SZÜLŐSÉG

A sütőtök nem csak bébipapi

2009. december 4., péntek 13:45

A Poronty konyhájában ezúttal sütőtökből készíthető ételeket mutat be Ági nevű olvasónk. A posztból kiderül, hogy bár sokan azt gondolják, a sütőtököt csak sütni lehet és főképp kisgyerekek tápláléka, a valóságban rengeteg finom ételt lehet készíteni belőle, sósakat és édeseket is a sütőtök krémlevestől a sütőtökös teakenyérig.

Gyerekkoromban elképzelni sem tudtam, hogy a sütőtöknek, ennek az amerikai ajándéknak a feldaraboláson, majd sütőben jó hosszan, puhára, karamellesre való sütésén kívül is vannak lehetőségei. Aztán jó alaposan kitárult a világ és így december elején már azon töprengek, melyik ételbe ne kerüljön bele ez a narancssárga zöldség. Lassan nagyüzemi fogyasztók vagyunk. A feldarabolása még mindig komoly csatának számít, de aztán csak elégedetten nézem, ahogyan kicsi, nagy lelkesen majszol.

A sütőtök  jó szolgálatot tesz a hozzátáplálásban is, főleg télen, amikor nem élvezhetjük a nektarinok lédús húsát. Az alma, körte és répa után már jöhet a sütőtök, azaz már 6-7 hónapos kortól bátran adható a babának, megfőzve vagy megsütve és természetesen pürésítve. Plusz cukrot sem kell hozzáadni, mert a legtöbb példány így is elég édeskés. 8-9 hónaposan már pürésíteni sem kell, elég csak villával összetörni. Ekkor már kerülhet hozzá egy kis hús, rizs, krumpli is, hogy táplálóbb legyen.

Hogy a felnőtteknek se legyen unalmas a sok püré, az utóbbi években rengeteg receptet próbáltam ki, amelyekbe titokban vagy látványosan, de belecsempésztem téli kedvencemet. Annál is inkább hasznos, mert meglepően alacsony a kalóriatartalma, csak 80 kalória jut 100 grammra. Rengeteg vitamint is tartalmaz, amire így télen még nagyobb szükségünk van. Már színe is mutatja, hogy jutott bele bőven a béta-karotinból, ami a szervezetünkben A-vitaminná alakul, de némi C és E vitaminhoz is hozzájuthatunk általa.

A legjobban azt szeretem benne, hogy ezerarcú, íze bár jellegzetes, mégis jól idomul más hozzávalókhoz és elég sokféle fűszerrel is összepárosítható.

A sütőtök krémleves például már nem is számít különlegességnek. Lehet édesen fűszeres, vaníliával és fahéjjal, tejszínnel turmixolva. Vagy éppen indiai hangulatú, vörös lencsével, póréhagymával, római köménnyel, chilivel összefőzve, kókusztejjel felöntve. Legújabb kreálmányom a kicsi, kivájt, megsütött tökökben tálalt sajtleves. Gyönyörű látvány, bárkit el lehet vele kápráztatni.

Lehet, hogy első pillantásra meglepő, de a pirított, natúr vagy izgalmas fűszerezésű sütőtök kockák bármilyen húshoz jól illeszthetőek. Kacsamellhez csicsókás-lencsés salátát készítek, természetesen sütőtökkel, valamint citromlével, mustárral kiegészítve.

Leveles tésztalapot is megpakolhatunk jóféle sonkaszeletekkel, sütőtök darabkákkal és kékpenészes sajttal. A sütőtök ideális fűszere a zsálya, de ha aromás sajttal, más zöldségekkel kerül össze, akkor legtöbbször elég neki a só és bors is.

Ha pedig egy gyors tésztaételre vágyom, akkor amíg kifőzöm a makarónit, egy másik serpenyőbe dobok felkockázott lilahagymát, na meg sütőtököt. Fűszerezem rozmaringgal, fokhagymával és morzsolok rá egy kis fetát, sőt megszórom pár darab felaprított olajbogyóval is.

Édesszájúak kekszbe is csempészhetik. A 20 darab sütőtökös kekszhez 10 deka puha vajat, 4 evőkanál mézet, 10 deka sült sütőtököt 1 tojással kikeverek. Egy másik tálban összeforgatok 20 deka lisztet, 1 kiskanál sütőport, 5 deka darált diót, 1 kiskanál őrölt fahéjat. Majd vegyítem egymással a két masszát. Kiskanálnyi gombócokat formázok a masszából, 180 fokon sütöm kb. negyed órán keresztül. Száraz, de nem ropogós, érződik a dió és a fahéj, de sütőtök csak a színét adja.

Hasonlóan egyszerű elkészíteni az angol hangulatú sütőtökös teakenyeret is, ami igazi barátnőzős, beszélgetős finomság. 10 deka vajat, 3 evőkanál mézet, 1 tojást, 13 deka előre megsütött sütőtököt kikeverek. Hozzáadok 17 deka lisztet, 1 csapott kiskanál sütőport, fél kiskanál gyömbért és fahéjat. Jó alaposan összedolgozom, beleöntöm egy sütőpapírral kibélelt formába. A tetejét megszórom 1 kanál nádcukorral. Nagyjából fél órát, 35 percet sül, 180 fokon.

Ha pedig mindez még nem elég, akkor reggelire is tököt eszünk tökkel. Például a kenyértésztába is keverek egy kicsit, amit aztán sütőtökös kenőmájassal fogyasztunk. Vagy a fél kiló lisztből, 15 deka sütőtök püréből, 1-1,5 dl langyos vízből, fél csomag élesztőből, kiskanál sóból gyúrt, kétszeresére kelesztett tésztát kinyújtom. Háromszögeket vágok belőle, megszórom reszelt sajttal és chilipehellyel, majd kifli formára felsodrom. A kifliket sütés előtt is kelesztem, úgy fél órát, majd megkenegetem tojássárgájával. Kb. 20 perc alatt sül meg a 200 fokos sütőben.

Ági

Ne maradj le semmiről!

Újabb cikkünk ebben a témában:

A sütőtök fiatalon tart - 2010.10.13.
A húsa és a magja is ehető, de még a héját se dobd ki! Kiváló lámpás készíthető belőle, olaját a férfiak problémáinak megelőzésére ajánlják, nőknek kozmetikai célokra is alkalmas lehet.

KOMMENTEK

  • 2009.12.04 13:53:15I. Pipi

    Tok jo, pont ul egy sutotok a hutoben, arra varva, hogy elfogyasszuk valamilyen formaban.
    Azert megnezem Zsuzsi foz oldalat is ;)
    koszi

  • 2009.12.04 13:59:25baaz

    próbáljátok ki a répatortát répa helyett sütötkkel, lehet reszelni bele, vagy pároltan belezúzni

  • 2009.12.04 13:59:55baaz

    nagyon finom

  • 2009.12.04 14:21:12Hűbele

    Mazsola receptjeit akarom:-(

  • 2009.12.04 14:42:08Zsuzsi főz

    baaz, én csináltam sült sütőtök-péppel, nagyon finom.

  • 2009.12.04 14:49:18R2D2 & C3PO

    Ági!
    Te
    http://agifoz.blogspot.com/2009/11/keso-osz-tanyeron.html - Ági főz (és ír) vagy?

  • 2009.12.04 14:49:26Silverveil

    Azt hittem elcsípem Zsuzsit bmegolni, de most látom, hogy van egy baaz nevű kommentelőtársunk:)

  • 2009.12.04 14:56:37pantufül

    Hát sajnos nálam csak bébi-papi, még a szagát sem szeretem. Mikor kislányomnak főztem bébi korában, még az orromat is befogtam.
    De annyi jó receptet hallok, lehet, hogy átértékelem a dolgot és megpróbálkozom valami jó hagymás, csípős, fűszeres variációval. Nagyon egészséges étel.

  • 2009.12.04 14:59:28pantufül

    Ja, egyébként gratula Áginak, nagyon változatos receptek, jó fotókkal.

  • 2009.12.04 15:00:16mammina

    Sutotok, nem elhetunk nelkule. imadjuk sutoben, sutiben, parolva, koretkent, kremleveskent, tesztan darabokban, vagy rizottokent vagy akarhogy. nagyon nagyon finom.

  • 2009.12.04 15:09:48R2D2 & C3PO

    Én mindig meghökkenek az ízén, de aztán alig lehet abbahagyni. És az is jó érzés, hogy degeszre ehetem magam egy ennyire édes valamivel - büntetlenül...

    A sütőtökleveshez én vékonyra szeletelt sonka feltétet adok, kisütve. Budai Pétertől lestem az ötletet: mézzel és borssal pácolom 24 órát, majd nem-tapadós serpenyőben ropogósra sütöm; vigyázva ne égjen le. Nem beleteszem a levesbe, hanem csak mellé: aki akarja belekeveri, én csak csipsznek eszem, kenyér helyett hozzá. Aki szereti a pikáns ízeket, feltétlenül próbálja ki!

  • 2009.12.04 15:13:01mazsola84

    Szép képek, változatos receptek, kár, hogy utálom a sütőtököt :(

  • 2009.12.04 15:55:01anyatájger

    nyami-nyami. nagyon guszta! imádom a sütőtököt, de sajnos a családban senki más nem eszi meg. a magam kedvéért nem fogok pepecselni, bár szívesen megkóstolnám az összes létező sütőtökös finomságot.
    nem lehetne Ágit örökbefogadni? :)

  • 2009.12.04 16:16:38loreal

    anyatájger, fogjunk össze, nálunk is csak én eszem ;)

  • 2009.12.04 16:18:55manka78

    Én egészen 30 éves koromig fintorogtam a sütőtöktől, meg nem ettem volna. Tavaly tél óta, ahogy a kicsinek sütögettem, már megeszem, és éppen ma gondoltam rá, hogy venni kéne, de nem bírtam mát hazacipelni, annyi pakkom volt.

  • 2009.12.04 16:33:16barbicsek

    Én most a céklát kezdem felfedezni, és meglepően finom (nagyon szép, üdítő színek, és nem a megszokott savanyított forma)... Javaslom másnak is :)

  • 2009.12.04 16:44:10anyatájger

    loreál, okés, de előrebocsátom, h velem nagyon rosszul jársz, ugyanis nem vagyok egy konyhatündér :)

  • 2009.12.04 17:16:11csib

    Ági,
    Én a levest szerencsendióval csinálom, próbáld ki, isteni és teszek néha a csípős curry-hez is piritott tököt, ami kicsit ellensúlyozza az erejét!

    Köszi a szuper recepteket! Bővíteni kell a portfóliót, mert 1 tök olyan nagy, hogy vagy lesz belőle 7 liter leves, esszül egy hétig, vagy kipróbáljuk mindenfélére!

  • 2009.12.04 17:23:30oreille

    minden évben próbálom magam meggyőzni, hogy szeretem a sütőtököt, de a második alkalommal már elég is belőle.

    de ez nem jelenti azt, hogy nem akarok további Ágirecepteket olvasni!!! :-))

  • 2009.12.04 17:58:19Zsuzsi főz

    Silver, én olyat nem csinálok (legalábbis onlájn:-)))
    Ezt is próbáljátok ki, isteni:
    http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2007/10/sttks-gnocchi-zslyavajjal.html
    Egyébként én azóta eszem sütőtököt, amióta a lányomnak adtam, kiskoromban ettem sütve, de megutáltam, pedig finom.

  • 2009.12.04 18:24:05loreal

    Na, ma főztem, nem sütőtököt ugyan, de alkottam, hátha másnak is bejön.

    Gyors egyszerű:
    Tegnap vettem fél kiló laskagombát, de ma konstatáltam, hogy az bizony már meg volt mosva, így a tálca aljára csomagolt darabok bizony eláztak:((

    Szóval oliván lepirítottam egy apróra vágott lilahagymát, majd adtam hozzá apróra vágott piros és zöld kaliforniai paprikát(fél fél paprika)Mikor kissé lepirult ment hozzá 1,5 szép nagy meghámozott paradicsim kockázva, majd egy perc múlva a gomba meg a pirospaprika. És itt aztán egyből iszonyat levet eresztett..így tettem hozzá szárított sajtport(szerintem ide megteszi tejfől és/vagy liszt, esetleg egy kis reszelt parmezán, vagy akit nem zavar sajtszósz por).És már csak a fűszerek kellettek...szárított snidling(metélőhagyma), őrölt kömény, só, bors, és egy speciális izraeli fűszer: Za'atar.aminek a fő összetevője a HYSSOP(magyar nevén izsóp-ami nekem semmit nem mond:()ezen felül van bennesezámmag(egészben)oliva olaj, petrezselyem, só és szömörce.
    De szerintem enélkül is meg lehet persze csinálni.
    Ezután már csak úgy 15 percig ha főztem.

    Mi így ettük szimplán, egytálételnek, de ha hígabb lehet leves is...vagy pedig lehet feltét is(tészta, rizs stb)

  • 2009.12.04 18:24:50loreal

    Ja, és a párom az illatokból arra tippelt lencse fő..így legközelebb kipróbálom lencsével ezt a fűszerezést.

  • 2009.12.05 08:48:53Vakmacska

    terhescukrosoknak:

    meglepő módon a sütőtök nem tolja a cukrot úgy mint pl. a rizs-krumpli (pedig édes...) ezért kitűnő köret még pl. hús és párolt zöldségek mellé, krumpli-nokedli-rizs helyett.

  • 2009.12.05 15:37:20egyremegy

    OFF:
    Itthon szeretnék kenyeret sütni (gépben dagasztva, elektromos sütőben). Még sosem csináltam, de most nagy az elhatározás. Tudtok olyan oldalakat, ahol jó receptek vannak?

  • 2009.12.05 15:49:52R2D2 & C3PO

    http://limarapeksege.blogspot.com/

    Ha elkezdesz keresgélni, előbb-utóbb úgyis ide jutnál...

  • 2009.12.05 16:59:58norcika75

    A sütőtök almával összefőzve nagyon finom, a kisfiam is imádja.

  • 2009.12.06 08:53:20Rosa Rugosa

    wolfi wolfi, ejnye.:)
    Nekünk ezt hozta a Télapó?

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta