SZÜLŐSÉG

Öt napig negyvenfokos láza volt a gyereknek a H1N1-től

2009. november 23., hétfő 13:36

A H1N1 körüli hisztériának még mindig nincs vége. A Porontyon már többször körüljártuk a témát, olvashattatok olyan beszámolót, amikor a gyerek oltás után lett nagyon beteg, elmondta a véleményét egy oltásellenes szülő, hosszan hezitált egy másik, most pedig egy olyan anyuka története következik, akinek a nyolcéves gyerekét fertőzte meg a vírus és okozott nála több napi magas lázat és összességében kétheti betegséget.

Divat lett (nem csak) értelmiségi körökben nem oltatni be a gyerekeket az új influenza, a H1N1 vírus ellen. Barátaink közül is többen érvelnek emellett és az interneten is számos cikket, blogot olvashatunk a be nem oltatás mellett. Mi elkéstünk, már nem dönthetjük el, hogy oltunk-e vagy sem, három gyerekünkből a legnagyobb elkapta a H1N1 vírust és ma már - szerencsére - egészséges. Mivel olyan beszámolót még nem olvastunk, amelyben ilyen közelről érintett szülő írta volna le a tapasztalatait, talán sokan érzik majd hasznosnak, ha elolvashatják a mieinket.

Nyolcéves, okos, egészséges, életvidám kisfiúról van szó, jó szociális környezetben, szerető családban. Három éve nem volt komolyabban beteg, amióta szeptembertől áprilisig minden nap 500 mg C vitamint és Béres cseppet kap az öccsével együtt. Szombati nap volt, amikor belázasodott – aznap tanult meg korcsolyázni, arra gondoltunk, a kimerültségtől is lehet, semmi más tünete nem volt, majd elmúlik. Három napig 38,5 körüli láza volt délutánonként, és köhögött - a köptetőtől a száraz köhögés egyre hurutosabbá vált. Harmadik nap volt időpontunk a doktornál más okból (a legkisebb gyerekünket vittük hathónapos státuszvizsgálatra, mielőtt ennek bárki nagyobb jelentőséget tulajdonítana), megnézettük a nagyfiút is. Egyértelműen influenza, illetve influenzavírus által okozott bronchitis. Csillapítsuk a lázat, egyen köptetőt, gyulladás nem mutatható ki (vizeletet és vérképet is néztek gyorslaborban). Egész vidáman mentünk haza, arra gondoltam, nagyjából túl vagyunk az ügyön, de még aznap este negyven fokos láza lett a gyereknek és ettől kezdve rettenetesen beteg volt.

Öt napon keresztül 39,5 környéki láz, lázcsillapítóval éppen csak 38-ig tudtam lenyomni. Minden éjjel hűtőfürdőztünk, borogattunk, lázat csillapítottunk – a csecsemőnek közben jött a foga, a jövés-menésre is gyakrabban ébredt, felváltva prizniceltem és szoptattam -, végül a gyerek nem mert elaludni, mert „ha elalszom, mindig felébresztesz és már dugsz is a hideg vízbe” – mondta. Lázas volt éjjel, hajnalban, reggel, délben, délután, este. És köhögött rendületlenül. Öt napon át. Egy nappal később, hogy ilyen magas láza lett, olyan rosszul volt – nyolc órája nem tudtuk éppen lenyomni a lázát – hogy bevittem az ügyeletre, mert attól féltem, hogy felülfertőződött az influenzája, és tüdőgyulladása van, de az orvosok és a vérkép továbbra is megnyugtatott, nincs gyulladás. (Az ügyeleten órákat vártunk, ráadásul a másik két gyerek is velünk volt, mert nem tudtuk kire hagyni őket.

Mivel a médiában túlhisztérizálják a H1N1-et, minden szülő, akinek lázas a gyereke, szalad vele az ügyeletre. A nővérek és orvosok teljesen le voltak strapálva.) Kérdeztem a doktort, mit tegyek, ha nem lesz jobb a helyzet. Azt mondta, az nem baj, ha nem lesz jobb – szerinte még napokig nem lesz jobb, mert ez tipikus a h1n1-nél(!), csak rosszabb ne legyen. Ha rosszabb – fájdalmai vannak, nehezen lélegzik, ugatva köhög, stb., jöjjek megint. A következő hétvége végére konszolidálódni látszott a helyzet – nyolc napja voltunk betegek -, már csak egyszer volt láza egy nap, aztán csak hőemelkedése volt, hétfőn gyakorlatilag az sem – nagyon örültünk. Elővettük a tankönyveket, hogy elkezdjük behozni a lemaradást, bár az ágyból még mindig nem engedtem felkelni (végig szigorúan ágyban tartottuk, és ott igyekeztünk szórakoztatni). És akkor kedden megint felment a láza. Nem negyvenig, csak 38,5-ig, de azért az sem kevés, lássuk be. Éjjel ráadásul elkezdett nagyon furcsán lélegezni. Rettenetesen megijedtünk. Ismét tüdőgyulladásra gyanakodtunk – végig nagyon csúnyán, sok váladékkal köhögött, és ez nem tetszett nekünk.

Orvossal csak telefonon tudtam beszélni, egyértelműen azt javasolta, hogy azonnal lássa doktor, ő egyszerűen nem tudja most megnézni, annyi az előjegyzett betege az influenzajárványban, meg amúgy is vérkép meg talán tüdőröntgen kell, jobb a kórház. Vittük megint az ügyeletre. Ezúttal gyanús volt az ügyeletes doktornak, és áthívta hozzá egy tüdőspecialista kolleganőjét, aki szintén meghallgatta alaposan (a vérkép még mindig nem jelzett gyulladást). H1N1 vírus okozta influenza, szövődményként súlyos bronchitis – mondta. Ötféle gyógyszert írt fel nekünk, köztük két szteroid tartalmú ún. asztmasprayt, hogy könnyítse a légzést. Ezek aztán tényleg használni látszottak, a gyerek napról-napra jobban lett, pénteken volt az első napja, hogy nem volt láza (a 14. napon!), reménykedünk, hogy már nem is lesz. A gyógyszereket jövő héten még szednie kell.

Én csütörtökön kezdtem megnyugodni és leereszteni – két hete nem aludtam, ha aludhattam volna, akkor is a légzését figyeltem, vagy a kishúgát nyugtatgattam -, de ez hibának bizonyult, mert még aznap este belázasodtam... Úgyhogy itt folytatódik a történet, ki tudja meddig. A kisbaba talán eléggé védett még az anyatejtől (remélem, nem megy el a tejem a láztól, a betegségtől). A középsőn semmi jele a betegségnek. Neki elég volt ugyanaz a vitamindózis, ami a bátyjának nem? Nem tudhatjuk.

A gyerek két hetet hiányzott az iskolából – akinek iskolás gyereke van, tudja, hogy szinte reménytelen ennyi tananyagot behozni. Testileg jól legyengült, lefogyott, sápadt, szédeleg, biztosan hetek kellenek, amíg rendesen összeszedi magát. És lelkileg is nagyon megviselte a betegség, a sok ágyban fekvés, a sok tilalom. Hányszor mondta szegény, hogy „imádkozzunk, hogy meggyógyuljon”, és hogy ez milyen igazságtalanság, hogy ő beteg, a testvére meg nem (és a testvére mehet korcsolyázni, színházba, játszótérre stb.). Lelkifurdalása volt, hogy engem, az anyját úgy lestrapálja az ő ápolása, persze igyekeztünk ezt elhessegetni a fejéből, de hát ez nem akarat kérdése.

Szóval, nem, nem érte meg. Ha arra gondolok, hogy már megvolt az időpontunk az oltásra, csak közben lett beteg a gyerek! A szövődmények közül a legegyszerűbbet „húztuk” – ennél csak durvábbak vannak. És ha én nem vagyok éppen itthon a baba matt, hanem szabadságot kellett volna két hétre kivegyek? Na és olyankor, amikor egy családban az édesanya a beteg, mint most nálunk, ki tud segíteni az embernek? Hívjuk ide az idős nagyszülőket, hogy ők is elkapják ezt az agresszív vírust és esetleg sokkal komolyabb szövődményeket okozzon az ő idős szervezetükben? Az sem segítség, hogy gyorsan beoltatják magukat, hiszen két hét, mire védettséget ad az oltás.

Szóval, kedves hezitálók, mi, a saját tapasztalataink alapján, két hét küzdelem után (és ki tudja még mennyi küzdelem előtt) mindenkinek azt javasoljuk, ne higgyen a vitaminok mindenhatóságában, és ne féljen érzelmekkel manipuláló, irracionális érvek alapján az oltóanyagoktól (hogy mást ne mondjak, ezek a szteroidok, amiket végül nekünk szedni kellett, sokkal problémásabbak, mint az oltás hordozóanyagai), hanem tegye serpenyőre a lehetséges következményeket, és döntsön az oltás mellett. Óvja meg a gyerekét és a családját két hét súlyos betegségtől és annak következményeitől.

Kata

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.11.24 12:42:20hinta-palinta

  http://index.hu/belfold/2009/11/24/meg_mindig_lelegeztetik_a_h1n1-es_kismamat/

  A légzőhámot pusztítota el a vírus.Beszédes a magzat állapotára vonatkozó kérdésre adott válasz is.

 • 2009.11.24 12:50:59manó99

  És szerinted milyen károsodása lehet a babának?:((

 • 2009.11.24 12:59:51Farkasokkal táncikáló

  A huzamos ideig tartó magas láz az idegrendszert pusztítja.

 • 2009.11.24 13:03:15sas70

  yukikoka!

  Valóban igazad van, vírus is okozhat tüdőgyulladást, pl. a H1N1, erre már elfelejtettem külön is kitérni, ennek kezelése még nehezebb.
  Akkor mégiscsak hasznos valamennyire az a rohadt oltás!?

 • 2009.11.24 13:05:14cidre

  Ha valakit még érdekel a helyzetünk: közben megoldódott a helyzet, legalábbis h1n1 szempontjából. Tegnap estére jellegzetes pontszerű vörös kiütések jelentek meg rajta, az arca bepirosodott, mondj egy nagy ááát, OK, jellegzetes málnanyelv, cidre diagnózisa: valószínűleg skarlát lesz. Ma reggel elmentünk a háziorvoshoz, aki megerősítette (90%, hogy skarlát), majd elküldött minket a levett torokváladékkal a közeli kórházba. Utána már csak a felírt antibiotikumot kellett becserkésznünk, ez nem volt könnyű feladat :)
  A háziorvosi rendelőben rengeteg beteg gyerek volt, tömve volt a váró, a kartonozónál bemondtam, hogy skarlátgyanú, erre rögtön elkülönítettek minket. Pedig "csak" skarlát.

 • 2009.11.24 13:08:30yukikoka

  Na igen, antibiotikumokkal azért még a rezisztens törzsek ellenére is jobban állunk, mint antivirális szerekkel:(

 • 2009.11.24 13:08:45ditakai

  Cidre, Alessia is épp hasonló cipőben jár. Gyógyulást :-)

 • 2009.11.24 13:09:39yukikoka

  cidre, ez "jó" hír. legalább a bizonytalanság megszűnt... Jobbulást!

 • 2009.11.24 13:09:47manó99

  Jobbulást nektek.

  Nálunk is elkülönítés van gyanú esetén is.De az infl. az fertőz őket is elkülönítik!?

 • 2009.11.24 13:10:23yukikoka

  A kismamának és a babának pedig mennek a drukkok, szükségük van rá:(

 • 2009.11.24 13:15:22Alesszia

  Cidre, Isten hozott a skarlátosok táborában:)))
  Én pöttömkém már jobban van, málnanyelv még van:))
  Dokinéni mondta, hogy áááááá, Igen, málnanyelv.Erre a kislányom: MÁÁÁÁÁLNA????AZT szeretem, kérek széééépen!!! Jót rötyögtünk:))

 • 2009.11.24 13:15:42cidre

  köszönöm a jókívánságokat! Egy korábbi hozzászólásra (talán lyriane írta?), mely szerint nem szükséges mindenkit letesztelni, aki h1n1 gyanúval fut be: a mi környékünkön még nem volt regisztrált h1n1-es beteg, legalábbis a gyerekek orvosa szerint nem. Az ügyeleten azt mondták, hogy nagy arányú a szezonális influenzás betegek száma is. Még mindig motoszkál bennem: akkor mi alapján különítik el?

 • 2009.11.24 13:17:08cidre

  Köszi, Alessia, én már a kijáratot keresném a táborból :) ebben a félévben szinte csak látogatóban jártunk az oviban különböző betegségekből, műtétből kifolyólag.

 • 2009.11.24 13:22:23Alesszia

  cidre, akkor gyors jobbulást:)

 • 2009.11.24 13:35:32manó99

  Intenzívre került egy doktornő
  Nem kapott védőoltást

  http://rtlklub.hu/cikk/292267

 • 2009.11.24 13:36:11sokis

  Sajnos nincs sok időm, ezért nem olvastam el a hozzászólásokat és lehet a cikket sem elég figyelmesen.
  Úgy tűnik az, hogy H1N1-ről beszélünk csak az orvosok véleménye volt és nem erősítette meg vizsgálati eredmény. 1968-ban majdnem meghaltam az influenzától, ugyanilyen tünetek mellett.
  Nem tudom, hogy a statisztikai adatokat honnan veszik, de tudomásul egyetlen ismerősömtöl sem vettek azért mintát, hogy a H1N1-re vizsgálják. Tovább megyek ismerősöm kislánya feküdt(két hét magas láz után került kórházba) a Heim Pál kórházban, ahol egyáltalán nem végeznek ilyen jellegű vizsgálatokat, mert "nincs tesztünk".
  Akkor honnam tudják, hogy mi a baj és mivel kell gyógyítani???? Állítólag a H1N1-re speciális gyógyszert kell alkalmazni, úgy a megelőzésre, mint a gyógyításra.

  Aki tud olyanról a közvetlen környezetében, hogy váladékot vettek a betegség kiszűrésére, talán meggyőzne, hogy valós alapokon nyugszik a tájékoztatás.

  Addig amíg a szállítási költségét is a beteggel fizettetik az injekciónak, addig nem hiszem, hogy ezeket a vizsgálatokat csak úgy szerelemből elvégzik. Ez természetesen a privát véleményem.

 • 2009.11.24 13:57:44hinta-palinta

  Mano.
  Oxigénhiány.Lepényi elégtelenség.

 • 2009.11.24 14:04:19manó99

  Oké ez magamtól is jött,és elszomorító.

 • 2009.11.24 14:09:40Farkasokkal táncikáló

  sokis,
  1968-ban is világjárvány volt, ázsiai influenza címen futott, és sokkal súlyosabb lefolyású volt, mint az átlag influenza. Szerintem azt kaptad el.

 • 2009.11.24 14:16:14pantufül

  A hűtőfürdőt mindig olyan hőmérsékletről kell kezdeni, mint amilyen a gyerek aktuális hőmérséklete! És nagyon lassan kell hűteni. Ha cidrizik ki kell venni.

 • 2009.11.24 14:48:03sokis

  Farkasokkal táncikáló,

  tudom, rengetegen haltak meg és nem volt ekkora cirkusz belőle. Ráadásul a tévhittel ellentétben az injekció nem a betegségtől óv meg, csupán az esetleges mellékhatásoktól.
  Ugyanúgy jön a láz és a többi, csak nem lesz szövődmény. Nem vagyok ellene az oltásnak, a simával minden évben oltom magam, de a H1N1 részemről még felejthető. Ráadásul a sima is tartalmaz H1N1 szerű törzset.
  Egy biztos nem beszélek le senkit, de rá sem!!! Talán 2-3 év múlva.
  Szerintem ez mindenkinek a magánügye, miután köztudott, hogy a sima influenza oltástól is volt aki lebénult. Csak nem egyértelmű a tájékoztatás és sajnos ebbe is beleszólt a politika. Azt hiszem ebben az esetben ezért nagyon nehéz dönteni. Az emberek gondolnak ezt-azt és sok esetben nem is biztos, hogy rosszul gondolkodnak.

 • 2009.11.24 15:33:38Papírbika

  sokis: "Ráadásul a tévhittel ellentétben az injekció nem a betegségtől óv meg, csupán az esetleges mellékhatásoktól."

  ne beszéljél már ekkora hatalmas baromságokat, tízezer helyen el lehet olvasni hogyan működnek a védőoltások, csak itt a porontyon vagy öt orvos leírta, köztük egy immunológus, csak én leírtam különböző topikokban vagy 3-4-szer, hihetetlen, hogy ennek ellenére folyamatosan jönnek a hülyébbnél hülyébb tájékozatlan őstulkok, emberi evolúciós salak-hordalékok, az agynak nem nevezhető képlettel a hülye fejükben, aminek csak az az egy működőképes funkciója van, hogy a végbél helyett átírányítja a szart a szájukhoz.

  TE NE ADJ TANÁCSOT, MERT HÜLYE VAGY HOZZÁ!!!

  rég voltam ennyire ideges, még a bölcsészek sem tudják így felbaszni az agyam, mint ez a sok hülye az influenzás hozzáértésükkel...

 • 2009.11.24 15:38:28hinta-palinta

  sokis, miért, a szövődmény nem veszélyes????
  A többit ld. fönt.

 • 2009.11.24 15:41:26ditakai

  zsákos :-DDDDDD

 • 2009.11.24 15:47:50Papírbika

  jól van, bocsánatot kérek a stílusért, de tényleg idegesít ez a helyzet. Nem fogják fel emberek, hogy itt most nem arról van szó, hogy adok egy béna tanácsot, aztán majd max nem működik, és kiröhög a gyerekem, vagy szemtelenebb lesz, vagy kicsit megutál, itt arról van szó, hogy meghalhatnak és meg is fognak páran amiatt, mert itt az okosok hatalmas hozzáértéssel mondják a véleményüket.

 • 2009.11.24 15:58:52yukikoka

  "Nem vagyok ellene az oltásnak, a simával minden évben oltom magam, de a H1N1 részemről még felejthető. Ráadásul a sima is tartalmaz H1N1 szerű törzset."

  Na ezt nem értem. Ha nem vagy oltásellenes, nem volt tőle bajod sohasem, és a szezonálist amúgy is beadatod, akkor miért pont a h1n1 ellenit nem? Azt érteném, ha egyiket sem, de így... persze, a te döntésed, csak számomra nem tűnsz túlm következetesnek.

  a "h1n1 szerű törzs"-et meg inkább hagyjuk.

 • 2009.11.24 17:08:26zolnaid

  SOKIS!
  "Egy biztos nem beszélek le senkit, de rá sem!!! Talán 2-3 év múlva."

  Hát mondjad már mi értelme lesz három év múlva h1n1 oltást kapni mikor nem az lesz az aktuálisan fertőző influenzatörzs?

  Gondolom a gyógyszerszedésben is így jársz el, hasfogót, fájdalomcsillapítót és antibiotikumot nem akkor szedsz be mikor szükséges hanem majd két-három év múlva :DDD

 • 2009.11.24 17:46:30hinta-palinta

  A Glaxo vakcináját visszahívják.

  http://www.vg.hu/vallalatok/egeszsegugy/sulyos-mellekhatasok-miatt-visszahivhatja-h1n1-vakcinait-a-gsk-297390

 • 2009.11.24 18:22:57ági anyu

  2009.11.24 14:09:40Farkasokkal táncikáló
  Ez volt a honkogi influenza?
  1971/72 telén az ukrán határ közelében élő nagyszüleimnél voltam. Akkor szintén jött arról egy ázsiai eredetű influenzavírus, aminek az egyik gyakori szövődménye az agyhártyagyulladás volt. Akkor 14 hónaposan én ezen átestem. A zárójelentésem hátulján van az orvostól egy megjegyzés, amit talán magának írt csak föl - 68-as törzs, utánajárni!
  Nem tudom, utánajárt-e, de a fertőzést szerencsére megállította a hirtelen beköszöntő rendkívül hideg időjárás.

 • 2009.11.24 18:28:57ági anyu

  Elnézést, természetesen nem a zárójelentésen volt, hanem a kezelőlapon, amin a felírt gyógyszerek, miegyebek voltak, csak ezt csatolták az ottani zárójelentéshez, mikor már átszállítottak Budapestre

 • 2009.11.24 19:10:15nyúlmama

  sokis, én megfelelek? az én lányomtól vettek mintát, és másnapra megvolt az eredmény, igaz, nem H1N1 volt, de mintát vettek, és a mi dokink vett mintákat, és mondta, hogy volt H1N1 nála.

 • 2009.11.24 19:13:02nyúlmama

  sokis, nem H1N1 szerű törzset tartalmaz, hanem egy régi h1N1 vírust, a Fluarixon rajta volt a pontos megnevezése, dátummal-bocsi, de nem jegyeztem meg.De ez nem a mostani H1N1.

 • 2009.11.24 21:06:44Farkasokkal táncikáló

  Ági anyu, igen ez volt az ázsiai influ. A honkongi 58-ban volt.

 • 2009.11.24 21:43:07kriszi

  Sokis, teljes családommal (pillanatnyilag tíz ember) képezek egy csoport ellenpéldát, amely csoportban a h1n1 elleni védőoltás _semmilyen_ mellékhatással nem járt. Nemhogy láz, még izomfájdalom sem, meg semmi. 4 idős ember, köztük 3 rizikócsoportban (egy asztmás is), 2 kisgyerek (7 é és 4 év között), 1 nagykamasz (17), 1 fiatal felnőtt (21), 2 izé, középkorú-féle (mi a párommal, 35 és 40 között).

 • 2009.11.24 21:50:02Cyanokobalamin

  Fluval AB védőoltás szövődménye miatti orvospert keresem, ha meglesz, felteszem a linket.
  Bizonyítékot továbbra sem találok az oltás hatásosságára, de szerintem tavasszal érdemes lenne visszatérnünk erre. Elmondják a véleményüket, tapasztalatukat azok akik felvették az oltást és azok is akik nem. A semminél ez is jobb adatgyűjtés.
  Addig is döntsön mindenki belátása szerint.

 • 2009.11.24 21:53:47Cyanokobalamin

  Egyébként hihetetlen, hogy mennyi adminisztratív munkával jár ezen védőoltások beadása. Előző években sokkal egyszerűbben történt minden. Mai naptól naponta kell jelentést küldenünk a Fluval P oltásokról, a megrendelt adagról, a felhasznált mennyiségről és a készletről. Az adminisztráció lényegesen több, mint maga az oltás. Sajnos.

 • 2009.11.24 22:35:10tistedur

  Cyanokobalamin
  https://profreg.medscape.com/px/getlogin.do?urlCache=aHR0cDovL3d3dy5tZWRzY2FwZS5jb20vdmlld2FydGljbGUvNTUxODk0XzI=

 • 2009.11.24 22:36:15tistedur

  Cyanokobalamin
  http://www.medscape.com/viewarticle/551894
  ez a jó

 • 2009.11.24 23:12:50glad az egyetlen

  Mivel téma volt ide is beírom:

  Na lám megvan az első olyan oltás ellenes orvos aki intenzivre került:
  http://www.origo.hu/itthon/20091124-h1n1-intenziv-osztalyra-kerult-egy-szegedi-orvos.html

  Több oltás ellenes ápoló is komolyan lebetegedet, ezekután ott mindjárt megnövekedet az oltási kedv az EÜ dolgozók körében.

 • 2009.11.25 00:02:42másutt

  nagyon nem akarok gonosz lenni es nem fogom azt mondani, hogy MEGERDEMLI, igy csak annyit mondok: IDIOTA!

 • 2009.11.25 02:05:38glad az egyetlen

  Elszálltak a 22 óra utánni kommentek?

 • 2009.11.25 17:38:44Cyanokobalamin

  Ígéretemhez híven keresem az influenza ellenes oltás miatti pereket.
  Egyelőre ezt találtam igen rövid szabadidőmben:

  http://nol.hu/archivum/archiv-86817

  Rengeteg a beteg, túlórázok minden nap a rendelőben. Az oltást továbbra sem veszem fel, de ez csak a magánvéleményem.

 • 2009.11.25 17:41:48Cyanokobalamin

  cochran:
  Jogos az észrevételed, de az az egy betű miatt nem változtatok nicket.

 • 2009.11.25 17:53:00Cyanokobalamin

  Azért sem látom az értelmét annak, hogy felvegyem az oltást, mert a munkám során kvázi természetes módon immunizálódok. Napon rámköhögnek legalébb huszan, kapom a legkülönfélébb kórokozókat. Ha nincs padlón az immunrendszerem, akkor ettől csak arősödik az immunrendszerem. Persze egy extra dózis megbetegíthet. De az a sok éves tapasztalatom, hogy hosszú hosszú évek óta soha nem voltam infuenzás vagy más légúti fertőzést sem kaptam el. Tehát működik a dolog. Szegény szegedi doktornő megjárta. Valószínű, nem volt csúcsformában az immunrendszere.
  Nem értem, miért kell idiótának titulálni, amiatt , mert nem vette fel a védőoltást. Ez elég közönséges megnyilvánulás.

 • 2009.11.25 19:26:00yukikoka

  Cyanokobalamin,
  köszi a linket. Számomra egyáltalán nem az derül ki a cikkből, hogy az oltó orvost felelősségre vonták volna. Az, hogy a pasi pert indított ellene, egy dolog, de nem meszelték el, és a beteg leginkább a tájékoztatás hiányosságát rótta a terhére. Igaz, említi a cikk, hogy a gyártó felelősségének megállapítása precedensértékű lenne, de nem azért, mert korábbi ügyben a házidokit vonták volna felelősségre. A cikk pont az állam mögöttes felelősségéről ír. Az oltó dokit persze felelősségre lehetne vonni a beadás szakszerűtlensége miatt, de ebben az ügyben ha jól értem nem ez történt.

  Megnéztem a tistedur által belinkelt cikket, bár részletesen nem tudtam belemerülni. Tegnap előtt is linkelt be valaki (talán ő?) infl. elleni védőoltás hatásosságáról szóló studykat. Persze tudom, ez nem a magyar vakcina stb., de mégis valami

  Én továbbra is szerencsésebbnek tartom, hogy beoltattuk magunkat ( az 1 éves kivételével), de nem titulálnék senkit idiótának az ellenkezője miatt, ha nem demagóg meg bugyuta érvekre hivatkozva döntött. Nem hiszem, hogy az orvosnő butaságból ne vette volna fel az oltást... jobbulást neki.

 • 2009.11.28 13:19:25ági anyu

  Újra kellett éleszteni a H1N1-el fertőzött kismamát :(. Remélem felépül, és remélem a babája is jól van!

 • 2009.12.02 18:10:15smaszi

  Szervusztok!

  Először vagyok itt a fórumon.
  Nálunk az egész család oltva van egy hónapja. Most gondolkodom, hogy a pici másfél évesnek is beadatom.
  Megrendítőek az esetek, amelyek a vírusfertőzéssel kapcsolatosan megtörténtek. A legelszomorítóbb viszont az, hogy én is a közvetlen környezetemben azt tapasztalom, mintha az emberek agyát kimosta volna az a sok iszonyat baromság, amit az oltás ellen összehordtak.Tanult értelmes kollegáim nem hisznek nekem, lebormarcúznak, hintik tovább a marhaságaikat. Úgyhogy én teljesen belefáradtam ebbe. A "gyakori kérdések" fórumból egy hete kiregisztráltam, mert az valami fájdalom, ami butaság ott megy.
  Megalapozatlan marhaságokat irogatnak még mindíg.
  Hihetetlen mire várnak az emberek. Tényleg nagy betegnek kell lennie, ne adj Isten meghalni valakinek a szeretteik közül, hogy elfogadják , ez a vírus igenis veszélyes.
  Mi a véleményetek? Miért történik ez? Miért nem fogadják el az emberek a valóságot és hajtanak fejet a tények előtt?

 • 2009.12.02 18:29:33opti

  Smaszi,

  mindig lesznek akik csípik az összeesküvés elméleteket.

  Én inkább azt nem értem, hogy miért baj az ha valaki nem oltatja be magát és miért baj az, ha valaki meg igen. Miért érzik úgy emberek, hogy meg kell győzni a másikat egy ilyen témában? Persze a média teszi alánk a lovat, de akkor is. Én nem oltatok. Környezetemben is van aki oltat, és megértem, mert ő egyrészt fél, másrészt csak az oltásban bízik. Akkor most örök harag?

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta