SZÜLŐSÉG

Tévénézés közben is végezhetünk CTG vizsgálatot

2009. november 20., péntek 08:16 |

A terhesség utolsó heteiben kötelező heti egyszer felkeresni a kórházat, ahol szülni fog az ember és CTG vizsgálatot végeztetni, amely megmutatja, hogy jó-e a baba oxigén-ellátottsága odabent és a méhtevékenységről is információt kaphatunk.

ctg2

Egy magyar mérnök kifejlesztett egy olyan szerkezetet, amellyel a kismama otthonában végezheti el a CTG vizsgálatot, akár minden nap, így nem kell utazni a kórházig és esetleg órákat várni, valamint minden nap tájékozódhat a baba állapotáról. A Fetaphon nevű készüléket három hete tesztelem, legszívesebben vissza sem adnám, úgy összenőttünk.

A vizsgálószettet úgy harangozták be, hogy önállóan tudja otthon használni a műszaki analfabéta és a szőke kismama is, ez a teszt során be is bizonyosodott, gyakorlatilag lehetetlen elrontani. Működése olyan, mint a hagyományos CTG gépeké, a különlegesség a kis méretben mutatkozik meg és abban, hogy a szívhangot nem ultrahang segítségével halljuk, hanem egy szuperérzékeny mikrofon által, amely az akusztikus vizsgálófejbe van építve. A másik fej egy mechanikus nyomásérzékelő, amely a méh összehúzódásait és a kontrakciók erősségét méri. A kismama a magzat mozgásait a készüléken található gombbal jelezheti. A használat során ez kicsit kényelmetlennek bizonyult, mert így a húszperces mérés alatt végig kézben/ölben kellett tartani a szerkezetet.

A vizsgálat közben a kijelzőn a magzati szívfrekvencia-érték nem, a méhtevékenységet jelző adat viszont olvasható. Ha az anyuka csak megnyugtatásképp szeretné meghallgatni a szívhangokat, erre is lehetősége van, csak be kell kapcsolnia a gépet és a vizsgálófejeket megfelelően elhelyezve már hallható is a baba szívverése. A készüléket bemutató doktornő magyarázata szerint azért nem látható a szívhangokra vonatkozó adat a kijelzőn, hogy a laikus kismamák meg ne ijedjenek. Hasonló okból a vizsgálat eredményeit sem látják közvetlenül (azaz nem kapnak hosszú papírcsíkot fel-le ugráló vonalakkal, mint a kórházban), az eredményekről kicsit később értesülnek – a készülékre érkező üzenetből, amelyet a saját orvosuk, vagy a bérbeadó cég orvosa küld. Fontos tehát, hogy az eredmények kiértékelése nem a kismamákra van bízva (ez veszélyeket is jelentene), hanem szakember végzi.

Kicsi és könnyű
Kicsi és könnyű

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a vizsgálat befejezése után csatlakoztatni kell a készüléket a hálózatra. Ezután a gép a benne lévő modem segítségével fellép az internetre és egy szerverre küldi a mért adatokat, amelyet később a szakorvos értékel és küldi vissza a rövid üzenetet – melynek érkezését pittyegés jelzi  – és a kijelzőn olvasható: „Minden rendben, köszönjük a mérést!”, „Kérjük, hogy 12 órán belül ismételje meg a mérést!”, „Kérjük, azonnal keresse fel orvosát!”, vagy „Nem értékelhető a mérés! Kérjük, ismételje meg!”

A három hét alatt háromszor bénáztam, a szívhang sehogy sem volt tisztán hallható, akárhogy is helyezgettem a vizsgálófejet és tekertem le a hangerőt, sípolt és visszhangzott a kütyü, amely úgy felidegesített, hogy legszívesebben földhöz vágtam volna (ami nagy hiba lett volna, mert a vizsgálófejek nagyon érzékenyek és sérülékenyek, valamint közel félmillió forintba kerül a vizsgálószett), így lehiggadtam és egy későbbi időpontban újra próbálkoztam – ezúttal sikerrel. Most már az esti szeánsz részeként ücsörgök a tévé előtt, a TV Paprika főzőműsorait diszkréten dobogó szívhang kíséri, a minap pedig szép kis fájásokat is regisztráltam.

A vizsgálószett
A vizsgálószett

A cuccot egyébként praktikus táskában kapja meg az anyuka részletes leírással, használati útmutatóval és dévédével együtt. Engem csak a vizsgálófejet a hason rögzítő tépőzáras gumiöv akasztott ki, ha ugyanis nem pontosan egymásra tesszük őket, akkor csikizi és szúrja a has bőrét, az állandó le-felszerelés során pedig kibolyhosodik. Ha pedig egyszer rögzítette az ember, annyira erősen tapad, hogy nehéz szétválasztani egymásról a tépőzárakat. Arra is érdemes figyelni, hogy ne legyen túl szorosra kötve, nem is csak a kényelmetlenség miatt, hanem az érzékelőfejek miatt: a szívhangot mérő rész visszhangzik, ha túl szoros, a méhösszehúzódásokat pedig magasabb értékűnek mutatja így a gép.

Nem beszéltem még az árakról, amely magasnak tűnik: heti 12500 forintot kérnek a bérlésért és azért, hogy a szakorvos hét vizsgálati eredményt küldjön a terhes nőnek. Tehát ha a 36. héttől javasolt CTG vizsgálatokat otthonunkban szeretnénk elvégezni, a szülésig körülbelül ötvenezer forintba kerül a kényelem és a napi kommunikáció az orvossal. Kár, hogy egyelőre ezek eredményeit nem fogadják el a kórházakban és ugyanúgy be kell járni heti egyszer az intézménybe és kivárni a sorunkat – hacsak az orvosunk nem partner az egészben.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.11.20 10:21:37Ockham

  rita, egyik elony, hogy sokszor emlegetnek.. gondolj bele mennyi szoke nos vicc van..:D

 • 2009.11.20 10:25:32hétszűnyű kapanyányi monyók

  Laliath, ?
  DE, mint a sicc, úgy beszüntetném őket, borzasztó kínos és unalmas már az összes.

  (nem hiszem, hogy a rasszizmust meg az ostobaságot be lehetne szüntetni, ugyanis amíg nem te vagy a vicc és megkülönböztetés tárgya, nagyon szórakoztató és megerősítő, magyarán szükséges...)

 • 2009.11.20 10:25:44Ockham

  En ertem ezt a kenyelmi szempontot, hogy nem megy ra az egesz napunk, stb.. De ha jol olvasom, nem mindegy, hogy hova, milyen erosen stb.. helyezzzuk el az erzekelo fejet. Egy rossz/hibas meres eseten a kiertekeles eredmenye sem a valosagot fogja tukrozni. Akkor mire jo??

 • 2009.11.20 10:27:10hétszűnyű kapanyányi monyók

  elzsabo, ki tutujgat kit?

 • 2009.11.20 10:29:34Ariaden

  Nekem aztán tényleg semmi bajom velük. Volt nála gond, persze, csak épp a folyosón mondta el neki a doki, mézesmázosan, hogy akkor most megismételjük a vizsgálatot, aztán ultrahang, jó így? Azt bezzeg nem mondták neki, hogy a fene nagy várakozásban nem rágyújtani kellene kimennie. Na eközben meg a többi kismamának aláírta a CTG papírját, aztán viszlát. :D Nem vagyok rosszindulatú, csak hát a kislányt 3-4 hosszúszoknyás női családtagja kísérte épp. Na ugyanez a kislány is benn feküdt szülés után amikor én. A kórházban az a rendszer, hogy a gyerkőcöt nem viheted ki a szobából, rokonok meg elvileg nem mehetnek be. (Ergo a rendszer kicselezése, ajtóban mutatják a babákat az anyukák meg és utána kimennek a baba nélkül a családtagokhoz) Na nagy ricsaj is volt, hogy mi az hogy nem mehetnek be megfogni a gyereket a rokonok. És a végén mi volt? Bemehettek. Na ez jó nagy OFF volt, elnézést, respektálom, de a kütyü maga tuti jó ötlet! :)

 • 2009.11.20 10:29:53elzsabo

  Olvass a sorok közt...

 • 2009.11.20 10:31:26hétszűnyű kapanyányi monyók

  A hírnév egy személy társadalmi értékelésére szolgáló tényállítások összessége. Minden személynek elemi érdeke és alapvető joga, hogy az ő társadalmi értékelése pozitív legyen, azaz hogy jó hírneve legyen és hogy azt senki ne sértse meg, ne rontsa le. A személyhez fűződő jogok védelme kiterjed a jó hírnév védelmére is. A jó hírnév sérelmét jelenti különösen, ha valaki más személyre vonatkozó, azt sértő, valótlan tényt állít, híresztel, vagy való tényt hamis színben tüntet fel

 • 2009.11.20 10:32:58elzsabo

  Átestünk már rég a ló túlsó oldalára sajnos.

 • 2009.11.20 10:34:20elzsabo

  ...amit maximálisan a politika számlájára írok.

 • 2009.11.20 10:34:27hétszűnyű kapanyányi monyók

  Tünde,
  kérlek, hogy a fentiek alapján cikkedből távolítsd el a szőke nő kifejezést, mert az sérti személyiségi jogaimat.

 • 2009.11.20 10:40:18hétszűnyű kapanyányi monyók

  „A szőke nős viccek egyoldalú képet festenek a szőke nőkről, butának tüntetve fel őket. Ezzel jog szerint hátrányos megkülönböztetés éri őket, ami sérti az egyenlő bánásmódhoz való jogukat. A viccek jelentőségét nem szabad elbagatellizálni, különösen akkor, ha ennek a mindennapokban megnyilvánuló hátrányos következményei vannak a viccben szereplő csoportra nézve. A szőke nők megkülönböztetése különösen káros, mert a nemi sztereotípiákat erősíti, és ez az egész nőtársadalomra sértő.” (minisztériumi közlemény)

 • 2009.11.20 10:53:40Laliath

  hkm
  amíg a legjobb rendőrvicceket a rendőr ismerőseimtől hallom,
  és képes vagyok nevetni a nőket célzó vicceken is, mert tudom őket viccnek tekinteni,
  addig fenntartom magamnak a jogot, hogy téged érezzelek szűklátókörűnek.
  Sajnálom :(

 • 2009.11.20 10:55:23másutt

  Rita,
  en nagyon sokaig feketere festette, a hajam (kb 27 evesig) utana hirtelen atvaltottam, szokere, es enekelni lehet a kulonbseget. nehez lenne elmagyarzni, de sokkal kedvesebb hozzam mindenki. :)
  es a pasik nagy reszenek is jobban bejon. sokkal tobben neznek meg.

  es kicsit a radar alatt vagyok, mert nem varnak tolem olyan sokat, ez tenyleg igaz, de legalabb elvezhetem a meglepetest, amit okozok.

 • 2009.11.20 10:57:15hétszűnyű kapanyányi monyók

  semmi gond, érezz annak.
  más, amikor az ember viccet csinál magából és megint más, amikor mások csinálnak belőle.

 • 2009.11.20 11:02:29Laliath

  Rita, másutt
  sokáig szerettem volna szőkére festetni, még tiniként. Aztán kénytelen voltam rájönni, hogy nem tehetem meg. Túl sötétek az egyéb színeim is hozzá - egyszerűen ízléstelenül nem illene hozzám... :(
  Jó annak, aki kipróbálhat több színt is, ha szeretné.

 • 2009.11.20 11:03:18Rosa Rugosa

  2009.11.20 09:25:33Tünde

  Mi lett ebből a tesztből!
  Nem kellett volna azért ennyi mindenre felhívni a figyelmet...:D

 • 2009.11.20 11:08:11Ariaden

  Másutt, ugyanígy voltam, hirtelen mindenki kedves lett és mindenhol készségesen magyaráztak el mindent. :D Már nekem nem volt pofám mondani, hogy ééértem ám! :D Most újra sötét a hajam, de a páromnak bejött a szőke, szóval, lehet megint szőkülök a nyárra! :)

 • 2009.11.20 11:27:50meeko

  Jajj, tényleg van mindig, amibe bele lehet kötni.
  Ha az adott cikk szerzője leírja a téma negatív oldalát is, akkor nyavalyog, ha nem akkor biztos ingyen reklám és "vajon mennyit fizetnek neki érte...".
  Ha valakit bánt egy szőke nős vicc, akkor inkább magában kellene keresni a hibát, erős önértékelési zavara lehet.
  Mondom ezt szőkeként.

 • 2009.11.20 11:32:05hétszűnyű kapanyányi monyók

  meeko, hát ez szuper. inkább végig se gondold, amit leírtál.

 • 2009.11.20 11:36:19hétszűnyű kapanyányi monyók

  meeko,
  nem is értem mi baja a zsidóknak, cigányoknak, melegeknek a holokauszttal, miért nem inkább magukban keresik a hibát, biztos erős önértékelési zavaruk lehet.
  és ha azt gondolod ez más, akkor olvass utána, hol kezdődik a kirekesztés.

 • 2009.11.20 11:41:33meeko

  hétszűnyű kapanyányi monyók,
  De ha cigány, zsidó, meleg stb lennék, azon nem tudnék változtatni. Ezen tudnék, ha zavarna, ezért kár ennyire a lelkedre venni. Elég kevés az eredeti szőke nő mifelénk szerintem, ergó a legtöbbeknek ez saját választás, akkor meg minek veszi a lelkére??

 • 2009.11.20 11:43:10másutt

  Ariaden, nagyon feher, kicsit szeplos a borom, es a fekete hajjal, piros ruzzsal nagyon dramatikus volt a hatas.
  De mivel izmos vagyok es ugy altalaban nem egy torekeny teremtes, kicsit tul eros volt a benyomas.
  Amikor szoke lettem, mindenki azt mondta, hogy "meglagyitott" es 'megfiatalitott" a hajam.

 • 2009.11.20 11:49:20elzsabo

  másutt,
  nálam ugyanez van, és bár nem lettem teljesen szöke (mézszőke vagyok, ha pontos akarok lenni kis vörös beütéssel) mindenki áradozik, hogy olyan természetesen hat mintha a sajátom volna, és tényleg csak egy árnyalattal világosabb az eredetinél:-)

 • 2009.11.20 11:53:06hétszűnyű kapanyányi monyók

  ezt most komolyan gondolod, hogy szerinted a szőkéknek kellene átfesteni a hajukat, ha nem tetszik nekik a hátrányos megkülönböztetés? te szeretnél egy olyan világban élni, ahol ilyen hozzáálláshoz kell alkalmazkodnod?

 • 2009.11.20 11:53:59hétszűnyű kapanyányi monyók

  viszont nem offolok tovább, Tünde, megírtam Neked, amit gondolok és szeretnék.

 • 2009.11.20 12:14:14bebida

  Csak, hogy visszatérjek a CTG témához. Kötelező ez a CTG-re járás? Meg lehet tagadni? Mindkét gyerekemet külföldön szültem és ott nincs ilyen, hogy az utolsó pár héten CTG-re jár az ember. Hanem jön a szülés és kész. Vajúdás közben esetleg néznek CTG-t ha indokolt. Szóval én teljesen feleslegesnek túlzásnak érzem, ott kinn is megszülettek enélkül a babák. Amennyiben összejön egy harmadik is (immáron itthon), ha nem muszáj én nem járnék ilyenre.

 • 2009.11.20 12:16:06meeko

  hétszűnyű kapanyányi monyók,
  ha minden ilyen megkülönböztetésen felhúzod magad és sértve érzed, akkor elég nehéz életed lehet. Egy kalap alá venni ezt a cigányozással, zsidózással elég erős. ( Az utóbbi ellen vagyok, itt sem egy konfliktusom volt ezzel kapcsolatban). Na de a szőke nős vicces mondat... nem ez a kategória.
  Az átfestetést meg arra írtam, akit ez annyira zavar. Ha engem zavar valami, és tudok rajta változtatni elég egyszerűen magamtól, akkor megteszem.

 • 2009.11.20 12:41:57kancsika

  nekem egy CTG=egy vizit (én is a 37. hetet töltöm holnap), szóval a 4db ctg 40e, ehhez képest nem is drága a bérlés és legalább nem kellene a városon átutazni, de ez momentán kivitelezhetetlen, több gyereket meg tervezünk.:((((

 • 2009.11.20 12:57:47elzsabo

  Na ezért nem fizetek magánt, velem az SZTK-ban is irtó rendesek.

 • 2009.11.20 13:01:58Zahara

  2009.11.20 12:14:14bebida
  Én is ezt akartam kérdezni. Van valami következménye, ha mondjuk nem tudsz menni? Mi a teendő, ha én külföldre megyek szülni, tehát szülés előtt kb 1 hónappal már nem járok semmilyen vizsgálatra itthon? Volt már valaki ilyen cipőben?

 • 2009.11.20 13:02:30Zahara

  *Járt

 • 2009.11.20 14:23:01zsiri

  Szerintem a kütyünek akkor lenne értelme, ha a veszélyeztetett kismamáknak adnák, hogy lehetővé tegye a rendszeres mérést és ne a TB költségén foglalja az ágyat, meg a személyzetet a kórházban, ha nem olyan rázós még a helyzet. Valahogy, mint a 24ó vérnyomásmérő, pH mérő, stb.

 • 2009.11.20 14:24:46zsiri

  Érdekes, hogy Tünde mennyire nehezen viseli a kritikát így szülés előtt. Nyithatnánk egy új posztot, hogy mennyire készült ki az ember hormonálisan a terhesség alatt.

 • 2009.11.20 14:32:47Vakmacska

  én órák óta nem látom egyetlen kommentjét sem.

  amúgy embere válogatja. Anyám pl. lehiggadt, amúgy pattogós. Én meg ugyanúgy anyázok vezetés közben (főleg Pesten), máshol meg ugyanúgy nem, és sírva sem sikerült fakadnom 26 hét alatt egyszer sem, kivéve hagymavágás. Ha meg fáradt vagyok, akkor hisztis vagyok, baba nélkül is.

 • 2009.11.20 14:34:41rita a felcser

  Ez erdekes.
  Na meg meseljetek ilyenrol.
  Legysziiiii.
  marmint aki szoke lett es valtozott az elete.
  En is akarok!!!!!!!!!!!

 • 2009.11.20 14:37:00nyina&mika

  én meg kritikát nem látok, csak ostoba fröcsögést. Tündétől meg korrekt válaszokat.

 • 2009.11.20 14:39:22zsiri

  Én első gyerekkel a tengerparton zokogtam a napsütésben, hogy mennyire boldogtalan vagyok és még lehet h várnunk kellett volna a babával. Fél nap múlva meg lelkesen kerstem a babaruhákat. Aztán 2 éve nem csapkodtam ajtót, de az újabb terhesség alatt sikerült. Továbbá több alkalommal elsírtam magamat a kisfiam előtt, hogy nem fogad szót. Azóta nagyon hat rá, hogy szomorú leszek, ha nem csinálja ezt és ezt...

 • 2009.11.20 14:44:14Ockham

  Hat en kerdeztem (es nem frocsogesbol), hogy mi a garancia arra, illetve laikuskent honnan tudjuk, hogy otthon hazilag helyesen erintkezik az erzkelofej??

 • 2009.11.20 14:45:17Ockham

  rita, nekem oriasi valtozasok altak be eletembe, amikor narancssargasra festettem a hajam..:D Lattam eleg sok kollegat majdnem hasraesni az udvaron..:)

 • 2009.11.20 15:59:05prozi

  én 4 éve hosszú barnából lettem egyik napról a másikra neonrózsaszín kleopátra... na, azt látnotok kellett volna :) többen sokkot kaptak a környezetemben :) kár, hogy csak 3 hónapig tartott, 2-3 hetente kellett festeni, mert borzasztó ocsmány volt lenőve és nem bírta a fejem. de megérte:)

 • 2009.11.20 17:06:57Tünde

  Ockham: ha hallod a szívhangokat, akkor jól tetted fel. ha nem, akkor keresgetned kell még. menet közben meg lehet állítani a mérést, ha elmászna a baba és nem hallanád a szívhangokat tisztán.

  a méhösszehúzódás mérésénél meg igazából nem nagyon van jelentősége, hogy mennyire húzod szorosra, mert nem az a lényeg, hogy hány százalékra megy fel a mérő, hanem, hogy az alaphoz képest mekkora az elmozdulás.
  szóval a kismama nem tud hibázni. a szőke sem, a barna sem, a hosszú hajúak sem, a rövid hajúak sem. ;)

  remélem, kielégítő volt a válasz. :)

 • 2009.11.20 17:36:29Ockham

  Tunde, koszi szepen.. Igy mar teljesebb a kep. Az indito posztban ugy ereztem, kicsit bizonytalan a meres menete.

 • 2009.11.20 17:37:37Ockham

  2009.11.20 15:59:05 prozi

  Hat ezeknek az egzotikus szineknek ez a hatranya. Nekem is rovid ideig volt narancssarga. De a hatas azert igy is megvolt..:)

 • 2009.11.20 17:42:22hinta-palinta

  Ockham, szerintem 'betanítják' a kismamát:)A szívhang érzékelőnek és a méhtevékenységet érzékelő tappancsnak meghatározott helye van, az utóbbi a méh fundusán, vagyis a pocak tetején, az előbbinek pedig a kölök fekvésétől függően a köldöktől meghatározott helyen. A klinkán a bentfekvő anyukák maguknak csinálják:)

 • 2009.11.20 17:45:34Ockham

  Ja, az mas, ha a bentfekvok ennyir ugyesek mar.:) Nekem nincs tapasztalatom, mert 2-szer voltam CTG-n, ugyanis egy hetet lefaragtunk a terhessegbol.

 • 2009.11.22 00:55:47dodóó

  Prozi,a barátnőm azt mondta hogy pár vékony tincset szinez!!!lilára a hajamon,aztán elszúrta és az egészet bekente,lesz ami lesz alapon.
  Aha.Csak hogy a világos szőke hajamat úgy megfogta hogy 3 óra intenzív úszás után sem lett halványabb.
  Sok pénzembe került a fodrásznak meg sok idejébe mire rendbe hozta.17 éves lehettem azt hiszem.
  na azóta nem festetem.

 • 2009.11.22 09:28:33manka78

  Tünde! Mondd, hogy nincs jó dolgod, bármit írhatsz, ugyanaz a végeredmény.:)

 • 2009.11.22 11:05:11Tünde

  manka, már megszoktam :)

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta