SZÜLŐSÉG

Lelőtte a fiam Jancsikát

2009. december 4., péntek 08:18

Néha ott tartok, hogy mekkora szerencse már, hogy nem tudom fejből a GYIVI számát, vagy legalábbis a lassú internetem miatt mire előkeresem, már bőven elszámoltam tízig, így a kölykök valami csoda folytán még mindig megúszták, hogy sikoltozva hívjam fel az igazgatónőt: kész, vége, nem bírom tovább, vigyék el ezeket a kis antikrisztusokat, most. Legalább addig, míg kialszom magam. Legalább, míg tízig számolok, kérem szépen.

Én nevelem a gyerekeket, ők nevelnek engem, és ez utóbbi sokkal sikeresebben megy. Például, arra is megtanítottak, és elég hamar tudomásul vettem, hogy nem, nem zárhatom el őket hermetikusan a külvilágtól, a többi gyerek hatása pedig fokozatosan erősebbé válik, mint az enyém: ha nem veszem meg nekik a hőn áhított játékpisztolyt, úgyis kölcsönkapják más kölyköktől. Ha mégsem, akkor megteszi egy bot. Ezért döntöttem úgy, hogy rendben, ám legyen. Megrohamoztuk a kínai boltot, és mindhárman kaptak egy-egy darabot, egyedül a töltény-kérdésben nem ismertem tréfát. Pedig tudhattam volna, hogy az elv ugyanaz: ha tőlem nem kapják meg, megszerzik maguknak.

Már az gyanús volt, hogy nem az én gyerekeim üvöltését lehet hallani, de mire leértem, már csak a vérző orrú Jancsikát láttam, kölykeimnek hűlt helye. Jancsikáról egyébként tudni kell, hogy feszt trombitál, ennek hatására pedig bennem minden szombat 8 órakor gyilkos ösztönök ébrednek fel, „Könyörgöm, lője le valaki” – nézek a magasba olyankor, az égi segítség pedig most Botond formájában megérkezett. Töltény híján a kölyök a haverjai ellődözött golyóit szedte össze, aztán ő sem tett másképp, mint a többiek, csak a játék kissé szerencsétlenül sült el.

Vagyis mégiscsak szerencsésen, hiszen Jancsikának két centi híján nem a fél szeme ment ki, hanem az orrába csapódott a töltény. Persze egyből megnyugtattam, hogy a csajok odavannak a harci sérülést szenvedett pasikért, de a biztonság kedvéért és a gyógyulást elősegítvén most egy-két hétig inkább ne trombitáljon.

Ezek után azért kicsit jobban izgatott, hogy vajon Botond hová tűnt, mert a gyereknek hűlt helye volt: úgy megijedt, hogy elszaladt. Valamikor sötétedés után, a templom melletti parknál keresgélve tűnt fel, hogy feltűnően reszket a bokor – a kölyök akkorra már cirka két órája ott kuksolt a tüskésben, ahol egy életre szóló döntést hozott meg: nem lesz katona, ahogyan ő azt eltervezte annak idején, zokogta, majd két perc múlva, a könnyeit törölgetve azért halkan megjegyezte: hanem inkább nindzsa.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.12.04 17:18:51macuka

  kedves hülyék: a fikázás nem a gyereknek és a fiúk játékának szól. a baj az, hogy a kedves írója poént csinált egy gyerek sédüléséből.
  hülyék

 • 2009.12.04 17:26:31nanemárrr

  FT, erről van szó! Ja, akkor jól sejtettem, hogy valaki a neveddel garázdálkodik! Off: megy az e-mail az ismerősödnek!

  macuka, köszönjük az épületes kritikádat, kommented!

 • 2009.12.04 17:29:29macuka

  A hülyék kedvéért egy idézet amin felbasztam magam: "„Könyörgöm, lője le valaki” – nézek a magasba olyankor, az égi segítség pedig most Botond formájában megérkezett."
  Na, hogy a somszéd gyerek zajtkever az a szülők agyi képességeit minősíti elsősorban nem a gyerekeét. Az hogy a gyerek lövöldözik a másikre az gyerekcsíny, ezis elsősorban a szülőt minősíti, de az vesse rá az első követ, aki... a többit tudja az akinek van gyereke.
  "Persze egyből megnyugtattam, hogy a csajok odavannak a harci sérülést szenvedett pasikért, de a biztonság kedvéért és a gyógyulást elősegítvén most egy-két hétig inkább ne trombitáljon" na ezt se minősíteném, szegény gyereknek elég baj az hogy orron lőtték és a szülei sem hinném hogy boldogok lennének.. mer ugye csak 2 cm hiényzott. Megjegyzem nekem gyerekkoromban egy hasonló játéknál a szemembe állt egy szeg... egész életemben egy folt uszkál a szemem elött. Ezen jópofaság viccelödni? Igen:? Aki szerint igen annak kívánom hogy az Ő szeme elött lebegjen. Hozzáteszem a gyerekhaverra nem haragszom, de nem is csinálok belöle viccet és azóta mindenkit óv intek a hüje játékoktól.

 • 2009.12.04 17:36:33nanemárrr

  macuka, most olvasom, hogy kb. egy véleményen vagyunk, ami azt illeti, hogy a legjobb családban is előfordul sajnos ilyen baleset...az írásod többi részébe nem megyek bele, mert erről fentebb írtam, hogy ez a stílusa, ami valószínű nem is fog változni, ezt lehet szeretni és nem szeretni.

 • 2009.12.04 17:42:28macuka

  ezt mondom már régen, csak mindenki ugrik a gyerek miatt. nekem T írásával az bajom hogy egy gyerek megsérülését poénra veszi. de ezt többet már nem fogom leirni. de ez a stílus és hozzáállás szerintem kritikán aluli... és elitélendö pont.

 • 2009.12.04 17:55:02Farkasokkal táncikáló

  Annyira azért nem lehet lazán nevelve az a kisfiú, ha egyszer ijedtében olyannyira elbújik, hogy csak este találnak rá.
  Az pedig, hogy valaki lazán kezel egy ilyen - szerintem mindnennapos - fiúk által elkövetett szerencsétlen csínyt, még nem jelenti azt, hogy kigúnyolná a sértettet.

  Tetszik nem tetszik, ha kisiskolásokat (pláne ha nagyobbakat) magukban hagyunk játszani, akkor ilyenek vannak. Minden gyerek életében vannak ilyen "majdnem kilótték a szemem, majdnem rámesett a támfal, majdnem kizuhantam" és hasonló tartalmú történetek és esetek. 3 éves volt az unokám, amikor itt volt egy hasonkorú kisfiú vendégsében, egy pillanatig nem figyeltünk, ezalatt máris "kardoztak" faággal naná, és az unokámnak a halántékától elkezdve a nyakáig egy hatalmas mély karmolás lettt az arcán. "csak két centire a szemétől". Mégsem hívták ki a gyivit a vendég kisfiú anyukájára, a gyerek utána le lett szodva, az unokám megvigasztalva, 10 perc mulva megint vadultak boldogan egymással.

  Gyereket nevelni kockázatos.
  A posztíró habitusa meg nem érdekel, csak az amit ír.

 • 2009.12.04 18:06:28macuka

  Nem azt mondtam hogy rá kell küldeni a gyivit, mert ez már a kommunizmust idézi.

 • 2009.12.04 18:19:13Farkasokkal táncikáló

  Macuka. Hogy a posztíró hogyan neveli a gyerekeit: magánügy mindaddig, amíg esetleges antiszociális viselkedésükkel mások életét nem zavarják.
  Hogy hogyan vélekedik erről a dologról: írói munkássága része. Mindenesetre SEMMI TRAGÉDIA NEM TÖRTÉNT. Történhetett VOLNA, de a volna a nincsnek a testvére. Ha az a barom motoros aki MAJDNEM elsodort engem a járda széléről elsodorta volna az unokám babakocsiját, akkor tragédia történt VOLNA, de nem történt.

  Ami történt: egy vérző orr, egy bőgő kisfiú, és egy másik, aki ijedtében elbujdosott. Ennyi. Tényleg nem értem ezeket az indulatokat.

 • 2009.12.04 18:23:15zsemlemorzsa1

  kisbalas: igen, azoknak biztos tetszik, akik amúgy sem emelkednek a bulvársajtó szintje fölé. Megjegyzem, nem a témával van probléma, hanem azzal, AHOGYAN be van mutatva ez az egész. Na meg a c Ez érvényes T összes eddigi cikkére, na meg a címek egy része itt általában szándékosan provokatív.

 • 2009.12.04 18:23:58zsemlemorzsa1

  hoppá, bocs a hibáért

 • 2009.12.04 18:30:47Kockásfülűnyúl

  4-5 éves lehettem, amikor egy kidobott porszívó-gégecsővel arcon csaptam az unokahúgomat.Azt játszottuk, h ki tudja gyorsabban pörgetni.Kicsúszott a kezemből, neki meg szerencsére csak a az arca horzsolódott le.Jobban bömböltem, mint ő.Olyan lelkiismeret furdalásom volt, h még évek múlva is álmodtam a dologgal.Nem kell ahhoz puska stb. játék, a gyerekek sokkal kreatívabbak, mint gondolnánk.

 • 2009.12.04 18:31:09Athe

  Én sem látok ebben a történetben semmi vérlázítót...olyan, mintha mindenki elfelejtette volna, milyen volt gyereknek lenni. Nekem lány létemre, voltak enél sokkal durvább sérüléseim is, amelyek bizonyára nem lettek volna,ha a szüleim minden lépésemet figyelik játék közben, de hál' Istennek, nem tették.
  A gyerekek csinálnak hülyeségeket játék közben, és kész.

 • 2009.12.04 18:31:54Athe

  ennél

 • 2009.12.04 18:38:49Kockásfülűnyúl

  Athe, úgy bizony.A mamám mindig azt mondta, h mindenki eljárja a magáét...

 • 2009.12.04 18:44:46Farkasokkal táncikáló

  Athe, mi az öcsémmel nagyon gyakran voltunk egyedül, amikor alsósak voltunk. Nagymamám kórházban, apám anyám dolgozott, egyedül voltunk, és az öcsém állandóan verekedett. Mondjuk én se hagytam magam. Egyik alkalommal, valahogy olyan szerencsétlenül ütött, hogy betört a fejem. Na jó, ez írói munkásságom része, nem a fejem tört be, csak a fejbőröm szakadt fel. MIndensetre olyan rettenetesen és ijesztően kezdett el belőlem ömleni a vér, hogy mind a ketten halálra rémültünk. Én bementem a fürdőszobába és a csap alá tartottam a fejem, a mosdó pillanatok alatt telt meg vérrel, az öcsém meg mindenféle rongyok után futkosott, hogy azt nyomja a sebre... már nem is tudom, hogy hoygan állt el, de mire a szüleim hazajöttek, elállt, és én nem is szóltam róla, mert tudtam, hogy annyira elvernék az öcsémet, hogy azt azért nem akarom. A seb nem látszott, mert eltakarta a hajam, valahol a tarkómon volt... az öcsém meg pár napig a lelkiismeretfurdalástól gyötörve olyan szelíd volt velem mint egy angyal.

  Ha mindez ma történik, akkor persze azonnal kihívná - jogosan - valaki a mentőt.

 • 2009.12.04 20:07:56Lobster1978

  Először a kötekedés: nem töltény, lövedék. A hozzá nem értés önmagában nem baj, de a következő kérdéshez passzol.

  Másodszor is: milyen játékfegyver az amivel vérző sebet lehet lőni?

  Továbbmegyek, anyuka lecsekkolta e, hogy a pisztolyból kilőhetőek e veszélyes tárgyak? Még a sima vásári dugóspuska is lehet veszélyes ha mondjuk vmelyik okos gyerek egy marék marokkópálcikát lő ki belőle (anno láttam ilyenre példát)
  De a kreatív gyerek "betárazhat" akármit a kavicstól az üvegcserépig ha a fegyver erre alkalmas.
  Szerintem ha ezeket végiggondolja az ember mielőtt megveszi a cuccot akkor talán eljut a kisagyáig, hogy nem kéne felügyelet nélkül hagyni a gyerkőcöket ilyen eszközökkel.

 • 2009.12.04 20:22:42Farkasokkal táncikáló

  Lobster,
  ebben tökéleetsen igazad van, NEM SZABADNA ÁRULNI SEM olyan játékfegyvereket, amikhez töltény tartozik!!!!! Nem lőni kell velük, hanem azt mondnai hogy puff lelőttelek, esetleg (bár ez is gusztustalan) adhat ki valami hangot.

  Én azon csodálkozom, hogy hatóságilag bevonják az olyan játékmacikat, amiknek üvegszeme van, ugyanakkor ilyesmire nem ügyel ugyanaz az illetékes elvtárs.

 • 2009.12.04 21:29:36Lobster1978

  Anno nekem volt olyan vásári puskám amihez voltak ilyen kis gumi tapadókorongos lövedékek. Azok viszonylag veszélytelenek voltak, még kis távról is, bár egyszer szemenlőttek vele de semmi bajom nem volt 8bár azért fájt). Viszont maga a puska egy fostalicska volt átlagosan 1 hét alatt tönkrement, bármilyen óvatosan is használta az ember.
  Manapság viszont könnyen belefuthat az ember mondjuk ócóbb kínajji airsoft pisztolyokba az ember, amikről azt illik tudni, hogy még a legvacakabb is simán kilövi az ember szemét.

  Nem véletlen hogy csak komoly szabályzattal, 16 éves kor felett és védőszemüveggel játszanak ilyesmivel. Mondjuk nem tudjuk mit vett anyuci a pici fiának, de ha vérző sebet okoz akkor gyanús...

 • 2009.12.04 21:33:56Pandi

  2009.12.04 15:27:31cozumel

  Én ezzel kapcsolatban csak egyet nem értek.
  Th. nem titkolt célja a polgárpukkasztás, provokálás. Ráadásul állítólag szarik is a véleményekre.

  Akkor minek ez a durci, ha sikerült elérnie a célját és az olvasóközönség jó része pukkadt?
  Akár némileg szélsőséges formában is.

 • 2009.12.04 21:46:50cozumel

  Pandi

  hat ezt ne tolem kerdezd, Th. ebben az illetekes :)

 • 2009.12.04 21:50:29Pandi

  2009.12.04 14:46:57Heatherette

  "aki velem ilyet tenne, v bármi más módon próbálna ártani a netes életem miatt, azt kegyetlenül megszopatnám. egy életre elenném a kedvét a hősködéstől."

  Hát, ja. Azért ez így, ebben a formában elég vicces.

 • 2009.12.04 21:53:54Pandi

  Cozu, igen, értem, csak arra írtam, hogy nem tudod mire vélni a magas kommentszámot.:)

  Az előző Th. poszt tényleg nagyon fos volt, mégis dőltek a kommentek. Ezzel együtt én is írtam (ahogy most is, mert akkor sem bírtam ki:)), hogy komolynak borzalom, humornak meg baromi gyenge.:)

 • 2009.12.04 22:00:53anyamadár

  Pandi :))))))

 • 2009.12.04 22:02:58anyamadár

  2009.12.04 21:50:29Pandi az előző vigyor ennek szólt. :)

 • 2009.12.04 22:13:57Pandi

  Vettem:)))

 • 2009.12.04 22:30:18cozumel

  Pandi

  az elozo posztrol nekem is ua. a velemenyem.

 • 2009.12.05 01:53:18cozumel

  Hat mondjuk megertem, hogy ejjel alszik Tunde, de valahogy megiscsak nagyon meg kellene oldani a moderaciot.
  Ez egyszeruen beteges.

 • 2009.12.05 10:12:54ági anyu

  Egyetértek!
  A baj az, hogy van olyan szülő, aki nem érti alapból, mi a baj ezekkel a játékokkal. Néhány éve a játszótéren elvettem két lövedékes pisztolyt két gyerektől, mert a picik közt lövöldöztek vele. Mondtam, a szüleiknek visszaadom. Jött is nagydarab apuka dérrel-dúrral, hogy mit képzelek, majdnem nekem jött. Erre egy másik szülő se szó se beszéd, lábon lőtte az egyik játékfegyverrel. Nem mondom, hogy egyetértek feltétlenül a módszerrel, de kétségtelenül hatékony volt...többet nem láttuk a pisztolyokat a játszótéren

 • 2009.12.05 10:42:19Magenta

  Most komolyan, valakit meglep, hogy a gyerekek jatek kozben neha vadulnak? ma az enyem, holnap a tied...
  ----------------------

  Lehet, hogy furán hangzik, de ha "ma az enyém" csinál ilyet, azt se hagyom szó nélkül, de nem a másik gyereknek mondom, hogy mostantól ne gyakorolj, hanem őt veszem elő.
  De azt se hagyom szó nélkül, ha félig kilövik a szemét, nem intézem el egy vállrándítással, meg hogy "ugyanmá', mi is felnőttünk". Télleg? Gyerekülés nélkül is, akkor mi az a hiszti körülötte? (ez most direkt sarkítás, igen!)

  Amúgy én pont az a fajta vagyok, hogy vagy odaáll elég az anyuka a gyerekkel és mélyen bocsánatot kérnek, akkor el van intézve, vagy még ő mutogat ránk, hogy tulképp mi vagyunk a hibásak (ld. újra: ne trombitáljon - ok, reggel nyolckor tényleg ne, de ez más), akkor meg azt mondom a gyereknek, hogy fiam, akkor mostantól kétszer annyit...

  Aki nem bírja, hogy mások is élnek, költözzön tanyára.

 • 2009.12.05 10:44:36Magenta

  eléM áll oda, természetesen

  A lecsulázott szendvicsekre javaslom a külön tányért, a gyivivel fenyegetőzni meg nevetséges, asszem a leköpött kenyérnél több kell.

 • 2009.12.05 10:51:56Magenta

  Egyébként a vita simán elment abba a gyerekes irányba, hogy "akinek nem tetszik ez a könyv/színdarab/film/írás, az nem is érti".

  Ovi.

 • 2009.12.05 11:31:03baudolinA

  Na, végre tudom már, mi az a lecsulázás. :)

 • 2009.12.05 12:31:49Heatherette - push the limit, r u with it?

  elvileg a csula az a takony és a nyál keveréke

 • 2009.12.05 15:56:03cozumel

  Magenta

  nyilvan nem arrol beszeltem, hogy szarjunk bele az egeszbe. Aszittem ennyit feltetelezel rolam.
  Ugyanakkor nem is tulajdonitanek egy jatek kozbeni balhenak ekkora jelentoseget, mint itt egyesek.
  Tovabbra is az a velemenyem, hogy ez egy olyan sztori, ahol miutan elbeszelgettem az alanyokkal, 10 perc mulva tovabblepek es kesz.

 • 2009.12.05 16:17:06Rosa Rugosa

  Cozumel.. és még légyszíves írj is ezekröl a balesetekröl blogot, sőt javaslom hogy gyere ide posztírónak a velvetre.

 • 2009.12.05 16:22:31cozumel

  Rosa

  en mar neked nem merek valaszolni semmit, nemtom, hogy tenyleg ROsa vagy-e, vagy az a baromarcu Wolff.

 • 2009.12.05 16:52:20baudolinA

  cozumel,
  az igazi Rosa helyesírása ennél jobb.

 • 2009.12.05 19:07:20fityisz

  fityisz vagyok, aki fityísz néven irogat az nem én vagyok!!! Valaki irta hogy a fityisz kettő db. pontos i, igen az vagyok én! Egyébként aki a nevember irogat kinyalhatja!

 • 2009.12.05 19:10:32fityisz

  bögyölőddel játszál kisfiam, ne a nevemben irkálj a lányoknak. Annyi sincs benned, hogy saját neved legyen?! Kispöcs. Te kis taknyos.

 • 2009.12.05 19:34:29fítyísz

  kuki a seggedbe és mosolyogjál
  :D

 • 2009.12.05 20:18:04Magenta

  "Tovabbra is az a velemenyem, hogy ez egy olyan sztori, ahol miutan elbeszelgettem az alanyokkal, 10 perc mulva tovabblepek es kesz."

  Nyilván. Nem írok cikket belőle az tuti, bár én nem is ezért kapom a fizum.

 • 2009.12.05 20:28:20Rosa Rugosa

  baud, köszönöm.:)

  Alterego Rosa, még mindig nem tökéletes... de a három pontot már alkalmazza.:) Csak az a rövid ö... Rosa 2 igyekezz!:D

 • 2009.12.06 08:39:00Brumibaby

  vidéki

 • 2009.12.06 10:37:08anyamadár

  Nyilván vannak olyan gyerekcsínyek amiket el lehet egyszerűen intézni és az alanyok is tíz perc múlva elfelejtik mi is történt.
  De azért a játékpisztollyal emberre (gyerekre) lövök nem ez a kategória.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta