SZÜLŐSÉG

Nem oltatom be a gyerekemet!

2009. november 19., csütörtök 08:29

Nem vagyok oltásellenes. A gyerekem minden kötelező oltást rendben megkapott, sőt még a választhatók közül is csemegéztünk, megkapta a rotavírus elleni és pneumococcus elleni oltásokat is. Ugyanakkor kifejezetten oltáspárti sem vagyok, nem hiszek abban, hogy a 100 éve még létező betegségek csak és kizárólag az oltásoknak köszönhetően tűntek el, nyilván szerepet játszanak ebben a jobb higiéniás körülmények, a kiegyensúlyozott táplálkozás, és talán az is, hogy mostanában nem volt mifelénk világháború. De nem hiszem azt sem, hogy egy oltás súlyos károsodásokat, ne adj' isten autizmust okozna, és nem hiszem, hogy veszélynek teszi ki a gyerekét, aki beoltatja. Nem hiszem azt sem, hogy a politikusok csak és kizárólag üzleti céllal szeretnék rám sózni az oltást, és nem gondolom azt sem, hogy az amerikai kormány szeretne a bőrőm alá csipet ültetni, bármilyen jól hangzik is ez. (Azt viszont gondolom, hogy mindenki, aki felelős azért, hogy ebből a H1N1-ből ekkora hisztéria lett, az megérdemli, hogy elkapja az influenzát, és szenvedjen otthon három napig.)

Nem oltatjuk be sem magunkat, sem a gyerekünket, sokat nem is vacilláltunk ezen, döntésünkhöz az alábbi szempontok járultak hozzá:

-       Nincsenek kellemetlen tapasztalataink az influenzával kapcsolatban. Ha minden évben elkapnánk, nyilván más lenne a helyzet, de én is és a gyerekem apjai is öszesen egyszer kaptuk el, ezer évvel ezelőtt, azóta nem. Ami azt mutatja, hogy a szervezet védekezőképessége, - ha hagyják, - jól működik, és önmaga is kialakít egyféle immunitást a már átvészelt betegségekkel szemben.

-       Az oltás nagyjából két hét múlva véd, addig mit csináljak a gyerekkel? Maradjak vele itthon? Vagy vigyem bölcsibe, majd verjem a fejemet a falba, hogy beoltattam és még az influenzát is elkapta? Több ismerősöm egyébként éppen ezért oltás után két hétig otthon marad a gyerekkel. Ennek azonban sok értelmét nem látom, hiszen ha nem visszük közösségbe, be sem kellene oltani. Ráadásul ha nem kapja el a H1N1-et, majd elkap mást. Most már hivatalosan járvány van, de a megbetgedéseknek csak egy részét okozza a H1N1.

-       Van autónk, így meg tudjuk oldani, hogy a következő egy-két hónapban ne nagyon kelljen tömegközlekedési eszközre szállni. A bölcsőde közel van, én többnyire otthon dolgozom, így nem kell naponta BKV-val ingáznunk. Ha kellene, megint más lenne helyzet.

-       Nyilván hatással volt rám is ez az egész cirkusz. Nem hiszem, hogy amúgy beoltattuk volna magunkat, hiszen sosem szoktuk, de nyilván nem használt ez a huzavona, hogy akkor most lehet-e kisgyereknek adni, vagy nem.

-       Nem utolsó sorban figyelembe vettük, hogy úgy tűnik, Abigél sem egy lázas típus (nekem 15 éve nem volt lázam). Vannak, akik egy kisebb náthától is belázasodnak, ezzel szemben ő két év alatt mindössze egyszer volt lázas, ezt leszámítva nem volt komolyabb betegsége, és soha nem volt szüksége antibiotikumra. Nincs olyan illúzióm, hogy megússzuk influenzát, mivel ez egy új törzs, nyilván elkapjuk mi is. A fentiek ismeretében azonban bízom abban, hogy hamar átvészeljük. A bárányhimlőtől például sokkal jobban tartok.

Végezetül álljon itt néhány adat dr. Benda Judit gyógyszerésztől az influenzajárványra vonatkozóan:

„Egy dolog már egyértelműen kiderült, miszerint ez a betegség nem olyan veszélyes, mint ahogyan eleinte gondolták, és ez az influenzajárvány nem sokban különbözik a többi influenzajárványtól. Ausztráliában most ért véget a tél, lezajlott a járvány is, amelynek 118 halálos áldozata volt, szemben az előző évek influenza-járványaival, amelyek átlagosan 1000 körüli halálos áldozatot követeltek. Én továbbra is azt gondolom, hogy akinek erős az immunrendszere, kevésbé fogékony a kórokozókra, és ha el is kapja, enyhébb lefolyású lesz nála a betegség. Gyógyszerészként tudom, hogy egy-egy orvosságon évekig kísérleteznek, nagyon sokáig tart egy gyógyszert kifejleszteni és letesztelni, ami ennél az oltóanyagnál időhiány miatt biztosan nem történt meg. Azt is tudni kell, hogy a gyógyszergyártók szempontjából az influenza nagyon jó betegség, ugyanis könnyen lehet ellene oltóanyagot gyártani. Számos hasonló, influenzaszerű tüneteket produkáló betegség van, amelyek ellen nem tudnak oltást kifejleszteni. Egy átlagos influenzajárvány alatt a betegségek mindössze 7 százalékát okozzák az influenzavírusok.”

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.11.19 21:14:21chris313

  "Ennek azonban sok értelmét nem látom, hiszen ha nem visszük közösségbe, be sem kellene oltani." nem arról van szó, h egyáltalán nem visszük, csak addig, míg a védettség kialakul..
  mégegy: lehet, h a gyerek nem jár közösségbe( mondjuk ahol van nagyobb testvér, ugye ez már nem is kérdés..), de az apja-anyja? Vagy vásárolni sem járnak?

 • 2009.11.19 21:14:31Mimas

  Tudod, az a felháborító, hogy a politikai baromságok és mindenféle (egyébként rendkívül izgalmas) összeesküvés-elmélet miatt ide jutottunk.

 • 2009.11.19 21:15:17Anke

  Szerintem ismételni fogok, mert még nem olvastam át a hozzászólásokat, de kiakadtam ezen az egyoldalúan torzított íráson:
  MOTHER MARY "nem hiszek abban, hogy a 100 éve még létező betegségek csak és kizárólag az oltásoknak köszönhetően tűntek el, nyilván szerepet játszanak ebben a jobb higiéniás körülmények, a kiegyensúlyozott táplálkozás, és talán az is, hogy mostanában nem volt mifelénk világháború."

  REMÉLEM NEM KAP PÉNZT A CIKKÉÉRT AZ, AKI EKKORA BUTASÁGOT ÁLLÍT ÉS TERJESZT.
  Próbálj kanyaró ellen tisztasággal, vagy jó táplálkozással háború mentes övezetben védekezni. Mondd a szemébe a salzburgi Waldorfosoknak (magániskolásoknak), hogy koszosak és rosszul tápláltak, az ottani pár évvel ezelőtti járványból már biztosan tanultak ők is, hogy olyasmit nem állítanak többet, amiről fogalmuk sincs.

 • 2009.11.19 21:16:08nyúlmama

  chris313,az oviba járó gyerekek otthon lévő kistesói bizony cifra dolgokat kapnak meg-viszi haza a nagy,sokszor úgy, hogy ő nem is lesz beteg.

 • 2009.11.19 21:17:49nyúlmama

  Mimas, igen. Én is ezt írtam a múltkoriban, hogy ahol már egy oltás is politikai kérdés, ott tényleg gáz van.

 • 2009.11.19 21:20:43nyúlmama

  Anke, ez pont olyan, mint a tetű. A tetű ugyanis nem a koszos hajba megy bele, mert van esze, hanem a tisztába.
  Az a probléma, hogy sok mai szülőnek már a szülője se látott pl. kanyarós gyereket, így aztán állítják ezeket a "tényeket".És vannak, akik ezt még terjesztik is.

 • 2009.11.19 21:34:37pucros

  Voltam kanyarós. A legrosszabb benne az volt, hogy éjszaka fel kellett kelni mert négyóránként kellett szedni a gyógyszert.

 • 2009.11.19 21:35:30ruju

  Sztem a kanyaró és az évente oltandó influenza nem ugyanaz. Nem hiszem, hogy rajtam múlik egy közösség egészsége influenza terén. Azt viszont hiszem, hogy ha én úgy gondolom, hogy nem oltatok, azt ugyanúgy el kell fogadni, sőt, talán tiszteletben is tartani mint azt, hogy oltatok. És ha itt vki kifejti a véleményét, akkor nem basztatni kéne érte, hanem beszélgetni vele, akár eltér az enyémtől, akár nem. Ez már megint egy basztatós kommentáradat, amiből ettől senki nem lett okosabb. SZERINTEM.

 • 2009.11.19 21:40:54ági anyu

  2009.11.19 21:15:17Anke
  Ez jó példa.
  Az oviban nálunk skarlát is volt egyszer. Pedig talán a 25-ös csoportban nehéz sorsú gyerek volt - és nem is ők hozták

 • 2009.11.19 21:42:52ruju

  ági anyu mert a skarlát is egy "olyan" betegség??? Itt állandóan körbejár, nulla köze van a higiéniához sztem. És oltani sem lehet ellene,vagy igen?

 • 2009.11.19 21:50:44Anke

  Ruju, te másról beszélsz, így valóban nem lehet véleményt cserélni. Én nem hasonlítottam össze a kétfajta oltást, ha rám céloztál az előbb. Magamra vettem :) A butaságot viszont nem lehet megbeszélni, a cikkírónak utána kellene járnia a témának mielőtt megír egy posztot.

 • 2009.11.19 21:52:38nyúlmama

  ruju, azt gondolom, hogy másról beszélünk. Nem arról volt most szó, hogy oltatsz influenza ellen, vagy nem.hanem arról, hogy hogy beszélt valaki az oviban , gyereke előtt másokról, és arról, hogy nem csak a higiénián múlik egy fertőző betegség jelenléte.Ezért került szóba a skarlát, meg a kanyaró.
  Oké, ne olvass vissza, ha nem akarsz, de akkor ne ragadj ki valamit.én Anke egy feltevésre válaszoltam, nem az influenza oltásról írtam.
  Az meg, hogy milyen kommentek vannak:épp hogy végre két orvos, köztük egy virológus kifejtette a véleményét e témában, érthetően,szakmai hozzáértésel.

 • 2009.11.19 21:55:51madz

  igazat adok többeknek is: ez tényleg nagyon buta poszt volt
  (persze, persze, mivel ez egy blog, joga van a szerzőnek butának lenni)

 • 2009.11.19 21:56:25Farkasokkal táncikáló

  Csutkababa és a többiek, akik oltattak már: a kisebbik lányom ma kapta az oltást, mert olyan kevesen kérték a m.h.-én, hogy nem jöttek ki, hanem külön el kellett menni a receptért, külön a patikába egy másik nap és külön az üzemorvosi rendelőbe (azt már lehetett munkaidőben hálistennek).

  Namármost mikor én kaptam meg az oltást (mult szerdán), írtam, hogy utána közvetlenül rettentően szédelegtem több órán keresztül, mindenki azt mondta, hogy ez nem az oltástól van, hanem biztos bepánikoltam vagy rosszullettem a tűtől stb. De a férjem is bevallotta, hogy kicsit ő is szédült utána, csak nem tulajdonított neki jelentőséget. Ma viszont a lányom mesélte, hogy oltás után órákig szédült, és kvázi olyan volt, mintha kicsit berúgott volna, hadart, meg kóválygott.

  Ez a szédülés szerepel a mellékhatások közt? Csak amiattt kérdem, mert más tünetünk nem volt és azóta sincsen.

 • 2009.11.19 22:00:59nyúlmama

  Ft, én is múlt szerdán oltattam, nekem csak a karom fájt egy kicsit-mondjuk, minden oltás után fáj.Mást nem éreztem.Kicsit ott üldögéltünk a párommal, mert azt mondta a doktornő, de nem volt semmi más.Ettől még persze másnál más jelentkezhet, nem vagyunk egyformák.

 • 2009.11.19 22:10:35prozi

  FT, nálunk semmi mellékhatása nem volt, sem nálam (terhesen), sem a férjemnél. gondolom ez egyénfüggő, de nem hiszem, hogy különösebben aggódnod kellene.

 • 2009.11.19 22:23:51Anke

  Ft, nekem fájt a felkarom három napig, lassan egy hónapja kaptam, a páromnak viszont semmi baja nem volt eddig.

 • 2009.11.19 22:49:57no comment 01

  Ezt a tömeghisztit..:)aki akarja oltassa, aki meg nem az nem, nem is értem mit kell ezen vitázni..laikusoknak:))egyébként,ha jól tudom csak 1hónapig véd.

 • 2009.11.19 22:53:51Farkasokkal táncikáló

  Nem jól tudod, a h1n1 - ha elkapod és túléled életed végéig véd a h1n1 ellen. Ha nem kapod el de beoltatod magad, akkor 15 évig kb nem kapod el ezt a konkrét vírust. Unokám oltása előtt volt egy közös tájékoztató a szülőknek.

 • 2009.11.19 22:56:28Anke

  Én például azért olvasom, mert kíváncsi vagyok az indokokra, hogy mi alapján döntenek az olvasók.
  Például pont azért kényszerülök rá, hogy beoltassam a 8 hónapos gyerekemet - az 1 éves kor alatt ne, javaslat ellenére -, mert a "felnőttek" többségét egyáltalán nem érdekli ez a kiszolgáltatott korosztály, ennek a kisebbségnek a sorsa. Legalábbis ezt szűrtem le a hozzászólásokból.
  Persze elvileg ott a lehetőség, hogy ne vigyem sehová a gyereket és senki ne is jöjjön hozzánk, de lehet, hogy csak egy kísérletnek kellene neveznem az egészet, hogy hogyan neveljünk antiszociális gyerekeket. :)
  Sajnos hasonlóan csak magukra gondoló családtagokkal vagyunk körülvéve, de nagyon fognak csodálkozni az ünnepekkor, amikor majd mi sem gondolunk rájuk, vagyis csak messziről. Már előre hallom anyám szövegét: dehát kislányom Neked miért nem fontos a család. Hja, vajon miért?

 • 2009.11.20 01:39:39glad az egyetlen

  "...Ez a szédülés szerepel a mellékhatások közt? Csak amiattt kérdem, mert más tünetünk nem volt és azóta sincsen..."

  A korábban belinkelt egyik lapon ott van a használati utasítás is.

  Itt egy direkt link:

  http://www.ogyi.hu/dynamic/bh_0000033901_20091102150320.doc

  "...Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók:
  Gyakori: fájdalom, bőrpír, duzzanat és beszűrődés az oltás helyén; fáradtságérzet, rossz közérzet.
  Nem gyakori: fejfájás, ízületi fájdalom, verítékezés, izomfájdalom, láz...."

  Hivatalossan nincs szédülés.

 • 2009.11.20 02:21:24Felicitasz

  Összeszedtem egy csomó információt ide:
  http://felicitasz.blog.hu/2009/11/11/kinek_kell_a_h1n1_oltas_es_a_h1n1

 • 2009.11.20 02:36:31glad az egyetlen

  2009.11.20 02:21:24Felicitasz

  Korrekt.

 • 2009.11.20 02:42:10glad az egyetlen

  Még én annyi tennék hozzá (saját tapasztalat), hogy aki infót keres a neten h1n1 ügyben, az a november elötti cikkeket hagyja figyelmen kivül.
  Persze nem mind pontatlan, de sajna azért jó néhány.
  Érdekes mód nagyott fordult a világ alig egy hónap alatt. Vannak olyan orvosok aki még nem rég ellenezték az oltás, ma pedig bátorítanak a beoltásra.
  Értelemszerüen az oltási infók közül is a frisebbek a mérvadóak.
  Ezt a szabályt betartva az átnézendő anyag mennyiség is jól szükíthető.

 • 2009.11.20 06:07:33Brumibaby

  2009.11.19 21:55:51madz

  Számomra az nem világos, hogy amikor az állandó szerzők közt van orvos (huhhh), akkor miért nem ő ír orvosi tárgyú posztot, esetleg miért nem ő teszi helyre szakmai szempontból az aggályokat.

 • 2009.11.20 07:24:01Krisztina

  ruju: "És ha itt vki kifejti a véleményét, akkor nem basztatni kéne érte, hanem beszélgetni vele, akár eltér az enyémtől, akár nem. Ez már megint egy basztatós kommentáradat, amiből ettől senki nem lett okosabb. SZERINTEM."
  Nagyon sajnalom, ha ennyire nem sikerult semmi olyat leirjak, amitol okosabb lette volna, pedig csutkababaval egesz nap azzal foglalkoztunk, hogy oszlassuk a homalyt es szakmai ervekkel alatamasztva valaszoljunk a kommentelok kerdeseire. En pl. senkit nem "basztattam" Ha nem erzed eleg vilagosnak es erthetonek a kommentejeimet, Neked is felajanlom, hogy irj emilt, valaszolok a TE kerdeseidre is, termeszetesen.
  Rita, azert van szezonalisan a jarvany, mert egyreszt Azsiabol (a szezonalis influenza szinte mindig onnan jon) ennyi ido kell, hogy koriljarja a Foldet. Influrnza jarvany egyebkent altalaban nem ilyenkor van, hanem januar-februarban. Azert, mert akkor olyan az idojaras, ami egyreszt kedvez a virus behatolasanak, hisz a hideg kiszaritja, serulekenyebbe teszi a nyalkahartyakat, konnyebben bejut rajta a virus. Masreszt a minusz par fokban, paras nyirkos hidegben tud jol szaporodni az influ. A nagy hideget mar nem birja ahogyan altalaban a jo idot sem. Ez ugy tunik nem igaz a H1N1-re. Ilyenkor egyebkent alatalban egyeb virusok szoktak fertozni, RSV, coxackie, stb.
  Csutka, nem hiszem, hogy azert nem lett volna meg sosem influenzad, mert sok beteggel talalkozol. Nem tudom megmagyarazni, csak talalgatni tudnek, az meg nem az mufajom.

 • 2009.11.20 07:32:44Magenta

  Nálunk a két nagy gyerek és én már be lettünk oltva, férjem a jövő hét elején lesz.

  Viszont teljesen bizonytalan vagyok, hogy a 13 hónapos gyereket beoltassuk-e? Volt, aki oltatott ekkora gyereket? Mik a a tapasztalatok?

  Úgy tudom, hogy tojásallergiások nem kaphatnak influenza elleni oltást, de nálunk a kicsi még nem evett tojást eddig, honnan tudjam, hogy allergiás-e?

 • 2009.11.20 07:49:12Riesengrosse Gummischlange

  Ruju: "És. Egyébként nem értem, hogy miért nem a tesztet fizeti a tb, hogy ne kelljen olyanokat is oltani alkalomadtán tb pénzen, akik már átestek rajta, hanem biztosra lehetne menni. "

  Pl. azért mert egy teszt 15-20 ezer forint, az oltás pedig 1930.

 • 2009.11.20 08:53:50Jávorka

  A háziorvosom azt mondta, hogy igazán nincs értelme a 15 hónapos picit beoltani, mert nagy valószínüleg az immunrendszer éretlensége miatt hatástalan az oltás. A gyerekorvos szerint várjunk még, ha élesedik a helyzet meglátjuk mit tegyünk.
  Most fogja megkapni az MMR-t és a Prevenar emlékeztetőt. Három oltás egy hónapon belül gondolom sok lenne. Látom itt hozzáértők is kommentelnek, szerintetek ilyen esetben mi a teendő?

 • 2009.11.20 08:57:58Jávorka

  Magenta, A 15 hós MMR-t is tojásfehérjében "tenyésztik".

 • 2009.11.20 09:23:02Papírbika

  tényleg, amikor ilyen kismamák fekszenek az intenzíven tüdőgyuszival, nincs kicsit furcsa érzés azokban, akik kétpofára szórták az igét, hogy majd a D vitamin meg a 2000mg C vitamin sokkal faszább lesz, mint az oltás, és lehet, hogy az a szerencsétlen nő pont itt riadt el az oltástól, hogy most lehet, hogy miattatok haldoklik? Tudom, kicsi az esély, de lehet. Az viszont egészen biztos, hogy az országban (világban?) uralkodó középkor szindróma tehet róla. (középkor szindróma: nyugati tudomány fúj, négyezer éves, amúgy kismamamagazinból összeszedett gyógynövény kúra meg oké)

 • 2009.11.20 09:25:22rita a felcser

  Es Papirbika beoltottad a csaladodat?

 • 2009.11.20 09:25:59Mother Mary

  anke!
  "Én például azért olvasom, mert kíváncsi vagyok az indokokra, hogy mi alapján döntenek az olvasók."dehát én ezt írtam le! mégis butának nevezel. persze simán lehet hogy buta vagyok, de nem értem, miért kell valakit rögtön lehülyézni, én sem hülyéztem még le soha egy kommentelőt sem. én senkit nem akaratm befolyásolnmi, azt hiszem semi ilyen nincs a cikkben, ezért írtam egy nagyon nagyon hosszú bevezetőt. semleges indokok vannak, mégcsak az sincs a posztban, hogy juj, az oltás veszélyes, mert szerintem nem veszélyes, de még csak az sincs benne, hogy leszarom az influenzát, pedig nagyjábóól ez a helyzet.
  az említett mondatot fenntartom, nagyon sok betegség ellen oltanak, főleg magyarországoon! a kanyaróó csak az egyik. szerinted pl a merevgörcs visszaszorulásában nem játszhattak szerepet a jobb higiéniás körülmények?

  felicitasz!
  köszi az összefoglalót, nagyon korrekt. én egyvalakit kérdeztem csak meg oltásügyben a védőnőmet, aire edddig is mindig hallgattam, és mindig bejött, amit tanácsolt ( az orvosunk sjanos nem ilyen). ő is ugyanezt mondta: ha az anyuka fél az influenzától, adassa be! szerintem egyéni, hogy ki mitől parázik, én pl mondom a bárányhimlőtől. mert ha influenzás és lázas, adok neki kúpot, de azt hogy magyarázom meg gy kétévesnek, hoyg ne vakarózzon?

 • 2009.11.20 09:35:52Mother Mary

  ja, és az a vicces, hogy ha most írnék egy olyan posztot, hogy bárányhimlős megbetegedés volt nálunk, és rettegek, hogy kijön-e abigélen, akkor ugyanígy megkapnám ezt az ötszáz hozzászólást, hoogy milyen buta vagyok, mert a bárányhimlő csak egy sima betegség. szóval így.

 • 2009.11.20 09:36:58sajtos pogi

  Hosszas hezitálás után úgy döntöttem igen.
  Erre mi történik???

  1. A patikában P helyett AB vakcinát adnak, ami csak az orvosnál derült ki, mikor kivettem a zacsiból. Mire kicseréltettem, a rendelő bezárt. Ma reggel kissé félve, hogy ez a sors keze ismét neki indultam. 8 órától van rendelés, 8.20-kor még sehol senki. Állítólag soha nem szokott ilyen sokat késni a doki. 8.35-kor érkezett, 8.45-kor még mindig nem kezdték el a rendelést. Eljöttem, és egyre többször hasít belém a gondolat, mi lesz, ha én leszek az az 1 millióból 1, aki lebénul.

  2. Gyerekek vonalán hasonló. Oltatni akartunk, dokinénuk beteg lett, a helyettes még nem foglalkozott ezzel, az óvodai oltásra meg nem íratkozhattunk fel utólag.

  A történtek miatt megint elkezdtem hezitálni és félni az oltástól. Valamiért a sors nem akarja, hogy mi oltva legyünk.

 • 2009.11.20 09:42:50sajtos pogi

  ja a gyerekek sztorijából lemaradt, hogy néhány napja náthásak, úgy hogy most azért nem lehet.

 • 2009.11.20 10:19:08BlackCat

  MM!
  Én is ollllyan buta vagyok, hogy fosok a bárányhimlőtől...
  Gyere, fossunk együtt! :)

 • 2009.11.20 10:46:13Papírbika

  rita: be hát. ha emlékszel, én voltam a 3%-nyi emberből az egyik, aki biztosra mondta már két hónapja is. otthon kicsit nehéz menet volt, mert a gyerekdoki meg nem ajánlotta, meg az asszony is hajlamos beparázni az ilyen okosítós körlevelek láttán, de aztán csak belement.

 • 2009.11.20 10:47:51kriszi

  Én meg olllyan buta vagyok, hogy nem volt időm fosni tőle, mielőtt kijött mindenkin... úgyhogy most már utólag nem teszem, ha szabad. A mindent tüdőre hurcoló fiamat ellenben féltem mindentől, ami légúti szövődményeket okozhat. Ennyi.

 • 2009.11.20 10:48:40kriszi

  Ja ami kijött, az a bárányhimlő volt.
  Papír, keblemre :)

 • 2009.11.20 11:17:14Hűbele

  Hátha valakinek aktuális, már nem csak a 6 hónaposnál fiatalabb babákkal egy háztartásban élőknek jár ingyen a H1N1 elleni oltás, hanem a 12 hónaposnál fiatalabb gyerekekkel egy háztartásban élőknek. Az Egészségügyi Minisztérium és az ÁNTSZ honlapján is fent van, viszont a háziorvosok többsége még nem tud róla.

 • 2009.11.20 11:31:02meeko

  Nem olvastam végig a kommenteket, és annyira nem is merültem el a témában. Nekem nincs min gondolkodni, mivel nem vehetem fel az oltást. Az tudja valaki, hogy ha valaki felvette az oltást, az attól, hogy nem betegszik meg, fertőzni tud-e? Az én logikám szerint nem, de érdekelne, hogy jól gondolom-e.

 • 2009.11.20 11:44:58lita-tita

  Én tegnap este beoltattam magam mind a kettővel.Ugyanis nem szeretném ha az 5 hónapos gyerekem megbetegedne.A férjem jövő héten oltatja magát.
  A bátyám fiának(10éves)sikerült elkapnia az iskolában.39 fölött volt a láza 3napig,vasárnaptól-csütörtökig fel sem kelt az ágyból,pedig nem egy anyámasszony katonája.Most már csak köhög,de azt nagyon.Reméljük nem lesz szövödménye.
  Nálam ez adta meg a végső lökést az oltáshoz.Mert nem szeretném ha az 5 hónapos kisfiam beteg lenne.

  Kedves MM!Én bölcsődei gondozónő vagyok.Tudom,hogy a gyerekek egymás szájába adogatják a játékokat,nyalogatják,egymásra tüsszentenek,ha folyik az orra lehet,hogy valamelyik játékba belekeni,stb.Sajnos nincs minden nap fertőtlenitős játék mosás.Jó ha egy héten egyszer egy kosár játékot le tudnak mosni.Ja,és sajnos a legtöbb bölcsiben kevés az ember így betegen is be mennek dolgozni a gondozónők.
  Én soha nem voltam beteg,főleg nem influenzás most még is beoltattam magam a fiam miatt.
  Reméljük Abigél nem lesz beteg ha mégis akkor"kibirjátok azt a 3 napot"(ami azért nem 3 nap lesz).

 • 2009.11.20 16:25:35borsmama

  4. Az, hogy ekkora huzavona volt a dolog körül igaz. De ebből miért az következik, hogy nem oltatunk? Miért nem az, hogy oltatunk? Hiszen mindkettő mellett volt megszólalás (inkább nem írom azt, hogy érv, az, hogy valaki megszólal a TV-ben vagy le van írva a véleménye egy sajtótermékben túl sokat az igazság szempontjából nem jelent).

  5. Azért ne oltassunk mert ritkán vagyunk betegek? Ez alapján arra is hivatkozhatnánk, hogy ritkán szokott elütni bennünket valaki autóval. Azért még odafigyelünk és különösen forgalmas vagy helyen nem szaladunk át a pirosnál…

  6. És végül a gyógyszerész hölgy véleménye: Az ausztrál példa - ha igaz – lehet, hogy éppen azt jelzi, hogy ha odafigyelünk, fokozottabban reagálunk, kevesebb komolyabb esetünk lesz. Nem tudom mi történt Ausztráliában (volt-e védőoltás, fokozott felkészülés vagy sem), de valószínűleg a gyógyszerész hölgy sem tudja, ezen tehát nem tudunk vitatkozni. Ami a gyógyszerkifejlesztés gyorsaságát illeti, gondolom sürgős esetben lerövidíthető a folyamat (pláne ha könnyű ellene oltóanyagot gyártani, mint ahogy a hölgy is említi). Felteszem a gyógyszerész hölgy is, ha sürgős, tíz perc alatt elkészíti a felírt kenőcsöt, szemben a normál esetek szokásos másfél napjával szemben. (Az, hogy általában mit milyen hosszú idő alatt gyártanak le természetesen nem egyenlő a legrövidebb legyárthatósági idővel). Persze ez szintén nem az én területem, de azért érvnek gyengének érzem a hölgy megszólalását. Az, pedig, hogy sok betegségre nincs védőoltás, nem ok arra, hogy amire van, azt ne használjuk, pláne ha ismeretlen a betegség és esetleg komoly kockázattal jár.

 • 2009.11.20 19:01:42herbivore

  RITA,

  küldtem neked mailt, külföldi recepttel is tudsz mo-n oltóanyagot venni!
  pedig szívesen megismertelek volna :)

  http://www.webbeteg.hu/index.php?page=news_full&type=75&menu=eletmod&news_id=6323&cim=H1N1---kulfoldiek-is-vehetnek-magyar-vakcinat

 • 2009.11.21 17:51:50aranyhajú

  meeko: nézd vissza a hozzászólások között a 2009.11.19 14:47:46-ost és néhány utána következőt. Ott a válasz.

 • 2009.11.22 01:59:28ági anyu

  2009.11.19 15:00:47vhandy
  Azért ez így nem teljesen igaz - ezt egy családi tragédia óta tudom.

  Másrészt érdekelne, hogyan különíthetném el magam 3 gyerek mellett, akiket iskolába kell hordani - legkisebb otthon, anyám nem oltható, tehát be sem vethető egy pajzsmirigy betegség okán, húgomnál szintén 3 lurkó, akik miatt ő sem tud segíteni. Ja, és mindezt néhány héttel karácsony előtt

 • 2009.11.24 11:12:40Vadegér

  hehe, öccázkilencvenkettedik :D

 • 2009.11.26 18:06:14chris313

  2009.11.19 21:16:08nyúlmama
  Hisz' épp ezt mondom én is:), h lehetetlen elzárkózni a külvilágtól - hónapokra..

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta