SZÜLŐSÉG

Hazugságokkal próbálunk őszinteségre nevelni

2009. november 25., szerda 07:39 |

Csak az igazat! – gyakran hallják a gyerekek a felnőttektől, de mi a helyzet a másik oldalról? Önmagukra nézve is érvényesnek tartják-e a szülők azt, amit a gyerekektől megkövetelnek? Amerikai kutatók nemmel válaszolnak a kérdésre.

Az őszinteség szinte mindenhol a családi értékrend alapkövetelményei közé tartozik – legalábbis erre neveljük a gyerekeket. Nem ennyire egyértelműek ugyanakkor az elvárásaink önmagunkkal szemben – legalábbis amerikai és kanadai kutatók szerint, akik azt állítják, hogy a felnőttek nevelési céljaik elérése érdekében nem haboznak bevetni kisebb-nagyobb hazugságokat sem. A szóban forgó nevelési módszert szinte mindenki megtapasztalta már gyerekként vagy maga is alkalmazta felnőttként, ennek ellenére eddig még nemigen foglalkoztak tudományosan a kérdéssel.

A Journal of Moral Education című lapban most két felmérést is idéznek ezzel kapcsolatban. Az egyikben szülőket kérdeztek arról, milyen gyakran élnek a „hazugsággal nevelés” eszközével, és a válaszok alapján úgy tűnik, hogy a módszer a legtöbb család nevelési fegyvertárában megtalálható. Az egyik anya arról beszélt, hogy mindenféle csúnya bőrbajokkal rémisztgeti kislányát, ha nem eszi meg az eléje tett ételt, míg egy másik szülő képzeletbeli alakokkal népesíti be a gyerekszobát arra az esetre, ha a gyerek nem az elvárásoknak megfelelően cselekszik. Valamivel ártatlanabb egy másik anyuka ötlete, aki úgy próbálta leszoktatni a kislányát a cumizásról, hogy a szépen becsomagolt cumit egy tündér majd elviszi egy olyan gyereknek, akinek még szüksége van rá. A szülők általános véleménye szerint megbocsátható, ha bárki effajta kisebb hazugságokkal igyekszik rábírni a gyerekeket az általa helyesnek tartott viselkedésre.

A másik felmérésben a kamaszok körében mérték fel a jelenség gyakoriságát, és a fentiekhez igen hasonló eredményre jutottak: miközben a szülők többsége azt tanítja gyerekének, hogy hazudni márpedig nem szabad, ők maguk gyakran áthágják a saját maguk által felállított, a gyerekek esetében következetesen ellenőrzött szabályokat.

A jelenség nem volt ismeretlen eddig sem, a kutatókat mégis meglepte, hogy a szülők milyen nagy arányban élnek a „hazugsággal nevelés” eszközével. Elemezték azt is, hogy a módszer miként illeszkedik az adott család nevelési elveinek rendszerébe, és azt találták, hogy azok a szülők találnak ki nevelési célzatú hazugságokat, akik számára különösen fontos, hogy tisztelettudó, engedelmes, szófogadó gyereket neveljenek, és ennek érdekében némiképpen tágabban értelmezik a megengedhető módszerek fogalmát.

Hazugsággal nevelés: valóban hazugság vagy „csak” mese? Megengedhető vagy sem? Hazugságra nevel, aki hazugsággal nevel?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.11.25 11:33:26keke80

  Temptation: ez legalább akkora baromság volt... Sajna ha a répazabálás segítene, nem lenne egy darab optikus se a világon és rajtam se keresné halálra magát a kontaktlencsegyártó... Nem lesz töle jobb vagy rosszabb a látásod.

 • 2009.11.25 11:34:56keke80

  gyj: :DDDDDDDDDDDDD

 • 2009.11.25 11:35:45Cobold

  2009.11.25 11:17:17Rosa Rugosa
  Sztem egyrészt, te azt gondolod, nem értem, miről beszélsz, másrészt, meg rólad gondolom, hogy nem tudod igazán, hogy zajlanak a dolgok.
  Nem hinném, hogy az, ahogy én magyarázom a dolgokat, csak attól rosszabb lesz, hogy fognyűvő manót mondtam, és nem bacit. (Hozzáteszem, már megint, hogy elhangzott ez is, de ez nem maradt meg a fejében.)

  Viszont az írásaid alapján olyan sokmindenben különbözik a hozzáállásunk, hogy sztem úgysem fogunk közös nevezőre jutni. A magam részéről a következetességet megkérdőjelezem, mint univerzális és kötelező nevelési elvet. Törekedni kell rá, de emberi kereteken belül. A szülő is ember, a szülő is hibázhat, és ezt a gyerek fel tudja dolgozni. (Most én érvelhetek azzal, hogy a gyerek nem hülye.) Ha a szülő néha kimutatja az érzéseit, a következetesség helyett, az nem baj.
  Másrészt, a gyerekek különbözőek, és az igényeik is azok. Nem szabad szerintem a testvéreket sem egyformán kezelni. A szabályok, a keretek persze adottak, de ha az egyik bújós, a másik meg nem, cserébe az egyik nem szívesen hallgat mesét, a másik meg igen, akkor az egyiket többet szeretgetem, a másiknak gyakrabban olvasok. Mert számukra inkább ez fejezi ki a szeretetemet.

  De nem akarok erről vitatkozni, mert elég sok agyalás, tapasztalat, olvasmány, stb. alapján jutottam ezekre a dolgokra, és eléggé meggyőződésemmé vált, amiben csak a rossz tapasztalat tud megingatni. Te is határozottnak tűnsz a véleményeddel, így hát csak generálnánk egy meddő vitát.

 • 2009.11.25 11:36:27Cobold

  2009.11.25 11:17:17Rosa Rugosa
  Sztem egyrészt, te azt gondolod, nem értem, miről beszélsz, másrészt, én meg rólad gondolom, hogy nem tudod igazán, hogy zajlanak a dolgok nálunk - akarom mondani. Bocs, a béna fogalmazásért.

 • 2009.11.25 11:37:00Farkasokkal táncikáló

  Van egy csomó jó kis könyv meg dvd arról, hogy hogyan működik az ember teste. És ez a gyerekeket nagyon is érdekli, és élvezik. Pl van ez a francia sorozat, most nem jut eszembe a címe. Nagyon érdekes. Meg a "hogyan működik a tested" és hasonlók. Unokám 3 évesen élvezettel lapozgatta az anatómiai atlaszt, akkor éppen a belek működése érdekelte a legjobban. Az élet dolgai és a mese két nagyon jól elkülöníthető dolog.

  Sőt, ahogyan nő a gyerek, el lehet mesélni neki azokat a történeteket, hogy miért is van Mikulás meg ki is a Jézuska (a husvéti nyuszit nem tudom pillanatnyilag hová tenni, arra keresek majd forrást.) Hogy volt egyszer régen egy Miklós püspök, aki véletlenül a nyitott ablak mellől meghallotta, hogy az egyik házban 3 szegény nemesleény azon kesergett, hogy hozomány nélkül nem tudnak majd férjhezmenni, ő pedig éjszaka az ablakba rakta azt a pénzt, ami a hozományhoz kellett..

  vagy hogy dec. 24 a Jézuska születésnapja, és ebből az alkalomból kap mindenki ajándékot, mert ezt ünneplik. Aztán ha jön a következő kérdés, akkor lehet cifrázni, bővíteni a történetet. És így nagyon könnyű átvezetni a meséből a hagyományokba.

 • 2009.11.25 11:38:14szövetszöcske

  anyatájger, szerintem nem attól függ, hogy a gyerek mennyire játsza meg magát nekem, mennyire lesz őszinte hozzám, hogy én naponta többször kijelentem, és vele is elmondatom, hogy az őszinteség a legfontosabb a világon meg hasonlók. Nem haragszom rá, ha kamuzik, nem tartok hegyibeszédeket a témáról, szerintem felesleges. Ha legalább annyira őszinte lesz életében mint én vagyok (egyrészt megteheti majd, másrészt meg ilyen lesz a mentalitása) én örülni fogok.

 • 2009.11.25 11:54:33anyatájger

  akkor egyetértünk, szöcske :)

  off: sztem elszaródott a mosógépem! a szivattyú nem működik rendesen, de a program már az öblítéseknél jár. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!

 • 2009.11.25 11:56:06Farkasokkal táncikáló

  Szövet szerintem senki nem annyira hülye, hogy hegyibeszédként direktbe naponta elmondja, hogy édes fiam az őszinteség a legfontosabb, látod mi is milyen őszinték vagyunk, te is legyél ilyen őszinte, ennek az égvilágon semmi hatása nem is lenne, olyan mint a duruzsolás amire oda se figyelne.

  De gyakorlatilag úgy működik ahogyan te is leírtad. Egy betegesen szemérmes, vagy túlzottan kétszínű, álszent stb embernek pont olyan lesz a gyereke mint ő, mert egyik szülő sem tud kifordulni önmagából. Ha te általában őszinte vagy, akkor a gyerek is általában őszinte lesz. (Mindig ne legyen az, mert abból megint más bajok vannak).

 • 2009.11.25 12:13:57Temptation

  keke80: nem volt baromság; nem azt mondtam, hogy sasszemű lesz, de pl. a farkasvakság kialakulhat az A vitamin hiánya miatt.

  "Valóban jó-e a répaevés a szemnek, vagy az anyák így akarják gyermekeikre erőszakolni a zöldségeket?
  Nos, egy átlagos méretű répa kétszerannyi A vitamint tartalmaz, mint amennyi az egy napra ajánlott mennyiség. Ez pedig jót tesz a szemnek. Ha nem szereted a répát, semmi baj – rengeteg más finom (vagy kevésbé finom) étel tartalmaz A vitamint, és egyéb a szem számára hasznos tápanyagot.
  f
  A-vitamin és más karotinoidok

  Miért hasznos a szem számára az A-vitamin? Először is megelőzi a farkasvakságot. Ha az A-vitamin-hiány okozta farkasvakságot nem korrigáljuk, xeroftalmiához vezethet, amely szemszárazsággal, a kornea kisebbesedésével és a szemhéj duzzanatával járhat. A xeroftalmia kezelés nélkül vakságot okozhat. Az A-vitamin a katarakták (szürkehályog) kialakulását is megelőzi, sőt hiányában a makuláris degeneráció könnyebben okoz vakságot.
  forrás:http://www.meno.ro/egeszseg/hir=797/hozzaszolasok

 • 2009.11.25 12:14:50Temptation

  "z A-vitamin a névsor szerinti első zsíroldékony vitamin, más néven retinolként, retinolekvivalensként vagy retinálként is emlegetik, de gyakran halljuk hámvédő vitaminként is. Előanyagaiból - az úgynevezett provitaminokból - a szervezetben is képződhet. A leginkább elterjedt előanyagok a különböző karotinoid vegyületek, melyek közül is a legaktívabb a ß-karotin, amely sárgarépában, sárgabarackban található. Ezek a vegyületek a bélrendszerben szükség esetén, változó hatásfokkal ugyan, de képesek A-vitaminná alakulni. A ß-karotinnak sokan antioxidáns hatást tulajdonítanak.

  Mihez szükséges?

  * Látás folyamatai
  * A bőr és egyéb szövetek épsége
  * A zavartalan növekedéshez
  * A csontok egészséges fejlődéséhez
  * Immunfolyamatok, védekezés különböző fertőzések ellen."
  forrás:http://www.hazipatika.com/topics/vitaminabc/vitamin?vid=1

 • 2009.11.25 13:09:05Magenta

  #
  "2009.11.25 11:32:40gyj

  Nekem gyerekkoromban azt mondta a tatám, mikor fájt a fogam, hogy kenjek rá száraz kanverébszart, attól elmúlik. rákentem...."

  Hogy ellenőrizted le, hogy kanverébé volt-e tényleg?

 • 2009.11.25 13:21:02gyj

  Magenta, biztos nem kanveréb volt, mert nem mulasztotta el:)

 • 2009.11.25 13:28:26Magenta

  :))))))

 • 2009.11.25 13:29:24jazmine

  Én fognyűvőzök, de úgy, h a kajákban sok fognyűvő van, minél édesebb, annál több, a fogunkat eszik, kilyukasztják stb. Megmutattuk a tömött fogainkat, így kb. a valót mondom.

  Télapó-jézuska-nyuszi hazugság megvan.

  Más nem nagyon.

 • 2009.11.25 13:34:13undokmano

  Hú, olvasgatok vissza, és megakadt a szemem az oltáson. A nyáron a nagyobbik fiamnak adattunk be nem kötelező védőoltást. Előző hónapokban elég sok kellemetlen élménye volt - invaginatio miatt azonnali altatás és átmosás, infúzió; vérvétel, orrmandula műtét - és a védőnő (nem a sajátunk!!) azzal a dumával fogta le a gyereket, hogy "de hát ez nem fáj, ez csak egy szűnyogcsípés!". A férjemnek meséltem, az ő reakciója ez volt: "anyádat szúnyogcsípés, nem mondtad neki?"
  Ezzel kapcsolatban mindkét gyerekem életre nevelem, ez van kisfiam, lemegyünk, megnézi a torkodat, ha nem piros, megszúrja a lábad, hogy ne legyél beteg. Ennyi. A gyerek hiszti nélkül lejön, engedi a vizsgálatot és hagyja, hogy megszúrják. Azt viszont rühelli, ha lefogják, és olyankor sír. Ha foghatta volna a kezem (nem tudta, a kicsit tartottam közben), nem sír. :(

 • 2009.11.25 13:38:32Magenta

  undokmano, nem jobb lett volna, ha inkább a védőnő kezébe nyomod a kicsit? :(

 • 2009.11.25 15:36:52baudolinA

  Ribizlee,
  nálunk is hasonló volt a helyzet, és a testvéreimet egyáltalán nem viselte meg a dolog. Szóval nem gondolom, hogy a szüleimben lett volna a hiba, de én kiakadtam egy időre. :) Talán azért, mert születésnapomra is a szüleimtől kaptam az ajándékokat, és egyáltalán nem éreztem úgy, hogy a "szülinapos manócska" kellene elhozza. Ugyanakkor pedig szerettem a meséket.

  Azért mindenkit megnyugtatnék, hogy azóta már nem frusztrál a dolog, és nagyon élvezem az ünnepeket, de akkor úgy éreztem, hogy összeomlott bennem a világ. :)

 • 2009.11.25 15:52:20Ribizlee

  baud, örülök hogy túl vagy rajta :-D

  hány éves voltál? lehet hogy kicsit későn mondták meg?

  elméletem szerint van egy egészséges kételkedés 6-7 éves kor környékén (ez változó persze), ha akkor nem tudja meg a gyerek az igazat, akkor már ténynek veszi hogy a Mikulás létezik és nagyobb a csalódás is.
  persze nem biztos hogy igazam van :-)

 • 2009.11.25 15:59:55Tejbajusz

  Szerintem nem szabad hazugságnak hívni ezeket a dolgokat (mikulás, nyuszi, elviszi a cica, elvisz a kukásbácsi, fogmanó, fogtündér). Ezek a dolgok csupán eszközök, amellyel a kisgyerekek fantáziáján keresztül tudunk mi, felnőttek hatni.
  Természetesen nem szükségszerű halálra rémiszteni, ami akár az egész életére kihat és szorongóvá/agresszívvá/skizóvá/akármivé teszi, de a gyermeklélektanba ezek a fenti "hazugságok" beleférnek.
  Ahogy a gyermek növekszik, úgy tudja szépen, mint a hagymahéjat, lehámozni a valóságról a ráépített szinezéket, amivel könnyebben megértette a világ működését. Évről évre, hónapról hónapra, napról napra. Nem kell túlmisztifikálni.
  Nem tudom, kiben okozott akkora csalódást, hogy nem létezik a Mukulás, hogy még ma is pszichiáterhez jár.

 • 2009.11.25 16:09:37madz

  a "elviszi a cica" meg "elvisz a kukásbácsi" szerintem csúnya húzások. teljesen más, mint pl. a nyuszi meg a fogtündér.

 • 2009.11.25 16:21:46Temptation

  Egyetértek madzzal, bármi ilyen, ami ijesztget, szörnyű!
  Elvisz a kukás, a zsákos ember, a kéményseprő és hasonlók ezek kegyetlen dolgok.
  Míg a Jézuska, nyuszi, Mikulás, akár a fogtündér nem ijedelmet keltő, hanem örömteli.
  És az "elvivős" ijesztős dolgok csak a szülői tehetetlenség megnyilvánulásai.
  Ráadásul a gyerekben a szülő iránti bizalmat is megrendítheti. A szülő ugye a gyerek szemében az a személy, aki bármi rossztól meg tudja védeni.És ezek után jön azzal a hülyeséggel, hogy elvisz a zsákos ember???? Most akkor nem tudja vagy nem akarja megvédeni a gyereket??

 • 2009.11.25 16:23:59Vakmacska

  Én felolvastam a sajátomnak a Kököjszi és Bobojsza Mumusbál címűjét, de ami még jobban bejött, az Lázár Ervin Zöld lifice (aki bőg a szekrény mögött, hogy mindenki vele ijesztgeti a gyerekeket, amíg Zsuzsika meg nem vigasztalja). Ez a mese kb. hetekig kellett hogy menjen nálunk, a végén én untam meg, de amúgy ellenállhatatlan (a Manógyár c. kötet része amúgy)

 • 2009.11.25 16:26:06Vakmacska

  Bacilusokról amúgy a Marcipán cica (valamelyik ovis lemez, a kiscsopis?) Bacilusnótája a csúcs, Gay Tamás előadásában, mi nagyon röhögtünk rajta (amúgy asszem a Piszkos Peti c. alapmű része volt)

 • 2009.11.25 16:31:22Ribizlee

  az ijesztgetés ennyire kardinális probléma lenne?
  ki szokott otthon zsákos emberrel (bocs papírbika) vagy mumussal, vagy hasonlóval fenyegetőzni?
  tán inkább a nagyszülők korosztálya - de nekik meg lehet mindjárt az elején szólni hogy ne tegyék.

  nálunk a családban sosem merült fel ilyen fenyegetés (max. mezei érzelmi zsarolás), furcsa hogy ennyien említitek.
  vagy én vagyok furcsa és ez az általános?

 • 2009.11.25 16:37:04baudolinA

  Ribizlee,
  olyan 8-9 körül lehettem. És talán pont ezért volt nagyobb csalódás, mert előtte azért kérdezgettem, hogy mi a helyzet. Vak azért nem voltam. :)
  Ijesztgetés sosem volt, legalábbis nem ilyen elvivős-megevős-éjjel az ágy alól kimászós.

  Tejbajusz,
  engem azzal próbált ijesztgetni egyszer egy néni (aki csak látásból ismert), hogy ha csúnyákat beszélek (mondtam, hogy szarkaka és pisi), akkor a pap bácsi levágja a nyelvemet. Hát mi tagadás: kikacagtam, mert nem tudtam elképzelni apámról, hogy ilyesmire képes lenne. Főleg, hogy a vér látványát sem viseli el. :)

 • 2009.11.25 16:37:25Tejbajusz

  ...és az a getzi farkas meg bezabálja a nagymamát. És már át is evickéltünk a mesék világába.
  KACSAMAGAZIN!
  Gonosz királyné elviteti a vadásszal Hófehérkét az erdőbe, hogy kinyírja.
  Jancsi és Juliska szülei, anyagi helyzetük megoldását remélve kiteszik a gyerekeket az erdőbe. A boszorka meg meg akarja enni őket. Au.

  Szerintem Temp., a szülő, ha ijesztget ilyen horrorelemekkel, pont a biztonságot jelenti, ti., hogyha rossz leszel, elvisz a csúnya bácsi. Mi a mondanivaló? Ha jól viselkedsz, akkor itt maradhatsz anyával-apával (a biztonságban, fényben, melegben, szeretetben).
  Remélem, én sem fogom a gyerekeimet ilyenekkel ijesztgetni, de pár esetben láttam, hogy hatásos. Igen, akkor, amikor nem üt a szülő, hanem próbál ezer érvet felhozni, és a válasz nem, próbál kérni, és a válasz csakazértsem, s a legvégén megszületnek ilyen dolgok kilátásba helyezése is. A szülői fantázia is kimeríthetetlen.

  Azt nem értem, ha a pozitív fantáziaelemek mint pl. a fogtündér hazugsága elfogadható, miért ne szabadna olyan dolgokról is beszélni, amitől a gyermek esetleg tart?
  Á, nehéz ügy, nem is folytatom. a lényeg, hogy egészséges lelkületű emberkéket neveljünk.

 • 2009.11.25 16:42:47Ribizlee

  baud, aha - ez pont az elméletemet erősíti
  :-)

 • 2009.11.25 16:44:56baudolinA

  Ribizlee,
  igen. :)
  Ha belegondolok, akkor most ki tudnám elemezni, hogy biztosan azért nem akarták elmondani még az igazat, mert én voltam a legkisebb (és az utolsó gyerek), és "babázni" akartak még egy darabig. Minekazilyennekgyerek, mi? :)

 • 2009.11.25 16:49:53Ribizlee

  baud, pont erre gondoltam én is. a legkisebbségnek hátrányai is vannak...
  de kívánom hogy ennél nagyob bánatod sose legyen! :-)

  na, miután így megoldottuk a világ gondját én megyek is vacsorát alkotni az éhező ifjúságnak :-)

 • 2009.11.25 16:55:19madz

  a zsákos ember tényleg kezd kimenni a divatból, de azt még sokszor látom, hogy amit nem akarnak odaadni a gyereknek, arra azt mondják, hogy elvitte a cica. szerintem ez nagyon gáz. egyszerűen vállalni kéne a felelősségét annak, hogy frusztrálom a gyerekemet, nem adok neki valamit oda, mert jó okom van rá. hogy hisztizik? hát az lehet.

 • 2009.11.25 16:57:08Temptation

  Tejbajusz:
  "Ha jól viselkedsz, akkor itt maradhatsz anyával-apával (a biztonságban, fényben, melegben, szeretetben)."

  Ez azért nem jó így, mert a szülői szeretnek feltétlennek kell lennie! Nem csak arra az esetre szól, ha jó vagy!

  A kicsi szokta kérdezni, amikor látja, hogy mérges vagyok rá:
  -Szeretsz?
  Válasz:
  - Én mindig szeretlek, de amikor nem jól viselkedsz haragszom Rád, és szomorú leszek.

 • 2009.11.25 16:58:57Tejbajusz

  Igazad van, Temp.

 • 2009.11.25 17:02:27anyamadár

  2009.11.25 09:49:04baudolinA
  Nálunk az elejétől tudják, hogy az ajándékokat szeretetből kapják, tőlünk. Úgy adjuk oda, hogy ez X-től, ez Y-tól.
  De mindemellett ott van a mesealak is minden ajándékozásnál, hol az Angyalka, hol a Mikulás, hol a Húsvéti Nyuszi.
  Szóval valahogy úgy mint egy esti mese.
  Ezt most jobban nem tudom elmagyarázni. :)))

 • 2009.11.25 17:02:57anyamadár

  2009.11.25 09:49:04baudolinA
  Nálunk az elejétől tudják, hogy az ajándékokat szeretetből kapják, tőlünk. Úgy adjuk oda, hogy ez X-től, ez Y-tól.
  De mindemellett ott van a mesealak is minden ajándékozásnál, hol az Angyalka, hol a Mikulás, hol a Húsvéti Nyuszi.
  Szóval valahogy úgy mint egy esti mese.
  Ezt most jobban nem tudom elmagyarázni. :)))

 • 2009.11.25 17:03:33anyamadár

  Bocs a dupláért...

 • 2009.11.25 19:34:46cantaloupe

  Már írtátok többen, de én sem keverném a hazugságot a mesével. A gyerekeknek szüksége van a csodákra, még a nagyobbaknak is...lásd a most divatos vámpírkorszakot vagy a Gyűrűk ura, Harry Potter-őrületet a felnőttek közt.

  Szerintem a Télapót be lehet adagolni úgy is, hogy ne legyen hazugság...miszerint az igazi, lappföldi Mikulás helytartói járják a világot és ajándékozzák meg a gyerekeket és ugye Szent Miklós legendáját is elmondani.
  Mi a fát közösen díszítjük majd, nem lesznek angyalok.

 • 2009.11.25 19:37:40cantaloupe

  Anyamadár, ez így szimpatikus megoldás. Pl. úgy elmesélni, hogy az angyalok a fülembe súgták, mit vegyek. Vagy az angyalka átadta nekem a kívánságlistát, amit az ablakban talált-ez még egész kicsi korban. :)

 • 2009.11.25 20:02:00jazmine

  Én nem ijesztgetek, még a télapós cucc is úgy van, h mikor a kölyök rákérdez, h ha ezt csinálom, nem kapok csomagot, akkor mondom, h nem az a fontos, a télapó nem egy-egy dolgot néz, az a fontos, h anya fog-e neked mesét olvasni vagy a tesóid játszanak-e veled, ha dobálsz.


  Anyám télapó ügyben már 10+ évesen akart felvilágosítani, miszerint én már nagy vagyok és okos, nem bohóckodnak tovább, sőt, alapvetően a mikulás-csomag dolgot is kinőttem, kérjem helyette mást. Máig bennem van a felháborodás, h ezt mégis hogy gondolja, míg élek kapok mikulás-csomagot a szüleimtől és kész. Egy dolog, h "tudom", nincs télapó, ettől még játszhatunk.
  (Nálunk mindenki kipucolja a csizmáját, ember is, én is és csempészünk egymásnak is; a gyerekeknek közösen.)

 • 2009.11.25 20:29:25baudolinA

  jazmine,
  valami ilyesmi volt bennem is: játszani szívesen játszom most is, csak nem értettem, hogy minek a körítés. Pontosabban hogy minek _kellett_ a körítés, ha utána pedig eltűnik. Meséket pedig a mai napig szeretek olvasni. :)

 • 2009.11.25 21:19:01r7zw48

  "Nálunk nincsenek hamis illúziók. Nincs mese! Csak az igaz, kőkemény, őszinte valódi ...

  POFON"

 • 2009.11.25 23:38:05Anke

  Tényleg nem értem, hogy egy fognyűvő manócskát miért könnyebb megmagyarázni egy 2-3 évesnek, mint egy bacilust? Mindkettőhöz tényadatok kellenek, valahonnan a gyereknek a manóról is kell, hogy fogalma legyen, nem úgy születik, hogy tudja, mi az a manó. Ha pedig 2 évesen már azt megérti, hogy autó nemcsak egyféle van, akkor az sem gond neki, hogy megértse, hogy bacilusból is többféle van.

 • 2009.11.25 23:48:44Anke

  Szerintem vannak rossz hagyományok, a télapó mese rossz hagyomány. Talán felnőttként is ezért sok az érzelmileg labilis kapcsolat, mert az emberekben már gyerekkorban rögzül, hogy nem mondjuk ki, hogy szeretjük a másikat, hiszen már a szeretet ünnepén sem egymásnak ajándékozunk, hanem egy idegen, erre a célra kitalált lényt állítunk magunk közé és a szeretetből készített meglepetés közé.
  Lehet, hogy szerencsém van, én már találkoztam olyan családdal, ahol nem füllentettek kitalált lényeket a gyereknek, kezdettől fogva nem helyezték előtérbe a meséket, hanem inkább valós történeteket olvastak fel állatokról, növényekről, (ez itt él, az ott él, az amott) mindkét gyerek tudós lett és minden tévhittel ellentétben nem lettek antiszociálisak sem.

 • 2009.11.25 23:50:03madz

  a bacikról meg a manókról jutott eszembe, ezt ismeritek?
  http://www.thinkgeek.com/geektoys/plush/6708/images/3979
  plüssbacik :D

 • 2009.11.26 02:50:51Anke

  madz, örök hála, ez szuper :)

 • 2009.11.26 08:23:54baudolinA

  Anke,
  azért ne feledd, hogy a Karácsony a keresztyén kultúrkörben nem a szeretet ünnepét jelenti... És azok számára az angyal igenis valós lehet.

 • 2009.11.26 08:42:59Farkasokkal táncikáló

  Anke, ha megnézed pl azt a rajzfilmet, ami arról szól, hogy mi a vér és mi a szerepe, az összes hemoglobinnak, meg falósejtnek meg bcilusnak emberi, vagy manó alakja van. Megszemélyesítéssel sokkal jobban meg lehet magyraázni ebben a korban ezeket a dolgokat.

  (Azt hiszem az a címe a sorozatnak, hogy Egyszer volt.."

 • 2009.11.26 08:46:32Silverveil

  Madz,

  Ez hihetetlen jó, nekem nagyon tetszik :))

 • 2009.11.26 19:04:39baudolinA

  Már tudom, mit kérek Karácsonyra. Kösz, madz. :)

 • 2009.11.27 09:18:35Cobold

  2009.11.25 23:38:05Anke
  Én se értem teljesen, csak ötleteim vannak, amiket írtam is, de ha egyszer egy szócserével könnyebben felfogja...
  A bacis verzió önmagában nem volt elég, kellett neki egy mesealak.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta