SZÜLŐSÉG

Az iskolai erőszak visszaszorítására nemzeti stratégia készül

2009. december 11., péntek 15:01

A szakiskolákban van a legtöbb fizikai és szóbeli agresszió az oktatási jogok biztosának vizsgálata szerint, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra. A diákok egyébként inkább egymással szemben erőszakosak, a tanárokkal szemben csak az esetek 3,8 százalékában fajul a dolog tettlegességig. A jelentés szerint tízből hatan kiabálnak és káromkodnak, de gyakori a megszégyenítés és kiközösítés is. Hiller István oktatási miniszter bejelentette: nemzeti stratégia készül az iskolai erőszak visszaszorítása érdekében.

Az oktatási tárca vezetője elmondta: az oktatási ombudsmant egy éve kérte fel egy átfogó kutatás elkészítésére az iskolai agresszióval kapcsolatban. A vizsgálatban 200 iskola 11. osztályos tanulói vettek részt az egész országban, közben pedig a minisztérium a rendészeti tárcával áttekintette a jogszabályi környezetet. Hiller István azt mondta: az Európa Tanács ajánlásához csatlakozva nemzeti stratégia készül, amely 2010 végére, vagy 2011 elejére készül el.

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa elmondta: két elemet vizsgáltak, a fizikai és a szóbeli agresszió előfordulását. Kifejtette: sok normaszegés is előfordul, ami nem minősül agressziónak, például a feleselés, az ellenkezés, vagy a megbotránkoztató öltözködés, amiket pedagógia módszerekkel lehet kezelni. A fizikai agresszió alacsonyabb mértékben van jelen: az érintett diákok aránya 11,4 százaléka érintett ebben. A tanárokkal szemben tettlegességig az esetek 3,8 százalékában kerül sor, és 10-ből egy diák szenved el fizikai agressziót. Ennél jóval gyakoribb a kiabálás és a káromkodás, amit a megkérdezett diákok csaknem 60 százaléka beismert magára vonatkozóan. Gyakori még a megszégyenítés és a kiközösítés, utóbbi leginkább a lányok körében jellemző.

Az oktatási ombudsman arról is beszélt: a képzési helyek és az agresszió között is van összefüggés: legkevésbé a gimnáziumban van jelen, az átlagosnál magasabb számban pedig a szakiskolákban fordulnak elő a különböző típusok. Aáry-Tamás Lajos elmondta: kontrollcsoportként megkérdezték a budapesti 7. osztályos diákokat is, amiből a pályaválasztás és az agresszió közötti összefüggést vizsgálták. Kiderült, hogy az erőszakosabb diákok a szakiskolákban tervezik a továbbtanulást, míg az alacsonyabb agressziós szintű tanulók a gimnáziumot választják. A szakember szerint az esetek többségében helyi, vagy regionális problémákkal szembesültek, amelyeket helyben kell megoldani. Azt javasolja az iskolák fenntartóinak és vezetőinek, hogy készítsenek saját kis felméréseket és tájékozódjanak a problémákról, amelyeket a szülőket és a diákokat is bevonva lokálisan meg lehet oldani

Aáry-Tamás Lajos szerint az agresszió túlmutat az iskolán, de orvosok, rendőrök, ügyészek vagy családsegítők bevonásával vissza lehet szorítnai. A Független Hírügynökség kérdésére válaszolva elmondta: a szülők tanárokkal szembeni agressziójának szintje nem érte el az 1 százalékot, de a nemzeti stratégiának ki kell terjednie a tanárok megvédésére is.

(Független Hírügynökség)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.12.11 15:10:31Ribizlee

  nesze semmi, fogd meg jól... :-S

 • 2009.12.11 18:03:06Tejbajusz

  Én annyira féltem a gyerekem :-(

 • 2009.12.11 18:42:17farkasokkal tancolo

  Megeszem a nyúlszőrkalapom, ha egyszer ebből bármi lesz is.

 • 2009.12.11 19:04:02I. Pipi

  10-ből egy diák szenved el fizikai agressziót

  ez nagyon sok :(

 • 2009.12.11 19:05:59I. Pipi

  erőszakosabb diákok a szakiskolákban tervezik a továbbtanulást...

  problemasabb gyerekek - gondolom a jegyeiken is meglatszik, igy gimi kilove eleve

 • 2009.12.11 19:10:34kandi

  10-ből egy diák szenved el fizikai agressziót

  ez tényleg nagyon sok. De milyen időszakot vizsgáltak? Egész sulis karierje során, 1 év során, 1 hónap során? Mert azért nem mindegy. Így azért nehéz értelmezni.

 • 2009.12.11 19:59:24felhasznalo

  Ha valakit érdekel bővebben a téma, találtam erről egy másik, friss kutatást is. Elég durva!

  http://www.koloknet.hu/1007-agresszi-az-iskolban

  Én egyébként három fő problémát látok.

  Az egyik az, hogy a szülők nagy része nem nevel, csak ridegtart. Gondozza a gyereket, eteti, de felelősséget nem tesz rá, nincsenek kötelességei és számonkérés sem, természetesen.

  A másik, hogy abban a közegben, ahol a felnőttek ingerültek, diszkriminatívak, ítélkezők, nem kevés esetben durván bosszúállók és agresszívak is, honnan venne más példát a gyerek? Mondhatjuk neki, hogy nem szabad viselkedni, ám ha a szülő közben tök másképp működik a gyakorlatban, mint az elméletben, megette a fene az egészet. Nuku hitelesség.

  A harmadik pedig az, hogy a tanárok kompetenciája folyamatosan csökken. Elvettek tőlük egy rakás nevelési eszközt hivatalosan (és most nem a körmösre gondolok), és nem hivatalosan is. Csak gondoljatok arra, hogy a szülők nagy része kit vesz elő, ha a gyerek rossz jegyet, megjegyzést, beírást neadjisten intőt kap: a gyereket vagy a tanárt?

 • 2009.12.11 21:42:26Fidelio73

  megint egy jó kis mutyi-meló- kamu bizottságok, kamu-tanulmányok, pályázatok, tárca nélküli seggfejek. mégis mit akarnak csinálni tizenéves gyerekekkel, amikor a lényeg eldől óvodás kor végéig?

 • 2009.12.11 21:52:13Tejbajusz

  Szerintem egy kamasz is fogékony a jóra, ha jó kézbe kerül, még alakítható a személyiség.

 • 2009.12.12 00:00:16Rabyn

  Menjetek be egy szakiskolába/szakközépbe és nézzetek körül! Érdemes.

  Az én osztályom, (eü.szakközép) 38 lánnyal indult 9.-ben. Ebből a 38ból NYOLC szerzett érettségit, közülük pedig talán a fele tanult tovább felsőoktatásban. (és ebben én is benne vagyok) A többi elment szülni, férjhez, jelentős részük pedig megbukott. A párhuzamos osztállyal kellett minket összevonni, hogy kitegyünk egy egész osztályt. (Akkor is csak 21-en voltunk majd 17-en és ebből a 17ből 3nak nem sikerült az érettségi! Pedig ez már újrendszerű volt)

  Ezek után azt hiszem nincsen min csodálkozni, és ez csak egy iskola, egy osztálya.

  Tejbajusz: ne féltsd a gyereked, ha okos, ha tanulni akar akkor be fog jutni egy gimibe ahol kevesebb az esély arra, hogy bántsák.
  Ha nagyon félted írasd be valami harcművészetre, hogy meg tudja magát védeni.

 • 2009.12.12 03:03:30testlife

  Mindenki, akinek esze van, holnap reggeltől abbahagyja a riogatást meg a félést, és szépen, türelemmel, elsősorban következetesen vállalt példamutatással a saját háza táján kezd el nyugalmat (nem rendet, baszod! nyugalmat!) teremteni (ha kell). Ha meg nem kell, akkor azt riogatás helyett felismeri, és megdicséri. Közben Hillert és bármilyen potentátot, valamint iskolaierőszakos tévéjajongást és blikkfecnit mosolyogva figyelmen kívül hagy.

  A példamutatás pedig nem erkölcsi hadova, meg ellenetevés meg visszaszorítás, hanem mind a politikától, mind a ma emberétől mára tök idegenné vált empátia - csakis empátia, mégpedig nem a neveltetésed nyomán kialakult szánalmas pavlovi reflexek nyomán, hanem mindenkivel. Nem háború az iskola, ha az egyik fél nem harcol benne. A kollektív hipokrízist felismerni, a mindent elborító erkölcsi vélemény- és ítélkezéstenger dúgóját kihúzni, plukk. Annak, akinek inge, naná.

  Hiller, rendőr, ügyész, statisztika, stratégia. Hogy ne bassza meg a szognyás balipap.

 • 2009.12.12 03:14:31indif

  az agresszív gyerekeket el kell altatni az állatorvosnál, mint a beteg kiskutyákat

 • 2009.12.12 08:42:49Fidelio73

  testlife, úgy éljek, nem jön le, h mit akarsz, csak annyi érezhető, h ez olyan "megmondós" komment akart lenni.

 • 2009.12.12 10:17:22kriszi

  Szerintem testlife az erőszakmentes kommunikációról beszél.

 • 2009.12.12 10:31:24farkasokkal tancolo

  Aha, mert az úgy megy, hogy a világon minden ember egyszerre csak megigazul és szelíd lesz...

 • 2009.12.12 11:05:36kriszi

  Na ez így szerintem is erős, de abban van valami, hogy ha minél többen csak a saját házunk körül kezdünk söprögetni, már sokat javult a dolog.
  Egy - nyilván nem tökéletes - példa nálunk a szelektív hulladékgyűjtés. Az oviban nagyon támogatják-támogatták, amíg lehetett gyűjtötték a kupakokat, tejes- meg üdítősdobozokat, sőt kis ideig a pet-palackokat is, amelyeket lehetett helyben préselni. Ez utóbbinak eszméletlen nagy sikere volt (gondolhatjátok): minden reggel és minden délután ott álltak sorban a lelkes préselők a kis palackjaikkal :)
  Szóval a lényeg, hogy negyedik éve mozgunk az ovis közösségben, azóta az ismerős gyerekek családjai MIND szelektíven gyűjtenek már (és ez legalább hatvan családot jelent, vagy még többet). Mi is. Azt nem mondom, hogy ezzel eltűnt a szemét a környékről, de hogy észrevehetően kevesebb, az elmondható. Ja és a pár éve még alig használt ufók hétvégére mindig csurig vannak, a kukák meg sokkal kevésbé tömve. Szóval ha valaki elkezdi, tudnak azért változni a dolgok. Szépen, lassan, fokozatosan. De az is sokkal több a semminél.
  (Ezzel nem a nemzeti stratégiát akarom védeni, a korábbiak fényében abban nekem is kevesebb a bizodalmam, mint az egyéni vagy közösségi kezdeményezésekben. De a szándék is valami.)

 • 2009.12.12 22:52:02eino.

  ,,Hiller István oktatási miniszter bejelentette: nemzeti stratégia készül az iskolai erőszak visszaszorítása érdekében."

  Ugyan Pifta, arra a kis időre... (ha már eddig nem...)

 • 2009.12.13 15:16:01Bambano

  I. Pipi 10-ből egy diák szenved el fizikai agressziót ez nagyon sok: nem, ez nagyon kevés.

  úgy gondolom a tapasztalatok alapján, hogy ennél magasabb az arány, csak a felmérés ezt nem derítette ki.

 • 2009.12.13 18:21:30MLH

  Mióta szakközép és szakképző iskolában tanitok, teljesen kétségbe vagyok esve, hogy milyen világban élünk. De főleg, hogy milyen világban fognak élni a gyerekeim. A mi sulinkban az átlagos szaközepes gyerek sem tanul otthon, a suliban megy a káromkodás, duma órán. A szakképzősök (korábban szakmunkás) osztályokban pedig egyszerűen nem lehet mit csinálni: jobb esetben alszanak. Egyébként káromkodnok, pornót néznek mobiltelefonon, visszadumálnak, simogatják egymást stb. Én igenis el tudom képzelni, hogy még a leghumánusabb tanárnál is egyszer elszakad a cérna.
  Sajnos a tanár kezében nincsen semmi, a gyereket kirúgni nem tudja az iskolából 18 éves koráig, bármit is csinál. A jegyek nem érdeklik, a figyelmeztetések sem.
  Szerintem általában a hatalmas demokráciával van a baj itt Magyarországon. Kellenének határok, korlátok, mert most nagyon rossz felé megyünk.

 • 2009.12.14 13:37:39Rosa Rugosa

  Szerintem is fegyelem kellen, illetve a lehetőség a fegyelmezésre. Amelyik nagyfiú vagy nagylány 15 évesen, vagy még idösebben nem tud viselkedni, annak irány a bánya.

 • 2009.12.14 13:48:42Rosa Rugosa

  2009.12.14 13:37:39Rosa Rugosa
  Szia Rosa...:)))
  A nagyapám bányász volt... és szerette...16 évesen...:)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta