SZÜLŐSÉG

Bébinapló: Mami, a kerék a legfontosabb!

2009. november 19., csütörtök 10:36 |

Percek óta támasztom az ajtófélfát, és merengek. Nekem ne mondja senki, hogy a fiúk azért játszanak kisautóval, mert erre nevelik őket a szülők, vagy mert ezt várja el a tőlük a társadalom. Nem hiszem el. Mégis valami genetikai dolog lesz ez, vagy valami felülről irányított sorsszerűség, hogy azokon a kisbabákon, akik történetesen kisfiúnak születtek, előbb-utóbb kitör a kerékéhség.

palko1119

Ezt legfrappánsabban maga az egyik delikvens, Lackó fogalmazta meg pár évvel ezelőtt, mikor egyszer csak odaállt elém, és ugyan beszélni még alig tudott, de azért szép értelmesen a következő mondatot kanyarította ki magából mindenféle bevezetés nélkül:

–  Mami, a kerék, az a legfontosabb!

És tényleg, ebben lehet valami, mert Lackó, ha éppen nem eszik, vagy nem alszik, akkor autózik. Legóból garázst épít, előveszi a parkolóházat, felvonultat körülbelül harminc járgányt, és szerepjátékokat játszik velük. Az autók tehát beszélgetnek, versenyeznek, vannak köztük kisfiú meg kislány autók, papi-mami autók, sőt, ha már igazán nagyszabású a cselekmény, akkor egy-egy nagyobb darab nagypapa autó is megjelenik, és rendet csinál, vagy megvédi a kisautókat.

Szóval valami ilyesmi zajlik most is a nagyszobában, kiegészítve egy Ferrari meg egy Lamborghini versenyével, amit a rendezett sorokba állított többi autó mellett Palkó is megbabonázva figyel. Igen, az a Palkó, aki ha kettesben vagyunk itthon – nem egy kötőhártya-gyulladással hazaküldött bátyóval megspékelve –, többnyire a hátán fekve játszik a felette csüngő játékokkal, most hason fekve tapad a járóka rácsaihoz, és izgatottan csurgatva a nyálát, mohó szemmel figyeli, ahogy az autók ide-oda gurulnak, sorban állnak, versenyeznek. Ha tehetné, szerintem valahogy keresztülfolyna a rácsokon, hogy az autók közelébe kerüljön, és egy kicsit a szájába tömhesse, vagy legalább megnyalogathassa, szóval a maga módján megcsodálja őket.

Én meg csak nézem, nézem ezt a férfias idillt, és magamban nyugtázom, hogy hát igen, eljött az idő. Palkóban is aktiválódott a kerekes gén, az autós vírus, és hamarosan én is beállhatok a környező építkezéseken tébláboló mamák sorába, akik ugyanúgy, mint én, hamar megtanulják, hogy a játszótér, az semmi egy feltúrt földdarabhoz képest, ahol markolók, dömperek és esetleg, ha hatalmas mázlink van, akkor még daru vagy – Mami! Odanézz!! – egy böhöm nagy betonkeverő is látható. Azt már mondanom sem kell, hogy a kukásautó miatt persze majd hajnalban kelünk, de ezzel nekem anno már Lackó sem mondott semmi újat, tekintve, hogy ezt már évtizedek óta tudom az öcsémtől, mint ahogyan azt is, hogy a buszon meg a villamoson a vezetőfülkéhez tapadva lehet csak utazni, és nincs szebb látvány az ablakból nézhető forgalomnál.

Lelki szemeimmel már látom, ahogy órákig ácsorgunk a közeli pályaudvaron, elemezve a mozdonyokat, néma csöndbe merevedve egy-egy szerelvény befutásakor, és hazafelé menet az autómárkákat memorizáljuk. Ez utóbbival már nem leszek zavarban, Lackónál alaposan kiokosodtam, bár a “Mami, és mennyivel megy ez a Honda?” meg a “Hány hengeres?” kérdésekre továbbra is csak tippelni fogok.

Persze azért ne gondolja senki, hogy semmi mást nem csinálok itt, csak éppen azt, amit a második mondatomban nem hittem el. Nem leszek csalódott, ha Palkó egyszer csak babázni kezd, sőt, ha kéri, előkotrom neki Szervácot is, Lackó régi babáját, ami annak idején nagyon kellett Lackónak, persze csak kábé egy hétig. Kölcsön kérjük Mici edénykéit (amit szintén Lackó kapott eredetileg), főzőcskézünk együtt, tortát sütünk homokból, ha arra vágyik, és nem fogom belökni fociedzésre, ha nem fűlik hozzá a foga.

Egy dolgot szeretnék elkerülni csupán. Ne akarjon balett órára járni. És nemcsak azért, mert erre aztán tényleg a fejéhez kapna az apja. Hanem mert ezt az egyet Mici magának stoppolta le, neki tartom fenn. Meg egy kicsit magamnak. Hiszen ezért várjuk a hétfő délutánokat mindketten. Hogy Mici egy kicsit tündérkirálynőnek, én pedig lányos anyukának érezhessem magam, és az óra után rózsaszín beszélgetéseket folytassunk egy szelet ischler meg egy kakaós csiga fölött, húzzuk az időt, és nagyokat kuncogjunk kettesben azon, hogy mit csinálhatnak a fiúk otthon, egyedül.

És közben reménykedem, hogy ez tíz év múlva, balett óra nélkül is így lesz.

Panzej

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.11.19 17:37:28Farkasokkal táncikáló

  Coz.
  a film amiről beszélsz, a Billy Eliot, gyönyörű, és igaz történeten alapszik, csak az eredeti szereplő nem angol volt, hanem orosz.

 • 2009.11.19 17:47:56cozumel

  Nyina, FT

  koszi, igen, erre gondoltam.

  Ahogy megallitjak a filmet a sraccal a levegoben... hatborzongato.

 • 2009.11.19 17:52:51Farkasokkal táncikáló

  Igen, és milyen férfias abban a hattyú jelmezben! Nem igaz, hogy a fiúknak ciki a balett...:-(

 • 2009.11.19 17:53:14másutt

  cozumel, csak neked:
  http://www.youtube.com/watch?v=C5BSyJ_vlHo

 • 2009.11.19 17:55:46másutt

  itt a treler, hogy masnak is felalljon a szor a karjan:
  http://www.youtube.com/watch?v=JoiVEyCosEE&feature=related

 • 2009.11.19 17:58:35nyina&mika

  az apja, a könnyes szemével, áh, paff lettem. így nem lehet dolgozni :D
  de nekem ez a leginkább. jó didaktikus, de übefasza
  http://www.youtube.com/watch?v=UOGBTFFxOpY&feature=related

 • 2009.11.19 18:01:30PrincessConsuela

  engem kiráz a hideg a férfi balett táncosoktól. brrr... egy férfinak nem szabadna. teljesen férfiatlan szerintem.

 • 2009.11.19 18:07:51Picimálna

  Kislányként imádtam az autókat. Volt nem is keves jatékautóm. Cseréltem őket, pályát építettem, játszottam a szomszéd gyerekekkel. Nem csak a fiúkat érdekli ám. Inkább az lehet a kérdés, hány lánynak vesznek többségben autót játszani, és hány fiúnak. Mert előbb utóbb azért érdekelni fogja (az is), ami körülveszi. Ha ez nagy számban autó, akkor az autó lesz, ha baba, akkor a baba.

 • 2009.11.19 18:09:10psyché

  2009.11.19 18:01:30PrincessConsuela, meg szerencse, hogy nem mindenki van teli elöiteletekkel.

 • 2009.11.19 18:11:48cozumel

  Princess C

  azert nezd meg Masutt linkjet, hat ha annak a fiunak a hatizmai nem ferfiasak, akkor nem tudom mi az.


  Masutt koszi.

  Nyina

  igazad van... abban az arcban egy elet minden fajdalma es orome benne van.

 • 2009.11.19 18:14:47Tejbajusz

  Gyönyörűen kidolgozott testük van az tény, de a leghétköznapibb mozdulataik is túl kecsesek egy férfihoz. Nekem nem tetszene, ha a pasim szélesebb terpeszt tudna vágni, mint én. Vagy csak átsuhanna a nappalin. Jean-Claude VanDamme-ban is csak az angolspárgája nem tetszett.

 • 2009.11.19 18:22:22Bűbájos

  Szép, szép, de én nem tudok úgy tekinteni a balettra, hogy ne jutna eszembe, hogy milyen sok szenvedés van egy ilyen előadás mögött (még az amatőr, műkedvelő előadások mögött is) és hogy milyen egészségtelen. Lehetetlen fogyókúra meg tönkrement izületek, véres, eldeformálódott lábfejek, huhh, brrr... inkább nem.

 • 2009.11.19 18:30:36Farkasokkal táncikáló

  Volt a napokban egy gagyi film az egyik filmcsatornán, már nem is tudom mi volt a címe, a híres kosaras pasihoz egyszercsak beállít a kislánya akiről nem is tudott, és aki most 7 éves és balettozik. És valahogy összehaverkodik a balettanárnőjével, aki megkéri, hogy játsszon el (balettozzon el)egy szerepet a vizsgaelőadáson, legyen ő a tölgyfa vagy mi a biszbasz, lényeg, hogy az edett csupaizom kosaras pasi, a nők bálványa vért pisál mire mennek neki a mozdulatok, mert sokkal keményebb az edzés mint a kosárlabda pályán...

 • 2009.11.19 18:39:24psyché

  Palko gyönyörü, ahogy igy elmelyedten jatszik. Egyre edesebb kisfiu lesz belöle.:-)

 • 2009.11.19 18:44:42Subbantósdi

  A fiam is nagyon érdeklődik a kerekes dolgok iránt, jobban, mint a lányom egészen az utóbbi időkig, de most pár hete nagy kedvenc a Verdák, és hát meg is kellett venni már, meg meg van rendelve szinte az összes főszereplő, úgyhogy amúgy is voltak kisebb-nagyobb, fém, műanyag és gumi autónk és egyéb járművünk, most még Verdák félék is lesznek egy autószállító kamionnal.
  Palkó nagyon helyes, igazi belevaló kisfiú!:o)

 • 2009.11.19 18:45:28málnabálna

  Palkó nagyon cuki pasi már most! :)

  Billy Elliot pedig khirály film! nagyon ott van!

 • 2009.11.19 18:58:20psyché

  Billy Elliotot en is szeretem.

 • 2009.11.19 19:03:08dodóó

  2009.11.19 18:01:30PrincessConsuela

  Ha egy férfinak nem szabadna akkor ki emelne például?

 • 2009.11.19 19:11:24rita a felcser

  :DDDD
  A komuvesek:DDDDDD
  Meg a birkozok.

 • 2009.11.19 19:26:41cozumel

  Vagy a volt NDK-s uszonok jatszanak a ferfiszerepeket :D


  termeszetesen akkor az lenne a fika targya, hogy nezd mar a drabalis allat not, fujjj, az ilyennek minek petefeszek ....

 • 2009.11.19 19:49:59madz

  a balettosokkal semmi gond, tényleg jól néznek ki, csak a szuszpenzor vicces
  nekem inkább a balettal magával van gondom, tök természetellenes mozdulatok (a klasszikusról beszélek)
  a taichiedzőm egyszer tanított balettosokat, valami modern előadáshoz kellett pár gyakorlat, és vért izzadt, amíg visszaállíotta a normál testtartásukat

 • 2009.11.19 20:19:43Anke

  Cozumel: "Vagy a volt NDK-s uszonok jatszanak a ferfiszerepeket :D"
  Ez jó, elképzeltem! :DDD
  Mondjuk itt lenne már az ideje, hogy a színpadon ne csak férfiak játszanak női szerepeket, hanem nők férfi szerepeket. Például nem értem, hogy miért vicces sok embernek mondjuk Hónalmirigy együttes, ahol férfiak női ruhákban ugrálnak és rémunalmas karaktereket imitálnak, míg nincs egy olyan magyar női humorista, aki férfi szerepeket is játszana, ahogy erre Angliában több példa is létezik, akik ráadásul árnyaltan tudnak férfi karaktereket alakítani.

 • 2009.11.19 20:20:25Anke

  Tejbajusz:
  ha nem lehettek mama és papa, akkor Janibácsizd le :)

 • 2009.11.19 20:23:28e_e

  FT
  koszonom, mert raadasul ott lakunk, epp csak a szememet nem utotte ki eddig az a bolt, ekkora balfaszt, mint en:-)

 • 2009.11.19 20:23:53Anke

  Imádom a járműveket, technika mániás vagyok és imádom a laza táncos, pasikat is, akik spárgázni is tudnak. Próbáltátok már spárgázni tudó pasival? ;) A szalon táncos férfiak legtöbbje viszont nagyon ronda testalkattal bír és szerintem borzasztóbb a mozgásuk is, mint a balettosoknak.

 • 2009.11.19 20:32:12Dortje

  Panzej!
  Én kiskoromban rengeteget autóztam - de ez csak most derült ki. Most is nagyon élvezem, hogy a fiam autózik, ugyanezeket csinálja, mint LAckó, és gondolom ugyanez lesz a kisöcsinél is, mint nálatok. De azért megkönnyeztem az utolsó lányos bekezdést, mert nekem ilyenben sajnos nem lesz részem :(

 • 2009.11.19 21:14:16nyúlmama

  e_e, mi annak idején nagy Bburago rajongók voltunk. Teljesen élethű autók, több méretben- a nagyok persze elég borsos áron- de nagyon tartósak.Most őrzöm az unokáknak.Igaz, villamost, ilyesmit nem láttam belőlük.

 • 2009.11.19 21:17:20Yamita

  Panzej nagyon szeretem az írásaid! :)
  Anyukámmal a mai napig minden nap beszélünk (többször is) és sokat 'kuncogunk' a fiúkon (apu és a férjem). Ezt az sem törte meg, hogy már nekem is családom - egy csodaszép kislányom - van. Biztosan így lesz Micivel is! :)

 • 2009.11.19 21:18:03Magenta

  Az én fiamba nincs genetikailag kódolva a kerék szeretete, viszont kicsi kora óta órákig képes Legóból építeni és tátott szájjal megy végig a városon, hogy "anya, látod, azon az épületen milyen szobrok vannak?".
  Lehet, hogy építész lesz, nem targoncás. :)))

  Az majd a kicsi lány, aki imádja az autókat.

 • 2009.11.19 21:29:05rita a felcser

  Ez nagyon jo iras.Megfeleloen cukros egy bababamam blogra,de jo.Tetszik.
  A baba nagyon szep.
  Es igen,a kisfiuk 90 szazaleka kerekbolond.

 • 2009.11.19 21:36:55Rosa Rugosa

  Nekem van egy lányom is, aki ugyan soha nem babázott, de most 12 évesen olyan szépen ki tudja festeni hét végén (csak akkor lehet) a körmét, mint én soha és olyan telitalálattal választotta a pulcsija színéhez a lakkot, hogy csak lestem, meg olyan kis nőcis, de visszafogottan. Teljesen elolvadok tőle.
  Sosem voltam ilyen, pedig tetszik, de nem az én stílusom.
  Neki viszont jön kapásból. Tök jó.:))))

  Amikor kicsi volt, megkérdeztem, mi lesz, ha nagy lesz?
  Azt mondta: -Hát gazdag.
  Szerintem illik hozzá a sok pénz.:)))))
  Elfogult vagyok.

 • 2009.11.19 21:39:01zsemlemorzsa1

  Nagyon jó cikk! Palkó naplója továbbra is szuper!
  Ő biztosna nem is lehetne "úgy nevelve", hogy autókkal játsszon. Gondolom, mivel bátyja és nővére is van, fiús és lányos játékok kb. egyforma arányban vannak a környezetében (na és persze a "semleges" játékok:), úgyhogy minden elérhető számára. Ebben a genetikában lehet valami :)

  Az autókat én is szerettem, és a vonatokat is. Saját vonatot is készítettem üdítős dobozokból. De a legjobb az volt, amikor egyszer a bátyámmal egy játékboltban választhattunk egy-egy játékot - ő rendőrautót választott, majd amikor a szüleink megkérdezték, hogy én mit szeretnék, egy versenyautóra mutattam. Apu rögtön rávágta, hogy nem, szó sem lehet róla, nézzek csak körül, mennyi nekem való játék is van. Anyu is megjegyezte, hogy válasszak inkább valami mást. A bátyám pedig kerek perec kijelentette, hogy ha én a versenyautót szeretném, akkor azt vegyék meg nekem. És megvették :)

 • 2009.11.19 22:06:27nyúlmama

  zsemlemorzsa, én is gondolkodtam már ezen a genetikán. az oviban aztán tényleg van lányos-fiús játék, és isten bizony, nincs tiltva egyik nem sem semmitől, mégis valahogy a lányok babáznak inkább, a fiúk meg építenek, szerelnek. Nem azt mondom, hogy soha nincs "átfedés", de azért nagy átlagban mégis az előbbi állításom igazolódik.

 • 2009.11.19 22:13:31Tejbajusz

  Én autókázó génnek hívom.

 • 2009.11.19 22:32:33zsiri

  A kisfiam első szava az volt: AUTÓ!! Se mama, mami, anya, stb. Talán egy-egy vauvau becsúszott, de semmi egyéb. És nem én idomítottam arra, hogy kombájn, traktor, lánctalpas mittudoménmi. Egyszerűen ez ragad meg. És a családtagokat gyakorlatilag az alapján memorizálja, hogy kinek milyen autója van, így pl. a VW polo a mamaautó, de van papa-, domi-,keresztpapaautó is. Hát, most várjuk a második kislegényt, így a rózsaszín beszélgetésekről csak álmnodhatok továbbra is. Az ischlert sem a fent leírt módon falatozza a fiatalúr, hanem inkább "bepofázza", hogy aztán rohanjon duplózni, meg az autóihoz. Itt rónám le ismételten tiszteletemet a duplo feltalálója előtt! Azóta játszik egyedül, akár fél órát is. Nem tudja megunni és még én is élvezem, ha együtt játszunk, bár vannak vitáink, melyik kocka hova kerüljön... :-)

 • 2009.11.19 22:43:59kerekbilincs

  Én meg apa vagyok... A férjem is apa. Pedig tudta régebben. Ül a hintában: "Te Emma. Én anya" "Emma (mutat magára). Apa (mutat rám)" "Nem nem nem, én anya" - Erre ő meg vadul rázza a fejét. Azt persze hogy mama, Tádé (mazsola&tádé), kitty (hello kitty), cica, vauvau, azt tudja. De az én nevemet nem hajlandó mondani. Szóval én a mamival is kiegyeznék, de nem tágít.

 • 2009.11.19 22:49:04kerekbilincs

  Lányos gének: Engem egyszer sem látott retiküllel, mert "anya táskám van", nagyobb laptoptáskát hordok vállon átvetve, abba minden elfér. Erre meg egy retikült kinézett magának egy éves kora körül. Azóta van neki 3, szokott vele sétálgatni, a karján hordja. Persze szigorúan valamelyik magassarkúmban, pedig abból csak 2 van. De gondolom az megvan, hogy popsikenőccsel "hidratál", keni az arcoskáját. De szívesen eltölt egy fél délelőttöt a sminkszereimmel. még nincs másfél éves.

 • 2009.11.19 23:06:00Moira

  nálunk a lányom autómániás, ez volt az egyik első szava, majd' két éves volt, mire kinyögte, hogy Anyu. :-)
  Sminkelni viszont imád, fürdés után kéri az apja hejzseléjét, úgy tesz,, mint aki bekeni a haját, utána szájfény (ezzel a fogát szeretné kenni), szemhéjpúder (festék néven fut), szemceruza (szemi), illetve szempillaspirál (szemppi), de nem mindegy ám, hogy melyik, ő akarja kiválasztani az aktuális darabokat. Meg beken engem golyós deóval, meg ajakbalzsammal (ehhez szigorúan le kell feküdnöm a kanapéra, ő meg kenegeti a fejemet.
  Amikor a konyhában vagyok, kijön utánam, felveszi vmelyik magassarkúmat (ezeket kb évente pár alkalommal hordom csak), kistáska a kezében, kopog a cipőkkel fel-alá, odajön puszitadni, vissza, aztán újra előről.
  HA meg az utcán vagyunk akkor összefogdossa az összes autót, imádja és ismeri az öszes autós reklámot, és vezetn is akar (na, h a lehetne).

 • 2009.11.19 23:43:27greencurse

  gyj: "Amitől viszont a mai napig nem "szabadultunk", azok a plüssök. A kislányom 12 éves, de most is kell plüss névnapra, születésnapra, karácsonyra, általában 3-4et viszünk kirándulni, nyaralni, otthon az ágy körberakva plüssökkel és minden este hangulat szerint választ, hogy melyikkel alszik."

  Én is valami rejtélyes szisztéma szerint választottam ki, hogy a százvalahány baba/plüss közül éppen melyikkel aludjak.
  És a mai napig ragaszkodom a plüssökhöz és babákhoz. A szívem szakad meg, hogy fent vannak a padláson dobozokban és utazótáskákban, és a téli nagyon hideg meg a nyári nagyon meleg nem tesz jót nekik. Néhány az ágyamon van, alszom egy nagy macival, mikor otthon vagyok. Próbálnám elajándékozni őket, de nem vagyok rá képes, mi van, ha az, akihez kerül, nem fogja úgy szeretni, mint én, és nem fog rá vigyázni? A többsége több, mint 20 éves, de nagyon jó állapotban vannak, név szerint tudom őket :) Talán majd a saját gyerekeimnek, de képes lennék szerintem tőlük is sajnálni, ha nem vigyáznak rájuk. Aztán megint fájni fog a szívem, hogy el kellene ajándékozni őket.
  Ez lehet, hogy azért van, mert egyedüli gyerek vagyok és ezekkel nőttem fel, de ahhoz képest, amennyi játékom volt/van még ma is valahol sokkal jobban megbecsültem őket, mint sok más gyerek.

 • 2009.11.20 00:10:11Tejbajusz

  Cuki a haja Palkónak :-)

 • 2009.11.20 08:56:34kriszi

  Palkó tényleg nagyon jó fej, meg a "mami" is - "férfias idill", meg "lelkesen csorgatja a nyálát", "kifolyna a rácson", padlón vagyok :D

  Nálunk a leányzó hm, nem a világ legcsajszisabb darabja, és így imádom :) Ő az, aki hétévesen is kéjes élvezettel sarazik, ragacsol, maszatol, vakargat, gyúr, túrja a földet (de komolyan!), ha agyagot lát, nem bír magával, a tányérján szobrokat emel a krumplipüréből, egy rongyoskosár a kedvenc játéka, egy kosár csipesszel kiegészítve. (Csúszdát is épített már kendőkből és csipeszekből. Nem vicc. Le is csúsztak rajta.). Ez pedig szerintem tökéletesen rendben van.

  A fiam sokkal egyértelműbben sztereotipikusan pasis, labda megvan, foci megvan, kosár megvan, tenisz megvan (dobott pingponglabdát eltalál a szoba másik végéből, egy cd-vel is... az élével :D ), vadulás megvan, karatemozdulatok a kertben megvan, boksz aptyával megvan, lézerkardozás papírhengerekkel megvan, pipapipapipa :) Traktor megvan, szerszámosláda megvan, zárnyitás megvan, traktor, úthenger, munkagép, építkezés, motor, versenyautó, roncsderbi megvan. A kedvenc képem, ahogy nyomul egy zajos játékgyaluval "lövöldözve", egy pirospöttyös bélésű füles kosárral a fején sisak gyanánt :D Szóval ja, majd kiderül. Ha megyünk a nagyért, minden egyes alkalommal meg kell néznünk a suli melletti teniszpályát. Ha valaki lát sötétedéskor egy, golyóba a dombon felfelé száguldó kölköt, a nyomában egy meghajszolt anyával és egy, a helyzeten harsányan rötyögő nővérrel, azok mi vagyunk :)

 • 2009.11.20 11:53:11Panzej

  Nyúlmama, ez abszolút így van. Nagyon kíváncsi voltam, hogy Mici fiús vagy csajszis kislány lesz-e, tekintve, hogy amikor megszületett, bokáig jártunk az autókban, tele voltunk fiúruhákkal, amikből hordott is párat. Ugyanakkor ugye a bébijátékok azért uniszexek. Hát egyértelműen csajszis lett. Van egy-két kisautója, mert nyafogott, hogy neki is legyen, de még sosem láttam a kezében egyiket sem. Viszont a babák, a rózsaszín cuccok, a szoknyák, tündérjelmez stb abszolút alap. Mint ahogyan a retikül. Mostanában ugyan lazul a retikül-imádat, de egy időben sehová sem ment retikül nélkül.

 • 2009.11.20 11:58:29Panzej

  e_e rég láttalak! Cozumel, ha a balett lesz Palkó minden vágya, mint a filmben azé a kisfiúé, hát gondolhatod, hogy nem fogok az útjába állni. Csak azért ez tényleg nehéz. Gyakorlatilag kizárólag lányok között nő fel, talán csúfolni is fogják emiatt, és hát a fickónak a filmben tényleg gyönyörű a háta, de láttál már "élőben" ffi/vagy akár női balettáncost járni? Nem egy hétköznapi fickós járás.

 • 2009.11.20 11:58:43dodóó

  Kriszi,ez jó volt.

 • 2009.11.20 12:52:27gyj

  Most tudtam csak megnézni Billy Elliot - jutybot, hát ezerszer köszönöm, már a beharangozó is átmelegített, most addig megyek, amíg meglesz a dvd. köszönöm!!!!!!!!!!

 • 2009.11.20 13:41:58vadbarack

  Én "anyaanya" vagyok, duplán...amikor még kisebb volt és nem tudott beszélni, reggel ha felébredt, sírt, most meg belehasít a levegőbe: "Aaanyaanyaaaaa, gyejeeee"...

 • 2009.11.20 15:16:13e_e

  koszi a tovabbi tippeket!
  panzej, mindig olvaslak, de ritkan jutok kommenteleshez a gyerekektol.
  ez a palko, ez a palko, ez a palko!
  jokepu srac, simogatnivalo a pihehaja, es meg mindig neki van a legkedvesebb neve a vilagon!

 • 2009.11.20 21:29:53korcsolya

  Na végre én is hozzá tudok szólni a bébinaplóhoz. Palkó ezen a fotón nagyon hasonlít a fiamra :) Ő is ugyanilyen arcot vág, amikor valamelyik járművét nézegeti. Nálunk van külön járműves fiók, labdás kosár.... ez tényleg kódolva van genetikailag.
  Most, hogy elköltöztünk, a 22 hónapos nagyfiam zokogott, amikor látta, hogy itt mások a kukásbácsik, mint a régi helyen, és hogy itt másként jár a kukásautó is.
  A közeli építkezésen pedig állandó bámészkodók vagyunk, a markolóautó a sztár! :)

 • 2009.11.25 21:43:38beranna

  Ha picik, akkor még a kisautót tolják, de ha megnőnek, ilyeneket fognak csinálni: http://www.youtube.com/watch?v=IcbyC05ipQw

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta