SZÜLŐSÉG

Mekkora ajándékot hoz a Mikulás?

2009. december 1., kedd 08:02

Nálunk soha nem volt szokás, hogy kérjünk valamit a Mikulástól, vagy nagy ajándékot kapjunk ezen a napon. Mindig csak csokoládé, gyümölcs, - jellemzően narancs meg mogyoró - és persze a kötelező virgács figyelt a cipőben.

A teljes igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a húgomnak, az öcsémnek és nekem is december elején van a születésnapunk, (szegény apukám a mai napig nem tudja pontosan, hogy melyik nap melyikünknek), így el voltunk látva ajándékkal rendesen, és nem volt hiányérzetünk. Ráadásul ott van még ugye a karácsony is. Bár az én gyerekem nem decemberi, ennek ellenére mi is úgy gondoljuk, hogy Mikulásra nincs ajándék, csak egy kis finomság, vagy valami egészen apró, szigorúan ami a cipőbe belefér.

Tavaly teljesen elfeledkeztünk a Mikulásról, idén Abigél már kétéves, így biztosan tetszeni fog neki a csizmakipucolós-ablakbatevős játék (jut eszembe, addig még be kell szereznem egy csizmát, mert szegény gyereknek még az sincs). Életében nem evett még például szaloncukrot, így azt gondolom, halál boldog lesz tőle. Egyre többfelé látom az ismerősök körében, hogy Mikulásra könyvet meg játékot kap a gyerek, heti kérdésünk erre vonatkozik: nálatok mit hoz a Mikulás? Jár-e ezen a napon nagyobb ajándék, vagy inkább csak édesség és apróságok?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.12.01 22:21:10Fidelio73

  e-bayen megtalálja, ha tesz-veszen, vaterán nem.

 • 2009.12.01 22:43:36sajtos pogi

  Szívem szerint csak a klasszikus csoki-gyümölcs, de mivel minden mese arról szól, h. a Mikulás ajándékot hoz, így félek hogy csalódás lesz. Ha lesz is játék, akkor olyan ami a csomagba belefér.

  Adventi naptár
  Ha a gyerek 24 napon kerasztül minden nap kap vmi apró ajándékot (játék, színházjegy, figura, stb.), akkor a karácsony jelentősen veszíthet az "értékéből".

 • 2009.12.01 22:47:17Magenta

  sajtos pogi, neked mekkorák a gyerekeid?

 • 2009.12.01 22:50:38psyché

  sajtos pogi, nalunk ezert nincs hagyomanyos adventi naptar. vettem egy könyvet, amiben Jezus születeset meselik el naprol napra kicsiknek. van hozza egy poszter es minden nap ki kell vagni egy kepet a könyvböl, raragasztani a poszterre, igy Karacsonyra egy teljes posztert kapunk. Tavaly rendes adventi naptar volt, a Karacsonyi ajandeknak nem is volt akkora sikere.

 • 2009.12.01 22:56:14Farkasokkal táncikáló

  Idén olyan ádventi naptárt vettem, amiben minden napra van egy minikönyv, olyan 5x5 centis, keménylapos, és egy rövid mese van rajta. Ikonszerűen széthajtható, és nagyon guszta.

 • 2009.12.01 22:56:44Rosa Rugosa

  2009.12.01 22:21:10Fidelio73

  Köszönöm, itthon sajnos nem forgalmazzák, de e-bayen találtam.:)

 • 2009.12.01 23:00:28sajtos pogi

  Magenta
  Ovisok, miért kérdezed?

 • 2009.12.02 00:18:22Farkasokkal táncikáló

  Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az ádventi naptárral úgy jártam, hogy oviból hazajőve, mondtam a gyereknek, hogy lesz otthon egy kis meglepetés. Hát lett is. Amint meglátta nekiállt bőgni, hogy nem kell, vigyem ki a szobából stb. Teljesen megzavarodtam, mi van? Aztán hagytam egy kicsit bőgni, és nem szóltam semmit, később meg kérdezgetni kezdtem, hogy tulajdonképpen mi a baja ezzel a sok pici könyvvel, amiben mindegyikben van egy kis mese? Vagy az ötödik keresztkérdés után kiderült, hogy tulajdonképpen az a baj, hogy nem nézheti meg most úgysem az összeset, akkor meg minek.

  De aztán később csak kinyitottuk az elsőt...:-)

 • 2009.12.02 07:38:53Fahéj és Feta

  Itt ahol én élek, nincs december 6-án Mikulás. Ez a nap is olyan mint a többi, azok ünnepelnek akiknek aznap névnapjuk van, magyarul kb. fél Görögország (Nikolaos,Nikos napja).
  A karácsonyfát általában december 1-én, de legalábbis december első hetében díszítik az egész lakással együtt. Karácsony az december 25-26, de az ajándék nem akkor érkezik, hanem december 31-én és nem a Jézuska hozza, hanem Aigos Vasilis a Télapó. Ja és itt az ajándék szinte csak a gyerekek kiváltsága, a felnőttek nem nagyon ajándékozzák egymást. Nekem amióta itt élek nem igazán volt még karácsonyi hangulatom, nem az ajándék elmaradása miatt, hanem mert nincs igazán karácsonyi hangulat.
  Ha lesz gyermekünk, az itteni szokások szerint fog felnőni, a magyarországi rokonoknak pedig majd elmondjuk-megtanítjuk, hogy mit kell mondani a gyereknek. Nem akarom majd összezavarni őt, hiszen mi biztos, hogy nem fogunk Magyarországra költözni. Ha meg a karácsonyt Magyaroszrágon töltjük, és ott elöbb jön az ajándék, akkor azt majd azzal magyarázom, hogy a Télapó nem tud egy nap alatt mindenhova elmenni, van ahova korábban megy.

  Egyébként mit hoz a Mikulás Magyaroszágon annak a gyereknek aki nem eszik csokoládét??? Az egyik unokahugom egyáltalán nem eszik csokoládét, diófélkéket is csak ritkán. Akkor neki csak virgácsot hozzon?

 • 2009.12.02 08:02:55Silverveil

  Fahéj és Feta,

  Én nem szeretem túlzottan a csokit (na jó, egy táblából egy kocka talán lemegy) és mégis állandóan csokit kaptam :((
  Nekem egyébként apró plüssállatot hozott, amikor nem csokit.

 • 2009.12.02 08:53:50nyúlmama

  sajtos pogi, semmi közöm, hozzá, de miért veszítene? nem óriási ajándékok vannak benne, hanem apróságok, és a várakozásról szól az advent, amikor készülünk az ünnepre.Nálunk mindig volt-most is van, bár már igen csak nagyok a gyerekeim-de én soha nem tapasztaltam , hogy csökkent volna az értéke a karácsonynak emiatt.Én az ovisaimnak is csinálok minden évben, minden nap más nyitja ki, most éppen a lányoknak egy kis maci medált csináltam zsugorkából, a fiúknak meg fagolyókból hóember hűtőmágnest.

 • 2009.12.02 08:57:16mammina

  adventi naptart het eve en csinalom minden evben mas otlettol vezerelve. nagyon nagyon nepszeru, mindket gyerek imadja nyitogatni, es nem sablon. van amelyik "ablaka" csokikat rejt, van amelyik egy nekik szolo mondatot, van ahol egy mese lapul. nagyon szeretik, es varjak mar szeptembertol, hogy milyen ujabb formaval lepem meg oket. (turom is a netet, hogy otleteket kapjak :-))

 • 2009.12.02 09:02:28mammina

  silver azon kerdesere, hogy mit kezdunk a nagyon draga ajandekkal: nem vesszuk meg. nem lehet eron felul bevallalni valamit, illetve mivel mar nagyok meg lehet beszelni, hgoy mikorra vallalhato. az idei karacsonyi ajandekukra is egy evet vartak turelmesen, mostanra jott ossze a penz ra. de megigertuk es megkapjak. ha azt mondjuk nem megy, elfogadjak, de ha megigerjuk, akkor v iszont olyan nincs hogy ne legyen meg a beigert idon belul. ha mindig eron felul probal az ember oromet szerezni, sosem tanulja meg a hatarokat. iden ok is adnak bele a sajat sporolt penzukbol, mi is es nagyiek is. es buszkek magukra, hogy sikerult. mindig van valami apro meglepetes, hogy azert az is legyen, de mar eleg nagyok ahhoz, hogy megertsek az elet mukodeset.

 • 2009.12.02 09:15:15Silverveil

  Mammina,

  Próbálom visszakeresni hol kérdezhettem ilyet, egyelőre még nem találtam meg. Ha mégis ilyet tettem, elnézésedet kérem, soha senki pénztárcájában nem szoktam turkálni.

 • 2009.12.02 09:20:55mammina

  Silver,
  nyertel! :-) reggel van meg, bocsi. :-) koran kellett kellnem mert a lanyaim bodoritott hajjal ohajtottak iskolaba indulni, es kepesek voltak fel hatkor kelni, hogy nyolcig elkeszuljek a hosszu hajukkal. pedig ma nagyon tudtam volna aludni meg.

  rosa kerdezte.

 • 2009.12.02 09:36:35Silverveil

  Mammina,

  OK, akkor megnyugodtam:))

 • 2009.12.02 09:58:21baudolinA

  Fahéj és Feta,
  azért azt nehezen tudom elképzelni, amikor a magyar szokásrendszerben felnőtt szüleid és nagyszüleid hitelesen magyarázzák Vasilist és az eltérő dátumokkal együtt járó szokásokat a gyereknek... Még Mo.-on is eltérő a "hozó", mert van, ahova a Jézuska, máshova az angyalok. Aki nem eszik csokit, annak gyümölcsöt, plüssállatot, másfajta édességet. Én egyszer dobostortát kértem a Mikulástól. :D

 • 2009.12.02 10:06:19mammina

  az en mikim a ferjemtol iden nagyon finom kandirozott gesztenyet hozott. ez errefele nagyon finom es divat is. hatalmas marroni geszteneye megfozve egeszben, es cukorban forgatva. egy dobozban kb 8 szem van. en azert barmire hajlando vagyok. igaz messze volt meg a miki, de ez szezonalis dolog, igy amikor van, akkor kell beszerezni. :-)

 • 2009.12.02 10:31:35mazsola84

  gyöngy1

  Nem kértem, hogy bárki sajnáljon. Én csak azt mondom, hogy felesleges olyan dolgokra költeni, ami utána nem tetszik az ajándékozottnak.
  A nagyszüleim mindenáron aranyat akartak venni a ballagásomra, mert úgy szokás. Én megmondtam, hogy ne vegyenek, mert soha nem fogom hordani (nem szeretem a sárga aranyat, soha nem is szerettem), ennek ellenére kiadtak sok pénzt két gyűrűre. Ott rohad a széfben. Ők fölöslegesen költöttek, nekem semmi örörmöm nem volt benne. A másik nagyszüleimtől pénzt kaptam, amiből a jogsit csináltam meg. Na annak volt értelme.
  A ballagás amúgy szerintem egyáltalán nem egy olyan dolog, aminek rohadt nagy jelentősége van.

  És bár eléggé jóban vagyok a nagyszüleimmel, ha betűről betűre nem írtam le, hogy mit szeretnék (típus, szín, méret, stb) akkor bizony általában nem találták el a dolgot.

 • 2009.12.02 10:37:55baudolinA

  mazsola,
  de ha sosem hordod, akkor miért nem teszed pénzzé? És a pénzt elköltöd olyasmire, aminek örvendenél.

 • 2009.12.02 10:47:54csib

  Mazsola
  Nálam dettó. Én is egy rakás aranyat kaptam ballagásra, amiket a jegygyűrűmbe olvasztottam később - talán a "legszebb vég", ami érhette az ajándékot, de sajnálom, mert tört aranyként lényegesen kevesebbet ér....

 • 2009.12.02 10:54:51mazsola84

  baud, mert ahhoz nem lenne pofám.
  Megmarad emléknek, de anyámnak is mondtam, hogy hordja nyugodtan.

  Csib, nekünk fehérarany a jegygyűrűnk, úgyhogy nem tudtam hasznosítani.

 • 2009.12.02 11:04:30Veg_

  2009.12.01 11:52:53dodóó:
  Ha arra költi, amire akarja, akkor arra költi. Vagy ne ezt mond neki... Ha szerinted még nem való neki, akkor mond el, miért nem szeretnéd, ha ezt venné, de ha ragaszkodik hozzá, akkor ne tiltsd meg neki.
  Volt zsebpénzem, igenis megmondtak pár dolgot, hogy mire nem mehet, de nagyon tisztességtelennek éreztem volna, ha az ebből összegyüjtött összegből nem arra költök, amire én akarom...
  Jó tanács viszont hasznos lehet...

 • 2009.12.02 11:12:32csib

  Mazsola
  Nekünk is, de az iparművész, aki csinátla bevette a sárgát is. Azt mondta, hogy nyilván nem konkértan a mi gyűrűnkbe kerül az anyag, inkább szimbolikusan kell ezt értelmezni. Mondjuk ennél nagyobb dilemma volt, hogy a férjem ex-jegygyűrűjét is beolvasztottuk... ezen azért sokat törtem magam, de a végén letojtam. De sokan ezt durvának találják..

 • 2009.12.02 14:58:52boszorsi

  Nekem decemberben van a szülinapom, de meg is bolondultam volna gyerekként, ha azért nem kapok ugyanúgy ajándékot+kívánságebédet mint a tesóim, mert közel van a karácsony, meg a Mikulás!
  Mikire pici ajándék, pici csokival, karácsonyra nagyobbacska ajándék, családi dínomdánommal.

 • 2009.12.02 15:25:51cantaloupe

  Nekem az a kérdésem, hogy a Mikulás plusz az adventi naptár, amit szintén sokan csinálnak, nem vesz el szerintetek a Karácsony öröméből? Mert kicsit ilyen érzésem van, hogy ha egész hónapban megy az ajándékozás, akkor a karácsony már nem annyira érdekes...

 • 2009.12.02 15:38:05Vakmacska

  Cant, az adventi naptár nálunk egy A4-es felület kis ablakokkal, minden ablak mögött egy 10x10 mm-es csoki, kis rajzolattal. Arra tökjó, hogy a gyerek vmivel gyorsabban pattanjon az ágyból reggelente ki, hogy megkeresse az amúgy randomban elszórt számok mögötti megfelelőt. A Miku meg azért nem hoz nagy ajándékot. Mondjuk mi zurammal mindketten ünnepnevűek vagyunk, ezért azon hőbörögtünk egész gyerekkorunkban, hogy nincs is igazán névnapunk, mert elfedi az ünnep...amúgy apjuk járt rosszabbul, mivel tradícióból minden évben tucatszám kap egy bizonyos hagyományos terméket, amit ő hagyományosan utál, és kénytelenek vagyunk másoknak meg bulikba szép apránként széthordani a termést.

 • 2009.12.02 16:23:29Hűbele

  Cant, szerintem ez csak attól függ, mikor milyen ajándékot kap. Mikulásra csak némi csoki-aszaltgyümi, adventi naptárban pár szem mazsolás drazsé nem fogja elhomályosítani a karácsonyi vonatkészletet.
  Szerintem az adventi naptár csak fokozza a várakozást és izgalmat, épphogy hozzátesz az ünnep varázsához.

 • 2009.12.02 20:36:15mókuspötty

  Nekem meg pont az a bajom, hogy a gyerekeim már nagyobbacskák, és nagyon gyanakszanak :-) Én még szeretném, hogy egy pár évig higgyenek a Mikulásban. Azok a varázslatos percek egy életen át kísérnek, amikor minden december 6-án reggel megláttam az ablakunkban az ajándékot - mosolygó édesanyámmal a hátam mögött. Az én gyerekeim elhatározták, hogy felváltva ébren őrködnek, hogy meglessék a Mikulást... remélem nem sikerül nekik.

 • 2009.12.02 21:04:37Farkasokkal táncikáló

  Mókuspötty mit jelent a "nagyobbacskák"? Mert ha iskolába járnak, akkor sajnos itt az ideje kissé módosítani a mesén. Ha még nem, akkor marad a virrasztás míg el nem alszanak... hej jól emlékszem azokra a dec. 5 éjszakákra, amikor éjfél után tudtam csak belopni az ablakba az ajándékokat... :-)

 • 2009.12.02 22:00:02nyúlmama

  Cantaloupe, én nem vettem észre a 20 év alatt, hogy bármit is levont volna a karácsony varázsából az, hogy rákészültünk, és ebbe beletartozott az is, hogy minden nap volt egy pici ajándék az adventi naptárban.Egy pici hajgumi, vagy csoki, vagy mittudoménmi, ami tényleg arra is jó volt, hogy kipattanjon az ágyból. És számoltuk a napokat, mennyi van még karácsonyig.

 • 2009.12.02 22:57:03Ronja

  egy gyereknek barmikor, barmennyi ajandek johet :)

 • 2009.12.03 11:17:44mókuspötty

  Farkasokkal táncikáló, az egyikük óvodás, de a nagyobb már alsós... és ő már aranyosan mindentudóan hunyorgat, hátha kiugrasztja a nyulat a bokorból.
  Beöltözött Mikulásra is gondoltam már - kéne valami igazi csoda.

 • 2009.12.04 13:12:26bubbumaci

  Mókuspötty, az én kisfiam tavaly karácsonykor a párom szüleitől csomagot kapott, amin rajta volt a neve, mint címzett, és a postás hozta: tehát csalás kizárva;-)
  van valami ajándékküldő, ahol te válogathatod össze egy fadobozba a csokikat...a doboz azóta már ceruzatartó:-)

 • 2009.12.07 11:16:22Timcsi19

  hogy sültek el a mikulásmeglepetések otthon?:)ki milyen csokit vett/kapott, melyik ötlet vált be a legjobban?

 • 2009.12.07 11:20:39BaLaTiN

  én a szokásos csokiadagomat kaptam és végre már voltak olyan mikulások is amik nem csak hogy ehetőek, de finomak is voltak:D

 • 2009.12.07 11:50:40Timcsi19

  hát igen,nehéz kifogni azokat amik ehetőek is..melyiket etted?:)
  én sokat törtem a fejem mit vegyek a páromnak, végül mikulásos gyertyákat,koszorút, ilyeneket vettem, ezt fel tudjuk használni a lakásba is így az ünnepek táján:)

 • 2009.12.07 12:05:16Temptation

  Ha az ember alaposan elolvassa miből van, akkor nem.No meg vannak megbízható márkák.

 • 2009.12.07 12:19:17BaLaTiN

  Nekem most a milka jött be a legjobban. olyan volt mint 1 táblás csoki, csak mikulás alakó:)

 • 2009.12.07 12:33:34Timcsi19

  a milkáé tényleg finom, bár mondjuk a milka azért mindig jó,ritkán eszek tőlük rossz csokikat:)
  Temptation ezt mire értetted, hogy miből van?:)

 • 2009.12.07 12:43:51Temptation

  Arra értem Timcsi19, hogy van ami nem minősül csokoládénak, és arra nem is lehet azt írni, csak pl. azt, hogy tejbevonómassza.

  "rendelkezik a kakaó- és csokoládétermékekről. Ennek megfelelően csokoládé az a termék, amely kakaótermékekből és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó szárazanyag. A csokoládétermékekhez felhasználhatóak bizonyos - szintén ezen előírás szerinti - anyagok, de például kakaóvaj növényi zsírok nem. A hozzáadott mennyiség nem haladhatja a megengedett anyagok levonása utáni késztermék mennyiségének 5%-át, és nem csökkentheti a termékre minimálisan előírt kakaóvaj- vagy kakaóanyag mennyiségét sem.
  Az édesipari termékekről egy másik élelmiszerkönyvi előírásban olvashatunk. A „2-84. számú irányelv az édesipari termékekről" szerint megkülönböztetünk kakaótartalmú és egyéb bevonómasszákat és azokkal készült édesipari készítményeket. Ezek lehetnek:
  • kakaós masszák, kakaós tejmasszák, fehér és színes bevonómasszák;
  • formázott, kakaós massza, formázott kakaós tejmassza, formázott fehér és színes bevonó massza (táblás, figurás stb.), vagy
  • töltött, mártott, áthúzott termékek."

 • 2009.12.07 12:45:07Temptation

  Lemaradt az elejéről, hogy "a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezik"

 • 2009.12.07 12:46:38Temptation

  folyt.
  "Egy újabb álcsokoládé: a fehér csoki

  Amíg az étcsokoládé alapja a cukor, kakaóvaj, kakaó oldat és esetleg a vanília keveréke, amihez még a tejcsokoládé esetében hozzájön a tej vagy tejpor, addig a fehér „csokoládénak" cukor, kakaóvaj, tej vagy tejpor és vanília keveréke adja az alapját. A fehér csoki tehát - a hazánkban is elfogadott FAO szabvány szerint - nem szó szerinti csokoládé mivel csak kakaóvaj-tartalma van, kakaótartalma nincs. Finomnak ugyan finom és mértékkel fogyasztva egészségi kockázata sincs, de a magas kakaótartalmú csokoládékat jellemző kedvező élettani hatásokkal nem rendelkezik.A bevonómassza: kakaóporból, cukorból, növényi zsiradékból, szükség szerint tejkészítményekből finom aprítással készített, bevonásra, formázásra alkalmas massza, amely szobahőmérsékleten szilárd, a készítéshez felhasznált zsiradék olvadáspontja feletti hőmérsékleten pedig folyékony anyag. A növényi zsiradék lehet kókusz-, pálma- vagy egyéb növényi olaj, amelyek olcsóbbak, mint a kakaóvaj.
  Egészségügyi kockázatot nem vállal az a fogyasztó, aki bevonómasszából készült csokimikulást választ, leszámítva az íz- és állagkülönbség miatti csalódás bánatát."

 • 2009.12.16 11:14:50brékes

  Miért van itt csak csokiról szó? Nekem jött virgács is :D meg egy zsák riszes milka :D az a kedvencem, meg persze mogyi, narancs, mézeskalács, birsalmasajt :)

 • 2009.12.16 11:40:32simahomlok

  Én is úgy gondolom, hogy egy sima miklós napon miért kéne extra ajándék? Kapjanak a porontyok valami apróságot a csizmába, amit szépen tegyenek ki az ablakba, és idegnis foglalkozzanak vele. Ha nem tesznek érte semmit, akkor nem is jár ajándék, szerintem.

 • 2009.12.16 11:41:03Morfologus59

  Birsalmasajt??? Az valami szörnyű!!! Inkább a virgács.
  Amúgy a rizses csoki nem csoki??? Nálunk mindig csoki mikulás (ami igazi csokiból készült) vagy narancs meg az elmeradhatatlan mogyoró! De akkor is gyerekkoromban a csokinak örültem a legjobban.

 • 2009.12.16 12:41:17Veg_

  A birsalmasajt igenis iiiisteni! Pláne, ha dió van beleaplikálva! Nyammm... :)

 • 2009.12.16 12:54:09brékes

  A rizses milka nem mikulás alakú, ebben igazad van, de attól még kaptam sokat, barátok szeretnek meglepni... meg volt mellette csoki miku is, ez kötelező.

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta