SZÜLŐSÉG

Sulinapló: Hagyjam, hogy áldozat legyen a gyerek?

2009. december 8., kedd 11:12

Amikor délutánonként az ember kisiskolás gyermekének megered a nyelve, a szülő csak hallgat és lázasan pörgeti az agyát: vajon tényleg minden úgy van, ahogy a kölyök meséli? Tényleg Gizike törte el szándékosan az egyik új ceruzát? És ő tépte le az új piros sapka bojtját is? És vajon tényleg eleszik az osztálytársak a tízóraira csomagolt finomságokat? Száz százalékig bíznom kell a hétéves lányomban vagy előfordulhat, hogy színez, túloz? Honnan tudhatnám meg a pontos igazságot anélkül, hogy beszélnék a tanítónővel vagy a „ragadozó” osztálytárs anyukájával? Vagy ez a lépés nem kikerülhető?

Korábban beszámoltam arról, hogy Málni osztálytársai rendszeresen megeszik a tízóraiját. Azóta is gyakran kérdezgetem, hogy mi a helyzet a keksszel, túrós táskával, kölesgolyóval és egyéb kajákkal, amiket csomagolok neki. Mostanra eljutottunk odáig, hogy megértette, nem azzal van bajom, ha megkínálja a barátait, sőt, erre biztatom is (és direkt úgy csomagolok, hogy jusson belőle másnak is), hanem azzal, ha mindent elosztogat, ő pedig éhen marad. Pedig úgy tűnik, még mindig gyakran fordul elő ilyen.

Új problémaként merült fel egy kislány, aki annyira erőszakos és nagyszájú, hogy (állítólag) rendszeresen bántja a lányomat – no persze nem fizikálisan, mert akkor pontosan tudnám, mit kell tennem. A lelki terror viszont sokkal nehezebb ügy: ha csak egy kicsit is kiszínezi a gyerek a történteket, az anyja meg berohan és az asztalra csap, nem biztos, hogy jól sül el a dolog. De hagyhatom-e, hogy már most azzal húzzák a lányomat, hogy amit mond, az hülyeség, ő buta és bármit csinál, az csúnya és rossz?

A másik kérdés, ami felmerül bennem, hogy ha tényleg pont úgy történik az iskolában minden, ahogy a gyerek elmeséli, mit tudok tenni ellene? Nyilván itthon próbálom erősíteni benne, hogy nem hülye és amit alkot, az szép (ha tényleg az), de mi van, ha ez csak a jéghegy csúcsa és ezer egyéb negatív dolog éri bent, amiket itthon nem is tudok oldani, mivel nem tudok róla? Emellett úgy tűnik, még mindig szeret iskolába járni, sok betűt felismer és magától gyakorolja is őket. Bele kell avatkozni az osztálytársak közötti harcba vagy hagyjam, hadd oldja meg a problémáit maga?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.12.08 21:18:10nyúlmama

  Reneg, én nem azt mondom, hogy "hazugság", bár ez csak a szavakon lovaglás. Én arra reagáltam, hogy többen írták, miért ne mondana igazat a gyerek. Hát azért, mert vágyik valamire, és már azt hiszi, hogy az úgy is van,vagy nem szeretne valamit,mint a fenti esetben. Tündének szerintem is igaza van.És van olyan eset is, amikor már egy 5 éves is tudatosan manipulálja a szülőt, pontosan tudva, mire "ugrik" a szülő.

 • 2009.12.08 21:20:10farkasokkal tancolo

  Nanemárr, TEGYÜK FEL, hogy feljelentenek.
  És akkor mi van.
  Majd szépen elmesélem a rendőrségen a szitut, azt is, hogy én biza egy ujjal nem nyúltam a gyerekhez.

  Kiváncsi vagyok, melyik az a szülő, aki pénzt nem kímélve bíróságig viszi az ügyet. és ha igen, akkor mi van, mire ítélnek?

  No mondjátok meg mire, Olyan sok a börtön vagy mi van?

 • 2009.12.08 21:27:51farkasokkal tancolo

  Nyúlmama, én soha nem mondtam azt, hogy az ovónők dolga nem nehéz. Nagyon is. Soha nem mennék ovónőnek, mert a harmadik napon - legkésőbb - valamelyik gyereket jól elfenekelném az biztos.

  De ettől nem kell félni, mert NEM vagyok ovónő.

  De azt tényleg nem értem, hogy miért nem lehet az édeskés stílus helyett KOMOLYAN rögtön az elején azt mondani, hogy sokmindent tolerálunk, sokmindenben segítünk blabla, viszont a verekedést és a csúfolódást nem!!!

  Megfigyeltem az ovodai és az első osztályos szülői értekezleteken is, hogy az ovónők és az alsós pedagógusok kezdik el még a szülőket is gyagyásként kezelni. A mostani ovodában pl az nagyon tetszik, hogy ilyet nem tesznek. Sokkal több segítséget kap az unokám mint amennyit reméltem valaha is, ugyanakkor - ha szabad ilyet kijelentenem - kifejezetten katonás és poroszos a napirend, és láss csudát az unokám kivirult benne. Mert ugyanakkor szeretttel csinálják és türelemmel.

 • 2009.12.08 21:29:21renege

  Rendben, nyúlmama, tényleg nem mondtad. Én csak annyit szeretnék kihangsúlyozni, hogy a szavakon néha kell lovagolni, mert nem mindegy, hogyan kezeljük a dolgokat. Ha rajtakapjuk a gyereket, hogy nem mondott igazat, és elkönyveljük hazugságnak, vagy pedig próbálunk kicsit a színfalak mögé nézni, és esetleg éppen a kiszínezett mese alapján jövünk rá a félelmeire vagy akár a vágyaira (ahol gondolom a félelem azéert kicsit fontosabb jel lehet)...

  Egyébként az én fiam most 3.5 éves, és épp a hetekben kezdtem azt észrevenni, hogy ha rosszalkdoik, letagadja, vagy a kishúgára fogja.
  Kicsit elgondolkoztam, hogy ez a korral jár, vagy az ovival? (ugye szeptember óta jár)

 • 2009.12.08 21:32:43nyúlmama

  Ft, nem kezelem gyagyásként a szülőket, és bizony, én is határozottan el szoktam mondani, mi merre.Elmondom, hogy nem tolerálom verekedést, a csúfolódást.Nem is. De azért, hidd el, előfordul. És nyilván nálatok is, akárhogy hiszed, hogy nem.Mert ez van.
  Csak az a gond, hogy van egy főnököd, egy fenntartód, és bizony, vannak olyan dolgok, amiket nem tehetsz meg.
  Abban teljesen igazad van, hogy alaphang nagyon fontos. Látom ezt máshol, hogy nagyon el lehet szúrni az elején a dolgokat.

 • 2009.12.08 21:36:19nyúlmama

  Renege, persze. De itt most nem a gyereknek mondtam, hogy hazudott, hanem mi beszélgetünk erről. Nyilván, hogy nem mondom ezt így a szemébe. Pusztán annyit akartam mondani, hogy nem mindig kell készpénznek venni mindent, amit a gyerek otthon elmesél.
  Ami meg a fiadat illeti, korral is jár nyilván.

 • 2009.12.08 21:38:32farkasokkal tancolo

  Nyúlmama, az az igazság, hogy a régi oviban is minden elviselhető volt addig amíg nem lett új a vezetőnő, szóval megértelek. Ebben az oviban már tizenegynehány éve ugyanaz a vezetőnő is meg az ovónők többsége... szóval megette a fene, ha neked van egy elképzelésed, csak nem tudod megvalósítani.

 • 2009.12.08 21:41:40nyúlmama

  Ft, így van sajna.És manapság már nem lehet azt eljátszani, hogy egye meg a fene, elmegyek máshova. Pláne ennyi évesen....

 • 2009.12.08 21:45:41Rosa Rugosa

  2009.12.08 18:26:53másutt

  Nem kell a különböző típusú agressziót úgy összehasonlítani, hogy közben a mérték nem ugyan az.
  Az az eset amit te leírtál a lányról, a fiúknál nem egyenlő az egy-két veréssel. A fiúknál aki ebbe a szerepbe kerül, az nem egy két tockost kap (milyen jó lehet neki reggel úgy bemenni, hogy tudja, megint valaki megcsapja), hanem akkor legyen ő is a kollektív szívatás áldozata fiú módszerrel. Bezárják a kukába, nyalogassa le valaki cipőjét, ja meg egy két rúgás is kijár.
  Szerinted ez sokkal elviselhetőbb, mint amit a lányok csinálnak?
  Miért könnyebb egy egyszerű, egyszálbelű gyereket arra rávenni, hogy üssön (az én fiam 5 évig kick-boxolt, még is alig bírtam rávenni, álljon már a sarkára, mert nem az a fajta) mint egy lányt arra rábeszélni, hogy milyen taktikát alkalmazzon?

  A fiúknál is megy a lelki terror, csak nem hátulról körbe, hanem egyenesen a közepébe.

  Van tapasztalatom mindkettőben és mindkét nemű gyerek (bár különböző habitusú) végül vette az akadályokat. Ez pedig szerintem a nevelésnek az eredménye.

 • 2009.12.08 21:52:36Rosa Rugosa

  FT
  Én megértem az óvodai jelenetedet.
  Én sokkal alattomosabb módszert alkalmaztam. Volt egy nagycsoportos kiscsaj, aki a két kicsit, amikor oviba mentek állandóan lelökdöste a csúszdáról, de nem gyengén, minden nap egy nagy kék folt a homlokon, mokka a szemen, szóval már engem is zavart.
  Az óvónők szóltak anyukának, aki nagyon sajnálta, de semmi nem változott.
  A kislány elkezdett edzésre járni (kick-box), a lányom is oda járt (5 évvel volt idősebb nála). Egyszerűen megfenyegette, hogy ha nem hagyja békén a kistesóit, akkor majd ő ellátja a baját.:)
  Utána megszűnt a bunyó, igaz, a kiscsaj keresett más áldozatot.

  Nagy szájharcos család vagyunk.:)

 • 2009.12.08 21:55:58psyché

  Nalunk az oviban is szoktak csufolni a nagyobbik fiamat. Azert szoktak a nagyobb fiuk kinevetni, kifigurazni, mert ö nem nemet es bar nagyon jol beszel, azert megsem tud ugy, mint az, akinek mindket szülöje (vagy akar csak az egyik) az. Raadasul en ott is magyarul beszelek velük fökent. A fiam, furcsa modon, nem veszi eszre, hogy kinevetik, azt hiszi egy ujabb jatek, csak az en agyamat szokta elönteni a vörös düh. Emellett meg irigyek is ra a többiek, mert mi meg együtt vagyunk a ferjemmel, zenere + tancra jaratjuk es összesegeben nagyon odafigyelünk ra. A kicsit (meg) nem csufoljak, pedig egy csoportba jarnak. Nem tudom, miert van ez. Biztosan, van valami a nagy fiam szemelyisegeben, ami nagyon irritalja a többieket. En nem igazan latom, hogy mi az, de az a gyanum, tölem örökölte, mert engem is vegig utaltak ovitol az egyetemig.

 • 2009.12.08 22:23:34phoboss

  psyché, és rájöttél végül, hogy mi volt az, ami miatt utáltak az ovitól az egyetemig? vagy sosem kerdeztél meg senkit?
  ha szerinted a gyerek ezt tőled elörökölte, akkor csak van valami fogalmad arról, hogy mi lehet az. mit örökölt el? egyszerű közutálatkeltést? nem hinném.

 • 2009.12.08 22:35:36Magenta

  2009.12.08 21:55:58psyché

  Ez elég érdekesen hangzik...

 • 2009.12.08 22:39:00psyché

  phoboss, meg nem kerdeztem meg senkit. valahogy fura is lenne, mondjuk most az iwiwen irni ösi ellensegemnek, hogy te tul.kepp. miert is utaltal/tatok anno annyira? :-) szerintem, rengeteg magyarazat van ra. ha magamban akarom keresni a hibat, akkor az egyik talan, hogy ugy viselkedtem, mint egy kiralylany (elkenyeztetett egyke vagyok), masreszt elegge büszke + zarkozott is vagyok. nehezen engedek közel magamhoz barkit is, nagyon jok az önvedelmi reflexeim. ha masokban akarom keresni a hibat, akkor az irigyseget tudom megemliteni elsö helyen.:-) fene tudja. en mar megtanultam elfogadni ezt a helyzetet. a fontos emberek megvannak az eletemben es ez a lenyeg. nem kell, hogy mindenki szeressen, jofejnek tartson. eleg, ha csak azok teszik ezt, akik nekem fontosak. erre probalom tanitani a fiamat is. remelem, hosszu tavon lesz a nevelesemnek gyümölcse.:-)

 • 2009.12.08 22:47:42phoboss

  psyché, nem is arra gondoltam, hogy az ősi ellenségeidtől kérdezd meg, hogy miért is utáltak :) hanem arra, hogy a legközelebbi ismerőseiddel beszéled meg, akik ismerik az előnyös és hátrányos tulajdonságaidat is, és biztos meg tudják mondani, hogy mi lehet az, ami általában irritál másokat.
  azt én sem hiszem, hogy mindenki jófejnek kellene tartson, de ha valamiért sokan utálnának, én biztos rá akarnék jönni, hogy mi lehet az oka.

 • 2009.12.08 22:47:46farkasokkal tancolo

  Rosa R..
  azt hiszem bevallhatom, hogy ha majd az unokám iskolába megy, és ujra ilyen szitu lesz, én leszarom mi a rendelet, ha megmutatja melyik az a kölyök aki vegzálja, én is az anyám módszerét követem. Megmondom majd annak a 7 évesnek, hogy ha nem hagyja abba, akkor velem fogja magát szembetalálni, és én nem félek a testi fenytéstől. (vö. akkora pofont kapsz tőlem, hogy megtekeredik a fejed.)

 • 2009.12.08 22:50:11phoboss

  ft, most már abbahagyhatnád ezt a spártai szöveget.

 • 2009.12.08 22:55:35Rosa Rugosa

  phoboss

  Jó de te hogy járnál el a kiscsajjal, aki gyepálja a kicsiket, és csak az vet véget a hóbortjának, hogy elmegy az oviból?

 • 2009.12.08 22:57:46másutt

  FT, es akkor meg fogod mutatni, hogy eroszakkal, odacsapassal, pofonnal mindent meg lehet oldani.
  egy eletre szolo lecke lesz minden erintettnek.
  "az erosebbnek mindent szabad"
  (plane akkor, ha 6-szor olyan idos es 3-szor olyan nehez!)

  sosem ertettem, hogy miert ut valaki, hogy megmutassa, utni nem szabad... bant valaki, hogy megmutassa, nem szabad bantani.

 • 2009.12.08 22:59:11psyché

  FT, ez az en apam modszere volt: ha panaszkodtam egy kisfiura, akkor kb masnap delutan mar elkapta hazafele menet az iskolabol, es elmagyarazta neki, hogy mi is fog törtenni, ha legközelebb meghuzza a hajamat.:-) (lehet, hogy ez is egy ok volt arra, hogy utaltak?:-D)

 • 2009.12.08 23:00:31phoboss

  rosa, semmiképpen sem testi fenyítéssel vagy az ezzel való fenyegetéssel.

 • 2009.12.08 23:01:18Rosa Rugosa

  Akkor mivel?
  Ne azt mond, hogy mivel ne.

 • 2009.12.08 23:04:06psyché

  amikor nalunk az oviban volt egy nagyobb problema, akkor en szoltam az ovonöknek, akik meg is beszeltek a dolgot az ominozus kisfiuval, aki onnantol kezdve egesz normalisan viselkedett. szerintem, azert erdemes a pedagoguson keresztül intezni az ilyen jellegü ügyeket, mert az ö tekintelyet/partatlansagat mindket fel elismeri. ha pedig nagyobb korukban tenyleg elfajul a helyzet, akkor erdemes a rendörseghez fordulni.

 • 2009.12.08 23:07:24farkasokkal tancolo

  Másutt drága, ha egy gyerek erőszakkal akar érvényesülni, legokosabb ha megtudja, hogy van nála is erőszakosabb.

  Nopersze én ezt olyan esetekre értettem, amikor tanítónéni a kezét tördeli, a másik gyerek szülei beleszarnak. Mert azért én urinő vagyok, a törvényes utat kezdem meg. (Anyám is csak ezután vette elő a kis dagadékot, mikor a vállán sírtam, hoyg most mi a fenét csináljak?) És a problem nincsen megoldva. Sajnálom, akkor nekem kell megoldani, így van ez. Vagy lerendezem a kis agresszort, vagy a sajtomat veszem ki. Első lépésként mindenesetre ez jön.

 • 2009.12.08 23:07:35Rosa Rugosa

  Nézd, én arról írtam, hogy az óvónős kör megvolt, anyuka sajnálta, helyzet nem változott.
  Nem az elsőre ugrottam, hanem amikor hetek óta mindkét gyerek kék-zöld volt.

  A kislány egy ugyanolyan helyzet LEHETŐSÉGÉVEL találta magát szembe az áldozati oldalon, mint amit ő gyakorolt elkövetőként.

 • 2009.12.08 23:09:21Magenta

  phoboss, mekkora gyerekeid vannak?

 • 2009.12.08 23:14:37másutt

  haha, most mar emlekszem, FT torteneteben, amit mar elmeselt egy parszor, az volt a soronkent megemlitett teny (ezt mindig megemliti!), hogy az agresszor DAGADT volt. kover gyerek, na. az ellen barmit be szabad vetni!
  :D

 • 2009.12.08 23:20:14Rosa Rugosa

  Tudjátok erről az jut eszembe, hogy lovas berkekben járja a szólás: "Az erőszak ott kezdődik, ahol a tudás véget ér."
  A szelíd és (valóban) nagy tudású bánásmódot pedig olyan emberek tárják eléd, akik tizenéven keresztül hány zablát törtek el a ló szájában, hány lovat tettek tönkre, mire kurva jól megtanultak lovagolni, aztán megvilágosodtak. Azóta hirdetik az igét. Hiába a tanulható ez a valóban jó elmélet, amíg nem állsz olyan szinten a lovaglásban, mint ők, addig nem fogod tudni alkalmazni ezt a barátságos módszert...:)))

 • 2009.12.08 23:21:54Rosa Rugosa

  2009.12.08 23:14:37másutt

  Ez kicsit olyan kitérő komment, nem?
  Most a módszer volt porondon, nem a kövér gonosz gyerek.

 • 2009.12.08 23:23:45farkasokkal tancolo

  Másutt hüle vagy, én akkor mellékesként megemlítettem, hogy egy dagadék kislány volt az agresszor, mire te átmentél dagadék kontra sovány empátiába és ombudsmanba, és azóta is kihangsúlyozom - direkt a te kedvedért - hogy egy dagadék volt.

  (Amúgy semmi bajom a dagadékokkal, én is az vagyok... :-DDD )

 • 2009.12.08 23:25:33ditakai

  lehet, hogy ő nem ilyen megfontolásból hangsúlyozta, de a kövérség mint életmódbeli sajátosság igenis elmond egyet s mást egy gyerekről (igenigen lehet hormonzavaros is de ezt hagyjuk)

  tsak czivakodom :-)))

 • 2009.12.08 23:28:19Rosa Rugosa

  Mondjuk az edzésen is a legnagyobb bunkó egy nagydarab és kövér gyerek volt, aki állandóan nála sokkal kisebbeket bántott az öltözőben...:)))

  Mindjárt én is jól megverek valakit, bár mostanában fogytam kicsit... de a jellemem nem változott!:D Legyen a kutya!:)

 • 2009.12.08 23:35:52Magenta

  Az én verekedős fiam vékony volt, mint egy bot. Most is vékony, de már nem verekszik.

  Aki a lányomat bántotta évekig, az is vékony volt, mégis millióféle próbálkozás után bizony csak az hatott rá, amikor én elbeszélgettem vele. Kihangsúlyoznám, hogy éveken keresztül (három tanév) próbáltunk más utakat járni.

 • 2009.12.08 23:45:42rézi, a nyúl

  ha az én fiamat bántaná valaki és látnám rajta, hogy szenved, biztos nem keresnék különböző utakat, módokat: szépen elbeszélgetnék vele. először kedvesen. másodszor viszont nagyon morcosan.

 • 2009.12.08 23:53:13másutt

  en csak azt mondom, hopgy az agresszor sulya, borszine, vagy hajhossza mindegy szokott lenni.

  de elobb utobb mindig atmegy a vita kisebbsegezesbe, vagy FT eseteben dagadekozasba.

 • 2009.12.09 00:23:11farkasokkal tancolo

  Jó, de micsinájjak ha egyszer egy dagadék volt? Az a fajta aki nem hormonzavaros, csak éppen feszül rajta a bőr, mert állandóan édességeket zabál? Egy dagadék volt na. Az a fajta, aki a "ráülök a szájadra ha ellentmondasz" fajtából van. Aki folyton el lett kényeztetve és folyton csokit zabál. Na az ilyen kölyköktől igenis undorodom.

  Ha sovány lett volna, akkor az izgága csontkollekció jelzőt kapta volna. De ez speciel dagadék volt na.

 • 2009.12.09 00:35:06eino.

  A mi osztályunk átlagosnak mondható (amióta nagy nehezen kitették a terroristát. Akinek annyi volt a hátrányos helyzete, hogy kiskirályként kezelték otthon- a rosszul szeretés tipikus esete. ). Van egy csomó jó vagy kitűnő tanuló, és néhány gyenge. A fiúk zöme nagyhangú, csúfolódó (tiszt. kiv.), a lányok akad több csúfolódós, sőt kirekesztős . A lányom megkapta játékok, mesék, intelmek, példamutatás formájában azt a ,,parancsot", hogy nem csúfolunk, közösítünk ki senkit. Aki név miatt csúfolódik, annak okosodnia kell, aki külsőért piszkálódik, annak szegényes a fantáziája, és egyébként is, ne attól akarjunk különbek lenni, hogy a másikat lenézzük valami miatt stb. . (Mondjuk annak sem lett sok haszna, hogy felkarolta a ,,kitaszítottakat", mert azok meg nem akartak leszakadni róla, és ki akarták sajátítani, de szerencsére mára - negyedikre - normalizálódtak a viszonyok.)
  Vannak még gyerekek, akiket hasonló szellemben neveltek, viszont így is adódtak problémák a közösségben. Nem igazán szerettem, amikor szülőin erről úgy beszéltek, mintha az egész osztályra vonatkozott volna az, hogy kiközösítők lennének a gyerekek, mert ez nem igaz. Másrészt ennek semmi értelme. Mert ezt a közösségi, szocializációs problémát iskolás korban kizárólag közösségben lehet kezelni; ha addigra nem kapta meg a szülőtől a megfelelő útravalót a gyerkőc, mégis, mire lehet számítani egy otthoni ejnye-bejnye után? Főleg úgy, hogy egy általánosító beszédből senki sem tudhatta meg, hogy az ő gyereke volt-e ludas a dolgokban, vagy épp a szomszédé.

 • 2009.12.09 00:35:40eino.

  folyt.: Egyébként lehetne egy olyat is csinálni - kísérleti jelleggel -, hogy milyen az, ha a szülők, tanárok, gyerekek együtt vesznek részt egy nagy beszélgetésben, és aztán a gyerekeket drámapedes vagy hasonló módszerrel ránevelnék arra, hogy hagyja békén az osztálytársát. Nem kell szeretnie, de ne is vegzálja.

 • 2009.12.09 00:37:43másutt

  Mi az, hogy 'micsinaljal'?
  Semmit.
  Ugyanugy pofa be rola, mint hogy zsido volt a gyerek, katolikus, vagy reformatus. Cigany vagy nem.
  Mert ezek lenyegtelen dolgok, amikor a verekedesrol van szo.
  Es ha hatodszorra meselsz el egy tortenetet es azt mondod, hogy "cigany/zsido/katolikus volt a verekedos gyerek, na, micsinaljak, ha az volt, MUSZAJ megemlitenem, nem?" akkor ugyanugy nem lenne igazad, ha ezt frocsogve megemlited. Akkor sem, ha tenyleg igany/zsido/katolikus volt.

  Es ha te is csokizabalo dagadek vagy, aki el van kenyeztetve, az nem teszi helyesse az egeszet.

  Ezt mar azt hittem a multkor kibeszeltuk.
  Ugyanugy, mint 3-4 masik temat, tudod, mik azok.

 • 2009.12.09 00:54:47eino.

  Másutt: ,,sosem ertettem, hogy miert ut valaki, hogy megmutassa, utni nem szabad... bant valaki, hogy megmutassa, nem szabad bantani."

  ------------------
  Amikor az ember gyerekét bántják, előfordulhat,hogy tesz rá, hogy a bántalmazó mit ért meg és mit nem abból, ha a végén őt is megverik. Abban akar biztos lenni, hogy az ő gyerekét nem bántja. Néhány óriási pofon ebben segítség lehet esetleg. Nem ajánlásként mondom, csak a végső kétségbeesés fázisát próbálom megérttetni.

  Én is felkészültem rá, hogy ha más lehetőség nem lesz, irgalmatlanul- de látható nyomok nélkül - elagyalom a lányomat többször súlyosan és komoly lelki traumát okozóan bántalmazó gyerekformájú lényt (akit otthon nem bántalmaztak, csak elmajmoltak, bár ez nem ok arra, ahogy viselkedett.) Már túl voltam a tanárokkal való beszéden és sok egyeben. Végül beszéltem a gyerekkel, nagyon-nagyon komolyan és ellentmondást nem tűrően (amúgy félelmetes élmény volt , pedig csak 8 évet élt addig a ,,kis csibész"), és ez hatott egy darabig, már kezdtem megkönnyebbülni. Aztán mégiscsak elérkezett az a pont, hogy vagy verés, vagy elviszem a lányomat a suliból. Hideg vízzel megmostam az arcomat, és term. az elvitelt választottam. Aztán kiderült, hogy a srácot kiveszik a szülei, úgyhogy végül mi maradtunk. Egyébként az egész osztályt terrorizálta a srác, sokaknak volt ugyanilyen gondjuk, úgyhogy mondhatom, mindenki fellélegzett.
  Lehet elítélni a gondolataimért - melyeket nagy valószínűséggel soha nem váltottam volna tettekre - , de senkinek nem kívánom azt, hogy a gyereke halálosan rettegjen, és sikítson, hogy nem mer elaludni, iskolába menni. Évekig arrafelé se mehettünk, amerre a fiúék laktak.

 • 2009.12.09 01:37:58másutt

  Abszolut nem itellek el a gondolataidert! Mar csak azert is kapsz 10 pontot, mert gondolkodtal.
  Teljesen fair modon jartal el, szerintem.

  A DUHBOL, es gondolkodas nelkul iskolaba rohano es fenyegetozo, a nalanal sokkal kisebb gyerekkel felindulasbol uvoltozo anyatigrisre gondoltam.

 • 2009.12.09 07:52:11Rosa Rugosa

  2009.12.09 01:37:58másutt

  Szerintem ilyen egy sem volt itt.

 • 2009.12.09 08:30:41Rosa Rugosa

  2009.12.09 00:37:43másutt

  Légy szíves cenzúráztasd az összes ifjúsági könyvet, minden szépirodalmi művet, amiben olvasod a negatív szereplők leírását.

 • 2009.12.09 10:04:50másutt

  Rosa ,asszem nem olvastad a multkori leirasat ugyanennek a törtenetnek.

  És amit szabad Gárdonyinak, nem szabad a kisökörnek, mert kirugjak a munkahelyéröl...

 • 2009.12.09 10:11:38mammina

  nem olvastam el a kommenteket. Szerencsem van, az en lanyaim ilyesmi nem erte meg. Nalunk is folyton atjarohaz van, sok baratno jon, van hogy egyszerre 6-8 gyerek, es ilyenkor aztan pillanatok alatt megtudhatom hogy ki kivel nincs tul joban az osztalyban. Sokszor viszem en oket edzesre, vagy segitek a szuloknek vigyazok a gyerekekre, igy konnyebb veluk hangot talalnom. Van hogy kerdeznek is, hogy most ilyenkor mi van, mit hogyan kellene tenniuk. A tanarnokkel is jo a viszony, es en is megyek a suliba rogton, ha valami valtozast latok a gyerekeken, vagy ok hivnak fel hogy tortent-e valami, mert kicsit mas a gyerek. Mindket lanyom osztalya nagyon jo osszetetelu - a kicsiebe a szulok nem annyira jo fejek mint a nagyeban - sokszor szervezunk kozos programokat, igy ismerjuk jobban a tobbi gyerkocot, szulot is, es mar az elso szuloin megbeszeltuk, hogyha valami komolyabb nezetelteres van a gyerekek kozott, akkor a szulok igenis szoljanak a masiknak es uljenek le megbeszelni.

 • 2009.12.09 13:25:01Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és az Állatkert

  primitív társadalom, etc:

  hát nem tudom, milyen fasza lenne a társadalom a fennálló normák nélkül (amik még mindig nem kielégítőek). ennyi erővel nyugodtan lődözhetnénk az utcán egymást, meg kirabolhatnánk, megerőszakolhatnánk, megölhetnénk egymást, mert a primitív csoportösztönök ezt diktálják. ja, ilyen volt is egynéhány, háborúnak hívták, a legutolsó alkalmával kiirtottunk 6 millió embert anélkül, hogy bárki a füle botját mozgatta volna, de semmi probléma, hiszen ki lenne olyan álnaív nagymama, hogy ezt borzalomnak nevezze, hiszen csak primitív csoportdinamikát gyakoroltunk, nem?

  aki azt mondja, hogy a kisiskolások erőszakmentességre szocializálása álnaív nagymamáskodás, az nincs tisztában azzal a ténnyel, hogy az ilyen szocializáció hiányában a 7 milliárd ember szépen rendben kinyírná egymást mind egy szálig. és nem, még véletlenül sem a fejlett világ polgárai maradnának fenn, ugyanis a civilizációs vívmányok nélkül a fejlett országok polgárai nem többek egy életképtelen, nagyra nőtt csecsemőnél.

  és alaphangon ez a civilizáció, kultúra már elég régóta a szolidaritásról akarna szólni, ha nem tűnt volna még fel.

 • 2009.12.09 13:56:12Rosa Rugosa

  Rengeteg ember halt és hal meg a háborúkban úgy, hogy nincs a kezében fegyver és azt reméli, hogy egyszer csak vége lesz az egésznek.

  Amikor három fegyveres kísér százakat a biztos halálba, ellenállás nélkül.

 • 2009.12.09 16:15:50Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és az Állatkert

  a sziklakórházban van egy piechart az elhunyt civilek és katonák arányszámáról. az elsőben kb. egy tortaszelet volt a civil áldozatok száma. a ketteskében kb. fele-fele. a koreai háborúban meg egy kis szeletke volt a katonáké, az összes többi civil.

  király tendencia. éljen a primitív csoportdinamika.

 • 2009.12.09 16:20:19Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és az Állatkert

  és kötve hiszem, hogy a civilek olyan baromira akartak háborúzni, fegyver, meg védelem, meg minden nélkül. tök jó lehet úgy meghalni, hogy még esélyed sincs a védekezésre.

  a sziklakórházból nekem egy dolog jött le: az a politikus, aki háborút indít, az egy sorozatgyilkos. és ha valaha az én életemben háború lesz, akkor én vagy lelécelek valahova, vagy öngyilkos leszek. a legundorítóbb dolog a többméretű méhküret kanál és embriófogó látványa volt.

  jah, primitív csoportdinamika. de azért hadd ne tapsoljunk hozzá, hogy ez milyen király dolog.

 • 2009.12.09 17:31:25beste

  középső csoportban a nőt vegzálta folyton az egyik kis srác. (Utóbb kiderült, nem csak őt, hanem még két barátnőjét is.) Már ott tartottam, hogy elkapom a kis srác egyik ősét, és megkérem, hogy térítse már észhez a gyerekét, mielőtt én beszélek a fejéve.. Szerencsére nem volt erre szükség. A három csajszi összeállt, és elkapták a kölyköt. Azóta nem próbálkozott a kiskölök, bár a lányom barátnőjétől azt hallottam a minap, hogy a lurkó szerelmes a lányomba... csak az apja meg ne tudja... :-) Mielőtt bárki az óvónőket kritizálná, igen, minden esetben valamilyen szinten megbüntették/rászóltak/beszéltek a kisfiú fejével.

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta