Hétvégi programajánló: Ne vásárolj semmit!

Bár vasárnap már meg kell gyújtani az első gyertyát az adventi koszorún, az előrejelzések szerint tovább folytatódik az őszi tavasz, így ezt hétvégét töltsük inkább a szabadban. Rögtön egy kirándulós programmal kezdjük tehát ajánlónkat, szombaton egész nap vadlúdvonulásra várnak mindenkit a Tatai-tónál. A Tatai Vadlúd Sokadalom minden év utolsó novemberi szombati napján kerül megrendezésre, a természet- és madárvédelem népszerűsítése. A tatai Öreg-tó, Magyarország legrégebbi, 700 éves mesterséges halastava sok vízimadár számára nyújt pihenőhelyet az őszi madárvonulás idején. Lesz teleszkópos madármegfigyelés, gyűrűzési bemutató, játszóház, adventi vásár és sajtkóstoló.

Nem kifejezetten gyerekprogram, de ma, november 27-én tartják a „Ne vásárolj semmit!” napot, ha tehát szeretnénk egy kicsit kivonni magunkat az őrült karácsonyi fogyasztásból, próbáljuk úgy intézni, hogy ma ne vegyünk semmit! Nekem még sosem sikerült betartanom, de ma ismét nekifutok. A Tudatos Vásárolók Egyesüete mindenkit vár 17 és 18 óra között a Nyugati térre, ahol felállítanak egy hulladékokból készült karácsonyfát, melyre mindenki felakaszthatja az otthonról hozott, vásárlása során beszerzett rengeteg nejlonzacskójátt. Cserébe egyedi tervezésű tudatos vásárló vászontáskát kapnak ajándékba.

Szombaton egyébként dúskálhatunk a jobbnál jobb programokban, délután négykor például a Pozsonyi Pagony vendége lesz Szalóki Ági. Sajnos sokat énekelni nem fog, de lesz vele beszélgetés, és utána új lemezét, a Gingallót dedikálja. (XIII. Pozsonyi út 26.). Szintén négytől a Millenárison (II. Kis Rókus u. 16-20.) Alma-klub, zenés műsor az Alma zenekarral. Jegyár: 600 Ft (gyerek), 800 Ft (felnőtt).

A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházban (VI. J ókai tér 10), szombaton és vasárnap délelőtt fél tíztől és tizenegytől a Kipkopp és Tiptopp című bábelőadásra várják a 2-5 éves gyerekeket, tehát kifejezetten a kisebb korosztályt megcélozva, jegyár : 1100-1400 Ft.

Szintén szombaton 10 és 15 óra között adventi készülődés lesz a Kiscelli Múzeumban (III. Kiscelli u. 108.). A kézműves fogalalkozásokra és játszóházba főleg a nagyobb, már kisiskolás gyerekeket várják, jegyár: 350-700 Ft.

Még mindig szombaton a Szabó Ervin Könyvtár, Gyermekrészlegén (VIII. Szabó E. tér 1.) délelőtt 11-től interaktív bábelőadásra várják a gyerekeket, három éves kortól. A belépés díjtalan!

Vasárnap az Óbudai Kulturális Központban (San Marco utca 81.) délelőtt tíztől Pregitzer Fruzsina tart koncenrtet, a most megjelent Varázsolok című lemezéről énekel. Ugyanitt egyébkémt este hatig karácsonyi játszóházat tartanak.

Vidék

A legjobb vidéki program ezen a hétvégén tehát Tata, de emellett lesznek érdekes programok máshol is, főként az Advent jegyében. Bicskén például a Petőfi Művelődési Központban (Kossuth tér 20) adventi koszorú és ajtódísz készítés lesz természetes anyagokból, délután három órától. Négyéves kortól várják a gyerekeket, koszorúalapot és négy gyertyát mindenki vigyen!

Adventi készülődés lesz Esztergomban is, szombaton a Duna Múzeumban (Kölcsey u. 2.), délelőtt 10 -12 között. A résztvevők ajtó- és ablakdíszeket, méhviasz gyertyákat, termésfüzért készíthetnek, és természetesen adventi koszorút is – a megszokottól kicsit eltérő formában. Belépő: 250 Ft.

És hát nincs hétvége bábszínház nélkül, vasárnap a Miskolci Csodamalom Bábszínházban (Kossuth Lajos utca 11.) délelőtt fél tizenegytől már a Mikulást várják, a Pórul járt Krampuszok, avagy a Hómikulás című előadást láthatják a gyerekek, belépő 600 Ft.

Oszd meg másokkal is!
Mustra