Királykisasszonyok, tündérek és beszélő lovak - gyerekkönyv-újdonságok

Könyvajánlónkban a legkisebbektől a nagyobb gyerekekig mindenkinek ajánlunk köteteket, amelyek vagy viccesek, mint Az ovi-ügy és a Csoda és Kósza körül a Föld, vagy különlegesek, mint A királykisasszony, akinek nem volt birodalma és A sötétben látó tündér, vagy érdekes a formájuk, mint a Manókönyveknek, vagy mert szerzőjének népes rajongótábora van.

Bartos Erika minden mennyiségben

bartoszsakbamacska.gif

Bartos Erika gyerekkönyveit vagy nagyon szereti valaki, vagy feláll a szőr a hátán a meséit, verseit olvasva. Az előbbi csoportba tartozóknak ajánlom a sorozatban nemrég megjelent köteteket, az Annakönyvet, Petikönyvet és Gergőkönyvet, amelyekkel a szerző saját gyermekeinek akart örömet szerezni. Sokan úgy olvassák a meséket esténként, hogy a gyerekek nevét a sajátjukéra cserélik, így a gyerek úgy érzi, mintha tényleg róla szólna a mese. Az író által illusztrált könyvek ezúttal sem okoznak csalódást a rajongóknak: hétköznapi eseményeket olvashatnak gyereknyelven. Bartos Erika verseit egyébként már megzenésítették és Zsákbamacska címmel dobták piacra, a korongon a Kiskalász zenekar előadásában szólalnak meg az írónő versei, például a Sünkarácsony, a Forgalom, a Kukásautó, a Nem akarok vagy az Annadal.

Gergőkönyv – Legkisebbek könyve, 2499 Ft
Petikönyv – Gézengúzok könyve, 2499 Ft
Annakönyv – A kezdetek, 2499 Ft
Zsákbamacska cd, 3110 Ft
Alexandra Kiadó, 2009.

Földrajzi puzzle-könyv

mopuzzle

Kicsit nagyobb, földrajz iránt érdeklődést mutató gyerekeknek való az a puzzle-könyv, amelyben Magyarország tájegységeit kell összerakni. Mivel minden tájegységhez egyoldalas leírás is tartozik, ezért már korán megtanulhatja a gyerek, hogy miről híres a Pannonhalmi Bencés Főapátság, miről híresek a tokaji borok és olyan extra információknak is birtokába jut, mint hogy hol található az ország leghosszabb kisvasútja. A könyvben öt A4-es méretű, egyenként 48 darabos kirakó található.

Magyarország – Puzzle-könyv, 2690 Ft
Manó Könyvek

Mackókaland

mackokaland

A Manókönyvek újdonságai között kisebbeknek való könyveket is találtunk. A négyrészes sorozat négy különböző helyszínt mutat be: a strandot, a kertet, a tanyát és egy szülinapi zsúrt, ahol a főhős mackó különféle élményeket tapasztal meg és feladatokat old meg: kiscsirkéket etet, homokvárat épít, virágot locsol vagy épp elfújja a gyertyákat a szülinapi tortáján. A könyvek érdekessége, hogy vastag kartonból készültek, kis méretűek, fölső részükön pedig egy gyerekmancs méretű ovális lyuk van, így mint egy zacskót, hurcolhatja a tipegő a mackós könyveket.

Mackókaland: A zsúron, A kertben, A strandon, A tanyán, 590 Ft/db
Manó Könyvek, 2009.

Ovi-ügy

oviugy

A Porontyon már bemutatott A tesó-ügy folytatásaként megjelent Az ovi-ügy című könyvben Emma az óvodáról mesél a már megszokott, vicces stílusában. Megtudhatjuk, hogy az ovi olyan, mintha törpéknek tervezték volna, minden apró, ég a vécé és az asztalok is, és hogy az ovi nem vállalja anya felügyeletét, ezért neki haza kell mennie. A gyerek meg ott marad egyedül. A könyvből az is kiderül, miért van sok sárgarigó az óvoda körül, hogy a dadusnak miért jó a lábügyessége és Emma azt is bebizonyítja, hogy óvodásnak lenni jó dolog. Anya meg szétröhögi magát olvasás közben.

Az ovi-ügy, 1650 Ft
Pagony, 2009.

Csoda és Kósza Körül a Föld

csodakosza

A kisfiúknak szánt másik Pagony-újdonság az Év gyermekkönyve díjas Csoda és Kósza folytatása, amelyben a két ló rengeteget utazik: bejárják Velencét, Pekinget, Párizst és Mogyoródra is ellátogatnak, ahol a Hungaroringen Kósza is beáll a Forma 1-es autók mellé versenyezni, miközben Sajó bácsi becsiccsentve kiabál: „Ring a Hungaro!” A két paci randalírozik egy kicsit az Aquaparkban is, az első kötetben már megszokott kelekótya módon, zseniális humorral megfogalmazva.

Csoda és Kósza körül a föld, 2690 Ft
Pagony, 2009.

Négy évszak az öreg tölgyön

negyevszak

Aki szereti az ablakos könyveket, annak tetszeni fog ez a kötet, amelynek teteje egy fa koronájának vonalában van elvágva, a fán pedig ablakokon kukucskálnak ki az erdő állatai. A zárható ablakok várják, hogy az apró gyerekujjak kiderítsék, mi van mögöttük. A nagy méretű betűkkel írt szövegben néhány szó helyett kis rajz található, a történet pedig a fa körül játszódik: megtudhatjuk, hogy a négy évszakban miket csinálnak az ott lakó állatok: Bagoly néne, Bagoly bácsi, a Mókus és Tapsifüles család.

Négy évszak az öreg tölgyön, 1990 Ft
Manó Könyvek, 2009.

A királykisasszony, akinek nem volt birodalma

kiralykisasszony

A tündérmesét, amellyel a szerző 2008-ban Roald Dahl-díjat nyert, Sarah Gibb művészi rajzai illusztrálják. Biztos bennem van a hiba, de nekem egyáltalán nem tetszenek a főként koromfekete alakok és a színszegény képek, bár kétségkívül ad valami varázslatos hangulatot a szellemes és bölcs meséhez.

A királykisasszony, akinek nem volt birodalma, 2290 Ft
Manó Könyvek, 2009.

A sötétben látó tündér

sotetben

Végül a Pagony legújabb könyvét ajánlom, amely egy csodálatos darab: az Ibby-díjas Takács Mari színes rajzai illusztrálják és az azonos című - az Örkény István Színházban Pogány Judit főszereplésével játszott - gyermekelőadás feldolgozása. Tökmag királyfi mellett az egyik szereplő Világszép Málnácska, így még különlegesebb számomra ez a kötet - lányaim is néma csendben hallgatnak, amikor felolvasom a mesebeszédet.

A sötétben látó tündér, 2990 Ft
Pagony, 2009.

Oszd meg másokkal is!
Mustra