Az anyai ölelés és a cukor csökkenti az oltás fájdalmát

A cukor és az anyával való bőrkontaktus csökkenti az újszülöttek fájdalmát oltás közben - közölték brazil kutatók a Pediatrics című szaklap legfrissebb számában. Az eddigi legnagyobb, 640 újszülöttre kiterjedt kutatásból kiderült, hogy egyszerű, olcsó módszerekkel csökkenthető a kicsik fájdalma injekciózás közben.

A babákat véletlenszerűen négy csoportba osztották: az egyik csoportnál fájdalomcsillapítót alkalmaztak, a másiknál szőlőcukrot tettek a nyelvükre, a harmadiknál édesanyjuk ölelte őket közben, a negyediknél pedig egyszerre alkalmazták a cukros-ölelős módszert.

Fájdalmuk mértékét arckifejezésük, sírásuk időtartama és szívritmusuk jelezte. A rutinoltást beadó orvosok nem tudták, hogy melyik kicsi kapott tiszta vizet, illetve cukoroldatot, ám az anyai ölelést nem lehetett "maszkírozni", így csak részleges vakpróbáról lehet beszélni a vizsgálattal kapcsolatban.

Az eredmények szerint az újszülöttek fájdalomértéke akkor volt a legalacsonyabb, amikor a cukor és ölelés kombinációját alkalmazták náluk, minden más fájdalomcsillapító változatnál magasabb pontszámot kaptak a Sao Paoló-i állami egyetem kutatói.

(MTI)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek