Hogy kerül a gyerek az apja nevére?

Milyen járandóságai lesznek szülés után egy előtte táppénzen lévő kismamának? Hogyan lehet elintézni, hogy egy nem házasságból született baba felvehesse az apuka nevét? Az elintezzuk.blog.hu tanácsadói blogjukban válaszolnak a kismamák kérdéseire, ezekből szemezgettünk.

Szülés előtti táppénz

Kérdés:

Valamivel több mint 1 éves munkaviszonyom lesz jövő év január 31-én, amikor megszűnik. Március elején fogok szülni, addig a nőgyógyász és a háziorvos felvesz táppénzre, és a szülés napjától kezdeném a szülési szabadságot. Megvan a 180 nap biztosított munkaviszonyom, de január és március eleje között táppénzen leszek. Szülés után így milyen járandóságaim lesznek?

Válasz:

Abban az esetben, ha 2010. január 31-én megszűnik a munkaviszonya, akkor az orvosa három napon belül (és ezt nagyon szigorúan tartsa be!) valóban ki tudja önt írni táppénzre. Csakhogy ez - a munkaviszony megszűnését követő - ún. passzív táppénz már csak legfeljebb 30 napig vehető igénybe. Tehát a szülésig nem lehet semmiképp táppénzen. A szülés várható időpontja előtti 28. naptól már igényelhető a terhességi-gyermekágyi segély, abban az esetben, ha Ön a szülés időpontjában biztosított lesz. Ugyanis a jelenlegi szabályozás szerint a 180 napnyi biztosítotti jogviszony megléte mellett ez a másik szükséges feltétele a tgyás-nak. Alanyi jogon anyasági támogatásra és családi pótlékra lesz jogosult, de ezt lehet, hogy tudja, még első babát váró kismamaként is.

Apasági nyilatkozat

Kérdés

24 éves, 27 hetes kismama vagyok. A pici apukájával ugyan nem vagyunk házasok, de szeretnénk, ha az ő nevén lenne a gyerek. Azt tudjuk, hogy apasági nyilatkozatot kell tennie, de azt nem, hogy ez hogy megy, és mikor intézzük.

Válasz

Ha az élettársa nevére akarják anyakönyveztetni gyermeküket, akkor teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot kell tenni a párjának. Ajánlatos még a szülés előtt megtenni ezt, mert akkor rögtön az apa nevére anyakönyvezhető a gyermek. Ha ezt az apai elismerő nyilatkozatot csak a szülés után tenné az apa, akkor először az anya nevére anyakönyveznék a babát.

Először azt kell megtudniuk, hogy a lakóhelyükön hol történik az apai elismerő nyilatkozat megtétele: van, ahol az okmányirodán intézik, s van, ahol a gyámhivatalban. Az ügyintézéshez szükséges az apa és az anya együttes, személyes megjelenése.

A nyilatkozat megtételéhez szükséges dokumentumok még meg nem született gyermekre vonatkozóan:

- az anya és az apa érvényes személyi igazolványa

- a gyermek születésének várható idejét igazoló orvosi igazolás

- a terhes kiskönyv

- az anya családi állapotát igazoló dokumentum

(hajadon igénylő esetén a népesség-nyilvántartó által kiadott igazolás (okmányiroda)

- a gyermek születési nevére vonatkozóan a szülők egybehangzó nyilatkozata.

Amit fontos még tudniuk:

- az eljárás illetékmentes

- kb. 25-30 percet vesz igénybe

- a nyilatkozatuk alapján készült jegyzőkönyvet megkapják mindketten

- kézbe kapják összetűzve, lepecsételve az ún. „kórházi csomagot”, amely tartalmazza:

a jegyzőkönyvet + a terhes kiskönyv 1-2. oldalának fénymásolatát + az orvosi igazolást + a hivatalosan lekért családi állapot-igazolást.

Ezt a „kórházi csomagot” kell majd beletenni a táskába, amit a kórházba visz.

További kérdéseket az elintezzuk.blog.hu oldalon tehettek fel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek