az arcukba nyomják állandóan. Valaki itt mondta, hogy nem kell ennek állandó témának lenni, mert mindenki megmarhul tőle. Tényleg őrültek háza ez a poszt utáni kommentelés. Érdemes egyszer higgadtan elolvasni, nagyon brutális.

 • 2009.12.14 13:07:19Amber25

  Allitolag a csecsemokben a szuletes utani 2 oraban oriasi oszton van a szopasra es ha csak hasra vagy mell kozelebe teszik maguktol odakusznak. Az hogy a mama 10 vagy hany oraval kesobb kapta meg a babat biztos nem segitett a szoptatasban.

 • 2009.12.14 13:09:19Vakmacska

  Igen, úgy látom, én pl sokkal jobban megértem FT-t, mint itt sokan, valószínűleg van bennünk némi hasonlóság abban, hogyha úgy látunk egy helyzetet, hogy azt most már sürgősen meg kell oldani és fenébe az addig nem segítő elvekkel, akkor akár kívülről brutális diktátorként viselkedve is, de megoldjuk. Igen, el kéne fogadni, hogy annak ellenére hogy tudjuk, mi lenne az optimális megoldás, mégse áll mindenkinek rendelkezésre, és nincs végtelen idő próbálkozásra, pont úgy, ahogy a sivatagi vándornak is secperc kell eldöntenie, hogy iszik-e a pocsolyából (kockáztatva ezzel némi fertőzést), vagy nemes egyszerűséggel szomjan hal. Aki pedig nevelt fel már gyereket, az pontosan tudja, hogy tankönyvből és kompromisszumok nélkül nem megy, vagy csak súlyos frusztrációk és sérülések árán, tehát nem éri meg. Gyereket nevelni alapjában véve jó, ha valami nagyon nem jó, akkor igenis érdemes változtatni – és nagyon sok tápszeres anyát ismerek, aki alapjában véve lelkiismeretesebb vagy alaposabb szinte minden másban, mint pl én, akinek szerencséje volt. Az immunrendszer pedig sokismeretlenes lutri – ez egy faktor a sok közül.

 • 2009.12.14 13:11:18Vakmacska

  Amber25, és ez viszont a kórház-dokik felelőssége -még mindig vannak helyek, ahol indokolatlanul különítik el a babákat ezekben a nagyon fontos órákban és napokban. Nem véletlen, hogy a bababarát helyeken az a szülés utáni 2-3 óra szent, és senki,senki semmiért nem viszi el a piciket, nem háborgatja az anyát (hogy én mit kaptam volna mindenkori macskáimtól ha megpróbáltam volna - alighanem akkor már egy szemem se lenne:))).

 • 2009.12.14 13:40:33Amber25

  tudni kell en meg szules elott vagyok, par napom van hatra szoval nemsok jogom van beleszolni talan csak a felkeszules resze miatt ...nekem sokat segitett hogy a korhazban mar voltam szoptatasi tanacsadason. itt szules elott tartjak, nem tudom otthon hogy van., szoval elmondtak, hogy nem konnyu, sokmindennen mulhat, foleg aprosagokon!!! nem is gondolna az ember. szoval nem art elotte felkeszulni. ha az ember feladja fejben ( pl mert faj mert ez mert az) akkor annyi... mert mint mondtak a szoptatas elsosorban mentalisan dol el. Milyen pozicioban tegyuk mellre a babat, elmondtak ha faj, ROGTON vegyuk le a mellrol mert a helyes pozicioban nem szabad fajnia es probaljuk ujra, meg hasonlok. Adtak DVD-t, kulonbozo anyukak nyilatkoznak voltka sokan problemas kezdettel. nagyon nagyon hasznos volt. elmondtak ha barmi problemank van minnel hamarabb keressunk fel szoptatasi tanacsoadot vagy menjunk hasonlo gonddal kuzdo anyukak alkotta kozossegbe ahol van vedono is segitsegkent etc.
  Es a lenyeg ne eljuk meg tragediakent ha netalantan megsem megy, van ilyen, attol meg teljes jogu anyak maradunk!!!!

 • 2009.12.14 13:56:53Amber25

  ezzel csak arra akartam ravilagitani hogy a szoptatas nem egy automatikus valami ami vagy megy vagy nem megy. Mert korabban abban a hitben voltam es sztem sok mas no tarsam is azt hiszi szules elott, hogy fog ez menni mint a karikacsapas...amiutan nagy sokk tud lenni az elso par napban ha meg sem..
  Hanem igenis meg kell TANULNI. mint a babanak mint a mamanak.

 • 2009.12.14 14:08:37keke80

  nekünk a babakleengye vásárlásakor mondta az eladónö, hogy akármennyire is a szoptatásra készüünk, vegyünk pár cumisüveget, sterilizátort, kitudja miminden jöhet közbe!!! És valóban közbejött!!! Császárom volt, de én rögtön megkaptam Minit. Amíg engem a mütét után összestoppoltak, addig a férjem mellkasán vadászott az kis éhenkórász, mejd csalódottan sírt egyet, mikor csupa ször volt a szájában és nem is jött semmi... :DDD A csaászáros szoptatás valóban külön mutatvány, mert valóban rettentöen fáj minden pozíció és oldalra feküdni pláne nem tudsz, felülni egy életen át tart, a gyerek türelmetlen, sír, éhes, te meg moccanni sem tudsz. Összeszorítod még a gyomorszájadat is, csak végre ülj már valamennyire. Leizzadtál, de sikerült, jöhet a gyerköc. Növérke lábdobogtatva áll az ágyad mellet kezében a síró türelmetlen kis csomagocska, de mégis kedvesen mosolyogva segít, ott áll, tanácsot ad.

  Te boldog vagy és közben azon zakatol a fejed, hgoy ezt a mutatványt hogy a vaskarikába is adod elö otthon egyedül, mikor a férj már dolgozik, anyós nem ér rá és anyád is 10000km.re van töled.

 • 2009.12.14 14:59:59R2D2 & C3PO

  Köszönöm a tegnapi kedves szavakat FT, de _csak_ a környezetemben lévő esetekről írtam, olyanokról semmit, akiket nem ismerek _személyesen_. Talán nem voltam egyértelmű.

  És épp ezért, senkivel sem voltam igazságtalan.

  (A '70-es évek tápszerezési szokásait, anyámtól, a család anyámmal egyidős nőtagjaitól és anyám barátnőitől tudom. A jelenlegi tapasztalatokat meg a barátnőimtől és családtagjaimtól. Egész véletlenül a furcsa esetek mind a nőrokonokkal fordulnak elő...)

 • 2009.12.14 15:03:44cozumel

  En aztan megertem FT-t, mert ha az en anyam lenne, kb. ezt kellett volna vegigneznie mellettem is :(

  DE

  erre az amokfutasra NEM volt szukseg, mert velemenyem szerint Renege es Vivaevita nagyon korrektul es tenyszeruen irtak a dologrol, egyaltalan nem kommandos stilusban.

  Kommandos stilusban csak az az egy gyoker irt ott az elejen, aki bejelentette, hogy ne is valaszoljunk, ugyse jon vissza (kesz ovoda bazmeg, befogom a fulem, hogy ne kelljen hallanom amit mondasz, a lanyom csinalja mostanaban, de hat o 5 eves ).

  Igen, nagyon sokszor CSAK a szaksegitsegen mulna, egy profi tanacsadon, aki megnezi a baba/mama tenykedeset, es kijavitja a hibakat.

  Es nagyon sokszor, tudjatok, csak a kornyezet segitsegen mulna. Ha nalam valaki nyugtatja az uvolto babat, amig en a masikat szoptatom, es nem megyek ra gallyra idegileg, hogy nem tudok neki segiteni, akkor talan nem apad el a tejem...

  Szoval szaksegitseg ES segitseg... ezen mulhat az egesz.

 • 2009.12.14 15:14:27csibe101

  Császáros szoptatáshoz: nekem a legkevésbé fájdalmas pozíció az volt amikor ültem, a baba az ölemben volt egy párnán.

 • 2009.12.14 16:35:43Vakmacska

  Igen, szoptatási tanácsadó, gyakorlott és készséges védőnő pár nap alatt csodákat érhet el. és tényleg senki nem tagadta, hogy a szoptatás jobb mint a tápszer. Az éhezéssel kombinált mellgyulladás viszont nem, főleg nem hetekig-hónapokig.
  Az elítélt nyugati gyakorlat amúgy nem az ilyen esetekre vonatkozik, hanem amikor pusztán azért apasztanak el tejet gyógyszerrel az első hetekben, hogy a) nehogy deformálódjon a csaj melle vagy b) muszáj visszamenni dolgozni hat héten belül vagy után, és fejés nem játszik. Na ha valaki "szakemberként" EMIATT javasolna tápszert, az kapna tőlem is.

 • 2009.12.14 16:49:32keke80

  Vakmacska, ez az, ami nekem nem jutott. Sem az én családom, sem a férjemé nincs karnyújtásnyira, minden szülönk dolgozik, nem egyszerü. Plusz jutott egy bába, aki inkább ne lett volna, mert a lekezelö és poroszos stílusával csak idegesített mint segített volna. De mi megtettünk mindent, amit tudtunk, 3hónapnyi tejem volt, már ez is több volt, mint a semmi. Mini nemevésébe az is belejátszott, hogy akkoriban, amikor elkezdett nemenni, akkor kapott kengyelt a csípöje miatt. :(

 • 2009.12.15 22:08:08vivaevita

  Figyelmetekbe ajánlom még az Eszterlánc Anyatajmissziót www.anyatejmisszio.hu
  és a
  http://www.grilla.hu/forum/showcat.html

 • 2009.12.16 15:28:23sirara

  Eszterláncék nekem semmit nem segítettek. Én császárral szültem ikreket, picik voltak, gyengén, rosszul szoptak. Ők is kaptak a kórházban pótlást, na, onnantól nem is tanulták meg többé, hogy kéne ezt csinálni. DE: 10 hónapos korukig mégiscsak "szoptattam", mert kölcsönöztem egy kórházi fejőgépet, és fejtem és fejtem és fejtem. Szóval kapták a tejemet rendesen, megtettem én és a gép, amit ők nem:)
  Csak azért artam ezt le, mert ha a baba nem jól szopik, ez is egy opció, meg azért, mert sokan állítják, hogy fejéssel nem lehet fenntzartani a tejtermelést, de lehet, ilyen is van (persze ettől is ugyanúgy véres volt, és darabok estek le belőle, elnézést, de fejésnél is elmúlik ez előbb-utóbb).

 • 2009.12.16 15:44:41Vakmacska

  Sirara, uncsitesónak vidéken volt két gyereke, viszonylag nagy korkülönbséggel (az egyik kezdi az egyetemet, a másik most fejezte be), egyik se volt hajlandó szopni, lefejt tejet ettek hosszú-hosszú hónapokig, a csajnak annyi teje volt, hogy húszméteres séta után felrobbant az utcasarkon, nem lettek korán "elválasztva" és a mai napig nem tudja, hogy mi a fenéért volt ez. A családban mindenki szoptatott, ő volt a nagy kivétel, nem érti miért tolt ki vele az élet.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta