Tévénézés közben is végezhetünk CTG vizsgálatot

A terhesség utolsó heteiben kötelező heti egyszer felkeresni a kórházat, ahol szülni fog az ember és CTG vizsgálatot végeztetni, amely megmutatja, hogy jó-e a baba oxigén-ellátottsága odabent és a méhtevékenységről is információt kaphatunk.

ctg2

Egy magyar mérnök kifejlesztett egy olyan szerkezetet, amellyel a kismama otthonában végezheti el a CTG vizsgálatot, akár minden nap, így nem kell utazni a kórházig és esetleg órákat várni, valamint minden nap tájékozódhat a baba állapotáról. A Fetaphon nevű készüléket három hete tesztelem, legszívesebben vissza sem adnám, úgy összenőttünk.

A vizsgálószettet úgy harangozták be, hogy önállóan tudja otthon használni a műszaki analfabéta és a szőke kismama is, ez a teszt során be is bizonyosodott, gyakorlatilag lehetetlen elrontani. Működése olyan, mint a hagyományos CTG gépeké, a különlegesség a kis méretben mutatkozik meg és abban, hogy a szívhangot nem ultrahang segítségével halljuk, hanem egy szuperérzékeny mikrofon által, amely az akusztikus vizsgálófejbe van építve. A másik fej egy mechanikus nyomásérzékelő, amely a méh összehúzódásait és a kontrakciók erősségét méri. A kismama a magzat mozgásait a készüléken található gombbal jelezheti. A használat során ez kicsit kényelmetlennek bizonyult, mert így a húszperces mérés alatt végig kézben/ölben kellett tartani a szerkezetet.

A vizsgálat közben a kijelzőn a magzati szívfrekvencia-érték nem, a méhtevékenységet jelző adat viszont olvasható. Ha az anyuka csak megnyugtatásképp szeretné meghallgatni a szívhangokat, erre is lehetősége van, csak be kell kapcsolnia a gépet és a vizsgálófejeket megfelelően elhelyezve már hallható is a baba szívverése. A készüléket bemutató doktornő magyarázata szerint azért nem látható a szívhangokra vonatkozó adat a kijelzőn, hogy a laikus kismamák meg ne ijedjenek. Hasonló okból a vizsgálat eredményeit sem látják közvetlenül (azaz nem kapnak hosszú papírcsíkot fel-le ugráló vonalakkal, mint a kórházban), az eredményekről kicsit később értesülnek – a készülékre érkező üzenetből, amelyet a saját orvosuk, vagy a bérbeadó cég orvosa küld. Fontos tehát, hogy az eredmények kiértékelése nem a kismamákra van bízva (ez veszélyeket is jelentene), hanem szakember végzi.

Kicsi és könnyű
Kicsi és könnyű

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a vizsgálat befejezése után csatlakoztatni kell a készüléket a hálózatra. Ezután a gép a benne lévő modem segítségével fellép az internetre és egy szerverre küldi a mért adatokat, amelyet később a szakorvos értékel és küldi vissza a rövid üzenetet – melynek érkezését pittyegés jelzi  – és a kijelzőn olvasható: „Minden rendben, köszönjük a mérést!”, „Kérjük, hogy 12 órán belül ismételje meg a mérést!”, „Kérjük, azonnal keresse fel orvosát!”, vagy „Nem értékelhető a mérés! Kérjük, ismételje meg!”

A három hét alatt háromszor bénáztam, a szívhang sehogy sem volt tisztán hallható, akárhogy is helyezgettem a vizsgálófejet és tekertem le a hangerőt, sípolt és visszhangzott a kütyü, amely úgy felidegesített, hogy legszívesebben földhöz vágtam volna (ami nagy hiba lett volna, mert a vizsgálófejek nagyon érzékenyek és sérülékenyek, valamint közel félmillió forintba kerül a vizsgálószett), így lehiggadtam és egy későbbi időpontban újra próbálkoztam – ezúttal sikerrel. Most már az esti szeánsz részeként ücsörgök a tévé előtt, a TV Paprika főzőműsorait diszkréten dobogó szívhang kíséri, a minap pedig szép kis fájásokat is regisztráltam.

A vizsgálószett
A vizsgálószett

A cuccot egyébként praktikus táskában kapja meg az anyuka részletes leírással, használati útmutatóval és dévédével együtt. Engem csak a vizsgálófejet a hason rögzítő tépőzáras gumiöv akasztott ki, ha ugyanis nem pontosan egymásra tesszük őket, akkor csikizi és szúrja a has bőrét, az állandó le-felszerelés során pedig kibolyhosodik. Ha pedig egyszer rögzítette az ember, annyira erősen tapad, hogy nehéz szétválasztani egymásról a tépőzárakat. Arra is érdemes figyelni, hogy ne legyen túl szorosra kötve, nem is csak a kényelmetlenség miatt, hanem az érzékelőfejek miatt: a szívhangot mérő rész visszhangzik, ha túl szoros, a méhösszehúzódásokat pedig magasabb értékűnek mutatja így a gép.

Nem beszéltem még az árakról, amely magasnak tűnik: heti 12500 forintot kérnek a bérlésért és azért, hogy a szakorvos hét vizsgálati eredményt küldjön a terhes nőnek. Tehát ha a 36. héttől javasolt CTG vizsgálatokat otthonunkban szeretnénk elvégezni, a szülésig körülbelül ötvenezer forintba kerül a kényelem és a napi kommunikáció az orvossal. Kár, hogy egyelőre ezek eredményeit nem fogadják el a kórházakban és ugyanúgy be kell járni heti egyszer az intézménybe és kivárni a sorunkat – hacsak az orvosunk nem partner az egészben.

Oszd meg másokkal is!
Címkék
Érdekességek