SZÜLŐSÉG

Világok harca, avagy ne vágjátok kopaszra a lányom fejét!

2009. december 5., szombat 09:47 |

Nem, nem a Steven Spielberg rendezte moziról lesz szó, amiben Tom Cruise és még sokan mások kerülnek szembe a gyilkos tripodokkal. Azért ennyire nem rémes a helyzet, de jócskán próbára tehet minden házasságot, ha szembekerülünk olyan dolgokkal, amik mindkettőnknek fontosak és nehezen jutunk dűlőre, ki engedjen kinek. Még a legnagyobb egyetértés és harmónia mellett is befigyelhet valami nagy volumenű dolog, ami szöges ellentétben állt a másik gondolkodásával, értékrendjével. Néha ez a megismerkedés után 6 évvel is felbukkanhat, mint nálunk is.

Ugorjunk vissza egy képzeletbeli időgéppel 2003-ba, mikor is egy hebrencs, Bécsben tanuló diáklány megismeri a Nagy Őt, aki épp turistaként fedezi fel a várost. Együtt beszélgetnek, nevetnek éjfélig a Karlsplatz közelében, kezükben sör és autentikus döner kebab. Másnap operába mennek, a Varázsfuvolát nézik meg. A lány a reptérre is kikíséri a srácot, aki visszahívja Amerikába... a barátságból szerelem lesz. 2005 februárjában elhangzik a kérdés, elrebegi az igent, a válasz boldog mosolytól gödröcskés mosoly, Koh-I-Noor gyémántként ragyogó szempár. Még aznap mennek a gyűrűért és a lány immár menyasszonyként repül vissza Európába. Október 16. a nagy nap, amikor is ásó, kapa, nagy harang... hoppá, álljunk meg egy szóra. Nem nagy harang, hanem nagy kaland, avagy a bazi nagy hindu lagzi.

Ugyanis az én hercegem – nevezzük Mr. Cantnak – nem fehér lovon, hanem Muruga elefántján érkezett. Vagy éppen páván, ami szintén hindu istenek szállítóeszköze lehet. Tamil Naduban nőtt fel (Dél-India, Madras környéke), protestáns anya és hindu apa gyerekeként, de mivel apja nevelte őt és két testvérét, az a behatás volt erősebb. Jómagam 18 évesen lettem keresztény, római katolikus, főleg nagymamám hatására. Egyazon napon volt a keresztelő, elsőáldozás és bérmálkozás. Még hittanra is jártam, nagyszerű barátokat ismertem meg. De ennyi idősen már nem lettem megrögzötten katolikus, például nem számított annyira, hogy ha megszeretek valakit, templomi esküvőnk legyen. De végül is lett, csak hindu templomban. A selyemszári borvörös volt, a fejemet aranydísz és virágok ékesítették, szanszkrit imát és áldást kaptam minden mennyiségben, a kezem helyett a lábamra kaptam a gyűrűket. Amerikában tartottuk, mert ha Indiába megyünk, az én családom részt sem tudott volna venni, meg minimum ezer fő lett volna. Ott ugyanis illik meghívni az apám testvérének régi szobatársát is. Szóval, ötven fővel, viszonylag szűk körben ünnepeltünk és az egyetlen feltételem is teljesült, nem kellett áttérnem hindu vallásra. Párom családja kedvesen fogadott, az utat már kitaposta a bátyja, akinek olasz felesége van – ők sem veszik tehát annyira szigorúan az egész kasztrendszert.

Már azon az esküvőn ceremónián világos volt, hogy hindunak bizony születni kell, ahogy a mondás tartja. Annyira más az egész vallás, hitvilág, de nekem mindegy volt, ki ad össze minket, Vishnutól vagy Istentől érkezik-e az áldás, csak boldogok legyünk. Azok is vagyunk, egy gigamega bútorboltban szinte egyszerre mutatunk rá ugyanarra a kanapéra, soha nem volt vita a kinyomott fogkrémen, Mr. Cant egy év tréning után a szennyeskosárba és nem mellé dobja a cuccát, vécédeszka lehajtva. Én pedig nem égetem feleslegesen a villanyt és fülével kifele teszem a polcra a kávésbödönt.

Végre-valahára tavaly elkezdtem gömbölyödni is, és kislányunknak sikerült olyan nevet választani, ami mind a magyar, mind a szanszkrit névtárban megtalálható. Újabb sikeres kompromisszum. Sőt, egy hónaposan volt a hindu templomban egy üdvözlő-névadó szertartása, amit tulajdonképpen a köldökzsinór elvágása után csinálnak Indiában. Ez volt az ún. namarakanam, férjem rizsbe írta a kislányom nevét, ezzel áldást kérve neki, hogy az erő legyen vele.

Ezután jött a bibi. Van ugyanis még egy fontos szertartás, a tonzúra (tamilul muttai), amit a gyerek első szülinapjáig végeznek el, páratlan hónapban, általában a kilencedikben vagy tizenegyedikben, mikor azért már nem pici a baba. Lényege, hogy egy hindu templomban teljesen leborotválják a haját és kap fülbevalót is. Mindez azért, hogy az első hajat megkapják az istenek, valami szépet áldoznak cserébe azért, hogy életre szerencsések legyenek. Egyébként a 7. századtól kezdték ezt, azért is mert akkor egy átlag indiai a hajánál többet nem nagyon tudott volna áldozni. És nem elég egy tincs, kopaszra kell, ha fiú, ha lány. Ezzel együtt jár a füllukasztás is, bár a fiúk fülbevalóját aztán kiveszik később.

S hiába a fülbeszúrás az, ami fáj, jellemzően azzal lennék jobban kibékülve, hiszen nekem is pár hónaposan csinálták, nem emlékszem semmire. De a fekete, dús hajkoronáját nem engedem!

Hány és hány estén vitatkoztunk kedvesen, szelíden, indulatosan, érvekkel magyarázva. Én az esztétikán kívül azt is felhoztam, hogy ha januárban megyünk a trópusi Indiába és utána jön a kopasz Picinke Cinke ide vissza a mínuszokba, megfázik. Meg amúgy is, járok emberek közé, nem akarok mindenkinek magyarázkodni. Engem a kopasz kisgyerekek a leukémiára is emlékeztetnek. Azon felül a youtube-on lelt videók (tonsure keresőszóval lehet tallózni köztük) még inkább megerősítettek abban, hogy barbár szokás, főleg európai szemmel nézve.

Legütősebb érvem az volt, hogy rákérdeztem: ha holnaptól eltörölnék a hindu szertartásokat, lerombolnák a templomokat, mi lenne? Ugye nem lehetne az emberekből is kitörölni a vallásosságot, csak mert a külsőségek odavesztek? A katolikus vallásban is van erre szó, magyaráztam aztán, a vágykeresztények azok, akiket nem kereszteltek meg, mégis Isten tanítása szerint élnek.

Szeretem a férjem, vele megfogtam Isten lábát, mindent megad nekünk, továbbra is vele szeretném leélni az életemet, de ebben az egy dologban nem és nem tudtunk kompromisszumot kötni. Én kardoskodok, hogy már ideköltöztem, családot, barátokat hátrahagyva, plusz az eddigi hindu szertartásokat végigcsináltam becsülettel. Erre az a válasz, hogy nyugodtan lehet keresztelő is, meg a leborotvált haj visszanő és a youtube-videón is azért sírtak a gyerekek, mert lefogták a fejüket, amúgy is, az Európában is divatos füllukasztás fájdalmasabb, mégis sok kislánynak megcsinálják. De én meg nem akarok keresztelőt sem, mert hiszek abban, hogy a lányomnak magának kell döntenie ilyen horderejű dologról, abban a szellemben akarom nevelni, hogy értse, mit csinál, mi mellett dönt. S különben is, a dacomat duplájára duzzasztották az eddigi kompromisszumok, sarkamra álltam rendesen.

Végül arra jutottunk, hogy nem bolygatjuk az ügyet, mert órás viták során mindig körbe topogtunk, mint a szárnyaszegett légy, ugyanazokat az érveket mantrázva. A sógornőm mentette meg a helyzetet: állítólag kiváltható a szertartás néhány sárga selyembe csavart tinccsel, amit egy színarany kupolájú, híres templom, a Tirupati hundijába (azaz áldozatgyűjtő edényébe) helyezünk el.

Heuréka! Kecskénk is lesz meg káposztánk is. Januárban irány tehát India, amúgy is akartunk menni, mert sok idős rokon szeretné látni lánykánkat. Én már voltam ott, kicsit tartok is tőle, hogy milyen lesz mindez egy alig 7 hónapos kisgyerekkel...szívesen írok róla, amint visszaértünk, de gyanítom, lesz survivor-érzetem nem is egyszer. Bőröndöt még nem kell pakolni, addig is lelkileg vértezem fel magam a nagy útra.

S hogy a lányom miben fog hinni, ha nagy lesz? Nem csodálnám, ha a vejem egy jezsuita pap, unokám meg zen buddhista lenne ebben a hitbéli kavarodásban. Tiszta new age.

Cantaloupe

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.12.09 00:35:01morrisal_

  Igen, én is, mikor megkapom a fizetésemet, amit azzal a munkámmal szerzek, amiért x+5 évet tanultam, elindulok Szemiramisz függőkertjébe nektárért (a család is csak azt bírja meginni, nem tehetünk róla), majd Jeruzsálem legrégibb kútjából húzok fel vizet (akár a kristály! drága, de nem érem be rosszabbal...), ezután holland őstermelőktől veszek zöldséget-gyümölcsöt, japánoktól eredeti Kobe-steak-et, biobajszú biopásztoroktól biomangalicát a bioAlföldről, tejet pedig szerzek egy alpesi, ridegtartott tehéntől, de nem ám pásztőőr, meg ilyen hókuszpókusz: a gyerekeket beültetem a tőgy alá, mert úgy az egészséges, organikus!
  Megtehetem, mert mindez illeszkedik a mai magyar valóságba és persze a férjem is eltart. (Az elején hazudtam: nem dolgozom.)

 • 2009.12.09 00:36:23hivatásos lúzer

  "...eredeti Kobe-steak-et, biobajszú biopásztoroktól biomangalicát a bioAlföldről..."

  Péter Annához van szerencsénk? :)

 • 2009.12.09 00:37:14morrisal_

  Ja, bocs, én elakadtam a kaja-témánál, de már látom, hogy a közös-nem közös kasszáról van szó. Közös, az egyszerűség kedvéért.

 • 2009.12.09 00:40:07morrisal_

  "Péter Annához van szerencsénk? :)"

  Nem tudom. Attól függ, ő kicsoda... :)

 • 2009.12.09 00:40:46tildy:)

  Ft: amúgy ennyire nehéz felfogni, hogy egy 2x éves pasi nem akar még 2-3 évig gyereket? hm?
  Nem tehetek róla,(jóval) fiatalabb párom van, ezt dobta a sors. Tiszteletben tartom mindkettőnk érési idejét. De higgy csak amit akarsz.

 • 2009.12.09 00:49:25cantaloupe

  Na, most meg kell védenem kicsit Tildyt és a Külön kasszát.

  Azért a mai világban ha valaki örököl egy pici lakást, az is hozomány. Tegyük fel, hogy valaki az első házasságot szerelemből kötötte és közös tulajdon lett a kecó, majd jött a csúnya válás és szívott, akié a lakás eredetileg volt.

  Másodszorra elhatározta, hogy a szerelemtől különválasztja az anyagiakat.

  szerintem ez egy reális sztori.

 • 2009.12.09 00:51:11hivatásos lúzer

  morrisal_

  http://malackaraj.blog.hu/

 • 2009.12.09 00:54:03morrisal_

  2009.12.08 23:45:52farkasokkal tancolo

  Már megbocsáss, de nagyon egyszerű lélek vagy....
  Én is félek a gyermekvállalástól, de ez korántsem olyan egyszerű dolog, mint azt hiszed, mert nem azt jelenti, hogy nem akarok gyereket.
  Anyámon látom, hogy szeretne unokát, de SOHA-SOHA-SOHA nem presszionált egy szóval sem, hogy jaaj-ideje-szülni! Kifejezetten kiráz a hideg a gondolattól is. Ez olyan, mintha a szexuális életembe szólna bele.
  Inkább csak látom rajta, hogy szeretne "unokázni". Olyankor pedig borzasztó lelkiismeret-furdalásom van... Ennek ellenére a saját érzéseim a döntőek, mert káoszba, zűrzavarba, bizonytalanságba nem szülök gyereket, különösen nem az ún. társadalmi elvárások miatt. Nagyon anakronisztikus így gondolkodni erről.
  Összetett tehát a dolog, néha nem ártana bonyolultabb szépirodalmi olvasmányoknak is nekikezdeni, hátha....

 • 2009.12.09 00:56:11morrisal_

  2009.12.09 00:51:11hivatásos lúzer

  ja, akkor nem :)

 • 2009.12.09 01:01:45hivatásos lúzer

  morrisal_

  Csak vicceltem :)
  Olvass bele, sosem maradhat ki, hogy csakis autentikus alapanyag és házi készítés, különben proli vagy :)

 • 2009.12.09 05:06:05fantaghiro lesz a lanyom

  "Tegye föl a kezét, aki szült-szoptatott már gyereket, és nem érzi úgy, hogy a testéből ez elvett vagy meggyengített valamit. Ez is nyom annyit a latban, mint egy egálban fizetett villanyszámla..."

  Anyam borogass.
  Es ezt valaki beismerte.

 • 2009.12.09 08:15:42Silverveil

  Olyan aranyosan idealisták vagytok, vagy csak nagyon szerencsések.
  Ilyenkor mindig azon gondolkozom, hogy tényleg ennyire tökéletesen működik minden mindenkinél? Legyen az pénz, szex, mindennnapok... Én pl. egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy a szexuális életem egész életemben hibátlan lesz. Másutt szerint pl. már most is komoly gondjaink vannak. Van azért jogom élni így is, vagy csak a tökéleteseknek van hely a nap alatt?
  Másrészt a 21. században nehezen tudom elképzelni, hogy ez a strigulázás/osztozkodás valóban bevett mindennapos gyakorlat. Ott szerintem elég hamar elbukik a kapcsolat az egymásra való odafigyelés hiányán.

 • 2009.12.09 10:34:55Temptation

  "MEg amúgyis a lányod élete, hadd döntse már el ő, akar gyereket vagy sem, és ha igen , mikor. Semmiről nincs még lekésve.."

  Nem vagyok megrögzött Ft-párti, és tényleg jobb lenne, ha nem cseszegetné a lányát ezzel, de 36 évesen bizony le van késve dolgokról.Ha most terhes lenne, akkor is 37 évesen szülne, ha még megvárja, hogy felépüljön a ház, berendezzék, lesz 39-40.Első gyerekhez azért az már elég késő.És lehet, hogy MOST úgy tűnik nincs lekésve, de telik az idő, és nem fiatalodik......

 • 2009.12.09 10:44:47Rosa Rugosa

  Ha jól olvastam, FT beérné annyival, hogy a lánya ne áltassa magát azzal, hogy szeretne gyereket, csak nem most, hanem ha nem akar, akkor vállalja be, hogy nem szeretne.

 • 2009.12.09 11:15:09másutt

  RR, de honann gondoljatok, hogy "altatja"?

  EN magam, nem varosi legenda, 35-ig egyaltalan nem voltam keszen, bar tudtam, hogy majd szeretnek.

  Temptation, de viccelj, ne bosszants, ne aggrevalj! :)Mi a lof***rol van lekesve 36 evesen? Ez nem valami vonat, ami kifut a keletibol.
  Most arrol nem is beszelve, hogy en elmultam 36, mikor az elsomet szultem, es egy perccel sem kesobb, mint NEKEM idealis volt, de kismillio ismerosom 40 fele szulte az az elsot, es minden okes. Sot. Minden kivalo.

  Ugyanugy hibas azt momndani, hogy 36 felett "keso" mint azt mondani, hogy aki 25 ev alatt szul, az "elbaszta az eletet".
  Hibas, es, eloitelettel teli.

 • 2009.12.09 11:30:00baudolinA

  Magenta,
  remélem, neked is. Bocs, de ez most hiszti, amit csinálsz: leírsz valamit, amire többen is megjegyzik, hogy epés, és felkapják rá a fejüket. És utána te vagy megsértődve, hogy ezt szóváteszik.

 • 2009.12.09 11:33:05jazmine

  2009.12.08 23:43:26tildy:)
  meddig számít kisebbnek? Mert a babák sokat buknak, az anyatejjel eláztatod az ágyneműt. Később jön a ht, akkor azért lesz sok cucc, aztán egyedül kezdenek enni és azért. Aztán jön a játszóterezés. A bölcsi/ovi. Aztán még nem tudom, de vannak tippjeim, h kb akkor lesz kevesebb szennyes, ha elköltöznek :DDD

  Takarítás: váá, amint másznak, mint az őrült takarítasz. Kezdjük azon, h míg mindketten dolgoztok, max. a porcicák randalíroznak otthon, mikor "otthon" vagy gyerekkel, gyerekekkel onnantól alapvetően a napi porszívózás kell vagy amivel ezt helyettesíted és_minden_kaja_után kicsi takarítás. És több kaja kell.
  És persze hogy nem nemiszerv-függő a gyerek körüli munka (kiv. terhesség/szülés/szoptatás), de a fentiek nagy részét értelem szerűen az csinálja, aki adott időpontban otthon van.
  No most én egy 3 gyerekes nap után a hátam közepére kívánok bármi munkát, a folyamatos figyelés, házimunka, játék, mese, gondozás közötti váltások teljesen leterhelnek. HA ezekből kevesebb lesz, akkor lesz szellemi munka is.
  1 gyerekkel némileg egyébként még ment.

  A kisgyerekes lét kiszolgáltatottság, ha így fogalmazzuk, mert kell egy egész ember. Most vagy ketten félállásban dolgoztok és fél állásban gyerekeztek, vagy bejönnek a nagyszülők vagy fizetsz bébiszittert/bölcsit.
  És persze sok mindent lehet szoptatás alatt, fejni is lehet a munkahelyen stb., de hogy ezt nem azért, mert kell a pénz, hanem, h nehogy a párom, a másik szülő több PÉNZT adjon a közös életünkbe? A gyerekágyat, a szoptatás alatti éjszakázásaimat bármikor lecserélném munkaórára a munkahelyemen - és még jobban is járnék. Pénzben is, fáradtságban is.
  Csak épp a gyerekeim nem járnának jobban.

 • 2009.12.09 11:33:44Hűbele

  Ritát bármilyen nickkel azonnal fel lehet isermni:-))))

 • 2009.12.09 11:34:03szeIídgesztenye

  Na, most egy kicsit megnyugodtam... Én 34 vagyok, 4 éve boldog párkapcsolatban (házasságban), és bár az biztos, hogy nagyon szeretnék gyereket, az is biztos, hogy a páromtól, de még valahogy nem teljesen vagyok kész rá, ha fogalmazhatok így. Azt hittem, nem vagyok normális. Az összes barátnőmnek van már gyereke...
  Egyébként minket sem csesztetnek a szülők soha.

 • 2009.12.09 11:44:47madz

  ti is nagyüzemi felhasználói lettetek a konyhai papírtörlőknek, mióta gyerek van?

 • 2009.12.09 11:50:40fantaghiro lesz a lanyom

  Papirtorlo igan.

  De en azert lezserebb kepet festenek a gyerekezesrol.
  Szoval.
  En nem porszivozok naponta ,csak haromnaponta.
  Nem eszi le magat,mert allkendot hasznalunk, az etellel pedg nem jatszunk,ha mar nem kell,akkor mehetsz jatszani.
  En kora gyerekkora ota megszoktattam a jarokaval,(ketreccel),van sok szep jateka nem sir ha berakom,nem buntetesbol tartom benn. Ameddig benn tul,kb fel orat birja addig en csinalok valamit ,barmit,hajmosastol szarason at teritesig es porszivozasig mindent.Az elobb tettem be egy kilo csirket sulni,mindjart tokfozeleket keszitek,.a gyerek boldogan jatszik valami kockakkal.HA pedig lefekszik aludni ki kell nyaljam a konyhat marmint fel kell mossak +mosogatas.
  Nem kell azert martir legyen egy anya.

 • 2009.12.09 11:54:09oreille

  jazmine, mindenre bólogatok, de a legmegnyugtatóbb az, hogy a mindenféle feladatok közötti váltás nem csak engem küld padlóra, nem én vagyok a gyenge, hanem ez igenis fárasztó... Némi családi terheltség miatt sokáig azt hittem, hogy én csak nyafogok...

  madz, igen, mert a konyharuhával ezt nem lehet bírni.

 • 2009.12.09 12:00:32jazmine

  Rita, khm, egy 1 éves gyereked van. Egy gyerekre egy felnőtt jobban tud figyelni, jobban tudja törölgetni.
  2 1,5 évest nem tudok, hacsak nem osztódok. És 21 hónaposan kicsit másokat esznek, mint pépecskék. Sőt, még a lassan 4 éves is morzsál, meg leejt dolgokat.

 • 2009.12.09 12:01:52Ockham

  rita, meglepo, de en is valahogy igy csinalom. Igaz nalunk nem valt be a jaroka, de helyette beultetem az etetoszekbe mig mosogatok, meg fozok. A tobbit meg akkor csinalom mikor alszik. Tenyleg meg lehet mindent szervezni. ja es en sokszor csak felsoprok, nem porszivozok.. :) Mondjuk a tokfozeleket nem szeretem.

 • 2009.12.09 12:02:44keke80

  madz, nálunk is ipari mennyiség fogy belöle!!! Borzasztó, pedig nem keni be magát kajával, csak evés után törlöm meg a száját és a kezeit. Jó, én azzal mosok tükröt, üvegasztalt és társait is...

 • 2009.12.09 12:04:21fantaghiro lesz a lanyom

  1,5
  De amitol fraszom van,hogy leesik a hazban.Hiaba sarokvedok mindenhol,csuszasgatlo zoknik,szedem allandoan a jatekokat,hogy botoljon meg bennuk,volt olyan hogy 40 centire tolem verte oda nagyon magat ,ugy hogy pont ot figyeltem. Maskor meg elkapom.

 • 2009.12.09 12:06:38fantaghiro lesz a lanyom

  En onnan okultam,hogy nagynenem kolyke vagy 1 eves volt es kethonapos,mikor ugy szartak ketten,hogy az anyja olebe ult.Marmint az anya szart,a gyerek orizte,mert nem lehetett egy percre se elrakni valahova.Akkor eldontottem,hogy tovabbra is szeretnek egyedul szarni meg ha kolykem van akkor is.

 • 2009.12.09 12:07:46keke80

  Nálunk a járóka hetek óta üresen áll. Bármit meg lehet csinálni Mini mellett. Ez szerintem hozzáállás kérdése. Mert miaz, hogy nem porszívózok, mert ott a gyerek. Pont hogy miatta kell leginkább. Simán beállok a zuhany alá, míg Mini a fürdö egyéb területét fedezi fel. Kakkantani jön velem, addig is ráteszem a bilijére, hadd szokja azt is, amúgy is követ szoros emberfogásban egész nap. Fözök mosok takarítok mellette, vele, még segít is. Csak szoktatás kérdése a dolog. Ja, gyerek másfél éves.

 • 2009.12.09 12:09:01Temptation

  másutt: nyugi, ne húzd fel magad, ennyire borzasztót nem írtam.:-)
  Te másképp gondolod, oké.

 • 2009.12.09 12:09:27nanemárrr

  rita, ez nálunk most a mászás kezdeti szakaszában úgy néz ki, hogy ugyebár mindennek neki megy, neki tolat...én egészen jól bírom, tudom, hogy nem párnázhatom körbe a lakást se, valamint az ő fejét se...ezzel ellentétben a férjem agyon rinyálja magát, hogy "tejóégmileszbeveriafejétagyerek?!"
  Próbálok akadálymentesíteni, sarokvédőzni, de ez sem 100%. Reméljük kisebb balesetekkel megússzuk! :)

 • 2009.12.09 12:10:11keke80

  Rita, mi mielött ebéd lesz, összepakolunk és ugyanígy fürdés elött is. Minimum. De ha borítja a nappalit a játék, akkor menet közben is rászólok, odaülök mellé és összepakolunk együtt. Egy próbát megér...

 • 2009.12.09 12:11:20keke80

  nanemárr: ismerös. De mi nem sarokvédöztünk. Mára nem is kell, tudja, csak 1feje van, vigyáz!!!

 • 2009.12.09 12:12:06nanemárrr

  Ja, és nálunk is van járóka...szeret benne henteregni...mindent és mindenkit lát onnan. Csak a függönyt ne rángatná belőle! :) Hááát, a gyerekkel wc nálam sem opció...ha nagyon nyűgös, akkor a pihenőszéket az ajtóba teszem, hogy lásson belőlem valamit , de hogy az ölemben üljön?! DE persze mindenki másként csinálja! :)

 • 2009.12.09 12:13:50nanemárrr

  keke, én is ezt mondtam az apjának! Pedig még a gyerektelen sógorom (nagy szakértő!) is bizonygatta, hogy így tanul meg esni, elkerülni, stb.

 • 2009.12.09 12:17:44Rosa Rugosa

  2009.12.09 11:15:09másutt

  Honnan gondolJUK?
  Én sehonnan. Ezt írta FT.

 • 2009.12.09 12:18:31keke80

  nem nem ül az ölembe, míg nekem dolgom van. De mivel követ, jön utánam, jelen van. én ezt a bilitanulásra használom. Néha van is termék!!!

  A beüti-nemüti dolog meg... Szerintem attól nem lesz jobb, ha vattába csomagolom a lakást, söt!!! Nem volt soha sarokvédö, a gyerek eddig mindent úgy tanult meg, hogy rongyosra magyaráztam a számat, és müködik!!!

 • 2009.12.09 12:21:24nanemárrr

  keke, a magyarázást már én is megkezdtem, de csak néz rám vigyorogva...jó-jó, ennél többet azért még igazán nem várok, ugyanis 7 hós lesz még csak! :)

 • 2009.12.09 12:31:54jazmine

  Ha szeparációs szorongás van (kb. fél évesen és kb. 1,5 évesen), akkor igen, ordít, igen, olyankor én is viszem a wcre is magammal, mert minél inkább elérhető vagyok, annál hamarabb kijön belőle.
  Egyébként eljátszanak, játékot pakolnak. Ettől még van renyó is.

 • 2009.12.09 12:38:14keke80

  nanemárr, nehogy azt hidd, hogy Mini elövette a kis füzetét és jegyzetelte, amit mondok neki!!! Még néhány sírás is volt, és ö is csak nézett, mint tök a mezön. Olyan is volt, hogy a férjem az éjszaka közepén a visító gyereket kivitte és megmutatta neki, hogy lányom, sötét van, ilyenkor alszik mindenki és nem játszik, pláne nem ordít. erre kiscsaj megszeppent, elhallgatott és azóta is éjjel alszik, nappal szétszedi a lakást...:D

 • 2009.12.09 12:38:51Heatherette & Glitterbaby

  mi az a renyó?

 • 2009.12.09 12:43:07Magenta

  madz, én nem használok papírtörlőt, DM-ben kapni gurigában moshatót, talán 80 darab van egy gurigán, fél évre elég, nincs egy ezres.

 • 2009.12.09 12:44:06jazmine

  rendetlenség :)

 • 2009.12.09 12:47:16madz

  Magenta, ha tényleg nagyon nedvszívni kell, akkor én is felkapok egy textilpelust, de általában jobban szeretem, ha utána már nem kell vacakolni.
  tudom, tudom, az esőerdők...

  mi is mindig nyitott ajtónál vécézünk, mert amúgy esélytelen (annyira rászoktam, hogy észnél kell lenni, ha pl vendég van :D ), de annyiból tényleg jó, hogy látja, hogy mennek a dolgok, nem lesz neki annyira misztérium

 • 2009.12.09 12:55:37Magenta

  Nekem az ára se mindegy, én sajnáltam annyi pénzt kidobni szó szerint a kukába.

 • 2009.12.09 15:20:32cozumel

  Fogadjuk el, hogy minden gyerek elvan a jarokaban, egyaltalan nem sir, es nincs nagyobb mozgasigenye.
  Ez persze nem igaz, de fogadjuk el.

  A jarokazas akkor is visszafogja a mozgasfejlodesben, mert nem tudja felfedezni a teret.
  Nem en mondom, nalam okosabbak, szakemberek.

  Nalunk egy percig se volt, lakas biztonsagossa teve (egy nagy szoba), aztan menjetek, teperjetek :D

 • 2009.12.09 15:33:01nanemárrr

  cozumel, ne úgy képzeld el a helyzetet, hogy én, a gonosz anya reggel kiveszem a gyereket a kiságyból aztán berakom a járókába, ahonnan csak este veszem ki, hogy visszarakjam a kiságyba! :)
  Akkor kerül a járókába, amikor veszélyes dolgot csinálok: olajban sütés, tésztaszűrés, felmosás (jó ez nem veszélyes, de praktikus addig nem a terepre engedni, amíg felszárad). Ha jön a postás pl. akkor is a járóka, mert nem szeretném ha az ajtóban fázna meg a karomban...ez a járóka olyan helyen van, ahol mindent lát...konyha és nappali egyben...tehát nincs egyedül egy percre sem! Amúgy szabadon garázdálkodhat, amerre akar! A leghosszabb idő, amit bent töltött eddig egyhuzamban, az kb. 15 perc volt. Nem hiszem, hogy ennyitől csökkennének az esélyei a normális fejlődés terén!
  Ez az én véleményem, másnak más a véleménye!

 • 2009.12.09 15:34:18fantaghiro lesz a lanyom

  En megkerem szepen, elmagyarazom neki, hogy szeretnem ha bennt ulne egy kicsit.Es engedi.
  De csak 20-30 perc.

 • 2009.12.09 15:35:13fantaghiro lesz a lanyom

  Szoval naponta fel ora.

 • 2009.12.09 15:39:17Temptation

  cozumel: az én gyerekeim járókáztak, és nem volt semmilyen mozgásfejlődési problémájuk.Nem voltak benne egész nap, de ha főztem, hasonlók, akkor igen.

 • 2009.12.09 15:42:38csutkababa

  Velem is hasonló a helyzet: porszívózásnál, veszélyes hipós felmosásnál beleraktam. 30 perc max.
  De volt a konyha ajtajában egy kis rács, ha pl tésztát öblítettem, akkor azt becsuktam, így addig nem tudott bejönni.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta