Nem oltatom be a gyerekemet!

Nem vagyok oltásellenes. A gyerekem minden kötelező oltást rendben megkapott, sőt még a választhatók közül is csemegéztünk, megkapta a rotavírus elleni és pneumococcus elleni oltásokat is. Ugyanakkor kifejezetten oltáspárti sem vagyok, nem hiszek abban, hogy a 100 éve még létező betegségek csak és kizárólag az oltásoknak köszönhetően tűntek el, nyilván szerepet játszanak ebben a jobb higiéniás körülmények, a kiegyensúlyozott táplálkozás, és talán az is, hogy mostanában nem volt mifelénk világháború. De nem hiszem azt sem, hogy egy oltás súlyos károsodásokat, ne adj' isten autizmust okozna, és nem hiszem, hogy veszélynek teszi ki a gyerekét, aki beoltatja. Nem hiszem azt sem, hogy a politikusok csak és kizárólag üzleti céllal szeretnék rám sózni az oltást, és nem gondolom azt sem, hogy az amerikai kormány szeretne a bőrőm alá csipet ültetni, bármilyen jól hangzik is ez. (Azt viszont gondolom, hogy mindenki, aki felelős azért, hogy ebből a H1N1-ből ekkora hisztéria lett, az megérdemli, hogy elkapja az influenzát, és szenvedjen otthon három napig.)

Nem oltatjuk be sem magunkat, sem a gyerekünket, sokat nem is vacilláltunk ezen, döntésünkhöz az alábbi szempontok járultak hozzá:

-       Nincsenek kellemetlen tapasztalataink az influenzával kapcsolatban. Ha minden évben elkapnánk, nyilván más lenne a helyzet, de én is és a gyerekem apjai is öszesen egyszer kaptuk el, ezer évvel ezelőtt, azóta nem. Ami azt mutatja, hogy a szervezet védekezőképessége, - ha hagyják, - jól működik, és önmaga is kialakít egyféle immunitást a már átvészelt betegségekkel szemben.

-       Az oltás nagyjából két hét múlva véd, addig mit csináljak a gyerekkel? Maradjak vele itthon? Vagy vigyem bölcsibe, majd verjem a fejemet a falba, hogy beoltattam és még az influenzát is elkapta? Több ismerősöm egyébként éppen ezért oltás után két hétig otthon marad a gyerekkel. Ennek azonban sok értelmét nem látom, hiszen ha nem visszük közösségbe, be sem kellene oltani. Ráadásul ha nem kapja el a H1N1-et, majd elkap mást. Most már hivatalosan járvány van, de a megbetgedéseknek csak egy részét okozza a H1N1.

-       Van autónk, így meg tudjuk oldani, hogy a következő egy-két hónapban ne nagyon kelljen tömegközlekedési eszközre szállni. A bölcsőde közel van, én többnyire otthon dolgozom, így nem kell naponta BKV-val ingáznunk. Ha kellene, megint más lenne helyzet.

-       Nyilván hatással volt rám is ez az egész cirkusz. Nem hiszem, hogy amúgy beoltattuk volna magunkat, hiszen sosem szoktuk, de nyilván nem használt ez a huzavona, hogy akkor most lehet-e kisgyereknek adni, vagy nem.

-       Nem utolsó sorban figyelembe vettük, hogy úgy tűnik, Abigél sem egy lázas típus (nekem 15 éve nem volt lázam). Vannak, akik egy kisebb náthától is belázasodnak, ezzel szemben ő két év alatt mindössze egyszer volt lázas, ezt leszámítva nem volt komolyabb betegsége, és soha nem volt szüksége antibiotikumra. Nincs olyan illúzióm, hogy megússzuk influenzát, mivel ez egy új törzs, nyilván elkapjuk mi is. A fentiek ismeretében azonban bízom abban, hogy hamar átvészeljük. A bárányhimlőtől például sokkal jobban tartok.

Végezetül álljon itt néhány adat dr. Benda Judit gyógyszerésztől az influenzajárványra vonatkozóan:

„Egy dolog már egyértelműen kiderült, miszerint ez a betegség nem olyan veszélyes, mint ahogyan eleinte gondolták, és ez az influenzajárvány nem sokban különbözik a többi influenzajárványtól. Ausztráliában most ért véget a tél, lezajlott a járvány is, amelynek 118 halálos áldozata volt, szemben az előző évek influenza-járványaival, amelyek átlagosan 1000 körüli halálos áldozatot követeltek. Én továbbra is azt gondolom, hogy akinek erős az immunrendszere, kevésbé fogékony a kórokozókra, és ha el is kapja, enyhébb lefolyású lesz nála a betegség. Gyógyszerészként tudom, hogy egy-egy orvosságon évekig kísérleteznek, nagyon sokáig tart egy gyógyszert kifejleszteni és letesztelni, ami ennél az oltóanyagnál időhiány miatt biztosan nem történt meg. Azt is tudni kell, hogy a gyógyszergyártók szempontjából az influenza nagyon jó betegség, ugyanis könnyen lehet ellene oltóanyagot gyártani. Számos hasonló, influenzaszerű tüneteket produkáló betegség van, amelyek ellen nem tudnak oltást kifejleszteni. Egy átlagos influenzajárvány alatt a betegségek mindössze 7 százalékát okozzák az influenzavírusok.”

Oszd meg másokkal is!
Mustra